Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
16/10/2013Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ) συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Η ημέρα εορτάζεται με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, ο οποίος στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή με ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας από το υπουργείο υγείας και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Δήλωση της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής υγείας
«Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα βρίσκονται σε διαρκή μεταρρυθμιστική διεργασία και στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ψυχικά πάσχοντες, στην προάσπιση των δικαιωμάτων της πιο ευάλωτης αυτής ομάδας ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να διεκδικήσουν ακόμη και τα βασικά τους δικαιώματα, στην καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού που επιφέρει η «ταμπέλα» της ψυχικής νόσου με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που τη συνοδεύουν και στην επαγγελματική αποκατάσταση των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, θέλω να αναδείξω τη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, παρά την γνωστή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να συνεχίσει να παρέχει συνεχώς βελτιούμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας αναγνωρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα δραστηριοποίησης της ενεργού κοινωνίας, η οποία με αγάπη και φροντίδα θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψυχικά ασθενών».
Ψυχική υγεία
Του Τόνιο Μπορτζ, επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
To 2010 η συνολική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και της οικονομίας, από τις ψυχικές διαταραχές υπολογίζεται ότι ήταν πάνω από 450 δισ. ευρώ. Η βαριά κατάθλιψη αποτελεί μία από τις τρεις κυριότερες αιτίες αναπηρίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ψυχικές διαταραχές ευθύνονται επίσης για το ένα τρίτο σχεδόν των περιπτώσεων ανικανότητας προς εργασία και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις χώρες της ΕΕ, στερώντας τους πολίτες από την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, αλλά και την αγορά εργασίας από την ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη ανθρώπινων πόρων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2008 το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ψυχική Υγεία και την Καλή Ψυχική Κατάσταση. Πριν από μερικούς μήνες, η εφαρμογή του συμφώνου εισήλθε σε μια νέα φάση, με την έναρξη της σχετικής Κοινής Δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος "Υγεία" της ΕΕ. Επικεφαλής της κοινής δράσης είναι η Πορτογαλία, ενώ συμμετέχουν 25 κράτη μέλη, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Στόχος είναι η διατύπωση συστάσεων που θα καθοδηγούν τα κράτη μέλη στις δράσεις τους, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας για πρόταση σχετικά με ένα κοινό πλαίσιο δράσης για την ψυχική υγεία.
Στις 10 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα, με τίτλο «Συστήματα για την ψυχική υγεία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση ψυχικής υγείας του πληθυσμού και τα οφέλη που αναμένονται από τις επενδύσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας».
Στις 10 και 11 Οκτωβρίου, η λιθουανική προεδρία της ΕΕ θα φιλοξενήσει συνέδριο με θέμα «Ψυχική υγεία: προκλήσεις και δυνατότητες". Θα βρίσκομαι εκεί για να τονίσω, από κοινού με την προεδρία, τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της ψυχικής υγείας.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι :Ψυχική υγεία και ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ:
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι συχνά μεταξύ των ηλικιωμένων.
-Η κατάθλιψη επηρεάζει το 7 % των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν επίμονη θλίψη, χαμηλή ενέργεια και δυσκολία λειτουργίας. Σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.
-Η άνοια επηρεάζει το 5 % των ηλικιωμένων παγκοσμίως.
Τα συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, σύγχυση και αλλαγές στη συμπεριφορά.
Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου στα σοβαρά που επηρεάζουν τις ζωές των προσβεβλημένων ατόμων, τις οικογένειές τους και τους φροντιστές.
Πολλά από αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας περνούν απαρατήρητα και χωρίς θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να ζητήσουν βοήθεια.
-Η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών επηρεάζει το 1% των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο.
Οι κίνδυνοι των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία
Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται σε κίνδυνο για κοινωνική απομόνωση και έχουν οικονομικές δυσκολίες και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Οι χρόνιες σωματικές ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνές και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών προβλημάτων μεταξύ των ηλικιωμένων.
Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επιπλέον, κινδυνεύουν από παραμέληση και κακομεταχείριση.
Συμβουλές για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας για καλή ψυχική υγεία
- Παραμείνετε σωματικά και ψυχικά ενεργοί
- Διατηρήστε τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας
- Να αυτοεξυπηρετείστε και αν χρειαστεί ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας
- Συζητήστε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανησυχίες που έχετε σχετικά με την ψυχική σας υγεία
- Να θυμάστε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι θεραπεύσιμα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, αλλά υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στ διαχείριση της νόσου. Οι άνθρωποι με άνοια μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια με μια καλή ποιότητα ζωής .
Συμβουλές για όλους
- Να σέβεστε τους ηλικιωμένους και να διατηρείτε τις σχέσεις μαζί τους
- Αν παρατηρήσετε ψυχικές διαταραχές στους ηλικιωμένους που γνωρίζετε, να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν βοήθεια.