Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κρονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (12/3/2020)

12/03/2020
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κρονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (12/3/2020)

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Καλησπέρα σε όλους. Όπως ξέρετε από χθες είμαστε σε μία παγκόσμια πανδημία με περαιτέρω εξάπλωση αυτής της νόσου του νέου κορωναϊού σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη.

Στην πατρίδα μας σήμερα ανακοινώνουμε 117 συνολικά κρούσματα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση. 82 ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους.

Βέβαια μέσα σε αυτά ένας μεγάλος αριθμός είναι ο αριθμός των εισαγωγών από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους και 10 κρούσματα χωρίς κάποια γνωστή επαφή.

Έχουμε ακόμα 15 κρούσματα, τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται. Απ’ όλα μας τα κρούσματα 34 νοσηλεύονται, εκ των οποίων 3 σε ΜΕΘ και 2 έλαβαν εξιτήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγο η μητέρα και το παιδάκι της.

Έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 2.180 έλεγχοι. Στα πλαίσια των εξελίξεων και των ανακοινώσεων από τον ΠΟΥ, έγινε σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγων και περαιτέρω συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου που αποφασίζει σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων όπως θα εξειδικευτεί στην απόφαση, για 15 μέρες. Αναστολή της λειτουργίας των παιδοτότων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες.

Η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Όσον αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο, θα μου επιτρέψετε εδώ να πω, ότι σύμφωνα με τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε για την ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έτσι και εμείς υιοθετήσαμε αυτά τα κριτήρια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σήμερα και πρέπει να πω κάτι πάρα πολύ σημαντικό:

Σε αυτά τα κριτήρια αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση.

Μη ξεχνάτε ότι σήμερα είχαμε την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση της γρίπης. Η γρίπη συνεχίζει τη δραστηριότητα στην κοινότητα.

Έχουμε λοιπόν υιοθετήσει αυτά τα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, τα ευρωπαϊκά, στα οποία δίνεται η προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σας θυμίζω εδώ ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι για τα άτομα χαμηλού κινδύνου με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης. Ενώ για τα άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό τους.

Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Καθηγητά, σας προβληματίζει αυτή η αύξηση του αριθμού των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό πλέον και δεν είναι ταυτοποιήσιμοι; Αυτός ο αριθμός αν μπορείτε να μας επαναλάβετε κάτι που μας έχετε πει και στο παρελθόν, πόσο μεγάλος εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι;

Πριν λίγο καιρό μάς είχατε πει ότι μπορεί να είναι εκατονταπλάσια τα νούμερα, οι αριθμοί.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Όσο περνάει και ανεβαίνει η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα, όπως γίνεται στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες- θα είδατε πολύ περισσότερα κρούσματα από εμάς στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης- θα βλέπουμε μία άνοδο των κρουσμάτων και από κάποια στιγμή και μετά, όπως και με τη γρίπη, θα μετρούμε τα σοβαρά μας κρούσματα, θα μετρούμε αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τους θανάτους.

Έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την πρώιμη φάση να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται στη χώρα, ακόμα και με αυτά τα κρούσματα, που όπως είδατε τα περισσότερα είναι ήπια, για να βλέπουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ άμεσα για να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα.

Θυμηθείτε εδώ ότι ταυτόχρονα με τον νέο κορονοϊό κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, και η γρίπη η οποία εμφανίζει και αυτή πυρετό και βήχα.

Είναι χαρακτηριστική, λοιπόν, εδώ η δυσκολία στην επιτήρηση, το να επιτηρείς, δηλαδή, δύο νόσους ταυτόχρονα που κάνουν τα ίδια συμπτώματα.

Και πάλι θέλω να πω εδώ ότι η εξάπλωση είναι αναμενόμενη, δεν είναι κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε, ίσα-ίσα το έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Και νομίζω ότι τα μέτρα που πήραμε, αυτά τα μέτρα που ήταν προληπτικά, έχουν συντελέσει σε αυτό. Παρόλα αυτά, την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα την δούμε σε περίπου 2-3 βδομάδες που θα έχουμε μία πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου.

Τα «ορφανά», όπως ονομάζονται κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία σε πληθυσμιακό επίπεδο των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι που είπαμε προχθές πως είναι άνω των 70 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν πρόβλημα υγείας, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα, εδώ τονίζω τα καρδιαγγειακά, τα χρόνια αναπνευστικά, τον διαβήτη και άλλες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές έχουν εξειδικευτεί από την ομάδα εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ και για τα οποία υπάρχει προτεραιότητα για τον εργαστηριακό έλεγχο.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι οι άνθρωποι τρέχουν να δουν αν έχουν τον ιό ενώ έχουν ελαφρά συμπτωματολογία και είναι κατά τα άλλα υγιείς, κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες αλλά και σε νοσοκομεία, μέσα στα νοσοκομεία, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος.

Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Δεν είναι αυτό το μήνυμα που περνάμε στον κόσμο. Το μήνυμα που περνάμε στον κόσμο είναι ψυχραιμία. Είναι μία νόσος η οποία απειλεί κατά κύριο λόγο τις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, όπως και η γρίπη. Δεν απειλεί τους νέους, δεν χρειάζεται να ξέρετε το αποτέλεσμα αν το έχετε ή δεν το έχετε, αν είστε χαμηλού κινδύνου, νέοι άνθρωποι.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι σας, να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις (αν είστε άρρωστοι). Και είδατε σήμερα επεκτείναμε κάποια από τα μέτρα και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους γιατί δεν είναι σωστό τώρα να κλείνεις τα σχολεία και να μαζεύονται στα μπαρ, στις καφετέριες και οπουδήποτε αλλού βρίσκουν χώρο να συναθροίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

….και καφετέριες και κέντρα εστίασης, εστιατόρια;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Όχι δεν είναι κέντρα εστίασης. Είναι μόνο κέντρα διασκέδασης και χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Αλλά θέλει προσοχή.

Εγώ θέλω να τονίσω ότι η συνάθροιση όταν είναι υπερβολική και όταν δεν υπάρχει αυτή η αποστασιοποίηση ανθρώπων που έχουν συμπτώματα με άλλους ανθρώπους, οπουδήποτε και να πάτε κινδυνεύετε να μεταδώσετε τη νόσο σας. Δεν μπορεί να κλείσουν τα πάντα.

Αλλά πρέπει να πάρουμε το μήνυμα: αποφεύγουμε τις συναθροίσεις όταν έχουμε συμπτώματα. Αποφεύγουμε τις πολύ στενές επαφές, χειραψίες, έχουμε το αντισηπτικό μαντηλάκι μαζί μας, έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, έχουμε το χαρτομάντηλο αν αρχίσουμε και βήχουμε και απομονωνόμαστε. Θέλει πάρα πολύ προσοχή.

Μην κοιτάτε, δεν μπορούμε να τα κλείσουμε όλα αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι άνθρωποι να έχουν την ατομική ευθύνη πάνω από όλα αυτή τη στιγμή. Για ποιο λόγο; Όχι γιατί είναι ένας θανατηφόρος ιός, το τονίζω ξανά. Είναι ένας ιός ο οποίος θα προσβάλει τις ευπαθείς ομάδες, εκεί κινδυνεύουμε, εκεί έχουμε το πρόβλημα. Αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε.

Και γιατί, λοιπόν, ακολουθούμε όλα τα μέτρα αυτά για όλους εμάς; Για να αποφευχθεί η διασπορά της μετάδοσης στην κοινότητα, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η διασπορά αυτή, τόσο περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα κολλήσουν. Θέλουμε αυτό να καθυστερήσει. Δεν θέλουμε όλοι μαζί να κολλήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κάνατε λόγους για κύκλους μετάδοσης στην κοινότητα και πολλοί συνάδελφοί σας λοιμωξιολόγοι λένε ότι ουσιαστικά δεν ξέρουμε πόσες μεταδόσεις υπάρχουν κάτω από το χαλί, χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση.

Θέλετε να μας πείτε περίπου αν έχετε καταλάβει τι θα γίνει, ή αν μπορείτε να κάνετε μία πρόβλεψη με κάποιο επιδημιολογικό μοντέλο τι θα γίνει μετά από αυτές τις δύο βδομάδες που επικαλείστε εδώ και πολύ καιρό; Δηλαδή τι θα γίνει αρχές Απριλίου;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Νομίζω αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι να δούμε τα αποτελέσματα, να δούμε πόσα βαριά περιστατικά έχουμε. Τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα.

Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών. αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή(βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορονοϊό.

Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε, είναι μερικά «ορφανά» κρούσματα, χωρίς πηγή έκθεσης. Έχουμε μια εικόνα ότι υπάρχει ο ιός στην κοινότητα και παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την ευρεία διασπορά του.

Το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα «ορφανά» κρούσματα δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πανικοβαλλόμαστε. Υπάρχει πολλή περισσότερη διασπορά γρίπης στην κοινότητα αυτή την εποχή. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

Προσπαθούμε, λοιπόν, με ό,τι μέτρο έχουμε να καθυστερήσουμε την είσοδο, το κύμα αυτής της νόσου στην πατρίδα μας. Να συμπέσει όσο το δυνατόν λιγότερο με την γρίπη, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο βαριά κρούσματα, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε καθηγητά, ήθελα να σας ρωτήσω, αναφερθήκατε στο εξιτήριο που πήρανε οι δύο πρώτοι ασθενείς που νόσησαν στη χώρα μας, η μητέρα με το παιδάκι. Σας βλέπω χαμογελάτε.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Ναι, ναι, χαίρομαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είναι ευχάριστο το γεγονός.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Πολύ ευχάριστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ήθελα να σας ρωτήσω, αυτοί οι δύο ασθενείς είναι οι δύο πρώτοι θεραπευμένοι στην Ελλάδα ασθενείς;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Ναι, είναι οι δύο πρώτοι θεραπευμένοι. Έχω και άλλα αισιόδοξα νέα από άλλους συναδέλφους και από την Αθήνα που έχουν αρνητικά τεστ- τα πρώτα τεστ- και με το δεύτερο τεστ και αυτοί θα μπορούν να πάρουν εξιτήριο.

Βλέπουμε και εμείς αυτή την κατ’ εξοχήν ήπια πορεία της νόσου. Φυσικά και ανησυχούμε και θλιβόμαστε με τα σοβαρά περιστατικά και ιδιαίτερα τα θανατηφόρα. Είναι άνθρωποι, δεν είναι περιπτώσεις νόσου. Είναι συμπολίτες μας οι οποίοι νόσησαν, όπως αυτοί που νοσούν από γρίπη και πεθαίνουν κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Τσιόδρα, μπορείτε να μας διευκρινίσετε λίγο τα «ορφανά» γιατί έχουμε μπερδευτεί; Είχαμε μείνει σε 4 ορφανά, τώρα μας λέτε 8 εχθές και 10, 18.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Όχι, όχι. 10 σύνολο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

10 σύνολο.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

10 σύνολο «ορφανά» κρούσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επειδή υπάρχει …

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

«Ορφανά», δηλαδή δεν έχει προσδιοριστεί σαφώς η εστία μετάδοσης. Να σας πω ένα παράδειγμα: Ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία.

Άρα, στην ουσία ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία.

Δεν μπορεί να τα ξέρουμε όλα real time. Μερικά τα μαθαίνουμε σε 7 ημέρες, σε 10 ημέρες. Σας λέω και πάλι, δεν έχει σημασία. Μην μένετε στον αριθμό. Να μείνουμε στο γεγονός ότι υπάρχει εξάπλωση, ότι πρέπει να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ότι αυτή η εξάπλωση θα αυξηθεί με τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται και όσα περισσότερα μέτρα τηρήσουμε και ατομική ευθύνη επιδείξουμε όλοι μας τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας.

Και πάλι σας λέω, δεν αλλάζω το μήνυμα: ο αυτοπεριορισμός με τα ήπια συμπτώματα είναι το σημαντικό μήνυμα. Επίσης δεν αλλάζω το μήνυμα. Εξακολουθεί να παραμένει ήπια νόσος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το παιδάκι με τη μαμά θα μείνουν σπίτι, κύριε Τσιόδρα, ή μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά πλέον;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φυσικά και μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Είπατε προηγουμένως ότι έχει στηθεί μηχανισμός διάγνωσης και για τα ήπια περιστατικά για να … Τι ακριβώς είναι;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Είναι ένας μηχανισμός προσαρμοσμένος για τη γρίπη ο οποίος εξετάζει ανθρώπους με πυρετό και βήχα και ελέγχει ένα μέρος αυτών των ανθρώπων για το νέο κορονοϊό.

Έτσι, θα έχουμε τα δείγματα μας από τα νοσοκομεία, από τις σοβαρές πνευμονίες και νοσηλείες, που θα ξέρουμε τι ποσοστό από αυτούς έχει το νέο κορονοϊό και θα ελέγχουμε και τα περιστατικά από την κοινότητα.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα. Δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους. Θα πηγαίνουν στον γιατρό κανονικά, αυτοί με ήπια συμπτώματα που ανήκουν στους χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική συνεννόηση. Δεν θέλουμε να μεταφέρουν τον ιό. Το είπα προηγουμένως. Και να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται εκεί.

Θέλει, λοιπόν, με πολύ προσοχή, με ιδιαίτερη προσοχή το σύστημα της κοινότητας για να μη μεταδοθεί περεταίρω η νόσος. Πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα. Και σε εμάς «ανήκει» το σύστημα των νοσοκομείων. Μας ενδιαφέρουν τα νοσοκομεία για πολλούς λόγους.

Στα νοσοκομεία έχουμε την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας, τους συναδέλφους μου γιατρούς οι οποίοι είναι στην εμπροσθοφυλακή. Αυτούς θέλουμε να τους προστατεύσουμε από την εξάπλωση της νόσου. Αυτούς θέλουμε να μην κολλήσουν για να μπορέσει να δουλέψει το σύστημα υγείας και να μην μεταδώσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες, στους ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.

Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για να είναι αυτοί οι άνθρωποι προστατευμένοι να μην κολλήσουν τη νόσο.

Χειριζόμαστε πλέον κάθε πυρετό και βήχα ο οποίος έρχεται στο νοσοκομείο σε ειδικό χώρο διαλογής με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, να μην εκτεθούμε στη νόσο.

Και φυσικά εκεί έχει πολύ μεγάλη σημασία ο περιορισμός της διασποράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε καθηγητά, όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τις τελευταίες μέρες αρκετοί συμπολίτες μας πηγαίνουν και κάνουν ιδιωτικά εξέταση για τον κορωνοϊό.

Είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων; Και δεύτερον, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ για τα θετικά ή αρνητικά αυτά αποτελέσματα ώστε να έχετε και μια εικόνα της πορείας της νόσου;

Ευχαριστώ.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Ναι, ενημερωνόμαστε για τα θετικά αποτελέσματα και είναι μέσα στη λίστα μας. Και πάλι θέλω να πω ότι δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου.

Το είπαμε πολλές φορές στο παρελθόν, ότι έχεις αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη νόσο αύριο. Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στο χρόνο επώασης δεν σου δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσεις ή όχι.

Αυτό που σου δίνει πρόβλεψη είναι το να τηρείς τα μέτρα υγιεινής και αν προφυλάσσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα μέρα πρόληψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μας διευκρινίζετε κάτι κύριε καθηγητά; Άρα μπορεί σε αυτό το διάστημα με το τεστ ο άλλος να είναι στην διάρκεια της επώασης και να μην το δείχνει το τεστ;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Ακριβώς, ακριβώς αυτό που λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για να δούμε και σε ποιο σημείο διασποράς στην κοινότητα βρισκόμαστε. Μπορείτε να μας πείτε τις περιοχές στις οποίες έχουμε αυτά τα ορφανά δείγματα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Είναι κατ΄ εξοχήν στην μητροπολιτική περιοχή της Αττικής άρα είναι περισσότερα εδώ στην Αθήνα και θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Δηλαδή με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς που έκανα γίνονται εκατοντάδες τεστ, εχθές έγιναν περισσότερα από 680 τεστ στην περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και είναι μικρός ο αριθμός των θετικών με βάση τα τεστ που έχουμε κάνει.

Άρα θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες μέρες. Θεωρώ ότι έχει αρχίσει η εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας. Θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και όσο καλύτερα αντιδράσουμε τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε καθηγητά, έχουμε μέχρι στιγμής 90 νεκρούς από τη γρίπη. Είναι βαρύς ο απολογισμός μέχρι τώρα και λέει ο ΕΟΔΥ ότι είμαστε σε μια τάση πτωτική αλλά είναι υψηλή δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να δείξει με κάποιο τρόπο την εξέλιξη που θα έχουμε και στον κορωνοϊό;

Και δεύτερον, η πληροφορία μου είναι ότι μέσα στους νεκρούς από τη γρίπη υπάρχει ένα ικανό ποσοστό Ρομά, ισχύει αυτό;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα, είναι ότι ένα 20% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και έχουν ελεγχθεί για γρίπη είναι θετικοί στη γρίπη.

Άρα αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ποσοστό θετικότητας για ανθρώπους που έχουν την γριπώδη όπως λέμε συνδρομή, δηλαδή συνδρομή του πυρετού και βήχα και ελέγχονται για γρίπη και είναι θετικοί.

Άρα η γρίπη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ένας από τους λόγους που χαίρομαι που καθυστερήσαμε με τη μέχρι τώρα πολιτική μας και στρατηγική μας η οποία θέλω να πω υιοθετείται και από άλλες χώρες, είδατε η Δανία και η Νορβηγία σήμερα έκλεισαν τα σχολεία, η βόρεια Ιρλανδία έκλεισε τα σχολεία.

Ένας από τους λόγους που έκλεισαν τα σχολεία είναι και αυτός, ότι θέλουμε να περιορίσουμε και τη διασπορά της γρίπης στην κοινότητα, να μην πέσουν αυτά τα δυο μαζί.

Έχουμε πέσει στην ουρά της γρίπης, θα συνεχίσει να μειώνεται η γρίπη και όσο μειώνεται η γρίπη τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για το σύστημα υγείας μας να περιθάλψει ανθρώπους με κορονοϊό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όχι, κύριε Τσιόδρα, δεν μου απαντήσατε. Είναι ικανοποιητικό ότι έχουμε..

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Όχι βέβαια, φυσικά και όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε, είναι ένα νούμερο υψηλό και δείχνει κάτι.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Κοιτάξτε, η γρίπη είναι ένας παγκόσμιος «φονιάς». Υπολογίζεται ότι από 400.000 έως 650.000 άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα 90 κρούσματα στην Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι ελάχιστο μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο.

Η γρίπη είναι εδώ κάθε χρόνο, είναι ένας ιός που αλλάζει, που μεταβάλλεται, που μεταλλάσσεται, που κάθε χρόνο κυκλοφορούν και άλλα στελέχη από κάποιους από τους τύπους. Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε πολύ μικρά νούμερα θανάτων, θα το καταφέρουμε αυτό όσο πιο συστηματικά τηρούμε κανόνες όπως αυτοί που τηρούμε για το νέο κορονοϊό και ελπίζω αυτό που θα κάνουμε με το νέο κορονοϊό να γίνει και του χρόνου για τη γρίπη.

Άρα ναι έχετε δίκιο, τα κρούσματα γρίπης εξακολουθούν να είναι πολλά, η γρίπη εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν μια πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια για ανθρώπους μεγάλων ηλικιών και αυξημένου κινδύνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε καθηγητά, πότε θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το πως έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα; Το καθολικό κλείσιμο των σχολείων και τα υπόλοιπα μέτρα που παίρνουμε σταδιακά;

Πότε δηλαδή θα μπορούμε να πούμε ότι πράγματι σε κάποιο βαθμό ανακόψαμε ή καθυστερήσαμε;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Πάλι εδώ να πω ότι το σημαντικότερο μέτρο που έχουμε ανακοινώσει μέχρι σήμερα δεν είναι ούτε το κλείσιμο των σχολείων, ούτε η αναστολή των μαζικών συγκεντρώσεων, ούτε αυτά που ανακοινώσαμε σήμερα.

Το σημαντικότερο μέτρο, αυτό που ουσιαστικά θα περιορίσει τη διασπορά του ιού, είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης.

Το πότε θα το δούμε, τουλάχιστον θα μας πάρει δύο με τρεις εβδομάδες ακόμα για να έχουμε μια καλή εικόνα του τι συμβαίνει. Ελπίζω να είναι χαμηλότερη η διασπορά από αυτή που βλέπουμε σε άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Τσιόδρα, αναφέρατε ότι είναι τρία άτομα στην Εντατική, άρα έχουμε άλλη μία εισαγωγή σήμερα. Που βρίσκεται αν μπορείτε να μας πείτε, σε ποιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ..

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγονται λεπτομέρειες τέτοιου τύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα θέλαμε να μας πείτε και το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων. Γιατί βλέπουμε ότι αυτοί που είναι τουλάχιστον διασωληνώνονται είναι μέσης ηλικίας θα τους χαρακτηρίζαμε αυτούς.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Έχω στοιχεία για το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων. Είναι μεγάλος για τα σοβαρά κρούσματα. Επειδή επηρεάζεται προς το παρόν από το εκδρομικό γκρουπ της Πάτρας, θα μου επιτρέψετε, να μου δώσετε λίγες μέρες ακόμα για να είμαι πιο σαφής, γιατί το γκρουπ της Πάτρας είναι τι 1 τι 50 (επηρεάζει σοβαρά την κατανομή).

Μπορώ να επικαλεστώ εδώ δεδομένα από τη γείτονα Ιταλία, η οποία έχει πολλά βαριά κρούσματα. Είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά που έχουνε ήπια συμπτωματολογία.

Αυτό υπάρχει και στην Ελλάδα, ότι τα σοβαρά και νοσηλευόμενα έχουν μεγαλύτερη ηλικία, αλλά δώστε μου λίγο χρόνο ακόμα να σας πω με βεβαιότητα τα δεδομένα.

Είναι τουλάχιστον μία εικοσαετία παραπάνω η μέση ηλικία στα κρούσματα της Ιταλίας, των σοβαρών σε σχέση με τα ελαφρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Καθηγητά, επειδή νομίζω ότι το περιμένατε, την κήρυξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Το είχαμε πει κιόλας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το περιμένατε θετικά. Τι αλλάζει πρακτικά σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Για εμάς δεν αλλάζει κάτι. Για εμάς δικαιολογεί τις δράσεις μας, οι οποίες μπορεί να σας φαίνονταν υπερβολικές, αλλά για εμάς ήταν μια βεβαιότητα ότι θα ανακηρυχθεί πανδημία από τον ΠΟΥ και επιβεβαιώνει αυτό που όλοι περιμέναμε.

Θεωρώ ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στο να ανακηρυχθεί πανδημία, αλλά πιέστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την ταχύτατη διασπορά και άνοδο του επιδημικού κύματος στην Ευρώπη.

Βλέπετε ότι αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται αυτή τη στιγμή και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Θέλει πάρα πολύ προσοχή στο πώς θα το χειριστούμε γιατί ο όρος πανδημία έχει μέσα του έναν πανικό και εγώ δεν θέλω αυτή τη στιγμή να υπάρξει μία επιδημία φόβου και πανικού στους πολίτες.

Τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά. Αφορούν τις συναθροίσεις. Αλλά προσπαθούμε να περιορίσουμε μία νόσο η οποία είναι επικίνδυνη όχι για το μείζονα πληθυσμό αλλά για τις μεγάλες ηλικίες.

Θέλει, λοιπόν, προσοχή. Ο όρος πανδημία- και νομίζω ένας από τους λόγους που καθυστερούσε και ο ΠΟΥ να τον ανακηρύξει πανδημία- ήταν ότι φοβόταν το κοινωνικό, το οικονομικό και το πολιτικό κόστος.

Νομίζω ότι ο όρος πανδημία μέσα του έχει την εγγενή συσχέτιση με κάτι πάρα πολύ βαρύ και κάτι πάρα πολύ κακό. Βγήκαν αμέσως μετά και είπανε: μπορούμε ακόμα να το περιορίσουμε.

Θεωρώ ότι αυτά που κάνουμε θα τον περιορίσουν αλλά θα πρέπει να μας μείνει στο μυαλό ότι ο ιός αυτός από την αρχή συμπεριφέρεται σαν πανδημικός ιός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αναφέρετε πολύ συχνά εδώ και μέρες αρκετές τη λέξη «αυτοπεριορισμός», πολύ σωστά, αλλά γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολα τελικά αυτοπεριοριζόμαστε εμείς στην Ελλάδα, πόσο δύσκολα πειθαρχούμε και αναρωτιέμαι ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα σας που θα εισηγηθείτε αναφορικά με το κλείσιμο κάποιων μονάδων, κέντρων υγείας, δημόσιων φορέων και τα λοιπά.

Και έτσι, πραγματικά θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για το πώς ξέφυγε η κατάσταση στην Ιταλία; Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε. Άργησαν τα προληπτικά μέτρα; Υποτίμησαν την κατάσταση; Σας ευχαριστώ.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Ναι, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, νομίζω ότι έχουν παρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων, αυτά που ονομάζονται μέτρα αποστασιοποίησης.

Φυσικά και πρέπει να λειτουργήσει το κράτος, φυσικά και πρέπει να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Είδατε στην Ιταλία άφησαν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το μέτρο. Θεωρώ ότι με αυτά τα μέτρα που έχουμε πάρει θα περιορίσουμε την επιδημία. Θα δούμε όμως και πρέπει να ευελπιστούμε για το καλύτερο.

Θεωρώ ότι μας δίνεται χρόνος να αντιδράσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα σαν σύστημα υγείας. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα. Τώρα όσον αφορά το τι έγινε στην Ιταλία νομίζω κάθε χώρα στην οποία ξεφεύγει αυτός ο ιός αξιολογεί εκ των υστέρων αν υποτιμήθηκε στην αρχή ή όχι.

Ένα από τα δύσκολα πράγματα στην Ιταλία για το οποίο μπορεί να μιλήσουν καλύτερα οι Ιταλοί συνάδελφοι είναι αυτές οι αποκεντρωμένες διοικήσεις που έχουν, έχουν διαφορετικές διοικήσεις, έχουν αρκετές Περιφέρειες, η οποία η κάθε μία έχει τη δική της διοίκηση και σίγουρα υπήρξε υποτίμηση της νόσου σε επίπεδο γενικού πληθυσμού.

Αυτό δεν θέλω να γίνει στην Ελλάδα, θέλω ο κόσμος να το πάρει στα σοβαρά, θέλω οι άνθρωποι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν την ευκαιρία μετάδοσης της νόσου σε άλλους.

Έχουμε πει ότι με μαθηματικά μοντέλα, ένα 70% αν μπορέσεις και περιορίσεις τη διασπορά, θα έχεις πολύ μεγάλο όφελος στην κοινωνία σου.

Εγώ παρακαλώ αυτό το 70% να γίνει 80%, 90% 100% ει δυνατόν για τον Έλληνα. Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας. Σας ευχαριστώ πολύ.