Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον ΣΚΑΙ και στο δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
17/11/2019Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε στον Υπουργό Υγείας. Κύριε Υπουργέ, κάπου πήρε το μάτι μου ή κάπου σας είδα να μιλάτε για μείωση τιμών φαρμάκων. Θέλω σήμερα λοιπόν εδώ να μας εξηγήσετε ποια είναι αυτά τα φάρμακα. Σε ποιες ασθένειες αναφέρονται και πως γίνεται όλη αυτή η εξέλιξη της μείωσης;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, έκανα δηλώσεις μετά από τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για την αλλαγή στη νομοθεσία, σε ότι έχει να κάνει με την τιμολόγηση των φαρμάκων το 2020.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει δυστυχώς την αύξηση των τιμών των φαρμάκων μέχρι 10%. Εμείς αλλάζοντας τη νομοθεσία - το περάσαμε την Πέμπτη από τη Βουλή -ορίζουμε ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία αύξηση των τιμών.
Αντιθέτως, θα υπάρχουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι το 7%. Δηλαδή, όχι μόνο το ελληνικό κράτος θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωσης των τιμών των φαρμάκων, κυρίως όμως οι συμπολίτες μας, οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για ποια φάρμακα μιλάμε κύριε Υπουργέ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, μετά το νόμο, βγαίνει την επόμενη εβδομάδα υπουργική απόφαση και ο ΕΟΦ ξεκινάει και κάνει τη δουλειά του σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανατιμολογήσεις των φαρμάκων και θα δούμε σε ποια φάρμακα θα υπάρχουν μειώσεις.
Είναι σημαντική η κοινωνική διάσταση του θέματος. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την περασμένη εβδομάδα, την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κυριόπουλου, του Καθηγητή των οικονομικών της Υγείας, με τον Τάσο Τέλογλου στον ΙΑΝΟ.
Εκεί δόθηκε η δυνατότητα να θυμηθούμε όλοι τι έλεγε ο Δοξιάδης. Ο Δοξιάδης μιλώντας για την κοινωνική διάσταση της υγείας έλεγε ότι "οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί ή οι καρκίνοι. Είναι η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο".
Κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση και η μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων. Που σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας - και υπάρχουν πολλοί από αυτούς που δεν μπορούν, που δεν έχουν, που στενάζουν - θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα.
Μέχρι το τέλος του έτους θα αναρτηθούν από τον ΕΟΦ οι νέες τιμές των φαρμάκων. Σας λέω λοιπόν ότι ο υπολογισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι γύρω στα 1.600-1.700 φάρμακα θα είχαν αύξηση.
Κανένα φάρμακο δεν θα έχει αύξηση. Πολλά φάρμακα, εκατοντάδες φάρμακα, θα έχουν μείωση στην τιμή τους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι τα φάρμακα ευρείας χρήσεως κύριε Υπουργέ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Γιατί όπως καταλαβαίνετε για αυτά τα φάρμακα υπήρχε στο μεγαλύτερο ποσοστό η δυνατότητα αύξησης μέχρι 10%. Δεν μπορεί αυτό να γίνει ανεκτό. Για αυτό και μετά από εμπεριστατωμένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, αποφασίσαμε και νομοθετήσαμε την Πέμπτη το βράδυ, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Αντιθέτως, θα υπάρχουν μειώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πω το εξής. Δυστυχώς ακούμε πάρα πολλές φορές για ελλείψεις φαρμάκων και πολλές ομάδες ανθρώπων με αναπηρία. Πολλές ομάδες ανθρώπων με αναπηρία διαμαρτύρονται για τα φάρμακα που δεν μπορούν να τα έχουν στην ώρα τους και λοιπά και ελλείψεις που υπάρχουν.
Μήπως αυτές οι μειώσεις, μία ερώτηση απλοϊκή θα έλεγα. Οι μειώσεις αυτές βοηθήσουν περισσότερο στο να δίνονται τα φάρμακα στο εξωτερικό από τις εταιρείες και τελικά αντιμετωπίσουμε μείωση των τιμών, αλλά μείωση και των παρεχόμενων φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων για τους ανθρώπους; Μήπως υπάρχουν ελλείψεις. Μήπως εμφανίζονται ελλείψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα φτάνει το φάρμακο, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον πολίτη. Το ακούσαμε προεκλογικά. Είναι το δεύτερο σκέλος.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχω δώσει ήδη εντολή στον ΕΟΦ και στον Πρόεδρό του και διεξάγει αυτήν την έρευνα τις τελευταίες μέρες. Αν και εφόσον παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μία τέτοια πρακτική, θα λάβουμε άμεσα μέτρα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα. Ο Έλληνας ασθενής θα έχει πρόσβαση στα φάρμακά του.
Σας θυμίζω επίσης, ότι εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών, ήδη για τους ογκολογικούς ασθένειες, στέλνουμε τα φάρμακά τους απευθείας στις κλινικές, για να κάνουν τη θεραπεία τους και να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές της ντροπής του ΕΟΠΥΥ.
Τεράστια επιτυχία και πολύ σημαντικό θέμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, αυτό που βλέπαμε, που κάναμε ρεπορτάζ, τελείωσε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακριβώς. Επίσης, για τους περιπατητικούς ασθενείς από 1/1/2020, δωρεάν τα φάρμακά τους για τις ευπαθείς ομάδες στο φαρμακείο της γειτονιάς και θέλω να ευχαριστήσω τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Και επίσης, για τα παράγωγα αίματος...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πώς θα γίνεται αυτό; Πάω εγώ στον φαρμακοποιό και του λέω, είμαι ευπαθής ομάδα. Που με καταλαβαίνει ότι είμαι ευπαθής ομάδα; Θα έχω κανένα χαρτί; Θα έχω ότι μου κόψανε το ΕΚΑΣ ή οτιδήποτε άλλο; Τι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα σας πω, κύριε Αυτιά. Ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος έχει φτιάξει κατ’ εντολήν μας μια ηλεκτρονική φαρμακαποθήκη, σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους ιατρούς των ασθενών, ηλεκτρονικώς την καταχώρηση της πάθησης και του φαρμάκου. Το ανάλογο extre στον ασθενή ή σε ένα συγγενή του. Πάει στο φαρμακείο της γειτονιάς και παίρνει τα φάρμακά του.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είμαι στη Λήμνο. Μισό Υπουργέ. Είμαι στην Κάσο. Είμαι στους Φούρνους. Σας βάζω δύσκολα. Είμαι στην Ικαριά. Πάνω στις Ράχες. Είμαι, δεν ξέρω που. Θα το έχω όπως και ο Αθηναίος και ο Πειραιώτης και ο Θεσσαλονικιός;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Έχει κάνει την άσκηση ο ΕΟΠΥΥ στην πρωτεύουσα του νομού και μετά διανομή επίσης στα φαρμακεία της κάθε περιοχής.
Προσέξτε, δεν είναι μόνο τα ογκολογικά φάρμακα, δεν είναι μόνο τα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αλλά;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τα παράγωγα αίματος και ειδικά για τη γ-σφαιρίνη που υπήρχε έλλειψη στην αγορά και πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί συνάνθρωποί μας με σημαντικές νόσους έχουν τη δυνατότητα τώρα μέσα από την πλατφόρμα που φτιάχνουμε, να πάρουν τα φάρμακά τους χωρίς πρόβλημα, χωρίς να περιμένουν, χωρίς να ταλαιπωρούνται.
Αυτό σημαίνει κατά την άποψή μας κοινωνική πολιτική και το πρόσημο αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι ένας δείκτης της υγείας που είναι πρώτη προτεραιότητα. Έχω πει πολλές φορές πρώτα οι ευπαθείς ομάδες, μετά οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό και μετά ο ιδιωτικός τομέας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπουργέ, τι κάνουμε με τους γιατρούς; Να σας πω κάτι μέχρι τα 15 μου μας εξέταζε στη Σάμο ο φαρμακοποιός το ξέρετε; Δεν υπήρχε γιατρός. Ερχόταν ο φαρμακοποιός που ασκούσε χρέη γιατρού. Και μετά έγινε το ιατρείο, δεν υπήρχαν γιατροί. Αλλά σε πολλές περιοχές λείπουν ειδικότητες. Υπάρχει ένας οδηγός που τον έχει στα χέρια του ο Βασίλης ο Κικίλιας και λέει εδώ δεν έχω παιδίατρο, εδώ δεν έχω καρδιολόγο, εδώ δεν έχω τούτο, εδώ δεν έχω το άλλο; Το έχετε αυτό ώστε να παρεμβαίνετε και να λέτε τώρα θα πάει ο γιατρός εκεί;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Θέλω να σας πω ότι το καλοκαίρι το οποίο μας πέρασε, αυτό το οποίο κληρονομήσαμε στο Υπουργείο Υγείας είναι μια κατάσταση χωρίς αρχή και τέλος. Αναγκαστήκαμε λοιπόν οι ίδιοι, Υπουργός, Υφυπουργός και Γενικοί Γραμματείς, να τηλεφωνούμε στις ακριτικές περιοχές και να ρυθμίζουμε επιμέρους θέματα αδειών γιατρών, συνταξιοδοτήσεων γιατρών, γιατρών με μπλοκάκι για να καλύψουμε τις ελλείψεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το κεντρικό Υπουργείο κατηύθυνε τέτοια πράγματα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας κύριε Αυτιά, αναγκαστήκαμε ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κάνουμε αυτό για να μπαλώσουμε όλες τις τρύπες και τα κενά τα οποία παραλάβαμε.
Φέτος όμως, δημιουργείται ένας υγειονομικός χάρτης, χάρτης υγείας από το χειμώνα, πρόληψη δηλαδή πριν την αντιμετώπιση με όλες τις ανάγκες ποιοι εντός έξι μηνών συνταξιοδοτούνται, ποιοι επαγγελματίες υγείας, ποιοι γιατροί πρέπει να πάρουν άδειες το καλοκαίρι και δεν υπάρχουν κάποιοι να τους αναπληρώσουν, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους ΥΠΕάρχες και τους γενικούς γραμματείς να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε εκ των προτέρων την κάλυψη που πρέπει να υπάρχει. Ένας επαγγελματίας υγείας, ένας γιατρός και αυτός δικαιούται άδεια το καλοκαίρι, πρέπει να πάρει μια ανάσα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι, σωστό. Άρα ρυθμίστε το αυτό το θέμα, είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό, θα κάνω μια ανακοίνωση από την εκπομπή σας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εντός των επόμενων εβδομάδων, το Υπουργείο Υγείας φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια υγεία, κάτι που έχει να έρθει στη χώρα από το 2005.
Το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας που απουσιάζουν πολλές φορές και από το δημόσιο λόγο, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής. Ακόμα και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ή τη ρύθμιση του πώς κάνουμε screening στον πληθυσμό για τον καρκίνο, μαστογραφίες στις γυναίκες...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπουργέ, είσαι πάνω από το πηγάδι, αλλά νερό δεν ήπια ακόμα. Γιατρό τα σχολειά θα έχουν; Τα παιδάκια χτυπάνε και τα τρέχουν και προλαβαίνουν...
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό, έχει φαρμακείο και νοσοκόμα το σχολείο. Θα συζητήσουμε με την Υπουργό και τους ειδικούς τις ανάγκες. Και σας ξαναλέω, νωρίς όπως βλέπετε, το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει θέματα δημόσιας υγείας. Σε όλες τις χώρες του κόσμου η αιχμή του δόρατος της πολιτικής υγείας είναι η δημόσια υγεία, δεν είναι η περίθαλψη. Είναι κάτι το οποίο έχουμε αφήσει πολλά χρόνια πίσω στη χώρα μας και ερχόμαστε να το ρυθμίσουμε, κύριε Αυτιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο σας διαχειρίζεται ιδιαίτερης σημασίας και υψηλής προστασίας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τι έχει γίνει με αυτό το ζήτημα; Διαρκώς έχουμε εμφανίσεις περιπτώσεων όπου άνθρωποι διαμαρτύρονται για ανεξέλεγκτη διακίνηση πιστοποιητικών αναπηρίας, αυτό συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα.
Και το τονίζω σε εσάς που είστε στο ιδιαίτερα αυτό συμβατικό Υπουργείο και διαχειρίζεστε υψηλής προστασίας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό. Δυστυχώς έχουμε αντιμετωπίσει σε νοσοκομεία της χώρας την εικόνα φακέλων ασθενών, δηλαδή προσωπικών δεδομένων, όπως πολύ σωστά λέτε, παραπεταμένα δεξιά και αριστερά σε αποθήκες, σε υπόγεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι απίστευτο. Είναι τρομερό πραγματικά.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θέλω να σας πω ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κύριος Κωτσιόπουλος, έχει ήδη προβεί στις πρέπουσες ενέργειες, έτσι ώστε το συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμιστεί. Νομίζω ότι όλοι είμαστε ευαίσθητοι σε ό,τι έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα, πόσο μάλλον δε, τα προσωπικά δεδομένα ευπαθών ομάδων, δηλαδή ασθενών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θέλω ένα σχόλιο για σήμερα, κλείνοντας την παρουσία σας εδώ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σήμερα είναι μία ημέρα που γιορτάζουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Λυπάμαι που για σειρά ετών κάποιοι λίγοι αποφάσισαν να αμαυρώσουν και να αμαυρώνουν με τη συμπεριφορά τους αυτή την ημέρα. Είναι μία ημέρα ομόνοιας, ενότητας και αγάπης μεταξύ όλων μας και του ελληνικού λαού και όχι διχασμού, μισαλλοδοξίας, εκρηκτικών συνθημάτων και ανάλογων συμπεριφορών.
Κάνω έκκληση σε όλους, και τους πιο μεγάλους που ενδεχομένως θυμόνται καλύτερα εκείνες τις ημέρες και τους πιο μικρούς που το έχουν μάθει την ιστορία μας για το Πολυτεχνείο από άλλους, να δείξουν εγκράτεια, να δείξουν σύνεση και να καταλάβουν όλοι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλά πιο ισχυρά, πιο δυνατά και πιο σημαντικά από αυτά τα οποία μας χωρίζουν.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας παρακαλώ, λοιπόν, εγκράτεια, προσοχή. Θέλω να ελπίζω ότι σήμερα δεν θα δούμε σκηνές βίας, καταστροφών, μολότοφ και όλα αυτά τα οποία μας στεναχωρούν και μας λυπούν όλους. Πιστεύω ειλικρινά ότι καμία πολιτική παράταξη, κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου δεν θα ήθελε να βλέπει τέτοιες εικόνες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν, κλείνω με τον αντικαπνιστικό νόμο. Αρχίσανε και τα καρφώματα τώρα, έτσι; Αρχίσανε και κάτι από εδώ, από εκεί, «Αυτός καπνίζει», «Αυτός δεν καπνίζει», κάνει, δείχνει και λοιπά. Θερμάστρες θα μπούνε τώρα το χειμώνα; Τι θα γίνει;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Την Τρίτη κάνουμε το launch, την έναρξη και της καμπάνιας, μαζί με την εφαρμογή του νόμου. Έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει και πώς μπαίνουν τα πρόστιμα και ποιες είναι οι αρχές αυτές οι οποίες τα επιβάλλουν και η Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει τετραψήφιος αριθμός που λειτουργεί, το 1142. Όλοι είμαστε στρατευμένοι σε αυτή την προσπάθεια της μείωσης του καπνίσματος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: 1142 τηλεφωνεί κάποιος και λέει «Ο τάδε καπνίζει τώρα σε μία καφετέρια»;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τηλεφωνεί κάποιος επωνύμως, αν θέλει να κάνει κάποια καταγγελία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Α, επωνύμως. Μόνο επωνύμως. Μάλιστα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Επίσης, όμως ενημερώνεται για τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος. Επίσης, παίρνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Θα ήθελα να σας πω ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας, προστασίας των παιδιών μας, των παθητικών καπνιστών, αλλά και των ίδιων των καπνιστών, που ενδεχομένως θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, και στην Τουρκία ακόμα. Είναι προφανές ότι είναι ώριμος ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, καπνιστές και μη καπνιστές, να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο.
Θυμίζω ότι το 74% των καπνιστών συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και θα εφαρμοστεί οριζοντίως παντού και χωρίς αστερίσκους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν, τα καταγράφουμε όλα αυτά. Το πρόστιμο πόσο είναι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, τα πρόστιμα διαφέρουν ανάλογα με το σημείο. Στα μεγάλα κέντρα, στα μεγάλα μαγαζιά, στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης είναι πολύ μεγαλύτερα. Είναι πιο σημαντικά όταν βρίσκονται παιδιά γύρω – γύρω, όπως, για παράδειγμα, μέσα σε ένα αυτοκίνητο, αν καπνίζει κανείς μπροστά στο παιδί του. Και σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά.
Θα ήθελα να σας πω ότι είναι σημαντικό για όλους μας να καταλάβουμε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, κύριε Αυτιά, να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Η προσπάθεια αυτή μας ενώνει όλοι. Είμαστε συμμέτοχοι όλοι σε αυτή την προσπάθεια.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οι αστυνομικοί θα το πάρουν το πουρμπουάρ, έτσι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για να μη δημιουργούμε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, όχι οι αστυνομικοί. Η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αγοραστούν αλεξίσφαιρα, να αγοραστούν κράνη, να συντηρηθούν οι μηχανές.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Αυτά τα χρήματα, λοιπόν, θα πάνε εκεί λέτε, ε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και είναι εύλογο αυτό. Συμμετέχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ελληνική Αστυνομία για τη στήριξη και τη βοήθεια στην εφαρμογή του νόμου. Και όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε εποχές που τα περιοριστικά, αν θέλετε, οικονομικά δεδομένα είναι τέτοια, να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον ως προς τον εξοπλισμό τους. Νομίζω ότι είναι εύλογο και σωστό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν, τα καταγράφουμε όλα αυτά. Οπωσδήποτε αυτούς που λένε «Δεν θέλω να καπνίζω τους καπνούς των άλλων» αλλά και τους άλλους που λένε «Και εγώ θέλω να καπνίζω, αλλά πρέπει να βρω ένα τρόπο πώς θα χειρίζομαι το θέμα». Δεν υπάρχει θέμα να σκάσει κανένα εισιτήριο στα νοσοκομεία με 5-10 ευρώ και λοιπά, όπως παλιά, έτσι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, κύριε Αυτιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό το λέτε πέρα για πέρα...
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν χρειάζεται καν να το επαναλάβω.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Ο κύριος Τσίπρας θα πάει σήμερα στην πορεία. Το ανακοίνωσε ο πρώην Γραμματέας του κινήματος. Υπάρχει ένα σχόλιο;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι δικαίωμά του, όπως είναι δικαίωμα και του κάθε πολίτη. Εγώ αυτό το οποίο είπα είναι ότι όλοι οι υπεύθυνοι άνθρωποι στη χώρα και μάλιστα οι προβεβλημένοι και πόσο μάλλον οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και άρα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οφείλει και οφείλουν όλοι να δίνουν το παράδειγμα με τις πράξεις και τα λόγια τους έτσι ώστε να μη δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ για τη σημερινή παρουσία. Μείνετε στο θέμα των φαρμάκων. Να στηριχθεί και η εγχώρια βιομηχανία, η δικιά μας εδώ η εγχώρια γιατί έχει πολλές θέσεις εργασίας. Σας ευχαριστώ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.