Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ, κ. Αν. Λοβέρδου στο ρ/σ ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Δ. Οικονόμου

18/07/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΚΑΪ» ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να προχωρήσουμε στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο που έχουμε κοντά μας. Γεια σας κ. Υπουργέ, καλημέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα κ. Οικονόμου.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι' αυτή την κατάσταση που επικρατεί από το πρωί κ. Υπουργέ και στα λιμάνια και στα αεροδρόμια με ένα αποτέλεσμα ανεξέλεγκτο πραγματικά ανεξέλεγκτο, δηλαδή έχει γίνει και παρέμβαση του Εισαγγελέα, ίσως θα έπρεπε να πείτε μια κουβέντα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι κ. Οικονόμου δεν έχω εικόνα. Έχω την εικόνα του οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, θα μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει τους περιμένουμε και τους αρμόδιους αργότερα. Θα ήθελα να προχωρήσουμε στα δικά μας κ. Λοβέρδο και πραγματικά προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που μιλήσατε το Σαββατοκύριακο και αντιδράσεις βέβαια από την Αντιπολίτευση, γιατί μιλήσατε για ένα ΠΑΣΟΚ δημαγωγικό ως αντιπολίτευση, είπατε ότι «είπαμε ότι λεφτά υπάρχουν, ενώ δεν υπήρχαν», μιλήσατε για κακή νοοτροπία που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, αναφερθήκατε ακόμη και σε συναδέλφους σας Υπουργούς, όπως ο Υπουργός των Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος και για τον όρο «χρεοκοπία» που χρησιμοποίησε, είπατε ότι εσείς θα ήσασταν πιο προσεκτικός στη χρήση τέτοιου είδους όρων. Γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να τα πείτε όλα αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονόμου κατ' αρχάς σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και των αντιπολιτεύσεων στην Ελλάδα, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, μιλώ με αυτό τον τρόπο από το 2008 πριν γίνουν οι εκλογές και θα συνεχίζω να μιλάω. Γιατί έχω τελείως διαφορετικές απόψεις για τον ρόλο των αντιπολιτεύσεων. Και πάντως, η περίοδος της μεταπολίτευσης όπου οι αντιπολιτεύσεις έλεγαν άλλα ντ’ άλλων και οι κυβερνήσεις άλλα από αυτά που έλεγαν ως αντιπολιτεύσεις -εννοώ τις αντιπολιτεύσεις που καθίστανται μετά κυβερνήσεις- αυτή η περίοδος του ελληνικού πολιτικού βίου, τελείωσε. Εάν τώρα μία αντιπολίτευση με παροχικό πολιτικό λόγο επιχειρεί να επικρατήσει, δεν θα επικρατεί.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι κι εσείς το να δέχεστε με τέτοιο κυνικό τρόπο –όπως λέει και η αντιπολίτευση- τέτοια δεδομένα κ. Υπουργέ είναι συγκλονιστικό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τέλος εποχής.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τέλος εποχής εγώ δεν διαφωνώ, μαζί σας είμαι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω γιατί κανείς συγκλονίζεται το Σαββατοκύριακο αυτό και δεν συγκλονίζεται επί 3 χρόνια που εγώ λέω αυτά. Ίσως έχει τους λόγους του, αλλά δεν πειράζει, εμένα δεν με νοιάζει γιατί συγκλονίζεται, με νοιάζει ποια είναι η αλήθεια. Ούτε πρώτη φορά τα είπα αυτά, τα λέω συνεχώς γιατί τα πιστεύω. Και εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι τώρα πια οι συνθήκες αυτές της έντονης κρίσης που ποιος θα διαφωνούσε ότι είναι πρωτοφανέρωτα γεγονότα για τον σύγχρονο Έλληνα αυτά που περνάμε ; Δεν τα πέρασε τη δεκαετία του ’80, του ’70, του ’90 του 2000, τα πέρασε το 2010 – ’11, είναι μοναδικά φαινόμενα και παλεύουμε να ξεπεραστούν, και για να ξεπεραστούν χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Μια συνεννόηση, η οποία επιβάλλει την κριτική, επιβάλλει την αυτοκριτική και όταν η κριτική και η αυτοκριτική επιβάλλονται, τη στιγμή που αυτές επιχειρούνται είναι λάθος να τη στηλιτεύεις ή να τις καθιστάς ένοχες όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ δεν θα διαφωνήσω με αυτό που λέτε κ. Υπουργέ όμως …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να σας πω κ. Οικονόμου για να κλείσω τη σκέψη μου, όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τις συμπεριφορές της Νέας Δημοκρατίας, με τις συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων στο δρόμο με προπηλακισμούς και τα λοιπά, συγκροτούν κι ένα νέο πλαίσιο σκέψης για το οποίο έκανα λόγο χτες στην εφημερίδα «Real» και μάλιστα έκανα λόγο επί μακρόν, που σε κάνει να λες στον εαυτό σου «γιατί» ; Όταν παλεύεις, μόνος - μάλιστα χρησιμοποιώ και το παράδειγμα του λάκκου των λεόντων - δεν μπορεί να είσαι εσύ μέσα με τα λιοντάρια και να είναι απ' έξω ο άλλος, ή από πάνω και να σου λέει «τράβα καλά την ουρά του» ή «δεν την τραβάς καλά».

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι είμαστε όλοι στα λιοντάρια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαστε όλοι μέσα!

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είμαστε όλοι μέσα, αλλά κάποιος πρέπει να μας βγάλει από τα λιοντάρια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν είμαστε όλοι μέσα, πρέπει να παραδεχτεί κανένας τα λάθη του, και τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας είναι πάρα πολλά. Οφείλει να τα παραδεχτεί ότι έκανε και έφτασε τη χώρα το ’09 εκεί. Όχι να λέει «τα είπαμε αυτά, είναι παρελθόν». Να στέκεται σε αυτά με σκοπό να μην ξαναδημιουργηθούν

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όμως κ. Υπουργέ τι άλλο να κάνει; Να αυτομαστιγώνεται; Το έχει πει πενήντα φορές η Νέα Δημοκρατία ότι «ευθυνόμαστε, έχουμε τεράστια λάθη, φτάσαμε μέχρι εδώ είναι και δική μας ευθύνη». Το έχει πει. Τι άλλο να πει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συγκρότηση ενός λόγου ευθύνης, σημαίνει ότι δίνεις χώρο διαρκώς στην αυτοκριτική σου και δίνεις λόγο διαρκώς στην αυτοκριτική του άλλου. Όταν σπεύδεις - όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία - στην αυτοκριτική του άλλου να προσπαθήσεις να κερδοσκοπήσεις, τότε είσαι έξω από το κλίμα. Τότε δηλώνεις ότι δεν αλλάζεις. Ότι σε ενδιαφέρει ένα μικρό κομματάκι του Κόμματός σου, σιγά - σιγά εκμεταλλευόμενο τις δυσκολίες που έχει μια κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης να ξαναγίνει πλειοψηφία. Αυτά όμως κ. Οικονόμου …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ να σας ρωτήσω κάτι; Επειδή κάνατε πραγματικά πολύ ισχυρή αυτοκριτική και εγώ το δέχομαι…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επιτρέψτε μου να κλείσω.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι παρακαλώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν σήμερα κάποιος πολιτικός Οργανισμός δεν τα κάνει αυτά, επί ενδεχομένου κενού, εάν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ένα Κόμμα ευθύνης και έλεγε «δεν βαριέσαι», έλεγε ό,τι είπε ο Καραμανλής το 2009, θα βλέπατε – δεν θα δώσουμε την ευκαιρία κανείς να το δει αυτό, αλλά αν το κάναμε θα βλέπατε - ότι αλλιώς θα δει ο κόσμος την περίσταση. Γιατί ο κόσμος αυτή τη στιγμή μας ασκεί κριτική, αλλά καταλαβαίνει ότι δίνουμε μια μάχη με άνισους όρους και τη δίνουμε καλύτερα από άλλους.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν σας εμπιστεύεται ο κόσμος όμως κ. Υπουργέ. Εγώ βλέπω στις δημοσκοπήσεις όλες ότι εμπιστεύεται όλο και περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν καταλαβαίνει τον αγώνα που δίνετε; Είναι καλύτερη η Νέα Δημοκρατία; Λέει καλύτερα πράγματα; Πιο εύκολα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε αυτό απαντώ. Η στάση του κόσμου γίνεται σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας, η κυβέρνηση αυτή δεν δηλώνει πρόθυμη να πετάξει την ασπίδα, η κυβέρνηση αυτή δηλώνει στις επάλξεις εξ’ ου και ο κόσμος κρίνει όπως κρίνει και εκδηλώνει τη δυσφορία του για τα οικονομικά μέτρα, για την περιοριστική οικονομική πολιτική. Αν όμως υπήρχε ενδεχόμενο πολιτικού κενού, υπήρχε ενδεχόμενο αυτή η κυβέρνηση υπό το κράτος των προπηλακισμών, μιας συνολικής απαξίωσης που επιχειρείται με όρους που δεν συμβιβάζονται με τις συνθήκες που περνάμε, θα βλέπατε – είμαι βέβαιος γι' αυτό - ότι επί τέτοιου διλήμματος ο κόσμος θα άλλαζε. Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για να ασκούμαστε σε πολιτικά διλήμματα και να εκβιάζουμε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Όμως, κ. Οικονόμου, είναι άδικο αυτό που γίνεται. Είναι άδικο 10-15 άνθρωποι να είναι μέσα στο λάκκο και οι άλλοι απ' έξω να κάνουν τον έξυπνο και να μιλάνε για άλλο…μίγμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν είστε η Κυβέρνηση όμως της χώρας σήμερα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να μιλάνε για αόριστα και γενικά πράγματα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι αλλά είδα ότι αυτό το μίγμα κάποιοι το επικροτούν και είδα και από το εξωτερικό Μέσα Ενημέρωσης και παράγοντες του εξωτερικού να λένε ότι αυτό είναι το σωστό που λέει η Νέα Δημοκρατία. Δεν το λέει μόνο η Νέα Δημοκρατία, το λένε κι άλλοι αυτό που λέει διότι πρέπει να υπάρχει ένα άλλο μίγμα με ανάπτυξη που να δημιουργεί εν πάση περιπτώσει άλλες συνθήκες για να βγούμε κάποια στιγμή από την κρίση γιατί δεν μπορεί να βυθιζόμαστε συνέχεια κ. Υπουργέ. Συνεχώς βυθιζόμαστε!

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έξω από το χορό κανείς μπορεί να πει πάρα πολλά τραγούδια και αν μία «El Mundo» είπε κάτι, δεν σημαίνει ότι αυτό συγκροτεί ένα θέσφατο και ένα χρησμό για την ελληνική οικονομία. Εμείς, που ακούμε τις προτάσεις μας κάθε μέρα, γνωρίζουμε ότι το περίφημο μίγμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι τίποτε άλλο από μια γενική πολιτική αναφορά. Όμως, κ. Οικονόμου, έχεις τα αδυσώπητα ελλείμματα του ’11 όμως, κ. Οικονόμου, έχεις την αδυσώπητη οικονομική κρίση που συγκροτεί πια κρίση της Ευρωζώνης, όπως απέδειξε η εξέλιξη των junk ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά και η άνοδος των spreads σε Ιταλία – Ισπανία εκεί που ήταν σε εμάς μετά το Πάσχα του ’10 αν θυμάστε, που πηγαίναμε να σπάσουμε το φράγμα των 400 μονάδων.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ να κάνουμε μια μικρή παύση να ακούσουμε ειδήσεις σε τίτλους και να επιστρέψουμε να πούμε και στην ουσία λίγο της κρίσης.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να μας περιμένετε για δυο λεπτά να ακούσουμε ειδήσεις σε τίτλους και να μπούμε πια και στα πιο βαθιά νερά να αφήσουμε λίγο αυτά τα γύρω - γύρω τις κόντρες και τις αντιπαραθέσεις των Κομμάτων και να μπούμε στην ουσία να δούμε τι ακριβώς μπορεί να γίνει με την κρίση και πως θα την αντιμετωπίσουμε, για να βγούμε κάποια στιγμή και στο φως, να βγούμε από το νερό.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επιστρέφουμε εδώ στη συζήτησή μας με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και για να μην αφήσουμε τίποτε αναπάντητο από τα προηγούμενα κ. Υπουργέ, εντάξει και η ισχυρή δόση αυτοκριτικής βοηθάει και τα λοιπά. Αλλά μιλήσατε και για τους προπηλακισμούς. Εσείς ανησυχείτε γι' αυτό το φαινόμενο, στην πιθανότητα να ενταθεί κ. Υπουργέ και τι μπορεί να γίνει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βέβαια ανησυχώ κ. Οικονόμου γιατί είναι μια πολιτική τακτική πίσω από αυτή την συμπεριφορά.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι και κάποια Κόμματα εννοείτε; Είναι τακτική κάποιων συγκεκριμένων Κομμάτων ή σχηματισμών;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει Κόμμα που ολόκληρο υποστηρίζει αυτές τις μεθόδους, αλλά είναι πασιφανές ότι μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκεται.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν λέω ότι εμπλέκεται ο κ. Τσίπρας, ούτε ότι εμπλέκεται ο κ. Παπαδημούλης ή οι άλλοι βουλευτές της παράταξης. Λέω όμως, ότι μια συνιστώσα αυτού του ευρέως πολιτικού οργανισμού αναλαμβάνει ευθύνη και οι άνθρωποί τους είναι παρόντες και κάθε φορά προκύπτει. Προκύπτει επίσης σε μια δύο ή τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις και συμμετοχή κι άλλων ανθρώπων σε αυθόρμητη βάση που έχουν να κάνουν ενδεχομένως και με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι λένε. Δεν μου έχει τύχει να το δω…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι έχουν δηλώσει κάποιοι από αυτούς οπαδοί σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, στους Αγίους Αναργύρους θυμάμαι μια κυρία που έλεγε ότι είναι ψηφοφόρος μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει, δεν έχει να κάνει με αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα υπάρχει μια τακτική. Όταν κάποιος σπάει, επιδίδεται σε θόρυβο, δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αλλά όποιος οργανώνει, τι θέλει να κάνει ; Εγώ το ζω κάθε μέρα γιατί όπου πάω, έχω τέτοια προβλήματα. Θέλουν να μην έρθουμε σε επαφή εμείς, τα στελέχη της κυβέρνησης με τον κόσμο. Σταματούν αυτή τη σχέση. Μας μετατρέπουν σε μιντιακά γεγονότα, μετατρέπουν έναν υπουργό ή ένα βουλευτή ή ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε μιντιακό θέμα μόνο, και όχι ως ένα πραγματικό θέμα. Δεν σου επιτρέπουν να έχεις τον άλλον και να του μιλάς από κοντά. Δεν σου επιτρέπουν να κάνεις συγκέντρωση και να απευθυνθείς σε ένα κομμάτι …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς το έχετε υποστεί κ. Υπουργέ αυτό με κάποιες εκδηλώσεις που έχετε πάει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι μόνο όταν έχουν χειροδικήσει εναντίον μου, είναι κι όταν ματαιώνονται οι εκδηλώσεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς προσωπικά πέρα από το πολιτικό κομμάτι μπορεί να κυκλοφορήσετε έξω; Να πάτε με τους φίλους σας να φάτε κάπου ένα βράδυ. Μπορείτε; Ή φοβάστε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως μπορώ. Οπουδήποτε και αν έχω πάει, δεν είχα ποτέ μου θέμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προσωπικά λέτε ότι δεν είχατε θέμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είχα θέμα. Γιατί κινούμαι όπως κινούνται όλοι οι άνθρωποι. Εκεί όμως δεν σου μιλάει κανείς για να χρειαστεί να έρθεις σε πολιτική επαφή μαζί του. Όταν όμως σε περιμένουν 200-300 άνθρωποι να τους μιλήσεις, όταν πας να κάνεις μια οργανωμένη επίσκεψη σε ένα ίδρυμα της αρμοδιότητάς μου και δεν μπορεί να γίνει αυτή, όταν, όταν, όταν… Τελικώς τι προκύπτει ; Προκύπτει ότι δεν μπορείς να μιλάς στον άλλον ζωντανά. Σου αποκλείουν αυτή την πολιτική δυνατότητα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέτε ότι αυτός είναι ο στόχος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτός είναι ο στόχος.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχετε ακούσει να λένε κ. Οικονόμου ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν μόνο μέσα από την τηλεόραση και δεν θα γίνονται συγκεντρώσεις ;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι το έχω ακούσει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτός λοιπόν είναι ο σκοπός. Και από την άλλη περνάνε ένα δήθεν μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ όπου κι αν πηγαίνει, δεν μπορεί να σταθεί. Δεν είναι τα πράγματα έτσι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ πάμε στην οικονομία. Χρησιμοποιήσατε και εσείς και επικρίνατε κάποιους συναδέλφους σας για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τον όρο «χρεοκοπία». Είναι προφανές ότι αναφέρεστε στον Υπουργό Οικονομικών, δεν καταλαβαίνω κάτι άλλο, εγώ δεν είδα κάποιον άλλον να χρησιμοποιεί αυτό τον όρο. Ο κ. Βενιζέλος τον χρησιμοποίησε και εξήγησε μάλιστα τι ακριβώς σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν μιλάμε για τη χρεοκοπία. Άλλο η επιλεκτική χρεοκοπία και άλλο η χρεοκοπία. Εσείς γιατί το τοποθετήσατε έτσι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλω να επανέλθω, εγώ έκανα αναφορά και στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό των Οικονομικών, έκανα αναφορά στο κείμενο της Ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας που είναι ένα πάρα πολύ καλό κείμενο, το οποίο στέκεται στον όρο αυτό αρνητικά, δηλαδή αναφέρει την άρνηση να δεχτεί την εκδοχή αυτή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Τρισέ, και από εκεί και πέρα ως υπουργός Υγείας δήλωσα όσα δήλωσα και δεν έχω να δηλώσω τίποτε περισσότερο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας το λέω ξέρετε γιατί κ. Υπουργέ; Γιατί κάποιοι βρίσκουν …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα άκουσα και τα διάβασα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέλω να το πω για να το ακούσουν και οι ακροατές μας. Αυτά που λέγονται για σας με αφορμή τις δηλώσεις που κάνατε για όλα αυτά τα ζητήματα, που είναι σοβαρά και μιλάτε ευθέως για όλα αυτά και έχετε εννοώ το σθένος να μιλάτε ευθέως δεν το κάνουν πολλοί συνάδελφοι σας εγώ το λέω από την καλή πλευρά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Όμως λένε πολλοί ότι «Ο Λοβέρδος ανησύχησε, γιατί έχει πάρει κεφάλι ο Βενιζέλος και βγήκε τώρα μπροστά και βγήκε με τέτοιο τρόπο μπροστά». Υπάρχει τέτοιο θέμα για σας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα κ. Οικονόμου. Όποιος έχει στο μυαλό του αυτά έχει και κοντό δρόμο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί; Δεν είναι θεμιτό κ. Υπουργέ να έχει κανείς φιλοδοξίες; Εσείς τις έχετε εκδηλώσει και στο παρελθόν

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι ώρα αυτή να φιλοδοξεί κανείς. Είναι ώρα να μάχεται. Όποιος ακούει φωνές αυτή τη δύσκολη περίοδο και σκέφτεται τι θα κάνει όταν αυτή η περίοδος τελειώσει, ονειρεύεται ξύπνιος. Γιατί κ. Οικονόμου το έχω πει και το επαναλαμβάνω, δεν αποκλείεται την επόμενη μέρα μιας μέρας που αισθάνεσαι δυνατός να είσαι ανύπαρκτος, να έχεις εξατμιστεί. Είναι τόσο πολύ δύσκολες οι περιστάσεις που ζούμε και τόσο πολύ επικίνδυνες για τη χώρα, για τους πολίτες για τους πολιτικούς που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Συνεπώς, όποιος δεν έχει συνείδηση αυτής της ρευστότητας και φιλοδοξεί δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο άνθρωπος που χρειάζεται ο ελληνικός λαός αυτές τις μέρες. Και εγώ προσπαθώ να είμαι χρήσιμος. Συνεπώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, ή κάτι τέτοιο στις προθέσεις ή τους σκοπούς μου.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σε σχέση με τις λύσεις που ακούγονται λέγονται και συζητούνται για μας στην Ευρώπη, εσείς ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η λύση για την Ελλάδα, για την κρίση χρέους;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η λύση είναι μία. Αυτή η λύση, πέρασε από την απόφαση του Ecofin της περασμένης Δευτέρας, το έχω πει επανειλημμένα αυτό. Το Ecofin της περασμένης Δευτέρας, κ. Οικονόμου, ξεπέρασε όπως λένε στη Γερμανία κάποια ταμπού, ή όπως προτιμώ να λέω εγώ, ξεθώριασε ορισμένες «κόκκινες γραμμές» που ίσχυαν μέχρι τότε. Δηλαδή, είναι τα πράγματα με τη συμμετοχή της Γερμανίας και με την ομοφωνία του Συμβουλίου, ξεπέρασε το δόγμα ότι, ή συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας ή αποσύρεται η Ολλανδία ή η Γερμανία. Μίλησαν για την ανάγκη να καλυφθεί το κενό του ιδιωτικού τομέα αν τέτοιο υπάρξει, από τα κράτη. Έκανε ένα βήμα μπροστά το Ecofin και περιμένουμε την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής να στηριχθεί πάνω σε αυτά και να κάνει κι αυτή ένα βήμα μπροστά, γιατί οι υπουργοί των Οικονομικών δεν είναι το αποφασιστικό όργανο ενώπιον αυτών των μεγάλων πολιτικών. Η Σύνοδος Κορυφής είναι το αποφασιστικό όργανο, όπως ξέρουμε όλοι. Άρα εμείς τι θέλουμε τώρα ; Εμείς θέλουμε να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας αφού είναι σε πολιτική βάση και δεν είναι προβληματικό εξ ορισμού…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι εξαρτάται.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφού είναι σε πολιτική και με δική του πρωτοβουλία. Και οι εξελίξεις στη Ρώμη Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή δεν ήταν κακές, αντιθέτως ήταν καλές.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως, κάποια στιγμή βγήκε και ανακοίνωση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Όποιος ξέρει τι γινόταν μέχρι την Παρασκευή και το αρνητικό κλίμα στον ιδιωτικό τομέα θα καταλάβει ότι αυτή η διαφορά κάνει νόημα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς βλέπετε λύση δηλαδή την Πέμπτη κ. Υπουργέ στη Σύνοδο Κορυφής;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλω να είμαι υπεραισιόδοξος και να δημιουργώ προσδοκίες χωρίς λόγο, λέω όμως ότι νομιμοποιείται ένας πολιτικός που έχει ιδιαιτέρως ανησυχήσει και ο κόσμος το ξέρει αυτό, να βλέπει τα πράγματα κάπως πιο αισιόδοξα διότι το πρόβλημα δεν είναι πια μόνο της Ελλάδας, είναι ευρωζωνικό πρόβλημα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θεωρείτε τυχαία την ανησυχία των Αμερικανών ;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι βέβαια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ κι ένα χρόνο! Τις επικοινωνίες του υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ Γκάιτνερ με τη γερμανική ηγεσία ; Τα όσα είπε η Χίλαρι Κλίντον, τα όσα είπε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από 3 μέρες ; Που σημειωτέον δεν ανέφερε πια ως αρνητικό παράδειγμα την Ελλάδα, ανέφερε και την Πορτογαλία πια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όλα αυτά προκύπτουν γιατί τα «junk ομόλογα» είναι ομόλογα και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Όπως είπαμε δε στο πρώτο μέρος της εκπομπής σας, υπάρχει η κατάσταση των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων η οποία αντιστοιχείται με τη δική μας του Απριλίου – Μαΐου 2010. Άρα ένα ευρωζωνικό πρόβλημα επιδέχεται ευρωζωνικές λύσεις, ευρωπαϊκές λύσεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως θα συμφωνείτε κι εσείς κ. Υπουργέ ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία αυτή για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγαλύτερο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνώ και γι' αυτό και περιμένουμε. Αυτό που θέλαμε να τελειώσει στις 8-10 Ιουλίου, δηλαδή να συγκροτηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της χώρας, να συγκροτηθεί επιτέλους τις επόμενες εβδομάδες, ώστε η Ελλάδα να μπει στο καταφύγιο των 3 ετών. Η Ελλάδα στο καταφύγιο των 3 ετών δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα της ευδαιμονίας των αντιπολιτευτικών κορόνων, των συμπολιτευτικών …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σημαίνει μια νέα Ελλάδα, ένα νέο κράτος πάταξης της φοροδιαφυγής, αποτελεσματικό κράτος, μικρό κράτος, λιγότερο δαπανηρό, λιγότερο σπάταλο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς κ. Υπουργέ με όποια εξέλιξη, είτε με το καλό σενάριο είτε με το κακό είτε με οποιοδήποτε σενάριο, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα αντέξει, θα τα καταφέρει να προχωρήσει ή θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς δίνουμε τη μάχη. Επαναλαμβάνω ό,τι είπα χτες στη «Real» και σε εσάς στην πρώτη φάση της συζήτησής μας σήμερα : εμείς παλεύουμε, όπως ο Πρωθυπουργός χτες είπε στην «Καθημερινή» να κάνουμε τις υποχρεώσεις μας, όχι εκλογές.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το «παλεύω» σημαίνει ότι είναι ένα ανοιχτό σενάριο, ανοιχτό για όλα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές δεν βοηθούν τα εθνικά θέματα της χώρας. Προσυπογράφω, συμφωνώ, το έχω πει κι εγώ από τη δική μου θέση πάρα πολλές φορές. Ωστόσο, χτες με τη συνέντευξή μου στη «Real» και σήμερα σε εσάς βάζω το εξής θέμα : υπάρχει ένα όριο στη λογική του αγώνα επειδή υπάρχει ευθύνη, συναίσθηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες. Υπάρχει ένα όριο όχι γιατί υπάρχει ένα όριο στη ευθύνη, η ευθύνη είναι απεριόριστη. Αλλά υπάρχει κι ένα όριο σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμπεριφορές. Δεν μπορεί η χώρα να πηγαίνει με μια κυβέρνηση η οποία δίνει μια μάχη, κάνει λάθη, αλλά ποιος θα ήταν αλάνθαστος σε μια τέτοια δυσκολία όταν λειτουργεί υπό τέτοια πίεση και από την άλλη όλοι να τον βρίζουν, να τον προπηλακίζουν και να μην τον στηρίζουν πουθενά και να ισχυρίζονται ότι μια συμμετοχή σε μια ψηφοφορία… Είχαμε δεκάδες τέτοιες συμμετοχές σε ψηφοφορίες εμείς το ’04 και ’05 στα πρώτα χρόνια της δικής μας αντιπολίτευσης προς τον κ. Καραμανλή, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια στάση ότι «ψήφισα ένα σχέδιο νόμου και δεν είπα όχι σε κάτι», συγκροτεί την απάντηση που έχει υποχρέωση να δώσει ένα πολύ μεγάλο Κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία σε αυτή τη συγκυρία. Κύριε Οικονόμου εάν μια αντιπολίτευση φέρεται έτσι, ενθαρρύνει κοινωνικές αντιδράσεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκεί ήθελα να σας πάω κ. Υπουργέ, στις αντιδράσεις και στο λεγόμενο Κίνημα των Αγανακτισμένων. Εσείς το βλέπετε να φθίνει; Το βλέπετε να ενισχύεται; Το βλέπετε να παραμένει; Και υπάρχει και μια συγκεκριμένη κατάσταση στο Σύνταγμα. Εσείς όπως τοποθετείστε γι' αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ό,τι αφορά το μέλλον δεν μπορώ να προβλέπω. Σε ό,τι αφορά το παρόν και το πρόσφατο παρελθόν τοποθετήθηκα πάρα πολύ αρνητικά όχι απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία, όχι απέναντι στις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων των Κυριακών αν θυμάστε που ήταν άνθρωποι άνεργοι, άνθρωποι οι οποίοι ένιωθαν ανασφάλεια για το μέλλον, άνθρωποι που έχασαν εισόδημα …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είχε και μαζικότητα βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αναφέρομαι στην καθημερινή ακύρωση της Αθήνας. Σε αυτό είμαι απολύτως αρνητικός. Και υπήρξα αρνητικός και απορώ πως δεν παρεξηγήθηκα και γι' αυτό, πως κάποιος δεν σήκωσε φωνή εναντίον μου και γι' αυτό, έχω βγει και στο σταθμό σας μάλιστα για να πω ότι όποιος θωπεύει, κολακεύει και τελικώς - ας το πω πολιτικά με ένα όρο που να μην παρεξηγηθεί - γλείφει αυτούς οι οποίοι ακυρώνουν τον τουρισμό του λεκανοπεδίου, αυτούς οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι πολύ μικρές. Είμαι στη γειτονιά αυτή επί 25 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, εκεί δεν δουλεύουν εργαζόμενοι ; Πάμε και στα ξενοδοχεία της περιοχής, τα τελειώσανε. Τα ξενοδοχεία της Ομόνοιας, τα ξενοδοχεία δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων έκλεισαν όλα. Είναι καλό αυτό ; Οι επενδύσεις που έγιναν στην οδό Πανεπιστημίου από εμπόρους, από επιχειρηματίες καθημερινούς, δεν έχουν πελατεία. Θα πηγαίνατε εσείς με τα παιδιά σας κ. Οικονόμου να τους ψωνίσατε παιχνίδι ή να τους πάρετε δίσκους στο Metropolis ;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι βέβαια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και όμως με συγχωρείτε, κάνω μια συγκεκριμένη αναφορά γιατί υπάρχει αλήθεια πίσω από αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που σε αυτό το δρόμο, το κέντρο της Αθήνας, κρίνεται η ζωή τους, κρίνεται η τύχη τους και τους έχουμε όλους εξαφανίσει. Αυτό είναι καλό ;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το θέμα είναι κ. Υπουργέ μου ότι έχουν εξαφανιστεί οι μισοί Έλληνες πια στα οικονομικά τους προβλήματα εννοώ και συνεχίζουν να βυθίζονται παντού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί είναι ευθύνη των εργαζομένων όσοι δεν τους σκέφτονται ; Και γιατί η πολιτική αντί να έχει καθήκον να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, αντιλαμβάνεται το καθήκον της να θωπεύει την κοινωνική διαμαρτυρία ; Η κοινωνική διαμαρτυρία έχει από μόνη της τον ρόλο της, τον πολιτικό, τον κοινωνικό, τον συνταγματικό. Δεν χρειάζεται τον εκλεγμένο, που χρέος του είναι να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση για να καλλιεργήσει κλίμα δήθεν συμπάθειας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και αν είναι μαζική η κοινωνική αντίδραση έχει και αποτέλεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή έχει στενέψει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν είναι μαζική κοινωνική αντίδραση δείχνει και δρόμους και εντός και εκτός Ελλάδας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν είναι όμως τα γνωστά, η κατάληψη του χώρου του Συντάγματος, η καθημερινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τους προπηλακισμούς και τα λοιπά που στρέφονται εναντίον των βασικών θεσμών λειτουργίας του ελληνικού κράτους τότε εντάξει τι να πεις ; Πρέπει να είσαι αντίθετος με αυτό. Πρέπει να είσαι αντίθετος με αυτό, για να είσαι ένας πολιτικός που σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού και που καταλαβαίνει σε ποια συγκυρία βρίσκεται η χώρα. Αν είσαι πολιτικός για να θωπεύεις ό,τι κινείται, κάνε κάτι άλλο βρε παιδί μου. Δεν έχει ανάγκη η Ελλάδα αυτή τη μεταπολιτευτική στάση και αυτή τελεύτησε το βίο της.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω. Χάσαμε δυστυχώς και τις διαφυγές που είχαμε να λέμε και καμία κουβέντα για τον Ολυμπιακό. Δεν έχουμε και αντίπαλο φέτος, ούτε γι' αυτό δεν μπορούμε να συζητήσουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι θέμα ότι δεν έχουμε αντίπαλο, είναι και το κλίμα κ. Οικονόμου.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό λέω χάσαμε αυτές τις διαφυγές λόγω και του κλίματος, δεν μας αφήνουν, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε πια. Να ‘στε καλά κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Οικονόμου.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ καλή συνέχεια, γεια σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα σας.