Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ, κ. Αν. Λοβέρδου στο ρ/στ ΝΕΤ 105,8 και στους δημοσιογράφους Α.Κωβαίο και Β. Μπεσκένη

18/07/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΝΕΤ 105,8» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Α. ΚΩΒΑΙΟ και Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗ

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Ας έρθουμε στην πολιτική επικαιρότητα η οποία δε σταματά, είναι ένας μύθος ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, είναι ένας μύθος και η Ελλάδα το επιβεβαιώνει αυτό. Ειδήσεις υπάρχουν συνεχώς και θα υπάρχουν. Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα κ. Κωβαίο, κ. Μπεσκένη. Φυσικά και δεν θα σταματήσουν τα γεγονότα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν έχει διακοπές, το έχει πει αυτό ο κ. Παπανδρέου, νομίζω ότι έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε για το Μεσοπρόθεσμο το καλοκαίρι και τόσα να περιμένουμε επιτέλους να γίνουν. Καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε εμείς ως Ελλάδα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομίζω ότι ακόμα και το Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε ειδήσεις.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Αυτό το «επιτέλους», θα μου επιτρέψετε, λίγο αυτοκριτικό μου ακούστηκε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό ;

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Γιατί φαντάζομαι πολλά πράγματα θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει ακόμα, γι’ αυτό το λέω .

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, δεν το λέω με αυτή την έννοια, το λέω με την έννοια ότι το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε πριν από δυο εβδομάδες και είμαστε σε φάση πλήρους εφαρμογής του. Το δικό μας Υπουργείο, μέχρι τέλος Ιουλίου, θα έχει εφαρμόσει το 60% των υποχρεώσεών του και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει περίπου εξαντλήσει το Μεσοπρόθεσμο.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Ενόψει αυτών και επειδή αναφερθήκατε σ’ αυτά που πρέπει να γίνουν, αντιλαμβάνομαι ότι εννοείτε αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη κ. Κωβαίο, εμείς όταν ψηφίζαμε το Μεσοπρόθεσμο, ταυτοχρόνως, είχαμε την αγωνία αλλά κάναμε και τον αγώνα να τελειώσουν όλα στις 8 Ιουλίου και 10 Ιουλίου, να έχει συγκροτηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν, όχι από δική μας ευθύνη.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Σύμφωνοι. Έρχομαι μοιραία σε μια συνέντευξη που δώσατε και σε ό,τι είπατε το Σαββατοκύριακο για τη συζήτηση περί επιλεκτικής χρεοκοπίας η οποία έχει μπει στο λεξιλόγιο, την έχει βάλει και ο Πρωθυπουργός και η Ευρώπη και ο Υπουργός Οικονομικών. Εσείς δηλώσατε πολύ προσεκτικός στη χρησιμοποίηση αυτού του όρου και διαβάζουμε και αναλυτές και εγχώριους και ξένους, που λένε ότι επιλεκτική ή μη, η χρεοκοπία είναι χρεοκοπία, το θέμα είναι τι σημαίνει από κει και πέρα εφ' όσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Εδώ έχει γίνει μια προσπάθεια αυτές τις μέρες να μας πουν τι δε σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία. Θα θέλαμε να μας πείτε με απλά λόγια, όσο γίνεται, εφ' όσον πάμε σε μια τέτοια λύση, τι σημαίνει για τους Έλληνες πολίτες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Οικονομικών έχουν δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, το θέμα συζητήθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο απ’ όσα είπα το Σάββατο, είμαι σ’ αυτή τη γραμμή πλεύσης. Όπως και το Σάββατο ανέφερα, δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, μένω στα όσα έχω πει το Σάββατο. Είμαι υπουργός Υγείας και ως υπουργός Υγείας μένω στις αναφορές του Υπουργού των Οικονομικών.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Σύμφωνοι, απλώς εσείς δηλώσατε ότι θα ήσαστε πιο προσεκτικός στη χρήση του όρου και θα θέλαμε να μας πείτε για ποιο λόγο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω ότι ο υπουργός Υγείας έχει εξαντλήσει το λόγο του περί την οικονομία, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο να πω. Μέχρις εκεί.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Στο πρακτικό τότε θέμα αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τι μας διασφαλίζει το γεγονός ότι η επιλεκτική χρεοκοπία για κάποια ομόλογα άμεσα, η οποία επιλέγεται ενδεχομένως ως λύση ή εν πάση περιπτώσει ακούγεται ως λύση, δε θα μετακυληθεί αργότερα και σε κάποια επόμενα ομόλογα και θα επαναλαμβάνεται αυτή η ιστορία διαρκώς;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, η κατάρρευση της Ελλάδος, ευτυχώς για την Ελλάδα, συνδέθηκε με άλλες χώρες της Ευρώπης και γενικά με όλη την Ευρωζώνη. Οι τελευταίες εβδομάδες ανέδειξαν αυτό το θέμα. Ο κίνδυνος υπήρχε και ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί, μιας κατάρρευσης της Ελλάδας από ατύχημα από απροσδόκητο γεγονός, αλλά απομειώνεται όσο περνά ο καιρός και αυτό είναι καλό για μας γιατί θα περνάγαμε εφιαλτικό Αύγουστο μέχρι να τελειώσουμε το Σεπτέμβριο με το μηχανισμό στήριξης.

Απομειώνεται ο κίνδυνος στο μέτρο που όχι μόνο πέρασαν στην κατηγορία των ομολόγων σαν τα δικά μας τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά, αλλά μπήκαν στη φάση που ήταν η Ελλάδα τον Μάιο του 2010 η Ιταλία και η Ισπανία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το γλίστρημα της χώρας θα κλυδώνιζε όλη την Ευρωζώνη και αυτό είναι που αναστατώνει και τις ΗΠΑ. Πρέπει να εξηγήσει κανείς γιατί ο Ομπάμα αναφέρει στο λόγο του την Ελλάδα, τώρα πια και την Πορτογαλία, τον ακούσατε προχθές, δεν είμαστε μόνοι μας στις αρνητικές αναφορές.

Και γιατί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ διαρκώς ασχολούνται με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ; Γιατί όλη η δέσμη των πολιτικών προβλημάτων επί χρεοκοπίας της Ευρωζώνης θα μεταφερόταν αμέσως και στις ΗΠΑ. Συνεπώς, αυτό για μας συνιστά ένα προκαταφύγιο. Το οριστικό καταφύγιο είναι ο μηχανισμός στήριξης. Αλλά και αυτή η διαδικασία του κοινού κινδύνου, καθιστά τη λύση για την Ελλάδα μια λύση ευρυζωνική, μια λύση που αφορά και τους υπολοίπους και συνεπώς νομίζω ότι θα πρέπει κανείς βάσιμα να ελπίζει ότι εμείς δεν θα μπερδευτούμε, δεν θα γλιστρήσουμε, δεν θα γίνουμε τα θύματα ενός αρνητικού, απροσδόκητου γεγονότος.

Ταυτοχρόνως, οι ειδήσεις του Σαββατοκύριακου, εγώ το Σάββατο το πρωί το είπα αυτό αλλά δεν προσέχτηκε, υπήρχε από την Παρασκευή το βράδυ μια πολύ θετική κινητικότητα στη Ρώμη από την πλευρά του IIF, από την πλευρά αυτή της Ενώσεως κεφαλαίων…

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Βγήκε ο λευκός καπνός, ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το IIF μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν αυτό που έστελνε ένα σήμα αδυναμίας συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τώρα το σήμα ήταν σήμα συμμετοχής, πιθανής συμμετοχής για να είμαι ακριβής του ιδιωτικού τομέα που δένει απολύτως με τη δέσμη των προτάσεων που έχει κάνει η Ευρώπη.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Καλά, αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό. Δηλαδή υπάρχει ένας μεγάλο διάλογος, δεν είμαι σε θέση, δεν είναι το επιστημονικό μου πεδίο για να το ξέρω, αλλά παρακολουθώ τι λέγεται, ότι και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δε σημαίνει κάτι απαραίτητα καλό. Μπορεί να εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, μπορεί να πάρει τέτοιες διαστάσεις, μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Δηλαδή υπάρχει, ξέρετε, και αντίλογος σ’ αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει αντίλογος αλλά νομίζω ότι είναι ασφαλές το επιχείρημα τουλάχιστον που άρθρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν έπαιρνε τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Όταν αυτή γίνεται με πρωτοβουλία μιας Τράπεζας που έχει ομόλογά μας, ή ομόλογα μιας άλλης χώρας, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, προς το παρόν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αν πάει καλά θα επεκταθεί.

Εάν αυτό γίνεται με πρωτοβουλία τρίτου και σε εθελοντική βάση, επειδή ο ίδιος το θέλησε, χωρίς η Ελλάδα να το ζητά, αυτό νομίζω ότι νομικά είναι καθαρό. Όσο και αν η συζήτηση ξεφεύγει και από τα δικά μου όρια, και δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να την προχωρήσω, θεωρώ ότι κάτι το οποίο αποφάσισε η Ευρώπη και το οποίο αρχίζει να κινείται θετικά πρέπει ν’ αξιολογηθεί ως διασφαλιστικό γεγονός. Όμως εγώ θέλω να μείνω στη Δευτέρα, στο ECOFIN, το οποίο όπως ειπώθηκε στη Γερμανία, έσπασε κάποια ταμπού, εμένα μ’ αρέσει να λέω ότι ξεθώριασε κάποιες «κόκκινες γραμμές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν είπαν οι υπουργοί των Οικονομικών και περιμένουμε να δούμε τι θα πουν και οι αρχηγοί μεθαύριο, ότι η αδυναμία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το κενό των 30 δις θα το καλύψουν τα κράτη τους.

Αυτό ήταν πολύ μεγάλη κατάκτηση, γιατί όταν το λέει ο Σόιμπλε, ο Γερμανός ο οποίος προϋπέθετε τη συμμετοχή της Γερμανίας με τα δικά της χρήματα στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όταν λέει ο Γερμανός λοιπόν υπουργός των Οικονομικών ότι «αν δε βρεθούν τα χρήματα αυτά θα τα καλύψουμε εμείς», νομίζω ότι και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, μια επιτυχία της περασμένης Δευτέρας και το περιμένουμε, γιατί οι υπουργοί των Οικονομικών δεν είναι το κρίσιμο μέγεθος. Το κρίσιμο μέγεθος είναι οι αρχηγοί των κρατών, τι θα πουν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το μεγάλο ερώτημα είναι αυτά όλα τι σημαίνουν για μας. Δηλαδή σημαίνουν ότι εφ' όσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση και ονομαστεί όπως ονομαστεί, «επιλεκτική χρεοκοπία», ή «όμορφη χρεοκοπία» ή «θαυματουργή χρεοκοπία» ή δεν ξέρω τι άλλο…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σημειώνω ότι την επιλεκτική χρεοκοπία οι υπουργοί των Οικονομικών την ανέφεραν όταν ανέφεραν ότι ο Τρισέ την αποδοκιμάζει. Υπήρχε μόνο αυτή η αναφορά, με αρνητικό πρόσημο. Ο ευρωπαίος τραπεζίτης λέει όχι σ’ αυτήν. Δηλαδή μην προσδοκάτε την Πέμπτη απόφαση περί αυτής. Αυτή είχε αναφορά στο ECOFIN. Άλλα ήταν τα θέματα του ECOFIN. Αυτό αναφέρθηκε με αρνητικό πρόσημο.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Θέλω να γίνει όσο σαφές είναι δυνατόν αυτό. Τι σημαίνει αυτό εδώ για την ελληνική κυβέρνηση, πολιτική τάξη, κοινωνία, οικονομία. Δηλαδή ότι λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση κι από δω και πέρα εσείς έχετε απλώς να εφαρμόσετε το μεσοπρόθεσμο ή σημαίνει κάτι άλλο; Σημαίνει λήψη νέων μέτρων, σημαίνει άλλη κατεύθυνση; Σημαίνει τι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν μπούμε στο καταφύγιο αυτό, μπαίνουμε σ’ ένα καταφύγιο τριών ετών. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε το Μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά αυτό όχι τότε, από τώρα. Ο Βενιζέλος είπε θα πάει τις αποκρατικοποιήσεις πάση δυνάμει. Εμείς στην κυβερνητική Επιτροπή, όταν κάναμε συνεδρίαση προ δύο εβδομάδων για το Μεσοπρόθεσμο είπαμε ότι πρέπει να οριοθετούμε τις υποχρεώσεις μας ανά εβδομάδα και να εφαρμόζουμε τις υποχρεώσεις μας με χρονοδιάγραμμα το τέλος Αυγούστου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκπέμψουμε μηνύματα και στην Ελλάδα μέσα αλλά και έξω. Από κει και πέρα ο βασικός στόχος, θα δω πώς θα διαρθρωθεί, να δούμε γιατί δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους. Και οπωσδήποτε αυτό που το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει αλλά είναι και μια μεγάλη υποχρέωση και έξω απ’ αυτό, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Όχι μόνο για να φέρεις τα μέτρα που θέλεις για το 2011, τα 6,4 δισ. που πρέπει να συμπληρώσεις στον προϋπολογισμό σου, κομμάτι από τον οποίο είναι κι από τους φόρους…

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Αυτό φαντάζει στο πεδίο της επιστημονικής φαντασία κ. Υπουργέ, πώς σε 5 μήνες θα μαζευτούν 6,5 δις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νόμιζα ότι το λέγατε για την πάταξη της φοροδιαφυγής..

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Και για τα δύο..

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Και εν γένει για τη φοροδιαφυγή, ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το λέμε 20-30 χρόνια τώρα και δεν το κάνουμε. Όμως τώρα πρέπει να το κάνουμε. Αυτά είναι τα απαραίτητα εργαλεία τα οποία θα ξαναφέρουν και τον κόσμο κοντά στην πολιτική. Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα ξαναγυρίσει στα κόμματα εάν τα κόμματα μιλήσουν με καλύτερο λόγο. Η μεταπολίτευση απεβίωσε. Ο υποσχετικός προεκλογικός πολιτικός λόγος πέθανε. Όποιος βγει και πει αυτά που έλεγαν τα κόμματα επί τόσα χρόνια, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα στις εκλογές, θα καταποντιστεί. Εκείνο που μετράει, είναι ποιος είναι αξιόπιστος να πολεμήσει κατά της φοροδιαφυγής και να κάνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Νομίζω ότι αυτά τα δύο θέματα θα κρίνουν ακόμη και τις επόμενες εκλογές. Είναι τα μεγάλα θέματα της Ελλάδας.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Πιθανολογείτε, επειδή αναφερθήκατε, πιθανολογείτε σύντομα προσφυγή στην κάλπη;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι. Ο Παπανδρέου όπως είδατε κι εχθές στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το απέκλεισε. Και δεν είναι κυβερνητική γραμμή. Εγώ όμως θέλω να προσθέτω σ’ αυτού του είδους την απόλυτη δική μας επιχειρηματολογία, που είναι και δική μου επιχειρηματολογία, ότι τον τελευταίο καιρό δημιουργείται στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, στους Βουλευτές, στα στελέχη του κόμματος, κι ένα περιβάλλον ασφυξίας. Δηλαδή, μας προπηλακίζουν όπου πάμε για να μας κόψουν τη δυνατότητα να μιλάμε με τον κόσμο. Αυτός είναι ο στόχος.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Υπάρχουν όμως αντιδράσεις και από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, θα μου επιτρέψετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως. Ένα κομμάτι της παράταξης που έρχεται από πίσω, το οποίο δεξιά κι αριστερά σποραδικά, χωρίς να είναι το κύριο θέμα. Το κύριο θέμα είναι γνωστό από πού προέρχεται και ένα κομμάτι σποραδικό δικό μας τυχαίο, συμμετέχει σ’ αυτά ορισμένες φορές, ναι. Αλλά το να σε προπηλακίζουν είναι πάρα πολύ δυσάρεστο.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Χωρίς να θέλω ν’ αμφισβητήσω τι λέει ο Πρωθυπουργός, μήπως αυτές οι πιέσεις οι κοινωνικές, όπως ασκούνται στο πολιτικό σύστημα και ιδίως στην κυβερνητική πλευρά, μήπως οδηγήσουν σε προσφυγή έτσι κι αλλιώς;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Πρωθυπουργός όλα αυτά τα ξέρει και τα βλέπει και τα συζητάει στην κυβέρνηση και με δικές του εισηγήσεις. Εννοώ τους προπηλακισμούς, εννοώ τον καταγγελτικό πολιτικό λόγο απ’ όλη την αντιπολίτευση, πλην ίσως της περιπτώσεως του κ. Καρατζαφέρη..

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Αυτό λέω, μήπως οι εκλογές, μήπως η κάλπη είναι επιλογή τελικά, είναι λύση κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ειδικά η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που παρήγαγε τα προβλήματα σ’ ένα πολύ μεγάλο τους βαθμό και που τώρα κάνει την αθώα περιστερά, η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον για τα στελέχη της κυβέρνησης.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Με συγχωρείτε, όλες οι κομματικές πτέρυγες στη Βουλή ακόμα και οι ανεξάρτητοι, ζητούν εκλογές.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, άλλο όταν μιλάει ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημοκρατική Αριστερά, αρθρώνουν έναν κριτικό πολιτικό λόγο. Δεν αναφέρομαι πια στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα, όταν μιλάει όμως η Νέα Δημοκρατία, μιλάει ένας πολιτικός χώρος που είναι συνδημιουργός των προβλημάτων, που είναι πρόσφατος δημιουργός των προβλημάτων και προσφάτως λακίσασα παράταξη από την εξουσία και έρχεται τώρα ως μια πολιτική δύναμη η οποία δεν θέλει να συνεννοείται, και κάθε μέρα παράγει έναν στείρο πολιτικό λόγο ο οποίος δημιουργεί και εντός και εκτός της χώρας προβλήματα. Ποια είναι τα εντός της χώρας ; Δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες σ’ εκείνο το κομμάτι του συνδικαλισμού που είναι, πώς να πω, χωρίς διάθεση συνεννόησης. Δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και δίνει ψεύτικα στηρίγματα, όταν ξέρει ότι μετά από λίγο καιρό, αν ας πούμε ο λαός την τιμήσει με την ψήφο του δε θα μπορέσει να κάνει τίποτε απ’ αυτά που λέει. Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται η χώρα είναι να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία λ.χ. που οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία να κάνει την ανακοίνωση εναντίον μου που έκανε προχθές. Όταν κάνουμε εμείς κριτικό λόγο, όταν απευθύνουμε κριτικό λόγο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ή αυτοκριτικό απέναντι στον εαυτό μας και παρεμβαίνει ο άλλος να καταστρέψει την κριτική και την αυτοκριτική, τότε συνιστά το παράδειγμα που η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει και να ξεπεράσει.

Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Είναι σαφές. Κύριε Υπουργέ δεν έχουμε άλλο χρόνο, ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαι στη διάθεσή σας. Καλημέρα σας.