Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Πρακτικά συνέντευξης Τύπου: "Εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας"

13/07/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΜΟΣΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ»

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, είμαστε σε ένα πολύ φιλόξενο χώρο και έχουμε σκάσει από τη ζήλια μας γιατί στην Αριστοτέλους δεν έχουμε καθόλου αυτές τις ωραίες αίθουσες που έχει ο κ. Καμίνης και ελπίζουμε ότι αυτό θα σημάνει και μια ποιοτική αναβάθμιση και στις Υπηρεσίες για τις οποίες θα μιλήσουμε σήμερα.

Έχουμε τη χαρά να είμαστε μαζί με τον κ. Καμίνη και την κα Αγγελίδου την υπεύθυνη Υγείας του Δήμου, έχουμε έρθει εδώ με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας να ξεκινήσουμε από εδώ την προσπάθεια που κάνουμε για μια καινούργια διαχείριση μιας από τις βαρύτερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής του καρκίνου, η οποία τα επόμενα χρόνια θα μας ταλαιπωρήσει σε εθνικό επίπεδο πάρα πολύ.

Ήδη αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ υψηλά ποσοστά και θέλει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Η παγκόσμια κοινότητα έχει αρχίσει να επαναπροσανατολίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι χρόνιες ασθένειες (καρκίνος, καρδιαγγειακά, διαβήτης και τα λοιπά). Μέσα σε αυτή την προσπάθεια μέσα σε ένα πλαίσιο δυο μέγιστων διαρθρωτικών μεταβολών που κάνουμε σε κράτος κρίσης, ερχόμαστε σήμερα να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε διαφορετικά.

Ένα στο Πρωτοβάθμιο επίπεδο έχοντας κοντά μας τους καλλικρατικούς Δήμους, τη νέα λογική του πιο κοντά στον πολίτη, την προσπάθεια μέσα από τις Υπηρεσίες του Πρωτοβάθμιου πεδίου οι οποίοι είναι διασκορπισμένες και διασπασμένες και οι οποίες από τη μια με τον καλλικρατικό Δήμο από την άλλη με την προσπάθεια του ΕΟΠΥ τείνουν να δημιουργήσουν επιτέλους τον ενιαίο Πρωτοβάθμιο χώρο, που τι είναι; Είναι ο χώρος που πραγματικά συνδέει όλα αυτά που λέμε όλες τις Υπηρεσίες μας πολύ κοντά μέσα στο κάθε σπίτι.

Η μία προσπάθεια που θέλουμε σήμερα να συμβολίσουμε είναι αυτό ακριβώς το πράγμα: ενιαίος Πρωτοβάθμιος χώρος, Δήμοι, δημοτικά ιατρεία, ιατρεία πολυϊατρεία του ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας που έγιναν το 1983 με αυτή την κατεύθυνση. Ένας τελείως διαφορετικός τρόπος να σταθούμε απέναντι στην ασθένεια.

Είπαμε ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας είναι το τελευταίο διάστημα η μεγάλη στροφή στη στήριξη της υγείας ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ασθένειας. Αυτό σηματοδοτούμε σήμερα, το πρώτο μέρος είναι αυτό. Η προσπάθειά μας με τον κ. Καμίνη που πήγαμε στα Δημοτικά ιατρεία πριν λίγο, που έχουμε συνεργαστεί εντατικά με τις Υπηρεσίες τον τελευταίο καιρό, με το ΙΚΑ και τα πέντε Νοσοκομεία τα οποία εντάξαμε όπου το ένα είναι το Ογκολογικό της «Αλεξάνδρας» που μετά από πολλά χρόνια η κα Εφραιμίδου που ήταν στον «Άγιο Σάββα» βλέπουμε πως μπορεί αυτό το πράγμα να δουλέψει καλύτερα και θα δουλέψει καλύτερα. Άρα, όλος ο Πρωτοβάθμιος χώρος ενιαίος. Αυτό είναι το πρώτο μέρος.

Το δεύτερο μέρος που είναι το καθαρά ιατρικό είναι η διαχείριση των χρονίων που είπα πριν, με ένα τελείως άλλο τρόπο. Με ποιο τρόπο; Με αυτό τον τρόπο ο οποίος δίνει μια άλλη διάσταση στην πρόληψη. Είναι ο τρόπος, ο οποίος όπως φαίνεται από την σύγχρονη εποχή, προλαβαίνουμε την εξέλιξη της ασθένειας ή να τη σταματήσουμε ή να μην την αφήσουμε να ξεκινήσει. Εκεί, λοιπόν, ερχόμαστε με ένα από τα πασίγνωστα και δικό μας το Παπανικολάου, το τεστ ΠΑΠ από τους πασίγνωστους τρόπους πρόληψης να οργανώσουμε αυτό στο οποίο η χώρα μας υπολείπεται πάρα πολύ.

Έχουμε 15% του γυναικείου πληθυσμού που θα έπρεπε να μπει στο θέμα της πρόληψης και εμείς φιλοδοξούμε μέσα από το πρόγραμμα που δούλεψαν οι συνεργάτες του Υπουργείου ο κ. Αγγελάκης και όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου να περάσουμε σε 50, 60, 70% μέσα στα 2-3 επόμενα χρόνια.

Έχει υπάρξει μια εξαιρετική προεργασία πολλών μηνών και παρά την εποχή με τον κ. Καρακίτσο από το «Αττικό» με μια σειρά συνεργάτες, με τον κ. Λιονή την αυθεντία της Πρωτοβάθμιας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έγινε μια τρομερή δουλειά εξαιρετικά σοβαρή –έλεγα στον κ. Καμίνη στον κ. Δήμαρχο- από την ώρα που ξεκινά η πρόληψη μέχρι τον τρόπο που ξαναγυρίζει η πληροφορία, η θεραπεία, η αντιμετώπιση στον πολίτη.

Αυτό το δεύτερο κομμάτι είναι επίσης που ξεκινάει τώρα σε 100 Κέντρα Υγείας με αναφορά σε 7 περιφερειακά Νοσοκομεία και τα 4 Ογκολογικά που φτάνει σε μια πιστοποιημένη πλήρη διάγνωση από τα πιο μοντέρνα ευρωπαϊκά πεδία, στο πως μπορεί να γίνει και που δίνει με απόλυτη εγκυρότητα τα αποτελέσματα.

Ευελπιστούμε ότι αυτό δεν είναι μόνο μια συμπαγής επιστημονική εξαιρετική προσπάθεια στη διαχείριση του χρονίου νοσήματος, ευελπιστούμε ότι θα είναι και μια ατμομηχανή που θα δώσει μια νέα ζωή και στις Υπηρεσίες υγείας της χώρας και στον τρόπο που δένουμε με την Κοινότητα με τους Δήμους.

Να δώσουμε τον λόγο στον κ. Καμίνη και στον κ. Λοβέρδο, όποιος θέλει ξεκινάει πρώτος να μας πουν το βασικό πλαίσιο της συνεργασίας. Κύριε Καμίνη, σας κάνουμε κατάληψη, σας δίνουμε και το λόγο!

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Να καλωσορίσω τον Υπουργό και το επιτελείο του εδώ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι αυτή η εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας ξεκινά από το Δήμο της Αθήνας και ξεκίνησε μάλιστα από το Δημοτικό ιατρείο των Πετραλώνων.

Ο Δήμος και χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό γίνεται αντιληπτό, είναι το κύτταρο εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, στις τοπικές κοινωνίες και είναι επόμενο η πρόληψη, η συμβουλευτική ιατρική, όλα αυτά που προϋποθέτουν μια πολύ στενή σχέση της τοπικής κοινωνίας με την πρώτη μορφή της φροντίδας, να είναι κάτι, το οποίο να το αναλάβουν οι Δήμοι.

Και κατ’ αυτό τον τρόπο με το πρόγραμμα που εκπονεί το Υπουργείο Υγείας να μην έχουμε πλέον επικαλύψεις αρμοδιοτήτων στα θέματα υγείας.

Από αυτή τη σκοπιά η πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη. Εμείς σκοπεύουμε να συνεργαστούμε πάρα πολύ στενά με το Υπουργείο Υγείας, θα έχουμε κι άλλη συνάντηση το απόγευμα με άλλο θέμα, τα ναρκωτικά και το πώς θα αποκεντρώσουμε κάποιες Υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, που είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ το Δήμο της Αθήνας και ειδικότερα το κέντρο, το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Καλωσορίζω λοιπόν και πάλι το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Φυσικά θα είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και δίνω αμέσως τον λόγο στον κ. Υπουργό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε. Είμαστε εδώ σήμερα με μια πρωτοβουλία ουσίας του κ. Δημόπουλου, που προλάλησε, είμαστε εδώ μαζί με τον κ. Τιμοσίδη τον Υφυπουργό Υγείας και γιατρό του ΕΣΥ, έναν πολύπειρο άνθρωπο ο οποίος στηρίζει τη δουλεία μας στο Υπουργείο Υγείας, για να σας πούμε πέντε πράγματα που τα θεωρούμε κρίσιμα για τη ζωή τη δική μας, των οικογενειών μας και των συνανθρώπων μας.

Κυρίες και κύριοι, θα μας βλέπετε πάρα πολλές φορές μαζί με τον κ. Καμίνη, όμως, θα μας βλέπετε μαζί και με άλλους δημάρχους μεγάλων και κρίσιμων Δήμων της χώρας. Γιατί διασταυρώνεται η αρμοδιότητά μας. Πάνω σε τι; Θα δώσω ένα παράδειγμα που απασχόλησε την προχτεσινή συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό της χώρας και που μας απασχολεί πάρα πολύ στο Υπουργείο μετά τα στοιχεία που η κα Κρεμαστινού και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μας έχουν δώσει.

Το έχω καταστήσει δε θέμα και στην ομιλία μου στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προ περίπου ενός μηνός.

Κυρίες και κύριοι η χώρα μας υποφέρει από την επανάκαμψη του AIDS και η επανάκαμψη του AIDS η αυξητική της τάση το 2010 επιβεβαιώθηκε δυστυχώς το 2011. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με τις έρευνές του διαφωτίζει το Υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με τις έρευνες αυτές το πρόβλημα αυξάνεται διότι έρχονται στην Ελλάδα φορείς του ιού μέσω της παράνομης μετανάστευσης και η αναπαραγωγή είναι κρίσιμη μέσω της πορνείας, της μη ελεγχόμενης πορνείας.

Δεύτερον, ίσως και σημαντικότερο του πρώτου, το πρόβλημα μεγεθύνεται από τα ναρκωτικά. Ναρκωτικά συν HIV/Aids. Πρέπει το απόγευμα να μιλήσουμε με θάρρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, θα το κάνουμε, το απόγευμα όμως. Πρέπει εδώ η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν μαζί με το Δήμο της Αθήνας, μαζί με την ΚΕΔΚΕ, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία να δούμε το θέμα της πορνείας που μεταφέρει ή κινδυνεύει να μεταφέρει το πρόβλημα του HIV/Aids στις ελληνικές οικογένειες.

Αντιλαμβάνεστε γιατί. Και η προτροπή πρέπει να είναι πέραν της επίλυσης του θέματος με μια σειρά πολιτικές, η προτροπή μέσα από το δημόσιο λόγο του Υπουργείου Υγείας πρέπει να είναι προς τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τη μη οργανωμένη πορνεία, με την οποία συναντιόμαστε εμείς στο Υπουργείο Υγείας κάθε μέρα αφού η οδός Αριστοτέλους, οι πάροδοί της, η οδός 3ης Σεπτεμβρίου είναι η έδρα αυτού του σύγχρονου – δυστυχώς – προβλήματος και εμείς θα επαναλάβουμε την προτροπή αυτή σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους.

Πρέπει κάθε Έλληνας να μάθει ότι έχει θέμα. Η ημερήσια διάταξη η σημερινή, κυρίες και κύριοι, έχει, όμως, άλλη προτεραιότητα. Σας είπε ο κ. Δημόπουλος, ο κ. Δήμαρχος ήταν λακωνικός, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια επισήμανση. Είναι ζήτημα βαρύτατης παρεξήγησης η σύνδεση του Υπουργείου Υγείας με τα Νοσοκομεία της χώρας και μόνο με αυτά. Παρεξήγηση, η οποία βαραίνει τη Βουλή των Ελλήνων, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία συγκινείται μόνο αν συζητάμε για Νοσοκομεία.

Παρεξήγηση βαθύτατη και βαριά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η υγεία είναι τα Νοσοκομεία. Παρεξήγηση που τελικώς προκύπτει από το γεγονός ότι το ΕΣΥ έχει ξεστρατίσει από το ρόλο του, μετατρεπόμενο σε ένα ιατροκεντρικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Οπωσδήποτε ανήκει στην αρμοδιότητά μας το θέμα της διαχείρισης της ασθένειας. Δεν θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας, αλλά πρωτίστως στην αρμοδιότητά μας ανήκει η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι υγιής και δεν πρέπει να αρρωστήσει.

Και όλος ο δυτικός κόσμος, συνεπώς και η Ελλάδα. Είναι αυτονόητο ότι και η Ελλάδα, οι κοντόφθαλμοι Έλληνες και οι κοντόφθαλμες οι Ελληνίδες δεν το βλέπουν αυτό. Συνεπώς και η Ελλάδα όπως και όλοι οι άλλοι οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μέτοχοι του πολιτισμού του δυτικού κόσμου συμμετέχουμε στον ίδιο πολιτισμό υγείας σύμφωνα με τον οποίο δεν κινδυνεύουμε πρωτίστως από τις μεταδιδόμενες ασθένειες.

Σας προανέφερα τον HIV/Aids ως μεταδιδόμενη ασθένεια εισαγόμενη στην Ελλάδα από την παράνομη μετανάστευση και μεταδιδόμενη και από τις πολυχρησιμοποιημένες σύριγγες, από τα ναρκωτικά. Το πρόβλημα της Ελλάδος, το πρόβλημα της υγείας της Ελλάδος, η απειλή για μας όλους είναι, μην μας χτυπήσει ο καρκίνος. Μην πάθουμε από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλους διαβήτη. Μην αρρωστήσει το μυαλό μας, μέσα στις κοινωνίες που ζούμε, στις κοινωνίες του άγχους και των προβλημάτων και της τρέλας. Της τρέλας όχι της ιατρικής, της τρέλας των ανθρώπων, της καθημερινής. Τα αναπνευστικά μας προβλήματα στις δύσκολες πόλεις όπου ζούμε.

Αυτά είναι κατά μείζονα λόγο τα προβλήματα υγείας από τα οποία κινδυνεύουμε. Και, κυρίες και κύριοι, μόνο στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι από αυτά θα μας σώσουν οι γιατροί. Οι γιατροί θα μας σώσουν αν αρρωστήσουμε. Συμμερίζεται όλος ο προηγμένος κόσμος ότι αυτά τα θέματα υγείας αντιμετωπίζονται από μη ιατρικές υπηρεσίες υγείας. Υπηρεσίες δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την άθληση, με τη διατροφή και την αποφυγή της παχυσαρκίας, με τον περιορισμό του αλκοόλ, με τον αγώνα κατά του καπνίσματος, με πολιτικές που άντε να καταλήξουν μεταφερόμενες στο σύστημα υγείας να σχετίζονται με τις προληπτικές παρακλινικές εξετάσεις.

Η σύνδεσή μας με τον Δήμο, με τον κ. Καμίνη, τον Δήμαρχο του μεγαλύτερου και ιστορικότερου Δήμου της χώρας συνδυάζεται πρωτίστως εδώ. Πώς θα βρούμε κοινές πολιτικές διατροφής και άθλησης; Εμείς σας έχουμε προτείνει μια πολιτική για το ποδήλατο, χωρίς να σας βαρύνουμε οικονομικά καθόλου. Θα σας προτείνουμε να μας δώσετε χώρους, να μας υποδείξετε χώρους, όχι να μας δώσετε, όπου θα στήσουμε δημόσια γυμναστήρια με ανοξείδωτα όργανα. Αν κάποιος δεν μπορεί και δεν θέλει να πάει σε ένα γυμναστήριο μπορεί να πηγαίνει εκεί.

Ξεκινάμε μέσα στον Ιούλιο με μια σχετική εγκατάσταση στο ΟΑΚΑ. Θα πάμε στον Υμηττό, θα έρθουμε στην Αθήνα, όπου μας πείτε. Θέλουμε να δώσουμε μαζί τη μάχη κατά του καπνίσματος. Έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο προ μηνών, πρέπει να επανέλθουμε. Πρέπει να δώσουμε μαζί τη μάχη για τον περιορισμό της χρήσης του αλκοόλ ειδικά στους νέους.

Και ακόμη πρέπει να δώσουμε και άλλη μια μάχη της εξέτασης των μικρών παιδιών πριν πάνε στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο για να δούμε πέραν των θεμάτων για τα οποία εξετάζονται, νομίζω εξετάζονται, κ. Δημόπουλε, για την όραση. Να έχουμε πλήρη και της ακοής και της δυσλεξίας.

Αυτά θα είναι μια δέσμη πολιτικών που θα προασπίσουν τη δημόσια υγεία, θα προστατεύσουν τον πολίτη να μην αρρωστήσει. Θα προστατεύσουν τον πολίτη να μην αρρωστήσει. Αυτό είναι το καθηκοντολόγιο ενός σύγχρονου Υπουργείου Υγείας. Δεν είναι Υπουργείο των Νοσοκομείων και των γιατρών αυτό το κομμάτι της ελληνικής διοικήσεως, είναι περιουσία του ελληνικού λαού, που την ακριβοπληρώνει από το υστέρημά του για να μην αρρωστήσει.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να επικεντρωθούμε. Η μάχη κατά του καρκίνου είναι μια καίρια και αποφασιστική μάχη. Τα προγράμματα τα οποία τρέχουμε θα σας διανεμηθούν αν δεν σας έχουν ήδη διανεμηθεί και γραπτώς. Μπορεί να αναφερθεί με περισσότερα λόγια ο κ. Υφυπουργός, ο κ. Δημόπουλος και ο κ. Μουσιώνης που είναι εδώ από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και η κα Κρεμαστινού.

Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί σε εκτεταμένο πλαίσιο και με αποφασιστικό τρόπο. Εμείς στο Υπουργείο μας είμαστε αποφασισμένοι. Κάναμε ένα δίμηνο έντασης του αγώνα για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στη δωρεά οργάνων. Κάνουμε έναν αγώνα κατά του καρκίνου. Θα ανεβάσουμε τη δύναμη του αγώνα μας κατά του καπνίσματος. Θα το παλέψουμε. Θα το παλέψουμε ως κατά το Σύνταγμα αρμόδιοι και υποχρεωμένοι δηλαδή να προασπίσουμε την υγεία του ελληνικού λαού.

Όποιος θέλει να μας συνδέσει μόνο με τα Νοσοκομεία κάνει κακό στον τόπο. Και από ένα σημείο και μετά, γιατί εμείς γνωρίζουμε από πολιτική και θα επαναλαμβάνουμε τη στόχευσή μας μέχρι να μας βαρεθείτε. Γνωρίζοντας ότι όταν το πεις κάτι 100, ή 1.000 φορές τότε το ακούει ένας για πρώτη φορά.

Εάν, όμως, παραμένουμε στην επικοινωνιακή μας σχέση προσηλωμένοι στο ιατροκεντρικό σύστημα, όμως, αυτό στρεβλώθηκε, και αναφέρομαι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τότε και εμείς θα αλλάξουμε τακτική. Θα γίνουμε πιο επιθετικοί απέναντι σε όποιον επιμένει να καθηλώνει την πολιτική των Ελλήνων πολιτών που την ακριβοπληρώνουν. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα στον πλανήτη μαζί με τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς και άλλους δύο, για την υγεία τους. Και δεν έχουν αυτό για το οποίο πληρώνουν.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το χρέος μας, λοιπόν. Θα είμαστε πολύ επιθετικοί σε όποιον επιμένει να καθηλώνει την πολιτική μας εκεί και σήμερα είμαστε εδώ, αφού έγινε η προηγούμενη δραστηριότητα που είπε ο κ. Δημόπουλος μαζί με τον κ. Καμίνη για να στείλουμε ένα μήνυμα για την ανάγκη της μάχης εναντίον του καρκίνου, πριν αυτός ενσκήψει και πλήξει έναν άνθρωπο.

Ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ Υπουργέ. Πριν δώσω το λόγο στον κ. Τιμοσίδη να πει τα υπόλοιπα κομμάτια του σχεδίου πολύ συνοπτικά να αναφέρω και το εννοώ τη σημαντική συμβολή του Υπουργού στο θέμα του γραφείου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα χρόνια νοσήματα, παρά την κρίση και παρά και τις προσωπικές μου αν θέλετε αμφιβολίες από ένα σημείο και πέρα, ανταποκρινόμαστε στην πρόταση του ΠΟΥ για να ανοίξει γραφείο για τον καρκίνο, για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας. Θα στεγαστεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την επόμενη εβδομάδα θα ξέρετε συγκεκριμένα, περιμένουμε τους αξιωματούχους και το οποίο παρακαλώ μας δίνει τη δυνατότητα να εποπτεύουμε την εξέλιξη προγραμμάτων καρκίνου στις 35 ευρωπαϊκές χώρες. Ούτε μια ούτε δύο. Σε όλο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα είναι στην Ελλάδα το γραφείο αυτό για να παρακολουθεί και να δίνει αναμφίβολα και τεχνογνωσία σε εμάς.

Κύριε Τιμοσίδη αν θέλετε να βάλετε μερικά στοιχεία όσον αφορά τη δουλειά μας στα Νοσοκομεία, το παρηγορητικό μέρος, τη συνεργασία που είχατε με την Εκκλησία, όλους τους υπόλοιπους, μόνο άξονες.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κι εγώ γιατί μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από την πολύ όμορφη αυτή αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων να προσθέσω λίγες σκέψεις σε αυτή τη νέα προσπάθεια που εδώ και λίγους μήνες με πολύ πίστη και πάθος σε αυτό που κάνουμε ξεκινήσαμε.

Είναι γεγονός ότι αυτή η στροφή προς τις πολιτικές δημόσιας υγείας, δεν λέγεται για πρώτη φορά. Κάθε τόσο τις ακούμε όλα τα τελευταία χρόνια, όμως ποτέ δεν καταφέραμε να την κάνουμε πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας.

Εγώ χαιρετίζω ιδιαίτερα αυτό που ο Υπουργός πριν από λίγο τόνισε και θα είμαστε όλοι δίπλα του. Είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύω από την αρχή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο εμπεριείχε μέσα ως βασικές του προτεραιότητες, βασικές του πολιτικές πέρα από την αντιμετώπιση της ασθένειας και το Πρωτοβάθμιο κομμάτι, πολιτικές Πρωτοβάθμιας Υγείας τις οποίες και τότε τις αναλύαμε και δεν τις κάναμε.

Αυτό που διαφέρει σήμερα είναι ότι εμείς μιλούμε σήμερα όχι ότι ξεκινούμε τώρα αυτές τις πολιτικές, τις έχουμε αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες. Θέλω πολύ συγκεκριμένα να αναφερθώ στο κομμάτι που σήμερα ξεκινούμε από το Δήμο και είναι πολύ σημαντική αυτή η κίνηση που κάνουμε σήμερα.

Το μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή μας συνάντηση είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους ο μεγαλύτερος στη χώρα, έχει μέσα σε όλη την επικράτειά του αυτό το κομμάτι που στοχεύουμε κατά κύριο λόγο: το φτωχό κομμάτι των συμπολιτών μας και αυτό το κομμάτι είναι χαρακτηριστικά εγκατεστημένο στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που βρεθήκαμε στο Διαμέρισμα των Άνω Πετραλώνων στο Δημοτικό ιατρείο και στις εγκαταστάσεις εκεί του χώρου και ξεκινήσαμε από εκεί αυτή τη νέα προσπάθεια.

Στις πολιτικές για την πρόληψη του καρκίνου ξεκινούμε όπως γνωρίζετε δυο μεγάλες προσπάθειες: η μία είναι η πρόληψη για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας και θα ακολουθήσει βεβαίως και η πρόληψη και οι πολιτικές και οι προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε για τον καρκίνο μαστού, χωρίς να σημαίνει ότι θα μείνουμε μόνο σε αυτές τις δυο μορφές του καρκίνου. Θα ακολουθήσουν και οι άλλες.

Αυτό όμως που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε φορείς οι οποίοι όπως είπε και ο κ. Καμίνης είναι πολύ πιο κοντά από εμάς στον πολίτη και αυτός είναι ο Δήμος κάθε περιοχής. Από εκεί ξεκινούμε σήμερα και βεβαίως αυτές τις πρωτοβουλίες θα τις αναπτύξουμε και με όλους τους άλλους ενδιάμεσους φορείς: Κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, Κέντρα υγείας αστικού όπου υπάρχουν, θα αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις των Κέντρων του ΙΚΑ και όλων των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων, που κατά ευτυχή συγκυρία από το Σεπτέμβριο και μετά όλοι αυτοί θα είναι ένας φορέας και άρα θα γίνει πολύ πιο εύκολη αυτή η δουλειά μας.

Θα έρθω όμως και στο κομμάτι που ανέφερε ιδιαίτερα ο κ. Δημόπουλος, πέρα όμως από το καθαρό προληπτικό κομμάτι που νομίζω είναι η καρδιά του ζητήματος που πρέπει να αναδείξουμε και να κάνουμε τις πολιτικές μας, είναι και το επόμενο στάδιο και τα επόμενα στάδια του καρκίνου, που είναι τα τελικά στάδια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτούς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκονται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, λίγο πριν από το τέλος της ζωής τους.

Υπάρχει ένας σχεδιασμός και εκεί με τη συνεργασία και των Δήμων αλλά και με τη συνεργασία και της Αντικαρκινικής Εταιρείας και με άλλους φορείς να εντάξουμε στο σχεδιασμό μας τέτοια Κέντρα, στα οποία θα μπορούν οι συμπολίτες μας να βρουν την παρηγορητική θεραπεία όπως τη λέμε, αφού αντιμετωπιστούν από τα Νοσοκομεία και δοθούν οι δυνατότητες σε κάθε ένα ξεχωριστό που πάσχει από τον καρκίνο, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του να μπορεί να έχει αυτούς τους χώρους, που να είναι έξω από το καθαρά νοσοκομειακό χώρο και να μπορεί να παρέχουμε υπηρεσίες.

Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια για να πετύχει θέλει τη συνδρομή όλων μας και απευθύνομαι ιδιαίτερα στα Μέσα Ενημέρωσης τους εκπρόσωπους που είναι πάντοτε κοντά μας και τους ευχαριστούμε, αυτό το κομμάτι να το αναδείξουμε ίσως λίγο περισσότερο από ότι αναδεικνύουμε όλα τα επίκαιρα θέματα που τρέχουν, με τα οποία εσείς ασχολείστε.

Πρέπει να το κάνουμε καθημερινή μας προτεραιότητα. Και πρέπει να μας ελέγχετε όταν εμείς κατεβάζουμε αυτή την ένταση με την οποία σήμερα παρουσιαστήκαμε μπροστά σας. Αυτά τα λίγα.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ μου, με τη χαρακτηριστική σας σεμνότητα και των δυο δεν λέτε ότι κάνατε υπουργικές αποφάσεις με βιοϊατρική τεχνολογία 60 εκ. με μηχανήματα… Να σπάσουν οι λίστες στα Ογκολογικά, να μπουν νέα μηχανήματα που έχουν να μπουν 6-7 χρόνια, ότι έγιναν Ογκολογικές Επιτροπές σε όλα τα Νοσοκομεία. Είναι πράγματα, τα οποία είναι σημαντικά να στηρίξουν το πρόγραμμα. Γιατί όπως λέμε με τον κ. Λοβέρδο συχνά, θα φύγουμε κάποια στιγμή να μείνει αυτό το πράγμα. Εξαγγελίες πολλές φορές έχουν γίνει.

Αν θέλει ο κ. Μουσιώνης ή ο κ. Συγγελάκης πολύ γρήγορα… Πήγα να πω Υπουργέ, ότι θα παρέμβουν μετά τις ερωτήσεις αν υπάρξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ. Αν μου επιτρέπετε μια ερώτηση στον οικοδεσπότη τον κ. Καμίνη. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι παραλάβατε Δημοτικά ιατρεία σε άθλιες συνθήκες, απαξιωμένα και χωρίς οι δημότες της Αθήνας να γνωρίζουν καν τη διεύθυνσή τους. Θέλω να σας ρωτήσω πόσο έτοιμα τώρα είναι τα Δημοτικά ιατρεία να υποδεχτούν το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Όπως είπα και προηγουμένως η πρόληψη πρέπει να είναι ο βασικός προσανατολισμός των Δημοτικών ιατρείων. Πρόληψη και συμβουλευτική ιατρική, γιατί. Γιατί τα άλλα κανονικά πρέπει να πάνε στα Νοσοκομεία, η θεραπεία. Αλήθεια είναι ότι στο μυαλό του κόσμου πολλές φορές τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα, αλλά και στην πράξη.

Εμένα λόγου χάρη φιλοδοξία μου είναι να μπορέσουμε να παράσχουμε στον κόσμο που δοκιμάζεται ψυχική στήριξη. Να τους στηρίξουμε τους ανθρώπους και εκεί έχουμε ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας με Ενώσεις ψυχιάτρων αλλά και ατομικά με ψυχιάτρους σε βάση εθελοντική.

Πράγματι παραλάβαμε τα ιατρεία σε μια κατάσταση και από άποψη υποδομής και από άποψη πόρων, σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Σε συνεργασία τώρα το πρόγραμμα που θα κάνουμε και θα δώσω τον λόγο και στη δημοτική σύμβουλο που είναι εντεταλμένη για τη λειτουργία των Δημοτικών ιατρείων, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αυτό πρώτα απ' όλα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το τεστ ΠΑΠ, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Υπουργείο και στην επέκταση που θα γίνει αργότερα και για τον καρκίνο του μαστού και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Θέλουμε τη στήριξη του Υπουργείου επίσης και για δυο δημοτικά ιατρεία τα οποία τα ανακαινίζουμε και θα ήταν πολύτιμη η συμπαράσταση του Υπουργείου Υγείας αλλά και στη λειτουργία του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασία.

Δίνω τον λόγο τώρα στην κα Αγγελίδου.

ΣΤ. ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε. Όπως σας είπε και ο Δήμαρχος ξεκινήσαμε το εθνικό πρόγραμμα δράσης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενδεικτικά από το Δημοτικό ιατρείο των Πετραλώνων. Σε όλα μας τα Δημοτικά ιατρεία υπάρχουν γυναικολόγοι και μας στηρίζει και το Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ με το έμπειρο στελεχιακό του δυναμικό, επομένως σε όλα τα Δημοτικά ιατρεία έχουμε ξεκινήσει το τεστ Παπανικολάου, το οποίο βέβαια και στο παρελθόν γινόταν, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα έχουμε και τη στήριξη του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε με την Πληροφορική να εντάξουμε όλα τα Δημοτικά ιατρεία γιατί όπως σας είπε ο Δήμαρχος, τόσο κτηριακά αλλά όσο και από την πλευρά του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού, τα ιατρεία είναι υποβαθμισμένα.

Με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας ίσως με μια προγραμματική σύμβαση, με τη χρηματοδότηση που ήδη μέσω του νόμου "Καλλικράτη" προβλέπεται για προγράμματα δημόσιας υγείας, να μας βοηθήσουν, ταυτόχρονα ενδεχομένως και το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την ΚΕΔΚΕ, να αναβαθμίσουμε το Δήμο της Αθήνας. Γιατί ο Δήμος της Αθήνας καλείται μέσω του "Καλλικράτη" να παίξει κι ένα μητροπολιτικό ρόλο, σε σχέση με όλους τους Δήμους της Αττικής, διότι όπως γνωρίζετε μόνο ο Δήμος της Αθήνας έχει αυτά τα οργανωμένα Δημοτικά ιατρεία σε αυτή την εικόνα που είναι, σε σχέση με άλλους Δήμους.

Άρα φιλοδοξούμε με τη βοήθεια των δυο Υπουργείων που σας είπα να παίξουμε ένα ρόλο μητροπολιτικό σε όλη την Αττική. Ευχαριστώ.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω σύντομα -πριν δώσω τον λόγο την κα Μπουλούντζα- ότι είπα στο Δήμαρχο ότι φέρνουμε και ανθρώπους και λεφτά. Οι άνθρωποι είναι από τις μαίες που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιες και χαιρετίζω την παρουσία τους εδώ και τη συνεισφορά τους που συμμετέχουν ολόψυχα και χωρίς καν να τους ρωτήσουμε εμείς να μας βοηθήσουν, είναι οι καθ' ύλην αρμόδιες και βασιζόμαστε πάρα πολύ στη συνεισφορά τους και είναι κατ' εξοχήν χώρος που μπορούν να προσφέρουν.

Και δεύτερον είπαμε, λείπει η κα Δρέττα είναι πάρα πολλά τα λεφτά τα οποία σκορπίζουμε πολλές φορές και είπαμε να εστιάσουμε στο συγκεκριμένο πράγμα, στο προληπτικό μέρος από τα Ταμεία στο πως θα χρηματοδοτούνται.

Άρα δεν ήρθαμε με άδεια χέρια. Πέρα από την καρδιά μας έχουμε και πράγματα να δώσουμε! Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να μας περιγράψετε λίγο το πρόγραμμα, γιατί βλέπω εδώ ότι αναφέρεται σε κάποιο σημείο ότι άμα είσαι κάποια ηλικία 25 έως 65 ετών θα λάβεις αυτομάτως μια πρόσκληση για το προσυμπτωματικό έλεγχο. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε λίγο το πρόγραμμα πότε θα ξεκινήσει, αν έχει ήδη ξεκινήσει γιατί εξ όσων γνωρίζω έχει ξεκινήσει ήδη από την Κρήτη.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η όλη λογική του προγράμματος είναι ότι οι Δήμοι μέσα από το δημοτολόγιο αρχίζουν να καλούν ηλικίες είναι 25-65 είναι οι γυναίκες του ηλιακού φάσματος που μας ενδιαφέρουν. Αρχίζει λοιπόν μέσα από το δημοτολόγιο συστηματικά με επιστολές από τους Δημάρχους που ενισχύουμε κι εμείς, να υπάρχει αυτή η πρώτη επαφή.

Βλέπουμε τα ραντεβού στις Μονάδες υγείας στις οποίες θα πάνε, δηλαδή παρακολουθούμε αν έκλεισαν αυτά τα ραντεβού στα Κέντρα υγείας, στο Δημοτικό ιατρείο ή οπουδήποτε αλλού. Βλέπουμε μετά τη διακίνηση μέσα από ένα σύστημα που υπάρχει στα 7 συν 4 Νοσοκομεία που ανέφερα με απόλυτα πιστοποιημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του τι ακριβώς βρίσκουμε. Πιστοποιούμε λοιπόν ακριβώς το αποτέλεσμα ώστε να είναι απόλυτα αξιόπιστο και εφόσον όλα είναι καλά ενημερώνεται πάλι από το Δήμο ο ασθενής ο πολίτης ότι όλα είναι καλά και θα επανέλθουμε μετά από ενάμιση χρόνο για την επόμενη εξέταση. Αν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο θα πρέπει περαιτέρω να ελεγχθεί, έχουμε τα σημεία αναφοράς που είπαμε (Νομαρχιακά Νοσοκομεία, Περιφερειακά και τα 4 Ογκολογικά), για να υπάρξει αυτό που ανέφερε ο Υπουργός και η θεραπευτική κάλυψη πια, 100%.

Άρα πάμε σε ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο από πάνω μέχρι κάτω είναι και πιστοποιημένο. Τονίζω ότι εκτός από την Αγγλία και τη Σουηδία δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει σε εθνικό επίπεδο -και πήραμε ήδη συγχαρητήρια γι' αυτό- να είναι τόσο καλά πιστοποιημένο και να είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στο πως θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να κάνω δυο ερωτήσεις. Η μία για τις ουρές που υπάρχουν, τις λίστες αναμονής που υπάρχουν στα Ογκολογικά Νοσοκομεία τι κάνετε γι' αυτό. Και δεύτερον είπατε ότι διασταυρώνονται οι αρμοδιότητες σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διασταυρώνονται, επικαλύπτονται είπε πριν ο κ. Δήμαρχος.

Γ. ΜΟΥΣΓΑΣ: Κάποιος είπε ότι διασταυρώνονται, εν πάση περιπτώσει, δεν θα διαφωνήσουμε στον ορισμό. Εκείνο που θέλω να ξέρω είναι, καλά ο Δήμος Αθηναίων έχει ιατρεία και μπορεί να κάνει τα Παπ Τεστ κλπ. Οι άλλοι Δήμοι που δεν έχουν ιατρεία, πώς θα κάνουν πρόληψη; Δηλαδή θα δούμε περιπτώσεις σαν αυτές που βλέπουμε στις πλατείες με κάτι πλαστικές καρέκλες και κάτι πλαστικά τραπέζια;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να απαντήσω πολύ γρήγορα.

Γ. ΜΟΥΣΓΑΣ: Μισό λεπτάκι, να θέσω το ερώτημα. Τέτοιου τύπου πρόληψη ή θα οργανώσετε κάτι καλύτερο;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό αυτό, αλλά πρέπει να γίνει συντεταγμένα, εντάξει.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τιμοσίδης θα μπορούσε ίσως παραπάνω αν θέλει. Εγώ να σας πω πολύ γρήγορα μόνο σε τίτλους. Το πρώτο μέρος το ανέφερα ήδη, ότι η προσπάθεια μας είναι μετά από 6 χρόνια να επαναφέρουμε την ιατρική τεχνολογία την πιο σύγχρονη στα νοσοκομεία και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν.

Ξέρετε ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη στρέβλωση στην ακτινοθεραπεία. Επειδή η ακτινοδιαγνωστική είναι αυτή που προσφέρει πολλά λεφτά, έχουμε γεννήσει στην Ελλάδα από ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα, μπορεί να σας τα βεβαιώσει η κα Εφραιμίδου, και υστερούμε σημαντικά στην ακτινοθεραπεία. Ένα λοιπόν μέρος είναι η αντιμετώπιση μέσα από αυτό που σας είπα. Σε όλα τα νοσοκομεία στα οποία έχει δοθεί η δυνατότητα έχουν μπει ήδη οι διαγωνισμοί μπρος.

Στο δεύτερο μέρος που λέτε ελπίζω ότι στην Ελλάδα του σήμερα τα 260 κέντρα τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα 200 κέντρα υγείας και τα δημοτικά ιατρεία, τα οποία τα έχουμε σε 18 Δήμους συγκεκριμένα και σε άλλους 60-80 σε μια μορφή που μπορούν να δουλέψουν, θα δώσουμε μια ώθηση σε αυτό το πρόγραμμα. Ελπίζω να είναι επαρκές. Μπορεί να μην είναι πλήρης.

Κυρία Κομνηνού ζητήσατε το λόγο πριν;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Κύριε Δημόπουλε, να δούμε λίγο εδώ, είναι και ο χάρτης, δηλαδή τα σημεία που μπορεί να απευθυνθεί σήμερα ο Έλληνας πολίτης, η Ελληνίδα σε όλη τη χώρα.

Είναι διασπαρμένα τα κέντρα υγείας τα 110 που είπαμε και μπορεί να απευθυνθεί στο κέντρο υγείας της περιοχής του ή στο ιατρείο της περιοχής του, έτσι όπως το έχουμε ξεκινήσει ήδη και στην πορεία μπορεί αυτό να αυξηθεί αν η ζήτηση αυξηθεί. Πάντως είναι μελετημένα καλά, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ανά περιοχή σε οποιαδήποτε γυναίκα ζητήσει να επισκεφτεί αυτά τα μέρη.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κομνηνού, επανέρχομαι.

κα ΚΟΜΝΗΝΟΥ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς απλώς τι θέλουμε; Να συστηματοποιήσουμε στο ποιοι πάνε. Γιατί γίνονται πολλές επικαλύψεις, ξαναγυρίζω στον κ. Μουσγά, η ίδια γυναίκα κάνει περισσότερο από το κανονικό, πάει και κάνει και 2 και 3 φορές ενώ δεν χρειάζεται.

Άλλη που χρειάζεται και ανέφερε ο κ. Υφυπουργός για φτωχές συνοικίες, για περιοχές που δεν έχουν πάει ποτέ γυναίκες να κάνουν Τεστ Παπ, άλλες γυναίκες λοιπόν μένουν έξω. Προσπαθούμε από τα δημοτολόγια να καλύψουμε κατ’ αρχήν αυτούς τους πληθυσμούς και βεβαίως και οτιδήποτε άλλο θα καλύπτεται κανονικά.

κα ΚΟΜΝΗΝΟΥ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα υπάρχει. Κατ’ αρχήν παίρνει επιστολή από το Δήμο για να φαίνεται και το ενεργητικό μέρος. Δεν θα πάρει τηλέφωνο. Αυτή θα μπορέσει να κλείσει μετά ραντεβού και εμείς θα τσεκάρουμε αν έχει κλειστεί το ραντεβού. Και θα παρακολουθήσουμε και την πορεία. Δηλαδή έγινε, πήραμε το αποτέλεσμα, ειδοποιήθηκε;

Άρα το κέντρο υγείας ή το μέρος αναφοράς που θα λέει ο Δήμος στην επιστολή του θα είναι το σημείο αναφοράς του πολίτη και από κει θα διακινείται και η πληροφορία για να τη μαθαίνει.

κα ΚΟΜΝΗΝΟΥ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Κομνηνού ρώτησε για ανθρώπους οι οποίοι είναι σε άλλο σημείο η κατοικία, σε άλλο σημείο ο Δήμος που αναφέρονται. Υπάρχει ένα 20% που έχουμε υπολογίσει, που υπάρχει αυτή η διαφορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι και αυτούς τους ανθρώπους, αλλά η προτεραιότητα μας σας είπα πριν είναι στα δημοτολόγια από τους ενεργούς Δήμους.

Να πω εδώ πέρα κάτι που είναι πολύ σημαντικό και το οποίο αναφέρθηκε και χθες στη Βουλή. Είναι το registry για τον καρκίνο. Είναι ένα γιοφύρι της Άρτας 10 χρόνων, έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ η κα Κρεμαστινού είναι εδώ γι' αυτό, η κα Τζάλα έχει δώσει την ψυχή της τα τελευταία 3 χρόνια σ’ αυτό, ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να υπάρξει επιτέλους και η βάση δεδομένων για τον καρκίνο πάνω στην οποία οι επιστήμονες θα μπορούν να δουλεύουν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης έχουμε την κα Νικολοπούλου η οποία είναι υπεύθυνη της καμπάνιας, η οποία θα ξεκινήσει από σήμερα, για να πείσει τον κόσμο να μην κάνει αυτό που λέει ο κ. Μουσγάς, να πηγαίνει στο καφενείο της πλατείας η κινητή μονάδα και να βγάζει τη ντουντούκα. Μπορεί να χρειαστεί κι αυτό κ. Μουσγά, αλλά κατ' αρχήν ας δουλέψουμε με την τηλεόραση που είναι πιο εύκολο αυτή τη στιγμή.

Η κα Πετροπούλου ήθελε από ώρα να μιλήσει. Δεν θα μας κάνει την τιμή με μια ερώτηση από την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Είναι εδώ η κυρία Τσιμεντονάκου όμως και δεν της δίνουμε το λόγο.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, δεν το έχω δει. Παρακαλώ. Υπουργέ ζητώ συγνώμη. Κλείνουμε αμέσως μετά. Θέλετε να μας πείτε, επειδή είμαστε από το Υγείας και δεν σας ξέρουμε το όνομα σας;

Μ. ΤΣΙΜΕΝΤΟΝΑΚΟΥ: Μαρία Τσιμεντονάκου από τον ΣΚΑΪ. Εγώ θα επιμείνω για τα δημοτικά ιατρεία, τα οποία είναι γνωστό ότι υπολειτουργούν. Ούτε προσωπικό έχουν, ούτε χρήματα έχουν, ούτε τίποτα. Εσείς κ. Καμίνη έχετε εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται γι' αυτή τη νέα αρμοδιότητα; Γιατί άκουσα ότι θα βοηθήσει και η ΚΕΔΚΕ.

Μα η ΚΕΔΚΕ συνεχώς τις τελευταίες μέρες λέει ότι οι Δήμοι πολλοί από αυτούς θα βάλουν λουκέτο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα βασικά τους έξοδα και θα βοηθήσουν για την πρόληψη κατά του καρκίνου; Η μια ερώτηση είναι αυτή κ. Δήμαρχε και θα μου επιτρέψετε να σας κάνω και μια δεύτερη άσχετη με το θέμα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Είπατε ότι ζητάτε από τους αγανακτισμένους να φύγουν από την πλατεία ειρηνικά αλλιώς θα ζητήσετε τη συνδρομή της Αστυνομίας, αφού πρώτα σας εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν επεισόδια. Αυτό είναι το λιγότερο οξύμωρο.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν έχω πει αυτό. Δεν έχω πει αυτό το πράγμα. Αλλά δεν θέλω να μιλήσουμε τώρα, είναι εκτός του θέματος του σημερινού. Δεν έχω πει αυτό το πράγμα. Άλλο το θέμα των αγανακτισμένων οι οποίοι έρχονται, διαδηλώνουν κάθε βράδυ, συζητούν, κάνουν λαϊκές συνελεύσεις, άλλο το θέμα της κατασκήνωσης στην πλατεία. Είναι δυο τελείως διαφορετικά ζητήματα. Αυτή τη διάκριση κάνω. Και δεν είπα ποτέ ότι θα φέρουμε την Αστυνομία να διώξει τους αγανακτισμένους.

Για τα δημοτικά ιατρεία τώρα. Τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν κατά βάση με μονίμους υπαλλήλους. Αυτή η δράση η συγκεκριμένη δεν τα επιβαρύνει καθόλου. Και το γεγονός ότι θα μπορέσουμε τα δημοτικά ιατρεία ακριβώς να τα εντάξουμε ολοκληρωτικά σε ένα σύστημα προληπτικής ιατρικής και εξορθολογίζει το σύστημα και αποφεύγει την εμπλοκή τους σε δαπανηρότερες μορφές παρέμβασης στο θέμα της υγείας όπως είναι η θεραπεία και σε μορφές παρέμβασης ευρύτερα στα θέματα της υγείας που νομίζω ότι τα χρειάζεται πάρα πολύ αυτόν τον καιρό όπως είπα ο δημότης ο Αθηναίος για να μην πω όλοι οι πολίτες της χώρας, που είναι θέματα ψυχολογικής στήριξης και όπως είπα κατά βάση αυτά θα τα προσφέρουμε και δωρεάν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω να πω και εγώ κάτι πάνω σε αυτό, κ. Δήμαρχε. Είχα συζητήσει με τον κ. Καμίνη τον Φεβρουάριο, όταν η Βουλή ψήφισε το νόμο για τη δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, είχα συζητήσει με τον κ. Καμίνη επαναλαμβάνω την δυνατότητα της ένταξης των δημοτικών ιατρείων στον ΕΟΠΥΥ, στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας. Διστάσαμε ως Υπουργεία Εργασίας και Υγείας να το κάνουμε. Αλλά δεν εγκαταλείψαμε την επιθυμία μας αυτή.

Η πολιτική άποψη η δική μου και του κ. Τιμοσίδη που σημαίνει η πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας, είναι σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και όχι κατ’ εξαίρεση μόνο για το Δήμο Αθηναίων, να κάνουμε αυτό το βήμα μετά την 1η Σεπτεμβρίου όπου οι συντάκτες του Υπουργείου Υγείας ξέρουν ότι είναι η ημερομηνία πλήρους λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Αφού λοιπόν περάσουμε τους πρώτους ένα – δύο μήνες, μετακομίσει ο ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του, δηλαδή στο Μαρούσι στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου, αφού έχουμε λύσει ή επιλύουμε αυτές τις μέρες τα θέματα με τις σχέσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αφού έχουμε ξεπεράσει τα πρώτα μεγάλα θέματά μας, μέσα στο ’11 να συμφωνήσουμε για τη διεύρυνση του ΕΟΠΥΥ με την ενσωμάτωση σε αυτόν λειτουργική, ή καθ’ ολοκληρίαν -θα το δούμε αυτό- και όλων των Δημοτικών ιατρείων. Ο κ. Καμίνης μου έχει κάνει αυτή την πρόταση για τα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, την ίδια πρόταση μου έκανε η Δήμαρχος Βεροίας, έχω λοιπόν συζητήσει το θέμα και με τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Τιμοσίδη απλώς είπαμε να το ζυγίσουμε περισσότερο και να κάνουμε κάτι καθολικό.

Πέρα ότι εδώ δεν επιβαρύνουμε εμείς το Κέντρο Υγείας μια δράση θα περάσουμε μέσα από εκεί. Ούτως ή άλλως κάποιοι άνθρωποι υπάρχουν, αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των Γραφείων υγείας των Δήμων. Ο κ. Καμίνης και η κα Δήμαρχος της Βέροιας αυτά μου είπαν, ό, τι είπατε κι εσείς ότι έχουν προβλήματα.

Δεν θα τα επιβαρύνουμε, όμως, με τη δράση αυτή και πάντως στο σκεπτικό μας είναι η αφομοίωση αυτών των Κέντρων μέσα στο 2011. Και η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί, δεν θα κάνουμε υφαρπαγή δομών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί είδα ότι ο κ. Υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση. Δηλαδή η κύρια αιτία της επανάκαμψης του AIDS είναι μόνο οι μετανάστες, ή ότι χαλάρωσε η πρόληψη στη χώρα μας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η χώρα ακολουθώντας όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ είχε καταφέρει να μειώσει την εκδήλωση του φαινομένου αυτού στα όριά του και αυτή η πορεία όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα γιατί είστε χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, πήγαινε μέχρι και το 2010 έτσι. Με μείωση του αριθμού των νέων περιπτώσεων.

Το 2010 όπως γνωρίζετε αντεστράφη αυτή η θετική πορεία και ελπίσαμε ότι είναι κάτι παροδικό. Όμως δυστυχώς για μας το ’11 επιβεβαιώνει την αυξητική τάση και όχι μόνο την επιβεβαιώνει αλλά μας δημιουργεί και ανησυχίες. Εγώ δεν δίστασα παρ’ ότι μου έλεγαν «μην το πεις» να παρουσιάσω το πρόβλημα στο Ο.Η.Ε. και νομίζω ότι έκανα άριστα.

Γιατί το να κρύβεις ένα πρόβλημά σου δεν είναι καλό. Και πόσο μάλλον όταν το πρόβλημά σου δημιουργείται όχι μόνο από εγγενή αίτια, εγγενή με τη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας όπως είναι τα ναρκωτικά, δυστυχώς εγγενή προβλήματα με την ελληνική κοινωνία, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες.

Γιατί ο ιός αυτός HIV/AIDS εισάγεται μέσω της παράνομης μετανάστευσης όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει διαπιστώσει και όπως ο ECDC έχει επιβεβαιώσει δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το καλέσαμε να κάνει τις έρευνες αυτές. Στην έκθεση που προέκυψε μετά την επίσκεψη αυτή, εντοπίστηκε το πρόβλημα από την παράνομη μετανάστευση.

Συνεπώς δεν καταγγέλλουμε ούτε καταδιώκουμε μάγισσες, αλλά δεν μπορεί και να κρύβουμε το πρόβλημα. Δεν μπορεί οι λόγοι ιδεολογίας, ή πολιτικής αναφοράς, να σε κάνουν να μην βλέπεις την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι αυτή.

Και μια και με βοηθάτε με το ερώτημα, εγώ επαναλαμβάνω: πρέπει να ενημερωθούν οι Έλληνες του λεκανοπεδίου και πρέπει να ενημερωθούν καλά και να αποφεύγουν τις σεξουαλικές τους συναντήσεις με την αδήλωτη αυτή πορνεία, η οποία πια επεκτείνεται στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Η έλλειψη προσοχής ως προς το θέμα αυτό θα μεταφέρει το πρόβλημα στην ελληνική οικογένεια και βοηθήστε μας αυτό το μήνυμα να ακουστεί. Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Δήμαρχε ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και ελπίζω να πάνε όλα καλά ξεκινώντας από εδώ. Να είστε καλά όλοι.