Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη.

04/05/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ & ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να συνδεθούμε με τον Υπουργό, καλημέρα κ. Λοβέρδο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα και στους δυο σας, τι κάνετε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εδώ προσπαθούμε να δούμε τι θα απογίνουμε και γενικώς και ειδικώς. Κατ΄ αρχήν εχθές κ. Υπουργέ, με μία κουβεντούλα μόνο, είχαμε συνδεθεί με το Αττικό, όπου μία γιατρός βρέθηκε στα δικαστήρια για ένα ράντσο. Θέλουμε σχολιασμό δικό σας του γεγονότος αυτού, διότι και οι γιατροί έχουν δίκιο και ο άνθρωπος που φωνάζει για τον άνθρωπό του έχει δίκιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο ελληνικό νοσοκομειακό σύστημα, κ. Καμπουράκη, ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις εφημερίες. Έχουμε στόχο αν το καταφέρουμε μέσα στο 2011, που δεν είμαι βέβαιος, πάντως έχουμε στόχο, να ξαναγυρίσουμε στο παλαιότερο σύστημα, όπου και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία όλες τις μέρες.

Αυτό θα δώσει και τη λύση στα όσα απίστευτα δημιουργούνται κατά τις μέρες της εφημερίας στα νοσοκομεία μας στην Αθήνα επαναλαμβάνω και στη Θεσσαλονίκη, γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα τα νοσοκομεία δουλεύουν όλες τις ημέρες και εφημερεύουν όλες τις ημέρες. Και αυτή η ένταση να έχουν δίκιο και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασθενείς, είναι μια ένταση που δημιούργησε αυτή η κατάσταση των περιοδικών εφημεριών, η οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλο.

Εμείς τώρα με τις συνενώσεις δυνάμεων που οργανώνουμε τώρα, που για την Αθήνα και τον Πειραιά έχουμε τελειώσει και θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας την 1η Ιουλίου, συνενώνουμε δυνάμεις, ούτως ώστε να μπορούμε και στις εφημερίες να διαθέτουμε περισσότερο προσωπικό με τη συνένωση των δυνάμεων και όχι με νέες προσλήψεις, γιατί όπως ξέρετε δεν υπάρχουν χρήματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως ειλικρινά είναι ανησυχητική η κατάσταση και δεν αμφιβάλω ότι έχετε αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι το χθεσινό περιστατικό, διότι αν αρχίσει αυτή η ιστορία έχω εγώ έναν άρρωστο στο νοσοκομείο, καθυστέρησε η νοσοκόμα να φέρει το χάπι, πάω και κάνω μήνυση και έρχονται και συλλαμβάνουν το γιατρό ή τον νοσοκόμο γιατί τον εξέθεσε σε κίνδυνο ή γιατί δεν έχει κρεβάτι να του δώσει και γίνεται μήνυση και μπουν οι Αστυνομικοί και οι Εισαγγελείς μέσα στα νοσοκομεία, θα δοθεί η χαριστική προκαταβολή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συντονίστρια Διευθύντρια έμαθα είναι μια εξαιρετική γιατρός, που κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει στις εφημερίες όπως και όλα τα νοσοκομεία τρομακτική ένταση από δουλειά και συνεπώς κάνουν οι άνθρωποι ό, τι μπορούν. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση να συζητάμε όλο τα ίδια αν δεν πάμε όσο ταχύτερα μπορούμε.

Εγώ έχω μια πρόταση που επεξεργάζομαι που μου υπέβαλε ο κ. Μουσιώνης για την καθημερινή εφημερία όλων των νοσοκομείων. Νομίζω ότι μέσα στο 2011, όπως τουλάχιστον μου εισηγούνται, μπορούμε να πάμε σε αυτό και τότε αυτά τα φαινόμενα θα εξαφανιστούν μεμιάς, όπως δεν υπάρχουν και στα περιφερειακά νοσοκομεία που δουλεύουν εφημερεύοντας κάθε μέρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ, επειδή είμαστε εδώ πολλά χρόνια, σας θυμίζω ότι η λύση στο θέμα των ράντσων παλαιότερα μας λέγανε ότι επειδή εφημερεύουν όλα γι’ αυτό υπάρχουν ράντσα και θα λυθεί αν εφημερεύουν μια μέρα το ένα, μια μέρα το άλλο, μια μέρα το άλλο. Τώρα που πήγε στο μια μέρα το καθένα μας λέτε ότι η λύση είναι να γυρίσουμε στο γενικό. Εδώ μας τα λέγανε άλλοι Υπουργοί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ πιστεύω σε αυτό που λέω, γιατί δεν μπορώ να δεχτώ να συνυπάρξω με την κατάσταση αυτή που υπάρχει στις εφημερίες σήμερα.

Βρέθηκα αρκετές φορές σε εφημερίες, οι εντυπώσεις, οι εικόνες που έχω και οι κουβέντες που μου είπαν οι άνθρωποι μου επιβάλλουν όσο μπορώ νωρίτερα παρότι δεν έχω χρήματα, δεν έχει το σύστημά μας χρήματα, να κάνω ότι μπορώ. Και μου φαίνεται ότι αυτή είναι μια καλύτερη λύση, θα την παλέψω και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο αυτή η ένταση ανάμεσα στους ασθενείς και στους γιατρούς θα εξομαλυνθεί. Το άλλο μπορώ να κάνω;

Κοιτάτε εμένα και στο πρόσωπό μου βλέπετε έναν Υπουργό, ο οποίος για την υγεία προσπαθεί μέσα σε λίγους μήνες να δώσει λύσεις σε προβλήματα πολλών ετών. Δεν είμαι μάγος, κάνω ό, τι μπορώ, σας δηλώνω δε ότι τον τελευταίο καιρό οι εντάσεις είναι πάρα πολλές, έχουν πολλές φορές διαφορετικά περιεχόμενα και ό, τι μπορούμε κάνουμε. Ό, τι μπορούμε κάνουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπουργέ χωρίς να με παρεξηγήσεις να σας ρωτήσω κάτι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν σας παρεξηγώ, παρακαλώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, να σας ρωτήσω κάτι; Αναγνωρίζοντας ότι χτικιάζετε και τρέχετε από το πρωί μέχρι το βράδυ να βάλετε μία τάξη και τα λοιπά, μήπως παρακάνετε το καλό παιδί κι εσείς κ. Υπουργέ μου και δε ζητάτε πιο πολλά λεφτά, το έχετε πάρει όλο απάνω σας και λέτε θα τα κόψω; Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, είναι εφιαλτικά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ, κ. Οικονομέα, δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου, ούτε η πολιτική μου άποψη.

Γιατί; Διότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει πάρα πολλά λεφτά, πληρώνουμε τα περισσότερα χρήματα στον πλανήτη μαζί με τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς γι’ αυτό το σύστημα της υγείας και υγεία δεν έχει, δεν έχει παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής υγείας που θα έπρεπε να έχει.

Δεν μπορεί, λοιπόν, εγώ να ζητάω από τον Υπουργό Οικονομικών κι από τον Πρωθυπουργό να αυξηθεί η σπατάλη, δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Καλύτερα να κάνουμε κάποια άλλη δουλειά από το να διοικούμε τη χώρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα δεν τίθεται το θέμα να αυξηθεί η σπατάλη, αλλά τα σημάδια είναι ανησυχητικά, το ότι βγάζουν οι γιατροί ανακοινώσεις μη φέρνετε γλυκά, φέρτε οινόπνευμα, ή μπαμπάκια είναι εφιαλτική η πραγματικότητα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, εφιαλτικό μπορεί να είναι και ένα ψέμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν είναι ψέμα ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό το συγκεκριμένο το ερευνά αυτή τη στιγμή η πειθαρχική δικαιοσύνη. Εφιαλτικό μπορεί να είναι και ένα ψέμα.

Εγώ δέχομαι ότι υπάρχουν ελλείψεις, αρκετές φορές προκαλούνται σε εποχές εμπάργκο προμηθευτών, αρκετές φορές προκαλούνται από κακή διοίκηση των υγειονομικών περιφερειών, ή του εκάστοτε νοσοκομείου, νομίζω, όμως, ότι αυτά τα προβλήματα αποτέλεσαν ένα πρόσχημα για κάποιους άλλους που δημιούργησαν μια αναστάτωση.

Δεν δέχομαι το θέμα, κ. Οικονομέα, φέρε το από το σπίτι σου γιατί δεν έχω, στην περίπτωση που λες φέρε το από το σπίτι σου γιατί δεν έχω κι αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να μην έχει ένα νοσοκομείο όταν μέσα στο χρονικό διάστημα από το Γενάρη μέχρι σήμερα αυξάνει κατά 20% περίπου τις επεμβάσεις που κάνει σε ασθενείς, άρα έχει περισσότερη…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για ποιο νοσοκομείο λέτε τώρα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω για πολλά που ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, εάν δεν είναι αλήθεια τότε θα πρέπει να έχετε μία ερμηνεία γιατί γίνεται, δεν τρελαθήκανε οι γιατροί να λένε κάτι τέτοιο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εκτός αν είναι πολιτικό παιχνίδι, αν λέτε εσείς για πολιτικό παιχνίδι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Οικονομέα σχετίζεται με το Ασκληπιείο της Βούλας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι μόνο αυτό κι ένα που βγάλαμε προχθές στο Κιλκίς δεν ήταν, που ήταν αυτό το περιστατικό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το δε Κιλκίς το επισκέφθηκα και έχω προσωπική αντίληψη για το τι ακριβώς συμβαίνει. Μάλιστα το Κιλκίς είναι - εσείς λέτε ένα στοιχείο αυτής της δημοσιότητας - θα σας πω εγώ ένα άλλο, επειδή οι άνθρωποι εκεί καταλαβαίνουν που ακριβώς βρίσκεται η συνολική κατάσταση κι έχουν καταλάβει. Έχουν πάρει και το μήνυμα ότι αν δε γίνουν αλλαγές, κ. Οικονομέα, ο Υπουργός που θα είναι στη θέση αυτή την 1η Ιανουαρίου του 2012 δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα 132 συν 7 δηλαδή 139 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό το ξανάπατε, τι εννοείτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας το λέω εγώ ευθαρσώς ότι τα χρήματα που θα έχουμε του χρόνου, εάν δεν κάνουμε τη συγκράτηση της δαπάνης που έλεγα πριν στο Γιώργο Οικονομέα, δεν θα φτάνουν παρά μόνον για τη χρηματοδότηση του 60% των νοσοκομείων που έχουμε σήμερα. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση, εγώ το λέω και το υπογραμμίζω, κ. Καμπουράκη, στη συζήτηση…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι το 40% των νοσοκομείων μπορεί από την 1/1/2012..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα χρηματοδοτείται εάν…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή θα κλείσει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν δεν καταφέρουμε φέτος…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να συγκρατήσετε τις δαπάνες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να συγκρατήσουμε κατά 1 δισ. 300 εκατομμύρια τις δαπάνες που είναι ο στόχος πάρα πολύ εφικτός, αρκεί να συνεργαστούν όλοι.

Εάν πάνε να δημιουργήσουν ορισμένες φορές, γιατί νομίζω ότι αυτές τις μέρες δεν είμαστε σε φάση έντασης, νομίζω ότι ο κόσμος κατάλαβε τον Απρίλιο τι πήγε να γίνει. Τώρα δεν είμαστε σε φάση έντασης, δεν χρειάζεται να ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια ντε και καλά για να δημιουργούμε εντάσεις.

Όμως, αυτό που λέω θα το πω και στη Βουλή, θα το εξηγήσω αναλυτικά και σας λέω εδώ, κύριοι, με κάθε ειλικρίνεια πως πριν από περίπου ένα μήνα εικοσιπέντε μέρες όταν ήταν στην Αθήνα το τεχνικό τμήμα της τρόικας, που είναι και σήμερα εδώ, στη συζήτηση που είχε με συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας η πρότασή τους ήταν μήπως αφού υπάρχουν δυσχέρειες στο συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδος να πάτε σε μια λύση να σταματήσετε 10 χιλιάδες κρεβάτια;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να καταργήσετε 10 χιλιάδες κρεβάτια;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Έχουμε περίπου στο σύστημα υγείας μας, της δημόσιας πάντα επαναλαμβάνω υγείας, περίπου 32-33 χιλιάδες κρεβάτια. Σου λέει δεν κλείνεις 10 χιλιάδες για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να σταματήσεις με αυτόν τον τρόπο τον πολύ άμεσο και τον πολύ αυταρχικό και πολύ άδικο, έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή συγνώμη, η τρόικα δηλαδή και το τεχνικό τμήμα της τρόικας έκανε επίσημη πρόταση στην Ελληνική Κυβέρνηση να καταργήσει το 25% των κρεβατιών;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι είναι, το έχω ξαναπεί, ναι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το ένα τρίτο των κρεβατιών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι εγώ είπα, κύριοι, μην εκπλήττεστε, γιατί τότε αν εκπλήττεστε, σημαίνει ότι δεν έχουμε συνεννοηθεί για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι γνωστό που βρίσκεται τώρα που μιλάμε; Είναι γνωστό, έτσι; Θα μου πεις οι δημαγωγίες και οι ανευθυνότητες είναι πολλές, εντάξει, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θέση της χώρας. Εμείς είπαμε...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ μου στην Κυβέρνησή σου να τα πεις που εξωραΐζει την κατάσταση. Εμείς καμιά φορά λέμε ότι είμαστε σε τραγική κατάσταση και μας λέτε ότι υπερβάλλουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η Κυβέρνηση έχει μιλήσει με τους όρους της πραγματικότητας από το Μάιο του 2010. Και εν πάση περιπτώσει να πω κάτι ακόμη ως προς το προηγούμενο; Εγώ είπα όχι, να μη γίνει αυτό, να μην πάμε σε αυτή την πολιτική, δεν το χρειάζομαι τους είπα. Δεν χρειάζομαι να κλείσω κρεβάτια, μπορώ να τα περιορίσω κατά 1.400 που ούτως, ή άλλως δεν χρησιμοποιούνται αλλά…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως αν τα κρεβάτια δεν έχουν σεντόνια και δεν έχουν κουβέρτες και δεν έχουν νοσοκόμες είναι δώρον άδωρον να υπάρχουν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω τη σκέψη μου.

Θέλω να καταλάβει αυτός που μας ακούει ότι επιλέξαμε τη μέθοδο μιας επέμβασης με το πολύ λεπτό νυστέρι του χειρουργού, όχι μιας παρέμβασης με τον κασμά της διάλυσης και του γκρεμίσματος και αυτό για να γίνει χρειάζεται συνεννόηση.

Χρειάζεται δηλαδή, απαντώντας στον κ. Οικονομέα, να μην διοικήσεις με έναν τρόπο -πώς να πω- ασόβαρο και αντί να κάνεις προμήθειες λελογισμένα κάποια υλικά να μην τα αγοράζεις και κάποιες υπηρεσίες να μην τις παρέχεις. Όπως σε ένα νοσοκομείο στην Κόρινθο είχαν πει ότι δεν δίνουν πορτοκαλάδα στον αιμοδότη και αναγκάστηκα και έβγαλα εγκύκλιο γράφοντας το αυτονόητο. Να διοικήσεις σωστά.

Δεύτερον, να αγοράζεις εγκαίρως, τρίτον, όλοι οι συναλλασσόμενοι με το σύστημα υγείας - εδώ αναφέρομαι στους προμηθευτές με τους οποίους έχω μια συνάντηση το απόγευμα - θα πρέπει να καταλάβουν που βρισκόμαστε και θα πρέπει να καταλάβουν ότι στις κινητοποιήσεις τους που προκαλούν ορισμένα θέματα ελλείψεων ορισμένες φορές, πρέπει να πρυτανεύει και το αληθινό γεγονός ότι πληρώνονταν κάθε πέντε-έξι χρόνια και έτσι υπερκοστολογούσαν.

Τώρα η διένεξη που έχουν μαζί μας είναι για πληρωμές που αφορούν το 2010, δηλαδή είναι διενέξεις…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και μετά λέτε για τους φαρμακοποιούς κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να μείνουμε λίγο στους προμηθευτές και να τελειώνουμε. Όποιος δεν θέλει να βάλει μυαλό καταλαβαίνοντας που βρισκόμαστε θα αντιμετωπίσει του χρόνου, δεν λέω από μένα, πέστε, εγώ, ας πούμε, δεν τα καταφέρνω κι έρχεται ένας επόμενος με μεγαλύτερες φιλοδοξίες δημιουργώντας μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Δεν θα μπορέσει ο οποιοσδήποτε είναι το Γενάρη του 2012 εδώ, αν φέτος στους επόμενους μήνες δεν κάνουμε ότι κάναμε και μέχρι τώρα, γιατί, κύριοι, έχουμε πάει καλά μέχρι τώρα, είμαστε περίπου στο 100% της επίτευξης των οικονομικών μας στόχων, έτσι;

Από δω και πέρα βέβαια θα πρέπει να εντείνουμε την καλύτερη διοίκηση όσο μπορούμε στα νοσοκομεία και θα πρέπει κι όσοι συναλλάσσονται με τα νοσοκομεία να καταλάβουν που βρισκόμαστε. Αυτά για τα νοσοκομεία, αυτά για τις προμήθειες, για τα φάρμακα αν θέλετε...

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου προετοιμάζεις εδώ και καιρό ότι από την 1/1/2012 μπορεί να μη μειωθεί το 30% των κρεβατιών αλλά θα μειωθούν κρεβάτια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έτσι θα κλείσουν και νοσοκομεία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, μα αυτό σημαίνει κλείνω κρεβάτια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν προετοιμάζω, κάνουμε τώρα έναν πολύ ειλικρινή διάλογο, ειλικρινή από όλες τις πλευρές όχι από μας μόνο και από την πλευρά των νοσοκομείων.

Στο Κιλκίς δεν πρόλαβα να σας πω ότι οι άνθρωποι όταν επισκέφθηκα τα δύο νοσοκομεία του νομού είχαν ετοιμάσει πρόταση συγχώνευσης κλινικών, την οποία αποδεχτήκαμε αμέσως για συνένωση δυνάμεων και σε όλη την Ελλάδα γίνεται αυτό.

Αύριο κάνουμε τη συγκεκριμένη συζήτηση στη Θεσσαλονίκη, σε Αθήνα και Πειραιά την τελειώσαμε. Θα πάρουμε αποφάσεις συνενώσεων και αυτές οι συνενώσεις

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι συνενώσεις σημαίνουν λιγότερα κρεβάτια;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κ. Καμπουράκη, είναι συνένωση δυνάμεων…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τότε; Η συνένωση λοιπόν δεν έχει σχέση με αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πως δεν έχει; Όταν ένα νοσοκομείο σου λέει θέλω κι άλλους γιατρούς και έχει στον συγκεκριμένο τομέα πέντε κλινικές με πέντε Διευθυντές, πέντε γιατρούς και από πέντε ειδικευόμενους - λέω ένα τυχαίο παράδειγμα - γιατί να μην έχει δύο κλινικές αντί για πέντε όπου να έχει δύο Διευθυντές αντί για πέντε Διευθυντές και όλο το άλλο προσωπικό συνενωμένο να μπορεί να ανταπεξέρχεται και στις εφημερίες και στις υπερωρίες και τα λοιπά;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτό σωστό είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άμα, είναι σωστό και το κάνουμε δεν θα χρειαστούμε βαρύτερα μέτρα. Αν όλα τα καταργήσουμε, αν σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, τότε αντί για το νυστέρι του πολύ καλού χειρουργού…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα βγει ο μπαλτάς του χασάπη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πάμε στον μπαλτά της κατεδάφισης. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην κάνουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο και να λέμε ότι καταλαβαίνουμε ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας. Αν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας, πρέπει να βοηθήσουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να πάμε σε ένα διάλειμμα κ. Υπουργέ για να ξαναγυρίσουμε. Και για να έχουμε καλό ερώτημα, έχεις βάλει πλώρη για άλλο Υπουργείο; Γιατί ο τρόπος που μιλάς δείχνει ότι μπορεί να πας και πουθενά αλλού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από την πρώτη στιγμή που μίλησα έτσι στην Ελλάδα που δεν είχε συνηθίσει κάποιος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, λέγανε ότι εγώ έχω στρατηγική εξόδου. Έχω δώσει πάρα πολλές μάχες, έχουν περάσει περίπου 18 μήνες και είμαι στην πρώτη γραμμή. Να τα αφήσουν αυτά αυτοί που τα λένε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, δε λέμε να σε διώξουνε εμείς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά δε σε προσβάλλανε, απλώς είναι ένα Υπουργείο που δε νομίζω ότι θα το ήθελε κανείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν λες ότι δεν υπάρχουν χρήματα, που δεν υπήρχαν, λένε αυτός θέλει να φύγει κι απέδειξα πως όχι. Όταν λες ότι το ασφαλιστικό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, λέγανε αυτός θέλει να φύγει και απέδειξα πως όχι.

Όταν λες ότι η κατάσταση στην υγεία, ή στην Ελλάδα απαιτεί ο πολίτης να ξέρει όλη την αλήθεια, λένε τι λέει αυτός, γιατί δεν την ξέρει, τα νούμερα δεν είναι γνωστά; Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σκέψη, απορώ πως δεν το σκέφτηκα. Γνωστά ήταν για το 2010 και όχι ολόκληρα, για το 2011 τι ήταν γνωστό μέχρι να βγει ο Πρωθυπουργός στις 15 Απριλίου να πει πως έχουν τα πράγματα;

Λοιπόν, όταν λες τα πράγματα με το όνομά τους και ο πολίτης ξέρει για το τι έχει να κάνει, με ποιον και με τι έχει να κάνει. Όταν δεν τα λες τα πράγματα με το όνομά τους τότε, λοιπόν, είσαι καλός πολιτικός και δεν θες να φύγεις, θες να βοηθήσεις την πατρίδα σου. Αυτά όλα είναι παρελθόντα θέματα, τα παρόντα θέματα είναι…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη τώρα κ. Υπουργέ γιατί τώρα μας τσιγκλάς. Δηλαδή οι άλλοι συνάδελφοί σου οι οποίοι δε βγαίνουν να λένε δεν έχω λεφτά, δεν υπάρχει σάλιο, τρελαίνομαι δεν αντέχω άλλο, δε θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοί μου που έχουν μιλήσει με τους όρους της πραγματικότητας του τομέα τους, πάρα πολλοί συνάδελφοί μου. Απλά και μόνο, κ. Καμπουράκη, η αντισυμβατική μέχρι προχθές συμπεριφορά σε ένα καθυστερημένο πολιτικό σύστημα που πήγε τη χώρα εκεί που την πήγε δεν ήθελε αυτόν τον τρόπο του ομιλείν και του πράττειν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι αλήθεια είναι αυτό, αλήθεια είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήθελε άρες μάρες κουκουνάρες. Να’ τα τα πράγματα. Τώρα μία λύση υπάρχει, ενημερώνω τον πολίτη για το τι ακριβώς συμβαίνει και πράττω ανάλογα. Δεν ενημερώνω μόνο, πράττω ανάλογα και πράττω καθ’ όπως μου επιβάλει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα προσπαθείς να πείσεις εμάς και τον απλό άνθρωπο, που είναι εν δυνάμει επισκέπτης του νοσοκομείου και του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά γιατί δεν μπορείς να πείσεις τους γιατρούς οι οποίοι είναι στα «κεραμίδια» μονίμως; Δεν έχουμε το ένα, δεν έχουμε το άλλο, μας κόβουν, δε μας πληρώνουν και τα λοιπά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα το συζητήσουμε μετά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Καμπουράκη, με συγχωρείτε ένα λεπτό να πω μια φράση σε αυτό. Η πλειοψηφία, η συντριπτικότατη των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας ούτε το Φεβρουάριο βρέθηκε απέναντί μας, ούτε τώρα είναι απέναντί μας. Τι νομίζετε εσείς ότι είναι στάση των δεκάδων χιλιάδων γιατρών του ΕΣΥ; Γιατί μαζί με τους εξειδικευμένους ο αριθμός είναι άνω των 20 χιλιάδων είναι περίπου 23 χιλιάδες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι παλεύουν σαν τα σκυλιά, εγώ λέω για τη στάση τους απέναντι στον Υπουργό και στο Υπουργείο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι εγώ γι’ αυτό λέω.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Απέναντι στον κόσμο δουλεύουν σαν τα σκυλιά, δεν το συζητούμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι εγώ αυτό λέω, με συγχωρείτε πάρα πολύ, δουλεύουν απέναντι στον κόσμο και με μας, κ. Καμπουράκη, συνεργάζονται. Εσείς λέτε τώρα για κάποιες κινητοποιήσεις. Ναι, στα δημόσια νοσοκομεία οι κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου δεν ξεπέρασαν ποσοστά κάτω από το μηδέν, ή λίγο πάνω από το μηδέν…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μη μιλάτε για ποσοστά όμως, γιατί ξέρετε ότι οι γιατροί έχουν δίκιο ότι δεν πληρώνονται καλά. Δε μιλάω γι΄ αυτούς που παίρνουν φακελάκια, δεν πληρώνονται καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει κ. Οικονομέα, ναι, έχουν δίκιο…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί μου λέτε εντάξει; Φάγανε τα λεφτά το σύστημα στο οποίο εσείς αναφερθήκατε, φάγανε τα λεφτά τα πιράνχας και οι άλλοι και τώρα δεν υπάρχουν λεφτά να τους δώσετε μισθούς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι είναι σύστημα, ποιοι είναι οι άλλοι; Είναι κάποιοι από άλλο πλανήτη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς να μας πείτε, γιατί μέχρι τώρα δεν έχετε πιάσει κανέναν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σοβαρά, σοβαρά λέτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η Κυβέρνηση να μας πει εννοώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς δουλεύουμε μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζουν καθημερινά στην πράξη όλοι, ή η πλειοψηφία για να το πω και να είμαι πιο ακριβής των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους οποίους βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Είναι γνωστό κι αν το πω…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν μου πείτε πόσα λεφτά το χρόνο τρώγανε από την υγεία..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σήμερα ο Τύπος έχει την περίπτωση της ένορκης διοικητικής εξέτασης που αφορά το νοσοκομείο Ηρακλείου για το διάστημα 2007-2009 για ένα πάρτυ που έγινε εκεί. Πριν από λίγο καιρό είχε για τη Λάρισα και για το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Με συγχωρείτε, γιατί όταν θα πρέπει να λέμε για το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης να λέτε ναι αυτό είναι γνωστό; Γιατί όταν θα πρέπει να λέμε εκεί φύγανε έξι γιατροί, ναι αυτό είναι γνωστό και γιατί όταν κάνετε μία συγκέντρωση των θεμάτων διαγράφετε ότι και στον τομέα αυτόν, κ. Οικονομέα, γίνεται προσπάθεια απλώς;

Εγώ έχω επιλέξει και θα το πάω μέχρι τέλους αυτό, να μη δημαγωγό με αυτά. Αυτή η δουλειά που λέτε της τιμώρησης, της αναζήτησης πίσω των χρημάτων, γίνεται κάθε μέρα. Ο κ. Σαμπατακάκης του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας έχει βγάλει δύο φορές σχετικούς καταλόγους πόσα λεφτά ζητάμε πίσω και από ποιους.

Απλώς εγώ ως Υπουργός δεν επιλέγω αυτό ως κύρια πολιτική μου, να βγαίνω κάθε μέρα και να λέω ξέρετε βρήκα εκεί εκείνον και τον κυνηγάμε. Δεν το κάνω αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχει αντίλογος, θα σας το πω μετά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάρτε κι ένα τηλέφωνο μέχρι να κάνουμε το διάλειμμα στο Αμαλία Φλέμινγκ, διότι μία κυρία εδώ με το όνομά της μας λέει: Νοσηλεύομαι στο Αμαλία Φλέμινγκ -τώρα από μέσα παίρνει τηλέφωνο- και δεν έχουν θερμόμετρα, μας πετάνε ένα τσάι σε πλαστικό ποτήρι το πρωί, το κρεβάτι μου είναι σπασμένο και δεν έχουν και ασπρόρουχα να μου αλλάξουν. Πάρτε ένα τηλέφωνο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μάλιστα αμέσως. Αμαλία Φλέμινγκ πως λέγεται η κυρία;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε θα πω το όνομά της, στο Αμαλία Φλέμινγκ είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ποια κλινική;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα το δώσουμε στους συνεργάτες σας τώρα σε λίγο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν έχει σε συνεργάτες εδώ, σε ποια κλινική;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε λέει κλινική, μήνυμα είναι, θα σας πάρω τηλέφωνο θα σας πούμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε, ή θα συνεργαζόμαστε έστω σε μία δημόσια συζήτησή μας για να δώσουμε μια λύση…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάρτε την τηλέφωνο, εντάξει θα σας τη βγάλουμε στον αέρα στο τηλέφωνο μετά λοιπόν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πάρουμε λοιπόν τη Διοίκηση του νοσοκομείου και θα πούμε μία νοσηλευομένη εκεί είναι σε σπασμένο κρεβάτι και δεν έχει θερμόμετρο. Εάν βρω άκρη θα σας απαντήσω, αφού δεν μου δίνετε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, αύριο κι άμα βρείτε άκρη να μου τρυπήσετε τη μύτη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καθίστε, εγώ θα στείλω την Επιθεώρηση Υγείας τώρα εκεί.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, γιατί έχει το όνομά της εδώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ωραία, θα μου το πείτε τώρα που θα κλείσουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως κ. Υπουργέ για να πάμε σε διάλειμμα, το ξέρετε βέβαια καλύτερα από μένα, προς μεγάλη σας ατυχία είσαστε στο πιο κρίσιμο Υπουργείο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτός και ο Παπακωνσταντίνου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι αφορμή για αγώνα, κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το ξέρω, ναι, προς μεγάλη σας ατυχία. Εδώ σε αυτό το Υπουργείο γίνεται η μάχη καθημερινά. Τι να τα κάνω εγώ τα ποσοστά τα λογιστικά, το αν μαζέψεις λεφτά, εάν γίνει αυτό, όταν..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί τι να το κάνετε, δεν την καταλαβαίνω τη σκέψη σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα σας πω γιατί τι να το κάνω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν ήσασταν στη θέση μου και του χρόνου κλείνατε το 40% των νοσοκομείων θα σας έβαζε αυτό την υποχρέωση φέτος να δουλέψετε για να συγκρατήσετε τις δαπάνες;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ούτε συζήτηση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βεβαίως δεν το συζητάω. Άλλο λέω, ότι να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση και να σας δώσει και μερικά λεφτά..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συνείδηση της Κυβέρνησης εδώ είναι καθαρή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση να σας δώσει και μερικά λεφτά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, να μας δώσει παραπάνω, από ποιον θα τα πάρει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ή να προσπαθήσετε εσείς να τα εξοικονομήσετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από τον συνταξιούχο θα τα πάρει; Μόνο η εξοικονόμηση βοηθάει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σε οποιοδήποτε νοσοκομείο πας ραγίζει η ψυχή σου αυτή τη στιγμή. Το ξέρετε αυτό, το καταλαβαίνετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό, ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στις εφημερίες, τα είπαμε στην αρχή, ξέρω ότι υπάρχει εδώ και εκεί, εκεί τουλάχιστον που υπήρξε και εμπάργκο από προμηθευτές έλλειψη υλικών, ξέρω ότι σε ορισμένα υπάρχει κακοδιοίκηση.

Ξέρω, όμως, ότι το δέχεστε κι εσείς, αλλά όταν κάνετε το συμπέρασμά σας τα κρύβετε αυτά. Ξέρετε ότι δίνεται μια μάχη στα δημόσια νοσοκομεία και δίνετε μια μάχη στα δημόσια νοσοκομεία που έχει πολλές φορές καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Πως διαγράφουμε το καλό και κρατάμε μόνο το κακό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο, τη μάχη δεν την αμφισβητούμε, λέμε όμως..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, τη μάχη τη δική μου, τη μάχη που δίνουν οι παράγοντες του συστήματος. Δεν γιατρεύεται κανένας άνθρωπος δηλαδή στα νοσοκομεία μας;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι βρε αδερφέ, φυσικά γιατρεύονται..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και μόνο γιατί έχουν φιλότιμο οι γιατροί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα, μας λέει ο κ. Οικονομέας ότι στα νοσοκομεία…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι σε παρακαλώ Υπουργέ μου τώρα που αμφισβητεί ο Οικονομέας ότι γιατρεύεται ο κόσμος. Προχθές ήταν εκεί, στα νοσοκομεία τρέχει και ο άνθρωπος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, μόνο επειδή οι γιατροί είναι ήρωες μέσα στο ΕΣΥ, γι΄ αυτό γιατρεύεται ο κόσμος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης που δίνει 25 δισεκατομμύρια το χρόνο δεν αξίζει τη μνημόνευσή του από σας;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μόνο ο εργαζόμενος του νοσοκομείου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η μνημόνευση κ. Υπουργέ δε φτάνει, πέστε του πόσα τρώγανε από τα 25 δισεκατομμύρια που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος, πόσα τρώγανε και πολλοί συνεχίζουν να τρώνε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο φορολογούμενος που πληρώνει, όσα χρόνια έγιναν τα νοσοκομεία αυτά, αυτό διαγράφεται;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν μας πείτε πόσα τρώγανε από τα 25 δισεκατομμύρια τα πιράνχας και εν πολλοίς τρώνε ακόμα, τότε θα υπάρξει μνημόνευση για τον πολίτη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας λέω ότι φέτος με την ελάχιστη συνεργασία των παραγόντων του χώρου της υγείας, άνετα μπορούμε χωρίς να κλείσουμε κανένα κρεβάτι, κανένα νοσοκομείο, να συγκεντρώσουμε το 1 δισ. 300 εκατομμύρια από τους μισθούς που έχουμε ήδη από το Μάιο του 2010 ξεκινήσει να χειριζόμαστε διαφορετικά και από τις προμήθειες και τα φάρμακα και θα φτάσουμε σε ένα στόχο όπου δεν θα χρειαστεί να κλείσουμε κανένα κρεβάτι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν κ. Υπουργέ, είναι στο 209 παθολογική στο Αμαλία Φλέμινγκ η ασθενής που λέγαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έγινε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε σε διάλειμμα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα μηνύματα είναι πάρα πολλά: «Μου έκοψαν τα φάρματα, η Επιτροπή του ΙΚΑ ενώ οι γιατροί που με παρακολουθούν μου λένε ότι αν δεν πάρω τα φάρμακα θα τυφλωθώ». «Να πάει στο Κρατικό της Νίκαιας ο Λοβέρδος που είναι 6 μήνες στο κρεβάτι το παιδί μου και δεν έχουν ούτε βαμβάκι να το χειρουργήσουν, δεν έχουν υλικά και τον έχουν πεταμένο πάνω σ’ ένα κρεβάτι» -δεν ξέρω αν είναι ακριβή όλα αυτά.

Για πάμε στη Νίκαια, στη Μαρία Δουρουδή, είναι ο κ. Παπανικολάου εκεί.

Μ. ΔΟΥΡΟΥΔΗ: Καλημέρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα κ. Παπανικολάου, καλημέρα και στους συναδέλφους σας εκεί.

κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα σας. Το νοσοκομείο δυστυχώς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Εγώ που άκουγα τόση ώρα τον κ. Λοβέρδο έμεινα πραγματικά έκπληκτος. Δηλαδή ή εγώ δουλεύω σε νοσοκομείο άλλης χώρας ή αυτός είναι Υπουργός Υγείας σε άλλο πλανήτη. Εδώ οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι απλήρωτοι για 6ο συνεχόμενο μήνα όσον αφορά τις υπερωρίες, δεν καταλαβαίνω η νοσηλεύτρια με τον εξευτελιστικό μισθό, ο τεχνολόγος εργαστηρίου με τον εξευτελιστικό μισθό που ξημεροβραδιάζεται και σκοτώνεται εδώ πέρα για να παίρνει 3 ευρώ την ώρα, αν είναι το πιράνχας το οποίο εννοεί ο κ. Λοβέρδος..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν το είπε αυτό..

κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μισό λεπτό.. Που θα κάνει οικονομία το ελληνικό κράτος με τα 800 ευρώ που χρωστάει στον καθέναν απ’ αυτούς τους εργαζομένους που βλέπετε και δεν έχουν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και δεν έχουν να πληρώσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Το λέω αυτό γιατί ο κ. Λοβέρδος έχει μια τάση να ψάχνει με το κιάλι για πιράνχας στην άκρη του ορίζοντα, ενώ κάνει ότι δε βλέπει τους καρχαρίες που κολυμπάνε γύρω του, πολύ κοντά του.

Εννοώ ότι η διαφθορά και η παραοικονομία δεν πέφτει απ’ τον ουρανό, από το μεγαλοδιευθυντικό και μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο δημιουργείται μέσα στα νοσοκομεία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και μερικές φορές και το μεγαλοπολιτικό κατεστημένο.

κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Το οποίο κατεστημένο ο κ. Λοβέρδος, όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να το θίξει, αλλά νομοθετεί μαζί του, χαρίζει προνόμια σκανδαλώδη και ισόβια στον κατεστημένο αυτό και αν έχει μείνει στο κανάλι σας, που δεν ξέρω αν έχει μείνει, εγώ μια πολύ απλή ερώτηση θα του κάνω: Από πού κι ως πού αρνείται να πληρώσει τα 800 ευρώ για 6 μήνες που χρωστάει στο νοσηλευτή και από την άλλη ακόμα ενάντια σε δυο νόμους της δικής του κυβέρνησης, σκανδαλωδώς κρατάει ανοιχτά τα ιδιωτικά ιατρεία των μεγαλοκαθηγητών του Πανεπιστημίου; Ας μας το απαντήσει κάποιος επιτέλους αυτό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά τώρα, αυτή είναι μια θέση πολιτική δική σου. Γιατί υπάρχουν και άλλοι γιατροί συνάδελφοί σου που λένε ότι πρέπει να γίνεται αυτό. Τώρα αυτό είναι μια συνδικαλιστική αντιπαράθεση.

κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι μεγαλοκαθηγητάδες να έχουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να βάζουν τον κόσμο μέσα στα νοσοκομεία από την πίσω πόρτα; Αν υπάρχουν συνάδελφοί μου που το υποστηρίζουν αυτό, είναι «συνάδελφοι» σε εισαγωγικά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως από το Δεκέμβριο του 2010 δεν έχουν πληρωθεί λένε οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι πλην γιατρών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι εργαζόμενοι, συγνώμη. Κι έχουμε επίσχεση εργασίας εδώ και 25 μέρες.

κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχουν πληρωθεί και οι γιατροί που κάνουν πρόσθετες εφημερίες. Όλοι αυτοί είναι απλήρωτοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα γυρίσουμε σ’ εσάς, ευχαριστούμε πολύ. Να ξανασυνδεθούμε με τον Υπουργό, τον κ. Λοβέρδο.

Κύριε Υπουργέ, ακούγατε νομίζω τη συζήτηση. Πρέπει να δώσετε μια απάντηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως την άκουσα. Για να δείτε τι ζήτημα τίθεται από την πρώτη του σκέψη: Έχει δίκιο σε ό, τι αφορά τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού. Και μάλιστα έχει απόλυτο δίκιο. Και έχει απόλυτο άδικο η κυβέρνηση εδώ. Ακούστε όμως γιατί:

Οι υπερωρίες του Δεκεμβρίου που δεν τους έχουν πληρωθεί, είναι τα σχετικά χρήματα του Δεκεμβρίου που δεν έχουν πληρωθεί, αλλά και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, νομίζω και Μαρτίου, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σίγουρα, έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει πια η Ενιαία Αρχή Πληρωμών που έγινε για να μαζευτούν οι δαπάνες του Δημοσίου και να μην γίνεται αυτή η σπατάλη που γινόταν στο παρελθόν, πληρώνει ένας φορέας, το Δημόσιο πληρώνει για όλους…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους οπουδήποτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Και τα προβλήματα τα γραφειοκρατικά που δημιουργήθηκαν απ’ αυτό είναι πάρα πολλά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπουργέ, επειδή ξέρω ότι έχεις ευαισθησίες, δεν έχεις δει, γιατί έχω φίλους γιατρούς, αν έχεις δει τους γιατρούς με τις μπλούζες, να πηγαίνουν στα ΑΤΜ μέσα στα νοσοκομεία και να βγάζουν με την πιστωτική κάρτα κανένα κατοστάρικο για να επιβιώσουν, να καταλάβει η Ενιαία Αρχή Πληρωμή ή πώς διάολο τη λένε, ότι δε μπορούν να περιμένουν…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι υπερωρίες των νοσηλευτών, οι υπερωρίες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, έχει καταντήσει το πράγμα, κύριοι, 4, ή 5 Υπουργοί ν’ ασχολούμαστε κάθε μέρα και δυο τρεις Γενικοί Γραμματείς με το να εκταμιευθεί χρήμα που υπάρχει.

Αυτό επιβάλλει στην κυβέρνηση - και εδώ θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός - να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει η δική της δυσλειτουργία τώρα, να συνεννοηθεί με το Ελεγκτικό Συνέδριο ως οφείλει και ακόμα δεν έχει κάνει, ούτως ώστε αυτοί οι νέοι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν το να ξέρεις τι δαπανάς, να λειτουργήσουν και υπέρ του πολίτη. Έχω στην πρόσφατη εμπειρία μου των τελευταίων ωρών, συζητήσεις μου με τον κ. Σαχινίδη ο οποίος παλεύει, ένας άνθρωπος μόνος να δώσει λύση σε όλα τα Υπουργεία και η Ενιαία αυτή Αρχή Πληρωμών, μ’ ένα νέο κωδικό της επικοινωνίας τους πια…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι πάει να πει «μόνος»; Ποιος τον έχει αφήσει μόνο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ μιλάω για κυβερνητική δυσλειτουργία εδώ και δεν κρύβομαι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Προς τιμήν σας, αλλά δεν έχει μείνει μόνος του γιατί χάλασε το αυτοκίνητό του, η κυβέρνηση τον έχει αφήσει μόνο του.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ, κύριοι, και ο καθένας που πέρασε από το πόστο αυτό, ή θα περάσει, είναι Υπουργός της Υγείας, δεν είναι μόνο Υπουργός των νοσοκομείων. Και όλος ο κόσμος, όλος ο πλανήτης σήμερα, έρχομαι από σύσκεψη 90 Υπουργών όλου του κόσμου, όλοι λένε ότι υγεία σημαίνει ειδικά για τον πολιτισμένο κόσμο, τον προηγμένο, να προλαβαίνεις τις ασθένειες, όχι με γιατρικά και με εξετάσεις, αλλά με σωστή διατροφή, με άθληση, με το να κόψεις το τσιγάρο, με λιγότερο αλκοόλ. Όλος ο πλανήτης το λέει αυτό.

Εμείς επιμένουμε, όλα να τα συζητάμε για τα νοσοκομεία και τώρα, επ' αυτού, η δυσλειτουργία μας να γεννάει θέματα. Εδώ και τα χρήματα υπάρχουν και οι εκκαθαρίσεις έχουν γίνει και εγκαίρως. Γιατί στα θέματα προσωπικού δεν υπάρχουν δυσκολίες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Σαχινίδης φταίει; Ο Παπακωνσταντίνου φταίει; Ο Γενικός Γραμματέας φταίει; Ποιος φταίει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πω. Και στους προμηθευτές και στους φαρμακοποιούς – στους φαρμακοποιούς λιγότερο γιατί τα πράγματα πάνε πολύ πιο γρήγορα εκεί - πάντως στους προμηθευτές και στο προσωπικό, αυτή η νέα μέθοδος πληρωμής μας έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα για τα οποία ασχολούμαστε εμείς οι ίδιοι, η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων, χωρίς να μας μένει χρόνος για την ουσία της δουλειάς μας για την οποία σας προανέφερα, για την οποία μίλησα πριν από λίγο.

Άρα, αυτή η κυβερνητική δυστοκία στο να δίνεις αυτό που έχεις, όχι να ψάχνεις να βρεις χρήματα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έλα ντε, αυτό είναι το φοβερό…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ένα πρόβλημα που αν δεν ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες, δεν θα μπορέσει το δικό μας σύστημα στην Υγεία και αξιόπιστο να είναι και επιστροφές χρημάτων να ζητάει από τους προμηθευτές του και καλύτερες τιμές να ζητάει και ούτω καθ' εξής. Λοιπόν, ή θα ξεπεραστεί αυτό, και αναγκάζομαι και το λέω δημοσίως σήμερα, γιατί δεν ανέχομαι να φεύγουν οι μέρες…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στον Παπακωνσταντίνου το λες, στο Σαχινίδη, στο Γενικό Γραμματέα; Σε ποιον;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τον κ. Σαχινίδη, με τον οποίο ξέρετε πόσο πολύ έχω συνεργαστεί και για τον οποίο πόσο καλά μιλώ συνεχώς …

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέραμε.. Τώρα βλέπουμε άλλα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παλεύει ο άνθρωπος.. Αλλά εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, όταν λες «κάνω αυτή την αλλαγή», ή τη συνοδεύεις με τον τρόπο εφαρμογής της, ή ταλαιπωρείται ο κόσμος και μετά αρχίζουν και βγαίνουν κι άλλοι και λένε ότι η κυβέρνηση κάνει στάση πληρωμών, κρατάει τις δαπάνες της. Εμείς κύριοι πιεζόμαστε, αν το πρόβλημα ήταν η τρόικα, πιεζόμαστε απ’ αυτούς να πληρώνουμε σε πραγματικούς χρόνους για να μην κρύβουμε δαπάνες. Το πρόβλημα είναι σ’ εμάς, δεν είναι εκεί.

Είναι δυνατό να ξεκινάς τη μέρα σου και να λες αν θ’ ανοίξει η Βησσαρίωνος για να πληρώσεις; Τώρα σας λέω φράσεις από τις συνομιλίες μου…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς ανέχεστε η νοσοκόμα σας ή ο γιατρός σας, ανέχεστε να του χρωστάνε 800 ευρώ και να μη μπορεί να τα πάρει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παίρνω τον Πρόεδρο των Νοσηλευτών, τον έπαιρνα χτες ανά ώρα, «πάει καλά το πράγμα». Τι πάει καλά; Να πληρώσω το Δεκέμβριο, έναν άνθρωπο που δουλεύει απλήρωτος στις εφημερίες του, νοσηλευτής, δηλαδή αυτός που τραβάει όλο το ζόρι και δεν τον πληρώνω ενώ έχω τα χρήματα; Είμαι έξω φρενών, είμαστε έξω φρενών στο Υπουργείο Υγείας. Είμαστε έξω φρενών. Εδώ πρέπει να δοθεί μια απάντηση…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Σαχινίδη…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν ξέρω γιατί το εντοπίζεις στον κ. Σαχινίδη..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το Υπουργείο Οικονομικών είναι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ το εντοπίζω στην κυβέρνηση η οποία δεν έχει στηθεί καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χτες το βράδυ οι συνεννοήσεις είχαν φτάσει σ’ ένα σημείο αισιόδοξο, ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει κλείσει αυτό το θέμα, αλλά με συγχωρείτε πολύ, να κλείσει αύριο το πρωί. Και εμείς κάνουμε προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, δίνουμε τον εαυτό μας, δίνουμε μάχες, ορισμένες φορές περνάμε και τα όριά μας, αλλά δε μπορεί ν’ ανεχθεί κανένα μέλος της κυβέρνησης να υπάρχουν χρήματα, να έχουν εγκριθεί, να έχουν εκταμιευθεί και να μη μπορούν να δοθούν. Δε γίνεται αυτό το πράγμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα έχει δίκιο ο κ. Παπανικολάου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τους νοσηλευτές, αυτό που είπε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας το είπα στην αρχή. Για να το εμπεδώσετε το ρωτάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως μας έχετε μπερδέψει τελείως γιατί έχουμε πάθει έναν διχασμό, δεν έχουμε καταλάβει αν είσαστε σχολιαστής στην τηλεόραση όπως είμαστε εμείς ή είσαστε Υπουργός και μάλιστα προβεβλημένος Υπουργός της κυβέρνησης.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είστε πολύ προσβλητικός, κ. Οικονομέα. Είστε πάρα πολύ προσβλητικός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι κύριε Λοβέρδο. Αντιθέτως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας το επιστρέφω αυτό που λέτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αντιθέτως..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε ανοίξει όλα τα θέματα και για τα πιο πολλά από αυτά…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μην αρπάζεστε, γιατί υπέρ σας ήταν αυτό που είπα. Γιατί υπονομεύουν ορισμένοι..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάνετε λάθος, κ. Οικονομέα. Κάνουμε έναν αγώνα, έχουμε ανοίξει όλα τα θέματα. Ένα προς ένα. Δεν έχουμε αφήσει κανένα θέμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι να το κάνω εγώ αφού μένετε στο δρόμο από διαφόρους άλλους; Τι να το κάνω αφού μένετε στο δρόμο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχουμε αφήσει κανένα θέμα χωρίς να το έχουμε ανοίξει. Ορισμένα, αυτά που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, αυτά που αφορούν τον τρόπο πληρωμής, τη λειτουργία του ΟΠΑΔ ως Ταμείου, αυτά τα θέματα που αφορούν ό, τι κάναμε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όχι μόνο άνοιξαν, νομοθετήθηκαν και περνάμε σε εφαρμογές. Και την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει εκκρεμότητα. Όλα θα έχουν μπει στο δρόμο τους.

Όμως, συγκρατούμε τις δαπάνες, κάτι που λέγαμε στην αρχή, εμείς εδώ υπογραμμίζουμε δυσλειτουργίες, αυτές τις δυσλειτουργίες δεν ανεχόμαστε να τις υφίσταται το σύστημα υγείας, οι άνθρωποί του και τελικώς να είμαστε αναξιόπιστοι ενώ έχουμε τα χρήματα και αυτά είναι εκταμιευμένα..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εφ' όσον ο κ. Παπανικολάου έχει δίκιο, έχει δίκιο μόνο για τους νοσηλευτές ή και για ότι οι καρχαρίες τριγυρίζουν γύρω από το γραφείο σου;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό δεν άκουσα να το είπε. Δεν το είπε έτσι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ακούστε κ. Υπουργέ, επειδή βάλατε ένα προσωπικό θέμα, με προσβάλλατε προσωπικά, το θεωρώ μόνο δείγμα της έντασης που έχετε και του αισθήματος προδοσίας από άλλους συναδέλφους σας το ότι το πήρατε στραβά. Εγώ αυτό που είπα είναι ότι αν ένας Υπουργός..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όλα αυτά που λέτε είναι δικά σας, «προδοσία» και αυτά είναι δικά σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το θεωρώ μόνο δείγμα της έντασης που έχετε το ότι πήρατε στραβά κάτι που ήταν υπέρ σας. Εγώ αυτό που είπα ήταν ότι είσαστε από τους λίγους Υπουργούς που δουλεύουν και χτικιάζουν και προδίδονται από τις λειτουργίες της κυβέρνησης, προδίδονται στο δρόμο, μένουν μόνοι τους εκεί με το κάρο και αναγκάζονται να κάνουν δημόσιες εκκλήσεις από την τηλεόραση..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν κάνω έκκληση, εγώ πιέζω τώρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αναγκάζονται να πιέζουν..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πιέζω να τελειώσω ορισμένες ενέργειες, κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο αυτό είπα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν κάνω καμία έκκληση σε κανέναν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είπα κ. Λοβέρδο. Κύριε Υπουργέ, το να μην υπάρχουν λεφτά και να ψάχνουμε λεφτά το καταλαβαίνω, είναι ένα ζήτημα αυτό σοβαρό. Το να έχουμε λεφτά και για διαφόρους λόγους, για διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, για διάφορες ελλείψεις, παραλείψεις…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ το έχω πει και σε κατάλληλο χρόνο στο εσωτερικό της κυβέρνησης: Όταν κάνεις μια αλλαγή στο πεδίο του Γενικού Λογιστηρίου πρέπει να ξέρεις πώς θα την εφαρμόσεις και τι θα πει και ο αρμόδιος δικαστής γι’ αυτό που είναι στην τρέχουσα δουλειά, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι ένα ιδιόρρυθμο Δικαστήριο. Αν αυτά δεν τα έχεις υπ' όψιν σου, τότε η αλλαγή που θα κάνεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας υφίσταται καταιγισμό τέτοιων προβλημάτων.

Σε ό, τι αφορά τώρα κάτι πάρα πολύ σοβαρό, αυτό που ειπώθηκε δεν νομίζω ότι το είπε έτσι ο κ. Παπανικολάου, αλλά έστω ότι το είπε έτσι όπως είπατε, ότι στο γραφείο του Υπουργού Υγείας γύρω-γύρω…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι στο Γραφείο, δεν εννοούσε στο γραφείο σου, στους συνεργάτες σου..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στο χώρο της Υγείας, δίπλα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και μάλιστα το συμπλήρωσε αναφερόμενος στους καθηγητές Πανεπιστημίου. Σπεύδω να πω ότι οι καθηγητές Πανεπιστημίου στο χώρο της Ιατρικής, δεν αναφέρομαι στο Γιώργο, στον Τάκη, στη Μαρία, εγώ αναφέρομαι στο χώρο, αποτελούν για το ελληνικό σύστημα υγείας, όπως και οι πανεπιστημιακές κλινικές, στολίδια. Δηλαδή είναι τα μόνα, ή από τα λίγα εξαγώγιμα κομμάτια του ελληνικού μας συστήματος υγείας. Δηλαδή μπορεί να έρθει και ένας ξένος να εγχειριστεί, ή να θεραπευτεί εδώ. Δεν πρέπει να τα καταγγείλω για να κάνω τον καλό, πρέπει να τα σεβαστώ αλλάζοντας ορισμένες κακές συνήθειες.

Δεύτερον: Είπα και μάλιστα στην αρχή αυτό είχε προκαλέσει ερωτήματα, ότι η εναντίον μου επίθεση στις αρχές Απριλίου έγινε από τους προμηθευτές και τις αριστερές εκδοχές του συνδικαλισμού μέσα στα νοσοκομεία. Οι μεν προμηθευτές μας έκαναν εμπάργκο κι ένα άλλο κομμάτι τους κάνει εμπάργκο και σήμερα που μιλάμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δε μπορεί να μην έχετε έναν τρόπο να τους αντιμετωπίζετε όμως, δε μπορεί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πω, ένα λεπτό: Και πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί ένα εμπάργκο, στέκεται ένας που φωνάζει «δεν έχω αυτό το υλικό». Μία από τις αιτίες κάποιων ελλείψεων ήταν κι αυτή. Σήμερα έχω συνάντηση μαζί τους. Από την πρώτη στιγμή τους είχα ξεκαθαρίσει ότι το πρόβλημα των τιμών που υπήρχαν έως και το 2009 δεν μπορεί να παραμείνει πρόβλημα της χώρας.

Πάμε σε δραστικές μειώσεις τιμών. Θα τους πω σήμερα ότι σε περίπτωση μπλοκαρίσματος αυτής της σχέσης, η οποία ομολογώ ότι επιβαρύνεται από τις καθυστερήσεις πληρωμών με χρήματα που υπάρχουν, ξαναγυρίζω πίσω, στην προηγούμενη συζήτηση δηλαδή, και αυτό το θέμα επιβαρύνεται από τη γραφειοκρατία κ. Οικονομέα, δυστυχώς για μένα. Και αυτό επιβαρύνεται. Όμως θα τους πω ότι πέρα από αυτό που φαίνεται μέχρι τις 15 Μαΐου να τελειώνει οριστικά.

Για μας είναι καθαρό. Εάν δεν υπάρχει συνεννόηση και προσαρμογή θ’ αναζητήσουμε και πηγές προμηθειών εκτός Ελλάδος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τ’ ακούνε και γελάνε. Λένε «ας βγει το Υπουργείο έξω ν’ αγοράσει».

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να τους αναφέρω νοσοκομείο που έκανε ήδη αυτή την κίνηση, για να γελάω εγώ μετά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μακάρι να πετύχει..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας υποδείξω το Διοικητή του νοσοκομείου που το έκανε αυτό, ευρισκόμενος στη Βόρεια Ελλάδα και ξεμπλοκαρίστηκε…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μακάρι να πετύχει αυτή η πολιτική σου. Μακάρι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά, κ. Καμπουράκη, για όλους, πάνω απ’ όλα, όμως, για τους νοσηλευτές και μετά για τους γιατρούς, θεωρούμε ότι πέρα από τις εντάσεις που δημιουργούνται, το πρόβλημα είναι κοινό που έχουμε. Το να σώσουμε το δημόσιο σύστημα είναι κοινό μας πρόβλημα και πρέπει να είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πες μου κάτι Υπουργέ μου..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω και λίγο για το 209;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για το δωμάτιο; Ναι, πείτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ πήρα αμέσως τη Διοίκηση του νοσοκομείου. Η Υποδιοικήτρια, η κα Μπουλούκου είναι εκεί, είναι στο θάλαμο τώρα, λέγοντάς μου η κα Μπουλούκου ότι είναι μαζί με τους γιατρούς. Γιατί κακώς στην Ελλάδα θεωρούμε τον Υπουργό Υγείας γιατρό-διοικητή όλων των νοσοκομείων. Δεν μπορώ να ξέρω κάθε μέρα τι γίνεται εδώ κι εκεί.

Όμως, μου είπε η κα Μπουλούκου ότι σπασμένο κρεβάτι δεν υπάρχει, ότι οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς σ’ αυτό το θάλαμο είναι όλοι μαζεμένοι, για να δώσουν και την απάντηση που πρέπει να δώσουν. Μάλιστα, επειδή η κα Μπουλούκου είναι Υποδιοικήτρια, άρα έχει και μια ευθύνη για το καλό και το κακό, εγώ απέστειλα μέσω του κ. Σαμπατακάκη, Επιθεωρητή Υγείας και πρέπει σε λίγο να φτάνει εκεί. Αν μέχρι να φύγω από δω, από την κουβέντα μας είναι εκεί, θα σας δώσω…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, ας πάει ο κ. Σαμπατακάκης, μην τα βάλουμε με τη γυναίκα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε καμιά περίπτωση. Γιατί, κ. Καμπουράκη, ακούστε, αποφασίσαμε μετά την προβοκάτσια που έγινε με το «Αλεξάνδρα» και μετά τα ψέματα για τις ελλείψεις στον «Ευαγγελισμό» και στο ΚΑΤ, έδωσα γραπτή εξουσιοδότηση στους Διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, όταν κάποια καταγγελία, τηλεοπτικά έστω γίνεται, αμέσως να πηγαίνει η Επιθεώρηση Υγείας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, μια χαρά είναι αυτό. Εμείς δε μπορούμε να ξέρουμε αν είναι έτσι ή όχι…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, εσείς μεταφέρετε. Ούτε εγώ. Αλλά όμως έχω υποχρέωση ν’ απαντήσω. Κι επειδή ο κ. Καμπουράκης έβγαλε το χαρτί και το έκανε έτσι, κι εγώ κάνω έτσι την απάντησή μου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, μια χαρά αντέδρασε ο Υπουργός.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν είναι έτσι, έμαθα ότι πάει και συνεργείο σας εκεί. Ο Επιθεωρητής της Δημόσιας Υγείας πηγαίνει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πού το μάθατε; Εμείς δεν το μάθαμε..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι μου είπαν από το νοσοκομείο, δεν ξέρω. Θα έχουμε και εμείς με την Επιθεώρηση και εσείς, τη δυνατότητα να πούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα μάτια σας τέσσερα με τη γυναίκα, μη την πέσουν εκεί πέρα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί, κ. Καμπουράκη, να γίνει αυτό;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σας λέω εγώ τώρα.. Γιατί ήδη είναι γύρω από το κρεβάτι της 15 νοματαίοι και στη μέση αυτή ξάπλα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ θα το προσέχω.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λοιπόν, να κάνουμε μια παρένθεση τώρα για να πάμε με αφορμή το ότι υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία την οποία περιγράψατε..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δύο Επιθεωρητές αναχώρησαν με ειδοποιούν…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να πάνε 22.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μήπως να πάμε και όλοι, κ. Καμπουράκη; Για να σας εξυπηρετήσουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι – όχι, λέω εγώ τώρα για τη γυναικούλα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, για τη γυναικούλα μη λέτε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπατε κάτι πάρα πολύ σοβαρό και το κρατώ, ότι η καταγγελία της να μη δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια. Δεν θα δημιουργήσει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για καλό θα της βγει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σύμφωνοι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά να δούμε αν είναι αλήθεια ότι είναι σπασμένο το κρεβάτι και ότι δεν υπάρχει θερμόμετρο και τα τοιαύτα, έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί αυτά είναι φρικτές καταγγελίες για ένα σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάμε παρακάτω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, δεν είναι πάντως η μόνη…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δούμε αν η τηλεοπτική πραγματικότητα αντιστοιχεί πάντα και με την πραγματική πραγματικότητα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή σας τιμάει αυτό, το ότι βλέπετε τα πράγματα κατάματα και την αλήθεια κατάματα, η φρικτή πραγματικότητα σε νοσοκομεία μιας ευρωπαϊκής χώρας υπάρχει και σε άλλα νοσοκομεία. Δεν είναι μόνο με βάση αυτή την καταγγελία και σε συνθήκες επίσης…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, ναι, αλλά να λέμε αυτό που είναι και να μη λέμε αυτό που δεν είναι. Εγώ αυτό λέω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απλά πράγματα λέω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι – όχι, εμείς ξέρετε πολύ καλά ότι…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δεχθώ αυτό που υπάρχει. Εγώ βρέθηκα σε νοσοκομείο και μου είπε ένας πατέρας ότι στο παιδί του υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν υπήρχε ράμμα να το ράψουν. Είχα τον διοικητή δίπλα μου και επιβεβαίωσε. Ο διοικητής αυτός άλλαξε βέβαια - έτσι; - αλλά επιβεβαίωσε.

Να μια έλλειψη που ένας ασθενής διαμαρτυρήθηκε και είχε απόλυτο δίκιο. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, λέω, όμως, να λέμε τα υπαρκτά προβλήματα και να μη λέμε τα ανύπαρκτα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βεβαίως, έχετε δίκιο. Να κάνουμε μία μικρή παρένθεση στα της υγείας κ. Υπουργέ γιατί θέλω να σας ρωτήσω, εκτός από αυτό το φαινόμενο το οποίο περιγράψατε με τόση ειλικρίνεια προηγουμένως…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πάμε στο Περιστέρι καθόλου, κ. Οικονομέα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα πάμε, βεβαίως θα πάμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα καλά στο τέλος και άμα, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι «και άμα». Τώρα μας προσβάλλετε εσείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, δεν σας προσβάλλω. Το παίρνω πίσω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ειδικά εδώ σ' αυτή την εκπομπή θα πέσει ο ουρανός να σας πλακώσει εάν δεν παραδέχεστε ότι λέμε και τα καλά με την ίδια ένταση, και τα καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, αλλά να πάμε, όμως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στην κυβέρνηση μπορείτε να μου πείτε τι γίνεται;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μη με ρωτάτε γενικότερα πολιτικά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα έχω πει σε κατάλληλο χρόνο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, ένα λεπτό, γιατί υπάρχει ασυνεννοησία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλω να επανέρχομαι συνέχεια γιατί το λες, καταγράφεται. Άμα, το λες και το ξαναλές και το ξαναλές, δεν το λες για να καταγραφεί, το λες για να κάνεις τον έξυπνο. Έχω βάλει τελεία. Τα είπα. Μίλησα για όλα τα θέματα που αφορούσαν τις ανάγκες της χώρας που προσδιορίζουν τις κυβερνητικές λειτουργίες και τις αποφάσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, στο χώρο της υγείας να μείνουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή τη στιγμή είμαστε με την τεχνική Τρόικα εδώ. Το Σάββατο νομίζω έρχονται και οι επικεφαλής. Πρέπει να βγάλουμε σε πέρας αυτή τη δύσκολη φάση και απ’ ό, τι γνωρίζω από τις προθεσμίες, στις 16 του μηνός καταθέτουμε στη Βουλή και το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θέλω ένα γενικότερο σχόλιο τότε Υπουργέ. Θέλω ένα γενικότερο σχόλιο πριν πάμε στο Περιστέρι για τους συνταξιούχους συναδέλφους σας οι οποίοι αυτή τη στιγμή ζητάνε 250.000 ευρώ αναδρομικά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο καθένας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο καθένας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί είστε και συνταγματολόγος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 800 Βουλευτές.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ελάτε τώρα – ελάτε τώρα, αυτό το θέμα έχει συζητηθεί από το 2000 που μπήκα εγώ στη Βουλή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει κόμμα που να δεχθεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και πήγαν μόνοι τους. Ως κόμμα είπαν όχι και ο καθένας μόνος του έκανε προσφυγή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι – όχι. Όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί. Ο αρχηγός μου έχει τοποθετηθεί με ρητή αναφορά ως προς αυτό, δεν υπάρχει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όλοι, τα κόμματα όλα και κάνανε προσφυγές μόνοι τους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Παπανδρέου έχει τοποθετηθεί ρητά επί του θέματος, και σε χρόνο όχι κρίσης, σε χρόνο εκτός κρίσης. Δεν επανέρχομαι. Είμαστε σαφείς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: 15 δικηγορικά γραφεία λέει το «ΕΘΝΟΣ» σήμερα έχουν αναλάβει να προωθήσουν αυτό, να ζητήσουν τα αναδρομικά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα ζητάνε παιδί μου. Το έβγαλε ανακοίνωση το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρότι η χώρα είναι κράτος δικαίου…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, θα δείτε ότι το Ελληνικό Δημόσιο σ' αυτή την τραγική στιγμή έχει τα μέσα να πει όχι σ' αυτά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, να μας κρίνετε τους συναδέλφους σας που το επιδιώκουν όμως. Αφήστε τι θα κάνει το Δημόσιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να είναι παλιά απαίτηση, να μην είναι παρούσα. Δεν το ξέρω, ούτε ξέρω …

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τωρινό είναι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Διότι μερικοί από αυτούς πρέπει να πληρώσουν και πρόστιμο που πέρασαν από τη Βουλή, όχι να ζητάνε αναδρομικά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρω, κ. Οικονομέα, ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, νομίζω και ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής έχουν τοποθετηθεί σ' αυτά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τοποθετήθηκαν και μετά πήγαν μόνοι τους. Τέλος πάντων, πάμε στον κ. Παχατουρίδη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επειδή πρέπει και θέλουμε να λέμε και τα καλά είπαμε…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πληροφορούμεθα εδώ ότι υπάρχει ένα Κέντρο, υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στο Περιστέρι που δείχνει και το πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στη δημόσια υγεία. Κύριε Δήμαρχε καλημέρα.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Καλημέρα. Καλημέρα σε σας και στους ακροατές και στον Υπουργό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για πέστε μας τι έχετε κάνει, τι έχει γίνει μ' αυτό το Κέντρο Υγείας.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, πραγματικά στο Περιστέρι εδώ και ενάμιση χρόνο έχει κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Κατασκευάστηκε αλλά ποτέ δεν λειτούργησε. Εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούσαμε πιέζοντας τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να βρεθεί μία λύση επιτέλους να λειτουργήσει ένα ιατρικό στολίδι που υπάρχει στη Δυτική Αθήνα και κόστισε πάρα - πάρα πολλά λεφτά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και άκρως απαραίτητο για την περιοχή.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Είναι γεγονός, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μπορώ να πω ότι πριν από δέκα ημέρες, παραμονές του Πάσχα ο Υπουργός Υγείας ο κ. Λοβέρδος, συνεπής τουλάχιστον στις υποσχέσεις που είχε δώσει και σε μένα προσωπικά, ήρθε στο Περιστέρι και ξεκίνησε τη λειτουργία αυτού του υπερσύγχρονου Κέντρου Υγείας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι είναι αυτό; Δηλαδή του αστικού τύπου τώρα, επειδή δεν ξέρει ο κόσμος, τι είναι Δήμαρχε; Υπουργέ, τι είναι του αστικού τύπου; Ένα Κέντρο Υγείας όπως είναι ας πούμε στα χωριά; Μεγαλύτερο;

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Όχι, ξέρετε τι είναι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μικρό νοσοκομείο είναι; Τι είναι;

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Είναι ένα μικρό νοσοκομείο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για πρωτοβάθμια είναι αυτό ή για έκτακτα;

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Ένα μικρό νοσοκομείο που ήδη έχει ξεκινήσει και λειτουργεί κάθε μέρα. Τώρα τουλάχιστον στην αρχή έχει μπει σε μία πιλοτική περίοδο λειτουργίας. Ξεκινάει και λειτουργεί από το πρωί στις 8 μέχρι τις 8 το βράδυ, από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Υπάρχουν τμήματα παθολογικά, παιδιατρικά, καρδιολογικά, πνευμονολογικά, χειρουργικά, ψυχιατρικό, οδοντιατρικό τμήμα.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχει γίνει στην πόλη μας. Θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους του Περιστερίου, αλλά και γενικότερα τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Αυτό όμως που θα παρακαλούσαμε τον Υπουργό, που το μεγάλο κομμάτι το έκανε, είναι πολύ σημαντικό όπως είπαμε πλέον που είδαμε άσπρες ποδιές μέσα σε ένα ερημωμένο και κλειστό κτίριο που υπήρχε μέχρι χθες, θα παρακαλούσαμε τον Υπουργό όσο γίνεται πιο σύντομα να στελεχωθεί με ακόμα περισσότερους γιατρούς και προσωπικό. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να γίνει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, ωραία. Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με μεγάλη ικανοποίηση τα ακούμε όλα αυτά κ. Δήμαρχε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταρχάς, κ. Καμπουράκη, κ. Οικονομέα, οφείλω να σας πω ότι σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ που καλέσατε τον Δήμαρχο. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης δεν ήταν ένας Δήμαρχος που υποστηρίξαμε εμείς το ΠΑΣΟΚ, ή εγώ προσωπικά.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Με υποστήριξε η κοινωνία όλη, μην το λέτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, Ανδρέα, εντάξει, το αποτέλεσμα εδώ και καιρό τα δείχνει όλα. Τώρα εγώ τι να πω;

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Ότι με υποστήριξε η κοινωνία. Δεν είμαι αποκλεισμένος από κανένα κόμμα κ. Υπουργέ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκρίθησαν αυτά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να πω ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης ήταν κοντά μας τη Μεγάλη Τετάρτη που το ανοίξαμε, χωρίς να έχουμε πει τίποτα, χωρίς να έχουμε καλέσει κανάλια, χωρίς να κάνουμε εγκαίνια, χωρίς να φωνάξουμε την εκκλησία, χωρίς, χωρίς. Το ανοίξαμε για τον κόσμο.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Έτσι είναι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα αυτό είναι τι Υπουργέ; Είναι για πρωτοβάθμια ή για έκτακτα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι πρωτοβάθμια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρωτοβάθμια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρωτοβάθμια τι σημαίνει; Σημαίνει αυτό που δεν έχουμε ενώ έχουμε όλες τις δομές. Ενώ έχουμε όλες τις δομές δεν το είχαμε από το 1983 φτιάξει γιατί αντιδρούσαν κάποιοι μέσα στο χώρο της υγείας. Δύο χρόνια τώρα αυτό είχε εγκαινιαστεί. Το εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής και μετά έκλεισε.

Του δώσαμε ζωή, γιατί εκεί μπορούν να νοσηλευθούν για ένα έκτακτο περιστατικό, ή να το επισκεφθούν και να φύγουν άνθρωποι οι οποίοι… Κύριε Παχατουρίδη πόσοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους γύρω Δήμους, από την Α’ Αθηνών, από τον Κολωνό κλ.π.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: 1,5 εκατομμύριο πληθυσμός. Μόνο 400.000 έχει το Περιστέρι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, και η φιλοδοξία, αυτό που λέει ο Ανδρέας Παχατουρίδης είναι σωστό, τώρα δουλεύουμε, προσπαθούμε να δουλέψουμε 8 με 8 το βράδυ. Το καθήκον μας είναι να δουλεύουμε 24 ώρες και Σαββατοκύριακα. Σιγά – σιγά. Εάν πάτε να το δείτε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όπως είπες Υπουργέ πολύ εύστοχα, σε όλο τον κόσμο κοιτάνε το πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος στα νοσοκομεία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όπως το είπες πάρα πολύ εύστοχα, σε όλο τον κόσμο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι. Αυτό το πράγμα μόνο η Ελλάδα το έχει παρεξηγήσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μόνο εμείς εδώ ασχολούμεθα και τυρβάζουμε περί άλλων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε μου λες τώρα Υπουργέ μου, θαύμα το Περιστέρι. Δε μου λες τώρα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ανδρέα Παχατουρίδη, να ξέρεις, για το προσωπικό δεν εγγυώμαι να μπορώ να το πολλαπλασιάσω λόγω της στενότητος, όμως, το Κέντρο Υγείας αυτό υπάγεται στο Αττικό Νοσοκομείο, ένα τεράστιο νοσοκομείο.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Αττικό Νοσοκομείο, κύριοι, έχει έναν γιατρό για κάθε κρεβάτι και κάτι ακόμη. Δηλαδή έχει μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα. Έχει παραπάνω γιατρούς από τα κρεβάτια περίπου, έτσι; Ενώ ο μέσος όρος στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία είναι 0,4 γιατροί ανά κρεβάτι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ είμαστε πιο πληθωρικοί.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Ας κάνουμε μία μετάγγιση γιατρών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά δεν έχει νοσηλευτές. Δεν έχει νοσηλευτές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ευχαριστούμε κ. Παχατουρίδη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δήμαρχε ευχαριστούμε, Δήμαρχε να είσαι καλά.

Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παχατουρίδη, θα το κάνουμε ακόμη καλύτερο και διαβεβαιώνω την ανησυχία όλων των παρατάξεων των Δημοτικών του Περιστερίου ότι δεν πρέπει πια να υπάρχει, να εξαλειφθεί. Δεν θα πάει ο ΟΚΑΝΑ εκεί, γιατί τους λέγανε…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ότι θα πάει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ότι δεν θα λειτουργήσει Κέντρο Υγείας, αλλά θα πάει ο ΟΚΑΝΑ. Επί ένα χρόνο είχαμε επεισόδια στο Περιστέρι γι' αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και έχετε πει και πρόσφατα πάλι το ξανάπατε ότι δεν θα πάει. Να σας πω κ. Υπουργέ, θα μπει καινούργιος φόρος στα τσιγάρα, ειδικό τέλος στα προϊόντα καπνού για την αντιμετώπιση θεμάτων δημοσίας υγείας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε σε όλο τον προηγμένο κόσμο και στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα υγείας προκαλείται από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από την καρδιά, το διαβήτη, τον καρκίνο, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, που έχουν σχέση με το τσιγάρο δυστυχώς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι όλα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι πιο πολλές έχουν σχέση με το τσιγάρο από αυτές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα περισσότερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λένε, λοιπόν, ας πούμε στον προηγμένο κόσμο ότι σκοπός είναι να μην αρρωστήσει ο άνθρωπος από αυτά. Για να μην αρρωστήσει από αυτά υπάρχει ανάγκη μιας αγωγής ζωής, όχι νοσοκομείου, που σχετίζεται με το τι τρως, πόσο καπνίζεις, αν καπνίζεις, τι πίνεις, πόσο πίνεις και με το ότι αν αθλείσαι κι αν κρατιέσαι.

Η παχυσαρκία ας πούμε λένε, εγώ δικηγόρος είμαι τώρα, μη με ακούτε ως γιατρό, αλλά λένε όλοι στον προχωρημένο κόσμο ότι η παχυσαρκία είναι ο καλός αγωγός της επαράτου ασθενείας ενώ, ξέρω κι εγώ, η άθληση είναι ο κακός αγωγός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απέναντι σ' αυτό πρέπει να βρούμε χρήματα για να κάνουμε προγράμματα άθλησης, για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε όρους διατροφής. Λένε λοιπόν…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έλα Υπουργέ μου, θα ανεβάσετε την τιμή των τσιγάρων και θα πάει στην άθληση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και καλά θα κάνουμε. Ναι, και καλά θα κάνουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά θα κάνετε, αλλά δεν θα πάει στην άθληση. Στου Παπακωνσταντίνου τα ταμεία θα πάει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και καλά θα κάνουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά θα κάνουν, αλλά γι' αυτό θα πάει. Μη μας λες τώρα ότι θα πάει στην άθληση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, γιατί η έρευνα που έγινε χθες, τρεις έρευνες σχετικές, όχι μία, διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα, θες η ακρίβεια, θες οι απαγορεύσεις ορισμένες φορές στους εργασιακούς χώρους που πετύχανε, γιατί χάνουμε τη μάχη στα εστιατόρια και στα μπαρ, δεν χάνουμε τη μάχη στους εργασιακούς χώρους.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, μειώθηκε η κατανάλωση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μειώθηκε, έχουμε μια μείωση. Αυτό είναι ένα καλό. Λέει, λοιπόν, ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργάνισμός Υγείας…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως έχε υπόψη σου ότι στη Ζιμπάμπουε εδώ και δύο – τρία χρόνια έχει επιβληθεί πλήρως η απαγόρευση καπνίσματος. Μόνο εδώ δεν έχουμε καταφέρει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, μόνο που στη Ζιμπάμπουε το πρόβλημά τους – όπως και στο Αφγανιστάν, ή σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα – δεν είναι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, είναι οι μεταδιδόμενες. Εκεί την πατάνε για άλλους λόγους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλήθεια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Α, δεν έβαλα και τα θέματα ψυχικής υγείας στον προχωρημένο κόσμο. Λέω, λοιπόν, ότι…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, πάντως το ότι κάνει κακό το τσιγάρο ή κάνει κακό το ποτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνει φόρα η κυβέρνηση για να βάζει φόρους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι. Υπάρχει η πρόταση από τον ΟΗΕ να υπάρξει μια μικρή συνεισφορά κάθε χώρας αν το δέχεται. Ένα επί τοις εκατό ακόμη, ένα ταμείο το οποίο θα βγάζει λεφτά για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες. Η Ελλάδα είπε ναι σ' αυτό, αλλά ακόμα είναι σε προκαταρκτικό επίπεδο η συζήτηση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα Υπουργέ μου συγγνώμη, σε αγαπώ, σε εκτιμώ, σε αγαπάω, σε εκτιμάω Υπουργέ μου…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ θα το βάλω και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 6 Ιουνίου.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε αγαπάω, σε εκτιμάω, σε σέβομαι. Μας βάζουν οι Υπουργοί, μας βάζουν οι Πρωθυπουργοί, μας βάζει η Τρόικα, μας βάζει το Δ.Ν.Τ., μη μας βάζει και ο ΟΗΕ από πάνω τώρα φόρους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, εμείς είμαστε σύμφωνοι για τα προϊόντα καπνού και τα τσιγάρα. Εκεί θα πρέπει από αυτόν τον πόρο, τη φορολογία, ένα μικρό ποσοστό θα είναι αδιάφορο καταναλωτικά, αλλά απ’ ό, τι φαίνεται…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ αν ήμουν σίγουρος ότι θα πήγαιναν τα λεφτά σε καλό σκοπό, το 1% επειδή όντως δεν είναι τίποτα, είναι ένα ευρώ στα εκατό…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μου έλεγε χθες, δεν θυμάμαι τώρα, κρίμα που δεν θυμάμαι το όνομά του, ότι ο αείμνηστος Γεννηματάς όταν έβαλε το φόρο των 50 δραχμών στο πακέτο με τα τσιγάρα, παθών, μου έχουν διηγηθεί μια πραγματική ιστορία. Δεν θυμάμαι, τώρα, ο Κρεμαστινός την έλεγε; Δεν θυμάμαι ποιος μας την έλεγε. Ποιος;

…: Ο Γιαννόπουλος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Θανάσης Γιαννόπουλος της Νέας Δημοκρατίας το έλεγε χθες. Έβαλε 50 δραχμές στο πακέτο για να πηγαίνει στην υγεία, για να μην πάθει ο κόσμος αυτό που χτύπησε τον ίδιο, έτσι; Γι' αυτό το έκανε. Τα λεφτά χαθήκανε στην πορεία στα δημόσια οικονομικά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα αυτά λέω τώρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και η υγεία παίρνει ένα μικρό ποσοστό, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έλα ντε! Αυτά λέμε τώρα. Με τον ΟΠΑΔ και με τους φαρμακοποιούς τι γίνεται κ. Υπουργέ; Είχατε πει ότι θα ρυθμιστούν. Ξαναρχίσανε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ξανάρχισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με τον οποίο είμαστε συνομιλητές, σε όλη την Ελλάδα δηλαδή έγιναν τα πράγματα όπως σας τα είχα πει ένα πρωί, κ. Οικονομέα, που είχα κάνει μια παρέμβαση, αλλά το γνωστό πρόβλημα των εκταμιεύσεων που έλεγα και πριν δημιουργεί καθυστερήσεις ημερών. Τείνει να ξεπεραστεί εδώ ένα πρόβλημα από το 2004 περίπου που αφορούσε καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ περίπου 8 μηνών. Δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, για το λόγο που πάλι σας προανέφερα, το θέμα της πληρωμής…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάλι στο Λογιστήριο κολλάνε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θέμα του ΟΠΑΔ με τους γιατρούς. Και κοιτάξτε να δείτε, χθες μου έκανε…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι σχέση έχει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών Υπουργέ μου με την πληρωμή των φαρμακοποιών;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών είναι για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα μισθολόγιά τους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πουν ακόμα και οι διαμαρτυρόμενοι φαρμακοποιοί της Αττικής, συνδικαλιστές και μη θα σας πουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στάσεις των Παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που λένε «δεν το υπογράφω αυτό» και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Αλλά χθες εγώ δέχτηκα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, επειδή το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στην Αττική, έτσι; Όχι της καθυστέρησης πληρωμών. Αυτής της αντίδρασης απέναντί μας.

Χθες μου είπε ο κ. Βουδούρης και ο κ. Σουλιώτης ότι σκέφτονται να μου εισηγηθούν για την Αττική, για την Αθήνα κυρίως, ένα νέο τρόπο σχέσης με τους φαρμακοποιούς, όχι μέσω Συλλόγων αλλά με εξατομικευμένες συμβάσεις. Με ποιον; Με το Ενιαίο Ταμείο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που φτιάξαμε, γιατί δεν σχολιάζουμε, φτιάχνουμε, και αυτός…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας έμεινε αυτό, έτσι; Σας έμεινε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βέβαια, γιατί με προσέβαλε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας έτσουξε – σας έτσουξε. Να σας πω κάτι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να το τελειώσω αυτό που είπα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς κλείστε λίγο τα μάτια σας μισό λεπτό και σκεφτείτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να το τελειώσω αυτό που είπα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι κανονικό πράγμα ένας Υπουργός πρώτης γραμμής, μάχιμος Υπουργός της κυβέρνησης σε συνθήκες πολέμου να πιέζει άλλους συναδέλφους του να δώσουν λύση επιτέλους, να πιέζει με αυτό τον τρόπο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα είπαμε αυτά. Τώρα, εγώ εδώ πέρα επειδή έχουμε βελτιώσει με τη συνλειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών κατά πολύ τα θέματα των καθυστερήσεων του ΟΠΑΔ, από τους 8 μήνες φτάσαμε στους 5 για να πάμε τελικά στους 2 όπως συμβαίνει σε όλες τις προχωρημένες χώρες, κάνουμε μια προσπάθεια την οποία κάποιοι…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εξατομικευμένα λοιπόν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάνουμε μια προσπάθεια την οποία κάποιοι δεν την αγαπάνε. Μου πρότειναν, πρότειναν σε εμένα και τον…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάτε να παρακάμψετε τώρα τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους για να έχετε με τον καθένα χωριστά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που είναι ο συνομιλητής μας δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, κ. Καμπουράκη, και αυτό τι σημαίνει; Όπως έλεγε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ χτες στη Θεσσαλονίκη που δεν υπήρξαν ποτέ αυτής της μορφής οι κινητοποιήσεις, δεν υπάρχει και πρόβλημα να καθορίσουν οι υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ απέναντι στους φαρμακοποιούς γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει ο κόσμος ο οποίος να ζητάει να του δώσει ο ΟΠΑΔ αυτά που ο φαρμακοποιός δεν του δέχτηκε με το βιβλιάριό του. Δημιουργούνται ουρές, δημιουργούνται καθυστερήσεις.

Αυτά τα εμπόδια επειδή δεν υπάρχει καλή διάθεση…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με δυο κουβέντες δηλαδή Υπουργέ μου, επειδή ο Λουράντος δεν σου κάνει στην Αθήνα, είναι ο Πειραιώτης θέλεις να τους παρακάμψεις. Ίδια τακτική.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν προσωποποιώ, δεν δημιουργώ κανένα πρόβλημα, δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν, λέω ότι δέχτηκα χτες μια πρόταση. Την Τρίτη με τον κ. Κουτρουμάνη που είναι…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα τη δεχτείτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τον κ. Κουτρουμάνη συνεποπτεύουμε τον νέο Οργανισμό και θα αρχίσει από τον Ιούνιο να λειτουργεί. Και ο κ. Βουδούρης είναι ο Πρόεδρός του που μας κάνει την εισήγηση. Αφού υπάρχει μια δυστροπία στην Αθήνα και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, απ’ ό, τι βλέπετε και η κινητοποίηση αυτή την εβδομάδα πήρε άλλο χαρακτήρα για τα 89 ακριβά φάρμακα δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί είναι φανερό ότι κάνουμε μια προσπάθεια.

Εάν, όμως, παρόλα ταύτα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, τότε θα γυρίσουμε σε αυτό που υπήρχε πριν από λίγο, πριν από δύο, ή τρία χρόνια δεν το ξέρω, συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ανακρίβεια, να κάνουμε στην Αθήνα, μόνο στην Αθήνα συμβάσεις με συγκεκριμένους φαρμακοποιούς που θα θέλουν να δουλέψουν μαζί μας. Αυτό θα το δούμε με τον κ. Κουτρουμάνη την επόμενη Τρίτη το απόγευμα που έχουμε συνάντηση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, το λάβανε το μήνυμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ είχατε πει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα Νοσοκομεία. Ποια θα συνενωθούν, αν θα κλείσει κανένα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 30 Ιουνίου, 1η Ιουλίου θα ανακοινώσω τις αποφάσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει διαμορφωθεί κάποια άποψη, έχετε κάτι να μας πείτε γι΄ αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, βέβαια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πού προσανατολίζεστε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πω. Αθήνα, Πειραιά έκλεισε την Μεγάλη Τρίτη η σχετική διαβούλευση. Αύριο στις 3 το απόγευμα κλείνει και για όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Την επόμενη Τρίτη τελειώνουμε με τη Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και με τη Θεσσαλία και μας μένει μόνο για τη μεθεπόμενη εβδομάδα η Κρήτη.

Η κύρια τομή είναι οι συνδιοικήσεις άρα κοινές προμήθειες, κοινό προσωπικό, κοινές εφημερίες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι συνενώσεις πολλών, δεκάδων κλινικών, κ. Οικονομέα. Αυτή είναι η κύρια κατεύθυνση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Βασιλίσσης Σοφίας ίδια θα μείνει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα η Βασιλίσσης Σοφίας είπα ότι είναι η αρχή μας. Ξεκινάμε από εκεί. Είναι ο δρόμος με τα περισσότερα Νοσοκομεία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα μείνει ίδια;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι. Και έρχεται μια εικόνα ήδη μετά τα γεγονότα στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» έχουμε συνδιοίκηση, έχουμε έναν διοικητή και θα έχουμε και ένα Διοικητικό Συμβούλιο στο «ΈΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Δηλαδή σε αυτούς τους δύο χώρους του κέντρου της Αθήνας θα έχουμε κοινές προμήθειες, κοινές εφημερίες, κοινό προσωπικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τελευταία ερώτηση. Θα σας ζητήσω ένα σχόλιο και δεν θα σας κατηγορήσω γιατί είσαστε σχολιαστής, για τη βία στα γήπεδα. Επειδή ξέρω ότι πηγαίνετε στα γήπεδα, ξέρω ότι είσαστε φίλαθλος και υγιής φίλαθλος, όχι χούλιγκαν, τι θα γίνει, θα αποφασίσει η πολιτεία να πάρει κάνα μέτρο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονομέα, γνωριζόμαστε, εγώ είμαι οπαδός, δεν είμαι φίλαθλος. Εγώ αγαπάω την ομάδα μου πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο σχετικό με τα σπορ και έχω ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, για το μπάσκετ μόνο όταν παίζει η ομάδα μου, άντε και η Εθνική. Η ομάδα μου. Άρα, μιλώ ως οπαδός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά άμα οπαδοί ας πούμε της ομάδας σας όμως κάνουν φασαρίες δεν κλείνετε τα μάτια, δεν εθελοτυφλείτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ως οπαδός της ομάδας μου μετά τον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και τα όσα έγιναν εκεί, μετά τον αγώνα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που καιγόταν ο Σάχα ο τερματοφύλακας και μας έδειχνε όλος ο πλανήτης να καίγεται ένας τερματοφύλακας, μετά τα γεγονότα του κυπέλλου, μετά τα γεγονότα που μπήκαν στο γήπεδο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ να δείρουν τους παίκτες τους γιατί δεν πήγε καλά ένα αποτέλεσμα, μετά από αυτά τα τέσσερα γεγονότα είπα και το είπα την Κυριακή αυτή και το ξαναείπα και μετά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη σας ξαναλέω, για να μην λένε ότι το λέω για την ΑΕΚ και για τον ΠΑΟΚ. Το λέω πρώτα απ’ όλα για την ομάδα μου και μετά για όλους τους άλλους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με ημίμετρα δεν βγαίνει σε πέρας.

Το ποδόσφαιρο μας δυσφημεί περισσότερο από την οικονομία. Κάθε παίκτης του παγκόσμιου στοιχήματος, μας παίζει στη Βραζιλία ένας παίκτης, δεν ξέρω αν έπαιζε τον τελικό του κυπέλλου αλλά όλοι οι φίλαθλοι, οι πολλοί προχωρημένοι με το στοίχημα ξέρουμε τι γίνεται σε κάθε χώρα. Δεν υπάρχει δημοφιλέστερο άθλημα από αυτό. Όλοι μαθαίνουν ότι στην Ελλάδα, μπαίνει ο κόσμος στα γήπεδα δέρνουν….

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κάτι που γινόταν στην Αργεντινή πριν από μερικά χρόνια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Εξάγει δυσφήμιση σημαντικότερη από την οικονομία. Γι’ αυτό λέω ότι η επίλυση του προβλήματος του ποδοσφαίρου πρέπει να πάει στο μπλογκ των προτάσεων της κυβέρνησης για το μέλλον της χώρας. Κατέστη από ένα άθλημα ένα κύριο πολιτικό θέμα. Όλα τα δελτία ειδήσεων από το κρατικό μέχρι τα ιδιωτικά το παίζετε κάθε βράδυ. Αυτό το μόνιμο πολιτικό θέμα δεν λύνεται με ημίμετρα.

Δεν είμαι αρμόδιος Υπουργός, είμαι όμως Έλληνας πολίτης, είμαι φίλαθλος, είμαι οπαδός της ομάδας μου, ντρέπομαι να δέρνουν στο γήπεδό μου τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας, δεν το ανέχομαι αυτό. Και λέω ότι θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα τώρα.

Για να γυρίσουμε σελίδα τώρα, η απλή μου γνώμη είναι, ξαναείναι, την υπογραμμίζω την ξαναλέω, την έχω πει τόσες φορές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει γι’ αυτό πρέπει η αυστηροποίηση των ποινών να γίνει τώρα και να έχουμε μια καινούρια διοργάνωση με την εξής ποινή. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε να ριφθεί αντικείμενο σε αγωνιστικό χώρο χωρίς να διακοπεί ο αγώνας.

Είδατε τι έγινε στη Γερμανία; Στο ’89 ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα μηδενίζοντας τη γηπεδούχο ομάδα που έχανε 0-1, στο 89΄ και αυτή μηδενίστηκε και έχασε και βαθμούς. Εδώ, λοιπόν, ανεχόμαστε να πετάνε αντικείμενα, τούβλα, βεγγαλικά στον παίκτη που χτυπάει κόρνερ, να χτυπάμε τους διαιτητές, να χτυπάμε τους παίκτες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έτσι ατιμωρητί, ουσιαστικά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα, πρώτα απ’ όλα σε όποιου το γήπεδο συμβεί αυτό αποβάλλεται η ομάδα από τη σχετική διοργάνωση. Θα μου πεις προβοκάτσια, μπορεί να του κάνει ένας άλλος; Όχι κύριοι. Τον αγωνιστικό χώρο τον περιφρουρώ.

Δεύτερον, δεν θα ξεκινήσουμε διοργάνωση με Έλληνες διαιτητές. Θα μου πεις οι Έλληνες διαιτητές, πολύ καλοί είναι αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτούς φορτώνουν τα παράπονα όλοι. Για ένα χρονικό διάστημα ξένοι διαιτητές. Αν μας πει η ΕΠΟ, ότι αυτό είναι δικό μου θέμα να αποφασίζω, ποιο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ; Με ποινή να μας καταγγείλει στην UEFA και να αποσυρθούν οι ομάδες μας; Τις αποσύρουμε εμείς. Και σε όποια ομάδα που παίζει σε αθλητική διοργάνωση ευρωπαϊκή γίνουν έκτροπα, η ομάδα αποσύρεται από τη διοργάνωση αυτή αν δεν υπάρξει η προηγούμενη καθολική απόσυρση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μακάρι να σας ακούσουν στην κυβέρνηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ή θα πάμε εκεί, ή θα βγαίνουμε εμείς. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της οικονομικής κρίσης να μιλάμε με άλλες χώρες και θα μας βλέπουν με τα πρωτοσέλιδα των blogs του διεθνούς Τύπου, των sites, των τηλεοράσεων ότι εμείς ερχόμαστε από μια χώρα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ξεφτίλα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγγνώμη, η εμβρόντητη πλειοψηφία στο γήπεδο βλέπει τη μειοψηφία να τα κάνει γης μαδιάμ. Εμείς, κύριοι, στο Καραϊσκάκη δεν είχαμε πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό επειδή μπήκε η Θύρα 7 στο γήπεδο. Σας το λέω αλήθεια αυτό και αυτό μπορεί να σας το πει, έβλεπα και τους Original το Σάββατο, δεν μπήκαν αυτοί στο γήπεδο. Ο κύριος όγκος των φιλάθλων της ΑΕΚ ήταν στην κερκίδα. Πόσοι μπήκαν μέσα, 500, 1.000 ήταν; Δεν τους μέτρησα. Οι 50 – 60.000 ήταν στην κερκίδα. Είναι δυνατόν οι μειοψηφίες να μας κλείνουν την Αθήνα, να καταστρέφουν το εμπόριο του κέντρου της Αθήνας, να καταστρέφουν το παγκοσμίως δημοφιλές ποδόσφαιρο και εμείς να κοιτάμε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα Υπουργέ μου θα σου πω και εγώ κάτι γιατί δεν μπορώ. Όταν μέσα στη Βουλή…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πάρουμε αποφάσεις, ή θα γινόμαστε ξεφτίλες κάθε αγωνιστική ημέρα, είτε είναι κύπελλο είτε είναι πρωτάθλημα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όταν μέσα στη Βουλή οι κουβέντες που ακούγονται είναι χειρότερες από ότι ακούγονται στο γήπεδο, μην κατηγορείς το γήπεδο. Τα άκουσες χτες με τον Μεϊμαράκη και τον Κοραντή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άμα δεν το άκουσες να το βάλουμε το βίντεο να το ακούσεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σου βάλουμε το βίντεο διότι…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, το ακούτε μετά μόνοι σας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ευχαριστούμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, Γιώργο Οικονομέα, Δημήτρη Καμπουράκη. Γεια χαρά.