Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ "REAL fm" και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

15/04/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «REAL»

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τώρα, γιατί αρχίζει σε μερικά λεπτά το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Κύριε Υπουργέ καλημέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι να περιμένουμε απ’ αυτή τη συνεδρίασή σας σήμερα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πάρει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία μετά από κάποιους μήνες συζήτησης και σκέψης, περίσκεψης, να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων που αφορούν τη διάσωση της χώρας και ταυτοχρόνως μέσα απ’ αυτό και μόνο μέσα απ’ αυτό, αλλιώς δεν γίνεται, να αναλάβει και πάλι τις πολιτικές πρωτοβουλίες, γιατί είχαμε συζητήσει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό για πράγματα που έπρεπε να γίνουν, για αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

Επιτρέπαμε να αναπτυχθούν συζητήσεις για εκλογές, ανασχηματισμούς και τα τοιαύτα και σιγά-σιγά αυτό που λέμε να χάνεται η ουσία της υποθέσεως, να ξεχνάμε που βρίσκεται η χώρα. Η ανάληψη της σημερινής πρωτοβουλίας για την οικονομική διάσωση της χώρας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ανάληψη των σχετικών πολιτικών πρωτοβουλιών και της πολιτικής, επιτρέψτε μου τον όρο παρότι δεν είναι ακριβής, δεν μου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό, της πολιτικής ηγεμονίας τουλάχιστον γι’ αυτή την περίοδο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Λοβέρδο σας ακούω και είναι σαν να ξεκινάει τώρα η κυβερνητική σας θητεία. Ανάλογα πράγματα μας είπε η κυβέρνηση αυτή υπογράφοντας το μνημόνιο. Για να νιώθετε την ανάγκη μιας επανεκκίνησης τώρα, σημαίνει ότι οι πρώτοι 18 μήνες απέτυχαν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απ’ το μνημόνιο όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βαν Ρομπέι προχθές, από την υπογραφή του μνημονίου που ήταν η ώρα της κινητοποίησης της αλήθειας και μετά έχουν περάσει κοντά 11 μήνες. Αυτούς τους 11 μήνες έχουμε κάνει πολλά και κάποια δεν έχουμε κάνει.

Επίσης, αποδείχθηκε πόσο βαθιά είναι η κρίση και πόσος καιρός θα χρειαστεί για την επανόρθωση, για την επάνοδο της χώρας στην ευημερία. Μέσα σε αυτή τη διάρκεια το κακομαθημένο ελληνικό πολιτικό σύστημα και εμείς και όλοι οι υπόλοιποι, δεν εξαιρείται κανείς απ’ αυτό, πολλές φορές, κ. Χατζηνικολάου, συζήτησε με τις ανέσεις του παρελθόντος που έφεραν τη χώρα εκεί, δηλαδή κάθε τρεις και λίγο εκλογές, κάθε τρεις και λίγο ανασχηματισμός, κάθε τρεις και λίγο μεταπολιτευτικές ψευδοσυνήθειες, οι οποίες όμως για σήμερα δεν έχουν καμία ισχύ και καμιά αποδοτικότητα.

Πάντα με ευκολία όλοι γλιστράμε στην Ελλάδα στο εύκολο. Νομίζω ότι από σήμερα, από τώρα, δηλαδή περιμένω τον Πρωθυπουργό, έχω βέβαια και τη συνάντηση της Τρίτης που προηγήθηκε με εμένα, με τους άλλους συναδέλφους, της Τετάρτης με τους άλλους συναδέλφους των Υπουργείων που έχουν πολύ μεγάλο ρόλο στην παρούσα κρίση.

Μετά απ’ αυτό περιμένω να δω πως διαμορφώνεται η τελική εισήγηση και οι τελικές μας θέσεις. Οφείλω να σας πω ότι σε ό, τι αφορά την υγεία εγώ είπα την περασμένη Τρίτη στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών ότι μπορούμε αυτά που υπολογίζονται μεσοπρόθεσμα μπορούμε και λίγο παραπάνω να εξοικονομήσουμε χρήματα απ’ τη σπατάλη και να κάνουμε διαθρωτικές αλλαγές.

Και περιμένω…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το θέμα είναι τι συνέπειες θα έχουν αυτές οι περικοπές.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όμως, την ελάττωση της ελεύθερης πρόσβασης των ασθενών στα νοσοκομεία, των πολιτών στα νοσοκομεία, αλλά την περικοπή της σπατάλης και τη σμίκρυνση του δημόσιου τομέα, με την έννοια της αλόγιστης δαπάνης για πράγματα, τα οποία δεν είναι χρήσιμα για τον ασθενή και για κανέναν.

Κύριε Χατζηνικολάου, υπάρχει πολύ «λίπος», συγγνώμη για τον όρο αλλά τον χρησιμοποιούμε, στο χώρο της υγείας, δηλαδή υπάρχουν μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων ακόμη. Αρκεί να υπάρχει και μια συνεννόηση στο χώρο, γιατί αυτά που έζησα χθες και προχθές στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», στο νοσοκομείο αυτό, δε νομίζω ότι είναι ένδειξη ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Όταν σου λέει ο άλλος ότι δεν έχει κρεβάτια και έχει, ή δεν έχει υλικά και έχει.

Τότε αντιλαμβάνεστε ότι στο χώρο της υγείας ακόμα κινούνται κάποιοι με τις λογικές του παρελθόντος. Χρειάζεται συνεννόηση από εμένα, χρειάζεται πυγμή, χρειάζεται αυστηρότητα όπως θα δείξω στην περίπτωση του νοσοκομείου αυτού. Έχω ζητήσει από τον αρμόδιο ΔΥΠΕάρχη, τον κ. Μουσιώνη που αποδείχθηκε άριστος στη δουλειά του και είμαι ευτυχής για την επιλογή μου, έχω ζητήσει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση να μου την παραδώσει οπωσδήποτε τη Μεγάλη Τρίτη το μεσημέρι.

Με μία στιβαρότητα απ’ την πλευρά μας και μια συνεργατικότητα από τους κοινωνικούς φορείς, η υγεία μπορεί να προχωρήσει. Και αυτό μπορεί να είναι ένας καλός δρόμος και συνολικά για την κοινωνία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως σας ακούμε όλους τους Υπουργούς να κάνετε πάλι απ’ την αρχή εξαγγελίες και οι βασικοί στόχοι αυτής της περιόδου δεν έχουν επιτευχθεί. Το έλλειμμα δεν το πήγαμε εκεί που έπρεπε. Τα έσοδα δεν τα αυξήσαμε όσο θα έπρεπε. Η εικόνα μας στην Ευρώπη δεν είναι εικόνα αξιόπιστης χώρας, είναι εικόνα χώρας η οποία για άλλη μια φορά δεν κατάφερε τους στόχους της.

Ξέρετε, έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία, μεγάλη αγωνία στον κόσμο. Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσετε σε αυτή την αγωνία σήμερα, με έναν τρόπο πολύ πιο πειστικό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλω να προλάβω τον Πρωθυπουργό και δεν έχω και κανένα δικαίωμα. Μένω στο θέμα σας, θυμίζοντας ότι πριν από περίπου 20 μέρες είπα σε εσάς ότι πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έσπευσαν κάποιοι να πουν ότι τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας είναι τριπλοτσεκαρισμένα από το εξωτερικό, δηλαδή IMF, δηλαδή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Λες και εγώ δεν το ήξερα αυτό. Εγώ, όμως, έλεγα για τους αριθμούς του 2011. Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές του έργου μας που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που προϋπολογίσαμε το Δεκέμβριο. Και εμφανίζονται από τώρα που τέλειωσε το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα νούμερα του 2011 να διαμορφώνονται συνολικά, γιατί όταν έχει περάσει ένα τρίμηνο, κ. Χατζηνικολάου, έχεις εικόνα και όταν έχει περάσει ένα εξάμηνο έχεις πλήρη εικόνα.

Άρα, χρειάζεται για το 2011 να πούμε στον κόσμο ότι δεν ήταν τα οικονομικά μας στοιχεία αυτά που έχουμε διαμορφώσει στον προϋπολογισμό μας. Αυτό γεννάει υποχρεώσεις περαιτέρω μέσα στο 2011. Προσπαθούμε να πούμε, κ. Χατζηνικολάου, ως κυβέρνηση, ότι κάναμε αρκετά πράγματα το πρώτο αυτό 11μηνο.

Θα κριθούμε όχι μόνο από τους υπόλοιπους μήνες του 2011, ή όχι κυρίως από τους μήνες αυτούς και καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω ίσως, θα κριθούμε από την επάρκεια του μεσοπροθέσμου, απ’ τη δυνατότητά του να πραγματοποιηθεί όπως θα το αξιολογήσουμε όχι μόνο εμείς στην κυβέρνηση, αλλά η Βουλή των Ελλήνων και οπωσδήποτε οι δανειστές και επίσης από τις αποκρατικοποιήσεις.

Γιατί σήμερα αν δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι δύο τα πράγματα που θα χρειαστεί να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρώτον, το πρόβλημα του τι γίνεται με το μεσοπρόθεσμο, τι προβλέπουμε δηλαδή να είναι η οικονομική μας πολιτική 2012-2015 και δεύτερον, τα 50 δισ. των αποκρατικοποιήσεων που πρέπει έτσι όπως θα τα εμφανίσουμε και να είναι και να φαίνονται αληθή, δηλαδή πραγματοποιήσιμα.

Μέσα απ’ αυτό το διπλό στόχο μπορείς να ζητήσεις και μια πολιτική αντιμετώπιση του ’11 κατά κάπως πιο διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν με τον οποίο ξεκίναγες το Γενάρη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως πολιτική λύση λέτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι πολιτική λύση ακριβώς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το έλεγε η κυβέρνηση αυτό μέχρι τώρα. Μας έλεγε ότι το μνημόνιο θα μας βγάλει στις αγορές. Έτσι μας έλεγε κ. Λοβέρδο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το μνημόνιο, κ. Χατζηνικολάου, είναι μία πτυχή της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με διαρθρωτικές αλλαγές και εξοικονόμηση σπατάλης και μείωσης του δημοσίου τομέα, αλλά τα υπόλοιπα, η ανάπτυξη, η θεμελίωση της ανάπτυξης, όχι η ανάπτυξη, η θεμελίωση της ανάπτυξης που θα ’ρθει σε δεύτερο χρόνο, 2012, 2013, αυτό δεν είναι δουλειά του μνημονίου.

Ούτε δουλειά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, είναι δουλειά της Ελλάδας. Ως προς αυτό οι καθυστερήσεις είναι θέμα δικής μας ευθύνης και δεν είναι κανενός τρίτου. Πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και όχι να τις μεταθέτουμε σε άλλοθι.

Άρα, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη να έχουμε ένα πάρα πολύ έντονο πραγματοποιήσιμο γρήγορο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μείωσης του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτοχρόνως και ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό που θεμελιώνει πράγματα που θα αποδώσουν σε λίγο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως σας θυμίζω και πάλι ότι είστε στη μέση της θητείας σας και μιλάτε σαν να ξεκινάτε σήμερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξέρω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επίσης πρέπει να σας πω ότι όση ώρα μιλάμε κ. Υπουργέ, δέχομαι δεκάδες μηνύματα από πολίτες που μου περιγράφουν μία πολύ άσχημη κατάσταση των νοσοκομείων, χωρίς γάντια, χωρίς γάζες, με δυσκολίες που αρχίζουν και είναι επικίνδυνες για τη λειτουργία τους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, σας λέω το εξής: Στα νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα. Στα νοσοκομεία όμως παίζεται και ένα παιχνίδι. Αποκαλύφθηκε αυτό το παιχνίδι χθες με το νοσοκομείο αυτό, το οποίο προφασίστηκε ότι του λείπουν υλικά κλ.π.

Σήμερα το μεσημέρι στη 1 η ώρα έχω συνάντηση με όλους τους Διοικητές των νοσοκομείων της Ελλάδος. Για το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι την Τρίτη θα επιβάλω πολύ αυστηρές κυρώσεις. Θα αρχίσω από σήμερα να ελέγχω κάθε περίπτωση, γιατί και σε εμένα φτάνουν. Αυτά που σας λένε οι πολίτες τα λένε και σε εμένα και στους συνεργάτες μου. Θα αρχίζω να ελέγχω κάθε έλλειψη με επιθεωρητή δημόσιας υγείας.

Υποψιάζομαι με αυτά που έζησα χθες και με το «ΩΝΑΣΕΙΟ» - και το ΩΝΑΣΕΙΟ αποτελεί και μια αυτοτελή συζήτηση που πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή - και με το νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» επαναλαμβάνω, αλλά και με μια σειρά από νοσοκομεία τα οποία εμφανίζουν, κ. Χατζηνικολάου, να κάνουν προμήθειες ενώ έχουν στοκ, θα αρχίζω να ελέγχω κάθε περίπτωση μεμονωμένης διαμαρτυρίας για έλλειψη.

Αρχίζω να πιστεύω ότι διαμορφώνουν τεχνητό κλίμα, διαμορφώνουν κλίμα να ανακοπούν σώνει και καλά οι προσπάθειες διαρθρωτικών αλλαγών και περικοπής σπατάλης που γίνονται στα νοσοκομεία.

Χθες μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκαλύψω και εγώ σας ομολογώ ότι δεν το ήξερα, δεν είμαι γιατρός, δικηγόρος είμαι, ότι σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί γιατροί, αγκαζάρουν τα κρεβάτια λες και ανήκουν σε ιδιωτικές κλινικές. Σου λένε δεν έχω, ενώ έχουν. Δεν έχω, γιατί το υπολογίζω για ένα δικό μου ασθενή που θα μπει αύριο.

Αυτό το πράγμα, κ. Χατζηνικολάου, συνδεδεμένο και με τις αποθήκες και τα φαρμακεία των νοσοκομείων, συγκροτεί για μένα τη μεγαλύτερη πρόκληση. Αν με αφήσουν, αν δεν με ανατρέψουν, είμαι σίγουρο πια όσο περνάνε οι μήνες…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιοι να σας ανατρέψουν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ανατροπή, κ. Χατζηνικολάου, θα οργανωθεί από τα μέσα. Η ανατροπή μου θα γίνει από τα μέσα. Θα δείτε ότι σε κάποιες στιγμές θα συνενώνονται από αριστεριστές μέχρι προμηθευτές. Οι προμηθευτές πληρώνονταν κάθε έξι χρόνια και τώρα που τους χρωστάμε το τελευταίο 4μηνο του 2010 μόνο, κάνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο συγκεκριμένες αναστολές της χορήγησης υλικού.

Έχω, κ. Χατζηνικολάου, πέντε νοσοκομεία που κάνανε διαγωνισμό για ορθοπεδικό υλικό, γιατί αυτοί οι ορθοπεδικοί είναι που κινητοποιούνται οι προμηθευτές περισσότερο, κάνανε διαγωνισμό τον Οκτώβριο, κατατέθηκαν προσφορές, κατέθεσε και η εταιρεία η οποία είναι μειοδότρια 500% κάτω από την επόμενη χαμηλότερη τιμή και επειδή ξέρουν ότι κατεβαίνει αυτή η εταιρεία, δεν ανοίγουν τους φακέλους και ανοίγουν απευθείας προμήθειες.

Και έχουν πρόσωπο ορισμένοι άνθρωποι εξ αυτών να κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις. Προμηθευτές, ακούστε, οι οποίοι δε διαμαρτύρονται που έξι χρόνια κάνανε να πληρωθούν επί 15 χρόνια, πληρώνονταν ανά έξι, ή ανά πέντε χρόνια, τώρα που τους χρωστάμε 4 μήνες του 2010, ωρύονται και κάνουν κινητοποιήσεις.

Εάν αντέξω σε αυτή την πίεση πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα μέσα στον επόμενο χρόνο να έχω αλλάξει πολλά. Και όπως τώρα με τον κ. Μουσιώνη για την Αθήνα, που άμα πάμε μαζί, έχετε πάει φαντάζομαι, σε μια εφημερία, δείτε τι ακριβώς συμβαίνει, μέσα από το άνοιγμα όλων των νοσοκομείων στις εφημερίες και μέσα από την ενεργοποίηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, μέσα από τη δυνατότητα να λέμε ότι ο κ. Χατζηνικολάου έχει τραύμα στο κεφάλι και είναι επείγον, ενώ ο κ. Λοβέρδος τον πονάει το κεφάλι του απλώς, δεν είναι επείγον, που αυτή τη διάκριση δεν μπορούμε να την κάνουμε σήμερα, μέσα απ’ αυτή την παρέμβαση, κ. Χατζηνικολάου, θα τα φτιάξουμε τα νοσοκομεία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως εγώ σας θυμάμαι το τελευταίο διάστημα τη μία να λέτε ότι αν σε έξι μήνες δεν πετύχω θα παραιτηθώ, τώρα να λέτε ότι θα με φάνε αν δοκιμάσω να κάνω κάτι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν δεν είχα έτοιμο το διπλογραφικό λογιστικό η πλειοψηφία των νοσοκομείων είχα πει και αν δεν είχα τη μηχανοργάνωση. Τα έχω και τα δύο. Τη μηχανοργάνωση λογιστηρίων, τη μηχανοργάνωση φαρμακείων, τη μηχανοργάνωση των αποθηκών. Τα έχω, κ. Χατζηνικολάου. Τα παρουσίασα. Ελάτε να σας δείξω το ESY.NET, το διαδικτυακό τόπο που έχω, κάθε μήνα τις δαπάνες και τα έσοδα των νοσοκομείων, των 132 νοσοκομείων της χώρας.

Παρακαλώ, όμως, έχουμε 132 νοσοκομεία στη χώρα αυτή. Έχουμε περίπου 250 Κέντρα Υγείας. Καλέστε με να σας παρουσιάσω, αλλά να έχουμε και τηλεθεατές, τον υγειονομικό χάρτη της χώρας τώρα πια που τον έχω. Αρχές Μαρτίου μου παραδόθηκε. Καλέστε με να σας δείξω τι πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σύμφωνοι. Τώρα, για να γυρίσω…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και τι έχει απ’ την άλλη πλευρά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να γυρίσω στο μεγάλο θέμα της ώρας…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πληρώνουμε 12% του ΑΕΠ, κ. Χατζηνικολάου, όσο και η Αμερική και η Γερμανία και έχουμε υπηρεσίες υγείας που δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα ορισμένες φορές. Ορισμένες φορές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, ακούστε, είναι προφανές κ. Υπουργέ ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι στιγμής με την πορεία της κυβέρνησης. Διαφορετικά δε θα υπήρχαν και επεισόδια σαν αυτό που είχατε χθες στους Αγίους Αναργύρους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής νομίζετε;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και πρέπει να σας πω ότι έχουμε κάθε μέρα ένα τέτοιο επεισόδιο με κάποιον Υπουργό ή με κάποιον από τα στελέχη της κυβέρνησης. Κάθε μέρα. Εκτός αν υιοθετείτε και εσείς τη θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο καλή οργάνωση και βρίσκεται παντού και μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργεί τέτοια γεγονότα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν σας είπα για το ΣΥΡΙΖΑ τίποτα εγώ. Όμως, θα σας πω κάτι, στο οποίο έγινα προσωπικά μάρτυρας. Εσείς μπορείτε να λέτε ότι αυτό είναι ο λαός που αντιδρά. Δικαίωμά σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ σας ρωτώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ, όμως, που έζησα, έζησα και διαμαρτυρίες στο παρελθόν και είμαι στην πολιτική από μικρό παιδί, χθες έζησα ένα γεγονός όπου κάποιοι άνθρωποι ήρθαν να με χτυπήσουν, κ. Χατζηνικολάου. Δεν ήρθαν να διαμαρτυρηθούν. Ήρθαν να με χτυπήσουν. Χτύπησαν το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο με τρία χτυπήματα στο κεφάλι, σε αφασία οδηγήθηκε στο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», χτύπησαν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, χτύπησαν τη Θεοδοσία Στίγγα, με ενημέρωσαν, δημοτική σύμβουλο Αγίων Αναργύρων.

Χτύπησαν το Γραμματέα της νεολαίας, του σπάσανε το ζυγωματικό. Δεν το είχαμε μάθει. Το παιδί έφυγε μόνο του και πήγε στο νοσοκομείο. Χτύπησαν, επειδή ήταν ντόπιοι, όποιον επώνυμο ΠΑΣΟΚο της περιοχής έβλεπαν.

Το απόγευμα στο γραφείο μου, κ. Χατζηνικολάου, δέχθηκα ένα τηλέφωνο ανώνυμο όπου κάποιος άνθρωπος που δήλωσε ψηφοφόρος μου, είπε πέστε του να μην έρθει σήμερα, θα τον χτυπήσουνε. Αυτό ήταν σχεδιασμένο χθες, για να φάμε ξύλο. Δεν είναι αυτό εκδήλωση πολίτη που αγανακτεί για ένα μέτρο κυβερνητικής πολιτικής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι είναι στημένα αυτά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν ξέρω, γιατί δεν ξέρω τα πρόσωπα, δεν ξέρω αν είναι αυτός που ήρθε να με δείρει, ή αυτός που χτύπησε το συνεργάτη μου από πίσω, ή αυτός που χτύπησε το Γραμματέα της Νεολαίας Αγίων Αναργύρων, δεν ξέρω αν είναι ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Γιατί δεν τα ήξερα εγώ τα πρόσωπα.

Όμως, ο Δήμαρχος της πόλης έκανε δηλώσεις με το όνομά του ο άνθρωπος και έδειξε ανθρώπους που ανήκουν σε έναν πολιτικό χώρο. Εγώ δεν το ξέρω. Θυμάμαι, όμως, κ. Χατζηνικολάου, όταν ήμουν φοιτητής και ανήκα στην Αριστερά, όταν κάναμε μια συγκέντρωση, πάντα στις παρυφές της είχαμε 10 αγανακτισμένους πολίτες, τους οποίους την άλλη μέρα οι εφημερίδες - γιατί τότε δεν υπήρχαν τηλεοράσεις τόσο έντονα - είχαν φωτογραφία ως εθνικόφρονες που αγανακτούσαν.

Και αυτοί οι δέκα διέλυαν τις συγκεντρώσεις. Χθες εμείς ήμασταν 400, κ. Χατζηνικολάου. Γιατί οι 400 που αντιστοιχούν, εάν τους αντιστοιχήσετε στους πολίτες τους υπόλοιπους που είναι ακροατές, τηλεθεατές, είναι ένα μεγάλο μέγεθος, γιατί είναι λιγότερο σημαντικοί από τους 10, κ. Χατζηνικολάου; Γιατί δεν μετράμε το 400 που ήρθαν εκεί να ακούσουν την κυβερνητική πολιτική, τα λάθη, τα σωστά της, την ανάγκη διορθώσεων, γιατί αυτή να είναι αμελητέα ποσότητα και είναι η μόνη σημαντική ποσότητα οι 10 που έρχονται να δείρουν έναν άνθρωπο;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.