Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Ομιλία Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στη συνάντηση για τον απολογισμό εξαμήνου (εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και μηχανογράφησης των νοσοκομείων)

31/03/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

OMIΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κυρίες και κύριοι, χαίρετε. Ο κ. Πολύζος, ο κ. Μουσιώνης και εγώ σας καλωσορίζουμε στην σημερινή, ξεχωριστή για μας, μέρα, μια μέρα απολογισμού, μια μέρα όπου έμπρακτα δηλώνουμε το πώς δουλεύουμε εδώ στο Υπουργείο Υγείας, γιατί εδώ είμαστε όχι για να λέμε, αλλά για να κάνουμε.

Απλώς ένας πολιτικός πρέπει να κάνει αυτά που λέει, αλλά και να λέει αυτά που κάνει. Γιατί αν δεν λέει αυτά που κάνει, δεν είναι πολιτικός, δεν θέλει την σχέση με τον κόσμο, με τους πολίτες, δεν τους επιτρέπει να γνωρίζουν, δεν αγαπά τη διαφάνεια. Αν δεν κάνει αυτά που λέει, είναι απλώς δημαγωγός.

Άρα, λοιπόν, εφαρμόζοντας αυτό το δίπολο, σας καλέσαμε σήμερα, 31 Μαρτίου, να κάνουμε μαζί τον απολογισμό του εξαμήνου σε σχέση με τη στοχοθεσία που στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θέσαμε τον παρελθόντα Σεπτέμβριο.

Θέλω εκ προοιμίου να ευχαριστήσω τον πρεσβύτερο όλων μας συνάδελφό μου στην Εθνική Αντιπροσωπεία, τον κ. Βαγιωνά, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά θέλω να ευχαριστήσω τους συντρόφους και φίλους μου, τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον κ. Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και γιατρούς στο επάγγελμα που είναι σήμερα εδώ και οπωσδήποτε θα έχουν εικόνα του τι κάνουν, αλλά από την άλλη και οι τρεις παριστάμενοι ως γιατροί θα έχουν και εικόνα του «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», που λέμε στην Ελλάδα.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης, κυρίες και κύριοι, δυο ξεχωριστούς Έλληνες που είναι σήμερα εδώ, τον κ. Τσαχμπίνης ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έκανε την μηχανοργάνωση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Η φήμη θέλει και οι άθλοι του Παπαγεωργίου με υπερηφάνεια λένε, ότι το νοσοκομείο αυτό με το ιδιαίτερο καθεστώς έβαλε την πρώτη πέτρα των θεμελίων του, μαζί με την πρώτη γραφή και ενέργεια για το σύστημα μηχανοργάνωσής του.

Θεμέλια οικοδομικά και μηχανοργάνωση πήγαν μαζί. Εξ’ ου και σ’ αυτό το νοσοκομείο όποιος πάει και παρακολουθήσει το λογιστήριο, ή την αποθήκη του θα καταλάβει, ότι διαθέτει ό, τι το καλύτερο σε επίπεδο τεχνολογίας.

Ο κ. Τσαχμπίνης κάνει αυτή τη δουλειά στην Βαυαρία στο Μόναχο και μόλις τελειώσουμε εμείς στο Υπουργείο σ’ αυτά που έχουμε να πούμε και αφού τελειώσετε και εσείς τις ερωτήσεις σας, ο κ. Τσαχμπίνης και ο κ. Φιλιππίδης θα πουν ορισμένα πράγματα για την δουλειά μας, μια κριτική αποτίμηση και κάποιες προτάσεις τους παρακαλούμε να κάνουν.

Ο έτερος κύριος, ο κύριος Φιλιππίδης είναι ίδιας επιστημονικής εκπαιδεύσεως και μορφώσεως όπως ξέρω, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες και παρέχει τα φώτα του και την εργασία του στην Άγκυρα στον ίδιο ακριβώς τομέα. Μου τον σύστησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου του κ. Φιλιππίδη, να έρθει και να μας βοηθήσει.

Είπα, λοιπόν, σ’ αυτούς τους δυο κυρίους αυτή την ημέρα να έρθουν σήμερα εδώ, τους είχα μιλήσει στο τηλέφωνο προ πέντε μηνών - στον κ. Τσαχμπίνη και προ δυο μηνών στον κ. Φιλιππίδη -, φαντάστηκα ότι θα φαντάστηκαν ότι άλλος ένας Έλληνας τους τηλεφωνεί για να ξεχάσει το τηλεφώνημά του, αφού είναι Υπουργός, ή πολιτικός και άρα δεν κάνει αυτά που λέει συνήθως στην Ελλάδα. Όχι, όμως, εμείς φυλάξαμε την πρώτη μας γνωριμία εδώ και σας διαβεβαιώνω και σας μιλώ εν τιμή, κυρίες και κύριοι, θέλω να κάνουν μια αποτίμηση χωρίς να με ξέρουν, χωρίς να τους ξέρω, μια αποτίμηση αυτών που θα δουν, μια αποτίμηση επιστημονική του πού ακριβώς είμαστε στην προσπάθειά μας.

Έχω ετοιμάσει ορισμένα πράγματα να σας πω εισαγωγικά πριν το λόγο πάρει ο κ. Πολύζος και οι συνεργάτες μας. Ο κ. Πολύζος θα εξειδικεύσει αυτά που θα πω εγώ σε πολιτικό επίπεδο, με περισσότερους τεχνικοπολιτικούς όρους και οι συνεργάτες μας ο κ. Κωτσόπουλος και ο κ. Καρανίκας, θα σας δώσουν το απαύγασμα της δουλειάς μας αυτούς τους μήνες στις οθόνες μας.

Δεν ξέρω εάν έχετε πρόβλημα να μείνουν οι κάμερες μέσα, εμείς δεν έχουμε. Αν πάντως θέλανε οι κάμερες, αφού γίνουν οι πρώτες ομιλίες και όταν αρχίσουν οι προβολές να κάνανε κάπως πιο δεξιά και πιο αριστερά για να μπορούμε να βλέπουμε και εμείς τις οθόνες, όχι τώρα. Υπάρχει αντίρρηση; Προχωράμε.

Κυρίες και κύριοι, είπα τις προάλλες για πολλοστή φορά, ότι η Ελλάδα επειδή δαπανά ως εθνική δαπάνη το 10% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της για την υγεία, δημόσια και ιδιωτική και δεν έχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη της, ενώ δαπανά δηλαδή ότι δαπανούν και οι ΗΠΑ, ή η Γερμανία, αλλά δεν έχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας να προσφέρει στους πολίτες της για τα χρήματα που πληρώνει, χρειάζεται νοικοκύρεμα το σύστημα της δημόσιας υγείας και μέσω του νοικοκυρέματος να μπορεί να κάνει την αυτοχρηματοδότησή του το ίδιο το σύστημα, δηλαδή χρειαζόμαστε το νοικοκύρεμα που θα επιτρέψει στο τέλος του 2010, στο τέλος του 2011, να επιστρέψουμε στους Έλληνες και στις Ελληνίδες φορολογούμενους λεφτά από την σπατάλη του συστήματος υγείας και αφού τα επιστρέψουμε στους Έλληνες φορολογουμένους δια του Υπουργού των Οικονομικών, χρήματα που χάνονται δηλαδή στην μαύρη τρύπα της σπατάλης, να ζητήσουμε την χρηματοδότηση επιμέρους συγκεκριμένων πολιτικών μας, με κύρια στόχευση την πρόληψη που έχει περισσότερη ανάγκη, τις πολιτικές δημόσιας υγείας που έχουμε περισσότερη ανάγκη και δευτερευόντως τα νοσοκομεία.

Χρειαζόμαστε νοικοκύρεμα και επιχειρούμε νοικοκύρεμα. Έχουμε μια βασική αρχή. Ό, τι αδυνατείς να μετρήσεις, δεν μπορείς και να το διοικήσεις. Επαναλαμβάνω, η αρχή μας είναι, πώς ό, τι αδυνατείς να μετρήσεις, δεν μπορείς και να το διοικήσεις.

Όπως θα δείτε, τώρα πια εμείς και τα 132 νοσοκομεία μας, ας τα αριθμήσουμε έτσι, διαθέτουμε τα εργαλεία για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας.

Άρα, αν δεν τα καταφέρουμε στο τέλος του 2011 δεν θα έχουμε καμία, μα καμία δικαιολογία. Και λέω ότι διαθέτουμε τα χρειαζούμενα εργαλεία, διότι το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε στην στοχοθεσία που έθεσα ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων το Σεπτέμβριο, ότι δηλαδή εάν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχω ψηφιοποιημένο μηχανογραφημένο νοσοκομεία στις αποθήκες, στα λογιστήρια και στα φαρμακεία τους και αν δεν έχω εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα νοσοκομεία μας και αν δεν έχω καταγράψει τα υλικά που έχουν τα νοσοκομεία μας, θα φύγω παραιτούμενος από το Υπουργείο Υγείας.

Σ’ αυτή την υπόσχεση - στοχοθεσία αμέσως ανταποκρίθηκε ο Υφυπουργός που έκανε την ίδια δέσμευση. Και ήταν για μένα αφορμή συγκίνησης και υπερηφάνειας ότι όλοι στο Υπουργείο, ο κ. Πολύζος, ο κ. Δημόπουλος, ο κ. Κατριβάνος, προσαρμοστήκαμε σ’ αυτή τη στοχοθεσία και επακολούθησαν οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και οι Διοικητές των νοσοκομείων, όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι.

Έτσι αποκτήσαμε ως Υπουργείο και εμείς στοχοθεσία. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Υπουργείο ξέρετε ότι κάθε μήνα συγκεντρώνονται στην Αθήνα και οι 132 Διοικητές και κάνουν μια καταγραφή δυσκολιών αλλά και μικροεπιτευγμάτων σε μηνιαία βάση.

Στο τέλος, λοιπόν, αυτού του εξαμήνου και μ’ αυτή την μέθοδο δουλειάς και μ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα και μ’ αυτή την πολιτική δέσμευση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τα εξής: Έχουμε το ESY.net ως λειτουργούσα πραγματικότητα. Έχουμε ως λειτουργούσα πραγματικότητα την πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή που εισάγει το ηλεκτρονικό Σύστημα Υγείας, για πρώτη δηλαδή φορά από την ίδρυσή του από το 1983, εμφανίζοντας στον κόσμο της μηχανοργάνωσης, ή αν θέλετε με πιο σοφιστική ορολογία στον κόσμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αυτό που θα δείτε σε λίγο στις οθόνες των υπολογιστών μας εδώ στην αίθουσα αυτή.

Τι είναι όμως το ESY.net; Είναι μια online εφαρμογή που δικτυώνει όλη την υποδομή μηχανοργάνωσης, που αναπτύξαμε αυτό το τελευταίο εξάμηνο και παρακολούθηση την έκταση της κρίσης και της εφαρμογής του δημογραφικού, την εκτέλεση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, τα λειτουργικά εσόδων και το λειτουργικό κόστος, την ανάλωση του φαρμάκου, την ανάλωση των υλικών, τις απαιτήσεις και τις εισπράξεις, την μισθοδοσία και άλλες σοβαρές παραμέτρους όπως τα απογευματινά ιατρεία, ή η ολοήμερη - εκεί που υπάρχει - λειτουργία, εξετάσεις και υγεία, διακομιδές.

Άρα, μπορούμε πια να μετρήσουμε. Μπορούμε, λοιπόν, και να διοικήσουμε. Όχι επί εκτιμήσεων και προσεγγίσεων, μου είπαν και έτσι ξέρω, λέω επειδή έτσι μου είπαν, αλλά λέω γιατί έτσι βλέπω στην οθόνη μου διότι έτσι με τροφοδοτούν με στοιχεία τα νοσοκομεία και τα ελέγχω δια των Υγειονομικών Περιφερειών και των Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Είναι αξιόπιστα τα στοιχεία; Τα ελέγχουμε μ’ αυτό τον διπλό τρόπο και ελεγχόμαστε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από την τρόικα. Έχουμε και πέραν των δικών μας δομών διπλοτσεκάρισμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από την τρόικα. Έχουμε, λοιπόν, το διαρκές εργαλείο έγκαιρης παρέμβασης, αφού έχουμε το εργαλείο της διαρκούς παρακολούθησης.

Τι βγαίνει από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τους οποίους μήνες έχουμε τα στοιχεία στο ESY.net; Έχουμε, κυρίες και κύριοι, μείωση της δαπάνης συνολικών αγορών, υλικά και υπηρεσίες κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, έχουμε ειδικότερα μείωση της δαπάνης ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμάκων κατά 26% ενώ έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας των νοσοκομείων μας από τους πολίτες κατά 6%.

Είναι τα επιτεύγματά μας αυτά, είμαστε κοντά στους στόχους του 2011 όπως αυτοί προϋπολογίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2011 και ψηφίστηκαν από τη Βουλή το Δεκέμβριο και όπως αυτοί εκτέθηκαν οι στόχοι και στην Τρόικα και συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Εν ολίγοις για να κλείσω, όλα τα νοσοκομεία μας έχουν τα στοιχεία τους στο ESY.net, περίπου 26 από αυτά εμφανίζουν προβλήματα, από τα 132 μας νοσοκομεία. Όλα δίνουν στοιχεία, 26 από αυτά εμφανίζουν προβλήματα. Όλα τα νοσοκομεία μας δεύτερον, εφαρμόζουν διπλογραφικό σύστημα, εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, σ’ ό, τι αφορά την μνεία παραγωγή τους, ή του προϋπολογισμού τους, δηλαδή των εσόδων και των εξόδων τους.

Τριάντα απ’ αυτά μη έχοντας ολοκληρωμένα προγράμματα έχουν προβλήματα στην εφαρμογή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ αυτά είναι η Χαλκιδική. Στα τριάντα νοσοκομεία που εμφανίζουν προβλήματα ανήκει η μειοψηφία η μικρή μειοψηφία των κλινών των νοσοκομείων της χώρας, για πάνω από 25.000 κλίνες διαθέτουμε τα προαναφερθέντα στοιχεία εύρυθμης λειτουργίας.

Οι δεσμεύσεις μας επαναλαμβάνω σ’ ό, τι αφορά τις δαπάνες και τα έσοδα ελέγχονται από μας, αλλά και από την Τρόικα και πριν απ’ αυτή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ξέρετε ότι τα διπλογραφικά λογιστικά συστήματα εμπεριέχουν τρία υποσυστήματα: Τους λογαριασμούς τάξεως εσόδων - εξόδων δηλαδή, δεύτερον την γενική λογιστική, μ’ άλλα λόγια την καθημερινή λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων των νοσοκομείων και τρίτον την αναλυτική λογιστική που είναι το βαθύτερο και πιο σοβαρό παράγωγο του διπλογραφικού λογιστικού, δηλαδή την κοστολόγηση ανά τμήμα εισερχομένων και εξερχομένων κάτι που δεν έχουμε και κάτι το οποίο απουσιάζει από ένα κομμάτι και του ιδιωτικού τομέα ακόμα, είναι το δυσχερέστερο το πιο προχωρημένο, το έχουν στην χώρα μας ορισμένα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν αρτιότερα από τα άλλα.

Πάμε τώρα στο δεύτερο στόχο. Είχαμε πει δημογραφικό λογιστικό σύστημα, σας είπα. Πάμε τώρα σ’ ό, τι αφορά την μηχανογράφηση. Την τριπλή της λειτουργία, γιατί γι’ αυτή δεσμευθήκαμε, φαρμακείο, αποθήκη, λογιστήριο, την έχουν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία, όχι όλα, σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πόσα λείπουν, κ. Πολύζο;

κ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είναι κοντά στα 26 με 30 όπως το είπατε και εσείς, που έχουν την δυσκολία των πληροφοριακών ολοκληρωμένων συστημάτων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τα 132 λοιπόν προβλήματα κυρίως στα 26 με 30 νοσοκομεία. Θυμίζω ότι ξεκινούσαμε να επιτύχουμε την στοχοθεσία αυτή σε 30 νοσοκομεία. Αυτή ήταν η μνημονιακή δέσμευση όταν αναλάβαμε εμείς το Υπουργείο και έχουμε φθάσει τον αριθμό πάνω από 100 σε όλες τις περιπτώσεις.

Τι έγινε με την απογραφή που είναι ο τρίτος στόχος μας; Απογραφή των υλικών, για το 2010, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, έχουμε στα 124 από τα 132 νοσοκομεία αυτή την απογραφή. Και τέλος ένα στοιχείο πάρα πολύ σοβαρό που έχει να κάνει με την εύρυθμη οικονομική λειτουργία, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε νοσοκομεία που δεν είχαν απολογισμούς, ισολογισμούς από το 2004-2005 και μετά, σκορποχώρια. Αναλάβαμε, επίσης, σε ορισμένα πολύ μεγάλα νοσοκομεία από τους εργαζομένους των νοσοκομείων, η Διοίκηση είχε φύγει, είχε «λακίσει», δεν έμεινε ούτε να παραδώσει. Και μπορούμε σήμερα, κυρίες και κύριοι, να υπερηφανευόμαστε γιατί έχουμε δημοσιευμένους τους ισολογισμούς για το 2009 σε 119 νοσοκομεία, απολογισμοί δε για το 2010 121 στους 132.

Είμαστε σε πορεία τον Ιούνιο να εμφανίζουμε στην οικονομική μας λειτουργία χαρακτηριστικά συλλογικοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Άρα, η στοχοθεσία του 2011 για μείωση κατά 250 εκατομμύρια των προμηθειών των νοσοκομείων και κατά 150 εκατομμύρια της φαρμακευτικής τους δαπάνης θα επιτευχθεί, κυρίες και κύριοι.

Άλλως θα φταίμε εμείς και για το σφάλμα μας θα χρεωθεί ο Ελληνικός λαός. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, θα επιτύχουμε στους στόχους μας, όπως επιτύχαμε και μέχρι σήμερα και δεν θα πληρώσει την λυπητερή ο Ελληνικός λαός γιατί θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις και στις υποχρεώσεις μας εμείς ως Υπουργείο Υγείας.

Αισθάνομαι δικαιωμένος από τη δουλειά των συνεργατών μας, δυστυχώς είμαστε στην αρχή και τα περισσότερα που έχουν να γίνουν είναι μπροστά. Αύριο σας θυμίσω ξεκινάει ο κοινωνικός διάλογος για τις συνενώσεις και την συνεργατικότητα μεταξύ των νοσηλευτικών μονάδων της πατρίδας μας, εξ’ ου και όλοι οι υπεύθυνοι των Υγειονομικών Περιφερειών είναι από σήμερα εδώ.

Αύριο θα είναι μια λειτουργική μέρα, θα έχουμε επιστημονικές και μόνο εισηγήσεις, θα απουσιάζει η πολιτική, έχουμε δουλειά αύριο δεν έχουμε φαμφάρες, πολιτικές ομιλίες για χειροκροτήματα, έχουμε δουλειά αύριο και έχουμε καλέσει και τους αρμόδιους φορείς να πάρουν μέρος, όποιος θέλει με την παρουσία του, όποιος θέλει και με εισηγήσεις.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.