Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ. κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM και τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Β. Χιώτη
28/03/2011Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΒΗΜΑ FM 99.5» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ – Β. ΧΙΩΤΗ
Γ. ΧΙΩΤΗΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Χιώτη.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδόπουλε, γεια χαρά.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λοιπόν, κάπου διάβαζα τις προηγούμενες ημέρες ότι κάπου είπατε ότι νιώθετε περισσότερο ως λογιστής και λιγότερο ως Υπουργός. Είναι αλήθεια ότι το έχετε πει αυτό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω πει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπου η στοχοθεσία είναι κατά μείζονα λόγο για τον Υπουργό Υγείας συμμαζέματος και γνώσης τι γίνεται στα 132 νοσοκομεία της χώρας, η κατεξοχήν δουλειά είναι λογιστική, είναι αριθμητικών πράξεων και από την 1η Απριλίου που ξεκινάμε τη συζήτηση για τις συνενώσεις, που μπαίνουμε σε μια φάση όπου προσέχουμε και τα θέμα της επί της ουσίας παροχής υπηρεσιών υγείας, θα μπορούσα, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, να δω και υπόλοιπα θέματα, τα πιο κοντινά με την υγεία θέματα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα καταφέρατε να μειώσετε τα έσοδα του Υπουργείου κατά 15% που θέλει ο κ. Παπακωνσταντίνου;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατά 20% το έχω κάνει ήδη.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, από δω και πέρα, θέλει άλλα 15.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι – όχι. Προσέξτε, όπως μου λένε τα στοιχεία που συγκεντρώνω και αναρτώ στο διαδίκτυο - και από την Πέμπτη θα μπορείτε να τα δείτε κι εσείς - τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011 έχω ένα 20% κάτω στις δαπάνες απ’ ό, τι είχαμε το 2010. Αυτό με βγάζει κοντά, όχι ακριβώς αλλά κοντά, στη στοχοθεσία του έτους αυτού.
Φιλοδοξώ να πετύχω και με το παραπάνω τους στόχους γιατί από την 1η Απριλίου αναλαμβάνω την τιμολόγηση του φαρμάκου και η λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών, με εφόδιο και τις διατάξεις του καινούργιου νόμου που ψηφίσαμε, αλλά και την περσινή δουλειά, θα μπορέσει να φτάσει στους στόχους μας.
Από κει και πέρα στο μεσοπρόθεσμο, αν αυτό εννοείτε, δηλαδή στο πρόγραμμα που δεν αφορά μόνο το 2011…
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μέχρι το ΄13.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά που πάμε μέχρι εκεί, έχω περιθώρια, κ. Παπαδόπουλε, να πάω παρακάτω. Με κατηγορούν ότι αυτά είναι λογιστική. Εγώ θα τους έλεγα ότι αυτά είναι πέραν της σωτηρίας της χώρας, είναι και το μάζεμα ενός συστήματος που χαλάει ως εθνική δαπάνη 10% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος για την υγεία, αλλά δεν έχει αντίστοιχη υγεία.
Το 10% αυτό ισοδυναμεί με το αντίστοιχο ποσοστό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Δε νομίζω ότι συγκρινόμαστε από πλευράς παροχής υπηρεσιών υγείας με τις δύο αυτές χώρες. Χαλάμε όσα και οι άλλοι, αλλά δεν έχουμε την ίδια υγεία που έχουν οι άλλοι που χαλάνε τόσα. Άρα, κάτι πρέπει να γίνει.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να βρεις λεφτά από τη σπατάλη. Το κάνουμε. Και το δεύτερο που έχεις να κάνεις είναι, αφού βρεις αυτά τα λεφτά και ανακουφίσεις και το κράτος, να εξορθολογίσεις τις απαιτήσεις σου και να πεις στον κ. Παπακωνσταντίνου, αφού έχεις μαζέψει πρώτα απ’ όλα τα νοσοκομεία σου, να του πεις ότι: κοίταξε να δεις, για του χρόνου θέλω αυτά, θέλω κάτι παραπάνω δηλαδή από αυτά που μαζεύω, κάτι να μένει για την υγεία για να μπορέσω να βελτιώσω τις υπηρεσίες υγείας που παρέχω.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είδα ότι προχωρήσατε σε μια, δε φοβόσαστε γενικά να έχετε, το είδαμε και στην προηγούμενη θητεία σας στο ασφαλιστικό, δε φοβόσαστε τις συγκρούσεις. Η σύγκρουση αυτή με τους γιατρούς έχει φέρει βελτιώσεις στο σύστημα; Γιατί βλέπουμε νέες κινητοποιήσεις πάλι στο ΙΚΑ από αύριο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, οι γιατροί του ΙΚΑ δεν έχουν ακόμα συνεννοηθεί με τον κ. Κουτρουμάνη, θα έλεγα και μαζί μου, γιατί από τον Ιούνιο λειτουργεί η Ενιαία Πρωτοβάθμια Υγεία και με τον κ. Κουτρουμάνη θα είμαστε συναρμόδιοι. Πρέπει να συνεννοηθούν.
Εγώ κάλεσα όλους τους γιατρούς, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Σύλλογο Αθηνών να κάνουμε μια συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Υγεία. Δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η συζήτηση. Θα γίνει φαντάζομαι και γίνονται κάποιες κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ για την Πρωτοβάθμια Υγεία και των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας απ’ ό, τι διαβάζω για θέματα που αφορούν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας – σπεύδω να διευκρινίσω πως δεν αμφισβητείται αυτός – και για τις συνενώσεις, που εδώ δεν το καταλαβαίνω και καλά γιατί είναι υπέρ των συνενώσεων και αυτοί.
Απλώς μέσα από το διάλογο θα φανεί η πρόταση η δική τους, αν συμφωνούν με τις δικές μας προτάσεις, που σημειωτέον ακόμη εμείς ούτε τις έχουμε ανακοινώσει ούτε τις έχουμε καν. Εμείς θα γεννήσουμε πολιτική άποψη και απόφαση μέσα στο διάλογο. Ο διάλογος από πλευράς Υπουργείου είναι απολύτως ειλικρινής.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε αυτές τις κινητοποιήσεις πρώιμες και αδικαιολόγητες δηλαδή;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, δεν τις χαρακτηρίζω. Καμία κινητοποίηση δεν χαρακτηρίζω, κ. Χιώτη, γιατί μετά μένουμε στους χαρακτηρισμούς και χάνουμε την ουσία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Σωστό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ λέω τις απόψεις του Υπουργείου.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα να πάμε λίγο και στα γενικότερα πολιτικά. Διάβαζα μια συνέντευξή σας στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάντως, όχι, κ. Χιώτη…
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θέμα της υγείας είναι θέμα που αφορά το σημαντικότερο ίσως αγαθό του ανθρώπου, την υγεία του και δεύτερον, ένα θέμα που κατάντησε να αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, τα δημοσιονομικά μεγέθη δηλαδή, γιατί επί τρία με τέσσερα χρόνια, τρία χρόνια κατά βάση, τρία παρελθόντα χρόνια ξέφυγε η κατάσταση, έτσι; Ξέφυγε πλήρως η κατάσταση.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μα αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ε;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το αμφισβητεί κανείς. Όλοι αναγνωρίζουν…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και έτσι όπως ξέφυγε, πρέπει να μαζευτεί και τα μαζέματα που κάνουμε κάποιοι τα παρουσιάζουν ως ιδιωτικοποίηση, ή ως αναλγησία, ή ως λογιστική. Μα πώς μπορείς, αν δεν μαζέψεις τον προϋπολογισμό σου, να κάνεις πολιτικές υγείας; Πώς; Χάνοντας τα λεφτά του ελληνικού λαού;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, αλλά το είπατε και εσείς νωρίτερα στον πρόλογό σας, ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπουν στην άκρη τα οικονομικά και να έρθουν στο φως οι πραγματικές υπηρεσίες υγείας που εκεί κι αν είχε εγκαταλειφθεί ο τομέας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι. Για να πουν, όμως, στην άκρη πρέπει να τα ξέρεις. Εμείς τα ξέρουμε. Πρέπει να τα ξέρουν και οι άλλοι. Από την Πέμπτη θα τα έχετε όλοι. Είναι το ESYnet.gr. Μπαίνεις και βλέπεις.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να καταλάβω το εξής. Λέτε ότι κάποιοι ας πούμε δεν κάνανε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τόσα χρόνια, ενώ υπήρχαν οι δυνατότητες, επειδή εξυπηρετούσαν συμφέροντα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν κατηγορώ κανέναν. Πάντως έτσι όπως έγινε το σύστημα, εξυπηρέτησε την αδιαφάνεια και η αδιαφάνεια εξυπηρέτησε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Και πώς το λέω αυτό; Το λέω γιατί δεν είναι δυνατόν, κ. Παπαδόπουλε, να έχεις, χωρίς να ανησυχείς, ένα διπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών Ταμείων από το 2004 ως το 2009, από 2,5 να πας στα 5 δισ., και να λες: ποια άλλη χώρα της Ευρώπης με 10 εκατομμύρια πληθυσμό έχει τόσο μεγάλη κατανάλωση στα ταμεία της; Καμία.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτυ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο επόμενος είναι στα 2,5, εκεί που ήσουν εσύ το 2004. Άρα, εδώ έπρεπε να έχεις ανησυχήσει, δεν είχες. Τώρα ανησυχείς. Καλώς κάνεις. Και μια και λέμε για φάρμακο, να πω ότι το πιο καυτό θέμα της σημερινής ημέρας είναι η ανάγκη να τελειώσει αυτή η ομηρία των ασφαλισμένων του Δημοσίου, στην οποία τους έχουν υποβάλλει οι φαρμακοποιοί.
Οι φαρμακοποιοί επειδή το Δημόσιο καθυστερούσε από το 2005 να τους πληρώνει 4, 6, 7, 8 μήνες, και επειδή οι φαρμακοποιοί αγωνίζονταν γι' αυτό, να σταματήσει αυτή η καθυστέρηση και έχουν δίκιο σ' αυτό, πρώτο θέμα που είχαν ήταν να γίνει το Ταμείο του Δημοσίου Ταμείο, ένας λογαριασμός, για να μπορεί να πληρώνει χωρίς τις αγκυλώσεις του Γενικού Λογιστηρίου, όπως πληρώνει το ΙΚΑ. Το έκανα αυτό, κύριοι, το Φεβρουάριο. Το ξέρουν αυτό οι φαρμακοποιοί.
Ξέρουν, επίσης, ότι επειδή έγινε αυτό νομοθετικά ο κ. Σαχινίδης έδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι δαπάνες στα φάρμακα του Δημοσίου Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήδη, και αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν από μέρα σε μέρα. Ξέρουν ότι αυτά τα χρήματα έχουν πιστωθεί στον ΟΠΑΔ.
Ξέρουν, επίσης, από την Πέμπτη ότι ο κ. Σαχινίδης έδωσε άλλα 250 εκατομμύρια – ενώ η χώρα είναι εκεί που είναι, έτσι; – για να πληρωθούν και οι εκκρεμότητες του 2010, και παρ’ όλα αυτά οι καρκινοπαθείς, οι ρευματοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι υποφέρουν τα πάνδεινα στην Αττική. Τα ξέρουν αυτά οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και γιατί το κάνουν τότε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 12:30 η ώρα τους έχουμε καλέσει πάλι εδώ να τους τα πουν και δια ζώσης οι Υπουργοί των Οικονομικών. Δεν ξέρω, κ. Χιώτη, γιατί το κάνουν ούτε είμαι εγώ αυτός που θα χαρακτηρίζει τους άλλους. Όμως, είμαι ο Υπουργός Υγείας και λέω, σε τελευταία ανάλυση αν δεν με πιστεύουν και δεν πιστεύουν και το νόμο που ψηφίστηκε και εάν και εάν και εάν και εάν, αναρωτιέμαι, τους φταίνε οι καρκινοπαθείς;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πρέπει να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους λέτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ έχουμε πληρώσει, έχουμε κάνει πρωτοφανείς αλλαγές μέσα σε μέρες, κ. Χιώτη, και αυτές οι αλλαγές διασφαλίζουν ότι ενώ θα εξοφλούνται τον Απρίλη για τα υπόλοιπα του 2010, θα πληρώνονται και το 2011, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και χτυπάνε αυτούς τους ανθρώπους, έναν μεταμοσχευμένο άνθρωπο που κάνουν τα φάρμακά του 1.300 το μήνα και μπορεί να έχει μισθό 1.000;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε σαφής. Κύριε Λοβέρδο, για να περάσουμε και λίγο στα πολιτικά. Εσείς είχατε πει, νομίζω πως ήταν η πιο μνημειώδης φράση των πρώτων μηνών του ΠΑΣΟΚ, και γι' αυτό και πέρασε, μιλήσατε με την αλήθεια λέγοντας ότι «κοιτάξτε να δείτε μάγκες, δεν υπάρχει σάλιο. Αν δεν κόψω δεν θα έχω να πληρώσω συντάξεις».
Αισθάνομαι, και νομίζω ότι είναι γενική αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν μιλάει αυτή τη γλώσσα της αλήθειας. Δηλαδή όλο περιμένουμε φως στο τούνελ και όλο το φως στο τούνελ στα οικονομικά απομακρύνεται. Δεν πρέπει να αλλάξουμε κάποια στιγμή τακτική και να μιλήσουμε στον κόσμο με την αλήθεια, να πούμε την αλήθεια;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προϋπόθεση για τη νέα νομιμοποίηση αυτής της κυβέρνησης, της κυβέρνησης Παπανδρέου και όσων συμμετέχουμε σ' αυτήν, δεν είναι οι εκλογές για να μας δώσουν νέα νομιμοποίηση, νέα ισχύ, νέα έγκριση δηλαδή. Είναι, πρώτον, να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή του σχεδίου μας και πρώτα και από το πρώτο να έχουμε πει απολύτως την αλήθεια, όλη την αλήθεια για το ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Πιστεύω ότι μ' αυτό το δίπολο, αλήθεια και αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών, θα νομιμοποιηθούμε με τρόπο ισχυρότερο και από τις εκλογές του ΄09, διότι τώρα ο κόσμος ξέρει καλά τι ακριβώς συμβαίνει, ή υποψιάζεται τι ακριβώς συμβαίνει. Εγώ πιστεύω, κ. Παπαδόπουλε, ότι πρέπει αυτά που λέμε, αυτά που ξέρουμε, όλους τους αριθμούς να τους κάνουμε κτήμα των ανθρώπων.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε λοιπόν ότι κάποιους αριθμούς δεν τους…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί όταν ο άλλος ξέρει, στηρίζει. Και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει, ότι μετωπικά βγαίνουν όλα τα στελέχη σου, τουλάχιστον, αυτοί που έχουν αποδεχθεί την πρόταση του Πρωθυπουργού και είναι στην κυβέρνηση. Βγαίνουν όλα τα στελέχη σου, μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας και στηρίζουν, χωρίς ενοχικά συναισθήματα, τις πολιτικές που έχουμε – πώς να πω – επιλέξει να βάλουμε σε εφαρμογή. Και δεν έχουμε και χρόνο.
Δηλαδή, η αξιολόγηση του μνημονίου, της εφαρμογής του μνημονίου είναι για τις 15 Μαΐου και έχουμε πάρα πολλές υποχρεώσεις μέχρι τότε. Μέρα με τη μέρα. Μάλλον να το πω αλλιώς. Κάθε μέρα αποτελεί μια αυτοτελή μονάδα πάρα πολύ ακριβού χρόνου. Όταν χάνεις μια μέρα, χάνεις ένα χρόνο. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μην πηγαίνουμε πάση δυνάμει όλοι μαζί, με απόλυτη την αλήθεια πάνω στο τραπέζι, ούτως ώστε να έχουμε και τους πολίτες κοντά μας.
Προσέξτε, εμείς με όλη τη σκληρή πολιτική που έχουμε εφαρμόσει για τη σωτηρία της χώρας, έχουμε, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε πολύ σοβαρό προβάδισμα στην κοινή γνώμη. Την κοινή αυτή γνώμη, λοιπόν, που σε στήριξε με έναν τρόπο άυλο, αλλά σαφή όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πρέπει να τη σεβαστούμε και τη σεβόμαστε μόνο όταν της λέμε την απόλυτη αλήθεια.
Της λέμε δηλαδή πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, ποια ακριβώς είναι τα οικονομικά μεγέθη, τι απέδωσαν οι πολιτικές μας, ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουμε και φυσικά στο πλαίσιο που ο Πρωθυπουργός έχει πει, όχι άλλες περικοπές συντάξεων και μισθών, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές, αναπτυξιακές πολιτικές, πραγματικό μάζεμα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»: «ό,τι είναι να γίνει, να γίνει αμέσως» και νομίζω απαντούσατε σε μια ερώτηση για το αν χρειάζονται και κάποιες διορθώσεις. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει εκεί να υπάρξει κάποια ενίσχυση στο κυβερνητικό σχήμα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πιστεύω, κ. Χιώτη, ότι κανένας Υπουργός δεν έχει δικαίωμα να λέει τέτοια πράγματα δημοσίως. Αυτά τα λέει, μπορεί να τα πει εάν ερωτηθεί από τον Πρωθυπουργό στον Πρωθυπουργό. Αυτά είναι θέματα του Πρωθυπουργού. Συνεπώς, εγώ δεν χάνω το μέτρο ούτε μικρομεγαλίζω.
Ωστόσο, επειδή τροφοδοτείται επί 20 και πλέον μέρες μια συζήτηση περί ανασχηματισμού, δεν είμαι εγώ αρμόδιος ούτε να σκεφτεί γι' αυτό ούτε να μιλήσει γι' αυτό ούτε φυσικά και να το κάνει. Όμως, έχω τη δυνατότητα και το δικαίωμα, σκεπτόμενος ότι ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, δεν μπορούμε να χάνουμε μέρες, ή ώρες, και ότι αυτές οι συζητήσεις πάντα έκαναν κακό στις κυβερνήσεις, είπα ότι αν η γνώμη των δημοσιογράφων, όπως γράφεται, σήμερα έχουμε ένα πρωτοσέλιδο ας πούμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρωτοσέλιδο δυνατό, με συγκεκριμένα ονόματα και με και με και με. Δεν μπορεί να είναι κάθε γραφή δημοσιογραφική λάθος του δημοσιογράφου και τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι την ίδια μαζί στιγμή να κάνουν το ίδιο λάθος. Κάποιος τροφοδοτεί την επικαιρότητα με αυτά. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε ότι αυτό δεν κάνει καλό, κι αν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι, να γίνει τώρα να τελειώνουμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και δεν είναι κακό να παραδεχθεί μια κυβέρνηση μια ενδεχόμενη αδυναμία της και να τη διορθώσει.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος να μιλώ για αδυναμίες…
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι ασφαλώς.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ μπορώ να μιλώ για τις δικές μου αδυναμίες στο Υπουργείο Υγείας, που έχω πολλές αδυναμίες και το παλεύω όπως μπορώ.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ξέρετε γιατί το λέω; Γιατί δίνετε μια εικόνα εσείς οι Υπουργοί στις τελευταίες συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων ότι εντοπίζετε αδυναμίες, τις καταγράφετε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν μπορεί κανείς να σας κατηγορήσει γι' αυτό, αλλά όταν και εσείς οι ίδιοι τα διαπιστώνετε, δεν μπορεί κάποια στιγμή να διορθωθούν; Έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλο χρόνο;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν συνδέω το πρώτο σκέλος της σκέψης σας με το δεύτερο. Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ούτε ώρα, αλλά τις γενικότερες αδυναμίες της κυβέρνησης δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τις πω. Τις λέει ο Πρωθυπουργός. Ενδεχομένως με τη δική του εξουσιοδότηση να τις πει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Για το Υπουργείο Υγείας εγώ σας είπα ότι έχουμε μια σειρά από αδυναμίες, τις οποίες παλεύουμε. Από κει και πέρα δεν μπορώ να μιλήσω γενικότερα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είδαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά επιμένω, ότι αν όλες αυτές οι επί 25 ημέρες συζητήσεις περί αλλαγών των δομών της κυβέρνησης, των προσώπων, κάποιων προσώπων λίγων, ή πολλών, αν όλα αυτά έχουν μία βάση, λοιπόν, ας γίνει μια ώρα αρχύτερα. Δεν μπορούμε, είναι λάθος να έχουμε ανθρώπους σε εκκρεμότητα αυτή την εποχή που χρειάζεται να είμαστε στην πρώτη γραμμή όλοι μαζί με τον ίδιο λόγο.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό. Είδαμε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας να αρνείται να κάνει αυτά που ζητάει η κα Μέρκελ. Η κα Μέρκελ ζητάει μειωμένη φορολογία στις επιχειρήσεις της και να λέει: «όχι, εγώ δεν κάνω αυτό, αυτή είναι η μοναδική μου δυνατότητα για ανάπτυξη της Ιρλανδίας». Μήπως πρέπει κι εμείς να είμαστε πιο δυναμικοί απέναντι στην Τρόικα, να αφήσουμε μια χαραμάδα για την ανάπτυξη την οποία την έχουμε κλείσει;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο δυναμισμός απέναντι στους δανειστές της χώρας, ή τους συνομιλητές γενικότερα της χώρας, γίνεται με τη συζήτηση που κάνουμε μαζί τους για τα επιμέρους θέματα που έχουμε και για τα συνολικά, το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εμείς όταν έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά μεγέθη.
Εμένα ας πούμε στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά και εδώ στο Υπουργείο Υγείας – πώς να πω – οι εμπειρίες που έχω μαζέψει είναι πάρα πολλές τέτοιους είδους συζητήσεων, συζητήσεων για πολύ μεγάλα θέματα και για επιμέρους μικρότερα θέματα. Η συζήτηση, όμως, που παίρνει τη μορφή της κόντρας, ή της κόντρας αν θέλετε που φέρνει αποστάσεις ειδικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενόψει όσων έχουμε μπροστά μας, δε νομίζω ότι βοηθούν.
Είδατε το χειρισμό που έγινε από όλους τους Ευρωπαίους στον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, στη Σύνοδο του Eurozone πριν από λίγες ημέρες. Θεωρώ, ότι ο κ. Παπανδρέου το πάει σωστά. Δεν πιστεύω, βέβαια δεν είμαι εγώ αρμόδιος να μιλήσω για την Ιρλανδία, έτσι;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ έχουμε μόνο ένα λεπτό ακόμα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά ως Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης βλέποντας τους άλλους, βλέπω ποια παραδείγματα είναι προς μίμηση και ποια προς αποφυγήν.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το παράδειγμα ας πούμε του κ. Κοέλιο, τον οποίο μάλιστα χρησιμοποιώ και για τον εσωτερικό πολιτικό λόγο στην Ελλάδα, ο κ. Κοέλιο είπε όχι στον κ. Σόκρατες σε σχέση με την ανάγκη – πώς να πω – της δημοσιονομικής οργάνωσης σε καλύτερη βάση της Πορτογαλίας και της αναπτυξιακής της προοπτικής. Του είπε όχι και τον έριξε. Τώρα ο κ. Σόκρατες είναι υπηρεσιακός Πρωθυπουργός τρόπον τινά.
Βέβαια όλοι, και η κα Μέρκελ και ο ευρωπαϊκός Τύπος, λένε στον κ. Κοέλιο να πει τι έχει μπροστά του, δηλαδή τι έχει κατά νου, ποια είναι η εναλλακτική. Αυτή η εναλλακτική, αυτή η ερώτηση περί εναλλακτικής είναι ερώτηση που κολλάει και σε όλους τους Έλληνες που λένε κάτι άλλο. Ωραία κύριε, δεν θες αυτό, τι θες δηλαδή; Πώς θες να πάμε;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς έχουμε ένα τρίπτυχο, κ. Χιώτη.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο δυστυχώς, γι' αυτό είμαι αναγκασμένος να σας διακόψω.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχουμε χρόνο, καλώς.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτή την επικοινωνία.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα. Γεια σας.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καλή σας ημέρα.