Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2025

Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη

28/03/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΑΝΤ1»:

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Αν και δεν το αξίζατε, ένας Παναθηναϊκός λέει ότι… γιατί θα ήταν διαφορετικά η εξέλιξη του πρωταθλήματος αν σε εκείνο τον αγώνα που άδικα κερδίσατε τον Παναθηναϊκό με ένα γκολ το οποίο ήταν οφσάιτ, με ένα γκολ του Παναθηναϊκού το οποίο δεν μέτρησε, νομίζω ότι θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, αυτό το ματς είναι όπως το λέτε, αλλά η ομάδα ήταν καλύτερη φέτος από τον Παναθηναϊκό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το λένε οι Παναθηναϊκοί αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι αν ακόμη έτσι γινόταν, θα ήταν 4 βαθμοί και μάλιστα έπρεπε να ξαναγίνει αυτό το ματς. Έπρεπε να ξαναγίνει αυτό το ματς, για να μάθετε. Και ακόμη κι αν το χάναμε, 4 βαθμοί, μετά πήγατε και χάσατε σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας. Φταίει ο Ολυμπιακός γι' αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από αντίδραση το κάναμε κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να μάθουμε!

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλή εβδομάδα να’ χουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να είστε καλά, καλή εβδομάδα, ό, τι επιθυμείτε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μπούμε στα πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία υπάρχουν. Να ξεκινήσουμε από τα δικά σας και μετά να πάμε στη γενικότερη πολιτική κατάσταση του τόπου.

Θέλω να ξεκινήσω από ένα εκρηκτικό θέμα κ. Υπουργέ, που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους στο Δημόσιο τομέα, εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται τις μέρες αυτές. Δόθηκε μια λύση, όπου μπορούν να πηγαίνουν σε 6 ιατρεία φαρμακεία του ΙΚΑ για να παίρνουν για τις χρόνιες παθήσεις τις σοβαρές παθήσεις τα ακριβά φάρμακα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Γιατί ένας ασφαλισμένος ο οποίος θέλει 200-300 ευρώ γιατί κάτι του έτυχε …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και παραπάνω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και παραπάνω, τα πληρώνει από την τσέπη του και δεν έχει να τα πληρώσει από την τσέπη του. Θα συνεχιστεί και μέχρι πότε κ. Υπουργέ αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από ό, τι φαίνεται, κ. Παπαδάκη, αυτό σήμερα θα τελειώσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σήμερα τελειώνει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι φαίνεται. Σήμερα το απόγευμα έχουν συνέλευση οι φαρμακοποιοί και ελπίζω να τελειώσει, αλλά, κ. Παπαδάκη, τελειώσει δεν τελειώσει, έγινε. Υπήρξε. Υπήρξαν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καρκίνο, ρευματοπάθειες, μεταμοσχευμένοι οι οποίοι πήγαιναν να πάρουν φάρμακα που ήταν πάνω από το μισθό, ή τη σύνταξή τους η τιμή τους και είχαν αυτή τη μεταχείριση.

Και λες «Οι φαρμακοποιοί είχαν δίκιο; Έπρεπε να φτάσουν μέχρι εκεί;». Εγώ είχα πει όταν ξεκίναγε αυτή η κινητοποίηση ότι οι καθυστερήσεις δίνουν δίκιο στους φαρμακοποιούς, όταν ένα Ταμείο, του δημοσίου το Ταμείο καθυστερεί, ο φαρμακοποιός που κάνει 7 μήνες να πάρει τα λεφτά του και δανείζεται με 8,5 και 9% επιτόκιο έχει δίκιο να διαμαρτύρεται και να κινητοποιείται. Αλλά τους είπαμε, «Εμείς πρώτα (το βασικό τους αίτημα που είχαν από εποχής Αβραμόπουλου και πολύ παλαιότερα) να γίνει το Ταμείο, του δημοσίου Ταμείου να πληρώνει γρήγορα». Το κάναμε το Φεβρουάριο, κ. Παπαδάκη. Και τώρα μέσα στο Μάρτιο πρώτες μέρες του Απριλίου πληρώνουμε το Φλεβάρη και το Γενάρη του 2011. Του 2011. Τώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουν ξοφληθεί όλα τα προηγούμενα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το 2011 έχει εξοφληθεί ο Αύγουστος και τους είπαμε ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέχρι τον Απρίλιο θα πάρουν τα χρήματα μέχρι και το Νοέμβριο και μετά οι τελευταίοι δυο μήνες του 2010 θα εξοφληθούν το καλοκαίρι και κλείσαμε». Ενώ παράλληλα θα εξοφλούνται όλες οι υποχρεώσεις του 2011.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια είχαμε κάνει μια πρόταση κ. Υπουργέ η οποία ήταν ρεαλιστική …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, με συγχωρείτε μια φράση. Αυτό, είναι αίτημα 7-8 ετών των φαρμακοποιών και επιτέλους πραγματοποιείται. Και επειδή πραγματοποιείται, μας τιμωρούν σε περίοδο κρίσης; Ξέρετε πόσα τηλέφωνα είχα στο γραφείο μου, κ. Παπαδάκη, από ανθρώπους με τέτοιες ασθένειες που ήταν σε απόγνωση;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εδώ είχαμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι κινητοποίηση αυτή; Το είχαν κάνει το 2008 πάλι και ο τότε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έλεγε ότι «Ξαναγυρνάμε πίσω αλλά αν δεν μας κάνουν τον ΟΠΑΔ Ταμείο, να λήξει αυτή η ιστορία, επανερχόμεθα». Κάναμε τον ΟΠΑΔ Ταμείο, τους πληρώνουμε τώρα για το 2011 για πρώτη φορά μετά από το 2005, κ. Παπαδάκη, και μας τιμωρούν με αυτό τον τρόπο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η συμφωνία η οποία λέτε ότι γίνεται, έχετε τη διαβεβαίωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι θα τελειώσουν σήμερα το απόγευμα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τους έστειλε ο κ. Σουλιώτης ο διοικητής του ΟΠΑΔ μια επιστολή την Πέμπτη, όπου τους λέει αυτά που σας είπα τώρα εδώ. Ό, τι θα πληρώσουμε έτσι σε αυτούς τους μήνες, αυτές τις υποχρεώσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την αποδέχθησαν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μαθαίνουν κι αυτοί ότι από το Γενικό Λογιστήριο έφυγαν αυτά τα χρήματα και από ό, τι μας ενημέρωσαν, ενημέρωσαν δηλαδή τον κ. Σουλιώτη, από σήμερα το απόγευμα που έχουν συνέλευση 4 η ώρα, από ό, τι ακούμε, θα σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία του κόσμου. Του κόσμου, που δεν φταίει σε τίποτε. Και ταλαιπωρείται από μια κινητοποίηση της οποίας τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί!

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα λέτε ότι από σήμερα το απόγευμα οι πληροφορίες που έχετε, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής γιατί αφορά την Αττική και μια – δυο περιοχές ακόμη στη χώρα, στις υπόλοιπες περιοχές δεν είχαμε αυτή την αντιμετώπιση από τους γιατρούς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι αλλά η Αττική είναι μεγάλη, κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι μεγάλη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι δημόσιοι υπάλληλοι εδώ, οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι είναι χιλιάδες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια ξέρετε κάτι κ. Υπουργέ; Θα μπορούσε να είχε το εξής και να είχε λυθεί το θέμα: να τους λέγατε ….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τους το είπαμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μεσολαβούσατε …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το κάναμε. Σας προλαβαίνω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι ώστε να μην φορολογηθούν για τα χρήματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει. Γιατί αυτοί είχαν κι αυτό το αίτημα και εισόδημα και ΦΠΑ. Δηλαδή τους καλούσε το κράτος να φορολογηθούν για κάτι, το οποίο δεν είχαν εισπράξει και αυτό ήταν τρελό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνώ απολύτως. Η καθυστέρηση είχα πει, δικαιώνει τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών. Η καθυστέρηση είναι τόσο παράλογη του ελληνικού κράτους να πληρώνω σε ένα επαγγελματία μετά από 8-9 μήνες. Γιατί τον πληρώνω μετά από 8-9 μήνες;

Εδώ, όμως, δώσαμε λύση στην καθυστέρηση αυτή μετά από χρόνια. Και μας τιμώρησαν, τιμωρώντας τον κόσμο, τον απλό κόσμο που δεν φταίει, επειδή δώσαμε λύση; «Δεν σας πιστεύουμε» λέγανε. Μα τι δεν μας πιστεύετε; Όλες οι αποφάσεις είναι δεδομένες, ο νόμος είναι δεδομένος και οι πιστώσεις από τον κ. Σαχινίδη δεδομένες. Γιατί κάνετε αυτού του είδους την κινητοποίηση, κόντρα στους ανθρώπους;

Εγώ, κ. Παπαδάκη, φτάνω να βλέπω άλλα θέματα από πίσω! Δεν το καταλαβαίνω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι αν μας ακούν από το Φαρμακευτικό Σύλλογο, παρακαλούμε να έχουμε μια απάντησή τους για να ανακουφίσουμε τον κόσμο. Γιατί το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Πάμε τώρα στο θέμα της συνένωσης ή εξειδίκευση των Νοσοκομείων. Κύριε Υπουργέ θέλω να κάνω κάτι σαφές από την αρχή, να κάνετε εσείς σαφές: προβλέπεται κάτι τέτοιο από το Μνημόνιο; Με βάση τις δανειακές συμβάσεις τις οποίες έχουμε υπογράψει, είμαστε υποχρεωμένοι για να κάνουμε οικονομία να κλείσουμε Νοσοκομεία γειτονικά και να κάνουμε ένα Νοσοκομείο; Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε υποκαταστήματα του ΙΚΑ από τη μία περιοχή στην άλλη, όπως διαμαρτύρονται κάποιοι φίλοι μας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εμείς σκεφτήκαμε όπως τη λέμε συγχώνευση, συνένωση, συνεργασίες των Νοσοκομείων, για να εξοικονομήσουμε δυνάμεις. Γιατί έχουμε 132 Νοσοκομεία με τα 5 του ΙΚΑ, 137. Αντιλαμβάνεστε, ότι όταν έχεις 137 Νοσοκομεία όλοι σου ζητάνε προσωπικό, νοσηλευτές, γιατρούς, όλα σου ζητάνε με ένα τρόπο ανορθολογικό παραπάνω υλικά και εσύ και σε περίοδο κρίσης, αλλά και χωρίς την κρίση με αυτού του είδους τον κατακερματισμό των δυνάμεων, δεν τα βγάζεις πέρα. Ό, τι και να κάνεις, μέσα είσαι. Όσους γιατρούς και να πάρεις, γιατρούς δεν έχεις.

Είπαμε, λοιπόν, μήπως η συνεργασία των Νοσοκομείων είναι μια λύση. Εκείνο που θέλω να πω πριν μπούμε στη συζήτηση είναι, κ. Παπαδάκη, ότι πριν την 1η Ιουλίου δηλαδή για 3 μήνες ακόμη, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόφαση. Και θέλω να σας πω εσάς και να ενημερώσω όσους μας ακούν ότι όταν διαβάζουν κάτι που δεν το έχω πει εγώ, ο κ. Τιμοσίδης ο Υφυπουργός και ο κ. Αηδόνης ο άλλος Υφυπουργός, δεν είναι αλήθεια.

Ό, τι δηλαδή αυτές τις μέρες γράφεται, γράφεται για να ενισχύσει ορισμένες κινήσεις εκτός Κυβέρνησης και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Σας μιλάω εν τιμή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε γιατί …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, κ. Παπαδάκη, δεν έχω ούτε μία απόφαση πάρει. Όχι μόνο εγώ, ούτε κανένας άλλος στο Υπουργείο. Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση και γράφονται …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξεκινάει από την 1η Απριλίου διάλογος για τη συνένωση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι βεβαίως ξεκινάει η συζήτηση την Παρασκευή και θα είναι στη συζήτηση οι γιατροί, θα είναι οι νοσηλευτές, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Νοσοκομείων, οι Δήμοι γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετίζεται αμέσως με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, θα ξεκινήσει μια συζήτηση από όλους και με όλους, για να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου. Και μάλιστα όποιοι είναι στην Περιφέρεια, να μην πιστεύουν τίποτε δυο φορές. Γιατί έχω πει επανειλημμένα, ότι αυτή η συζήτηση αφορά και ξεκινά από την Αθήνα. Από την Αθήνα και ειδικά από το κέντρο της Αθήνας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως κ. Υπουργέ να σας πω κάτι, την ημέρα που ξεκινά ή την παραμονή της ημέρας που ξεκινάνε αυτές οι συζητήσεις και που είπατε ότι πριν από τον Ιούλιο δεν θα έχετε καταλήξει πουθενά έχουμε απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, έχουμε απεργία των νοσοκομειακών …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν σχετίζονται με τη συνένωση των Νοσοκομείων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τις συμβάσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι με το θέμα της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αλλά όμως η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί βάζουν μέσα το θέμα της συνένωσης και της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το είδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή βάζουν δυο ζητήματα. Το ένα είναι κατά της συνένωσης της όποιας συνένωσης και το δεύτερο ότι πιστεύουν ότι έτσι οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρώτα απ' όλα δεν οδηγούμεθα στην ιδιωτικοποίηση και σε αυτό είμαστε ρητοί και απερίφραστοι, δεν έχει και κανένα νόημα δηλαδή όποιος και να το πρότεινε αυτό θα πρότεινε λάθος πράγματα, την Κυβέρνηση δεν την εκφράζουν κάτι τέτοια.

Δεύτερον, κ. Παπαδάκη, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και οι νοσηλευτές έχουν άποψη για τις συνενώσεις. Μάλιστα, έχουν προτάσεις συγκεκριμένες και δεν έχω ακούσει, κ. Παπαδάκη, από κανέναν να λέει όχι σε αυτό, απλά και μόνο ποια είναι η κατάλληλη συγχώνευση, ή η κατάλληλη συνεργασία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε γιατί απεργούν κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω εγώ. Εγώ ξέρω πάντως ότι από τις συναντήσεις που είχαμε μαζί τους επανειλημμένα, μας έχουν πει ότι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και μάλιστα λένε ότι κάθε απόφαση που δεν προϋποθέτει διάλογο και το να ακούσεις και τις προτάσεις του άλλου, δεν είναι καλή πολιτική και θα τη χτυπήσουν.

Εμείς συμφωνούμε με αυτό, εμείς συμφωνήσαμε με αυτό που έλεγε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ότι «δεν μπορεί να γίνει συγχώνευση αν δεν έχουμε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας». Δέκα χρόνια έκανε να γίνει, κ. Παπαδάκη! Την περασμένη εβδομάδα τον παρουσιάσαμε. Και λένε ότι υπάρχουν πια όλες οι προϋποθέσεις για έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο. Δεν μπορεί να μας λένε να μην αρχίσει κι αυτή η συζήτηση. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να πει σε κανέναν να μην κουβεντιάζει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ με ενημερώνουν οι συνεργάτες μου ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής παρακολουθούν και βλέπουν τη συζήτησή μας, ενημερώνει ότι η Γενική του Συνέλευση είναι στις 4 Απριλίου. Περιμένουν –λέει- πρώτα να δουν τα χρήματα να μπαίνουν και αν μπουν τα χρήματα, όντως θα αρχίσουν να εκτελούν τις συνταγές.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τους διαβεβαιώνω ότι τα χρήματα από την Πέμπτη έχουν δοθεί από τον κ. Σαχινίδη, εννοώ όχι μόνο τα χρήματα για να πληρωθούν Ιανουάριο – Φεβρουάριο αυτά έχουν πει και το ξέρουν. Το ξέρουν. Αλλά και τα χρήματα που αφορούν το 2010 έχουν από την Πέμπτη δοθεί και είναι λάθος τους να ταλαιπωρήσουν ακόμη και σήμερα τους ανθρώπους. Είναι λάθος τους μεγάλο και αδικαιολόγητο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε ότι σήμερα τα χρήματα αυτά θα φανούν ότι έχουν μπει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από την Πέμπτη μπορούν να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο να μάθουν. Και είναι κρίμα να ταλαιπωρούν τον κόσμο. Τον κόσμο, ο οποίος υποφέρει, ο οποίος δεν μπορεί, δεν έχει, κ. Παπαδάκη. Άμα σου λέει ο άλλος για ένα φάρμακο 800 ευρώ, που θα βρεις να τα δώσεις; Φταίει ο κόσμος για οποιοδήποτε θέμα αναλγησίας, καθυστέρησης, ή γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους; Και μάλιστα άκουσα προχθές τον αγαπητό φίλο τον πρώην Υπουργό, τον κ. Μάνο να λέει ότι «το κράτος εξοικονομεί χρήματα με τις καθυστερήσεις αυτές κάνοντας στάση πληρωμών ο κ. Παπακωνσταντίνου». Λάθος. Αυτή η κακή τακτική του ΟΠΑΔ του δημοσίου δηλαδή, ισχύει από το 2005, κ. Παπαδάκη. Εντίμως σας μιλάω. Όποιον θέλετε ρωτήστε.

Τώρα που λύνουμε τα προβλήματα, τώρα τιμωρούν τον κόσμο; Δεν μπορώ να το καταλάβω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως αν φροντίσετε σήμερα να υπάρξει ενημέρωση …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το φροντίσαμε. Έχουν πάρει επιστολή. Να τους πάρω να πάμε στον κ. Παπακωνσταντίνου, στον κ. Σαχινίδη, να απαλλάξουν τον κόσμο από την ταλαιπωρία αυτή. Είναι ρευματοπαθείς, καρκινοπαθείς, μα είναι δυνατόν;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως έχουμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα για την ταλαιπωρία αυτή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα είναι δυνατόν; Επαγγελματίες με ποσοστό κέρδους 35%. Μα είναι δυνατόν, τον κοσμάκη;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια όπως είπατε κι εσείς κι εκείνοι είχαν …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμάς να χτυπήσουν! Τον κόσμο χτυπάνε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ είχα πει να μην σας αφήσουν να βγείτε από το γραφείο καλύτερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σύμφωνοι και να πάμε μαζί στο Υπουργείο Οικονομικών. Εμένα να ταλαιπωρήσουν ως εκφραστή του δημοσίου. Τον κόσμο ταλαιπωρούν;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, γίνεται σπασμένο τηλέφωνο ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει, λέει ο κ. Λουράντος με τον οποίο επικοινωνήσαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλά – καλά εντάξει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Ούτε ένα ευρώ» λέει δεν έχει μπει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Λουράντος αντί να επικοινωνεί μαζί σας έτσι, να επικοινωνούσε με τους αρμοδίους. Με εμάς. Επικοινωνεί τώρα με εσάς με το τηλέφωνο…! Ο κ. Λουράντος μιλάει με τα χειρότερα λόγια για την πολιτική ηγεσία του τόπου. Μας καθυβρίζει στα ράδια, δεξιά και αριστερά με τον χειρότερο τρόπο. Είναι δυνατόν; Εμείς προσπαθήσαμε να λύσουμε προβλήματα, κ. Παπαδάκη, που χρονίζουν, προβλήματα 7 και 8 ετών και το ξέρει ο κ. Λουράντος αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια με αυτά που λέτε ίσως ο κ. Λουράντος ζητήσει να κάνει παρέμβαση και αν τη ζητήσει αργότερα εμείς θα είμαστε ανοιχτοί για να το κάνουμε. Να έρθουμε τώρα σε θέματα τα οποία …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αντί όμως να προτιμά τις τηλεοπτικές συζητήσεις, να προτιμά τις δια ζώσης συζητήσεις. Γιατί εγώ, κ. Παπαδάκη, σέβομαι καθέναν …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να’ ρθει σήμερα στο γραφείο σας. Θα τον δεχτείτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και τώρα εδώ είμαι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τον δεχτείτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, κ. Παπαδάκη, έχουμε αρνηθεί από κανέναν; Αλλά έπρεπε να ταλαιπωρήσει τους καρκινοπαθείς; Ο κ. Λουράντος ξέρει πολύ καλά, ειδικά ο ίδιος, πόσο ανοιχτοί είμαστε σε συζήτηση και ξέρει ότι ο νόμος το Φεβρουάριο έκανε τον ΟΠΑΔ, Ταμείο. Γιατί η μη λειτουργία Ταμείου δημιουργούσε τις καθυστερήσεις. Τα κάναμε αυτά. Τα χειροκρότησαν αυτά. Και ταλαιπώρησαν έναν καρδιοπαθή, έναν ρευματοπαθή, έναν καρκινοπαθή γι' αυτό τον λόγο; Που είμαστε; Δεν καταλαβαίνουμε, νομίζει, εμείς; Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι πίσω από αυτά;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μου λένε ότι θέλει να κάνει παρέμβαση ο κ. Λουράντος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να κάνει. Αλλά να προτιμά τη δια ζώσης συζήτηση, όχι την τηλεοπτική συζήτηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Λουράντο.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Καλημέρα κ. Παπαδάκη. Είμαι έξαλλος με αυτά που λέει ο Υπουργός. Έξαλλος. Τα ίδια έλεγε και το Δεκέμβριο πέρσι, ότι θα μας πλήρωνε όλο το 2010 αυτά που χρωστούσε και έχουμε φτάσει τώρα και δεν έχει πληρώσει ένα ευρώ. Αυτά τα λέει, γιατί ξέρει να κάνει μονολόγους, δεν θέλει βέβαια τη δια ζώσης. Ποια δια ζώσης; Εγώ μιλώ με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ, ο οποίος Πρόεδρος του ΟΠΑΔ μου λέει όλο ότι θα πληρώσει και θα πληρώσει και θα πληρώσει. Μέχρι στιγμής δεν έχει πληρώσει. Και αυτά που λέει ο Υπουργός ότι έχουν πληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, προφανώς κάποια ελάχιστα φαρμακεία στο κέντρο έχουν πληρωθεί, γνωρίζω όμως και φαρμακεία στην ανατολική Αττική και στη δυτική Αττική που δεν έχουν πάρει ούτε τον Ιούνιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε, Παπαδάκη, μου επιτρέπετε να κάνω στον κ. Λουράντο τρεις ερωτήσεις;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρακαλώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Λουράντο, με το νόμο του Φεβρουαρίου έγινε ο ΟΠΑΔ Ταμείο;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είχατε κινητοποίηση το 2008 που όταν την κλείσατε είπατε στον κ. Αβραμόπουλο τότε ότι «την κλείνουμε αλλά εξετάζουμε αν θα γίνει ο ΟΠΑΔ Ταμείο και αν δεν γίνει ο ΟΠΑΔ Ταμείο και δεν πληρώσετε στις προθεσμίες που λέτε, θα ξανακάνουμε απεργία»; Το είχατε πει το 2008;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έγινε ο ΟΠΑΔ λοιπόν Ταμείο. Αυτό ξέρετε, επειδή εσείς προσωπικά …

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Ναι αλλά δεν έχουμε πάρει λεφτά όμως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφήστε με. Επειδή εσείς προσωπικά το χειροκροτήσατε, ξέρετε ότι η μετατροπή του ΟΠΑΔ από Λογαριασμό σε Ταμείο, σημαίνει πληρωμές ταχύρυθμες όπως του ΙΚΑ, ας πούμε. Είναι έτσι;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Ναι αλλά τα προηγούμενα χρόνια τι έγινε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, κ. Λουράντο, ξέρετε – όχι εγώ δεν ήμουν μπροστά, εσείς με τον κ. Σουλιώτη τα έχετε πει αυτά - ότι τα 100 εκατ. για Φεβρουάριο και Γενάρη έχουν ήδη καταβληθεί στον ΟΠΑΔ;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Αυτό εσείς το λέτε, εγώ δεν το έχω δει. Έτσι λέτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, σας καλώ να πάμε τώρα στον Υπουργό των Οικονομικών, τώρα, μόλις κλείσει η εκπομπή και να σας πει …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πηγαίνετε κ. Λουράντο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, μαζί. Και να σας πει όχι γι' αυτά, αλλά και για τα 250 εκατ. που την Πέμπτη σας έστειλε επιστολή ο κ. Σουλιώτης, ο διοικητής του ΟΠΑΔ, λέγοντάς σας ότι αυτά τα χρήματα και τα 250 δηλαδή που αφορούν πληρωμές του 2010 έχουν δοθεί στον ΟΠΑΔ. Εάν ήταν η κινητοποίηση για τους λόγους που λέτε, να το δεχτώ. Έπρεπε την Πέμπτη να την έχετε σταματήσει την απεργία, αυτή την κινητοποίηση. Γιατί δεν τη σταματάτε;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Γιατί δεν σταματάμε; Διότι να σας πω κάτι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχετε βάλει 100 εκ. για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Λουράντο, σας καλώ μόλις τελειώσει η εκπομπή, ή τώρα… Τώρα, επιτόπου!! Δεν ξέρω αν είστε στο κέντρο της Αθήνας, ή αν είστε στη Νέα Σμύρνη στο φαρμακείο σας …

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Μπορώ να έρθω στο κέντρο της Αθήνας οποιαδήποτε ώρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να’ ρθείτε τώρα. Να πάμε τώρα στον Υπουργό των Οικονομικών.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα κ. Λουράντο στο Υπουργείο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να γίνουν από την τηλεόραση αυτά; Με καρκινοπαθείς να ταλαιπωρούνται;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Λουράντο θα πάτε;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Μα τους καρκινοπαθείς, συγνώμη, μισό λεπτό κ. Παπαδάκη μισό λεπτό, εμείς είπαμε στον ΟΠΑΔ να πληρώσει μόνο τα φάρμακα υψηλού κόστους αυτά που μας χρωστάει που δεν είναι πολλά, να δίνουμε φάρμακα στους καρκινοπαθείς και είπε «όχι δεν μπορώ».

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας λέω τώρα για όλες τις οφειλές σας. Πάμε τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάτε κ. Λουράντο;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία λοιπόν κλείστηκε το ραντεβού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ και σας μιλάω… πώς να σας πω; Με όση ειλικρίνεια διαθέτω και με όσες διαβεβαιώσεις έχω από όλες τις πλευρές για τη μεταφορά των κονδυλίων, ότι ταλαιπωρείτε τον κόσμο τσάμπα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έρθει.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Δεν ταλαιπωρούμε τον κόσμο τσάμπα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να κλείσουμε για διαφημίσεις και θα ξαναγυρίσουμε.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Συγνώμη, δεν ταλαιπωρούμε εμείς τον κόσμο, ταλαιπωρούν αυτοί που δεν πληρώνουν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας καλώ τώρα, λοιπόν, να έχετε κάθε διαβεβαίωση με τη δική σας υπόσταση ότι να σταματήσετε την απεργία αυτή σήμερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να κλείσουμε για διαφημίσεις και θα επιστρέψουμε, σας περιμένει στο Υπουργείο κ. Λουράντο, επιστρέφουμε κ. Υπουργέ για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας.

(ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ)

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι μαζί μας. Είχαμε μία εξέλιξη για το θέμα των φαρμακοποιών οι οποίοι δεν εκτελούν συνταγές του Δημοσίου, όπου κλήθηκε ραντεβού στον αέρα, κλείσανε μεταξύ τους, εμείς δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μεσολαβήσαμε εμείς, η τηλεόραση δεν πιστεύουμε ότι πολλές φορές λύνει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, εάν μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο έστω και μ’ αυτή την όξυνση μπορεί να βγει κάτι θετικό, τότε ναι, μπορεί να συμβάλει η τηλεόραση, αλλά όχι η εκπομπή δεν ανήκει στην εκπομπή η επιτυχία ή η αποτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Κύριε Υπουργέ ελπίζουμε να πάνε καλά σ’ αυτό θέμα …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, για τον κόσμο, για τον κόσμο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για τον κόσμο πάνω απ’ όλα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς, ξαναλέω, έχουμε το καθήκον να δεχόμαστε και τις διαμαρτυρίες, θα έλεγα ακόμα και τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς. Και τι δεν έχει πει, τέλος πάντων. Εμείς, όχι όμως ο κόσμος, όχι ειδικά οι ασθενούντες από βαριές ασθένειες, αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα να είναι τα μέσα για να λύνουμε εμείς προβλήματα. Είναι κρίμα δηλαδή και να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κ. Υπουργέ, κάποια δημοσιεύματα, δεν ξέρω αν τα είδατε, ότι υπάρχουν φοβερές περικοπές και ότι αυτές επιβάλλονται από την Τρόικα, όπως για παράδειγμα θα είδατε το δημοσίευμα, κόπηκε η πορτοκαλάδα για τους αιμοδότες. Θα το είδατε τις προηγούμενες μέρες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το είδα, ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι για λόγους οικονομίας, αυτή η πορτοκαλάδα που δίναμε στους αιμοδότες λίγο μετά …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω ποιος την πήρε αυτή την απόφαση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ντροπή αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, βεβαίως είναι ντροπή και δεν ξέρω ποιος πήρε τέτοια απόφαση, δηλαδή δεν γνωρίζω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σας έκανε και εσάς εντύπωση αν κόπηκε όντως η πορτοκαλάδα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήταν και αστείο, δεν ήταν μόνο τραγικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν όντως δεν το γνωρίζετε, εγώ μένω έκπληκτος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ έχουμε, κ. Παπαδάκη, να μειώσουμε τη δαπάνη από εξορθολογισμό όχι απ’ αυτά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, βέβαια, αυτό είπα κι εγώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τότε να μην παρέχουμε και υπηρεσίες υγείας για να μην έχουμε δαπάνες. Το στοίχημα που δεν το κερδίζουμε πάντα σ’ αυτό το χρόνο που προσπαθούμε να τα μαζέψουμε δεν το κερδίσουμε πάντα, το στοίχημα είναι να περιορίσεις τις δαπάνες χωρίς να κάνεις κακό. Να περιορίζεις δαπάνες από τη σπατάλη.

Συζητάμε τώρα στη Βουλή για το Ωνάσειο Νοσοκομείο, ένα νοσοκομείο το οποίο πρέπει να στηριχθεί, ένα νοσοκομείο στο οποίο πολύς κόσμος βρίσκει την υγειά του έτσι. Συζητάμε, όμως, κ. Παπαδάκη, ένα νοσοκομείο που πήρε μια επιχορήγηση από το κράτος για το 2011 αυτή θα είναι 7.700.000,00 € και το 2010 μας έβαλε μέσα 25 εκατομμύρια.

Και λέμε, ότι αν αυτό είναι μια κακιά συνήθεια που κρατάει κάποια χρόνια, αυτή η κακιά συνήθεια πρέπει να περιοριστεί, πρέπει όλοι να κοιτάμε να εξορθολογίσουμε στις δαπάνες, όχι να λέμε στον καρδιοπαθή …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι εις βάρος όμως της ποιότητας της υγείας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι είναι. Όχι να λέμε, δεν αγοράζω – πώς να πω - τα βασικά μου υλικά για να δείξω ότι έχω καλό προϋπολογισμό. Αυτό δεν είναι καλή διοίκηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, κάπου γίνεται αυτό. Δηλαδή υπάρχουν γιατροί οι οποίοι λένε, το οξυζενέ το φέρνω από το σπίτι μου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχουν γιατροί κατ’ αρχάς που κάνουν, οι διοικήσεις των νοσοκομείων πολλές φορές, εκεί εγώ ρίχνω την ευθύνη, αγωνιώντας και προσπαθώντας να περικόψουν τις δαπάνες, δεν αγοράζουν. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, δεν αγοράζουν βασικά υλικά και έχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά.

Η δική μας κατεύθυνση δεν είναι αυτή. Η δική μας κατεύθυνση, κ. Παπαδάκη, δεν είναι να μην έχει οξυζενέ, ή να μην έχει γάζα. Η δική μας κατεύθυνση είναι να τα κάνεις όλα σωστά για να έχεις φτηνότερες προμήθειες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως δεν έχουμε οξυζενέ και γάζες σε κάποια νοσοκομεία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι καθολικό αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το γενικεύω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας δώσω ένα παράδειγμα είναι ορισμένα υλικά κρίσιμα. Λέμε, έβαλα πάλι στον τελευταίο νόμο τη ρύθμιση, όταν κάνεις ένα διαγωνισμό και καταλήγεις στην φτηνότερη τιμή και πριν αγοράσεις, μάθεις ότι ένα άλλο νοσοκομείο στην εγχώρια αγορά αγόρασε φτηνότερα το ίδιο υλικό σταματάς το διαγωνισμό σου και πας και αγοράζεις στη φτηνή τιμή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτονόητο είναι αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, δεν υπήρχε αυτό. Γιατί, κ. Παπαδάκη, επειδή δεν υπάρχουν …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλά και οι Manager που είχαμε βάλει στα νοσοκομεία και τους πληρώναμε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τέλος πάντων έγιναν πολλά στο παρελθόν και τώρα …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πληρώναμε Manager, δεν είχαμε Manager;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και τώρα ακόμα γίνονται λάθη, αλλά προσπαθούμε να βάλουμε τα 132, από τον Ιούνιο 137 νοσοκομεία στο ίδιο τρένο επάνω. Ήδη έχουμε εικόνα του τι χαλάσαμε Γενάρη – Φλεβάρη, ούτως ώστε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.

Βρήκαμε για τα ίδια υλικά, κ. Παπαδάκη, εταιρεία η οποία τα πούλαγε 400% φτηνότερα. Και είπαμε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα λεφτά που πήγαιναν, η διαφορά που πήγαινε κ. Υπουργέ, σε ποιες τσέπες πήγαινε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσέξτε να σας πω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε κάποιες τσέπες πρέπει να πήγαινε αυτή η διαφορά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν είναι πάντα η πονηρία, ή κατεργαριά. Πολλές φορές είναι και η διοικητική ακαταστασία. Όταν δεν έχεις ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, μία εταιρεία η οποία είναι στην Κρήτη, λέω ένα παράδειγμα, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμό στην Αλεξανδρούπολη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λόγω εντοπιότητας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι εντοπιότητας, δεν έχει ανθρώπους να το κάνει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει το κράτος όμως, δεν έχει το κράτος ανθρώπους και κάθονται.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τώρα επεμβαίνει το κράτος και τι λέει; Έκανε η κα Ξενογιαννακοπούλου ένα Παρατηρητήριο Τιμών, καλό. Εγώ το ενημερώνω τώρα όπου ακούω, ότι εδώ πέρα υπάρχει το 401 με ενημέρωσε ο κ. Φλωρίδης, προσέξτε τώρα, στη Βουλή με επιστολή, έδωσε τις τιμές του 401. Πήρα αυτές τις τιμές από τη Βουλή και τις έδωσα στην Επιτροπή Προμηθειών, λέω, αυτές οι τιμές είναι πολύ φτηνότερες …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλάμε για υλικό για βαμβάκι, μιλάμε για αυτά, για αυτά που έχει παρατηρηθεί ότι έχουμε ελλείψεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταλαβαίνετε τώρα πως δουλεύουμε; Δουλεύουμε, κ. Παπαδάκη, ακόμη με τον αραμπά, πηγαίνουμε με τον αραμπά. Συνεπώς κάθε φιλότιμη προσπάθεια είναι και χρήσιμη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν τις χρεώνεται ο ελληνικός λαός αυτές τις κινήσεις του αραμπά; Διότι ο ελληνικός λαός ψηφίζει κυβερνήσεις, αλλά είναι …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπα εγώ; Γι’ αυτό το θέμα ειδικά ο ελληνικός λαός δεν φταίει και δεν φταίει καθόλου, γιατί πλήρωσε για το Υπουργείο Υγείας 20 προγράμματα ψηφιοποίησης και δεν έχουμε κανένα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με κυβερνήσεις και Νέα Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και των δύο κομμάτων, κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και των δύο κομμάτων έτσι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Θέλω να έρθουμε τώρα σε θέματα γενικότερης πολιτικής.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν πιστεύω, κ. Παπαδάκη, ότι η ικανότητα είναι ζήτημα κόμματος. Και η ανικανότητα επίσης. Είναι ζήτημα ανθρώπων. Εκείνο που πρέπει ένα κόμμα να κάνει είναι να νοιάζεται ως Κυβέρνηση για έναν τομέα συγκεκριμένο.

Εάν υπάρχει απόλυτη ελευθερία, πώς να πω, εξαθλίωση της κατάστασης και ταυτόχρονα εκτίναξης των δαπανών, γιατί υπήρξε κι αυτό, τότε λοιπόν φταίει εκεί μια Κυβέρνηση. Όταν, όμως, η Κυβέρνηση, όπως αυτή η Κυβέρνηση του Παπανδρέου λέει να περιορίσουμε τη σπατάλη και ο Υπουργός ευθυγραμμίζεται τότε γίνεται ένας αγώνας να κάνουμε κάτι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εξαρτάται όμως τι θεωρούμε σπατάλη. Άμα θεωρούμε σπατάλη το επίδομα, άμα θεωρούμε σπατάλη τη σύνταξη …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι βέβαια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα εκείνα κόβουμε κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά όταν ένα υλικό το αγοράζεις …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα πρώτα που κόψαμε, ξέρετε είναι και θέμα, γιατί αν αυτά που λέτε είχαν προηγηθεί του κοψίματος των συντάξεων και ποιων συντάξεων, των χαμηλών συντάξεων, των μεσαίων εισοδημάτων και κάτω …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το έχω πει αυτό ως Υπουργός Εργασίας, ότι αν είχαμε περιορίσει τη φαρμακευτική σπατάλη, δεν θα χρειαζόντουσαν τα μέτρα αυτά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι, γι’ αυτό είναι εξοργισμένος ο κόσμος. Χαίρομαι πολύ, συμφωνώ μαζί σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και αν μιλήσετε με τον κ. Κουτρουμάνη που έχει την επίγνωση των τρεχόντων αριθμών θα σας πει πόσοι είναι …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν τους τα λέγατε αυτά που λέτε εδώ στο Υπουργικό Συμβούλιο κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι λέτε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν τα λέγατε αυτά που λέτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί δεν τους λέγατε κύριοι …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε πάρει την απόφαση να μειωθεί η σπατάλη στο φάρμακο, η οποία μέσα σε πέντε χρόνια διπλασιάστηκε και ξεπέρασε κάθε κατανάλωση φαρμάκου σε χώρα με τον πληθυσμό όπως η Ελλάδα.

Κάναμε ένα ρεκόρ, κ. Παπαδάκη, παγκόσμιο ρεκόρ, παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ, χαλάγαμε περισσότερα απ’ όλο τον πλανήτη στο φάρμακο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, προσέξτε όμως, να έρθω τώρα στην οργή του κόσμου. Όταν ο κόσμος όμως με βάση αυτά που λέτε εσείς και που μπορεί να συμφωνήσει, ακούει όμως από κάποιο συνάδελφό μας και όχι τυχαίο, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, μαζί τα φάγαμε, σου λέει για στάσου μισό λεπτό εδώ πέρα βγαίνει ότι όχι ανικανότητα, η έλλειψη διοικητικής διάρθρωσης και φροντίδας, η έλλειψη ελέγχων ικανών ανθρώπων;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για το φάρμακο ειδικά και δευτερευόντως για τα υλικά τα άλλα που λέγαμε πριν, για το φάρμακο ειδικά δεν φταίει κανένας άλλος, κανένας μα κανένας άλλος παρά μόνον οι Κυβερνήσεις. Αλλά με οδηγείτε σε μία αντιπολιτευτική φράση που δεν θέλω να την πω.

Γιατί, κ. Παπαδάκη, είμαι υποχρεωμένος παρ’ ότι εγώ τη λέξη Νέα Δημοκρατία δεν την λέω σχεδόν ποτέ, δεν έχω πρόβλημα εγώ με τη Νέα Δημοκρατία, το πρόβλημα είναι του Υπουργού Υγείας όποιος και αν είναι αυτός, δεν είναι το άλλο κόμμα, το πρόβλημα του Υπουργού Υγείας είναι να κάνει κάτι.

Εδώ, λοιπόν, όμως έρχομαι, είμαι υποχρεωμένος να πω και είναι κατ’ εξαίρεση αυτό που κάνω, ότι ο παροξυσμός της φαρμακευτικής δαπάνης προσδιορίζεται σε τρία συγκεκριμένα έτη, κ. Παπαδάκη, - όπως και να το κάνω, θέλω δεν θέλω, πρέπει να το πω - που δεν αφορά τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ή τις Κυβερνήσεις πριν το 2005, για να πω και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία.

Όταν το 2004 δώσαμε την Κυβέρνηση στον τότε νικητή, τον κ. Καραμανλή η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 2,5 δισ. σε όλη τη χώρα, κ. Παπαδάκη, έγινε 5 δισ. Για αυτά τα 2,5 δισ. παραπάνω δεν φταίει ο Έλληνας πολίτης και δεν φταίνε και τα άλλα κόμματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να έρθουμε σε θέματα γενικότερης πολιτικής τώρα κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά δεν έχει κανένα νόημα να μένουμε τώρα στα κομματικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να έρθουμε σε θέματα γενικότερης πολιτικής. Την δικαιολογείτε την οργή του κόσμου για όλα τα θέματα; Υπάρχει μία οργή, εγώ δεν δικαιολογώ τις αντιδράσεις, δηλαδή όχι στη χειροδικία, όχι στο γιαούρτι, αλλά η οργή είναι ένα συναίσθημα, όπως είναι η χαρά, όπως είναι η λύπη και ο κόσμος ουέ και αλίμονο αν δεν είναι οργισμένος.

Εάν ελέγξει βέβαια την οργή του και αν την εκδηλώσει την οργή του με έναν τρόπο ο οποίος μπορεί να είναι αποτελεσματικός και κατά την άποψή μου είναι αποτελεσματικότερος του γιαουρτιού η οργή που βγαίνει μέσα από το λόγο τον ώριμο της αντιπαράθεσης της πολιτικής. Κύριε υπουργέ δεν σας προβληματίζει αυτό το γεγονός;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως με προβληματίζει, αλλά ανήκω σ' αυτούς που θεωρούν λογικό όταν κάνεις πολιτικές περικοπών να έχεις αντιδράσεις. Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα μόνο αυτό. Είδατε και στη Μεγάλη Βρετανία τι συνέβη τις περασμένες ημέρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είδα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως. Δεν υπάρχει πολίτης, ακόμη κι αν ας πούμε μία αύξηση ενός δημοσίου υπαλλήλου κάποια στιγμή μπορούσε να θεωρηθεί, ή ένα επίδομα υπερβολικό. Δεν υπάρχει πολίτης στον κόσμο που να τους πει «σου ελαττώνω το εισόδημα» και να χαίρεται. Δεν υπάρχει κανένας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και να τον θεωρείς υπεύθυνο ή να νομίζει ο πολίτης ότι η αιτία του κακού…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά τα κακά οφείλονται σ' αυτόν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν μου επιτρέπετε…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η αιτία του κακού είναι το επίδομά του.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τη δική μου σχέση που έχω με τους ανθρώπους κι αν καταλαβαίνω καλά, γιατί μπορεί να κάνω λάθος, καταλαβαίνω, κ. Παπαδάκη, ότι η οργή του κόσμου δεν προκύπτει από σκέψεις πολιτικών περί συνευθύνης. Η οργή του κόσμου προκύπτει από το γεγονός ότι του περικόπτεις το εισόδημα. Ένας άνθρωπος, ένας Έλληνας και μία Ελληνίδα…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αδικαιολόγητα όμως κατά την άποψη του πολίτη, δικαιολογημένα κατά την άποψη του πολιτικού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και οι πολίτες ξέρουν ότι υπάρχει ανάγκη η Ελλάδα να μαζευτεί σε επίπεδα που μπορεί, στα επίπεδα των δυνάμεών της και οι πολίτες…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεκινώντας από το επίδομα όμως κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει, κ. Παπαδάκη, πιστεύω, μια άλλη κοινή γνώμη η οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ με τα δύσκολα μέτρα που παίρνει θα είχε καταρρεύσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν φαίνεται αυτό στις δημοσκοπήσεις βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει υποστεί πάντως μεγάλη μείωση στα ποσοστά του.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει υποστεί πολύ μεγάλη μείωση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνώ, έχει υποστεί μείωση, παραμένει όμως πρώτο. Και εάν – για να πω και τις απόψεις μου τώρα – δεν είναι ενοχικό, εάν δηλαδή δεν εμφανίζει τον πολιτικό του λόγο με μισόλογα και τις πολιτικές του επιλογές με μισόλογα, και εάν πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την έχει πει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αα!

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πιστεύω, κ. Παπαδάκη, ότι αν ο ελληνικός λαός ενημερωθεί για όλη την αλήθεια και αν ο ελληνικός λαός ακούσει το λόγο μας χωρίς περιστροφές, όταν θα αναζητήσει αντιπρόταση και δεν θα τη βρει, που δεν υπάρχει, θα καταλάβει ότι εμείς κάνουμε καλό, προπηλακιζόμενοι, κάνουμε όμως καλό. Εάν και δεν λες την αλήθεια ολόκληρη και έχεις ενοχές για την πολιτική σου και προπηλακίζεσαι…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πότε την είπατε την αλήθεια κ. Υπουργέ όμως; Πότε την είπατε την αλήθεια; Την αλήθεια την είπατε, ξέρετε πότε την είπατε; Κατόπιν εορτής. Η πρώτη αλήθεια ήταν η αλήθεια του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή και λίγο πριν από τις εκλογές. Ήταν ότι λεφτά υπάρχουν. Και ένα – δυο μήνες μετά διαπιστώσατε ότι δεν υπάρχουν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, τα έχουμε κουβεντιάσει αυτά. Εγώ δεν θέλω να επανέλθω, τα έχουμε κουβεντιάσει αυτά, όμως είμαι υπερήφανος…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα έχουμε κουβεντιάσει, αλλά δεν το ξεπερνάει ο ελληνικός λαός.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαι υπερήφανος προσωπικά γιατί επειδή, όχι για άλλο λόγο, επειδή όμως χειρίστηκα Υπουργεία που έχουν σχέση με τους ανθρώπους και που η σχέση αυτή εξαρτάται από το τι λεφτά έχει το ταμείο, εγώ βγήκα πρώτος και είπα την αλήθεια, λέγοντας, κ. Παπαδάκη, για μένα ότι δεν είμαι καλά, ότι είμαι υπερβολικός, ότι θέλω να φύγω. Μου λέγανε διάφορα, θυμίζω. Εγώ, όμως, είπα αυτό που είδα, κ. Παπαδάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι δεν υπάρχει σάλιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τότε, θυμάμαι, που είχα πει για το ταμείο ανεργίας ότι δεν έχουμε λεφτά…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι δεν υπάρχει σάλιο είπατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήταν Δευτέρα και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ πάλευε να βρει χρήματα για την Πέμπτη για να δώσει το επίδομα ανεργίας. Είπα την αλήθεια, κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε όμως…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και σας ξαναλέω τώρα – γιατί είναι πάλι κατάλληλος χρόνος – κ. Παπαδάκη ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλο το πρόβλημα που έχει η χώρα, και πρέπει να το μάθει με τους πιο σαφείς…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πώς αντιμετωπίζεται κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί την αλήθεια τη μαθαίνουμε λίγη – λίγη. Για παράδειγμα, και ήθελα να σας το πω αυτό, περάσανε δύο δάσκαλοί σας, ο κ. Κασσιμάτης και ο κ. Μπέης, όπου τα φοιτητικά σας χρόνια περάσατε από τα χέρια τους. Δεν περάσατε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως – βεβαίως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπαν σκληρά πράγματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω και ένα όνομα που θέλω πάντα να το λέω γιατί έχω προσωπική ευθύνη να θυμίζω, σ' αυτούς τους δασκάλους ανήκει και ο εκλιπών ο Δημήτρης Τσάτσος, έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως – βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο οποίος θα είχε μιλήσει κι αυτός.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Μίλησαν λοιπόν. Ήταν την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξενούμενοι εδώ σ' αυτή την εκπομπή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λίγο νερό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λίγο νερό στον κ. Υπουργό. Είδατε, φροντίζω. Ήταν εδώ καλεσμένοι σ' αυτή την εκπομπή και είπαν ότι οι μαθητές τους, πολιτικοί σήμερα, δεν τους εκφράζουν και δεν τους αντιπροσωπεύουν, γιατί έχουν κάνει φοβερά λάθη και συμμετέχουν σε μία διαδικασία η οποία είναι αντίθετη με το Σύνταγμα της χώρας, ότι οι δανειακές συμβάσεις καθαρά περιέχουν όρους και συμφωνίες οι οποίες είναι αντισυνταγματικές, οι οποίες μπορούν να προσβληθούν και αν οι δανειστές μας δε δεχτούν, να πουν «κόψτε το λαιμό σας, τι μας ενδιαφέρει εμάς το Σύνταγμά σας, εδώ έχετε υπογράψει κύριοι» μπορούμε να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όλα αυτά να αλλάξουν. Δηλαδή με λίγα λόγια οι δάσκαλοί σας μας είπαν κ. Υπουργέ ότι οδηγηθήκαμε ως πρόβατα στη σφαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ότι έχει χαθεί η εθνική μας…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ότι έχει χαθεί και η εθνική μας ανεξαρτησία με την υπογραφή αυτών των δανειακών συμβάσεων. Είναι λόγια του κ. Κασσιμάτη μόλις την προηγούμενη Πέμπτη αυτά που σας λέω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, μια χώρα η οποία δεν μπορεί να βρει χρήματα για τις ανάγκες της από τις αγορές, και στηρίζεται στην αλληλεγγύη για λόγους άλλους των Ευρωπαίων, των λαών της Ευρώπης – γιατί μας δάνεισαν οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, αυτοί μας δανείσανε – όταν μια χώρα καταφεύγει εκεί, καταλήγει εκεί, είναι λογικό ένας δάσκαλος του Δικαίου να σκέφτεται, ειδικά ένας δημοσιολόγος να σκέφτεται ότι η κυριαρχία της έχει υποστεί ρωγμές.

Δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου μόνος σου, να καταφεύγεις σε άλλους, οι οποίοι να επιλέγουν τη σωτηρία σου, γιατί έτσι βοηθάει την Ευρωζώνη κ.λπ., και αυτό να σε κάνει να είσαι στα πόδια σου όπως ήσουν. Δεν είσαι όπως ήσουν. Πρέπει να ξαναγίνεις όπως ήσουν. Πρέπει να ξανασταθείς στα πόδια σου. Εδώ διαφωνώ με το συμπέρασμα των Καθηγητών μου, και διαφωνώ για τον εξής λόγο.

Αν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαλέξει την πολεμική απέναντι στην Ευρώπη, έχει διαλέξει την πολεμική απέναντι στο καταφύγιό της. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Παπανδρέου, κ. Παπαδάκη, έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή, επειδή και η Ευρώπη έτσι έχει συμφέρον, να έχουμε ένα καταφύγιο.

Το καταφύγιο δεν είναι η λύση, είναι η προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει η λύση σου. Το καταφύγιο είναι ότι το μέσον. Αν εσύ ως Ελλάδα δεν παλέψεις για το καλύτερο, λέγοντας στο λαό ποια είναι η αλήθεια και λέγοντας πώς θα το κάνεις, τότε το καταφύγιο μένει καταφύγιο και η Ελλάδα βουλιάζει. Καταλαβαίνετε; Άρα, διαφωνώ με τον…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταφύγιο κ. Υπουργέ όταν μας υποχρεώνουν να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία μας; Καταφύγιο όταν μας υποχρεώνουν να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε – ακούστε. Για τους μισθούς και τις συντάξεις τα είπαμε. Για τη δημόσια περιουσία πρέπει να πω…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον εθνικό πλούτο. Τα 50 δισεκατομμύρια, το ξέρετε πολύ καλά. 50 δισεκατομμύρια από την αξιοποίηση δεν πρόκειται να βρεθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τίποτα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα περισσότερα θα βρεθούν από την εκποίηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, σου λέει: σου δίνω 110 δισεκατομμύρια ευρώ για να σωθείς τον Μάη του 2010. Σου μειώνω το επιτόκιο τώρα. Σου επιμηκύνω το χρόνο αποπληρωμής κι αν χρειαστείς κι άλλα, υπάρχει και ένας μηχανισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σου το κάνει τσάμπα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσύ θα πεις «θα σας δείρω» κι από πάνω; Εσύ από πάνω θα πεις «θα σας πάω και στα Δικαστήρια»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας το κάνει τσάμπα όμως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, μισό λεπτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, σας παρακαλώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνοι έχουν κέρδος. Δεν ξέρω τι θα λέγατε εσείς. Κύριε Υπουργέ, επειδή απευθύνατε το ερώτημα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, επιτρέψτε μου, να κλείσω τη φράση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επειδή απευθύνατε το ερώτημα όμως, δεν ξέρω τι θα κάνατε εσείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να κλείσω τη φράση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω λοιπόν, όχι να σε δείρω, και εγώ κάτι να βάλω. Τι να βάλω, την κυριαρχία μου; Να πουλήσω έδαφος; Δεν γίνεται. Το Σύνταγμα το απαγορεύει κι αν και το Σύνταγμα δεν το απαγόρευε ακόμη, είναι προδοσία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα το υπογράψαμε. Το υπογράψαμε αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όμως, εμείς δεν λέμε να πωληθεί έδαφος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το λέει το μνημόνιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, κ. Παπαδάκη. Άλλο πωλώ – που δεν μπορώ – ένα νησί, που δεν μπορώ να το κάνω, δηλαδή είναι και κωμικό, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, άλλο πουλώ ένα οικόπεδο σε ένα νησί. Το καταλαβαίνετε; Καταλαβαίνετε τη διαφορά;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υποθηκεύω. Το «υποθηκεύω»…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άλλο ένα οικόπεδο. Εμείς στους φοιτητές μας στο πρώτο έτος μαθαίναμε, κ. Παπαδάκη, ότι το Δημόσιο σε ορισμένες συναλλαγές του είναι όπως οι ιδιώτες, όπως εμείς, αγοράζει και πωλεί και δεν έχει παραπάνω δικαιώματα. Πάει και κάνει μια αγοραπωλησία, ή μια μίσθωση, ή μια εκμίσθωση όπως εσείς και εγώ. Αυτό δεν είναι εκδήλωση κυριαρχίας, είναι εκδήλωση κυριότητας, ιδιοκτησίας. Άλλο ένα οικόπεδο και άλλο ένα νησί. Ο κ. Παπανδρέου το διευκρίνισε δέκα φορές αυτό. Γιατί κρατάει αυτή η συζήτηση;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κ. Υπουργέ, η διαφορά μεταξύ…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και κρατάει αυτή η συζήτηση, με συγχωρείτε, γιατί και η Κυβέρνηση, εμείς δηλαδή, μόλις μας είπαν κάτι τέτοια, αντί να βγούμε μπροστά να εξηγήσουμε, κάναμε πίσω, και αυτό το μπρος – πίσω είναι που εμένα δεν μου αρέσει, κ. Παπαδάκη. Κάναμε πίσω και αρχίσαμε τον αναρχικό πολιτικό λόγο, δεν εννοούσαμε αυτό, δεν εννοούσαμε εκείνο. Τι εννοούσες βρε συ; Στο πρώτο έτος τα λέμε στα παιδιά αυτά. Άλλο κυριαρχία και έδαφος, άλλο ένα οικόπεδο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υποθηκευμένη όμως την περιουσία του κράτους την έχουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι εννοείτε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υποθηκευμένη την περιουσία του κράτους, γιατί αν δεν μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε αυτά τα 110 δισεκατομμύρια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από κάπου πρέπει να τα βρουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπου με πανωτόκια, δεν ξέρω κι εγώ πόσο τα έχουν φτάσει…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, το πανωτόκι, το επιτόκιο με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού μειώθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μειώθηκε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και η Ελλάδα από τη μείωση κερδίζει 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το θέμα είναι αυτά, κ. Παπαδάκη, από τη στιγμή που τα πήραμε, από τη στιγμή που βρήκαμε το καταφύγιο, να δουλέψουμε την επόμενη ημέρα, και εγώ προσπαθώ να παρέμβω και να πω ότι δεν έχουμε ούτε μια μέρα να χάσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε τι προσπαθώ να σας πω τόση ώρα κ. Υπουργέ όμως;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ, ίσως να μην καταλαβαίνω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσπαθώ να σας πω το εξής. Αν ήταν μια χώρα στην οποία είχε μπει το δίλημμα και με τη μορφή δημοψηφίσματος ακόμα ή δημόσιου διαλόγου «Έλληνες, αυτή είναι η πραγματικότητα», δεν μπήκε κ. Υπουργέ. Τη μία μέρα λέγατε «υπάρχουν λεφτά», όχι εσείς…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, δεν μπήκε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συγγνώμη, αν έχετε την καλοσύνη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τη μέρα λέγατε «υπάρχουν λεφτά» και την άλλη μέρα πηγαίναμε στο Δ.Ν.Τ., και μετά κάτι άλλο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Πρωθυπουργός…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι και αυτοί που μας δανείσανε με σκληρούς όρους, σας έχουν πει κ. Υπουργέ – στην κυβέρνηση, όχι σε σας, το ξέρετε ότι δεν αναφέρομαι σε σας – βάλτε έναν φυλακή. Όχι μόνο δεν έχετε βάλει έναν φυλακή, αλλά προστατεύονται κιόλας. Δηλαδή εκείνοι οι οποίοι έχουν φέρει τη χώρα σ' αυτά τα χάλια δεν τους ξέρουμε, κι αν τον ξεστομίσω εγώ ή εσείς θα μας κάνουν αγωγή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τι εννοούσε και τι εννοούσε και το ΠΑΣΟΚ με το «υπάρχουν λεφτά». Από την πλευρά μου σας θυμίζω τον πολιτικό μου λόγο, που σας ευχαριστώ που τον θυμηθήκατε, στο τέλος του 2009 – αρχές του 2010 και θέλω στους τηλεθεατές σας να πω ότι το 2008 προς 2009 πηγαίνοντας στον προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας εκείνου του έτους, είχα πει στη Βουλή ότι η χώρα θα τεθεί υπό μορφή εποπτείας.

Είχα πει ότι η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί και δεν θα βρίσκει λεφτά. Είμαι κανένας – πώς να πω – ιδιαίτερα ικανός; Όχι; Τα πράγματα ήταν απλά. Ξεφεύγαμε από τους συνήθεις στον κόσμο όρους του διεθνούς δανεισμού, αλλάζαμε φυσιογνωμία. Τώρα σε ό, τι αφορά την τιμώρηση, επειδή το θέμα αυτό…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το πείτε αμέσως μετά τις διαφημίσεις για να μην σας κόψω;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω μια φράση. Στο Υπουργείο έμαθα, στο Υπουργείο μου έμαθα ότι πριν από μια βδομάδα για ένα νοσοκομείο της χώρας επιβλήθηκαν κάποιες ποινές που έχουν να κάνουν με προμήθειες, που έχουν να κάνουν με το χειρισμό…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά όμως ότι τον ένοχο τον ξέρουμε και είναι γνωστή η αιτία, αλλά δεν τολμάει το πολιτικό σύστημα να κάνει αυτοκάθαρση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να πω ότι η ατιμωρησία είναι ατιμωρησία δημοσιογραφική. Δηλαδή υπάρχουν…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για να μην μας κόψουν στον αέρα, επιστρέφουμε.

(ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ)

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επιστροφή για να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας και με τον Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, αφού σε λίγη ώρα θα πρέπει να έρθει και στο γραφείο σας ο κ. Λουράντος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ελπίζω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπου κλείσατε το ραντεβού στον αέρα οι δυο σας. Εμείς δεν μεσολαβήσαμε, οι δυο σας κλείσατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ελπίζω, κ. Παπαδάκη, να τελειώσει σήμερα η ταλαιπωρία των ανθρώπων με βαριές ασθένειες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι όμως και οι γιατροί του ΟΠΑΔ που είναι και αυτοί απλήρωτοι. Λένε ότι είναι απλήρωτοι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι – ναι, πιο πολύ απ’ ό, τι οι φαρμακοποιοί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πιο πολύ. Με αυτούς τι θα γίνει επί τη ευκαιρία;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και στα χρήματα αυτά, μας έδωσε 250 εκατομμύρια το Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη για τα φαρμακεία και για τους γιατρούς και για τις παρακλινικές εξετάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάρουν…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι πιο αδικημένοι είναι οι γιατροί και οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα και αυτοί θα πάρουν ένα μέρος των οφειλών τους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Αυτοί κ. Παπαδάκη είναι πιο αδικημένοι από τα φαρμακεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Είναι από το 2009.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και αυτό επί χρόνια, από ακόμα και μήνες του 2009. Του 2009 ξέρω εγώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Του ΄09. Να έρθουμε τώρα στη γενικότερη πολιτική κατάσταση και πάλι όπως λέγαμε. Ανασχηματισμός. Διάβασα μια συνέντευξή σας στο «Κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ» όπου χαρακτηρίσατε αυτοκτονία την ενέργεια των πρόωρων εκλογών και τυχοδιωκτική. Κάποιοι λένε «ωπ, καπέλωσε τον Παπανδρέου» γιατί αν ο Πρωθυπουργός είχε σκοπό να πάει σε πρόωρες εκλογές, γιατί ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές εκείνος το αποφασίζει, ο Λοβέρδος…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου το έχει πει επανειλημμένα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχει πει, βέβαια. Και δεν είστε ο μόνος, το είπε και η κα Διαμαντοπούλου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αισθάνομαι απολύτως εντός γραμμής και μάλιστα το πιστεύω και με την καρδιά μου. Δηλαδή είναι δυνατόν τώρα, κ. Παπαδάκη, να μπούμε σε διαδικασία; Εάν μπαίναμε σε διαδικασία εκλογών, θεωρώ ζητούμενο αν θα φτάναμε μέχρι τις εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανασχηματισμός όμως;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τώρα λέω και μάλιστα το έχω πει με πιο οξύ τρόπο σε ένα καινούργιο site, στο «iefimerida». Έχω πει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε όλες τις μεταπολιτευτικές κακές συνήθειες. Η πρώτη κακή συνήθεια είναι μετά την μεταπολίτευση, έξι μήνες μετά τις εκλογές να λέμε για εκλογές, και μια ολόκληρη φιλολογία περί εκλογών που κρατάει τρία χρόνια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανασχηματισμός;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η δεύτερη κακή συνήθεια είναι ο ανασχηματισμός. Κάθε τρεις και λίγο ανασχηματισμός. Όμως, επειδή…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω βάλει στοίχημα από την προηγούμενη Τετάρτη εδώ με τους συνεργάτες μου και το έχω πει και στον Ντίνο Σιωμόπουλο και στα υπόλοιπα τα κορίτσια εδώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το χάσουμε μάλλον.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι μέχρι Τετάρτη – Πέμπτη θα έχουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε εξελίξεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποια αναδόμηση, ανασχηματισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, θα το χάσουμε απ’ ό,τι φαίνεται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τι θα κάνω, θα το χάσω ή θα το κερδίσω;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω. Εγώ δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω, ούτε δικαιούμαι να ξέρω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εκείνο όμως που…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα ακούγεται και για σας. Ακούγεται η μετακίνησή σας στο Υπουργείο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται αναβάθμιση. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο είναι αναβάθμιση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αναβάθμιση να φύγεις, να πας στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά επειδή πήγατε στο Εργασίας, μετά το Εργασίας στο Υγείας, μήπως ο δρόμος οδηγεί προς το Οικονομικών και για μία κίνηση τόνωσης να μπει κι ένας άνθρωπος ο οποίος…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω θέματα ανοιχτά εδώ και δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο. Άλλωστε, κ. Παπαδάκη, μετά τον Ιούνιο του 2010… εγώ αισθάνομαι ότι μπήκα μέσα στη φωτιά, έπεσα στη φωτιά. Σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει αυτό, τώρα τι να του λες; Ό, τι και να μου πείτε, ο καμένος τη φωτιά δεν τη φοβάται που λέμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ώπα!

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πάρω όπως θέλω αυτό που είπατε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι – όχι, να το πάρετε όπως το λέω. Εγώ λέω ότι…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πω – πω, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ένα Υπουργείο, με τόσα θέματα ανοιχτά, έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Ωστόσο, επειδή εδώ και 25 ημέρες συζητείται διαρκώς το θέμα της αλλαγής της κυβέρνησης κ.λπ., και εν πάση περιπτώσει οι δημοσιογράφοι δεν τα βγάζουν και από το κεφάλι τους όλα, κάποια άμα τους δώσεις μια αφορμή τα πλάθουν και όπως θέλουν για να τα κάνουν καλύτερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Α, και εσείς με μένα είσαστε δηλαδή. Καλά έκανα και έβαλα το στοίχημα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω, λοιπόν, ότι εφόσον κάτι συζητείται, αν είναι να υπάρχει, που ούτε δικό μου θέμα είναι να το ξέρω ούτε δικό μου θέμα είναι να το λέω, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε τόση εκκρεμότητα επί τόσες μέρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν; Άρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή να γίνει τώρα ή να μη γίνει καθόλου, αυτό μας λέει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα αν είναι να γίνει θα γίνει εντός των ημερών. Εγώ το διαβάζω αυτό που είπατε ότι αν είναι να γίνει θα γίνει εντός των ημερών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχει ενημέρωση επ’ αυτού και δεν δικαιούται και να έχει, ούτε θέλω να έχω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Έχουμε…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απλά και μόνο δεν μπορούμε αυτές τις μεταπολιτευτικές ασθένειες, μια κυβέρνηση να την κρατάς στον αέρα επί μήνες με φιλολογία περί ανασχηματισμού, να τις παρακολουθούμε και τώρα. Κύριε Παπαδάκη, μετράμε μέρες.

Εγώ ξέρετε, τι ξέρω για τον τομέα μου; Και άμα έρθετε στο γραφείο μου θα το δείτε. Όπως στο στρατό είχαμε ένα ημερολόγιο και σβήναμε, έχω κι εδώ ακριβώς το ίδιο για τις 15 Μαΐου και για την 1η Ιουνίου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας στείλω μια τσατσάρα να κόβετε κομμάτια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με την τσατσάρα, θυμάστε, ναι. Λοιπόν, έχω την 1η Ιουνίου που θα αρχίσει η Πρωτοβάθμια Υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 15 Μαΐου τι έχει; Αναφέρατε την ημερομηνία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα έχουμε την αξιολόγηση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έχετε δίκιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και μάλιστα σε μία περίοδο πάρα πάρα πολύ – πώς να πω – σκληρή, γιατί όταν έχεις αυτό το καταφύγιο που έχεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να κάνεις ό, τι μπορείς για να ανταποκριθείς. Δεν είναι δυνατόν, να πούμε, να είμαστε πίσω από τα γεγονότα και πίσω από τις εξελίξεις και μετά να φταίει ο κόσμος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως θα πρέπει να σας προβληματίσει και η οργή του κόσμου. Με τα τελευταία γεγονότα θα πρέπει να σας προβληματίσει η οργή…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ το είπα αυτό. Είπα καταρχάς ότι κάθε εκδήλωση που αποτυπώνει αυτό που ο κόσμος σκέφτεται, πρέπει κανείς να την υπολογίζει. Είπα επίσης ότι σε μια εποχή περικοπών ο κόσμος είναι λογικό να αντιδράει. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο οι αντισυγκεντρώσεις και τα λοιπά, έτσι; Έχει μια διαφορά.

Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στην Εθνική Αντιπροσωπεία, κ. Παπαδάκη. Αυτή η συζήτηση με τις αντισυγκεντρώσεις και τους προπηλακισμούς πρέπει να γίνει στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Δεν έχω, εγώ τουλάχιστον, την επιθυμία να την κάνω τηλεοπτικά. Πρέπει να γίνει στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Είναι ένα καινούργιο θέμα. Είναι ένα καινούργιο θέμα που έχει, όμως, χαρακτηριστικά που το κάνουν να μοιάζει με κάποια γεγονότα του παρελθόντος.

Εγώ ως φοιτητής τότε με τη δική μου στάση και τις δικές μου εντάξεις, θυμάμαι το φαινόμενο των αντισυγκεντρώσεων. Το θυμάμαι καλά, όμως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο αυτό. Άλλο οι αντισυγκεντρώσεις…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, άλλο η οργή του κόσμου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και άλλο η οργή του κόσμου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι. Πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, μια καλή ταξινόμηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή μην πάμε να βγάλουμε παρακρατικούς κάποιους ή κάποιους.. Ξέρω την εποχή που αναφερόσαστε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η αντισυγκέντρωση, δεν συμφωνώ, αλλά με την οργισμένη αντίδραση του κόσμου, τι πάει να πει «συμφωνώ, ή δεν συμφωνώ»; Κάτι που υπάρχει, υπάρχει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και είναι δικαιολογημένος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το πεις εσύ ότι δεν υπάρχει; Θα πεις εσύ ότι «όχι, δεν είναι οργισμένος ο κόσμος, είναι χαρούμενος». Μα πώς να είναι χαρούμενος;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απλώς, κ. Παπαδάκη, εγώ τι πιστεύω, και να κλείσω μ' αυτό από την πλευρά μου. Στον κόσμο απαντάς με ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι το δίπολο. Και η νομιμοποίηση που θα σου δώσει ο κόσμος, δηλαδή η στήριξη, αν είσαι αληθινός και αποτελεσματικός, είναι μεγαλύτερη από τη στήριξη που πήρες στις εκλογές. Δεν σου χρειάζονται εκλογές. Σου χρειάζεται αποτελεσματικότητα και αλήθεια. Αυτό θα είναι η πηγή…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την αλήθεια δεν την είχαμε όμως. Την αλήθεια τη μάθαμε, αν είναι αλήθεια αυτή, τη μάθαμε πολύ αργότερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να την πούμε ολόκληρη και τώρα, κ. Παπαδάκη. Ακούτε; Επιμένω. Πρέπει να τη δώσουμε ολόκληρη και τώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα δεν την έχουμε μάθει ακόμα. Σημαντικό αυτό που είπατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και σε ό, τι αφορά τουλάχιστον το δικό μου τομέα και τον προηγούμενο και το νυν, ο κόσμος ξέρει. Ο κόσμος ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που μας διαθέσατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι εγώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανοιχτά ζητήματα αυτό με τον ΟΠΑΔ, ανοιχτά το θέμα των συγχωνεύσεων, που θα θέλαμε να…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τον ΟΠΑΔ έκλεισε, αλλά πρέπει να κλείσει και η ταλαιπωρία του κόσμου σήμερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια – βέβαια. Ανοιχτό ζήτημα το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία, γιατί απ’ ό,τι μου έλεγε και ο κ. Ρωμανιάς είχε προσωπική εμπειρία. Πήγε σε ένα νοσοκομείο γνωστός του…

κ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Όχι σε ένα. Έχω πάει σε πάρα πολλά νοσοκομεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και μέχρι και τις γάζες τους λένε. Δεν ξέρω αν αυτό εσείς το θεωρείτε ότι μπορεί να είναι αντίδραση από την πλευρά κάποιων γιατρών. Τους λένε «φέρε οξυζενέ από το σπίτι, φέρε γάζες».

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα είπαμε. Είναι υπαρκτό πρόβλημα. Υπάρχουν και ορισμένες φορές που κλινική βοηθάει άλλη κλινική. Υπάρχουν ελλείψεις από κακή αντίληψη περικοπής. Περικοπή είναι, όπως είπα και στην αρχή στην εκπομπή σας, μείωση της σπατάλης, δεν είναι «δεν αγοράζω υλικά».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ελέγξετε το όμως γιατί ο κόσμος αυτό βλέπει. Σας είπα, την πορτοκαλάδα στους αιμοδότες. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την κουβέντα που είχαμε μαζί σας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ευχαριστώ, κ. Παπαδάκη, για την πολύ ειλικρινή συζήτηση. Ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να είστε καλά.