Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα.

04/11/2014
Συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Τρίτη, 4.11.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα–Σιδηροπούλου, μιλώντας, σήμερα, στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό, ανέφερε:

-Για τις πρωτοβουλίες για την περιγεννητική φροντίδα και τον μητρικό θηλασμό:

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις 150 χώρες του κόσμου που έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες για την περιγεννητική φροντίδα και τον μητρικό θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού από τη βρεφική ηλικία. Τα παιδιά τα οποία θηλάζουν και οι μητέρες εκείνες που θηλάζουν τα παιδιά τους, κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να νοσήσουν από διαβήτη, από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο απ’ ότι τα παιδιά που δεν έχουν θηλάσει από τις μητέρες τους αποκλειστικά για 6 μήνες».

Η Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην κοινωνικοοικονομική διάσταση του θέματος σημειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται καθώς οικογένειες σε υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας και οικογένειες που δεν έχουν εκείνο το μορφωτικό επίπεδο και την κουλτούρα να υποστηρίξουν τη μητέρα που θηλάζει το παιδί της, θα αποκτήσουν παιδιά περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες με συνέπεια να πλήττεται και το οικογενειακό εισόδημα. Δημιουργούνται μεγάλα έξοδα για φάρμακα και θεραπείες και περιορίζεται η πρόσβαση των γονέων στην αγορά εργασίας καθώς πρέπει να αφιερωθούν στη φροντίδα του παιδιού που ασθενεί.

- Για ΕΝΦΙΑ και δράσεις του Υπουργείου Υγείας.

Οι βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκαν πρόσφατα έχουν ανακουφίσει, σύμφωνα με την Υφυπουργό Υγείας, μέρος του πληθυσμού από μεγάλες χρεώσεις του προηγούμενου έτους.

Αναφέρθηκε και σε δράσεις του Υπ. Υγείας στον τομέα της πρόληψης και της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα Υγείας αναφέροντας πως «οι ανασφάλιστοι (οι οποίοι ξεπερνούν σε αριθμό τα 2 εκατομμύρια) βρίσκονται πλέον κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας».

Σχετικά με την παρουσία της στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Γαβριήλ, το Σάββατο 1η Νοεμβρίου στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, ανέφερε ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι εκεί που χτυπά η καρδιά των γεγονότων και μάλιστα σε ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός για την Εκκλησία.

- Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και για τις πρόωρες εκλογές με αφορμή πιθανή αδυναμία εκλογής ΠτΔ:

Η δημοσκόπηση αντικατοπτρίζει μια δεδομένη στιγμή τα συναισθήματα του λαού απέναντι, κυρίως, στο κυβερνών κόμμα άρα, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπακώστα, το ζήτημα είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι προσπάθειες γίνονται προς όφελος της χώρας , τα σφάλματα αναγνωρίζονται αλλά «το περιεχόμενο της πολιτικής είναι αυτό που πρέπει να καθορίζει την επιλογή μας. Παραλάβαμε μια χώρα σε πτώχευση και πλέον η Ελλάδα διαπραγματεύεται από άλλη θέση και από πιο στέρεο έδαφος τα θέματά της».

«Το θέμα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά τι προτάσεις έχει».

Όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου της, η Υφυπουργός κατέδειξε την ανυπαρξία ουσιαστικών και ολοκληρωμένων προτάσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα πρόληψης, Δημόσιας και Ψυχικής Υγείας.