Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, σε ραδιοφωνικό σταθμό.

03/11/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Γραφείο Τύπου

Αναπληρωτή Υπουργού

Δευτέρα 3/11/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στον Σπύρο Χαριτάτο.

Σχετικά με δημοσίευμα της Εφημερίδας Συντακτών για το θέμα που προκλήθηκε στις δύο καρδιολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου, τα οποία το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν χωρίς καρδιολόγους.

Λ. Γρηγοράκος: «Είμαι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα και έχουμε λάβει τα ανάλογα μέτρα. Υπάρχει μια αδυναμία διοίκησης των Νοσοκομείων. Σε επίσκεψή μου προ διμήνου στα Νοσοκομεία αυτά, είχα διαπιστώσει την αδυναμία των δύο διοικητών. Επισκέφτηκα και την ΥΠΕ και έχω ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα και εδώ στο Υπουργείο με σύσκεψη παρουσία του Μητροπολίτη, των διοικητών και όλων των υπευθύνων του Νομού. Η ανεπάρκεια λοιπόν των δύο διοικητών είναι δεδομένη. Δυστυχώς αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στο Νομό. Ζήτησα λοιπόν τις παραιτήσεις και των δύο, ώστε να επιστρέψουν οι γιατροί που δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους διοικητές. Σήμερα θα έχω και τις δύο παραιτήσεις».

Σχετικά με το αν είναι έτοιμος για την αντικατάστασή τους

Λ. Γρηγοράκος: «Βεβαίως, έχω και προτάσεις. Είναι βέβαια δύσκολο εγχείρημα οι αντικαταστάσεις των διοικητών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στα πλαίσια της συγκυβέρνησης. Βέβαια δεν μπορώ να δεχθώ αυτή τη στιγμή, ότι τα δύο αυτά νοσοκομεία με τόσους πολλούς γιατρούς που τους έχουμε στείλει έχουν πρόβλημα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια διοίκησης τους. Για τον λόγο αυτό ζήτησα τις παραιτήσεις τους».

Σχετικά με το αν υπάρχει αδύναμο σημείο στην ατζέντα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και αν μπορεί να διορθωθεί.

Λ. Γρηγοράκος: «Να σας πω κάτι που αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Υπήρξε ένα μεγάλο θέμα με το μεσοπρόθεσμο, με τους διορισμούς στο ΕΣΥ γενικά στην Ελλάδα, όπου για κάθε 10 αποχωρήσεις είχαμε μια πρόσληψη. Στην υγεία υπήρξε μια εξαίρεση και αυτό έγινε για κάθε 5 αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Τώρα αυτός ο περιορισμός έχει αρθεί. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη έλλειψη γιατρών στην περιφέρεια και νοσηλευτών στα κεντρικά Νοσοκομεία της Αθήνας. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν, ότι από την ημέρα που έχω έρθει στο Υπουργείο Υγείας, έχω πάρει 2.500 γιατρούς. Έχουμε προσλάβει 498 επικουρικούς, οι οποίοι έχουν πάει ήδη στις δουλειές τους. Είμαι στη διαδικασία διορισμού 475 γιατρών, οι οποίοι θα κριθούν τώρα από τα συμβούλια κρίσης που είχε απαγορεύσει ο κος Λοβέρδος πριν από το 2011 και 900 γιατρών που έχουν προκηρυχθεί στο ΠΕΔΥ. Σε αυτούς προστίθενται 370 μόνιμοι ιατροί, οι οποίοι έρχονται τώρα. Σύνολο μας κάνουν 2500! Επιτέλους να σταματήσει η γκρίνια! Οι θέσεις αυτές είναι για το 2014. Δεν μιλάμε για τις θέσεις του 2015 που έχω ζητήσει 1500 γιατρούς μόνιμους και 2.500 νοσηλευτές»!

Σχετικά με το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, το οποίο κύλησε ομαλά

Λ. Γρηγοράκος: «Στο συνέδριο η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα, είχε μεγάλη επιτυχία, με ωραίες συζητήσεις. Εκεί διαπίστωνε κανείς ότι υπήρχε μια ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό, το κομματικό, πολιτικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω, ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική έκφραση, μπορούμε με πυξίδα μας το ρεαλισμό να θεμελιώσουμε μια νέα πρόταση για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν πρέπει να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μονομέρειες και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Εμένα προσωπικά με εκφράζει μια φράση του Περικλή την οποία ανέφερα και στο συνέδριο, ότι «πρέπει να φέρουμε το μέλλον στο παρόν και να μην ασχολούμαστε με το παρελθόν». Γιατί με το μέλλον στο παρόν δίνουμε προοπτική σε μας και στα παιδιά μας. Αυτό λοιπόν πιστεύω ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να το προσπαθήσει και θα πρέπει η Ελλάδα μέσα από τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες να βρει το δρόμο της για την μεταμνημονιακή εποχή.

Σχετικά με την αποδοχή που υπήρξε στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου και αν εκπροσωπεί το καινούριο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Λ. Γρηγοράκος: «Η Δημοκρατική Παράταξη είναι κάτι καινούριο και για να φτιαχτεί χρειάζεται εμπειρία, όραμα, χρειάζεται ελπίδα. Και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, μπορεί να το προχωρήσει. Εξάλλου, πρέπει αυτή τη φορά, εμείς να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε και όχι η αλλαγή που είχαμε τάξει παλιά. Υπάρχει μια κοινή παραδοχή, ότι το σήμερα δεν θυμίζει το χθες. Το παλιό έχει πεθάνει. Το παλιό είναι και αυτό που τάζουν κάποιοι. Αναφέρομαι στο παλιό ΠΑΣΟΚ του 81’ που ήτανε ένα διαφορετικό κόμμα σε μια διαφορετική εποχή. Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτές τις πρακτικές του 1981 που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις πρακτικές του πάρτα όλα. Δεν μπορούμε να φέρουμε τη χώρα πάλι στα αδιέξοδά της με αυτές τις πολιτικές. Αυτό είναι το παλιό. Πρέπει λοιπόν να βρούμε κάτι διαφορετικό, το οποίο να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία, από τα παιδιά μας, να το ονειρευτούμε διαφορετικά. Δεν μπορούμε με παλιές συνταγές και με παλιά υλικά να φτιάξουμε καινούριο φαγητό».

Σχετικά με τις δηλώσεις Βενιζέλου για το ΠΑΣΟΚ μιας συγκεκριμένης εποχής

Λ. Γρηγοράκος: «Να ξεχάσουμε αυτούς τους αποστειρωμένους μηχανισμούς που είχε το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα τη δεκαετία του 80. Δυστυχώς υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές. Για να θεμελιωθεί μια καινούρια δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει αυτές οι στρατηγικές να εξαλείψουν. Και μπορούμε να συναντηθούμε με πολλές δυνάμεις του χώρου, με νέες σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και συμπαράταξης και πάνω από όλα συντροφικότητας. Έλειψε η συντροφικότητα από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια».