Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Συνάντηση Υφυπουργού Υγείας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο στα θέματα Υγείας κ. T.Borg

15/02/2013

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο στα θέματα Υγείας κ. T.Borg

Στη χθεσινή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Υγείας κ. Borg η Υφυπουργός Υγείας κα Φ. Σκοπούλη έθεσε και συζήτησε μαζί του τα παρακάτω θέματα:

  • Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων και επειγόντων προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας πρότεινε οργανωτική αναδιάρθρωση των σχετικών οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο. Η επιτήρηση και η παρέμβαση για επίλυση των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας για να είναι αποτελεσματική πρέπει να ασκείται από φορείς με διακριτούς ρόλους. Τα νέα νομικά πλαίσια οφείλουν να εξασφαλίζουν την αξιοκρατική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα καθώς και τον συνεχή εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια των φορέων.
  • Τόνισε ότι τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας αφορούν σχεδόν όλα τα Υπουργεία. Για όποιες οικονομικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις επιχειρούνται, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις τους στη Δημόσια Υγεία.
  • Εξήρε το ρόλο της Ελληνικής Διατροφής, την οποία θεωρεί εθνική προτεραιότητα, ως καθοριστικό παράγοντα για την προάσπιση της Υγείας έναντι των χρόνιων νοσημάτων φθοράς.
  • Ζήτησε την εξαίρεση του περιορισμού των διορισμών σε δύο κλάδους στελεχών του Τομέα Υγείας. Ο πρώτος είναι το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη λειτουργία τόσο της προαγωγής υγείας όσο και στην απόδοση φροντίδας υγείας.

Ο δεύτερος κλάδος είναι τα στελέχη για την ανάπτυξη του Παιδοψυχιατρικού Τομέα στο Δημόσιο Φορέα, ο οποίος είναι τραγικά ελλιπής στη χώρα μας.