Σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
10/04/2025
Αθήνα, 10 Απριλίου 2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων του σε τέσσερα πάνελ συζητήσεων, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα της υγείας αλλά και σε αυτές που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, στο πρώτο πάνελ με θέμα «Innovative Technologies for a Sustainable Healthcare System», ο Υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:
- «Η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ στο Συμβούλιο Υπουργών έχουμε στηρίξει πάρα πολύ την καινοτομία στην Ευρώπη. Έχουμε υποστηρίξει τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ως προς το θέμα του data protection και του market access και νομίζω έχουμε δώσει σε όλες τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που πράγματι μεταμορφώνεται σε έναν φιλικό επενδυτικό προορισμό.
- Ως Υπουργός Ανάπτυξης είχα τη μεγάλη ευλογία και τύχη να θεσπίσω το πιο επιτυχημένο αναπτυξιακό εργαλείο στο χώρο των επενδύσεων του φαρμάκου, που είναι το λεγόμενο “αναπτυξιακό clawback” και το οποίο έχοντας δαπανήσει από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια, έχει κινητοποιήσει επενδύσεις που σήμερα έχουν ξεπεράσει το 1,6 δις. Άρα, έχει μεγάλο πολλαπλασιαστικό όφελος. Είναι από πιο επιτυχημένα επενδυτικά εργαλεία που έχει φτιάξει το κράτος μας. Βοήθησε αρκετά στο να καλύψουμε το επενδυτικό κενό που δημιούργησε στο χώρο του φαρμάκου η δεκαετής οικονομική κρίση. Έχει δημιουργήσει τώρα παραγωγικές μονάδες η ανάπτυξη των οποίων, τα επόμενα χρόνια, θα δώσει τεράστια ώθηση στην παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα και σε ένα βαθμό στις κλινικές μελέτες. Και νομίζω ότι έχουμε μπει σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να αποτελεί και χώρα παραγωγής και χώρα καινοτομίας. Μπορεί να το κάνει.
- Μέχρι τον Ιούνιο του 2026, τα εργοστάσια που χτίζονται τώρα στην Τρίπολη θα λειτουργούν. Άρα, του χρόνου θα έχουμε σοβαρή παραγωγή φαρμάκου από εκεί και η Τρίπολη με τα εργοστάσια αυτά γίνεται κάπως σαν η πρωτεύουσα της παραγωγής του φαρμάκου στην Ελλάδα. Δεν είναι μικρά τα εργοστάσια αυτά, είναι τεράστια εργοστάσια, από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.
- Έχουμε φτιάξει και έχουμε εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχει αλλάξει αρκετά το θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών. Έχουμε ιδρύσει για πρώτη φορά τα αυτόνομα γραφεία κλινικών μελετών σε κάθε νοσοκομείο, από τα μεγάλα νοσοκομεία που κάνουν κλινικές μελέτες. Επίσης, στο συμβόλαιο που υπογράφουν τώρα οι νέοι Διοικητές ένα από τα κριτήρια αξιολόγησής τους είναι αν θα καταφέρουν να αυξήσουν την προσέλκυση κλινικών μελετών στα νοσοκομεία τους. Έχουμε ήδη αρχίσει να έχουμε σαφή άνοδο στις κλινικές μελέτες, αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή. Αναλαμβάνω τη δική μας ευθύνη, ότι είχαμε ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ γραφειοκρατικό, το διορθώσαμε αυτό τώρα. Θα αρχίσει να λειτουργεί όλο το νέο περιβάλλον από την 1η Ιουνίου. Πιστεύω ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, θα δούμε μεγάλη διαφορά στις κλινικές μελέτες. Και στη νέα εκδοχή του επενδυτικού clawback που θα έρθει μετά το RRF πάλι από εθνικούς πόρους θα δούμε και θα πάμε σίγουρα το κίνητρο στο μέγιστο χώρο που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Η φαρμακοβιομηχανία είναι μακράν το πιο ζωτικό κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας σήμερα με μεγάλη διαφορά. Είναι ο πρώτος σε εξαγωγές κλάδος της ελληνικής οικονομίας μετά τα καύσιμα. Παράγουμε το 12% των φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο πληθυσμός μας είναι μόνο το 2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με τα νέα εργοστάσια που φτιάχνουμε και θα ξεκινήσουν να δουλεύουν το ’26, το ’27 αυτό το ποσό θα αυξηθεί πάρα πολύ. Άρα μπορούμε, το έχουμε αποδείξει, πάμε τώρα να κάνουμε τη δουλειά
- Το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει εφαρμογή στην Ελλάδα 99%. Είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί συνταγή γραμμένη με το χέρι. Στην Γερμανία είναι 12%. Για να καταλάβουμε την διαφορά. Τι θα πει ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Τι θα πει Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας; Θα πει δεδομένα. Θα πει ότι η Ελλάδα στο τέλος αυτού του χρόνου, όπου ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί, θα έχει καταγράψει το σύνολο του πληθυσμού, και τα 11.000.000, οτιδήποτε έχουν κάνει στον τομέα της υγείας τα τελευταία 15 χρόνια, οποιοδήποτε φάρμακο έχουν πάρει, οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση έχουν κάνει, οτιδήποτε πρόβλημα υγείας παρουσιάστηκε, σε μια φοβερή ακρίβεια και με ψηφιακά εργαλεία και ψηφιακό τρόπο, που είναι πολύ εύκολο κάποιος να τα επεξεργαστεί. Η δευτερογενής χρήση δεδομένων αποτελεί κεντρικό κυβερνητικό στόχο και του υπουργείου Υγείας. Το επόμενο βήμα του θεσμικού μας πλαισίου είναι η δημιουργία του σχετικού οργανισμού που θα θέτει τους κανόνες και τον τρόπο όπου οι εταιρείες θα μπορούν ή οι ερευνητές ή τα πανεπιστήμια ή τα ερευνητικά κέντρα να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά, είτε για τις κλινικές τους μελέτες, είτε για οτιδήποτε άλλο θέλουν να κάνουν. Αυτά όλα θα είναι έτοιμα το 2026».
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II» ο Υπουργός δήλωσε:
- «Η Ελλάδα δεν υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου στην πρόσβαση στην καινοτομία. Όμως για τα συστήματα υγείας αυτό δημιουργεί και μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Όλες αυτές οι καινούριες θεραπείες είναι πάρα πολύ κοστοβόρες, άρα θα πρέπει να βρεις και τους αναγκαίους πόρους για να μπορείς να χρηματοδοτήσεις την πρόσβαση των ασθενών σε αυτή την καινοτομία, η οποία επαναλαμβάνω γίνεται πλέον πολύ πιο γρήγορη. Άρα εδώ η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα των συστημάτων γίνεται ένα πραγματικό αίνιγμα και ένα πραγματικό στοίχημα για το μέλλον.
- Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθούμε στην Ελλάδα για να το πετύχουμε αυτό; Πρώτα απ’ όλα είναι η πρόληψη, η οποία αποτελεί πολύ κρίσιμο κρίκο της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Κάθε ασθένεια που θα τη βρεις στην αφετηρία κοστίζει στο σύστημα πολύ λιγότερα χρήματα, από ότι μία ασθένεια που θα την εντοπίσεις όταν έχει εξελιχθεί. Άρα αν κατορθώσουμε μέσω των προγραμμάτων screening να πετύχουμε γρηγορότερη αντιμετώπιση ασθενειών, αυτό στο μέλλον θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, για να πληρώσουμε καινοτόμες θεραπείες. Είναι λοιπόν ένας πρώτος κρίκος της προσπάθειάς μας.
- Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς και η μεγάλη συλλογή δεδομένων που δίνει, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε για τα επόμενα χρόνια στοχευμένες πολιτικές υγείας που θα μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, ώστε να έχουμε και έλεγχο στην υπερβολική συνταγογράφηση, το οποίο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το κράτος όσον αφορά στη διαφθορά και στην αντιμετώπιση της σπατάλης. Ήδη, έχουμε εφαρμόσει τα κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα και έχουμε βάλει τις διαγνωστικές εξετάσεις να έρχονται στον Ηλεκτρονικό Φάκελο απευθείας ψηφιακά. Αυτά είναι μέτρα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα στο μέλλον και με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης να σχεδιάζουμε πολιτικές που θα μας δώσουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στόχος μας είναι τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, που είναι πάντοτε περιορισμένοι, να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε ανάγκες υγείας που πρακτικά σχεδόν είναι απεριόριστες. Και αυτό είναι το στοίχημα.
- Όποιος σήμερα ισχυρίζεται ότι το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν έχει πρόοδο ή είναι παντελώς άσχετος ή λέει ψέματα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά είναι στην καλύτερη φάση που ήταν ποτέ. Ποτέ δεν ήταν καλύτερο από σήμερα. Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, τους περισσότερους νοσηλευτές και αξιοποιούμε 500 εκατομμύρια ευρώ για την μεγαλύτερη κτιριακή ανακαίνιση και αναβάθμιση σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που έγινε ποτέ. Παράλληλα, έχουμε ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα να είμαστε μέσα στις τρεις καλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες ως προς τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.
- Ως προς το clawback και το έλλειμα της χρηματοδότησης, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα λεφτά για τη φαρμακοβιομηχανία δεν είναι ποτέ αρκετά. Όσα και να έχουμε θα χρειάζονται περισσότερα. Πάρα ταύτα, υπάρχει πρόοδος. Για αυτό και το clawback το ’24 πήγε καλύτερα από το ’23, ενώ τα πρώτα νούμερα του ’25 δίνουν αρκετή αισιοδοξία ότι το ’25 θα πάει καλύτερα από το ’24.
- Υπάρχει ένα πολύ οξύμωρο σχήμα στην Ελλάδα. Ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα δεν υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, για την ακρίβεια είναι και λίγο παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι επιστροφές στην Ελλάδα είναι αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γιατί έχουμε αυτό το οξύμωρο σχήμα; Γιατί η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική, την οποία εγώ προσωπικά υποστηρίζω και δεν θέλω να την αντιστρέψω, της πολύ πιο εύκολης πρόσβασης στα φάρμακα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα αποζημιώνει στο ακέραιο όλους τους ανασφάλιστους, δεν το κάνει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό. Είναι πολιτική μας επιλογή την οποία και υποστηρίζω».
Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Safeguarding Innovation, Fueling Growth and Social Prosperity», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
- «Είμαι πολύ πρόθυμος και εγώ και η Κυβέρνηση να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας αρκεί στο τραπέζι να είναι όλη η φαρμακοβιομηχανία. Όχι μόνο οι πολυεθνικές εταιρείες της καινοτομίας, αλλά και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του φαρμάκου. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία επί ενός κοινού κειμένου. Και εφόσον δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία, το να πάω να υπογράψω εγώ ένα μνημόνιο με τη μία πλευρά της αγοράς θα είναι σαν να έδειχνα ως διαιτητής - που πρέπει να είμαι πάντα ουδέτερος- ότι κλείνω περισσότερο προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά και αυτό δεν το θέλω καθόλου. Οι συζητήσεις ωστόσο συνεχίζονται. Πιστεύω ότι μέσα στο ’25 θα υπογραφεί τελικά ένα μνημόνιο, το οποίο θα έχει αμοιβαίους συμβιβασμούς, όπως έχουν πάντα οι συμφωνίες μεταξύ των λογικών ανθρώπων.
- Ως προς τις κλινικές μελέτες, το ’19 - ’20 είχαμε την πρώτη εκδοχή του επενδυτικού clawback με κίνητρο 50% στις κλινικές μελέτες. Στη συνέχεια είχαμε μικρότερο κίνητρο, 25%, διότι μπήκαμε στην περίοδο του RRF. Άρα, αυτό είχε επίπτωση στο ρυθμό αύξησης των κλινικών μελετών. Με το πλαίσιο που ετοιμάζουμε τώρα μέσω της νέας κοινής υπουργικής απόφασης, που κάνει πολύ πιο εύκολη την αδειοδότηση των κλινικών μελετών, την ίδρυση των ανεξάρτητων γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία και τη θέσπιση ως κριτήριο αξιολόγησης των Διοικήσεων για την προσέλκυση ή όχι κλινικών μελετών, πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
- Ως προς το σύστημα μεταβατικής αποζημίωσης, δηλαδή αυτό που λέμε ταμείο καινοτομίας, θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της πολιτικής για την προσέλκυση καινοτομίας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε μία διακριτή χρηματοδότηση για τα φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως καινοτόμα και τα οποία θα μπορούν να μπαίνουν στην θετική λίστα πολύ γρηγορότερα από ότι μπαίνουν τώρα. Με αυτό το εργαλείο και με όλα τα άλλα που σας ανέφερα, πιστεύω ότι το 2026 και το 2027 θα είναι πολύ καλύτερα χρόνια για την προσέλκυση καινοτομίας στην Ελλάδα».
Τέλος, στο τέταρτο πάνελ με θέμα «Innovation for a Healthier Society: Promoting Sustainability», ο Υπουργός δήλωσε:
- «Η δυνατότητα προσέγγισης επενδύσεων στο κομμάτι της υγείας πάει εξαιρετικά καλά μέχρι σήμερα. Έχει κινητοποιήσει επενδύσεις πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια. Τώρα, μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης, να σας φέρω ένα παράδειγμα, χτίζουμε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει μία από τις καλύτερες αιματολογικές κλινικές της Ελλάδος και σίγουρα της βόρειας Ελλάδος. Χτίζουμε κέντρο ανοσοθεραπείας για να μπορούμε να παράγουμε εκεί εξειδικευμένες ανοσοθεραπείες για καρκινοπαθείς ασθενείς μειώνοντας αρκετά το κόστος σε σχέση με την αγορά τους και άρα δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσοτέρους ασθενείς να θεραπεύονται.
- Με την φαρμακοβιομηχανία είμαι σε μία συζήτηση εδώ και αρκετό διάστημα και είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε ένα τριετές μνημόνιο για να παράσχουμε στην αγορά μία προβλεψιμότητα που είναι αναγκαία για να μπορούμε να πάρουμε τις πιο σοβαρές αποφάσεις, αλλά και για να θεσπίσουμε το ταμείο καινοτομίας, το ταμείο μεταβατικής αποζημίωσης, ώστε να μπορούμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις εταιρείες να εντάξουν στην τελική λίστα γρηγορότερα καινοτόμες θεραπείες. Όταν καταλήξουμε στο σχήμα, θα το παρουσιάσω στη φαρμακοβιομηχανία και μετά θα μπορούμε να κάνουμε και με το Υπουργείο Οικονομικών μία πολύ πιο σοβαρή συζήτηση, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, για να έχει σοβαρή πιθανότητα να λειτουργήσει, όπως το υπολογίζω, χρειάζεται περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο. Εκατό εκατομμύρια είναι δύσκολο να τα πάρουμε όλα από το Υπουργείο Οικονομικών. Όμως, επειδή τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης γενικά πάνε καλά, θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια από ότι βλέπαμε τον Ιανουάριο στον τρόπο που θα κατανείμουμε τη δαπάνη. Σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένος στη θητεία μου να θεσπιστεί το ταμείο μεταβατικής αποζημίωσης. Το θεωρώ σημαντικό γιατί πράγματι δεν πρέπει η Ελλάδα λόγω των αυξημένων επιστροφών να απομακρυνθεί πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την πρόσβαση στην καινοτομία».
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό