Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο Action 24
01/10/2024Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο Action 24.
O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2024, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο Action 24, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:
Για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ:
«Το πρόγραμμα προσλήψεων για το Υπουργείο Υγείας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έρχεται σε συνέχεια της προεκλογικής μας δέσμευσης για 10.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Φέτος προκηρύξαμε 6.000, του χρόνου θα προκηρύξουμε 4.000, άρα οι 10.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού είναι αυτές που είχαμε υποσχεθεί. Παράλληλα διεκδικούμε και επικουρικό προσωπικό».
Για την αυξημένη κίνηση στις εφημερίες στο ΠΓΝ «Αττικόν»:
«Το νοσοκομείο «Αττικόν» βγάζει πράγματι ράντζα στις εφημερίες γιατί συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο από περιοχές πέραν της Δυτικής Αττικής. Το 55% των προσελεύσεων στο «Αττικόν» είναι από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Είναι ένα νοσοκομείο με πάρα πολύ καλή φήμη και πάρα πολύς κόσμος επιλέγει να πάει εκεί. Όταν σε μία στιγμή εφημερίας πάνε 1500 άνθρωποι, μέχρι να τακτοποιηθούν στα δωμάτιά τους, περνάει κάποιο χρονικό διάστημα. Την επόμενη μέρα, όλοι έχουν τακτοποιηθεί».
«Επειδή εντοπίσαμε ότι στο «Αττικόν» υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη πίεση, εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης το εξής έργο: μεγαλώνουμε το χώρο των επειγόντων περιστατικών από 1.000 τετραγωνικά μέτρα που είναι σήμερα σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο θα εγκαινιαστεί στις αρχές Απριλίου του 2025. Ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η πίεση με τα ράντζα είναι και το συγκεκριμένο έργο, καθώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε από τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα έχουν μείνει 500, διότι το εργοτάξιο έχει καταλάβει ένα κομμάτι του χώρου».
Για τα μέτρα της Κυβέρνησης σχετικά με την έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων:
«Κάναμε μεγάλη συζήτηση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό. Δεν είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται εύκολα. Έχει πολλούς παράγοντες που το έχουν πυροδοτήσει. Ένας παράγοντας είναι η πολύ μεγάλη εξάρτηση των παιδιών από το κινητό και τα παιχνίδια βίας που παίζουν από νεαρή ηλικία. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι έχουμε μία γενικότερη κρίση στη Δύση και στην Ελλάδα, δυστυχώς, στον θεσμό της οικογένειας και στην έννοια της πειθαρχίας. Τα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις, είναι εντελώς ανεξέλεγκτα. Ένας τρίτος παράγοντας είναι ότι υπάρχουν πρότυπα βίας γενικά στην κοινωνία μας, που παρασύρουν ιδιαίτερα τους εφήβους».
«Η Κυβέρνηση έρχεται και αυστηροποιεί το πλαίσιο. Πολύ σωστά ο Υπουργός Παιδείας απαγόρευσε τη χρήση κινητών στα σχολεία. Αυτό είναι ένα μέτρο εξαιρετικά προς την θετική κατεύθυνση. Και αυστηροποιεί και το πλαίσιο των ποινών κυρίως ως προς τους γονείς, διότι το να είσαι γονέας είναι μία μεγάλη απόφαση και μία μεγάλη ευθύνη. Δεν κάνεις ένα παιδί και το αφήνεις να υπάρχει. Πρέπει να είσαι δίπλα του όσο σε χρειάζεται και να το καθοδηγείς. Κανένας δεν θέλει να βάζει κανέναν φυλακή. Η φυλάκιση από μόνη της δεν είναι λύση. Πιστεύω ότι η κοινωνία μας και οι γονείς πρέπει να μπουν σε μία λογική ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα στην εφηβεία, χρειάζονται καθοδήγηση, στοργή και φροντίδα».
«Το όριο της ποινικής ευθύνης για τους ανήλικους στα 14 είναι μία από τις σκέψεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί. Αυτό έχει πολλά συν και πολλά πλην. Η διάθεση της πολιτείας και σίγουρα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού δεν είναι τιμωρητική προς τα παιδιά. Ένα παιδί 14 χρονών ό,τι και να έχει κάνει, έχει πολλά ελαφρυντικά γιατί - κακά τα ψέματα- στα 14 σου χρόνια ακόμα δεν έχεις διαμορφώσει πλήρως την προσωπικότητά σου και είναι πολύ πιθανό, λόγω εφηβείας, να κάνεις πράγματα που αν τα δεις λίγα χρόνια μετά δεν θα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Άρα, όλο αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μία σχετική προσοχή. Ένα παιδί που μπαίνει στο αναμορφωτήριο σε μικρή ηλικία δεν ξέρεις αν τελικά θα το βλάψει ή θα το ωφελήσει. Δεν είναι τόσο απλές αποφάσεις».
Για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll:
«Κάθε δημοσκόπηση πρέπει να την βλέπεις εντός του πολιτικού πλαισίου που διενεργείται. Η δημοσκόπηση αυτή, τηρουμένης της συγκυρίας, δεν είναι μια κακή δημοσκόπηση για τη Νέα Δημοκρατία. Η συσπείρωση ενός κόμματος είναι ευθέως ανάλογη και των αντιπάλων της, δηλαδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να πετύχεις συσπείρωση όταν είσαι μόνος σου. Άρα, η διάλυση της αντιπολιτεύσεως δεν ωφελεί τη Νέα Δημοκρατία, την βλάπτει, γιατί την αποσυσπειρώνει. Το να έχουμε λοιπόν 27% στον 5ο χρόνο διακυβερνήσεώς μας, χωρίς αντίπαλο και με 13 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, δεν είναι μια κακή δημοσκόπηση. Γι΄ αυτή την περίοδο, είναι μια καλή δημοσκόπηση για τη Νέα Δημοκρατία».
«Η ζωή έχει πραγματικά προβλήματα και χρειάζεται πραγματικές λύσεις. Καλή η στεναχώρια, η μιζέρια και η γκρίνια, αλλά στο τέλος της ημέρας κάποιος πρέπει να απορροφήσει τους Ευρωπαϊκούς πόρους, να φέρει τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, να προχωρήσει τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να βρει στον κόσμο δουλειά και ούτω καθεξής. Συγγνώμη που θα σας το πω, αλλά μόνο ένα κόμμα μπορεί να κάνει όλα αυτά που σας ανέφερα. Δεν βλέπω κάτι άλλο. Όλοι οι άλλοι λένε κάτι ακατανόητα πράγματα».
Για το debate των 6 υποψηφίων για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ:
«Είδα το debate. Ακούσατε κάτι που αφορά την κοινωνία; Εγώ προσωπικά, όχι. Αξιοπρεπείς και συμπαθέστατοι όλοι, αλλά μία πολιτική πρόταση για την Ελλάδα του μέλλοντος ή τι είναι αυτό που θα άλλαζαν αν κυβερνούσαν την Ελλάδα, δεν άκουσα».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη:
«Ο Κασσελάκης είναι μεγάλος stand up comedian. Σοβαρά, φαντάζεστε τον Κασσελάκη Πρωθυπουργό; Aυτό που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, ούτε στον εχθρό μου. Αντικειμενικά, ο Κασσελάκης ήρθε και εξευτέλισε την Αριστερά σε όλα τα επίπεδα. Τσακωμοί ο ένας τσακωμοί ο άλλος, βρισιές ο ένας βρισιές ο άλλος, στο δικαστήριο ο ένας μήνυση ο άλλος, μία το lifestyle μία τα προσωπικά του...Είναι αυτό τώρα Αριστερά;».
Για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας:
«Μια βασική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν διαγράφουμε το παρελθόν μας, έχουμε την αίσθηση της συνέχειας, έχουμε την αίσθηση ότι αποτελούμε τους σημερινούς εκπροσώπους μιας παρατάξεως που έρχεται από παλιά και θέλουμε να πάει μπροστά και μετά από εμάς. Όλοι οι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεχιστές της παρακαταθήκης του αειμνήστου Εθνάρχου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την Παρασκευή, γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της ιδρύσεως της Νέας Δημοκρατίας για να τιμήσουμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την Παράταξή μας».