Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024

Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

11/09/2024
Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, συνέντευξη τύπου με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζoμένων στο ΕΣΥ, αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας. Το παρών έδωσαν η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής.

Ακολουθούν οι εισαγωγικές τοποθετήσεις:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Κατ’ αρχάς, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα και για την εν γένει καλή μας συνεργασία και για την πολλή δουλειά που κάνετε σε ένα Υπουργείο που παράγει ειδήσεις διαρκώς και ασταμάτητα. Θέλω να πω ότι ο λόγος που σας καλέσαμε εδώ σήμερα μετά και τις ανακοινώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Υγείας είχε την τιμητική του, αλλά και μετά τη χθεσινή μας ευρεία και πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να θέσουμε και τους στόχους των επομένων μηνών για το Υπουργείο Υγείας, είναι για να παρουσιάσουμε με τους συνεργάτες μου μία συνολική εικόνα.

Πρώτον, τα πραγματικά στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συνολικά το τι έχει γίνει την τελευταία πενταετία, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν διαρκώς την κοινή γνώμη. Κυρίως γιατί πιστεύω ότι για καθαρά πολιτικούς λόγους υπάρχει μία υποκινούμενη προσπάθεια από συνδικαλιστές της αριστεράς με πολύ μεγάλη ένταση σχεδόν σε κάθε δημόσια εκδήλωση που βρισκόμαστε, αλλά και από πολιτικούς αντιπάλους μας, να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ, ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απεργάζεται κατά κάποιον τρόπο τη διάλυση του ΕΣΥ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του και ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει περίπου το ΕΣΥ στη μοίρα του.

Το ΕΣΥ έχει προφανώς πάρα πολλά προβλήματα. Κάθε σύστημα που είναι τόσο πολύπλοκο, όσο είναι το ΕΣΥ, και κάθε δημόσιο σύστημα υγείας έχει προβλήματα. Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα στο οποίο καθημερινά προσέρχονται και εξυπηρετούνται 80.000 άνθρωποι την ημέρα. Έχει 25 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Έχει πάνω από 100 νοσοκομεία, πάνω από 300 κέντρα υγείας. Πάνω από 1.400 Περιφερειακά ιατρεία. Χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς, κινητές μονάδες υγείας. Τοπικές μονάδες υγείας. Είναι ένα τεράστιο και πάρα πολύ εκτεταμένο δίκτυο. Είναι δυνατόν κάθε μέρα στις 80 χιλιάδες επαφές του με τους πολίτες να μην έχει ποτέ μία αστοχία ή κάτι στο οποίο δεν τα πήγαμε όπως ακριβώς θα το θέλαμε;

Και πολύ καλώς αναδεικνύονται οι αστοχίες, καθόλου δεν αντιλέγω ούτε θέλω να τις κρύψω. Είμαστε εδώ για να τις λύσουμε και να τις κάνουμε όσο το δυνατόν μικρότερες, αλλά δεν μπορεί η μία, οι δύο ή οι πέντε αστοχίες να καλύπτουν τις 79 χιλιάδες επιτυχίες. Και το κυριότερο, δεν μπορεί να επιτρέψουμε στην κοινή γνώμη να καλλιεργείται η προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει το ΕΣΥ στη μοίρα του.

Είμαστε, λοιπόν, εδώ όχι για να παρουσιάσουμε μόνο τα πεπραγμένα της δικής μου θητείας των εννέα μηνών, αλλά για να μιλήσω για τη θητεία όλων των προκατόχων μου Υπουργών Υγείας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τους οποίους και θερμά ευχαριστώ. Επίσης, των συνεργατών μου, καθώς ήταν με διάφορους ρόλους στο Υπουργείο σχεδόν από την έναρξη της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη και άρα, έχουν μερίδιο ούτως ή άλλως για όσα έχουν γίνει.

Και μετά να σας παρουσιάσουμε και τα σχέδιά μας για τους επόμενους μήνες, ώστε να ξέρετε τι περίπου αναμένεται να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον ζούμε και βιώνουμε το ΕΣΥ.

Θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν αναλυτικά πρώτον, τους πίνακες του προσωπικού, τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού, σε σχέση με την κατάσταση που παραλάβαμε στις 7 Ιουλίου του 2019, για να διαπιστώσετε ιδίοις όμασι και να πληροφορηθεί επιτέλους ο ελληνικός λαός αν οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κατηγορίες περί πολύ μεγάλων ελλείψεων είναι πραγματικές.

Προσέξτε, ελλείψεις ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά είναι υποκριτική η ένταση με την οποία εντοπίζονται τώρα. Αν πράγματι έχουμε μεγαλύτερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από ότι το 2019 είναι τελείως παράλογο οι ίδιοι άνθρωποι που κυβέρνησαν έως το 2019 να θεωρούσαν ότι ως τότε τα πράγματα πήγαιναν καλά και ότι τώρα τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα.

Το ίδιο θα διαπιστώσετε από την εξέλιξη των οικονομικών των νοσοκομείων και το μέγεθος της αυξήσεως των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά την πενταετία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να μην ενδιαφέρονται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να έχουν αυξήσει κατά το μέγεθος που θα δείτε με τα μάτια σας στους προϋπολογισμούς;

Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για ένα κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ νυχθημερόν, όταν υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και με την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από ένα γιγαντιαίο για τα δεδομένα πρόγραμμα πάλι του Ταμείου Ανάκαμψης που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε για αδιαφορία για τα ζητήματα της υγείας όταν, όπως θα σας πει τώρα η κυρία αναπληρώτρια Υπουργός, ήδη τρέχουν τα μεγαλύτερα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και μάλιστα ετοιμάζουμε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό;

Είναι όλα αυτά που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα η εικόνα μιας κυβερνήσεως που αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία όταν αυτή τη στιγμή υλοποιούμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΣΥ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς μέχρι τα ειδικά προγράμματα παρακολούθησης των ασθενών στα ΤΕΠ, την εξ αποστάσεως γνωμάτευση των απεικονιστικών εξετάσεων και δεκάδες άλλα έργα μικρότερα και μεγαλύτερα;

Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και πρέπει να εδράζεται επί των πραγματικών δεδομένων. Δεν μπορούμε να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Θα σας αποδείξουμε, λοιπόν, στην παρούσα συνέντευξη τύπου μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ότι όλη αυτή η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής.

Η κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε τεράστια μέριμνα και αγωνία για το ΕΣΥ προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, που είναι μια δύσκολη εποχή για τα εθνικά συστήματα υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα. Ακόμα και στη Γερμανία, την πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, σήμερα που μιλάμε το μεγαλύτερο δημόσιο πρόβλημα που συζητούν είναι η έλλειψη γιατρών. Και μάλιστα έχουν ξεκινήσει και συζήτηση για συγχωνεύσεις νοσοκομείων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη γιατρών.

Είμαστε εμείς η Κυβέρνηση που θέλει να αφήσει τα περιφερειακά νοσοκομεία άδεια από γιατρούς; Και τότε γιατί θεσπίσαμε τα υψηλότερα οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί εδώ και δεκαετίες για να πάνε οι γιατροί σε άγονες περιοχές; Αφού δεν θέλουμε να υπάρχουν, υποτίθεται, περιφερειακά νοσοκομεία γιατί τότε το κάνουμε; Και δεν είναι δυνατόν με το που κάνουμε κάτι, αυτό συνδικαλιστικά αυτομάτως να απαξιώνεται. Μου έχει κάνει αλγεινή εντύπωση.

Το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ αποτελούσε πάγιο συνδικαλιστικό αίτημα, με πολύ μεγάλη ένταση. Και της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ. Δεν υπάρχει ούτε μια τους κινητοποίηση και ούτε μια συνάντηση με οποιονδήποτε υπουργό, είτε εμένα, είτε τους προκατόχους μου, και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίοδο της κυβερνήσεως Μητσοτάκη αλλά και στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που να μην το έθεταν σαν ένα από τα κυριότερα αιτήματα τους. Και μόλις η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε την νομοθέτησή του ξαφνικά αυτό μεταβλήθηκε σε «ψίχουλα». Τότε γιατί το ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια και επέμεναν επί διαδοχικών υπουργών και επί διαδοχικών κυβερνήσεων αφού επρόκειτο για «ψίχουλα», όπως είπε στην προχθεσινή της ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ; Τότε μας ζητούσαν «ψίχουλα;». Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο. Δεν μπορεί να το ζητούσαν επί 15 χρόνια και να το κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υποφαινόμενος υπουργός και η απάντηση να είναι «μας δίνετε ψίχουλα».

Άρα, πρέπει να αντισταθούμε. Και κυρίως ο λόγος που πρέπει να αντισταθούμε δεν είναι πολιτικός. Ο κυριότερος λόγος που πρέπει να αντισταθούμε είναι γιατί είναι άδικο για το σύστημα να απαξιώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό όταν έχει να παρουσιάσει και χιλιάδες καθημερινές επιτυχίες. Αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο για τον ελληνικό λαό να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι αν συμβεί κάτι άσχημο στην υγεία του να έχουμε τον φόβο ότι αν κάτι μας συμβεί θα είμαστε μόνοι μας και αβοήθητοι. Η Ελλάδα, να ξέρετε, δεν αφήνει κανέναν μόνο του και αβοήθητο. Το ΕΣΥ δεν αφήνει κανέναν μόνο του και αβοήθητο. Και αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανέναν νοσοκομείο της χώρας.

Με πνίγει το δίκιο μου όταν βλέπω να απαξιώνεται κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας πάντα από συγκεκριμένους ανθρώπους συγκεκριμένων πολιτικών χώρων της άκρας Αριστεράς, οι οποίοι ξαφνικά έχουν αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στην κοινή γνώμη λες και είναι οι μαικήνες. Μα αν ήταν οι μαικήνες δεν θα έπαιρναν 0,3% στις εκλογές. Άρα, λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά στον τρόπο που παρουσιάζεται όλη αυτή η αντίδραση.

Ναι, επαναλαμβάνω, προβλήματα υπάρχουν. Και έλλειμμα προσωπικού υπάρχει και οι γιατροί είναι υποαμειβόμενοι. Όμως και μέτρα αυξήσεων στις αμοιβές τους έχουμε πάρε και οιι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε είναι για να αντιμετωπίσουν αυτό το πραγματικό πρόβλημα.

Και ναι, βάζουμε κίνητρα για να έχουμε περισσότερους παθολόγους και ναι, βάζουμε κίνητρα για να πάνε περισσότεροι γιατροί σε άγονες περιοχές. Όλα αυτά δεν τα κάνουμε γιατί σας λέω ότι δεν υπάρχει πρόβληματα. Όλα αυτά τα κάνουμε γιατί έχουμε συνείδηση ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε.

Θα κριθεί στο αποτέλεσμα αν τα μέτρα μας είναι αρκετά ή όχι. Αλλά δεν μπορεί να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι, ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ, όταν κάθε μέρα κάνουμε εγκαίνια μιας νέας πτέρυγας κλινικής που ανακαινίζεται, ενός νέου κέντρου υγείας που φτιάχνεται, ενός νέου μηχανήματος που αγοράζεται, και ούτω καθ’ εξής.

Θα ήθελα να δώσω το λόγο τώρα στην Αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη να μας πει και δυο λόγια για τον προσωπικό γιατρό που ενδέχεται σήμερα να βγει σε δημόσια διαβούλευση και μετά να σας παρουσιάσουμε τους σχετικούς πίνακες».

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Στο Υπουργείο Υγείας δουλεύουμε σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι τα ζητήματα που έχουν οξυνθεί την τελευταία δεκαπενταετία και εμφανίζονται τώρα πολύ πιεστικά και τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ με κυρίαρχο την έλλειψη οργάνωσης. Για παράδειγμα ποτέ δε γνώριζε ο πολίτης ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις πρακτικές πρόληψης. Για πρώτη φορά λοιπόν εδώ και 40 χρόνια έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα προληπτικών εξετάσεων και έτσι ο πολίτης γνωρίζει και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει. Έτσι καλύπτουμε ένα διαχρονικό κενό, που στοίχιζε σε ζωές όλα αυτά τα χρόνια, καθώς με την πρόληψη κερδίζουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής.

Επιπλέον, όπως είπε ο Υπουργός αυτές τις μέρες βγαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Αφορά μία πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως εξής: Δίνουμε ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ τα οποία θα λάβουν ως εξής: 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωση της (δε θα καταβάλλονται δηλαδή μηνιαία, αλλά σε δύο δόσεις) σε όλους τους νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από 1/1/2025. Ακόμη, ερχόμαστε να προσθέσουμε πάνω από 2,5 χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα. Για πρώτη φορά ενισχύουμε και το κομμάτι που έχει να κάνει με την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών. Αυξάνουμε τον αριθμό των παιδιάτρων και θα καλύψουμε σε πρώτη φάση πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν. Επομένως έχουμε επιτέλους για πρώτη φορά μια γενναία προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας να καλύψει μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα μας, για να μπορέσουμε σε επόμενο διάστημα να το επεκτείνουμε αυτό και να καλύψουμε περισσότερα παιδιά. Παράλληλα, ιδρύουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη ΔΕΠ, και θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά γιατί έχουν αλλάξει τα προβλήματα και τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 30 χρόνια. Άρα εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, πρέπει να δημιουργήσουμε νέα υλικά για το νέο ΕΣΥ, να δώσουμε τις δεξιότητες, να έχουμε νέες ειδικότητες, για να μπορούμε να έχουμε σύγχρονο ΕΣΥ. Χρειαζόμαστε ιατρούς π.χ., οι οποίοι να γνωρίζουν και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Με το νέο σύστημα τηλεϊατρικής θα έχουμε και 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Στο τέλος του μήνα ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και τον Οκτώβριο τα καρδιαγγειακά. Είναι σημαντικό να μην αμελήσουμε το SMS με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για τις προληπτικές εξετάσεις-αυτές οι εξετάσεις σώζουν ζωές.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Υπηρετώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 2003, περισσότερο από 20 χρόνια, με μικρές διακοπές όπου έχω δουλέψει στο εξωτερικό, και πιστέψτε, έχω μια πάρα πολύ καλή εικόνα του τι συνέβαινε και στα χρόνια πριν τα μνημόνια και στα χρόνια των μνημονίων και που βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή την στιγμή. Υπάρχει όμως μια συστηματική προσπάθεια, πάντα υπήρχε, αλλά τώρα είναι πολύ πιο έντονη, να απαξιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και συμβαίνει. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τι συμφέρονται υπηρετούν αυτές οι προσπάθειες.

Πέρα από τους τεχνοκρατικούς στόχους όμως επειδή στο ΕΣΥ υπάρχουν εργαζόμενοι, θα πρέπει να είναι περήφανοι που εργάζονται στο ΕΣΥ, περήφανοι για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, περήφανοι για το τι κατάφεραν να πετύχουν στην πανδημία.

Το έχω ξαναπεί, κανείς δεν υπολόγιζε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να σταθεί, ειδικά όταν άλλα συστήματα υγείας πολύ πιο καλά οργανωμένα και με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση κατέρρεαν.

Η χώρα μας τα κατάφερε. Άντεξε στην πανδημία. Κάτι το οποίο φαίνεται να προσπερνάται πάρα πολύ εύκολα για αυτούς που φωνάζουν αυτή την στιγμή.

Και η χώρα μας έκανε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο ήταν η καλύτερη έκφανση του ελληνικού Δημοσίου από το 1974 και μετά, και μιλάω χωρίς καμία δόση υπερβολής.

Το ίδιο σύστημα και οι ίδιοι άνθρωποι, και από τον διοικητικό μηχανισμό, αλλά και οι άνθρωποι στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας είναι που κατηγορούν αυτή την στιγμή, γιατί δεν κατηγορούμαστε μόνο εμείς.

Γιατί το ίδιο προσωπικό είχαμε και όταν χειριστήκαμε το εμβολιαστικό και λέγανε ότι θα καταρρεύσει η χώρα.

Είναι το ίδιο που επαναλαμβάνεται πολύ πιο στοχευμένα όμως αυτή την στιγμή και καλό είναι να δίνονται τα στοιχεία.

Αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ήδη ανέφερε κάποια στοιχεία ο υπουργός, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Και είναι οργανισμός του ελληνικού δημοσίου το οποίο διαχειρίζεται το πολυτιμότερο αγαθό. Είναι το αγαθό της υγείας και έρχεται σε επαφή σχεδόν, αν εξαιρέσουμε τα σχολεία, με τους περισσότερους πολίτες κάθε μέρα.

Σκεφτείτε ότι 2,5 φορές περίπου ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει επαφή με Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι τόσο μεγάλο και είναι τόσο μεγάλο το έργο το οποίο προσφέρει. Σε καθημερινή βάση, αυτά είναι μεσοσταθμικά, περισσότεροι από 82.000 πολίτες τις εργάσιμες μέρες αν υπολογίσει κανείς, αυτό είναι περίπου 25 εκατομμύρια επαφές πολιτών με το ΕΣΥ τον χρόνο.

Γιατί πρέπει να αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθός και να μην παρουσιάζει ότι είναι ένας οργανισμός ο οποίος καταρρέει. Ένας οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται τόσο μεγάλο όγκο πολιτών και σε τόσο ευαίσθητο θέμα.

Σκεφτείτε ότι καθημερινά 3.500 χειρουργούνται, 6.500 νοσηλεύονται. Δεν μπορούμε να λέμε ότι καταρρέει.

Αν κατέρρεε, αν υπήρχε έστω και το παραμικρό ίχνος κοντά στην πραγματικότητα, θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία. Μιλάω πάρα πολύ ρεαλιστικά, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν λειτουργούσε, γιατί είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας, θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία. Δεν θα ήταν κάτι που θα μπορούσε κανείς, με οποιοδήποτε μηχανισμό προπαγάνδας να παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα.

Γιατί είναι άλλο να λέμε τα προβλήματα και άλλο να βγαίνει ότι το ΕΣΥ καταρρέει και το ΕΣΥ καταρρέει. Μπορεί να έχει πολιτικά κίνητρα, μπορεί να έχει οικονομικά κίνητρα, το να απαξιώσουμε μία δομή σε μία συγκεκριμένη περιοχή για να στείλουμε τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα, και θα ήθελα να πω και να κλείσω αυτήν την εισαγωγή, με το γεγονός ότι αυτά τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα 40 χρόνια του ΕΣΥ από τη δημιουργία του, ήταν η καλύτερη έκφανση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ποτέ το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είχε ξαναενισχυθεί τόσο και ποτέ δεν είχε αποκτήσει τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο και ίσως είναι και αυτός ο λόγος που υπάρχει αυτό το σχέδιο να χτυπηθεί το ΕΣΥ.

Ποτέ, είτε γιατί το έκανε η πανδημία και έφερε τα φώτα, αλλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσηλεύτηκαν οι πολίτες με Covid γιατί τα νοσοκομεία μπορούσαν να το αντέξουν αυτό. Στα δημόσια νοσοκομεία, απευθύνονται οι πολίτες ειδικά στα πολύ βαριά προβλήματα υγείας.

Στα νοσοκομεία, όπως είπε και ο Υπουργός, πάντα υπήρχαν κάποιες φωνές. Ναι, δημοκρατία έχουμε, και να υπάρχουν αυτές οι φωνές. Αλλά να ξέρουν ότι την ώρα που ισοπεδώνουν τα πάντα, δεν χτυπούν ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον Υπουργό, ούτε το διοικητικό μηχανισμό, χτυπούν τους ίδιους τους συναδέλφους τους, τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζονται και την υγεία των πολιτών.

Έχω δουλέψει και στην Αγγλία, όπως στο NHS και εκεί είναι υπερήφανος ο κόσμος για το σύστημα υγείας τους. Έτσι κι εδώ οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εκεί απευθύνονται κι είναι βασικό στοιχείο της κοινωνίας και να είναι υπερήφανοι για το ΕΣΥ.

Το προσωπικό του ΕΣΥ το 2019 ήταν 78.272 άτομα, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 86138 άτομα. Στον δεύτερο πίνακα βλέπετε ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, την αύξηση που έχει τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε μια αύξηση 10% σε όλο το προσωπικό, που είναι περίπου σε όλους τους κλάδους.

Θα αναρωτηθεί κάποιος "μα ακούμε για ελλείψεις". Σας λέω ότι στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, μπορούμε να φέρουμε και παραδείγματα, ειδικά τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έχουν πολύ περισσότερο προσωπικό, ίσως έχουν το περισσότερο προσωπικό που είχαν ποτέ από την ίδρυση του εθνικού συστήματος υγείας.

Ο Ευαγγελισμός έχει 165 γιατρούς παραπάνω, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχει 190 γιατρούς παραπάνω, 190 γιατροί είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός εντός του νοσοκομείου. Υπάρχουν όμως και νοσοκομεία στην περιφέρεια κυρίως, και τμήματα νοσοκομείων στα οποία έχουμε λιγότερο προσωπικό, για να μη νομίζετε ότι κρύβουμε την αλήθεια.

Ακόμη και στο νοσοκομείο στην Κω που ακούτε για ελλείψεις ή σε κάποια άλλα νοσοκομεία, ναι έχουμε πρόβλημα στην παθολογική κλινική. Για διάφορους λόγους οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν κάποιες ειδικότητες. Έχουμε πρόβλημα στον εργαστηριακό τομέα.

Αυτά τα προβλήματα που μπορεί να έχουν τοπικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο πως επιλέγουν οι νέοι γιατροί τις ειδικότητες και που κατευθύνεται η εξειδίκευση ή ειδίκευση των γιατρών. Αλλά τα περισσότερα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν και στις τρεις κατηγορίες πολύ περισσότερο προσωπικό, από ότι είχαν το 2019.

Προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Γιατί γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και ο διαχωρισμός μεταξύ μόνιμου και επικουρικού προσωπικού από τους συνδικαλιστές. Κατ΄ αρχήν εργαζόμενοι είναι και οι δύο, για διάφορους λόγους που αυτοί όπως κι εμείς μπορεί να γνωρίζουν καλύτερα, οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΑΣΕΠ καθυστερούν τις προσλήψεις και γι΄ αυτό έχει αυξηθεί ο αριθμός του επικουρικού προσωπικού.

Δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να απολογηθούμε γι΄ αυτό, το επικουρικό προσωπικό είναι εκεί, γιατί καλώς ή κακώς σε αυτή τη χώρα μία προκήρυξη του ΑΣΕΠ χρειάζεται χρόνια για να ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί για να το λύσουμε αυτό.

Έχουμε προχωρήσει σε μόνιμες προκηρύξεις για να σταματήσει και αυτή η συζήτηση και έχουμε ήδη από το 2019 12.500 θέσεις. Σας δίνω και πόσες θέσεις από τους γιατρούς βγαίνουν άγονες στις προηγούμενες προκηρύξεις.

Για αυτό και έρχονται τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν εφαρμοστεί.

Πάμε στο εισόδημα των γιατρών στο οποίο γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και στην οποία ναι οι απολαβές του ιατρικού προσωπικού είναι χαμηλές.

Υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες στη χώρα, να μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα έχει περάσει και από την χρεοκοπία και από τον καιρό των μνημονίων και υπάρχουν κάποιοι κανόνες που δεν μπορεί να ξεπεράσει, αλλά ειδικά στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια με όλα τα μέτρα, αυτά θα αναλύσω λίγο, τι είναι το κάθε μέτρο όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό. Αλλά και με άλλες παρεμβάσεις έτσι ώστε να αυξηθούν οι απολαβές των γιατρών.

Και αυτό κανείς θα πρέπει να το βλέπει όχι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί θα πρέπει να το δει και διαχρονικά τότε, γιατί πάντα οι ιατροί του ΕΣΥ υστερούσαν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά κυρίως η σύγκριση τη στιγμή που μιλάμε για δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνεται και με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Τον Δεκέμβριο του ’22 είχαμε μια μεσοσταθμική αύξηση. Στην πρώτη στήλη βλέπετε τα χρήματα που δίνονται από τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη στήλη είναι μεικτά περίπου πόσα αντιστοιχούν σε κάθε γιατρό. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ένα ακριβές ποσό γιατί εξαρτάται από τις κατηγορίες, τα μισθολογικά κλιμάκια. Τον Αύγουστο του ’22 είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που σε όλους τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους στο ΕΣΥ δίνονται περίπου 800 ευρώ εξτρά του μισθού δεδομένου ότι έχουν 2000 ασθενείς.

Εκεί στον προσωπικό γιατρό έχει σημασία πόσα δίνονται στο σύστημα, δίνονται και στους ιδιώτες γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ, είναι ένας αστερίσκος αυτό που σας το βάζω, έτσι ώστε να καλύπτει το κόστος για τον εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Έχουμε αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων που αυτό έγινε σε όλο τον δημόσιο τομέα και έχουμε στο ιατρικό προσωπικό, αντιστοιχεί σε μια αύξηση γύρω στα 20 με 50 ευρώ σε κάθε γιατρό.

Και πηγαίνουμε τώρα στα μέτρα που έχουν αναγγελθεί. Το πρώτο είναι η αύξηση των εφημεριών των ιατρών κατά 20% το οποίο ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2024.Στο πλαφόν των εφημεριών γιατί οι γιατροί έχουν ένα πλαφόν εφημεριών και έχουν και τις πρόσθετες εφημερίες. Στο πλαφόν των εφημεριών έχουν 45.000.000 και περίπου σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί στις εφημερίες 200 ευρώ.

Και ακολούθως είναι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουμε για να καλύψουμε τις πιο δύσκολες περιοχές. Το κίνητρο για την προσέλκυση στις άγονες περιοχές.

Να πούμε τώρα ότι είχαμε δυο κατηγορίες. Άγονα Α και άγονα Β. Για να σας δώσω δυο παραδείγματα, άγονο Α είναι η Κως. Άγονα Β ήταν η Πρέβεζα. Περιοχές της χώρας που είχαμε δυσκολία στην κάλυψη των θέσεων.

Αυτό υπήρχε διαχρονικά και ήταν στην πρώτη κατηγορία 100 περίπου ευρώ τον μήνα για κάθε γιατρό και στην δεύτερη κατηγορία 50 στις Β περιοχές. Αυτό γίνεται 300 ευρώ. Τριπλασιάζεται το επίδομα. 300 ευρώ στις δύσκολες περιοχές και Β κατηγορίας στα 150. Και μάλιστα σε συγκεκριμένες ειδικότητες που έχουμε πρόβλημα αυτό διπλασιάζεται. Άμα φτάσουμε και 600 ευρώ αύξηση σε κάθε γιατρό στον μισθό του τον μήνα.

Και από τον Γενάρη, αυτό που αναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών με 22%, που θα φέρει μια αύξηση στο πλαφόν των εφημεριών 100 με 200 ευρώ.

Να πω εδώ ότι, σας έχω πει ότι δουλεύω στο σύστημα 20 χρόνια, δεν υπήρχε καμία συνδικαλιστική ανακοίνωση που δεν ζήταγε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών με 20%. Να το πω αυτό. Και ικανοποιείται αυτό το αίτημα. Δεν υπήρχε καμία συνδικαλιστική ανακοίνωση που δεν το είχε.

Ακολούθως η κυβέρνηση είτε θέσπισε διότι δεν υπήρχαν αυτά τα επιδόματα προηγουμένως, και τα θέσπισε ευθύς εξ αρχής, είτε έδωσε τις αυξήσεις.

Σας δίνω χαρακτηριστικά πέντε επιδόματα. Και το ποσό της αύξησης το οποίο δόθηκε. Δηλαδή, σε κάποιους υπήρχε από πριν. Στους γιατρούς των ΤΕΠ. Και δόθηκε εξτρά από αυτό.

Δηλαδή, το επίδομα είναι οι αυξήσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έχει σημασία, αν μου επιτρέπετε, να δώσω κάποια παραδείγματα. Δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις αλλά περίπου, μεσοσταθμικά, η αύξηση στις αποδοχές, γιατί είναι μισθός και εφημερίες των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι περίπου στο 19%.

Ανάλογα με την κατηγορία που είναι έχουμε και ψηλότερο από αυτό. Θα δώσω κάποια παραδείγματα. Επιμελητής Β, είναι ο νέος γιατρός που εντάσσεται στο σύστημα. Με ένα μισθολογικό κλιμάκιο που αυτό έχει σχέση με τα χρόνια, δεν θέλω να μπω σε πάρα πολλές λεπτομέρειες και εφημέρευσης Β. Εφημέρευση Β σημαίνει ότι είναι σε ένα νοσοκομείο, ας πούμε στο νοσοκομείο Τρικάλων ή στην Τρίπολη. Είναι αυτά τα νοσοκομεία. Είχε το 2019 ως και καθαρές αποδοχές, για να μην μπλέξουμε, γιατί είναι αρκετά δύσκολος ο υπολογισμός, 1.938 ευρώ και από το 2025 υπολογίζοντας και τον ενιαίο συντελεστή φορολόγησης εφημεριών στο πλαφόν των εφημεριών, δηλαδή στις εφημερίες ο Επιμελητής Β΄ πρέπει να κάνει τέσσερεις ενεργές εφημερίες και δυο on call.

Έχουμε 2.364 καθαρά το μήνα, το οποίο είναι μία αύξηση 22%. Αν ο ίδιος Επιμελητής με τα επιδόματα τα οποία δίνονται, δουλεύει σε τμήμα επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ, είναι αναισθησιολόγος, ένα επίδομα που είναι γύρω στα 400 ευρώ, το 2019 ήταν 1.938 ευρώ και αυτή τη στιγμή το 2025 δηλαδή, το Γενάρη του ’25 θα είναι 2.580 ευρώ, που είναι μία αύξηση 33%.

Αν έχουμε τον Επιμελητή Β΄ να είναι σε μια προβληματική και άγονη περιοχή, δηλαδή είναι στην Κω ,αυτό που λέγαμε προηγουμένως τα επιδόματα που δώσαμε αυτή τη στιγμή, έπαιρνε το 2019 1.924 ευρώ και το 2025 θα είναι 2.629 ευρώ, είναι 36,65% αύξηση στις καθαρές αποδοχές.

Επιμελητής Α΄ τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ένα νοσοκομείο, τα παλιά λεγόμενα νομαρχιακά νοσοκομεία. 2.223 από το ’19 και 2.975 το 2025, 33,82% αύξηση

Επιμελητής Α΄ σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, δεν ξέρω αν είναι εφημέρευσης Α, ή σε ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη. Έπαιρνε το ’19, εδώ είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, έπαιρνε το ’19 2.039 ευρώ καθαρά με το πλαφόν των εφημεριών που είναι τρεις ενεργείς, τρεις on call, και το 2025 θα είναι 2.483, άρα αύξηση 21,78%.

Και ένα τελευταίο παράδειγμα. Συντονιστής Διευθυντής με ζώνη εφημέρευσης Α΄ σημαίνει τα μεγάλα νοσοκομεία, έπαιρνε 2.085 το 2019 και το 2025 θα είναι 2.483, είναι μία αύξηση 19%.

Οι περισσότερες αυξήσεις πέραν από τις άγονες περιοχές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30% - 33%, είναι εκεί στο 20% περίπου του μισθού στις καθαρές αποδοχές.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν άλλα δύο μέτρα. Είναι μέτρα τα οποία υιοθετούν και άλλα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έτσι ώστε να λύσουν αυτό το πρόβλημα και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Το δεύτερο απ΄ αυτά, θα έρθω στο πρώτο που είναι τα απογευματινά χειρουργεία, είναι το ιδιωτικό έργο των γιατρών και επιτρέψτε μου αν μπορώ να κάνω και μία άλλη παρατήρηση, γιατί λέγονται διάφορα πράγματα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν εξαιρέσει κανείς τα χρόνια της πανδημίας που όλο το σύστημα έγινε μονοθεματικό, η κυβέρνηση αυτή -είστε εδώ, βλέπω πολύ παλιούς συντάκτες- είναι που ενώ συζητιόταν πάρα πολλά πράγματα για χρόνια κι ενώ γινόταν συζήτηση, ενώ γινόταν συζητήσεις, ενώ κάποια έγιναν και νόμοι, κανείς δεν τόλμησε να τα εφαρμόσει στην πράξη.

Κι έχω πει πολλές φορές είναι και θέμα και πολιτικής βούλησης να μπορείς να το κάνεις στην πράξη, αν μπορείς να το σχεδιάσεις, να το οργανώσεις και να το εφαρμόσεις. Και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά, κάποιοι που είναι παλαιότεροι από εμένα στο χώρο και στο σύστημα, γινόταν συζήτηση εδώ και δεκαετίες για κάποια πράγματα και κανείς δεν είχε προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Το ιδιωτικό έργο των γιατρών να θυμίσω ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη, πριν από δέκα μέρες, με τις δικλείδες ασφαλείας οι οποίες υπάρχουν, θα έχουμε και τα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή στην πρώτη εφαρμογή του έχουμε το 15% των νοσοκομείων και το 5,7% της πρωτοβάθμιας να έχουν κάνει αίτηση, με μία καλή ομαλή γεωγραφική κατανομή σε όλη τη χώρα.

Το ποσοστό αυτό το πιο πιθανό είναι ότι θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά είναι κάτι το οποίο θα φέρει σημαντική ενίσχυση όχι μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και στις δύσκολες περιοχές, μπορώ να μπω και σε πιο συγκεκριμένα παραδείγματα ακολούθως.

Το ΕΣΥ, το οποίο καταρρέει κατά κάποιους, αυτή τη χρονιά έχει μια από τις καλύτερές του χρονιές όσον αφορά το ότι έχουμε αύξηση των τακτικών χειρουργείων.

Μέχρι στιγμής 280 χιλιάδες -δέστε λίγο τους αριθμούς, δέστε λίγο τους αριθμούς ενός οργανισμού που κατηγορούν κάποιοι ότι καταρρέει- 280 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χειρουργηθεί, 4% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, που και πέρυσι είχαμε αύξηση και πρέπει να το πούμε αυτό κι έχουμε ένα 7,5% στις νοσηλείες.

Ο ίδιος μηχανισμός που λέγανε, εδώ ήμασταν, ότι δε θα υπάρξει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν έχει αυτό, δεν έχει εκείνο. Απογευματινά χειρουργεία γίνονται σε 48 νοσοκομεία της χώρας. Είναι και περισσότερα από όσα είχαμε υπολογίσει γιατί απογευματινά χειρουργεία λογικό είναι να γίνουν στα μεγάλα ή μεσαία νοσοκομεία που έχουμε.

Έχει πλήρη εφαρμογή ο θεσμός και είναι κάτι το οποίο ήταν ενταγμένο σας το είπαμε από την πρώτη στιγμή γιατί υπάρχει σχέδιο, ότι αυτό πρέπει να αρχίσει έτσι ώστε να είναι ο πρόδρομος των απογευματινών χειρουργείων με το RRF, να στηθεί το σύστημα, πως δουλεύει, πως πληρώνονται, πως πληρώνει ο πολίτης, και όλος ο μηχανισμός πίσω από αυτό.

Τα οικονομικά των νοσοκομείων έχουν μια τεράστια αύξηση, δεν συγκρίνεται, δεν θα μπω καν στη σύγκριση μεταξύ του ’19 και του ’23 στο τι χρήματα έχουν δοθεί.

Εγώ θα μπορούσα να το κάνω για να είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό το νούμερο γιατί είναι πάνω από δις η διαφορά. Θα δώσω τη διαφορά εντός αυτής της κυβερνήσεως. Γιατί μπορεί κάποιος να πει ότι η πρώτη αύξηση ήταν με τον Covid, στην πανδημία, όλα τα συστήματα υγείας δώσανε, παντού παρατηρείται αύξηση.

Σας δίνω την διαφορά σε αυτή την Κυβέρνηση συγκρίνοντας το ’23 με το ’24. Το 2023 με το 2024 έχει 480 εκατομμύρια περισσότερα στα νοσοκομεία, έχει 1 δις περισσότερο σε όλη τη χρηματοδότηση της υγείας. 980 εκατομμύρια συγκεκριμένα, 480 εκατομμύρια είναι ο προϋπολογισμός στα νοσοκομεία.

Ορισμένες φορές βλέπετε κάποιες αντιδράσεις επειδή το σύστημα μαζεύεται. Και το σύστημα μαζεύεται αλλά εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι εις βάρος του πολίτη και αυτό ήταν που είδατε και τους προηγούμενους δείκτες αλλά μαζεύεται στην κακοδιαχείριση του συστήματος.

Και όσο ενοχλούμε στην κακοδιαχείριση του συστήματος τόσο θα βλέπετε αυτές τις φωνές ή αυτούς που τις υπηρετούν να αυξάνονται και να αντιμάχονται αυτή την προσπάθεια.

Έχω πει και προηγουμένως, είστε πάρα πολλά χρόνια εδώ, το ΕΣΥ για πρώτη φορά φέτος έκλεισε προϋπολογισμούς 10 Ιανουαρίου. Δεν είχε ξαναγίνει ποτέ και αυτό βοήθησε. Αυτό ξέρετε δεν είναι ένα χαρτί με αριθμούς. Αυτό βοήθησε για να έχουμε φτάσει 8μηνο του 2024 και ότι έχουμε προγραμματίσει στα νοσοκομεία να έχει εκτελεστεί. Πάντα τα νοσοκομεία ζητούσαν επιπλέον χρήματα από τον Αύγουστο σχεδόν είχαμε αιτήματα δώστε άλλα 20 εκατομμύρια, δώστε άλλα 30 εκατομμύρια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση των οικονομικών των νοσοκομείων σε εβδομαδιαία βάση. Με αυτό κρίνονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι και ο προϋπολογισμός εκτελείται μέχρι στιγμής στο ακέραιο και έχουν αυξηθεί και τα χειρουργεία.

Τι θα αλλάξει στο σύστημα; είναι και κάτι που συζητιέται εδώ και 20 χρόνια σε αυτή την χώρα. Από του χρόνου, μετά από μια πολύ καλή δουλειά που έγινε κάθετα και οριζόντια σε όλο το σύστημα, από τον οργανισμό, το ΚΕΤΕΚΝΥ, και σε όλο τον διοικητικό μηχανισμό εντός του νοσοκομείο, τα νοσοκομεία πλέον από το 2025 θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν.

Πως πληρώνονται τα νοσοκομεία στην χώρα μας αυτή την στιγμή; Ζητάνε και δίνουμε. Από το 2025, αυτό δεν γίνεται και αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη αλλάξει το σύστημα. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται, ο Ευαγγελισμός, δηλαδή, θα λάβει χρηματοδότηση ανάλογα με το πόσα χειρουργεία έχει κάνει, την βαρύτητα των χειρουργείων, πόσες μέρες νοσηλεύτηκε το περιστατικό.

Θα αλλάξει όλο το σύστημα. Θα αλλάξει όλο το σύστημα όχι για να μαζευτεί οικονομικά, στην πρώτη φάση. Αλλά κυρίως στην πρώτη φάση για να βελτιωθούν η ποιότητα που δίνουμε στον ασθενή. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε αν πάει κάτι στραβά σε ένα νοσοκομείο. Γιατί για να πληρωθούν θα πρέπει να συμπληρωθούν φακέλοι, θα πρέπει να έχουμε την εξέλιξη του περιστατικού.

Θα έχουμε την δυνατότητα να καταλαβαίνουμε αν σε ένα νοσοκομείο δεν δίνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που θα πρέπει να λαμβάνει ο πολίτης. Και έχουν στηθεί και όλοι οι μηχανισμοί έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται αυτό.

Ο ΟΔΙΠΥ δεν υπήρχε προηγουμένως. Ο ΟΔΙΠΥ ένας οργανισμός με ένα αρκτικόλεξο, όπως είπε ο υπουργός και έχει δίκιο, είναι οργανισμός διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών υγείας.

Είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε σε αυτή την κυβέρνησης. Και το οποίο έχει την ευθύνη να ελέγξει την ποιότητα των νοσοκομείων. Να ελέγξει τι παρέχουμε στον πολίτη. Τι παρέχουμε στον ασθενή. Και να το βελτιώσει.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους στο 40% των νοσοκομείων της χώρας. Έχουν γίνει συστάσεις και οι έλεγχοι, γιατί ορισμένες φορές νομίζουμε ότι υπάρχει ένα αόρατος διοικητικός μηχανισμός που το κάνει αυτό, είναι οι ίδιοι οι γιατροί, οι ίδιοι οι νοσηλεύτριες, τα ίδια τα κλιμάκια που είναι εκπαιδευμένα.

Γίνεται μια πολύ στοχευμένη δουλειά έτσι ώστε να βελτιωθούμε. Και επειδή σας το ξαναλέω, έχουμε φύγει από την πολύ και αέναη συζήτηση που γινότανε. Αυτά έχουν γίνει και είναι εν εξελίξει.

Θα μπω λίγο στην λίστα χειρουργείου και στα απογευματινά χειρουργεία. Αυτή τη στιγμή η λίστα χειρουργείου όπως ξέρετε ήταν από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός και τα απογευματινά χειρουργεία.

Υπήρχε ένα καθεστώς προηγουμένως που κάθε νοσοκομείο, γιατί η λίστα χειρουργείου θεσπίστηκε το 2017 σε προηγούμενη Κυβέρνηση, απλώς είχε γίνει με ένα τέτοιο άναρχο τρόπο, που κάθε νοσοκομείο συμπλήρωνε ένα excel, το excel αυτό συμπληρωνόταν με ένα διαφορετικό τρόπο και ακούγαμε διάφορές φωνές που ακούγονται ακόμα και αυτή τη στιγμή, ότι τρομακτικούς αριθμούς και που ορισμένες φορές ήταν αλήθεια, αλλά δεν είναι τόσο τρομακτικοί και θα εξηγήσω το πως, είτε δεν ήταν αλήθεια.

Τι έχει γίνει μέσα σε αυτό το έτος; Έγιναν περίπου 150.000 τηλέφωνα, για να καταλάβετε 150.000 επαφές με τους πολίτες. Αυτό είναι εξωστρέφεια του συστήματος.

Αυτό σημαίνει συνεργάζομαι, επικοινωνώ, βοηθώ τον πολίτη. Εκκαθαρίστηκε η λίστα του χειρουργείου για να μπορούμε να έχουμε εικόνα πραγματικά στο τι συμβαίνει και αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, έχει ήδη εφαρμοστεί.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις και στο επόμενο διάστημα όταν θα φτάσουμε στα απογευματινά χειρουργεία ,τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσω του RRF, που το νοσοκομείο και εμείς έχουμε τη δυνατότητα ανά κλινική να βλέπουμε τι αναμονή υπάρχει.

Είναι στημένο αυτό. Όποιος έτυχε να έχετε γνωστό, συγγενή ή φίλο ο οποίος έχει επισκεφθεί νοσοκομεία τους τελευταίους δύο μήνες, θα έχετε δει ότι φεύγοντας από το τακτικό ιατρείο, είτε από το εξωτερικό ιατρείο από το οποίο του δόθηκε ημερομηνία, εντάχθηκε στην ενιαία λίστα χειρουργείου, λαμβάνει SMS.

Αυτό είναι αναβάθμιση του συστήματος. Ο πολίτης γνωρίζει και όλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να γίνει, να εφαρμοστούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Είναι αρκετά περίπλοκο σύστημα. Θα μπούμε σε πιο λεπτομερείς ανακοινώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, το πως θα εφαρμοστεί αυτό.

Αλλά πλέον και σιγά-σιγά και σταδιακά θα υπάρχει ένα σύστημα όπου ο πολίτης θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να παρακάμπτει τη σειρά, στο μέγιστο δυνατό βαθμό το οποίο επιτρέπει και η άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Θα κλείσω λίγο όπου πριν να πω για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πολύ ακροθιγώς έχουν αναφερθεί αρκετές φορές. Έχει σημασία όμως να πούμε, επειδή γίνεται συζήτηση, για την αλλαγή του συστήματος των εφημεριών στην Αττική κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερον θα δούμε αν χρειάζεται να παρέμβουμε σε κάποιο άλλο μέρος.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, το είπε και ο Υπουργός εχθές, αν μου επιτρέπετε να το επαναλάβω, είμαστε σε συνεργασία με τους γιατρούς, με τους ανθρώπους που εργάζονται στα επείγοντα. Θα τους παρουσιαστεί το σχέδιο όταν είναι έτοιμο και θα ακούσουμε τη γνώμη τους, που αυτό κάνουμε και αυτή τη στιγμή.

Και θα κλείσω λίγο με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι πάρα πολλά και είναι αυτά τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα νέο ΕΣΥ, το ΕΣΥ αλλάζει και με την αναβάθμιση ψηφιακών συστημάτων.

Δε θα προχωρήσω στη λεπτομερή ανάλυση, ήδη η αναπληρώτρια Υπουργός σας είπε κάτι το οποίο δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε 40 χρόνια στο εθνικό σύστημα υγείας, δεν υπήρχαν οργανωμένα προγράμματα πρόληψης, έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης κι έχουμε την αναβάθμιση των υποδομών.

Να έρθουμε και λίγο στην αναβάθμιση των υποδομών, από τα νοσοκομεία στη χώρα το νεότερο νοσοκομείο στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 περίπου χρόνια. Στη χώρα ένας μέσος όρος ζωής των νοσοκομείων είναι 45 έτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν χτιστεί το 70 με 80% και από το 2009 δεν έχει γίνει καμία σοβαρή ανακαίνιση σε κανένα νοσοκομείο.

Η χώρα ήταν σε μνημόνια, η χώρα είχε περάσει χρεοκοπία. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί αν τα νοσοκομεία για μια δεκαετία με κτίρια τα οποία είναι άνω, τα περισσότερα από αυτά, των 40 ετών χωρίς ανακαίνιση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα το οποίο αφορά τα κτίρια που αν βάλουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά αν βάλουμε και τις δωρεές ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μιλάμε για 5 νέα νοσοκομεία, τα 3 νοσοκομεία είναι της δωρεάς του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ ξανά. Υπάρχει το Θεαγένειο που θα είναι το πρώτο νοσοκομείο το οποίο θα χτιστεί με μορφή ΣΔΙΤ που έχουμε ήδη ανακοινώσει.

Και υπάρχει και το νοσοκομείο στην Κω, το καινούργιο νοσοκομείο. Είναι πέντε καινούργια νοσοκομεία.

Έχουμε παρεμβάσεις στην πλειοψηφία των κέντρων υγείας, θα σας τα πει και η αναπληρώτρια, έτσι θα έχουμε πλήρως ανακαινισμένα την πρωτοβάθμια και πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας με δύο εμβληματικά έργα στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ που είναι τα πολύ μεγάλα έργα που θα αποτελέσουν προμετωπίδες του συστήματος.

Μαζί με όλα τα άλλα συστήματα, αναφέρω και ότι θα φτάσουμε στο τέλος του 2025 με ένα σύστημα για τις εφημερίες που ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει από το σπίτι του, από το κινητό του και με το application να δει υπολογίζοντας το παθολογικό ιατρείο στα επείγοντα αν παραδείγματος χάρη πιστεύει ότι πρέπει να εξεταστεί από παθολόγο, τι αναμονή έχει στα εφημερεύοντα νοσοκομεία εκείνη τη στιγμή.

Αυτό είναι ένα έργο το οποίο θα είναι έτοιμο, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί το τέλος του 2025. Δηλαδή σε περίπου ενάμισι χρόνο από σήμερα.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Όπως όλοι γνωρίζετε μόλις προ έξι εβδομάδων ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο νόμος 5129 για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρυθμίσεως και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο διαρθρούται σε εφτά περιφερειακά δίκτυα, τα οποία θα έχουν πλέον ενιαία Υπηρεσιακή Ιατρική και Νοσηλευτική Διεύθυνση. Επίσης ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Ο νόμος άρχισε ήδη να εφαρμόζεται, υπό την έννοιαν της ουσιαστικής προετοιμασίας του, που θα επιτρέψει την πλήρη λειτουργία από 1/1/2025 ως ορίζεται. Ήδη επισκέπτομαι κι ελπίζω εντός των επομένων εβδομάδων να ολοκληρώσω τις επισκέψεις στις νοσηλευτικές μονάδες του εθνικού δικτύου σε όλη τη χώρα.Κυκλοφορούν οι εγκύκλιοι από τη Διεύθυνση Νομικών Προσώπων του Υπουργείου όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου, μεταφορά δηλαδή των οργανικών θέσεων και έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων. Έχουν ήδη οριστεί οι υποδιοικητές των ΥΠΕ, οι οποίοι θα έχουν την αρμοδιότητα της ψυχικής υγείας και ασκούν ήδη προετοιμάζοντας το εθνικό δίκτυο τα καθήκοντά τους. Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα εισηγηθώ στον Υπουργό τα ονόματα του πρώτου μεταβατικού Συμβουλίου μέχρις ότου εφαρμοστεί ο γνωστός νόμος για την επιλογή των διοικητών του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, το οποίο άμεσα θα υποβάλει και προτάσεις για την συγκρότηση του επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού έτσι ώστε από 1/1/2025 να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε τη λειτουργία των δύο αυτών ουσιαστικών και καθοριστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας. Νομίζω λοιπόν ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από 1/1/2025 οι παροχές υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας εκκινούν μια καινούργια εποχή.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ήθελα να ρωτήσω για τα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι δωρεάν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρατήρησα ότι ο αριθμός των χειρουργείων ήταν κατάτι μειωμένος σε σχέση με την αρχική σας εξαγγελία. Δηλαδή είχατε πει περίπου 50.000 δωρεάν χειρουργεία την πρώτη φορά, τώρα έγιναν 37.000. Και θέλω να ρωτήσω αν είναι δυνατόν θα αφορά μόνο τα δημόσια νοσοκομεία ή στο πρόγραμμα αυτό αν τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές κλινικές;

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έχει αλλάξει το ποσό που έχουμε δεσμεύσει. Το ποσό παραμένει το ίδιο, 51 εκατομμύρια συν ΦΠΑ. Αυτό που έχει γίνει είναι πιο λεπτομερής πρόβλεψη κόστους ανά χειρουργείο. Γιατί ακριβής αριθμός δεν μπορεί να δοθεί. Έχει να κάνει ο ακριβής αριθμός με τo ποια χειρουργεία θα γίνουν. Δεν έχουν όλα τα χειρουργεία ένα ενιαίο κόστος για να κάνεις διαίρεση. Άρα, στην ουσία έχουμε κάποια μοντέλα προβλέψεως το τι πιστεύουμε ότι θα γίνει. Μπορεί να είναι και 40, μπορεί να είναι και 35, δεν μπορώ να το πω αυτό. Το ποσό παραμένει το ίδιο, δεν έχει αλλάξει.

Όσον αφορά το αν θα μπορούν να γίνουν στα ιδιωτικά, ναι, θα μπορούν να γίνουν σε ιδιωτικά. Το Τεχνικό δελτίο προβλέπει ένα ποσό να πάει σε ιδιωτικές κλινικές εφόσον δεν μπορεί το σύστημα να τα καλύψει στα δημόσια. Έχουμε και την πιθανή ιδέα να κάνουμε σε κάποιου είδους χειρουργεία που είναι πιο μαζικά, π.χ. καταρράκτες, κάποιου είδους voucher που θα μπορεί ο ασθενής να πάρει το voucher και να πάει να χειρουργηθεί όπου θέλει. Αυτό που κυρίως φοβόμαστε είναι μην τυχόν «μπουκώσει» το σύστημα από τα πολλά χειρουργεία και δεν μπορεί να εξαντληθεί ο πόρος, καθώς έχει χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του ’25.

Άρα, λοιπόν όταν είμαστε στην τελική φάση θα κάνουμε ειδική συνέντευξη τύπου με τις ακριβείς λεπτομέρειες του πως θα δουλέψει αυτό το εργαλείο. Ενώ σαν ιδέα φαίνεται απλή, στην πρακτική της εφαρμογή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να το εφαρμόσουμε αν δεν είχαμε προχωρήσει την πιλοτική φάση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων που έστησαν τις βασικές χειρουργικές ομάδες, οι οποίες θα υποδεχθούν τα δωρεάν.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε υπουργέ, θα μπορούσατε ίσως να μας δώσετε μια πρώτη γεύση ποιες αλλαγές αναμένεται να γίνουν στα ΤΕΠ; Γιατί το τόνισε και ο Πρωθυπουργός, το είπατε και εσείς και το επαναλαμβάνετε ότι είναι ένας τομέας που πραγματικά πάσχει. Αναφέρετε συχνά ότι είναι ένα προσωπικό σας στοίχημα, φεύγοντας από τη θητεία σας να έχετε μειώσει τους χρόνους αναμονής. Μάθαμε ότι χθες είχατε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, με την κα Παγώνη και καταλήξατε από κοινού ότι ο σχεδιασμός για την 24ωρη εφημέρευση των νοσοκομείων δεν προχωράει. Τι είναι αυτό που μπορεί να γίνει, ώστε να μειωθούν αυτοί οι χρόνοι;

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτον, υπάρχει πρόβλημα στην αναμονή της εφημερίας σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία, κυρίως στην Αττική; Ναι. Είναι είδηση; Όχι. Αν έχω κάποια διαφωνία με μερικά δελτία ειδήσεων είναι γιατί δεν είναι κάτι που δεν συνέβαινε παλιά και συμβαίνει τώρα. Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι είδηση. Θα ήταν ευχάριστο να είναι είδηση γιατί θα σήμαινε ότι είναι κάτι έκτακτο, άρα και η λύση του θα ήταν ευκολότερη. Αυτός είναι ο κανόνας που ίσχυε στις εφημερίες, εδώ και δεκαετίες.

Άρα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε κάτι που ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν σοβαρές αιτίες πίσω από αυτό. Δεν έχει να κάνει π.χ. με μία συγκυρία ελλείψεων ενός γιατρού ή κάποιων γιατρών μιας ειδικότητας, αλλά είναι δομικό πρόβλημα του συστήματος.

Χθες, πράγματι είχαμε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και παραλάβαμε την πρότασή της για το πώς πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει η εφημερία στην Αττική. Λαμβάνω σοβαρά υπόψιν τις απόψεις της ΕΙΝΑΠ, δεν τις θεωρώ πρόχειρες, έχουν μέσα κάποιες καλές ιδέες, κάποια απ΄ αυτά μπορούμε να τα υλοποιήσουμε, κάποια άλλα όχι.

Τα χειρουργεία και η μείωση των εφημεριών είναι τα δύο βασικά μας στοιχήματα, αν αυτά τα δύο τα πετύχουμε, δηλαδή αν τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία και τα DRGs λειτουργήσουν, μπει το σύστημα σε μία μεγαλύτερη ταχύτητα, μειωθούν οι μέσοι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο και η μεταρρύθμισή μας για τις εφημερίες λειτουργήσει, πιστεύω ότι η εικόνα του πολίτη για το ΕΣΥ θα αλλάξει άρδην.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Είπατε ότι θα αποζημιώνονται τα νοσοκομεία βάσει του έργου. Και αναφερθήκατε, κύριε Θεμιστοκλέους, για παράδειγμα στην ποσότητα των χειρουργείων. Θα υπάρχουν και άλλα ποιοτικά κριτήρια; Για παράδειγμα πώς πήγαν τα χειρουργεία, πόσοι άνθρωποι έγιναν καλά; Η θνησιμότητα κλπ.;

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ναι, το σύστημα των DRGs αυτό μετράει, δηλαδή η πληρωμή γίνεται με κάποιους δείκτες. Αυτή τη στιγμή υπήρχε ένα σύστημα που ήταν τα λεγόμενα ΚΕΝ που αποζημίωνε την πράξη, δεν λάμβανε κανένα παράγοντα από αυτούς τους οποίους περιγράφετε .Αυτή τη στιγμή τα DRGs περιλαμβάνουν τα πάντα. Και το εξιτήριο, πως είναι ο ασθενής, δηλαδή για αυτό είναι κατά το ήμισυ οικονομικό θέμα αλλά κατά το υπόλοιπο ήμισυ είναι η μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι πλέον για να μπορέσεις να αποζημιωθείς πρέπει να συμπληρωθεί ο ιατρικός φάκελος στο μέγιστο δυνατό, είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή που έχουμε αυτή τη στιγμή. Να πούμε κάτι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όταν εφάρμοσαν τα DRGs τους πήρε σε θέση το προσωπικό περίπου 5 με 6 χρόνια να καταφέρουν να το εφαρμόσουν.Εμείς ξεκινάμε ήδη από το 2025. Έχει γίνει προετοιμασία. Για αρκετά χρόνια που δουλεύεται αυτό. Το 2025 θα αποζημιωθούν με βάση τα DRGs.

Ερώτηση Δημοσιογράφου:

Αναφερθήκατε στην αναμόρφωση των οικονομικών των νοσοκομείων. Δεν ακούσαμε τίποτα για ληξιπρόθεσμα, για το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων, όπου είναι, και μάλιστα έχετε πει ότι στο τέλος του χρόνου θα μιλάμε χωρίς παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα, τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει την παραγωγή ληξιπρόθεσμων, πέρα από αυτά τα οποία μας έχουν μείνει από το παρελθόν.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και παράπονα από τους ασθενείς… Λύνονται κάποια από τα προβλήματα;

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές έχουμε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό την δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικά κέντρα τα οποία είναι διεσπαρμένα σε όλη την χώρα. Έτσι, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση μπορούν οι πολίτες σε πάνω από 300 σημεία σε όλη την χώρα να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις τους. Επιπλέον, έχουμε προνοήσει με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα το οποίο αφορά ευάλωτο πληθυσμό. Αυτό θα το υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ με τις ΚΟΜΥ όπου κινητές μονάδες θα παρέχουν εξετάσεις σε παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες κοκ. Πάμε εμείς στον πολίτη, δεν περιμένουμε να έρθει ο πολίτης σε μας. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι πίσω από κάθε δράση υπάρχει πάρα πολύ συνεργατική δουλειά και ενδεικτικά αναφέρω την ΗΔΙΚΑ, τους επιστημονικούς φορείς, την επιτροπή εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας, πανεπιστήμια, ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, για τις προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν ήδη γίνει 7.000 συμβάσεις με τα φαρμακεία όλης της χώρας. Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει πληθυσμιακά δεδομένα για τα χρόνια νοσήματα και την πρόληψη.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κατηγορηθήκατε ότι είχατε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη ένα πλωτό ασθενοφόρο την ίδια στιγμή που χρειάστηκε να μεταφερθεί ασθενής από την Αίγινα με θαλάσσιο ταξί αναγκαστικά. Πώς το σχολιάζετε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Καταρχάς εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του νέου αυτού που έχασε τη ζωή του λόγω ενός πολύ δύσκολου τροχαίου δυστυχήματος. Όσον αφορά τα πλωτά ασθενοφόρα η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, ανήκει στο Λιμενικό. Άρα, η σχετική ερώτηση περί της διαθεσιμότητας ή μη και παρουσίας ή μη του πλωτού ασθενοφόρου αυτού δεν ανήκει καθόλου στο υπουργείο. Δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ. Όσον αφορά την διαχείριση, όμως, του περιστατικού και της μεταφοράς η ενημέρωση που έχω από το ΕΚΑΒ, εγγράφως, είναι ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην μεταφορά του. Πράγματι, το περιστατικό μεταφέρθηκε πάρα πολύ γρήγορα μέσω του ΕΚΑΒ και μέσω ενός πλωτού ταξί, που διέθεσε το Λιμενικό Σώμα, από την Αίγινα στην Αθήνα. Έφτασε ζωντανός στο νοσοκομείο, παρ’ ότι ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση, συνοδεία φυσικά γιατρού και με όλα τα προβλεπόμενα. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούσε να σωθεί. Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην μεταφορά του, το τονίζω. Και γενικά όπως είδατε φέτος το καλοκαίρι δεν γράφτηκε τίποτα αρνητικό για το ΕΚΑΒ. Σε όλα τα μεγάλα περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, από το τραγικό δυστύχημα στο λούνα πάρκ έως το ατύχημα με το μικρό παιδί στο Ράλι Ακρόπολης στην Αμφίκλεια, το ΕΚΑΒ λειτούργησε σε χρόνο μηδέν. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το πως λειτούργησε φέτος το ΕΚΑΒ. Είχε εμφανή διαφορά από πέρσι.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η Χαλκιδική σχεδόν εδώ και 20- 30 χρόνια είχε πάντα εφτά με οκτώ ασθενοφόρα σε όλη την κάλυψη της. Και θα θυμάστε, αν και έχετε κάνει ρεπορτάζ, τι πρόβλημα είχε με τις καθυστερήσεις των ασθενοφόρων. Στην Χαλκιδική από φέτος, από τα 7- 8 ασθενοφόρα έχουμε 13 - 14 στις βάρδιες και 4 μηχανές. Και δεν είχαμε κανένα περιστατικό που δεν ανταποκρίθηκε στο ΕΚΑΒ στον χρόνο που θα έπρεπε να ανταποκριθεί. Και ξέρετε, υπήρχανε και πολύ βαριά και σοβαρά περιστατικά στην Χαλκιδική. Το ΕΚΑΒ ήταν εκεί την ώρα που έπρεπε να είναι.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Έχετε κατηγορηθεί για κάποιον γιατρό που έλαβε φακελάκι. Θέλετε να μας πείτε λίγο πως έχει το περιστατικό; Αν το σχολιάζετε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Στην Ελλάδα, ευτυχώς ως χώρα του δυτικού κόσμου, σημασία δεν έχει τι λέει κάποιος, σημασία έχει τι λέει το δικαστήριο. Ο γιατρός αυτός λοιπόν αθωώθηκε αμετάκλητα στο δικαστήριο. Αποσύρθηκαν όλες οι εναντίον του κατηγορίες. Ο καταγγέλλων του ζήτησε συγγνώμη. Ο γιατρός έχει γυρίσει και χειρουργεί νόμιμα και κανονικά στο ΕΣΥ. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να επαναφέρουμε μία παλαιότερη ιστορία. Εκτός και αν πια οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σημασία. Προχθές έγινε χαμός για την περίπτωση μιας αποφάσεως του Διοικητού της Καβάλας έναντι ενός γιατρού για στέρηση μισθού οχτώ ημερών, αν δεν κάνω λάθος. Στην αρχή δεν γνώριζα, θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν μπορεί να γνωρίζει ο Υπουργός την απόφαση κάθε Διοικητού, κάθε νοσοκομείου, για οποιοδήποτε θέμα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως ήταν ότι δέχθηκα δριμεία σχόλια κυρίως στα social media και από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το «πόσο ανάλγητοι είμαστε και τι ανάλγητους Διοικητές έχουμε». Χωρίς να μπω στα πραγματικά περιστατικά του συγκεκριμένου περιστατικού, εμπιστεύομαι απολύτως τον Διοικητή και το για ποιους λόγους πήρε αυτή την απόφαση. Από όλη αυτή την ιστορία να σας πω ότι ο συγκεκριμένος Διοικητής διορίστηκε το 2017 και έχει διατηρήσει τη θέση του γιατί τον θεωρούμε καλό Διοικητή και γι΄ αυτό τον έχουμε διατηρήσει όλη την πενταετία της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Αλλά πόσο ανάλγητος μπορεί να είναι ένας Διοικητής που τον διόρισε η «Πρώτη Φορά Αριστερά» και οι συγκεκριμένοι Υπουργοί, οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης; Άρα, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε πως θα χτυπήσουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη και πως θα τον βγάλουμε ντε και καλά ανάλγητο και να μείνουμε στα πραγματικά περιστατικά. Ναι, μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως και σε κάθε οργανισμό, υπάρχουν και πειθαρχικές κυρώσεις για συγκεκριμένα παραπτώματα που προβλέπονται, τόσο απλά.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι έχετε να μας πείτε για το νοσοκομείο της Καλαμάτας και για τον υποβιβασμό του από την κατηγορία Α άγονων σε Β άγονων, γεγονός που σημαίνει πρακτικά πως θα μειώνονταν σημαντικά τα κίνητρα των υγειονομικών;

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Καλαμάτα έχει διανύσει μία πρόοδο τα τελευταία είκοσι χρόνια για τα ελληνικά δεδομένα απολύτως αξιοσημείωτη. Ο χαρακτηρισμός «άγονο Α» είχε δοθεί στην Καλαμάτα στην προηγούμενή της περίοδο, σε αυτό που ήταν η Καλαμάτα, όχι σε αυτό που είναι τώρα η Καλαμάτα. Το γεγονός ότι η περιοχή τους έπαψε να είναι αυτό που ήταν είναι συλλογική τους επιτυχία, όχι συλλογική τους αποτυχία. Το εργαλείο των κινήτρων των άγονων περιοχών και επιδομάτων έχει ως σκοπό να στρέψει με κίνητρα προς τις περιοχές εκείνες που για «Χ» λόγους η κάθε μια δεν καταφέρνει να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό. Η Καλαμάτα προσελκύει ιατρικό προσωπικό, δεν λέω ιδανικά για αυτό παρέμεινε «άγονο Β», αλλά καλύτερα από άλλες περιοχές. Ως προς το οικονομικό σκέλος δεν χάνουν κάτι οι γιατροί της Καλαμάτας διότι ως «άγονο Α» έπαιρναν 100 ευρώ το μήνα, ως «άγονο Β» παίρνουν 200 ευρώ το μήνα. Άρα, όχι μόνο δεν χάνουν αλλά παίρνουν και 100 ευρώ παραπάνω. Αν ανήκουν σε μια από τις 18 ειδικότητες που έχουμε ορίσει ότι είναι οι κρίσιμες, δεν λαμβάνουν 200 ευρώ αλλά 400 ευρώ παραπάνω το μήνα. Δηλαδή ένας γιατρός που στην Καλαμάτα έπαιρνε 1200 ευρώ το χρόνο, αν είναι στις 18 ειδικότητες θα παίρνει 4.800 παραπάνω το χρόνο παρόλο που έγινε «άγονο Β». Αν η ένσταση είναι για τα μόρια που ακούω, και μάλιστα ήταν και ένα κομμάτι της κουβέντας μου με την ΕΙΝΑΠ και θα γίνει παρόμοια κουβέντα και με την ΟΕΝΓΕ και με τον ΠΙΣ, θα φέρω τροπολογία μέσα στον Οκτώβριο όπου θα βάλω τα θεσμικά κίνητρα και τη μοριοδότηση και δεσμεύομαι ότι η Καλαμάτα θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, να μην ανησυχούν. Δεν θα χάσουν κάτι από αυτό.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ; Έχουμε εικόνα; Και επιπλέον βλέπω τον τελευταίο καιρό στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ πάρα πολλές παραιτήσεις από συνταξιοδοτήσεις και ελάχιστες τοποθετήσεις γιατρών οι οποίοι είναι προφανώς Επιμελητές Β.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά από τον καιρό που καταγράφονται τα στοιχεία, περίπου το 2009 ή 2010 που έγινε η απογραφή, έχει το περισσότερο προσωπικό. Οι παραιτήσεις καλύπτονται και με τις μόνιμες προκηρύξεις των γιατρών και με το επικουρικό προσωπικό. Δηλαδή, για να έχουμε περισσότερους γιατρούς, σημαίνει ότι αυτές οι παραιτήσεις-συνταξιοδοτήσεις, υπερκαλύπτονται.

Επισυνάπτονται η παρουσίαση και φωτογραφικό υλικό

Φωτογραφίες

Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας
Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας
Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας
Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας