Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην ημερίδα "Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον"
21/02/2024Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην ημερίδα "Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον"
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στην ημερίδα με θέμα "Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον" που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών, στο Μέγαρο Μουσικής.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας:
"H Τηλεϊατρική ως ιδέα είναι κάτι που το συζητάμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει και κάποιες απόπειρες, όχι ιδιαίτερα συγκλονιστικά επιτυχημένες για να είμαι ειλικρινής. Όμως, η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα σε αυτόν τον τομέα. Τα μηχανήματα που είχαμε πάρει πριν από μερικά χρόνια φαντάζουν παλαιολιθικά για τη σημερινή εποχή. σήμερα, όλα γίνονται μέσα από το κινητό τηλέφωνο και κάποιες συσκευές pocket size.
Όμως, πέρα του hardware κομματιού, δηλαδή του κάθε αυτού αντικειμένου εκεί που γίνεται προφανώς πολύ μεγάλη επανάσταση, είναι το software. Και εκεί είναι η τεχνητή νοημοσύνη και μας δίνει εργαλεία αδιανόητα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σε αυτή την πολύ ταχεία μεταβολή, εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε εύκολα να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Διότι θα πρέπει να οριοθετηθεί ακριβώς η χρήση αυτών των εργαλείων, να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει την ιατρική πράξη και την ιατρική υπηρεσία χωρίς να παραβιάζει βασικούς κανόνες δεοντολογίας που έχει η ιατρική πράξη.
Σε αυτό νομίζω ότι εσείς οι γιατροί είστε οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι για να μας υποδείξετε το πλαίσιο και τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε εμείς.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι εάν μας υποδείξετε τρόπους, θα βρούμε χρήματα για τέτοια προγράμματα τηλεϊατρικής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές που για μια νησιωτική και ορεινή χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι να έχουμε ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε νησί της Ελλάδος δεν γίνεται όσο και αν το θέλουμε. Άρα, αυτή η νέα τεχνολογία μας δίνει πράγματι μία διέξοδο.
Πέραν όμως αυτού, του γεωγραφικού μας εθνικού χαρακτηριστικού, η χρήση της τηλεϊατρικής την οποία η τεχνητή νοημοσύνη την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο ταχύτητας και ακρίβειας, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας, εν γένει.
Δεν σας κρύβω ότι ως πρώην Υπουργός Εργασίας και ως νυν Υπουργός Υγείας έχω πλήρη συνείδηση πόσο ζοφερά φαντάζουν τα οικονομικά της δημόσιας υγείας για το μέλλον όλων των κρατών. Οι πληθυσμοί μας γηράσκουν, άρα έχουν περισσότερες ανάγκες υπηρεσιών υγείας. Μακάρι να ζήσουμε 120 χρόνια. Ποιος δεν θα το ήθελε. Αλλά με το σύστημα υγείας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ήταν περίπου καταστροφικό.
Άρα, για να μην είναι καταστροφικό και να έχουμε υγεία, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο τώρα να διαχειριστούμε τους πόρους μας με ένα πιο ορθολογικό τρόπο. Εκεί έρχεται η τεχνολογία. Η χρήση της τεχνολογίας είναι περίπου μονόδρομος και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε.
Εκεί λοιπόν σας καλούμε να είστε πρωταγωνιστές. Κατά τη γνώμη μου, μόνο οι γιατροί μπορούν να το κάνουν, δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος ο πρωταγωνιστής σε αυτήν την επανάσταση. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε, για να γίνει σωστά.
Και εμείς από την άλλη να είμαστε επίκουροι στην εφαρμογή, να είμαστε στη χρηματοδότηση, να είμαστε στο νομοθετικό κομμάτι. Καμία αντίρρηση, αλλά να μας υποδείξετε πως να το κάνουμε σωστά.
Και θέλω εκεί κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι να έχετε ευρύ πνεύμα γιατί επαναλαμβάνω ζούμε σε εποχές μεγάλων αλλαγών και θα πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από το πως δουλεύαμε στο παρελθόν και να δούμε πως πραγματικά μπορούμε να δουλέψουμε στο μέλλον για να πετύχουμε όλα αυτά που σας είπα. Και αν το κάνουμε σωστά, μπορεί η Ελλάδα να γίνει και παράδειγμα προς μίμηση".
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για τον σκοπό της εκδήλωσης αλλά και για τα τρέχοντα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):
"Παρευρίσκομαι σήμερα εδώ να απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία. Θα ήθελε να είναι ο ίδιος σήμερα σε αυτό το συνέδριο, καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την τηλεϊατρική μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για να μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της
Ελλάδος.
Η Ελλάδα λόγω της νησιωτικότητας αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών έχει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στα πιο απομακρυσμένα μέρη και νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει τη λύση.
Χαίρομαι πάρα πολύ που ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πραγματοποιεί τη σημερινή συζήτηση για να δούμε πως το κράτος θα μπορέσει να εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες στα όπλα που χρειαζόμαστε για τη δημόσια υγεία".
Δημοσιογράφος: Πως σκοπεύετε να το κάνετε αυτό;
Άδωνις Γεωργιάδης: Περιμένουμε να ακούσουμε τους ειδικούς, γι΄ αυτό γίνεται το συνέδριο. Οι ειδικοί θα μας υποδείξουν τον τρόπο κι εμείς είμαστε εδώ για να το υλοποιήσουμε.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, τα απογευματινά χειρουργεία, τις προκηρύξεις, τα εμβόλια covid στα φαρμακεία, είναι πολλά τα θέματα. Τι πρόκειται να δούμε το επόμενο διάστημα;
Άδωνις Γεωργιάδης: Δουλεύει ήδη από την ΗΔΙΚΑ το θέμα των 3 ευρώ στα γενόσημα φάρμακα, το ήλεγξα το πρωί πριν έρθω εδώ. Σήμερα λογικά θα υπογραφούν οι πρώτες 700 προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού. Μέσα στο 2024 έχουμε προγραμματίσει 6,5 χιλιάδες προκηρύξεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Και για το εμβόλιο Covid έχουμε κάνει αίτημα στην Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει το ενδεχόμενο, προσέξτε, να μπορεί να εκτελεστεί στα φαρμακεία το εμβόλιο του Covid, μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο Covid, γιατί αυτός θα κρίνει αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο.
Επισυνάπτετε φωτογραφικό υλικό