Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο ρ/σ REAL FM και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Παπαδόπουλο.

01/05/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλωσορίζω στο κεντρικό δελτίο του real fm, τον υπουργό Υγείας και υποψήφιο βουλευτή στην Β’ περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Καλό μεσημέρι, κύριε υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γεια σας, κ. Παπαδόπουλε, χρόνια πολλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μήνα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο ρεπορτάζ το οποίο μεταδώσαμε και αφορά το μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει προκύψει στο κέντρο της Αθήνας. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε για πιο λόγο δεν είχε δράσει έγκαιρα η πολιτεία, εφ’ όσον ήταν σε γνώση της αυτή η τραγική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη από ενός έτους προειδοποιούσε για την εξάπλωση του aids, με αποτέλεσμα να ακούτε την κριτική, που την ακούσατε και από την αντιδήμαρχο η οποία μίλησε, ότι όλα γίνονται για προεκλογικούς λόγους τώρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν την πιστεύω, γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά αφού συνεργάστηκα και με τον Δήμο Αθηναίων, ότι υπήρξαν πάρα πολλά εμπόδια στο να κάνουμε εμείς ως Υπουργείο Υγείας καλύτερα την δουλειά μας. Κατ’ αρχάς, κ. Παπαδόπουλε, εξόπλισα τον υπουργό Υγείας, τον εαυτό μου και τον διάδοχό μου σε λίγες ημέρες, με την αρμοδιότητα να μπορεί να κάνει ελέγχους χωρίς να του λέει κανένας «όχι» και να ούτε να δικαιούται να του πει «όχι», αυτό δεν υπήρχε, προσπάθησα να πείσω όλο τον κόσμο ότι το aids και τον κόσμο μέσα και έξω από την Ελλάδα, στην Ελλάδα πολλαπλασιάζεται από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2010 και όλο το 2011 με τρόπο φοβερό, μου απαντούσαν με κοροϊδίες…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι, κ. Υπουργέ; Ο συνάδελφος σας της Δημόσιας Τάξης για παράδειγμα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατά βάση από τον χώρο της δημοσιογραφίας, κ. Παπαδόπουλε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε να πείτε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί δεν με πίστευαν. Με περιέπαιζαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό τώρα, διότι μεταθέτετε έχω την εντύπωση ένα πολιτικό ζήτημα αλλού, εκεί όπου δεν θα οφείλετε να το θέσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι θα όφειλε και μπορώ και να σας το εξηγήσω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή οι δημοσιογράφοι καθορίζουν τις αποφάσεις σας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, αναμεταδίδουν το μήνυμά μας στον κόσμο, ή δεν το μεταδίδουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι άλλαξε δηλαδή προεκλογικά και το μετέδωσαν ευκρινέστερα και τώρα επετεύχθη η δυνατότητα αυτή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι θα σας πω θα σας εξηγήσω. Είχαμε αρχίσει συνεργασία με τον κ. Παπουτσή, αντιμετωπίσαμε ακόμα και από τον Δήμο Αθηναίων πολλές φορές, είχα συνεννοηθεί με τον κ. Καμίνη, εχθρική στάση απέναντι στα συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, που κατέληγε σε αποφάσεις και ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας να μας διώξουν για να μην κάνουμε ελέγχους, επειδή την υγειονομική διάταξη την στήριξα, αυτήν που έχω εκδώσει πρόσφατα, που είχα εκδώσει και για άλλα θέματα στο πρόσφατο παρελθόν, αντιμετώπισα αιτήσεις ακυρώσεως από εταιρείες και τα λοιπά, για άλλα θέματα βέβαια, γιατί αμφισβητούσαν την νομιμότητα μιας δράσης που στηρίζεται σε ένα κείμενο με ένα νόμο του 1940, άλλα τον νόμο, προσέβαλαν και τον καινούργιο νόμο, ξανάλλαξα τον νόμο και τον έχω κάνει όσο μπορούσα κι εγώ, άσκησα την αρμοδιότητά μου, στην αρχή με προπηλακισμούς και σιγά-σιγά …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όμως, από δημοσιογράφους, κ. υπουργέ. Αυτά που περιγράφετε δεν αφορούν τα μέσα ενημέρωσης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έβγαινα παραλλήλως στην τηλεόραση και έλεγα, σας παρακαλώ έλληνες πολίτες αφήστε το πρόβλημα να παραμείνει στο γκέτο εκεί περιορισμένο και να το κυνηγήσουμε εκεί, με κορόιδευαν, είχα τώρα την δυσάρεστη ενημέρωση ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αγνοώντας το ΚΕΕΛΠΟ, εμένα, ό, τι προσπάθεια κάναμε, όσων δημοσιογράφων άκουγαν το μήνυμα και το μετέδιδαν, είχαμε παραγνώριση πλήρως της πληροφόρησης αυτής, γιατί στην σχέση aids, υπάρχει η εκδιδόμενη γυναίκα η οποία είναι φορέας, υπάρχει και αυτός που πηγαίνει και ζητάει μάλιστα έρωτα χωρίς προφύλαξη. Ακούστε το σκεπτικό μου για να τελειώσω την φράση μου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έγινε η καλύτερη δυνατή και μπορέσαμε και κάναμε μία δράση η οποία αποδίδει αποτελέσματα, προβλέψαμε και επιτύχαμε δυστυχώς στις προβλέψεις μας και ενεργούμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, δεν είναι συμπτωματικό το ότι τακτοποιήθηκε προεκλογικά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, σας δίνω τον λόγο μου, μιλάω έντιμα, έχω κάνει λάθη δεν τα κρύβω, δεν κρύβονται άλλωστε τα λάθη. Έκανα πολλές προσπάθειες, με θυμούνται πολλοί να φωνάζω, δεν ακουγόμουνα, τώρα ακούγομαι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί καταλαβαίνετε, κ. υπουργέ, ότι αν τα μέτρα είχαν ληφθεί εγκαίρως, δεν θα είχαν θέσει σε κίνδυνο την ζωή τους όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας, οι οποίοι τώρα εναγωνίως παίρνουν τηλέφωνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ και ρωτούν πληροφορίες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδόπουλε, σας έλεγα πριν και έχω και το οπτικοακουστικό υλικό να σας το αποδείξω, ότι έχω δράσει από τον Μάρτιο του 2011, όταν μιλούσα για υγειονομική βόμβα όλη η επίθεση που είχα από την Αριστερά, ότι υπερβάλλω για δικούς μου σκοτεινούς λόγους, είναι καταγεγραμμένη γιατί ήτανε δημόσια η συζήτηση αυτή και ακόμη και τώρα που για την πρώτη περίπτωση της Ρωσίδας από την αστυνομία δημοσιεύθηκε η φωτογραφία, οι καταγγελίες που έχω εγώ προσωπικά είναι πάρα πολλές, από τα διάφορα σωματεία …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της. Ναι, αλλά ξέρετε όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα, κ. υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν ανακαλύψαμε ότι το ήξερε, αυτή είναι διάπραξη βαρύτατου ποινικού αδικήματος. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Το ίδιο διστακτικοί με τους Έλληνες ήταν και οι Ευρωπαίοι. Γιατί το θέμα μου, επίσης, έχει τεθεί σε όλα τα συμβούλια Υπουργών, δεν έχω και πολλά χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, είκοσι μήνες είμαι, σε όλα τα συμβούλια το έβαλα και μόνο όταν κινητοποιήθηκε η Ιταλία με τον πόλεμο στην βόρειο Αφρική πάντα λέγανε, πάντα όταν έλεγα εγώ κάτι νομίζανε οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι ότι εγώ ζητάω λεφτά. Εγώ δεν ζητούσα χρήματα. Ζητούσα, όμως, να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό γιατί έρχεται από την παράνομη μετανάστευση. Τώρα που έσκασε και στην Ρουμανία ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, τώρα κινούνται πια όλοι. Και το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στους Ευρωπαίους θα ήθελα να μου σχολιάσετε την επιστολή, την οποία απηύθυνε σε εσάς και τον συνάδελφό σας τον κ. Κουτρουμάνη ο κ. Ματίας Μορς, ο οποίος σας επιτιμά, διότι δεν εφαρμόσατε τα συμφωνηθέντα στη υπαγωγή όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Του απήντησα και μάλιστα του απήντησα και ως προς το ύφος της επιστολής και το έχω πει το ξαναλέω και σε σας …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να σας απευθύνετε με τέτοιο ύφος;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η πάρα πολύ κακή οικονομική κατάσταση της χώρας κάνει του δανειστές, δανειστές των ιδιωτικών σχέσεων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Που σημαίνει ότι το ανεχθήκατε τόσο καιρό αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν είχα τέτοια σχέση εγώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα δεν έχουν ενημέρωση. Έχουν παρεξηγήσει τις δικές μου ενέργειες και μία κοινοβουλευτική μου ενέργεια να δώσω ένα δικαίωμα που μπορούν να ασκήσουν μόνο όσοι δεν έχουν ανάγκη την κρατική χρηματοδότηση, εντασσόμενοι στην ιδιωτική επαγγελματική ασφάλιση κάτι που δεν το θέλει σχεδόν κανένας στην Ελλάδα, μόνο οι δημοσιογράφοι και τρία Ταμεία τραπεζών το έχουν αυτό, του απήντησα και επί της ουσίας, κ. Παπαδόπουλε, αλλά και επί του ύφους του, το οποίο εγώ δεν το ανέχομαι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και είναι η κατάσταση της χώρα που φτάνει τα πράγματα εκεί. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί αυτά να τα νικήσει με μεγαλοστομίες, γράφει σενάριο «λεφτά υπάρχουν» Νο2 και ο πολίτης που θα ψηφίσει τους δημαγωγούς γράφει και αυτός ο πολίτης ο ίδιος σενάριο «λεφτά υπάρχουν» Νο2. Κύριε Παπαδόπουλε, η δική μου ενέργεια να μείνουν κάποιοι ελάχιστοι έξω από τον ΕΟΠΥΥ που είναι δικό μου δημιούργημα κι εγώ πρότεινα να μπει ο Οίκος Ναύτου μέσα, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ των γιατρών και των δικηγόρων, εγώ τα έχω προτείνει αυτά και αυτά έχουν γίνει περιεχόμενο συμφωνίας, επειδή η ελληνική κυβέρνηση τα πρότεινε, δεν θα με διδάξει κανείς πώς να τα εφαρμόσω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα θα ήθελα να υπεισέλθουμε και στο διακύβευμα των εκλογών της 6η Μαΐου. Εσείς εγκαίρως, ίσως από τους πρώτους, είχατε αναφερθεί ρεαλιστικά στην προοπτική μιας μετεκλογικής συγκυβέρνησης, ή έστω μιας κυβέρνησης συνεργασίας διότι δεδομένου, απ’ ό,τι φαίνεται, ότι η αυτοδυναμία να μην είναι εφικτή Η άλλη λύση είναι είτε να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας είτε να πάμε ξανά σε εκλογές. Θέλω, λοιπόν, να σας ερωτήσω εάν είναι όντως εφικτό να συγκροτηθεί αυτή η κυβέρνηση μετά τις τόσες βαριές κατηγορίες που έχουν ανταλλάξει οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Βενιζέλος και Σαμαράς, αν επιμένετε δηλαδή ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδόπουλε, επιμένω όχι σε άποψη, αλλά στην διαπίστωση της μεγάλης ανάγκης, να μην περάσουμε ότι περάσαμε τον Νοέμβριο, που για κάποιες μέρες η χώρα δεν ξέραμε αν θα έχει κυβέρνηση. Να μην το περάσουμε αυτό τώρα για κάποιες εβδομάδες, κ. Παπαδόπουλε, αλλά να ξέρουμε πολύ γρήγορα, το συντομότερο δυνατόν, ότι η χώρα διαθέτει κυβέρνηση. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε πει και ο κ. Βενιζέλος το έχει πει αυτό πεντακάθαρα, ότι θα απευθύνουμε πρόταση συνεργασίας το βράδυ της Κυριακής, ανεξαρτήτως αν είμαστε πρώτοι όπως στοχεύουμε, ή και δεύτεροι, θα απευθύνουμε πρόταση συνεργασίας για να έχει η χώρα κυβέρνηση. Αυτό δεν περιορίζεται στην Ν.Δ. Η πρόταση αυτή για εμάς έχει αποδέκτες και στην Κεντροαριστερά, αλλά και σε οποιονδήποτε συμφωνεί ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, να πάρουμε τα χρήματα μετά τις εκλογές που ήταν να δοθούν τέλος Μαρτίου και δεν δόθηκαν, να πάρουμε τα χρήματα για τον πολίτη, για τους προμηθευτές του δημοσίου, για τις τράπεζες …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και πρωθυπουργός, κ. Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το εκλογικό αποτέλεσμα δηλαδή η κυριαρχική στάση του έλληνα πολίτη, θα δείξει και τις εξελίξεις. Έχει σημασία, κ. Παπαδόπουλε, ποια είναι η δύναμη των κομμάτων, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι η επιλογή του λαού, είναι απόφαση λαού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε και ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Ποιες είναι οι επιδόσεις των κομμάτων και από εκεί και πέρα αυτό που εμείς τονίζουμε και υπογραμμίζουμε, αν θα υπάρχει αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την πλειοψηφία στον λαό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως σαφές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί αν υπάρχει το σημερινό που συζητούμε ποσοστό των δύο κομμάτων που δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία και στον λαό και στην Βουλή, αντιλαμβάνεστε ότι οι κατηγορίες ότι σφετεριζόμαστε την εξουσία και ότι πρέπει να παραιτηθούμε, θα είναι στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία μας, κ. υπουργέ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι εγώ. Χρόνια πολλά, κ. Παπαδόπουλε.