Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2025

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3

02/10/2023
Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3

Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3, στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας, όπως στο Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, τη δημιουργία του Δικτύου των 17 Μονάδων για την αντιμετώπιση των αγγειακών, εγκεφαλικών επεισοδίων, για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, για τις ελλείψεις φαρμάκων και τη δημιουργία της σχετικής εφαρμογής.

Για τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, βάσει και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είχαν έναν στρατηγικό γενικό χαρακτήρα, που καθόρισε τα ζητήματα της χρηματοδότησης, τα ζητήματα των προσλήψεων και τη θέση του να αναδείξουμε το ΕΣΥ της χώρας σε ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Από κει και πέρα αυτό σημαίνει μία σειρά από δράσεις. Κατ΄ αρχήν έπρεπε να συνομιλήσω με όλους τους παράγοντες της υγείας και δεν είναι λίγοι, είναι πάρα πολλοί. Στη συνέχεια να δω μαύρες τρύπες που έχει το σύστημα και πρέπει να καλύψουμε. Να σας πω για παράδειγμα η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να χτίσουμε το ΕΚΑΒ. Είναι κάτι το οποίο ξεκινήσαμε ήδη να χτίζουμε, αλλά και οι επόμενες πολιτικές, οι οποίες ακολουθούν έχουν να κάνουν με το ΕΚΑΒ. Να σας πω ένα παράδειγμα, το ΕΚΑΒ χρειάζεται μία συνολική ανασύνταξη, προκειμένου να μπορεί να κάνει δυο βασικά πράγματα. Το ένα είναι να φτάνει πολύ γρήγορα εκεί που έχει ανάγκη ο ασθενής ή αυτός που φαίνεται ότι είναι ασθενής και να γίνεται μια πρώτη γρήγορη διάγνωση και από τον τηλεφωνητή και από τον τραυματιοφορέα και στη συνέχεια από την ώρα που θα γίνει αυτό να μπορεί να φτάσει στη σωστή δομή υγείας, προκειμένου ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Το πρώτο νομοσχέδιο που φέραμε αφορούσε στο ΕΚΑΒ και ήδη προχωράμε στην υλοποίησή του.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που φέραμε πριν από λίγες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά στην ίδρυση ενός δικτύου 17 μονάδων αντιμετώπισης των αγγειακών εγκεφαλικών τα οποία αποτελούν μάστιγα για τη χώρα, σχεδόν 60.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση αυτή τη στιγμή δεν είναι η πρέπουσα.

Δημιουργούμε λοιπόν ένα δίκτυο 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας, πολύ ισχυρές θεραπευτικές μονάδες, για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, όπου θα νοσηλεύονται τόσο τα περιστατικά που είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά όσο και τα αιμορραγικά εγκεφαλικά.

Δημοσιογράφος

Αυτό θα μπορούσε να γίνει και από το ΕΚΑΒ;

Υπουργός Υγείας

Είναι πολύ κρίσιμο το ΕΚΑΒ να μεταφέρει τον ασθενή γρήγορα, διότι είναι θέμα χρόνου. Το εγκεφαλικό αν ξεπεράσει τις 3 ώρες, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται δύσκολα.

Δημοσιογράφος

Δηλαδή, δεν θα πάει εκεί που είναι η γενική εφημερία σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο.

Υπουργός Υγείας

Όχι, θα πάει στην ειδική μονάδα που έχει σχέση με τα εγκεφαλικά. Το εγκεφαλικό χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Και έτσι δεν σώζεται απλώς μια ζωή, έχουμε πάνω από 150.000 ανθρώπους που είναι παραπληγικοί αυτή τη στιγμή από τα εγκεφαλικά.

Όσοι μας ακούν και έχουν αυτή τη στιγμή ανθρώπους, τους συγγενείς τους, γονείς, αδέρφια, συζύγους με εγκεφαλικά, οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς υποφέρουν και όλοι μαζί. Ήδη, έχουμε 4 μονάδες που λειτουργούν υποτυπωδώς. Σε τρεις μήνες αυτές οι 4 μονάδες, συν μια στη Θεσσαλονίκη, πιστεύω σε τρεις μήνες θα δουλεύουν πλήρως γιατί κάνουμε προσλήψεις. Και οι άλλες που είναι σε περιφερειακές πόλεις της χώρας και στα νοσοκομεία ναι, πιστεύω σε 12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί, θα δουλεύουν πλήρως, θα είναι πλήρως στελεχωμένες.

Σας ανέφερα ένα παράδειγμα για το πώς «δένουν» οι πολιτικές μεταξύ τους. Σε λίγες μέρες, πιστεύω μέχρι τέλος του μήνα, θα φέρουμε σχέδιο και για το Τραύμα. Όταν ήμουν στην αστυνομία, διάβαζα κάθε πρωί το δελτίο με τις δολοφονίες. Εδώ, στο υπουργείο Υγείας διαβάζω κάθε πρωί για θανάτους νέων παιδιών στην άσφαλτο. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι εκατοντάδες οι τραυματίες, οι ανάπηροι που απομένουν και δεν έχουμε κέντρα αναφοράς για το τραύμα. Αυτό λοιπόν αποτελεί τον επόμενο στόχο μου.

Δηλαδή, θα φτιάξουμε παρόμοιες μονάδες, εξειδικευμένες στο τραύμα, σε διάφορα σημεία της χώρας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως επίσης άλλη μια μεγάλη παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε και αφορά στη νέα πανδημία, η οποία εξελίσσεται με ραγδαίο τρόπο στις σύγχρονες κοινωνίες και δεν είναι άλλη από την άνοια. Αλτσχάιμερ και συναφείς ασθένειες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 250.000 ανοϊκούς με διάγνωση και άλλους 150.000 που πλησιάζουν προς τα εκεί. Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται 1 έως 2 ανθρώπους δίπλα τους κάθε μέρα. Και ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για όλα αυτά. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει λοιπόν τέτοιου είδους δομές ούτως ώστε να καλύψουμε τις χρόνιες παθήσεις.

Έχουμε 1.200.000 διαβητικούς στη χώρα και αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν μια ολιστική αντιμετώπιση που αφορά στην όρασή τους, τα αγγειακά τους προβλήματα, τα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Έχει στραφεί η προσοχή μας προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι το εθνικό σύστημα υγείας συνολικά.

Για την ανασύσταση του ΕΣΥ

Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι θέλουμε να κάνουμε εκεί; Το πρώτο είναι να διοικηθεί το σύστημα. Να υπάρξει διοίκηση. Νέες διοικήσεις, οι οποίες θα επιλέγονται με κριτήρια αντικειμενικά. Κριτήρια ικανότητας, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους με βάση τη γενική πολιτική.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Θέλουμε να επιβάλλουμε αξιολόγηση. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας διοικητής και να μην αξιολογείται. Δεν μπορεί να υπάρχει μία κλινική μέσα στο νοσοκομείο και να μην αξιολογείται. Ήδη σχεδόν είναι έτοιμοι αυτοί οι μηχανισμοί για να μπουν στα νοσοκομεία μας.

Ένα τρίτο είναι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων. Εδώ υπάρχει η απόλυτη αταξία, δεν υπάρχουν ουσιαστικά προϋπολογισμοί. Πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κλειστός και με ευθύνη του Διοικητή θα υλοποιείται με βάση διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι απευθείας αναθέσεις χωρίς διαφάνεια, ότι συμβαίνει για δεκαετίες τώρα.

Τέταρτον, το σύστημά μας είναι ακίνητο. Σκεφθείτε, ακίνητο και στην καλύτερη περίπτωση δυσκίνητο.

Τι εννοώ; Ότι προσλαμβάνεται ένας επιμελητής Β΄, ένα νέο παιδί δηλαδή, στα 10-15 χρόνια θα γίνει επιμελητής Α΄ και σε άλλα τόσα θα γίνει Διευθυντής και ούτω καθεξής. Το σύστημα χρειάζεται νέο αίμα, χρειάζεται νέους ανθρώπους. Προγραμματίζω κάποιες συναντήσεις με ευθύνη και πρωτοβουλία γνωστών επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως είναι ο Ηλίας ο Μόσιαλος, οι Πρεσβείες μας, να προσκαλέσουμε να ενταχθούν στο σύστημα Έλληνες του εξωτερικού, κορυφαίοι γιατροί, οι οποίοι δε θα έρθουν βέβαια μόνο για τα χρήματα, θα έρθουν γιατί πολλοί από αυτούς θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε επιστημονικούς συνεργάτες για παράδειγμα, οι οποίοι μπορούν να έρχονται, να καθίσει κάποιος ένα χρόνο να δουλέψει στο εθνικό σύστημα και να φύγει μετά, αν θέλει. Αν θέλει να μείνει θα ακολουθούμε διαδικασίες ώστε να μπορεί να παραμείνει και ούτω καθεξής. Να γίνει δηλαδή ελκυστικό το σύστημα. Υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες που τρέχουν. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα να ξέρετε δεν γνωρίζουμε πόσους καρκινοπαθείς έχουμε. Δεν έχουμε μητρώο του καρκίνου. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το μητρώο για τον καρκίνο. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά τρέχει. Δεν έχουμε φάκελο ασθενούς. Ξέρετε τι είναι ο φάκελος ασθενούς; Μέσα από το κινητό σου μπορεί να έχεις όλο το ιστορικό και να το βλέπει ο γιατρός, με σεβασμό βέβαια και με θεσμικές διαδικασίες διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων, έτσι ώστε όταν πας για κάποια πάθηση να ξέρει ο γιατρός ποιος είσαι, από πλευράς υγειονομικής.

Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας: Κοιτάξτε παράδοξα που έχουμε στη χώρα, στο νομό Λασιθίου που είναι 70 χιλιάδες κάτοικοι, έχουμε τέσσερα νοσοκομεία και στο Ηράκλειο που έχουμε 300 χιλιάδες έχουμε δύο νοσοκομεία. Δύο μεγάλα νοσοκομεία, έτσι πρέπει. Και στα Χανιά έχουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Θέλω να πω πρέπει να διασυνδέσουμε τα νοσοκομεία μεταξύ τους, ούτως ώστε να συνεργάζονται και να γίνονται πιο αποτελεσματικά γιατί αυτό έχει σημασία. Αυτό που έχει αξία να δούμε είναι, πώς όλο αυτό το ακίνητο σύστημα, θα το ξανακάνουμε να κινείται.

Υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα.

Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα γιατί αυτό που έχει αξία και σημασία στο τέλος είναι να μπορεί ο πολίτης και μάλιστα ο πιο φτωχός, ο πιο αδύναμος να μπορεί να βρίσκει την κατάλληλη θεραπεία χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Υπάρχουν λοιπόν μια σειρά από δράσεις τις οποίες τρέχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά ο κεντρικός μας άξονας μέχρι τέλος του χρόνου πέρα από όλες τις δράσεις είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με Νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή.

Για τον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

Θα προηγηθεί μια πρωτοβουλία για να βάλουμε μια τάξη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία επί πολλές ώρες..

Δεν πρωτοτυπεί η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα, δηλαδή και στο εθνικό σύστημα της Αγγλίας και στη Γερμανία, όπου και αν πάει κάποιος, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες από ειδικούς για το θέμα των επειγόντων περιστατικών. Είναι μια δύσκολη διαδικασία η απορρόφηση των ανθρώπων που προσέρχονται εκεί. Και θέλω να σας πω το εξής. Κρατήστε το σαν νούμερο για να δούμε τι σημαίνει αυτό παραπέρα. Στον Ευαγγελισμό κάθε φορά που έχει εφημερία πηγαίνουν περίπου 1.000 άτομα. Περίπου 250 από αυτούς, δηλαδή 25% πηγαίνουν με ασθενοφόρο, που σημαίνει έκτακτα περιστατικά, εγκεφαλικά, καρδιολογικά, τραύματα και ούτω καθεξής. Τα υπόλοιπα είναι περιπατητικά περιστατικά. Δηλαδή, κάποιος ξέρει ότι αύριο ο Ευαγγελισμός εφημερεύει. Θέλει να εισαχθεί. Δεν είναι κάτι κατεπείγον, αλλά θέλει να εισαχθεί για να κάνει μία επέμβαση, για να εξεταστεί, για οτιδήποτε. Αυτό λοιπόν δημιουργεί, όπως αντιλαμβάνεστε, μία διαχείριση εξαιρετικά δύσκολη.

Ο στόχος μας είναι ο εξής. Αυτή τη στιγμή πιστεύω μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σε 10 μέρες περίπου, θα έχουμε όλα τα δεδομένα τα στατιστικά και θα προχωρήσουμε σε μια ανάλυση, προκειμένου να κάνουμε κάτι βιώσιμο. Τι σημαίνει βιώσιμο; Να μπορεί να δουλεύει καλά ο μηχανισμός: δηλαδή την ώρα που μπαίνει μέσα να δούμε που θα πάει ο ασθενής. Δεύτερον, να έχουμε πολλά μηχανήματα ακτινολογικά, αξονικούς, έτσι ώστε τα διαγωνιστικά μηχανήματα πολύ γρήγορα να διαπιστώνουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον κάθε ασθενή και τρίτον, να στελεχώσουμε τα ΤΕΠ με γιατρούς, έτσι ώστε πολύ γρήγορα όσοι είναι να εισαχθούν, να εισάγονται και όσοι είναι να φύγουν να φεύγουν και όσοι είναι για μια μικρή νοσηλεία, να παραμένουν. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν αντίθετες απόψεις, υπάρχουν εδραιωμένες αντιλήψεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι περίπου τέλος του χρόνου θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε αυτή τη στιγμή.

Εκείνο που με ενδιαφέρει δεν είναι απλώς να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Κυρίως αυτό που με ενδιαφέρει και με νοιάζει και είναι προτεραιότητά μου, είναι αυτό το σύστημα να είναι βιώσιμο.

Πολλές φορές έχουν καταργηθεί τα ράντζα, αλλά επανήλθαν μετά από λίγο. Όταν θα φύγουν τα ράντζα, αν και δεν έχουμε πολλά αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, παρά μόνο στο Αττικό, γιατί; Γιατί είναι νοσοκομείο πολύ ελκυστικό το οποίο συγκεντρώνει ασθενείς από ολόκληρη την Ελλάδα. Θέλω λοιπόν ένα σύστημα που εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά να είναι βιώσιμο και να κρατήσει χρόνια και να βελτιώνεται.

Για τις προσλήψεις Ιατρών και Νοσηλευτών

Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Στην Ευρώπη λείπουν αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια από επαγγελματίες υγείας, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα νοσηλευτών και έλλειμμα γιατρών βεβαίως.

Σε ότι αφορά τους νοσηλευτές θέλω να σας πω ότι για 2.000 νοσηλευτές ΤΕ βγήκαν αποτελέσματα πριν από 15 μέρες και άρα αυτές τις μέρες τους προσλαμβάνουν τα νοσοκομεία προσωρινά μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα. Ασφαλώς για να είμαι ειλικρινής και δίκαιος ένα μέρος αφορά στους ήδη υπάρχοντες επικουρικούς, οι οποίοι δε θα φύγουν από το σύστημα, θα παραμείνουν και είναι κάποιες χιλιάδες αυτοί, γιατροί και νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Και σε ένα μήνα ακριβώς από σήμερα θα βγουν τα αποτελέσματα για τους ΔΕ άλλους 2.000 νοσηλευτές- νοσηλεύτριες για να καλύψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων. Και προβλέπεται να προσλάβουμε περίπου 6-6.500 προσωπικό στη νέα χρονιά, ίσως ρεκόρ προσλήψεων στην υγεία, που θα αφορά γιατρούς-νοσηλευτές, για να καλύψουμε τις ανάγκες. Δυστυχώς, το σύστημά μας αυτή τη στιγμή σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ελκυστικό, μας λείπουν ειδικότητες, όπως ακτινολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι.

Λαμβάνουμε κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν παγίως, ορισμένες προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες σε κάποιες πόλεις της χώρας. Και ταυτόχρονα το σχέδιό μας είναι να διασυνδέσουμε τα νοσοκομεία. Λίγα νοσοκομεία χρειάζονται συγχώνευση, τα περισσότερα νοσοκομεία χρειάζονται διασύνδεση. Δηλαδή, το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Τα νοσοκομεία της Αθήνας είναι νοσοκομεία κορμού. Είναι θηρία πραγματικά. Και μιας και μιλάμε για το σύστημα υγείας κοιτάξτε, συμβαίνει κάτι λίγο περίεργο. Εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο νοσηλεύονται στο σύστημα υγείας αυτό. Όλες οι βαριές επεμβάσεις, όλες οι μεγάλες θεραπείες γίνονται στον δημόσιο τομέα. Αυτό το σύστημα λοιπόν σώζει ζωές κάθε χρόνο, χιλιάδες ζωές, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, εκατοντάδες χιλιάδες θεραπείες. Αυτό το σύστημα έβγαλε τον Covid, την πανδημία. Αυτό το σύστημα θέλει τώρα πια μια ριζική αναζωογόνηση, αναγέννηση και προς την κατεύθυνση αυτή θα δουλέψουμε.

Σε ότι αφορά στους μισθούς των ιατρών. Η Πορτογαλία είναι αρκετά πάνω από εμάς και ένα κομμάτι της Ισπανίας επίσης, γιατί εκεί υπάρχουν οι ανεξάρτητες περιφέρειες. Θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε προς τα εκεί και η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε ανάπτυξη. Νομίζω μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Με ταυτόχρονο όμως, επαναλαμβάνω, νοικοκύρεμα και με ταυτόχρονη εξυγίανση όλης της διαδικασίας διαχείρισης των οικονομικών, ούτως ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες σύγχρονες διαχειρίσεις και εξοικονόμηση δαπανών. Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς στους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό. Είμαστε εδώ. Έχουμε σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός έχει τη διάθεση. Θα κάνουμε όλα τα αναγκαία, όλους τους αναγκαίους υπολογισμούς και όταν θα χρειαστεί, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνει ανακοινώσεις ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Για τη μείωση της αναμονής στα χειρουργεία

Συζητάμε αυτές τις μέρες στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που έχει μια διάταξη η οποία αναφέρεται στις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία. Θα κάνουμε μια κοινή πλατφόρμα ούτως ώστε να υπάρχει μια λίστα για να ξέρουμε με ποιον τρόπο θα διανέμονται οι άνθρωποι που περιμένουν πολλούς μήνες για να μπουν στο χειρουργείο. Με τη λίστα θα έχουμε απόλυτη γνώση ποιοι άνθρωποι περιμένουν για επεμβάσεις, για εγχειρίσεις.

Σήμερα που μιλάμε προφανώς κάποιες επεμβάσεις, μια χολή, μια κήλη, ένας θυρεοειδής, μένει πίσω. Γιατί; Γιατί προηγείται μια γυναικολογική επέμβαση καρκίνου για παράδειγμα, μια ογκολογική επέμβαση, μια νευροχειρουργική επέμβαση.

Τα ογκολογικά περιστατικά δεν πάνε πάνω από 10, 15 μέρες το αργότερο. Άρα, λοιπόν, δεν μένει τίποτα από αυτά, μένουν πίσω όμως αυτά που έχουν να κάνουν με μικρότερες παθήσεις αλλά και αυτά όμως δημιουργούν νοσηρότητες αν τα αφήσουμε πολύ καιρό.

Είμαστε σε αναζήτηση ενός σχεδίου, θα το ανακοινώσουμε σύντομα, τι θα κάνουμε με τις λίστες χειρουργείου και θα δώσουμε λύση.

Επαναλαμβάνω, για όσους συμπολίτες μας, μας ακούν και έχουν 4,5,6 μήνες που περιμένουν να κάνουν μια εγχείρηση κήλης ή μια εγχείρηση χολής, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απάντηση με ποιον τρόπο θα πάνε πολύ γρήγορα, χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτα, να κάνουν αυτή την επέμβαση.

Έχουμε λύσεις και θα τις ανακοινώσουμε πολύ σύντομα.

Κέντρο χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού

Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο ακτινοθεραπευτικό κέντρο στο «Σωτηρία». Αλλά, θέλω να σας ανακοινώσω ότι ετοιμάζουμε κι ένα κέντρο χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού, με μεγάλες χορηγίες που είναι αποφασισμένοι κάποιοι συμπολίτες μας συμπατριώτες μας να μας δώσουν και εκεί να έχουμε και ακτινοθεραπεία. Θα γίνει στο «Έλενα Βενιζέλου», το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ένα πανέμορφο νοσοκομείο, πολύ παλιό βέβαια από το ΄33, αλλά έχει χώρους που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πρότυπο κέντρο ογκολογικής θεραπείας πρωτίστως που αφορά στον καρκίνο του μαστού, το οποίο σας διαβεβαιώνω θα είναι πρότυπο παγκοσμίως και θα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Εκεί λοιπόν θα γίνεται και ακτινοθεραπεία.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων

Υπάρχει μία πραγματικότητα που είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή βεβαίως… υπάρχει μια ευρωπαϊκή αφέλεια, η οποία εκδηλώθηκε πριν από 25-30 χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι δεν χρειάζονται την παραγωγή, χρειάζεται να είμαστε μόνο καταναλωτές και έδιωξαν όλη την παραγωγή στην Ασία, στην Ινδία, στην Κίνα. Μια τρομακτικά αποτυχημένη πολιτική. Εγώ το έζησα σε νεαρή ηλικία όταν ο πατέρας μου που ήταν παραγωγός μεταποιητής ξαφνικά έχασε τις αγορές. Χάσαμε τις αγορές και χάσαμε τη ψυχή μας, χάσαμε τη δουλειά μας. Χάσαμε την κουλτούρα μας.

Αυτή τη στιγμή οι πρώτες ύλες παράγονται εκεί κάτω στην Ανατολική Ασία. Συνεπώς, έχουμε πρόβλημα παγκόσμιο έλλειψης φαρμάκων. Αυτό αντανακλάται και εδώ. Έχουμε μια διαρκή παρουσία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά. Κάποιες αντιβιώσεις και λοιπά, τα οποία δεν βρίσκουν οι γονείς στα φαρμακεία. Από τη μέρα που ήρθα στο υπουργείο είδα ποιες είναι οι ελλείψεις και απαγόρευσα τις εξαγωγές. Δεν είναι καλές οι απαγορεύσεις σε μια ελεύθερη οικονομία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχουμε άλλο μηχανισμό για να σταματήσουμε τις εξαγωγές. Δηλαδή, αφαίρεση φαρμάκων χρήσιμων στη χώρα για το εξωτερικό, γιατί η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Ένα φάρμακο εδώ που κοστίζει για παράδειγμα 3 ευρώ στη Γερμανία στη χονδρική έχει 8 ευρώ. Άρα λοιπόν υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά δεν μπορούμε να το στερήσουμε από τους Έλληνες καταναλωτές. Συνεπώς, τι κάνουμε τώρα; Εφαρμόζω έναν μηχανισμό, ο οποίος μας καθιστά απόλυτα γνώστες και έχουμε πληροφορία ποια είναι τα κρίσιμα φάρμακα και ποια είναι τα ελλειπτικά. Όσα φάρμακα είναι περίσσεια, μπορούν να εξάγονται, όσα φάρμακα είναι ελλειπτικά δεν θα εξάγονται. Δεν επιτρέπω δηλαδή η μητέρα να ψάχνει να βρει ένα Aerolin για το παιδάκι της, ένα φάρμακο που αφορά, για παράδειγμα, στις αντιβιώσεις Και πρέπει να σας πω ότι θα πρέπει να είναι ενήμεροι οι καταναλωτές με μηχανισμό που θα σας εξηγήσω ούτως ώστε να βρίσκουν το όμοιο φάρμακο με γενόσημο. Είναι πολύ απλό.

Τι κάνουμε λοιπόν; Φτιάχνουμε έναν μηχανισμό, ούτως ώστε όλοι οι παράγοντες να είναι online, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακοποιοί. Ούτως ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια και να ξέρουμε όλοι μας ποια φάρμακα λείπουν και ποια είναι σε περίσσευμα. Και μετά στη συνέχεια να φτάσει στο κινητό του πολίτη, του καταναλωτή μια εφαρμογή που θα του λέει αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι ή ποιο είναι εκείνο, το αντίστοιχο όμοιο, που μπορεί να πάει να αγοράσει από το φαρμακείο. Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τις εξαγωγές και όλα τα άλλα, οι καυγάδες μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακέμπορων και δεν ξέρω ποιων άλλων δεν με αφορούν. Ένα πράγμα αναζητώ, διαφάνεια και επάρκεια φαρμάκων και αυτό θα το εξασφαλίσουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να μην ξανά εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στη χώρα.

Για την αποστολή των φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών

Ψηφίζουμε σήμερα μια διάταξη μαζί με τις λίστες των χειρουργείων, όπου φτιάχνουμε ένα logistic, έτσι ώστε τα φάρμακα αυτά να πηγαίνουν με δαπάνες του δημοσίου του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια ή στα νοσοκομεία που γίνεται η θεραπεία, έτσι ώστε να μην ξαναέχουμε πρόβλημα με ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα διότι κάποια από αυτά τα φάρμακα διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά θα τα λύσουμε. Όλα τα φάρμακα, δηλαδή, θα χρησιμοποιούνται μόνο για αποθήκες, προκειμένου από εκεί να γίνεται logistic. Αφορά 120.000. Και νομίζω 1/1/24 θα είμαστε έτοιμοι. Θα αποστέλλονται σε όλους τους ασθενείς που είναι χρονίως πάσχοντες, αυτοί που κάνουν χημειοθεραπείες, αυτοί που κάνουν θεραπείες ογκολογικές, αιματολογικές, τα πάντα.