Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

07/04/2023
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Για τις μεταμοσχεύσεις

-Το βασικό που προκάλεσε και την παρέμβασή μας είναι ότι εθίγη ευθέως ο θεσμός των μεταμοσχεύσεων. Όταν υποστηρίζεται η θέση ότι ένας γιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τι όργανα θα πάρει, πότε θα τα πάρει, να παρασύρει κόσμο για να αφήσουν παιδιά να πεθάνουν και μετά αυτά τα όργανα να τα παίρνει και λες και είναι εμπόρευμα να τα πηγαίνει στο εξωτερικό.

-Αυτά λοιπόν τα πράγματα είναι όχι απλώς εκτός πραγματικότητας, είναι προκλητικά, είναι ψευδέστατα, διότι η ίδια η διαδικασία που υπάρχει, η ίδια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μία λίστα που είναι η λίστα αναμονής των ανθρώπων. Ήταν πολύ εκνευριστικό ότι αυτή τη στιγμή περιμένουν συνάνθρωποί μας να μεταμοσχευθούν, γονείς που μπορεί να έχουν χάσει τα παιδιά, σύζυγοι τους συζύγους τους ή το τούμπαλιν, να είναι σε ένα προβληματισμό να βοηθήσουν και να ακούν από κάποιους ότι μπορεί να αφήσουν να πεθάνουν.

- Θα υποστηριχθούν πλήρως οι γιατροί για τη στοχοποίηση που δέχονται. Οι γιατροί πηγαίνουν εκεί πέρα ως μάρτυρες για πράγματα τα οποία έζησαν και αυτοί οι μάρτυρες δέχονται μηνύσεις και προσβολές, όπως οι ίδιοι επικαλούνται.

Οπότε θα τους καλύψουμε νομικά, δεν θα τους αφήσουμε έρμαια, και στις μηνύσεις που δέχονται αλλά και σε μηνύσεις που θέλουν να κάνουν. Το πρώτο.

-Το δεύτερο, και το είπα, ως Υπουργείο, αυτή λοιπόν είναι η βοήθεια την οποία δίνουμε στους γιατρούς, θα ζητηθούν ως έχουμε δικαίωμα και έννομο συμφέρον, το τι έχει ειπωθεί ακριβώς εντός της δικαστικής αίθουσας και αν υπάρχουν θέματα τα οποία σχετίζονται με προσβολή πια του ίδιου του θεσμού και γεννώνται ποινικά αδικήματα, ναι βεβαίως, όποιος τα έχει υποστηρίξει αυτά εμείς θα κινηθούμε.

-Σέβομαι και τον δικηγόρο που υπερασπίζεται κάποιον και τον κατηγορούμενο. Νομικός είμαι. Δεν μπορεί, όμως, αυτή τη στιγμή να λέγονται πράγματα για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο θα δημιουργήσει κρίση στις μεταμοσχεύσεις.

-Είχαμε ένα πρόσφατο νομοσχέδιο πριν τρεις μήνες που ψηφίστηκε στις βασικές του διατάξεις από όλα τα κόμματα. Και ο βασικός στόχος ήταν πώς θα αυξήσουμε τους συντονιστές μεταμοσχεύσεων, όπως είναι ο κύριος Ηλιάδης, προκειμένου να έχουμε περισσότερους τέτοιους ανθρώπους γιατί η χώρα μας είναι ουραγός.

Γιατί είναι ουραγός; Γιατί ενώ υπάρχει μία προθυμία από κόσμο όταν έχουμε ένα πτωματικό δότη να δοθεί το όργανο, δεν έχουμε τις τόσο καλές διαδικασίες, γιατί εκεί μιλάμε για 24-36 ώρες από το θάνατο, αυτοί είναι οι χρόνοι.

-Και επειδή ειπώθηκε και το εξωτερικό για την Ιταλία, επειδή δεν κάνουμε παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις, είναι περιορισμένες, έχουμε μία σύμβασης με την Ιταλία και τα παιδάκια μας τα οποία χρειάζονται μεταμόσχευση μεταφέρονται στην Ιταλία.

-Τα δε όργανα, υπάρχει λίστα, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν ένα όργανο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη δική μας λίστα, γιατί δεν υπάρχει συμβατός δότης, όπως και εμείς παίρνουμε από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όταν υπάρχει συμβατός δότης, το ίδιο γίνεται.

Είναι ένας θεσμός με πλήρη διαφάνεια και πλήρη ασφάλεια.

Για τις παρεμβάσεις στην Υγεία

- Στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και των προληπτικών εξετάσεων η Ελλάδα ήταν 0. Δεν είχε κανένα πρόγραμμα πρόληψης. Και αυτή τη στιγμή έχουμε 5 προγράμματα που τρέχουν για τον καρκίνο. Και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρουμε τη θεραπεία στην πρόληψη.

- Στο κομμάτι στο οποίο έχουμε ακόμα δουλειά είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 157 κέντρα Υγείας μπήκαν στο χάρτη, αυτά που πρέπει να στηριχθούν και αναβαθμίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έγινε ο θεσμός του προσωπικού γιατρού με τα προβλήματα αλλά στο πρώτο εξάμηνο έχουμε 5.000.000 πολίτες που εξυπηρετούνται.

Δεν εξυπηρετούνται άλλοι 4.000.000. Αυτό είναι που πρέπει να λύσουμε.

Αλλά 5.000.000 εξυπηρετούνται και έχουν διενεργηθεί 1.700.000 ραντεβού.

- Στη δευτεροβάθμια έγιναν παρεμβάσεις που αφορά την εκπαίδευση με τις εργασιακές σχέσεις και με τις κρίσεις γιατρών, τα κίνητρα στους γιατρούς 1.800 ευρώ να πηγαίνουν στα νησιά και η αύξηση μισθών που έγινε.

Για τον Υγειονομικό Χάρτη και τις προμήθειες

- Ο υγειονομικός χάρτης υλοποιείται εν μέσω πανδημίας κι αυτό δεν είναι δικαιολογία, ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις παρεμβάσεις στις δομές.

- Όπου μπορέσαμε να κάνουμε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, κάναμε. Και τα τρία Νιάρχος και με την ογκολογική κλινική του Παίδων.

- Για τις κεντρικές προμήθειες

- Κάναμε 920 εκατομμύρια διαπραγμάτευση φαρμάκου

- Το κέρδος ήταν 450 εκατομμύρια. Συμπεριλαμβάνεται και μέρος του clawback αλλά είναι και επιπλέον εκπτώσεις, καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να έχουμε όλες τις θεραπείες.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρετε πόσο είχε πάρει από τις διαπραγματεύσεις; Κάτω από 50. Ποιος πίεσε λοιπόν τη φαρμακοβιομηχανία;

- Αυτή τη στιγμή έχουμε το φθηνότερο φάρμακο που υπάρχει, την πιο σκληρή τιμολογιακή πολιτική την οποία έχουμε αλλάξει και ναι συζητάμε με τη φαρμακοβιομηχανία να έρχονται θεραπείες και να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν.

Για το ανθρώπινο δυναμικό

-Πρώτα από όλα στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, το 2019 ήταν 100.313 άτομα, σήμερα είναι 107.600. Άρα έχουμε 7.500 παραπάνω άτομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό.

-Το πρόβλημα το έχουμε σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αναισθησιολόγους όπου βγαίνουν προκηρύξεις και βγαίνουν άγονες. Ή σε σημεία που δεν υπάρχει προθυμία να πάει ο κόσμος.

-Και έχουμε και ένα πρόβλημα σε νοσηλευτικό προσωπικό υπό την έννοια ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νοσηλευτής στην Ευρώπη, όχι στην Ελλάδα, που αν θέλει να δουλέψει δεν μπορεί να δουλέψει. Δηλαδή είναι το επάγγελμα που πραγματικά οι ανάγκες είναι περισσότερες από τον πληθυσμό που υπάρχει.

-Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι το ανθρώπινο δυναμικό γιατί; Γιατί το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό και για λόγους μισθοδοσίας, βρίσκουν καλύτερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, και οι συνθήκες εργασίας..

- Κάναμε μία παρέμβαση στους μισθούς των γιατρών. 10% παραπάνω, 400 ευρώ στους αναισθησιολόγους, στους εργαζομένους στις ΜΕΘ και 250 ευρώ στο ΕΚΑΒ.

-Έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ούτε μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

- Έγινε το άλλο που δεχθήκαμε κριτική, αλλά το θεωρούμε αναγκαιότητα από τη στιγμή που θέλουμε να προσελκύσουμε κόσμο. Δυνατότητα ήπιου έργου ιδιωτικού των γιατρών του δημοσίου.

Για τα ράντζα

- Όπου είχαμε κενό, βάλαμε ιδιωτικές κλινικές. Είχαμε 122 ράντζα στο Αττικό, 50 στο Γεννηματά, 50 στο Λαϊκό, 80 στον Ευαγγελισμό.

Και ερχόμαστε και λέμε. Βάζουμε το Metropolitan General να βοηθάει το Γεννηματά. Το Ντινάν να βοηθάει το Λαϊκό. Το ΝΙΜΙΤΣ τον Ευαγγελισμό, το Ιατρικό Περιστερίου να βοηθάει το Αττικό.

Ο Ευαγγελισμός μηδέν. Σήμερα άμα δείτε βγάζει και μία εφημερίδα ότι η χθεσινή εφημερία ήταν με μηδέν ράντζα. 23 είχε το Λαϊκό από τα 50.

Το Αττικό που έτρεχε με 122 ράντζα μέσο όρο κινείται κάτω από τα 30 και γίνονται και άλλες παρεμβάσεις να τα εξαλείψουμε.

Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση, όλα γίνονται σε όφελος του πολίτη.

-Προχθές στη Βουλή ακούσαμε ότι ιδιωτικοποιούμε το ογκολογικό μας παιδιατρικό και ότι τα παιδιά θα πληρώνουν. Είναι όλα ψέματα.

Τι είναι το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου; Το δημόσιο είναι αυτός που το κατέχει. Αλλά, επειδή λειτουργεί με όρους διοίκησης οικονομικού τομέα, τι σημαίνει;

Πρώτα απ’ όλα μπορεί να κάνει απευθείας συνεργασίες με το εξωτερικό. Μπορεί να παίρνει ιδιώτες γιατρούς και να τους πληρώνει παραπάνω, μπορεί να έχει έσοδα από την ευρύτερη λειτουργία του και προφανώς επειδή λογοδοτεί με όρους ιδιωτικού δικαίου και η διοίκηση που μπαίνει εκεί έχει κανόνες λογοδοσίας.

Όταν λοιπόν τα νοσοκομεία μας γίνουν ιδιωτικού δικαίου που ξεκινήσαμε να τα κάνουμε μέσα στην πανδημία σε αυτή την Κυβέρνηση.

Η εικόνα όπως σας λέω δεν είναι καλή. Εχθές είχαμε 3.500 προσελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου,

Τα ράντζα που βγήκαν εχθές συνολικά σε όλο το λεκανοπέδιο ήταν 23 που απορροφούνται σήμερα. Αυτό τι δείχνει; Μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και καλύτερη διαχείριση στα νοσοκομεία όταν είχαμε εθιστεί ότι η καθημερινότητά μας είναι τα 200 με 220 ράντζα. Θα μου πείτε και τα 23 πρόβλημα. Αλλά τα 23 θα απορροφηθούν σε 8, 10 ώρες. Τα 220 σήμαινε ότι ο άλλος θα μείνει μια εβδομάδα.