Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ ΒΗΜΑ fm και στους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Β. Χιώτη.

06/03/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ BHMA FM ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Οι περισσότεροι από σας μας ζητάτε να δίνουμε περισσότερες πληροφορίες και λιγότερες συνεντεύξεις γι’ αυτό εμείς τώρα θα κάνουμε μια συνέντευξη. Στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο υπουργός υγείας ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος τον οποίο και καλημερίζουμε. Καλή σας μέρα κύριε υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Χιώτη. Τι γίνεται;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Καλά. Εσείς πώς είστε; Φασαρίες έχετε βλέπω εκεί με τα φάρμακα, τους φαρμακοποιούς, απεργίες, γενόσημα..

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ ακούμε αυτές τις διαφημίσεις στο ραδιόφωνο και έχουμε τρελαθεί. Τις διαφημίσεις αυτών των φαρμακοποιών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επί δυόμιση χρόνια εγώ είμαι έτσι.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δυόμιση χρόνια έχετε μπελάδες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δυόμιση χρόνια είμαι ακριβώς στον ίδιο τόνο, στο ίδιο μοτίβο. Στον ίδιο αγώνα εναντίων των ίδιων ανθρώπων περίπου και για τα ίδια θέματα.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφερόντων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Είναι μερικές φορές που λέτε ρε παιδί μου δεν πάει το πράγμα. Έχω απογοητευτεί.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Είναι μερικές φορές που νιώσατε ότι αυτή η χώρα δεν θέλει ρε παιδί μου να γίνει χώρα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν έχω απογοητευθεί, αλλά έχω πάρα πολλές φορές στενοχωρηθεί.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να πούμε λίγο για τους φαρμακοποιούς; Ακούμε αυτές τις διαφημίσεις που λένε ότι οι φαρμακοποιοί είναι αυτοί ουσιαστικά που νοιάζονται για τον άρρωστο, ότι εκείνοι θέλουν να κρατήσουν 500 λέει φαρμακεία ανοιχτά το Σαββατοκύριακο και εσείς τους βάζετε να κρατάνε 30. Τι έχει γίνει τελικά με τα φαρμακεία; Το ωράριο κλπ. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια; Δεν έχουμε καταλάβει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς έχουμε μια σειρά από πολιτικές εφαρμόσει που πρέπει να πάνε κάτω κάτω για πολλούς και διαφόρους λόγους. ’λλοι λόγοι έχουν να κάνουν με τη συγκράτηση των δαπανών προς όφελος του φορολογουμένου, άλλοι έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη προς όφελος όλης της ελληνικής κοινωνίας και όποιον θέλουν να δουλεύουν λίγο παραπάνω από τους άλλους. Έχουμε κάνει μια σειρά από πολιτικές. Αυτή που με ρωτάτε, κ. Παπαδόπουλε, βρίσκει αντιπάλους τους φαρμακοποιούς, όχι όλους. Λόγου χάρη υπάρχουν παρεμβάσεις πάρα πολύ σημαντικές απ’ το χώρο των φαρμακείων που συνηγορούν στις πολιτικές μας και είναι νομίζω κάτω από το επίπεδο σοβαρότητας που απαιτεί ο καιρός να συζητάμε τώρα για το ωράριο των φαρμακοποιών που αυτονόητα έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια χαλαρό και ελεύθερο και να αποσκοπεί στην ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα του πολίτη που πρέπει να εξυπηρετείται και δευτερευόντως εκείνο του ελεύθερου επαγγελματία φαρμακοποιού που θέλει να δουλεύει παραπάνω.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχουμε το Σαββατοκύριακο πιο πολλά ανοιχτά φαρμακεία τώρα, ή όχι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω αν οι εναρμονισμένες πρακτικές είναι πρακτικές άλλου επιπέδου οι σύλλογοι αντιδράσουν μ’ αυτό το συλλογικό τρόπο, αλλά αυτός που θέλει να ανοίξει έχει αρωγό την ελληνική πολιτεία και μάλιστα θα την έχει και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό, τι την είχε, γιατί η ασυνεννοησία της ελληνικής πολιτείας έφερνε άλλους φαρμακοποιούς που ανοίγουν να τιμωρούνται με μεγάλα πρόστιμα, την αστυνομία να πηγαίνει να τους κάνει μηνύσεις, η οποία αστυνομία δεν είχε υπόψη της ακριβώς το νέο πλαίσιο κι αυτός που ήθελε, λοιπόν, να δουλέψει περισσότερο τελικώς ετιμωρείτο. Οι φαρμακοποιοί πρότειναν πράγματι αντί της απελευθέρωσης του επαγγέλματος να κάνουν μεγαλύτερες σε αριθμό ανοιχτών φαρμακείων εφημερίες, αλλά αυτό δεν μας έβρισκε σύμφωνους, γιατί ήταν αναπαραγωγή σε μια πιο βελτιωμένη κλίματα του ίδιου προβλήματος. Εμείς θέλουμε αυτός που θέλει να εργαστεί όχι πειρατικά, ανοίγοντας δηλαδή για μια δυο ώρες όταν η αγορά έκλεισε μεν αλλά ακόμα ο κόσμος είναι εκεί. Φανταστείτε τη Δευτέρα που η αγορά κλείνει στις δυόμιση η ώρα, φανταστείτε τη γειτονιά εκεί που εργάζεστε έχει κόσμο ακόμα μέχρι τις 4. Δεν θέλαμε, λοιπόν, να επιτρέψουμε την πειρατεία, κάποιος να ανοίγει λίγο παραπάνω, κλέβοντας τη δουλειά απ’ αυτόν που ιδρώνει μέχρι τις 11 το βράδυ και ξεροσταλιάζει, αλλά όποιος θέλει να μπει στην ελεύθερη λειτουργία του ωραρίου, να μπαίνει για το πλήρες ωράριο. Δηλαδή μέχρι τις 11 το βράδυ. Έτσι είναι οι οργανωμένες κοινωνίες κι αυτό είναι σωστό. Το δέχτηκα από την πρώτη στιγμή που μου το είπαν τα φαρμακεία και το καθιέρωσα. Όμως, πρέπει κι αυτοί του επαγγέλματος, των συλλόγων να μην δυσκολεύουν, να διευκολύνουν εκεί τους συναδέλφους τους που θέλουν να ανοίξουν περισσότερο κι αυτό θα κάνει καλό και στους ίδιους ενδεχομένως, θα το δούμε αυτό, αλλά πάντως θα κάνει καλό στον Έλληνα πολίτη υπέρ του οποίου λειτουργεί το φαρμακείο και το φάρμακο, έτσι; Δεν είναι δυνατόν στις μεγάλες πόλεις… με ακούτε;

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι σας ακούμε. Βέβαια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι δυνατόν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, να έχουμε πολλές φορές το φαινόμενο και νομίζω ότι είμαστε κοινωνοί όλοι του προβλήματος να ψάχνουμε για το παιδάκι μας ένα φάρμακο στις 2 τα χαράματα και να πρέπει να κάνουμε δυο ώρες δρόμο για να κατασταλάξουμε, τελικά ειδικά το καλοκαίρι σε εκείνον που δηλώνεται ανοιχτός και είναι πράγματι ανοιχτός.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε υπουργέ έχουμε δύο ερωτήματα από τους ακροατές τα οποία είναι και δικά μου. Το πρώτο. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων. Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ή είναι στο πλαίσιο του απεργιακού τους αγώνα και μια μορφή κινδυνολογίας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Κατ’ αρχάς δέχομαι ότι υπάρχουν ελλείψεις. Υπάρχουν ελλείψεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Είναι σοβαρές ελλείψεις;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χθες που συναντήθηκα με τον κ. Αμπατζόγλου και μου έδωσε… δηλαδή τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου και μου έδωσε την σχετική λίστα και διασταυρώνοντας και τη λίστα αυτή με τον ΕΟΦ, ναι υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις ελλείψεις. Δεν αφορούν φάρμακα για ασθένειες κρίσιμες, δηλαδή ας πούμε για τον καρκίνο. Αφορούν, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις ασθένειες που είναι ενοχλητικές και χρειάζεται...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Θυρεοειδή εννοείτε, ή...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος, γιατί δεν ελέγχω εγώ τον κατάλογο. Αν έλεγχα εγώ τον κατάλογο από τις δικές μου υπηρεσίες θα σας έλεγα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Πάντως φάρμακα απαραίτητα που είναι για μόνιμη θεραπεία κάποιων ασθενών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν ελλείψεις. Κυρίως αφορούν αν κατάλαβα, αν είμαι καλά ενημερωμένος, φάρμακα που σχετίζονται με τη χαμηλή τους τιμή, όπου οι εταιρείες προτιμούν να τα κάνουν εξαγωγή παρά να τα βάζουν στην αγορά παρανόμως βέβαια. Θα τιμωρηθούν αυτοί. Έχουμε αρκετές ποινές επιβάλει επί του συγκεκριμένου θέματος. Απ’ την άλλη πλευρά έχω παρατηρήσει και μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι με παίρνουν τηλέφωνο και μου δίνουν τα ονόματα των φαρμακοποιών. Λόγω φόρτου εργασίας δεν τους έχω πάρει τηλέφωνο όπως έκανα στην αρχή της θητείας μου. Πάει ο άλλος, ας πούμε για ένα φάρμακο που δεν έχει έλλειψη, και λέει να πας στο Λοβέρδο να στο δώσει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι σοβαρό όμως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε και τέτοιες συμπεριφορές. Ο τελευταίος κύριος που μου το έκανε αυτό το έκανε σε δημοσιογράφο πολύ μεγάλης εφημερίδας ο οποίος μου το ανέφερε και είναι στα Βριλήσσια. Για να μη νομίζετε ότι σας λέω ψέματα, ή απεραντολογίες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Τιμωρήθηκε ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν υπάρχει τρόπος αυτό να το δεχτεί, τρίτος αδέκαστος κριτής γιατί αυτός θα πει εγώ δεν το είπα. Ένας άνθρωπος ήταν εκεί στον οποίο αρνήθηκε να δώσει κάτι το οποίο υπήρχε. Το βρήκε στο παρακάτω φαρμακείο, δηλαδή ο δημοσιογράφος που μου το έδωσε. Αλλά εν πάση περιπτώσει…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Και ένα δεύτερο ερώτημα έχουμε, για να πάμε στα πολιτικά μετά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ...Είμαι σε σύγκρουση διαρκή, κ. Χιώτη. Δεν υποχωρώ, δεν αισθάνομαι ότι κάνω άδικο. Αισθάνομαι ότι έχω δίκιο και ότι είμαι στη σωστή πλευρά. ’λλωστε δεν υπάρχει μια ελληνίδα και ένας έλληνας σήμερα που να μην ξέρει ότι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που πετάχτηκαν στον Καιάδα, δεν ήταν δισεκατομμύρια που πήγανε για την υγεία. Ήταν δισεκατομμύρια που προσχηματικά πήγαιναν για την υγεία για να καταλήγουν σε τσέπες ανθρώπων σχετικών με την υγεία και το φάρμακο. Αυτό το ξέρουν όλοι. Το παραδέχονται και οι ίδιοι...

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για πέστε μας πόσα λεφτά είχαν το 2000 με το 2011; Η διαφορά που έχουμε πληρώσει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η διαφορά, ας πούμε ό, τι αφορά στα Ταμεία από το 2004 στο 2009, ήταν 1% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος κάθε χρόνο. Δηλαδή φτάσαμε το 2009 στα 5 δισεκατομμύρια 200.000.000 ευρώ ετήσια κατανάλωση των ασφαλιστικών Ταμείων όταν ήταν το 2004 2.400.000.000 στόχος τον οποίο θα πλησιάσουμε τα επόμενα χρόνια και πάλι. Και στα νοσοκομεία η υπέρβαση έφτασε από τα 800 εκατομμύρια που τα έχουμε σήμερα είχε φτάσει το 2009 στο 1,5 δισ. Δηλαδή 700 εκατομμύρια παραπάνω η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συν πρέπει να ξέρετε, κύριοι, ότι το 2009 τα φαρμακεία είχαν και έσοδα από τον πολίτη που πλήρωνε από την τσέπη του, τουρίστας ήταν, έλληνας βιαστικός ήταν που δεν χρησιμοποιούσε το Ταμείο του, έλληνας πλούσιος ήταν. ’ρα 2,5 δισ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε υπουργέ άλλη μία ερώτηση έχω, για να πάμε και στα πολιτικά γιατί δε θα προλάβουμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μιλάμε, άλλα, κ. Χιώτη, για κάτι εξτρεμιστικό πραγματικά. Ένα όργιο δαπάνης…

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτυ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: …που έκανε το φάρμακο προμήθεια του δημοσίου ακριβότερη κατά πολύ από τους εξοπλισμούς τους αυξημένους λόγω των ελληνοτουρκικών έτσι; Όχι τους σημερινούς εξοπλισμούς. Ήταν πιο ακριβή δαπάνη και από τους τότε εξοπλισμούς και που οδήγησε τη χώρα με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη να σκάσει στον τοίχο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, να πάμε λίγο και στα πολιτικά γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα. Ήθελα να σας ρωτήσω, μετά την αποδοκιμασία των σεναρίων συγκυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, εξακολουθείτε να επιμένετε; Πιστεύετε ότι υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων έτσι ώστε να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και του τι θα βγάλει η κάλπη;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Χιώτη, δεν υπάρχουν επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες σε ό, τι αφορά την ανάγκη η χώρα να είναι σταθερή, που να γίνονται πιστευτές. Μπορεί τα κόμματα επειδή έχουν τον εκλογικό τους δρόμο και θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια αναφορά στο δικό μας εκλογικό δρόμο, πριν κλείσουμε, του ΠΑΣΟΚ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, βεβαίως. Θα πάμε αμέσως μετά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχουν, λοιπόν, κόμματα υπεύθυνα και σοβαρά τα οποία κατ’ ουσίαν και μέσα στον πυρήνα της σκέψης τους να αποκλείουν να παράσχουν στη χώρα αυτό που χρειάζεται. Δηλαδή τη σταθερότητά της.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι. Απλώς αναρωτιέται...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και θα ήθελα να φύγουμε λίγο από το διάλογο των προσχημάτων, να δούμε λίγο στο διάλογο της ουσίας και με τη δύναμη του παραδείγματος, να αναφερθώ στη σημερινή συγκυρία, κ. Χιώτη, που είναι μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας. Ο αγώνας για το φάρμακο, κ. Χιώτη, δεν θα γινόταν πράξη με επιτυχία αν δεν είχαμε αυτή την σταθερή συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Η μικρότερη πλειοψηφία που επιτεύχθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα εναντίον όλων των συμφερόντων είχε 206 ψήφους βουλευτών. Μια πολύ δυνατή ισχυρή πλειοψηφία που έδωσε νικηφόρα έναν αγώνα. Επειδή ηγήθηκα αυτού του αγώνα έχω επίγνωση και των συνιστωσών. Πώς δηλαδή οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ. στήριξαν αυτή τη μάχη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Μήπως θα έπρεπε λοιπόν και προεκλογικά να συζητήσετε τα δύο κόμματα για το τι μπορείτε να συνεργαστείτε μετεκλογικά; Δηλαδή αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το πουν οι δύο αρχηγοί. Μετά τις 18 του μηνός εμείς θα έχουμε τον αρχηγό μας και ο κ. Σαμαράς με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ θα τα πουν. Εγώ θέλω να προσθέσω, για να είναι ο διάλογος πλήρης επ’ αυτού, ότι θα θέλαμε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις να είναι σ’ αυτή την πορεία και τη λογική. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε τοποθέτηση στην Κεντροαριστερά. Θα μπορούσαμε να σας πούμε όλοι μας, φαντάζομαι ότι εδώ δεν θα ήμουν μόνος. Θα μπορούσαμε να σας πούμε όλοι μας, ή οι πιο πολλοί ότι μία συζήτηση για συνεργασία με τον κ. Κουβέλη, θα ήταν ευπρόσδεκτη, δόκιμη και πολύ λογική για την πολιτική μας φυσιογνωμία. Βλέπετε, όμως, κύριοι, ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν κάποια υπόσταση σήμερα στη Βουλή, ή που υπόσχονται μεγαλύτερη υπόσταση κατά την κρίση του κόσμου στις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν το μυαλό τους σ’ αυτό που λένε κοινή πορεία. ’ρα, εμείς πρέπει να πιέσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση και η συνδιάσκεψη νομίζω το Σαββατοκύριακο θα μας δώσει την αφορμή και από κει και πέρα ενώπιον του ελληνικού λαού και συμφωνώ με τον κ. Χιώτη, ή τον κ. Παπαδόπουλο, ποιος το είπε πριν και στην προεκλογική περίοδο να γίνει καθαρό στον κόσμο για τον καθένα τι σκέφτεται. Δηλαδή τι σκέφτονται τα κόμματα; Σκέφτονται να αφήσουν την Ελλάδα στον αέρα; Δεν νομίζω. Ποιος σκέφτεται ότι θα την πάρει στις πλάτες του; Αυτά όλα θα πρέπει να γίνουν καθαρά. Η επιλογή η δικιά μας είναι κεντροαριστερή, αλλά μπρος στο συμφέρον της πατρίδας κάτι άλλο δεν μπορεί να μπει περισσότερο ισχυρό και νομίζω ότι με τη δύναμη του σημερινού παραδείγματος ο έλληνας πολίτης μπορεί να σκέφτεται ότι θα δείξει και η προεκλογική περίοδος, βέβαια, αλλά πάντως δεν υπάρχει περίπτωση μετά την Κυριακή των εκλογών της 29ης Απριλίου, ή ποιας άλλης Κυριακής κοντινής τότε, θα έχουμε κυβέρνηση οπωσδήποτε και η χώρα τη Δευτέρα το βράδυ που θα βλέπει ο πολίτης, τη δύση, στο σπίτι του δεν θα είναι στον αέρα.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό τώρα, στις 18 Μαρτίου εκλέγει το ΠΑΣΟΚ το νέο του αρχηγό. Θέλω να σας ρωτήσω πρώτον αν έχει την υποδομή και τους πόρους για να πάει στην εκλογή από τη βάση ή αν δεν θα πρέπει να το ρισκάρει και δεύτερον αν υπάρχει κίνδυνος να διχαστεί το ΠΑΣΟΚ όπως είχε διχαστεί θυμόμαστε πολύ καλά όλοι μετά τη διαδικασία του 2007.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Χιώτη η δυσκολία της πατρίδας δεν επιτρέπει τέτοιους διχασμούς πολυτελείας. Ο διχασμός του 2007 ήταν ένας άδικος διχασμός. Προκλήθηκε από πολύ συγκεκριμένους και γνωστούς ανθρώπους και είναι ανεπίτρεπτος και απαράδεκτος για το 2012 και κανένας δεν θα τον επιτρέψει. Θα το δείτε. ’λλωστε, νομίζω ότι η φυσιογνωμία του προεκλογικού αυτού αγώνα, είμαστε 10 μέρες προ των εκλογών αυτών, είναι καθαρή, ανάγλυφη στον κόσμο. Διχασμός, λοιπόν, δεν θα υπάρξει. Θεωρώ ότι από πλευράς υποδομών για τα οικονομικά που με ρωτάτε, δεν είχα ποτέ μου σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων. Ο γραμματέας του κόμματος θα σας τα πει αυτά και ο γενικός διευθυντής. Αλλά για τις υποδομές τις υπόλοιπες ναι. Νομίζω ότι η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου για τις χίλιες πόσες κάλπες, είπε είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη, δηλαδή μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί και εκτιμώ ότι όποιος κιοτεύει μπρος στην συζήτησή μας με τον κόσμο και στην πρόσκληση του κόσμου να συμμετάσχει όσοι θέλουν, κιοτεύει μπροστά στη δημοκρατία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Η υποψηφιότητα του κυρίου Παπουτσή βοηθά στον υγιή ανταγωνισμό ή θα δυσκολέψει τα πράγματα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω ότι βοηθάει. ’λλωστε γι’ αυτό κι από την πρώτη στιγμή είπα ότι είναι μια συμμετοχή σε δημοκρατικό αγώνα γι’ αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη συμμετοχή. Παρότι εγώ είμαι σαφής, συζητείται αρκετό καιρό η δική μου υποψηφιότητα, στην πιο κατάλληλη στιγμή πιστεύω για την ενότητα της παράταξης είπα ότι θα συμπορευτώ με το Βαγγέλη Βενιζέλο και το κάνω πράξη αυτό χωρίς γκρίνιες, μιζέριες και τις γνωστές ανοησίες των ελλήνων πολιτικών. Λένε ναι στο διπλανό τους και μετά τον υπονομεύουν. Εγώ δεν θα είμαι έτσι. Δεν ήμουν έτσι ούτε απέναντι στον κ. Παπανδρέου. Χωρίς να μπορώ να πω ότι ήμουν ευχαριστημένος, ή από τις πολιτικές του, ή από τη στάση του απέναντί μου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι αυτός που θα σας ακούει τώρα θα λέει, εντάξει το καταλάβατε την τελευταία στιγμή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, είμαι καθαρός στις συνεργασίες μου…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Πώς αφήνατε και διέρρεε η υποψηφιότητά σας και στη συνέχεια συστρατευτήκατε με τον κύριο Βενιζέλο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν διέρρεε η υποψηφιότητά μου από μένα, κ. Χιώτη, ούτε την τελευταία στιγμή γύρισα...

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως βλέπω ότι η κυρία Κατσέλη και ο κύριος Καστανίδης προχωράνε απ’ ότι φαίνεται σε καινούργιο κόμμα. Ενώ ήταν υπουργοί της κυβέρνησης και είχαν στηρίξει και το μνημόνιο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάντα δεν είχαμε, κ. Παπαδόπουλε… μάλλον πολλές φορές δεν είχαμε μια προσπάθεια δημιουργίας κομμάτων από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ; Το είχαμε αυτό. Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το καταδικάσει. Ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης έκανε κόμμα, ο Γεράσιμος Αρσένης έκανε κόμμα.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι με μεγάλη επιτυχία είναι αλήθεια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αυτά τα δυο κόμματα δεν είχαν επιτυχία. Ο Δημήτρης ο Τσοβόλας έκανε κόμμα και είχε επιτυχία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ούτε του κυρίου Καστανίδη πιστεύετε ότι θα έχει επιτυχία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω. Αυτό θα το πει ο πολίτης. Αλλά εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι η παράταξη συγκροτείται με νέο αρχηγό σε λίγες μέρες. Έχει ήδη τσιμπήσει τις έρευνες, όχι μεγάλα πράγματα, αλλά έχει ήδη τσιμπήσει, θα δείτε ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα τη βρει σε καλύτερη τροχιά. Έχει αρχηγό, κατά τη δική μου γνώμη πρέπει να έχει αρχηγό, να μην προλαμβάνω τα πράγματα. Ένας άνθρωπος ο οποίος έδωσε μάχες αυτόν τον καιρό με πολύ μεγάλη επιτυχία εκτός συνόρων και συνιστά κατά την ταπεινή μου γνώμη πρώτη επιλογή για τον Έλληνα πολίτη και κανείς δεν πρέπει να αποποιεί κανένα αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές, παρότι εγώ είμαι ένας λογικός άνθρωπος και δεν θέλω να παραβιάζω τη λογική του άλλου...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Έτσι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μιλώντας για αριθμούς που δεν προκύπτουν από τις μετρήσεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή πιστεύετε ότι μπορεί να είναι και πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω τέτοια σκέψη. Δεν θέλω να κοντράρω, δεν θέλω να μπαίνω ποτέ απέναντι στην κοινή λογική. Θέλω να είμαι μέσα στην κοινή λογική.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά κάνετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όλα θα τα δούμε, μου λέγανε όταν είπα για τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, μου λέγανε αυτό είναι ηττοπάθεια. Κάθε κόμμα πάει για να βγει πρώτο. Τους απήντησα με γραπτή ανακοίνωση, κ. Χιώτη, ότι έλεος πια. Το αυτονόητο ότι κάθε κόμμα πάει για την πρώτη θέση ας μην το λένε. Ας πούμε και κάτι που δεν είναι αυτονόητο, αλλά χρήσιμο στον ελληνικό λαό. Φυσικά και πηγαίνουμε για την πρώτη θέση. Φυσικά και κάθε κόμμα δίνει αυτή τη μάχη. Ας πούμε και κάτι πιο ενδιαφέρον, όμως.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Έτσι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απ’ αυτά τα γνωστά με τα οποία έχουμε ασχοληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι για τον κόσμο ανυπόφορα πια, δεν ακούγονται. Ακούγονται μόνο σε πολύ περιορισμένους κομματικούς στρατούς και δεν νομίζω ότι βοηθούνε την παράταξη για τη μεγάλη μάχη που θα δώσει. Εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Στηρίζω την αισιοδοξία μου στην συνειδητοποίηση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών για το πού βρίσκεται η χώρα και τι ανθρώπους έχει ανάγκη. Ξέρω...

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς όμως βλέπω τα κόμματα της αριστεράς που με το θέμα του μνημονίου είναι απέναντι, ανεβαίνουν. Πώς είστε αισιόδοξος;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά από κει και πέρα σε σχέση με τις προβλέψεις ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα διαλυθούν, αυτές πιστεύω ότι δεν αποδείχτηκαν αληθινές. Πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η αντιπαράθεση μνημόνιο - αντιμνημόνιο ήταν μια αντιπαράθεση στηριγμένη σε λάθος δίλημμα. Δεν υπάρχει το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Το έδειξε η ίδια η ζωή. Υπάρχει το δίλημμα ποιος είναι διαθέσιμος να σηκώσει την πατρίδα στις πλάτες του και ποιος απευθύνει λόγο καταγγελίας, διαμαρτυρίας που μπορεί να είναι συμπαθητικός ενώ δεν έχουμε εκλογές, ενώ είμαστε δυσαρεστημένοι, οργισμένοι, ή και μισούμε τους πολιτικούς που πήρανε μέτρα σε βάρος μας. Αλλά μπορεί να είναι, λοιπόν, συμπαθητικός, αλλά δεν έχει αύριο. Και επειδή δεν έχει αύριο θα είναι τελικώς, κ. Παπαδόπουλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη και εκτίμηση μειοψηφικός στις εκλογές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι’ αυτή την επικοινωνία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ, καλημέρα, κ. Χιώτη, κ. Παπαδόπουλε. Καλημέρα σας.