Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ Αθήνα 9,84 και στις δμοσιογράφους Νόνη Καραγιάννη και Νίνα Κομνηνού.

01/03/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 98,4 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ


ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εδώ είμαστε, λοιπόν, “Αθήνα Σήμερα”, στον Αθήνα 98,4 και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Καλή σας ημέρα, κ. Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κα Καραγγιάννη.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, από τη συζήτηση που διεξοδικά παρακολούθησα, θέλω να σας πω χθες στη Βουλή, αλλά και την αρθρογραφία που κυρίως μέσω του διαδικτύου είδα, αντιλήφθηκα δύο πράγματα. Ότι όντως υπήρξε μια προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος πολύ βαθιάς ανησυχίας και φόβου στην κοινή γνώμη με αφορμή τα γενόσημα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το νομοσχέδιό σας είναι από χθες νομοθέτημα, μου μένουν όμως ως ερωτήματα δύο ζητήματα τα οποία εκτιμώ ότι θα χρήζουν απαντήσεων. Το ζήτημα της μεθοδολογίας του ελέγχου που υπάρχει και κατά πόσο αυτοί είναι πλημμελείς, ή όχι...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έλεγχος σε τι;

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Στα γενόσημα φάρμακα...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στα φάρμακα όχι στα γενόσημα μόνο...

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Στα φάρμακα που εισάγονται από τις περιβόητες τρίτες χώρες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι έχετε πάθει με τα γενόσημα; Ε, αυτή η επιρροή να λέμε ότι όταν έχουμε πρόβλημα φαρμάκου, έχουμε πρόβλημα γενοσήμου, είναι παράγωγο του διαλόγου που έγινε τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι.. Και που όλα είναι μπλεγμένα στο μυαλό μας και το αντιλαμβάνεστε κι εσείς…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι δεν υπάρχει μπλέξιμο για ένα δημοσιογράφο.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί όχι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει λέτε;

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Για την κοινή γνώμη;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για την κοινή γνώμη, ναι! Που πρώτη φορά συναντήθηκε με την έννοια του γενοσήμου και που δεν ξέρει και πρέπει να της εξηγήσουμε.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα με βοηθήσετε, λοιπόν, να μην τα έχει μπλεγμένα η κοινή γνώμη στο μυαλό τους;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όσο μπορώ...

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, άκουσα και τον κ. Μόσιαλο επί παραδείγαμτι χτες, να αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξουν πιο εξειδικευμένα κέντρα ελέγχου και άκουσα και πολύ σοβαρούς καθηγητές πανεπιστημίου, να συζητούν ένα ζήτημα αλλεργιών στα έκδοχα, ένα θέμα πιθανόν μη επαρκούς δείγματος στους ελέγχους βιοισοδυναμίας, και λοιπά και λοιπά... Αυτά μήπως είναι ώρα, έτσι, να τα αποκαταστήσουμε σαν ερωτήματα, να δώσουμε απαντήσεις, για να ξέρει ο κόσμος;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως, κα Καραγιάννη, να δώσουμε απαντήσεις σε πραγματικές και συστημένες ερωτήσεις. Η πρώτη μου, λοιπόν, απάντηση που θέλω να δώσω ρητά και απερίφραστα σε κάθε πολίτη που ακούει την έρευνά σας, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν έλεγχοι που αν ήταν μόνο ελληνικοί θα είχε δίκιο ένας πολίτης να ανησυχεί, γιατί όλοι οι έλεγχοι στην Ελλάδα είναι ελληνικοί έλεγχοι και άρα κάθε πολίτης που μπορεί να πει: «για την υγεία μου αυτός ο έλεγχος είναι πλημμελής;» θα μπορούσε κανείς να του απαντήσει άφοβα, ότι οι έλεγχοι στην Ελλάδα είναι της ίδιας ποιότητας εδώ, ή εκεί, δηλαδή «αν είναι να ανησυχήσεις, ανησύχησε...». Αλλά αυτό διασταυρωνόμενο με τους ευρωπαϊκούς ελέγχους καθιστά το σύστημά μας εγκυρότερο. Και επειδή αυτά είναι θεωρίες, πραγματικά είναι θεωρίες για έναν πολίτη που παίρνει ένα φάρμακο, ακούγοντας ένα γιατρό να λέει το Α κι έναν άλλο να λέει το Β, έτσι συμβαίνει στη ζωή παγκοσμίως, σπεύδω να πω ότι με τη δύναμη του παραδείγματος εγώ απαντώντας, στις 52 καταγγελίες... Μάλλον στις καταγγελίες για 52 φάρμακα που έγιναν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου το 2011, οι 32 περιπτώσεις αφορούσαν την ποιότητα και τα συμπτώματα σε ασθενείς, κι απ’ τους πολίτες έγιναν καταγγελίες, πρωτοτύπων φαρμάκων και οι 20 περιπτώσεις αφορούσαν γενόσημα φάρμακα.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα, πολύ μικρό το ποσοστό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή η πλειοψηφία των καταγγελιών των ασθενών αφορούσε πρωτότυπα φάρμακα και η μειοψηφία αφορούσε γενόσημα. Η απόδειξη που προέκυψε από τον έλεγχο, ήταν ότι και τα 52 αυτά προϊόντα είχανε παρενέργειες συνδυασμένες με ειδικά χαρακτηριστικά ανθρώπων, και δεν είχαν πλημμέλειες στην παρασκευή των συσκευασιών. Δηλαδή ότι τα φάρμακα ήταν εντάξει. Και αυτό αν το διασταυρώσω, κα Καραγιάννη, με τις τελευταίες χίλιες περιπτώσεις μετεγκριτικών των φαρμάκων ελέγχων, δηλαδή ελέγχων που γίνονται αφού έχει εγκριθεί ένα φάρμακο και κυκλοφορεί στην αγορά...

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ναι...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: … μια πολύ πολύ μικρή παρτίδα αυτών των φαρμάκων που δεν ξεπερνάει το 4% μπορεί να έχουνε προβλήματα αλλοιώσεων από την κακή φύλαξη, ή να έχουν προβλήματα σε ό, τι αφορά την παρασκευή τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκου, κα Καραγιάννη, ελέγχει κάθε εργοστάσιο από το οποίο παράγεται μια ουσία που έρχεται στην Ελλάδα και επιτέλους, απευθύνω ένα ερώτημα και μια έκκληση στους λασπολόγους και στους κινδυνολόγους. Τι φαντάζονται, ότι ο Έλληνας πολίτης είναι χαζός; Ότι ο Έλληνας πολίτης σκέφτεται ότι έγινε ένα ολόκληρο εργοστάσιο στην Ινδία για να προμηθεύει τους ανόητους Έλληνες φάρμακα; Είμαστε τόσο μεγάλοι και ωραίοι; Έχουμε τόσο τρομακτική αγορά που στήνονται βιομηχανίες στον Τρίτο Κόσμο για να έρχονται τα φάρμακα μόνο στην Ελλάδα; Δηλαδή γενόσημα φάρμακα που έρχονται από τον Τρίτο Κόσμο δεν πηγαίνουνε στην Αμερική; Έγινε συνέδριο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, όπου γύρισα περίπου απ’ το αεροπλάνο, γιατί μεσολάβησε η κυβερνητική κρίση, αν θυμάστε, που είχε ο Παπανδρέου πίσω απ’το Λονδίνο. Πήγαινα σε συνέδριο του ΟΗΕ, του Μπαν Κι - μουν για το θέμα αυτό. Γιατί οι πολυεθνικές αμύνονται και καταγγέλλουν τις εταιρείες που παίρνουν ουσίες από τον Τρίτο Κόσμο. Δεν μου λέτε, όμως, για να αναρωτηθούμε, έρχονται ουσίες από την Ινδία για πρωτότυπα φάρμακα; Βεβαίως και έρχονται! Οι ουσίες που παρασκευάζονται από πολυεθνικές εταιρείες, ή από εταιρείες των Ινδιών, αναφέρομαι στην Ινδία για τί είναι η χώρα η καλύτερη σε ποιότητα από την πλευρά της παραγωγής...

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αντιλαμβάνομαι, κ. Υπουργέ, ότι.....

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: … Ναι, τι είναι αυτά που τη δικάζεις την Ελλάδα με κινδυνολογία και δεν τα βάζουμε σε μια τάξη; Μήπως η κινδυνολογία αφορά κάποια υποχωρούντα συμφέροντα; Κυρία Καραγιάννη τα είπα στη Βουλή χθες...

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας παρακολούθησα, κ. Υπουργέ...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας τα επαναλαμβάνω γιατί είναι ζώσα εμπειρία, στην Ελλάδα υπάρχουνε, κα Καραγιάννη, πάρα πολύ καλές εταιρείες. Δεν θέλω να τις κατονομάσω, είναι περίπου 20 πολύ σημαντικές εταιρείες φαρμάκων, που είναι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων. Που τι είναι το γενόσημο; Το αντίθετο του πρωτοτύπου. Που τι είναι το πρωτότυπο;…

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να ρωτήσω, κ. Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε....

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ...το προϊόν της έρευνας μιας φαρμακευτικής εταιρείας της Αγγλίας, Γερμανίας, Δανίας, της Ελβετίας...

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με ακούτε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσείς με ακούτε;

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, απλώς θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Επειδή αναφερθήκατε στις πολύ καλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, υπάρχει ένα ζήτημα ότι ορισμένα γενόσημα φάρμακα ελληνικής παρασκευής είναι ακριβότερα από αυτά της εισαγωγής;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γι’ αυτό τα φθηναίνουμε στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Το πρωτότυπο είναι το φάρμακο που παράγει μια εταιρεία μετά από έρευνα και προστατεύεται η πατέντα του 10 χρόνια, δεν μπορεί να αντιγραφεί δηλαδή, το πουλάει μόνο η εταιρεία η οποία το παρήγαγε, και μετά από 10 χρόνια παύει να υπάρχει προστασία του φαρμάκου και το αντιγράφουν άλλες εταιρείες για να το πουλάνε φθηνότερα.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς εδώ είπαμε τώρα, επειδή και τα γενόσημα ήταν ακριβά, να πάνε στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου για να φθηνήνουνε, και παράλληλα αυτή η μείωση να μην αφορά τα φάρμακα κάτω από 10 ευρώ, που είναι πάρα πολύ σημαντικά φάρμακα, που δεν πρέπει να υποκαθίστανται με άλλα ακριβότερα, που είναι φάρμακα που παράγει η ελληνική βιομηχανία και που θέλουμε να την προστατεύσουμε, με την καλή έννοια του όρου, όχι να την αβαντάρουμε...παράνομα...!

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το αντιλαμβανόμαστε, Υπουργέ.

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η Νίνα η Κομνηνού...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Κομνηνού, γεια σας.

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Καλημέρα και καλό μήνα. Ήθελα να σας επισημάνω κάτι. Είναι ίσως το πρώτο νομοσχέδιο, αν θυμάμαι καλά, που έχει ξεσηκώσει ασθενείς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο ασθενής ξεσηκώνεται επειδή τον ξεσηκώνει, πως να πω, ένα μήνυμα που εκπέμπεται από κάποιο σύλλογο, από κάποιον φορέα κλ.π. ....δεν...... Μη μου το λέτε... Δεν.... Όχι, όχι, όχι κα Κομνηνού δεν μπαίνω σ’ αυτή τη συζήτηση, να μπείτε εσείς. Εγώ είμαι σε μάχη αυτή τη στιγμή, κα Κομνηνού, δεν είμαι για να παίζω. Φέρω επάνω μου όλη την ένταση δύο μηνών λάσπης! Κύρια Κομνηνού μιλάτε με εμένα τώρα, δεν μιλάτε γενικά. Αν θέλετε να κάνετε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, να πάρετε άλλους!

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Όχι, όχι, αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τα ελληνικά φάρμακα…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφήστε αυτά περί ασθενών τώρα... Εντάξει;

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: ....θέλουν τα ελληνικά φάρμακα...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί εγώ αν είμαι πατέρας ενός παιδιού και μου λέει ένας γιατρός: «πω-πω σε σκοτώνουν, ε;» θα ανησυχήσω για το παιδί μου, κα Κομνηνού, αλλά αυτός που με ανησυχεί πρέπει να σκεφτείτε γιατί το κάνει. Μου έστειλε χθες ένας γιατρός από την Αμερική, Έλληνας, e-mail συγχαρητηρίων, προχθές ένας γιατρός από την Ελβετία, απ’ τη Λουκέρνη από νοσοκομεία, και μου είπαν ότι, ο ένας, στην Ελβετία συνταγογραφούν 90% γενόσημα και στην Αμερική 85% γενόσημα... Να σας τα στείλω τα e-mail, κα Κομνηνού.

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Μα είναι τα δικά τους γενόσημα... Ελβετικά γενόσημα, όμως, είναι... Κι εμείς… Οι ασθενείς...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και λοιπόν, θέλετε να πετάξουμε την ελληνική βιομηχανία στον Καιάδα;

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Όχι, το αντίθετο λέω...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας είπα μόνος μου ότι υπάρχουνε πολύ καλές βιομηχανίες και είμαστε μαζί τους, όπως υπάρχουν και εξαιρετικοί γιατροί. Τι θέλετε να μου πείτε τώρα για τους ασθενείς;

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Ότι θέλουνε τα ελληνικά γενόσημα...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τα παράγωγα του δημόσιου λόγου που κινδυνολογεί για να προασπίσει τα συμφέροντα κάποιων;

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Θέλουνε τα ελληνικά γενόσημα, δεν θέλουν αυτά που θα έρθουν από χώρες του Τρίτου Κόσμου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα ελληνικά γενόσημα δεν έχετε υπόψη σας ότι πολλές φορές, σε αρκετές περιπτώσεις, να τα δούμε... και τα πρωτότυπα φάρμακα όλου του κόσμου παίρνουνε ουσίες από τον Τρίτο Κόσμο; Τι φαντάζονται οι ακροατές σας τι είναι ανόητοι;

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Ναι, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, όμως...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ανόητοι είναι αυτοί που πάνε να πετάξουνε λάσπη. Φαντάζεστε ότι στήνονται βιομηχανίες στον Τρίτο Κόσμο για να προμηθεύουνε την Ελλάδα; Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να προμηθεύεται από εκεί; Όλος ο πλανήτης προμηθεύεται από εκεί! Τι είναι αυτά τα πράγματα που λέμε!! Ποιον κοροϊδεύουμε; Κυρία Κομνηνού, με συγχωρείτε πάρα πολύ, είμαι σε ένταση μεγάλη.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το αντιληφθήκαμε, κ. Υπουργέ!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσπαθούμε να φτάσουμε τη δαπάνη εκεί που την έχουνε όλοι οι ευρωπαίοι, και υπάρχουνε κάποιοι που αντιστέκονται.

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Κι εμείς από εδώ έχουμε εξηγήσει τι...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 50% λέμε να πάνε τα γενόσημα, δεν λέμε να πάνε 100% να πιάσουνε τον πάτο της Ευρώπης να ακουμπήσουνε, 18 είναι σήμερα…
Τι νομίζετε, ότι αυτά είναι εκ της λογικής; Όταν γινόταν η δίκη αυτού του μεγάλου σκάνδαλου, δεν θυμάμαι τώρα να σας πω την ουσία γιατί δεν είμαι και γιατρός εγώ, που είχε προκαλέσει στις γυναίκες εγκύους τρομακτικά προβλήματα, παραμορφώσεις και τα λοιπά.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι ναι, πριν χρόνια αυτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, πριν από πολλά χρόνια. Εμφανιστήκανε επιστήμονες εκπρόσωποι, σαν κι αυτούς που κάνουνε τώρα γύρες στην αγορά και λέγαν ότι τα φάρμακα εκείνα ήταν εντάξει. Πριν από λίγα χρόνια ο πρόεδρος Μπους στις Ηνωμένες Πολιτείες έλεγε ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη και βγαίνανε φωνές επιστημονικές από Πανεπιστήμια και λέγανε ότι: «όχι, έχει δίκιο ο κ. Μπους, δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη». Κάτι τέτοιοι βγαίνουνε στη γύρα τώρα.

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Επειδή είσαστε σε ένταση, να σας πούμε και το θέμα των φαρμακοποιών;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα, είναι θέμα λογικής, είναι θέμα που δεν έχει να κάνει με συμφέροντα, έχει να κάνει με μικρές διφυείς μονάδες, επιχειρηματικές από τη μία, προστασίας της Υγείας από την άλλη, το ελληνικό φαρμακείο έχει μια ιδιαιτερότητα. Εγώ ας πούμε, ως άνθρωπος και ως γονιός στον φαρμακοποιό μου πηγαίνω και τον ρωτάω και ιατρικές συμβουλές, δεν είναι εμπορικό κατάστημα το φαρμακείο στην Ελλάδα απλώς.

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Απειλούν με γενική απεργία, όμως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξέρω, οι άνθρωποι έχουν αναστατωθεί, αλλά πιστεύω ότι δεν έχουν καθόλου δίκιο.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, επειδή παρακολουθούμε με τη βοήθεια εδώ της κας Κομνηνού και της κας Μπρέγιαννη μία έρευνα του 9,84 για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, προκύπτουν ορισμένα ζητήματα και από ακροατές που όση ώρα μιλάμε στέλνουν μηνύματα, για προβλήματα που υπάρχουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δηλαδή συγκεκριμένα περιστατικά όπου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, και προκύπτουν και διάφορα προβλήματα τα οποία τα θέτουν οι γιατροί σ’ ό, τι αφορά στα αναλώσιμα υλικά. Κακής ποιότητας, δεν υπάρχουν... τι γίνεται με αυτή την κατάσταση;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν αλήθειες εδώ, υπάρχουν και ψεύδη και παραμορφώσεις. Δεν έχω υλικό λέει μια κλινική, αλλά στο νοσοκομείο υπάρχουν σαράντα κλινικές αντί για πέντε που έπρεπε να υπάρχουνε, και έχουν οι διπλανές κλινικές του ιδίου νοσοκομείου, αλλά δεν ανταλλάσσουν. Δεύτερον, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αποκάλυψε ο κ. Μουσιώνης πέρυσι, απόλυτης απάτης σ΄ ό, τι αφορά στις ελλείψεις και υπάρχουν και περιπτώσεις ελλείψεων. Εάν κάπου έγινε προμήθεια κακού υλικού φταίει ο διοικητής. Εάν έγινε κακή οργάνωση των προμηθειών φταίει και πάλι ο διοικητής. Έχουμε τέτοια προβλήματα, πραγματικά έχουμε τέτοια προβλήματα. Αλλά κατά βάση έχει αποδείξει η έρευνα η δική μου με τον κ. Μουσιώνη, ότι σε πολλές περιπτώσεις η προβολή των ελλείψεων είναι τεχνητή, αλλά αρκετές περιπτώσεις κι εγώ έχω εντοπίσει εδώ, ή εκεί, που συνεννοούμενος με τα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις που πρέπει να τις καλύψουμε. Ξέρετε ότι δουλεύουμε εκ των ενόντων, κα Καραγιάννη, επειδή επιτρέψαμε επί τριάντα χρόνια να δουλεύουνε γενναιόδωρα, πετώντας λεφτά από το παράθυρο οι ελληνικές κυβερνήσεις; Τώρα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να μαζέψουμε χρήματα πίσω στον ελληνικό λαό που αν δεν τα μαζέψουμε θα κόψουμε συντάξεις. Εγώ γιατί είμαι, πως να πω, όσο μπορώ αποτελεσματικός; Γιατί έχω κάνει επίθεση στο σύστημα, προσπαθώντας να πάρω χρήματα πίσω, για να μην τα πληρώνει η οικογένεια με τη μορφή της περικοπής συντάξεων, της αύξησης της φορολογίας κλ.π. Γι’ αυτό παράγω και προβλήματα, το ξέρω. Δεν είναι αγγελικά πλασμένος, δεν ήταν ο κόσμος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε μένα δεν έτυχε, κα Καραγιάννη, να δίνω λεφτά, να καλύπτω κενά, σε μένα έλαχε να παίρνω πίσω λεφτά απ’ τη σπατάλη.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Απλώς αναρωτιέμαι, κ. Υπουργέ, και επειδή σας γνωρίζω πολλά χρόνια σας βλέπω πραγματικά πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη ένταση, μήπως και οι τόνοι θα πρέπει να πέσουν;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι, δεν θα πρέπει να πέσουν καθόλου.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα πρέπει δηλαδή να αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας απέναντί του τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι απέναντι. Όχι απέναντι, εγώ δεν είμαι απέναντι σε κανέναν. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, στους γιατρούς έδωσα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη δυνατότητα συνταγογράφησης εκτός της Πρωτοβάθμιας Υγείας, σε όλους τους γιατρούς ικανοποίησα ένα αίτημα που δεν είχανε, πως να πω, φανταστεί ότι θα ικανοποιηθεί. Στους γιατρούς, επίσης, έδωσα το δικαίωμα να κάνουν αυτοί τις εξετάσεις για την εισαγωγή των νέων γιατρών στον χώρο, το ζητάγανε τριάντα χρόνια αυτό. Γιατί; Δεν το καταλαβαίνω καθόλου αυτό που λέτε. Με τους γιατρούς συνεργάστηκα, με τον κ. Πατούλη προσωπικά, για τα ναρκωτικά. Γιατί το λέτε αυτό, εγώ δεν είμαι σε κόντρα. Δεν είμαι σε κόντρα, ούτε προσωποποιώ τις κόντρες μου, ούτε σπιλώνω κανέναν. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, με τον κ. Αμπατζόγλου συνεργάστηκα, του ζητούσα να μείνει διοικητής του ΙΚΑ και συνυπήρξαμε έναν χρόνο. Εάν ο άλλος τώρα κόβει τα φάρμακα από τον κόσμο και τους λέει: «ότι επειδή δεν με πλήρωσε ένα Ταμείο σου, που δεν ανήκει σε μένα», δεν ανήκει στον Λοβέρδο, αλλά ανήκει σε άλλους και στοχοποιούν εμένα, ε, δεν φταίω εγώ. Αλλά εγώ δεν είμαι σε ένταση με τους ανθρώπους και τους λόγους. Η ένταση έχει να κάνει με τη μάχη, κα Καραγιάννη. Η μάχη είναι πολύ σοβαρή. Αφορά την παροχή ενός αγαθού πολύ σημαντικού για τον άνθρωπο, της υπηρεσίες Υγείας, αφορά την προσπάθειά μας πλάι σ’ αυτά, γιατί στην Ελλάδα συνδυάστηκε η Υγεία μόνο με τα νοσοκομεία. Έγιναν ειδικοί νοσοκομειολόγοι, ειδικοί δημοσιογράφοι νοσοκομειολόγοι, μια πατέντα χρημάτων, ελλείψεις, προβλήματα του Ε.Σ.Υ. και τα λοιπά. Όταν το Ε.Σ.Υ. πέταγε τα 10% του ελληνικού ΑΕΠ από τα παράθυρα, τότε η δημοσιογραφία ήταν ελλείψεις και τα λοιπά, γιατροί διπλάσιοι απ’ ό, τι στον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο...

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Φαντάζομαι δεν φταίει τώρα το ρεπορτάζ για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Φταίνε όλοι, σύστημα είναι, μη μου λέτε τώρα εμένα. Ένα σύστημα είναι όλο αυτό. Και ξαφνικά ανακαλύπτουμε... Εγώ ανακάλυψα ως πολιτικός, επειδή έγινα υπουργός Υγείας, ότι η Υγεία για την Αμερική, για την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία τη διπλανή μας, δεν είναι τα νοσοκομεία μόνο. Υγεία κατά 70% είναι η άθληση, η μάχη εναντίον του καρκίνου, είναι η μάχη εναντίον των χρόνιων ασθενειών, εναντίον των καρδιακών νοσημάτων, είναι η πρόληψη με εξετάσεις, αυτό θεωρούν Υγεία έξω. Εμείς στην Ελλάδα θεωρούμε Υγεία μόνο τα νοσοκομεία.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε υπουργέ, επειδή έχουμε μόλις ενάμισι λεπτό, και για να πέσουν λίγο οι τόνοι...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλω να πέσουν, κα Καραγιάννη, άμα θέλετε να πέσουν οι τόνοι μην τηλεφωνείτε σε μένα. Εμείς έχουμε 2 μήνες μπροστά μας μέχρι να πάμε σε εκλογές.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα μ’ αφήσετε να σας κάνω μια ερώτηση εσωκομματικού ενδιαφέροντος; Να σας επαναφέρω στην εγχώρια επικαιρότητα, την εσωκομματική. Πλατφόρμα Πάγκαλου και ενδεχόμενο άλλης υποψηφιότητας πέρα των δύο, δηλαδή Βενιζέλου - Παπουτσή, πως το βλέπετε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το ξέρω.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το θεωρείτε θετικό να υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητα, να μην είναι δίπολο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ έλεγα πάντα προσφυγή στη βάση, δεν άλλαξα ούτε στιγμή. Προσφυγή στη βάση, προσφυγή στη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία έχει να κάνει με τη συμμετοχή του πολίτη που ψηφίζει και των υποψηφίων που θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση της παράταξης. Το θεωρώ θετικό όλο αυτό εγώ, είναι συμμετοχή σε μια μάχη δημοκρατική, αλίμονο. Και μάλιστα, επειδή την έχουμε κάνει αυτή τη μάχη εμείς, το 2007 πήγαμε να διασπαστούμε δυο φορές, κα Καραγιάννη, και δεν διασπαστήκαμε. Γιατί; Γιατί έχουμε εμπειρία δημοκρατική εμείς στο ΠΑΣΟΚ. Και άρα τώρα, για να κλείσω την απάντησή μου, κάθε υποψηφιότητα είναι δημοκρατικά οπωσδήποτε αποδεκτή και ευπρόσδεκτη, και από κει και πέρα εκείνο που, ξέρετε, πιστεύω ότι είναι πραγματική ανάγκη για τη δημοκρατική παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ και για μας ως πολιτικούς, είναι να τελειώνουμε με αυτή τη διαδικασία, κρατάει πολύ. Είναι λάθος η επιμήκυνση αυτή των διαδικασιών. Εν πάση περιπτώσει, τώρα έχουμε πει 11 και 18, να τελειώνουμε 18 του Μάρτη.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαστε χωρίς ηγεσία, κα Καραγιάννη. Υπάρχουν πράγματα που θες να ρωτήσεις ορισμένες φορές για να συντονιστείς και δεν έχεις που να ρωτήσεις. Χρειαζόμαστε οργάνωση, η αλλαγή του αρχηγού είναι αναζωογονητική διαδικασία. Έτσι ήταν και το 2004. Έτσι έγινε και το 2007 μετά την εσωκομματική σύγκρουση, κι εγώ είμαι από τους χαμένους, αλλά δεν πρέπει να κρύβουμε την αλήθεια.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, μετά το «όχι» που υπήρχε από την πλευρά της Αριστεράς για το ενδεχόμενο έτσι μιας μετεκλογικής κυβέρνησης στα δύο κόμματα, μήπως το άνοιγμα έπρεπε να γίνει προς την Αριστερά; Αναρωτιέμαι αν το ξανασκεφτήκατε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, οριστικά ανοίγματα και κλεισίματα δεν υπάρχουν, κα Καραγιάννη, έχετε μεγάλη εμπειρία. Όλα αυτά θα προκύψουν το βράδυ των εκλογών. Απλά και μόνο εγώ, επειδή πάντα προλαβαίνω τις εξελίξεις, γιατί πιστεύω ότι ένας πολιτικός πρέπει να διαμορφώνει, όσο μπορεί ανάλογα με τις ταπεινές του δυνάμεις, τις εξελίξεις και όχι να έπεται, γι’ αυτό και πάντα έπαιρνα θέση γρήγορα και αμέσως, δεν περίμενα να δω τι θα κάνουν οι άλλοι για να πω εγώ. Όταν είσαι πολιτικός πρέπει να έχεις την ευθύνη της, όπως την λέγαμε παλιά στην Αριστερά, δεν ξέρω αν ο όρος είναι κακόηχος, της καθοδήγησης των εξελίξεων, στο μέτρο που αυτό ανθρωπίνως είναι δυνατό. Εγώ, λοιπόν, είπα αυτό που έπρεπε να πω, ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει οπωσδήποτε κυβέρνηση και θα έχει, χθες στη Βουλή είπα ότι διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί, κα Καραγιάννη, και μάλιστα αυτό είναι προϊόν πολιτικής μου εκτίμησης μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και χθες, επειδή ήμουν όλη τη μέρα στη Βουλή και άκουσα όλους τους συναδέλφους, καταλάβαινα πια το νέο κλίμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Από τη μια πλευρά αυτοί που παίρνουν την πατρίδα στην πλάτη τους, και από την άλλη εκείνοι οι οποίοι έχουν βέβαια απόψεις σεβαστές, αλλά που δεν οδηγούν στο αύριο. Δεν υπάρχει αύριο όταν ακούς την παραδοσιακή Αριστερά, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει καταγγελία, υπάρχει αγανάκτηση, και το ένα και το άλλο μπορεί κανείς να τα δεχτεί, αλλά όχι δεν υπάρχει πρόταση με την έννοια του δομημένου λόγου και της πλατφόρμας, δεν υπάρχει αύριο. Ο αντίπαλος, κα Καραγιάννη, είναι ο πολυκατακερματισμός του πολιτικού συστήματος. Ο καλός αγωγός της σταθερότητας είναι η ενότητα, εγώ γι’ αυτό δουλεύω.

ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Υπουργέ, να είστε καλά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλή σας μέρα και στις δύο, γεια σας.