Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

29/02/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μαζί μας είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος Υπουργός Υγείας. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Πορτοσάλτε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λοιπόν, το θέμα μας καταρχήν κ. Υπουργέ είναι η προσπάθεια για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μάλιστα.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Για την οποία εργαζόμαστε ως Ελλάδα και καλό βέβαια θα ήταν να είχαμε εργαστεί μόνοι μας τόσα χρόνια αλλά τι να κάνουμε εργαζόμαστε τώρα διότι έτσι ήρθαν τα πράγματα από την ζωή. Τελείωσε το πάρτυ με την αστακομακαρονάδα, ήρθε η ώρα τώρα να συμμαζευτούμε. Λοιπόν κάνετε προσπάθειες. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω κάτι, ότι έχουμε ξεκινήσει αυτή τη προσπάθεια τον Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2009 πολύ πριν το μνημόνιο, γιατί το 2009 εκείνη την χρονιά δηλαδή είχε σημειωθεί μία τεράστια φαρμακευτική δαπάνη, τεράστια για την Ευρώπη την ίδια.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ρωμαϊκά όργια γίνονταν, κ. Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς, 2,5 δισ. παραπάνω από την άλλη επόμενη ευρωπαϊκή χώρα κάθε χρόνο.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στην οποία συμμετείχαν προφανώς οι φαρμακευτικές εταιρείες και κάποιοι γιατροί δεν μπορώ να το δω διαφορετικά έτσι δεν είναι; Κάποιοι ωφελήθηκαν από αυτή την ιστορία δεν λέω όλοι αλλοίμονο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προφανώς, αλλά χωρίς τον συνταγογραφούντα γιατρό αυτή η σπατάλη δεν θα υπήρχε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι τώρα διαβάζω τα δύο δελτία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που γίνονται ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια των φαρμάκων προς τα νοσοκομεία. Λέει, λοιπόν, διαβάζω ότι στην δημοπρασία που έγινε στις 28 Φεβρουαρίου ένα φάρμακο που η νοσοκομειακή του τιμή είναι 25,13€, η τιμή που χτύπησε στην δημοπρασία είναι 1,50€ από 25,13€, 1,50€ και βρίσκω ένα άλλο φάρμακο του οποίου η νοσοκομειακή τιμή είναι 74,58€ χτύπησε στην δημοπρασία τιμή 26,09€ και έτσι το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να εξοικονομήσει στην μία δημοπρασία 2.948.174,46€ και στην άλλη δημοπρασία εξοικονόμησε το δημόσιο 2.557.479,61€ κ.ο.κ. στις δημοπρασίες που γίνονται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτές είναι οι δαπάνες των νοσοκομείων. Πριν μιλάγαμε εσείς και εγώ για τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων. Η δαπάνη των νοσοκομείων ήταν άλλο πράγμα από την δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων, δηλαδή στα 5.200 που σας είπα το 2009 έπρεπε να προσθέσετε ακόμη 1,5 δισ. νοσοκομειακή δαπάνη και από κει και πέρα έπρεπε να προσθέσετε και τα 2,5 δισ. που κάνανε οι πολίτες κατανάλωση από την τσέπη τους. Την νοσοκομειακή δαπάνη την έχουμε φτάσει τώρα κοντά στα 850-900εκατ. με αυτούς τους τρόπους θα την ρίξουμε το 2012 150 εκατ. ακόμη κάτω και θα σταματήσουμε, γιατί παρακάτω δεν γίνεται και μετά δεν θα έχεις να αγοράσεις φάρμακα για τους ασθενείς.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η κοινή γνώμη, όμως, έρχεται και ακούει μηνύματα. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά, κ. Πορτοσάλτε, για να πετύχουμε αυτές τις τιμές στα νοσοκομεία την ηλεκτρονική δημοπρασία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής διοίκησης. Κάναμε την ηλεκτρονική δημοπρασία που είναι μειοδοτική και φτάσαμε εκεί.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στην οποία δημοπρασία συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες και εταιρείες εκ της αλλοδαπής έτσι δεν είναι; Προσφέροντας τιμή στα φάρμακα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατά βάση ναι, κατά βάση αυτούς τους διαγωνισμούς, τους τελευταίους εν πάση περιπτώσει, τους «χτύπησαν» εταιρίες ξένες, έτσι; Αυτό, όμως, δεν είναι καθολικό υπήρξαν και διαγωνισμοί τέτοιοι μειοδοτικοί που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή το φθινόπωρο που τις «χτύπησαν» ελληνικές εταιρείες, έτσι; Στα νοσοκομεία, λοιπόν, επειδή τα νοσοκομεία αγοράζουν δραστικές ουσίες, οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ και έχουν φτάσει εκεί. Στα ασφαλιστικά Ταμεία έχουμε μία πληθώρα ελληνικών εταιρειών, εταιρείες γενοσήμων κατά βάση που δηλαδή κάνουν παράγωγα φάρμακα.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μα έτσι και αλλιώς η ελληνική βιομηχανία παράγει γενόσημα, δεν παράγει δεν έχει πρωτογενή παραγωγή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι κατά βάση είναι εταιρείες γενοσήμων οι ελληνικές, αλλά υπάρχουν και κάποιες από τις πολύ μεγάλες, γιατί έχουμε και κάποιες εταιρίες πάρα πολύ καλές, που κάνουν και κάποια πρωτότυπα.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μάλιστα. Πόσο τις εκατό είναι αυτά τα πρωτότυπα, αυτά φάρμακα στην αγορά;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό στην αγορά. Κατά βάση πρωτότυπα εισάγουμε από την Αμερική, εισάγουμε από την Γερμανία, εισάγουμε από την Δανία, εισάγουμε από την Αγγλία. Εισάγουμε, πλην Αμερικής, από τις χώρες από τις οποίες δανειζόμαστε

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τώρα, όμως, ακούει ο πολίτης, κ. Λοβέρδο, αυτά που μας λένε οι γιατροί, δηλαδή με τις επίσημες ανακοινώσεις του Ιατρικού Συλλόγου, παίζει κι εδώ το μήνυμα του στον ΣΚΑΪ, μάλιστα έχει έρθει κι ένα καινούργιο μήνυμα τώρα που λέει: «προσέξτε πολίτες το Υπουργείο θα μας φέρει κάτι σαπάκια φάρμακα από κάτι τριτοκοσμικές χώρες, προσέξτε γιατί εδώ πάνε και παίζουν με την υγεία μας». Παρακαλώ, κ. Υπουργέ, εξηγηθείτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Καταρχάς αυτό είναι από πολλές πλευρές αναληθές. Πρώτα απ’ όλα να ξέρει ο πολίτης ότι και τα πρωτότυπα φάρμακα τα οποία εισάγουμε κατά βάση, είναι φάρμακα που έχουν δραστικές ουσίες που έρχονται από τον τρίτο κόσμο. Δεύτερον, που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι το γενόσημο φάρμακο δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια αντιγραφή του πρωτοτύπου. Τρίτον, που πρέπει να ξέρει είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει δραστική ουσία, ή φάρμακο από εργοστάσιο που δεν έχει ελέγξει, σε όλο τον πλανήτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκου και σε κάθε χώρα ο αντίστοιχος εθνικός της οργανισμός φαρμάκου, όπως σε μας ο ΕΟΦ. Τέταρτον, το συντριπτικό δεδομένο για όλες αυτές τις στάσεις, που πρέπει να εξηγηθεί γιατί υπάρχουν, κ. Πορτοσάλτε, είναι ότι πέρσι στον ΕΟΦ, επειδή υπάρχει μια διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης, έκαναν οι πολίτες καταγγελίες, οι πολίτες οι ίδιοι, για 52 φάρμακα που είχαν στον εαυτό τους παρενέργειες και τώρα μιλάει ο πολίτης, δεν μιλάει ούτε ο γιατρός, ούτε οι εταιρίες ούτε κανένας. Πενήντα δύο, επαναλαμβάνω, φάρμακα καταγγέλθηκαν από 80 περίπου πολίτες που τηλεφώνησαν το 2011. Απ’ αυτά τα 32 φάρμακα ήταν πρωτότυπα και τα υπόλοιπα 20 ήταν γενόσημα. ’ρα, λοιπόν, και ο διαμαρτυρόμενος πολίτης, για παρενέργειες στον εαυτό του εστράφη, κατά βάση κατά των πρωτοτύπων στην Ελλάδα και κατά δευτερεύοντα λόγο για τα γενόσημα. Τι είναι γενόσημο; Επαναλαμβάνω. Αντίγραφο φάρμακο ενός πρωτοτύπου, που ένα πρωτότυπο συμπυκνώνει μέσα του φαρμακευτική έρευνα - επιστημονική έρευνα, προστατεύεται τιμολογιακά για 10 χρόνια. Μετά τα 10 χρόνια, το ίδιο το προϊόν λέγεται εκτός πατέντας ευρισκόμενο φάρμακο και πωλείται φτηνότερα και όποιος το αντιγράψει αυτός κάνει γενόσημα φάρμακα, τα οποία με το νόμο που σήμερα ψηφίζεται στην Βουλή, θα κατέβουνε 40% τις τιμής του πρωτοτύπου, δηλαδή αν ένα πρωτότυπο κάνει 10, το αντίγραφό του θα το παίρνεις 4. Εγώ έπαιρνα, επειδή συνεχώς έχω προβλήματα με το λαιμό μου και πάθαινα διάφορα πράγματα, ένα αντιβιοτικό πρωτότυπο. Όταν έγινε το αντίγραφό του, το παίρνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε αντίγραφο. Έχω ακριβώς την ίδια θεραπεία. Κι αν κάποιος θέλει να μου πει, «μα θα μου αλλάξει το φάρμακό μου; Εμένα αυτό το πρωτότυπο φάρμακο μου κάνει καλό». Πράγματι, για ορισμένες περιπτώσεις ασθενειών το πρωτότυπο είναι το καλύτερο ενδεδειγμένο φάρμακο. Γι’ αυτό, κ. Πορτοσάλτε, εμείς τι λέμε; Από 18% που είναι η αγορά γενοσήμων στην Ελλάδα να πάει στο 50%. Τι είναι 50%; Ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης. Πώς φτάνουμε στο 50; Από χώρες που έχουν 18% όπως η Ελλάδα κι από χώρες που έχουν 80% κατανάλωση γενοσήμων, όπως είναι, κ. Πορτοσάλτε, το Ηνωμένο Βασίλειο που παράγει και φάρμακα.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κι η Γερμανία μαζί στο 80%. Όπως και οι ΗΠΑ, κ. Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι ΗΠΑ είναι στο 85.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είναι 7 στις 10 συνταγές είναι γενόσημα. Αλλά παρακαλώ πολύ να εξηγήσουμε και το εξής. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μου έστειλε χθες από την Ελβετία ένας Έλληνας γιατρός ένα email συγχαρητηρίων, λέγοντάς μου ότι είναι στο τάδε νοσοκομείο της Λουκέρνης γιατρός, το όνομά του τα πάντα, θα του στείλω email σήμερα να των ρωτήσω αν μου επιτρέπει να πω στην Βουλή τ’ όνομα του, Έλληνας λοιπόν γιατρός στην Λουκέρνη, που μου είπε ότι εκεί έχουν συνταγογράφηση 90% γενοσήμων, που και η Ελβετία παράγει φάρμακα πρωτότυπα. Παρότι παράγουν οι ίδιες οι χώρες αυτές πρωτότυπα φάρμακα, συμβουλεύουν τους γιατρούς να δίνουν στους ασθενείς γενόσημα, δηλαδή τα αντίγραφά τους.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τα οποία αντίγραφα ενδεχομένως να γίνονται σε πολύ ανταγωνιστικά εργοστάσια στην Ινδία. Έτσι δεν είναι; Θέλω να πω δηλαδή ότι ακούμε Ινδία και λέμε, αμάν, μέσα από το σκουπιδαριό θα μας έρθουν φάρμακα που τα έχει κουτσουλήσει το πουλί όπως περνάει η γραμμή παραγωγής.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει φάρμακο στην Ευρώπη αν δεν έχει ελέγξει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου των φαρμάκων τις εγκαταστάσεις του. Καμία περίπτωση δεν υπάρχει. Ό, τι εισάγεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει ελεγχθεί καταρχάς από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου του φαρμάκου.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό το βιο-ισοδύναμο που λένε οι γιατροί, ότι δηλαδή περιέχει την ίδια ουσία το ένα και την ίδια ουσία το άλλο, πρωτότυπο και γενόσημο εννοώ, όλο αυτό το ελέγχετε μέσω Ευρώπης, ή μέσω ΕΟΦ; Έχουμε εμπιστοσύνη στον ΕΟΦ, ή πρέπει να τον ξαναφτιάξουμε, κ. Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε εμπιστοσύνη περισσότερο στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη και στον ΕΟΦ ο οποίος κάνει προεγκριτικούς ελέγχους και κάνει και μεταεγκριτικούς ελέγχους, όπως επίσης, κάνει ελέγχους και από τις καταγγελίες των πολιτών. Ο ΕΟΦ χρειάζεται αναβάθμιση, δεν υπάρχει περίπτωση, του δίνουμε με το νόμο το σημερινό και πάρα πολλά νέα καθήκοντα και πρέπει να τον αναβαθμίσουμε και θα το κάνουμε. Μάλιστα, σήμερα είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για να δούμε θέματα του ΕΟΦ και στο σημερινό σχέδιο ενίσχυσης του. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα επιστήμονα, έχουμε πιο πολύ εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους και νομίζω ότι το πλέγμα του ελέγχου είναι σωστό. Όπως είπατε και οι γιατροί λένε, εγώ αυτά δεν μπορώ να τα καταλάβω, αλλά με κοινή λογική τα διαβάζω, ο έλεγχος της βιο-ισοδυναμίας καθιστά ίδιο χρήσιμο ένα γενόσημο με ένα πρωτότυπο και επειδή υπάρχει περίπτωση και το ίδιο το γενόσημο να έχει, όπως τα λένε οι ειδικοί, διάφορα συμπληρωματικά έκδοχα υπάρχουνε και φάρμακα που είναι ενδεχομένως καλύτερα για μια ασθένεια ενός ανθρώπου το ένα απ’ το άλλο, αυτό θα το κρίνει ο γιατρός και ο γιατρός θα υπογράφει την σχετική συνταγή.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα, κ. Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ. Θα κλείσουμε για 2 λεπτά και σας ξανακαλώ για την συνέχεια της συζήτησης μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας ευχαριστώ

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ πολύ. Η ώρα είναι 8 παρά 12 πρώτα λεπτά, είμαστε πάντα με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα σας παρακαλούσα σύντομες απαντήσεις για να τα προλάβω όλα. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες υλοποιούνται, κ. Λοβέρδο; Ρωτάει το ακροατήριο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, από τη στιγμή που κατακυρώνονται σε μια διαγωνιζόμενη εταιρία, μετά από λίγο γίνονται ενστάσεις και μετά από χρονικό διάστημα όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα λόγω γραφειοκρατίας 1,5-2 μηνών, υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις. Τον Μάρτιο, τώρα δηλαδή από αύριο, θα συμβασιοποιηθούν και οι τελευταίες, δηλαδή του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου δημοπρασίες και η πρόσφατη.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μου γράφουν ότι έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή από γενόσημο στο Παίδων, αλλά δεν μπορώ να το διαχειριστώ, δεν έχω τίποτε άλλο περισσότερο. Όποιος έχει το θέμα να το φέρει στο κ. Υπουργό και τον Εισαγγελέα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλά, καλά, καλά. Στον ΕΟΦ πάνω απ’ όλα και στην Εισαγγελία. Αυτά τα εύκολα λόγια, ότι έφταιγε ένα φάρμακο που ήταν αντίγραφο και πέθανε άνθρωπος είναι λόγια, εν πάση περιπτώσει, της συγκυρίας και της σύγκρουσης.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Προχωρούμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να σκεφτεί ο ακροατής, γιατί λέγονται αυτά. Γιατί λέγονται αυτά για την χρήση των γενοσήμων που είναι μόνο 18% στην Ελλάδα, ενώ είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων; Γιατί ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 50% και πάνω; Γιατί λέγονται αυτά;

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πείτε μου κάτι, κ. Υπουργέ, για να καταλάβουμε λίγο και τα ρωμαϊκά όργια στην διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Στις ΗΠΑ το πρωτότυπο μόλις γίνεται γενόσημο, στα όποια χρόνια ζωής έχει η πατέντα του και μόλις τελειώνει, η τιμή του πέφτει κατά 90% από την τιμή του πρωτοτύπου. Σε μας γιατί ήταν το αντίστροφο; Γιατί έπεφτε μόνο κατά 10%;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα κρατάγανε ψηλά τα φάρμακα και τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας ευρισκόμενα. Για να καταλάβει ο ακροατής τα πρωτότυπα είναι αυτά που μόλις έχουνε γίνει και για 10 χρόνια. Μετά τα 10 χρόνια τα ίδια τα πρωτότυπα λέγονται εκτός πατέντας ευρισκόμενα και τα γενόσημα είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων που τα κάνουν άλλες εταιρίες. Λοιπόν, στην Ελλάδα τώρα, με την παρέμβαση που κάνουμε σήμερα, ένα εκτός πατέντας ευρισκόμενο δεν μπορεί να τιμολογηθεί πάνω από το 50% του πρωτοτύπου κι ένα γενόσημο δεν μπορεί από σήμερα που θα ψηφιστεί ο νόμος να τιμολογηθεί πάνω από 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Θα βάλω μια εξαίρεση σήμερα μόνο για τα φάρμακα που κάνουν κάτω από 10 ευρώ, γιατί υπάρχουν, οι παιδίατροι το λένε αυτό ο παιδίατρος μου το έχει πει αυτό, υπάρχουν φάρμακα εξαιρετικά που κάνουν 1,5 ευρώ, κι επειδή δεν επαρκεί η τιμή αυτή για μια εταιρία για να το παράγει, οι εταιρίες τα αποσύρουν. Γι’ αυτό λέμε, για να μην αποσυρθούν τα φτηνά φάρμακα και παραμένουν στην αγορά, οικονομικότερα όχι φτηνά, που είναι πολύ καλά, χρήσιμα για κάποιες ασθένειες. Για να μην αποσυρθούν λόγω χαμηλής τιμής, όσα είναι κάτω από 10 ευρώ δεν τα φτάνουμε στην τιμή των 40%.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το εκτός πατέντας ευρισκόμενο εξάγεται ταυτοχρόνως από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, κ. Υπουργέ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να εξαχθεί. Βεβαίως.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και να πάρει τιμή χαμηλότερη από ό, τι πωλείται στην Ελλάδα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα, πρέπει να μειώσει κατά 1 δισ. την φαρμακευτική της δαπάνη, όχι λόγω των τιμών των φαρμάκων, και λόγω των τιμών αλλά από σήμερα με το νόμο που θα ψηφιστεί αυτό η τιμή είναι πάρα πολύ λογική. Από κει και πέρα και μέχρι σήμερα, με την τιμολόγηση που έχουμε κάνει για πολλά φάρμακα ήμαστε η φτηνότερη αγορά στην Ευρώπη, από κει και πέρα επηρεάζουμε και τις υπόλοιπες αγορές, γιατί κι εμείς όπως και άλλοι ευρωπαίοι τι σύστημα έχουμε; Τιμολογείται ένα φάρμακο με κριτήριο την τιμή των τριών ευρισκομένων σε χαμηλότερη τιμή αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρώπη. Δηλαδή υπάρχει ένα καλάθι που μπαίνουνε μέσα όλα, οι τιμές τους και η χώρα μας παίρνει τις τρεις μικρότερες τιμές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. που έχουνε μηχανισμούς ελέγχου και λέει, αυτήν την τιμή θα βάλω εγώ. Κάπου εκεί πέρα ανάμεσα στις τρεις χαμηλότερες. Τώρα η Ελλάδα, επειδή φθηναίνει πολύ, έχει γίνει μια από τις σταθερά φθηνότερες χώρες της Ευρώπης και με την τελευταία παρέμβαση θα γίνει μια από τις πιο φθηνές. Σ’ αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, οι εξαγωγές διευκολύνονται. Οι εξαγωγές από μια εταιρία που κάνει αυτήν την παραγωγή διευκολύνονται κι εμείς θέλουμε εξαγωγικές εταιρίες και γι’ αυτό με τον κ. Βενιζέλο, προχθές, κάναμε μια συνεδρίαση κι αποφασίσαμε οι ελληνικές εταιρίες, όπως κι εκείνες οι εταιρίες που είναι ξένες, αλλά παρασκευάζουν τα φάρμακα στην Ελλάδα κάνουν συσκευασία έστω εδώ κι απασχολούν εργαζόμενους, χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θα ενισχυθούν με οικονομικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών με αποφάσεις που θα πάρουμε τις επόμενες μέρες.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, γιατί το θέτει αυτό η φαρμακοβιομηχανία έτσι κι αλλιώς όπως το είπατε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουνε δίκιο σ’ αυτό.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι. Προφανώς. Λοιπόν, προσέξτε, ένας ακροατής μου λέει ότι υπάρχει διαφορά στην βιοχημική σύσταση των γενοσήμων και όχι στην δραστική ουσία κι εδώ γίνεται η διαφορά; Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως, έχει δίκιο ο ακροατής που παρεμβαίνει. Τι συμβαίνει ακριβώς το είπα κι εγώ στην αρχή. Κάθε φάρμακο αποτελείται από την βασική θεραπευτική ουσία και από διάφορες άλλες ουσίες που ονομάζονται έκδοχα, δεν ξέρω να σας το εξηγήσω, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι τα συμπληρωματικά, εγώ αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι. Υπάρχουν, λοιπόν, συνδυασμοί δραστικών ουσιών με τα συμπληρωματικά αυτά χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στις εκδηλώσεις κάποιων ασθενειών περισσότερο το ένα από το άλλο, γι’ αυτό και οι γιατροί δοκιμάζουνε, στο ίδιο επίπεδο της θεραπευτικής ουσίας αν κάτι δεν σου πάει καλά σου δίνουνε ένα παραπλήσιο. Ο γιατρός σου δεν στερείται αυτό το δικαίωμα ακόμα και πρωτότυπο να σου δίνει, αφού ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 50% των γενόσημων επί των πρωτοτύπων. ’ρα στην αγορά θα έχουμε πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Επιμένετε ότι οι γιατροί θα συνταγογραφούν δραστική ουσία, κ. Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το είπα σε όλους τους τόνους και σήμερα στην Βουλή θα το εξηγήσω με λεπτομέρειες. Εμείς δεν θα χρειαστούμε αυτό το μέσο για τα φαρμακευτικά προϊόντα που συνταγογραφούν οι γιατροί για τα ασφαλιστικά Ταμεία, άλλα το έχουμε όπως και στο μνημόνιο του 2010 ήταν έτσι και στο παρόν μνημόνιο και στο νόμο που ψηφίζουμε σήμερα υπάρχει εφαρμογή και του μέτρου της συνταγογράφησης μόνο δραστικής ουσίας. Αλλά αυτό το μέτρο όπως έχω πει σε όλο τον κόσμο και το χω πει και στην Βουλή και θα το πω και σήμερα με πολύ αναλυτικούς όρους, εάν η φαρμακευτική δαπάνη και του Φεβρουαρίου και του Ιανουαρίου και του Μαρτίου διαμορφωθεί σε πολύ λογικά επίπεδα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί . . . .

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τους λέτε να συμμορφωθούν μόνοι τους για να μην τους το επιβάλετε εσείς δηλαδή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αλλά πέρσι εξοικονομήσαμε ένα δισ., αλλά από ότι φάνηκε και από τον απολογισμό που κάνατε στην Θεσσαλονίκη, καταναλώσαμε τσάμπα άλλο ένα δισ. σε φάρμακα τα οποία τα πετάξαμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ένα δισ. ληγμένα φάρμακα που πετάνε οι ελληνικές οικογένειες γιατί τα αγοράζουνε με τα Ταμεία τους, ή από την τσέπη τους . . . .

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ποια οικονομία κάναμε τότε, κ. Υπουργέ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κάναμε μια οικονομία, κ. Πορτοσάλτε, σε σχέση με την δαπάνη του 2009.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι. Αλλά πετάξαμε κι ένα δισ. στα σκουπίδια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό το ένα δισ. φέτος θέλουμε να μην το αγοράσουμε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: ’ρα, λέτε στο γιατρό, παιδιά εντάξει συμμαζευτείτε, εγώ έτσι το καταλαβαίνω. Πείτε μου κάτι άλλο αν κοπεί. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν οι γιατροί δεν βοηθήσουν, σας έλεγα και την άλλη φορά στην εκπομπή σας για τους πρωταθλητές-ολυμπιονίκες της συνταγογράφισης, που ήδη έχουν παραπεμφθεί και τώρα ετοιμάζουν τις απολογίες τους, έτσι. . .

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σε 3 μήνες λέτε θα εφαρμόσω να γράφουν μόνο την δραστική ουσία. Εάν γίνει αυτό . . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα το χρειαστεί αυτό, το πιστεύω βάσιμα, γιατί έχουμε μια σειρά από άλλα μέτρα που θα φτάσουν στην εξοικονόμηση του 1 δισ., πρέπει να βοηθήσουν οι γιατροί, γιατί αν επιμείνουνε να υπερσυνταγογραφούν… Καταρχάς, θέλω να σας κάνω και μια ανακοίνωση, έχω τελειώσει χθες το βράδυ πολύ αργά την σχετική δουλειά. Αναζητήσαμε στον ποινικό κώδικα διάταξη βάσει της οποίας να τιμωρείται αυτός που υπερσυνταγογραφεί και δεν βρήκαμε. Θα προτείνουμε σήμερα στον κ. Παπαιωάνου ειδικό ποινικό νόμο γι’ αυτό που λέμε άχρηστη, μη χρήσιμη, προκλητή υπερσυνταγογράφηση. Δηλαδή να υπάρχει και ποινική διάταξη, η οποία να τιμωρεί αυτόν που προκαλεί την φαρμακευτική δαπάνη, δίνοντας στον ασθενή φάρμακα που δεν τα χρειάζεται.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αν κοπεί αυτή η σχέση γιατρού-εταιρίας ενδεχομένως οικιοθελώς, δεν μιλώ για όλους τους γιατρούς, αλλά για ορισμένους, λέτε ότι έχει καλώς, αν όμως δείτε ότι . . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, για όλες τις εταιρίες.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ορίστε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απ’ ό, τι κατάλαβα γιατί εγώ δεν είμαι πολύπειρος, είμαι απλώς έμπειρος κατά ενάμιση χρόνο. Απ’ ό, τι κατάλαβα δεν είναι και όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες που παίζουν σ’ αυτό το παιχνίδι.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είναι κάποιες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι κάποιες ναι.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μήπως εάν πάμε στα γενόσημα τα οποία να συνταγογραφείται η δραστική ουσία μήπως ανοίγεται άλλος κύκλος επαφής μεταξύ φαρμακοποιού και φαρμακευτικής εταιρίας, διότι κάποιος πρέπει να συνταγογραφεί μια ονομασία του φαρμάκου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω ρητά και απερίφραστα: ναι. Γιατί αντί των 70.000 περίπου γιατρών που έχει η χώρα, 70-72 κάπου τόσοι είναι, την όλη επιλογή θα κάνουν 12.000 φαρμακοποιοί, που ο γιατρός θα δίνει την δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα επιλέγει ποια συσκευασία. Αν οι εταιρίες, όμως, δίνουν ίδια τιμή, αντιλαμβάνεστε ότι για τον φαρμακοποιό θα είναι μονόδρομος, ό, τι και να δώσει θα είναι στην ίδια τιμή, οπότε αυτό το μέτρο μπορεί και να μην είναι χρήσιμο στην πράξη. Αλλά και πάλι, για να μην φανεί ότι αποφεύγω την ερώτηση, πράγματι, το έχω πει, ότι αυτό το μέτρο δεν μου φαίνεται από τα σημαντικότερα γιατί αντί των 70.000 γιατρών καθιστά αρμοδίους 12.000 φαρμακοποιούς. Το θεωρώ και λάθος αυτό και πιο πονηρό.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τώρα, επειδή έχω παραβιάσει τον χρόνο, κ. Υπουργέ, αλλά θέλω 2 ερωτήματα ακόμη. Είχατε πει ότι αν πάει το βρεφικό γάλα στα σουπερ μάρκετ θα κατέβει η τιμή, κι όμως τα φαρμακεία έχουν 21 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ 20,11. Πού είναι η μείωση;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, από κει και πέρα είναι θέμα αγοράς, δεν είναι θέμα δικό μου. Η μείωση αν δεν υπήρξε είναι ζήτημα του Υπουργείου Εμπορίου και δεν ξέρω τον τρόπο της παρέμβασης του. Εμείς πήραμε την απόφαση ως Υπουργείο Υγείας, πήραμε και την ευθύνη, πήρα προσωπική ευθύνη σ’ αυτό το θέμα γιατί. . .

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η στρέβλωση εξακολουθεί, δεν ξεστρεβλώθηκε η αγορά. Έχουμε προβλήματα ανταγωνισμού στο τόπο μας, κ. Υπουργέ, αυτό είναι σαφές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού σαφέστατα. Εμείς ως Υπουργείο Υγείας πήραμε την ευθύνη και θέλω να σας πω, κ. Πορτοσάλτε, ότι το έκανα με προσωπικό ρίσκο, γιατί η εισήγηση του ΕΟΦ ήταν αρνητική.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να μην γίνει. Προχωρώ και στο επόμενο, οι φαρμακοποιοί ξαναρχίζουν αύριο να μην δίνουν φάρμακα προς τους ασφαλισμένους, όχι όμως το ΕΟΠΥΥ, γιατί τους οφείλετε. Τι θα γίνει μ’ αυτές τις οφειλές;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρότι έχει πάρα πολλά προβλήματα, ορισμένες φορές εντονότατα, έχουμε αρχίσει και πληρώνουμε σωστά για αυτό η απεργία, η κινητοποίηση, θα γίνει εναντίον δυο λεγομένων ευγενών Ταμείων που δεν εδέχθησαν να μπουν στον ΕΟΠΥΥ . Σήμερα με το νόμο, 1η Απριλίου μπαίνει ο οίκος ΝΑΤ, 1η Μαΐου μπαίνει το ΤΑΥΤΕΚΩ, δηλαδή ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΚΟ κλ.π., και την 1η Ιουνίου μπαίνει και το ΕΤΑΑ το Ταμείο των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων στον ΕΟΠΥΥ και θα’ χει το Υπουργείο, ο υπουργός Υγείας τότε, θα έχει όλη την ευθύνη. Διαμαρτύρονται για αυτά τα δυο Ταμεία, τους παρακαλώ να μην κάνουν την κινητοποίηση σε βάρος του ασφαλισμένου, παρότι τα Ταμεία τους χρωστάνε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ποια είναι αυτά τα Ταμεία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απ’ ό, τι έμαθα τα Ταμεία που έχουν να κάνουν με τον ΟΤΕ και τα Ταμεία που έχουν να κάνουν με δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς. Αυτά θα υπαχθούν με το νόμο που σήμερα ψηφίζεται στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ και τους λέω, εάν κάνουν απεργία αυτά τα Ταμεία, ή με οποιαδήποτε άλλο Ταμείο ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει τις συλλογικές συμβάσεις μαζί τους. Θα πάει σε μεμονωμένες συμβάσεις με τον κάθε φαρμακοποιό που δεν θα ταλαιπωρεί τον ασφαλισμένο, επειδή ένα Ταμείο σήμερα εκτός ΕΟΠΥΥ, δεν το εποπτεύω εγώ, αλλά δεν έχει καμιά σημασία, Έλληνες είμαστε όλοι, και κυβέρνηση είμαστε εμείς. Εάν κάνουν κινητοποίηση σε βάρος των ασφαλισμένων εμείς θα διακόψουμε ως ΕΟΠΥΥ τη σχέση με τους Συλλόγους και θα πάμε στην ατομική σχέση με το κάθε φαρμακείο που θα πονάει τον ασφαλισμένο και τον πελάτη του κάθε φαρμακοποιός, κι αν του λέει πλήρωνε τώρα και μπες σε μια σολομωνική διαδικασία για να πάρεις μετά από κάποιους μήνες τα λεφτά σου. Δεν είναι σωστό μέτρο αυτό.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Γιατί ως γνωστόν υπενθυμίζω, ότι πληρώνεται το φορέα, ως σύλλογος των φαρμακοποιών και εκείνος διανέμει τα χρήματα που τους δίνετε εσείς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς, το έχω ξαναπεί αυτό. Αλλά δεν μας κάνανε απεργία από τότε τα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ οπότε δεν είχα δικαίωμα. Θα ήταν άδικο να κάνω κάτι για το οποίο δεν με είχαν προκαλέσει. Τώρα, λοιπόν, επειδή ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει όλα τα Ταμεία από 1η Απριλίου, τους προειδοποιώ ότι τέτοιου είδους καταχρηστική συμπεριφορά απέναντι στον ΕΟΠΥΥ θα σημάνει διακοπή αυτού του είδους της σχέσης.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ καλημέρα σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα.