Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο ρ/σ Ράδιο 9 και τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο - Δ. Σταυρόπουλο.

24/02/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Φ ΣΤΑΘΜΟ ΕΝΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ.


ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Μία καλημέρα στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας και φανατικό Ολυμπιακό καλημέρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, καλημέρα, κ. Σταυρόπουλε.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Και συγχαρητήρια στην ομάδα σας, κ. Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, ναι δύο νίκες.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Δύο νίκες, αυτά είναι τα ευχάριστα νέα.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πριν λίγο, κ. Υπουργέ, ο Γιάννης ο Μανώλης που ξέρει πολύ καλά την Νέα Δημοκρατία βγήκε και κατήγγειλε και ακούστε να δείτε, ο αρραβώνας έχει γίνει μεταξύ των 2 μεγάλων κομμάτων, κάτι χθες πήγε να ψελλίσει ο Λοβέρδος, έχει κλείσει συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά είπε ο κ. Μανώλης;

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι αυτά είπε, αλλά πήρε αφορμή από εσάς, κ. Υπουργέ, και υπάρχει και μεγάλο ρεπορτάζ στις εφημερίδες από τις χθεσινές σας δηλώσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάψατε φωτιές χθες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι είπα αυτονόητα πράγματα, τα οποία δεν καταλαβαίνω, γιατί έκαναν εντύπωση και θέλω και να τα επαναλάβω και να τα προχωρήσω κιόλας.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Παρακαλώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπα ότι όπως σήμερα η Νέα Δημοκρατία συνιστανόμενη το εθνικό της καθήκον στήριξε μία κυβέρνηση Παπαδήμου, κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας δηλαδή, έτσι και μετά τις εκλογές αν χρειαστεί και αυτό θα προκύψει από την βούληση του λαού, οι δυνάμεις θα ξανασυνεργαστούν. Όταν ξέρετε μας ρωτάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους άλλους δύο πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα που η Βουλή της ψήφισε και που τώρα η κυβέρνηση και η Βουλή εξειδικεύουν, αφού είναι εκλογές κατά τα δημοσκοπικά δεδομένα θα δώσουν αστάθεια και ότι λένε οι δημοσκοπήσεις εν πάση περιπτώσει, πως το πρόγραμμα δηλαδή σε 2 μήνες θα μπορεί να συνεχίζεται να εφαρμόζεται; Η απάντηση μας είναι μια και σαφής, πολύ σαφής και ό, τι είπα χθες και ό, τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και ό, τι λέμε θέλουμε να ακούγεται και εντός, αλλά να ακούγεται και εκτός, κύριοι. Είπα, λοιπόν, ότι όπως η συνεργασία αυτή προέκυψε σε αυτή τη διάρκεια σε αυτή τη θητεία της Βουλής, έτσι αν χρειαστεί θα προκύψει και στην επόμενη. Μάλιστα, το υπογραμμίζω αυτό και το θεωρώ ένα από τα πιο δυνατά επιχειρήματα που έχει η Ελλάδα σε αυτές τις συνθήκες της πολύ μεγάλης κρίσης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με τον Αντώνη Σαμαρά Πρωθυπουργό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό ήταν η επόμενη ερώτηση που προέκυπτε και προκύπτει και από εσάς, από τα πράγματα. Η απάντηση μου εδώ είναι ότι εμείς όπως και χθες είπα στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε αρκετούς συναδέλφους που στηριζόμενοι και στις τελευταίες εξελίξεις υποστηρίζουν ότι μέσα από την μάχη που θα γίνει την προεκλογική περίοδο και για εμάς αυτά αρχίζουν σε ένα κομματικό επίπεδο από την άλλη βδομάδα που έχουμε την διαδικασία για την αλλαγή του αρχηγού, παρά θα ψηφιστούν για όλα τα κόμματα από λίγο πριν φαντάζομαι αρχίσει η επίσημη προεκλογική περίοδος, δηλαδή λίγο πριν τα τέλη του Μάρτη. Εμείς, λοιπόν, έχουμε συναδέλφους που λένε ότι θα βγούμε πρώτοι, ή ότι εν πάση περίπτωση υπάρχουν πολλά δεδομένα που μία καλή επιχειρηματολογία, ή και ειλικρινή απέναντι στον πολίτη, έχουμε πιθανότητες. Εγώ είπα ότι αυτό το ενδεχόμενο, για το οποίο παλεύω και για το οποίο θα μιλήσουμε από την άλλη βδομάδα, δεν είναι ώρα τώρα γιατί θα σας πω τι περνάνε αυτές τις ώρες που μιλάμε, θα σας πω μετά.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μετά θα τα πούμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πω τι γίνεται αυτές τις ημέρες τι θέματα έχουμε και τι θέματα θα έχουμε το Σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωραία να το κλείσουμε όμως αυτό.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Λοβέρδο ευθέως, αν χρειαστεί και δεν υπάρχει αυτοδύναμο κόμμα στις επόμενες εκλογές γιατί σας αρέσουν ως πανεπιστημιακός τα λίγα λόγια, υπάρχει ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας για να μην βουλιάξει η Ελλάδα σε μία ακυβερνησία;

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το θεωρεί δεδομένο, όμως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θεωρώ δεδομένο.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Αυτό το θεωρεί δεδομένο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ερώτημα σας είναι με ποιον επικεφαλής και η απάντηση μου είναι ότι ανάλογα ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, και αν μιλήσουμε με την υπόθεση εργασίας των σημερινών δημοσκοπικών δεδομένων, η Κυριακή το βράδυ των εκλογών θα είναι η μέρα στην οποία θα δούμε πως ακριβώς θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή θα δούμε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επαναλαμβάνω τα πράγματα είναι πώς να το πω, οι σχέσεις ανάμεσα σε 2 Κοινοβουλευτικές Ομάδες που όλες μαζί έχουν πλειοψηφία και οι 2 μαζί έχουν πλειοψηφία, αλλά που δεν υπάρχει καμία σαφής. . .

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ξέρετε, κ. Λοβέρδο, ποιο είναι το ζητούμενο; Όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία από ό, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι το πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, δεν το θεωρούν όλοι αυτό, όχι.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωραία, λοιπόν, μπορεί όμως να είναι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι αυτή τη στιγμή, κ. Βερύκιε, αυτή τη στιγμή είναι όπως το λέτε, λέμε λοιπόν ότι αν απαντάω ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, κανένα δεν αποκλείεται.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Κανένα δεν αποκλείεται.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Λογικό είναι αυτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ’ρα, και το ενδεχόμενο να είναι τρίτος ο Πρωθυπουργός και το ενδεχόμενο να είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ και να είναι προηγούμενο το ΠΑΣΟΚ, ή το αντίστοιχο να είναι από την Νέα Δημοκρατία και να είναι ο αρχηγός της, τίποτα δεν αποκλείεται όλα συναρτώνται όπως είπατε χθες από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν ένα κόμμα είναι πρώτο και έχει 140 -145 έδρες έχει και δικαιώματα στην συζήτηση αυτή.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι αντιληπτόν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαι σαφής, ούτε κρύβομαι ούτε κρύφτηκα .

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όμως το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Αντώνης ο Σαμαράς ήταν αυτός ο οποίος επέμενε να φύγει από το κάδρο το κυβερνητικό, ο Γιώργος ο Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ που ήταν το πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί τον Αντώνη Σαμαρά να είναι σε ένα ενδεχόμενο που βγει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία Πρωθυπουργός; Και σας το λέω αυτό. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε, επαναλαμβάνω και είμαι σαφής και δεν κρύβομαι, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η οποία θα βγει από τις εξελίξεις των ημερών θα τα εκτιμήσει όλα αυτά, κατά την δική μου γνώμη η εκτίμηση πρέπει να εδράζεται στο γεγονός πρώτον ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση ό, τι και να γίνει, δεν θα αφήσουμε την χώρα στην αστάθεια, δηλαδή στην κατάρρευση. Η χώρα θα έχει κυβέρνηση γιατί η ήττα της κυβέρνησης είναι παράγων σταθερότητας και δεύτερον, ανάλογα με το αποτέλεσμα ποιος είναι ο πρώτος ποιος είναι ο δεύτερος, πόσο πρώτος είναι ο ένας και δεύτερος ο άλλος. Τίποτα δεν αποκλείεται.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Αντιληπτόν, τίποτε δεν αποκλείεται είναι σαφέστατη η απάντηση τώρα.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαι σαφής δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλείει κανείς αυτή είναι η άποψη μου, όλα θα τα πει, όμως, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά η χώρα πρέπει να εκπέμπει κάθε στιγμή και προχθές το βράδυ στην Βουλή με την σύγκρουση με την εξεταστική, εξέπεμψε μήνυμα αστάθειας, η χώρα πρέπει να εκπέμπει κάθε στιγμή προς το εξωτερικό, αλλά και προς τους πολίτες της την βεβαιότητα ότι και αν γίνει θα έχει κυβέρνηση δεν θα έχει κυβερνητική κρίση.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα έχει έλλειψη κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν έχουμε πολύ χρόνο.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Μία τελευταία ερώτηση, χθες το βράδυ ρωτάω έναν συνάδελφο του ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ από τους πιο έμπειρους, τον παίρνω στο τηλέφωνο τη νύχτα και του λέω κοίταξε να δεις αύριο το πρωί θα συνομιλήσουμε στο ραδιόφωνο με τον Ανδρέα Λοβέρδο, πες μου ένα πιπεράτο παρασκήνιο που κυκλοφορεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ για να τον ρωτήσω, μου λέει πέρα από όλα αυτά που είπαμε μέχρι τώρα μου λέει κοίταξε να δεις κυκλοφορεί ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση για το προξενιό Αντώνης Σαμαράς Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρώτο βιολί ο Λοβέρδος, διότι ο Μπένι δεν θα θέλει να είναι μέσα στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αντιληπτό ναι ή όχι συμβαίνει κάτι τέτοιο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση καμία συμφωνία ούτε ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο τώρα με των όσων είπαμε καμία συμφωνία με τα κόμματα, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Μάλιστα, να πάμε στην Υγεία; Να τοποθετηθώ ως Έλλην πολίτης;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Σταυρόπουλε, αν μου επιτρέπετε, είχαμε μία σύσκεψη στο γραφείο του Βενιζέλου, ήμασταν περίπου 10 υπουργοί, ακούστε τώρα τι τραβάμε. Έχουμε μέχρι τις 29 του μηνός να τελειώσουμε όλους τους νόμους που εφαρμόζουν την συμφωνία. Ακούστε, όμως, επειδή υπάρχει μία δυσπιστία σε σχέση με τις ταχύτητες των ελληνικών κυβερνήσεων που προέκυψε από τη εμπειρία που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια , θέλουν την ίδια ημέρα την Τετάρτη να έχουν δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ και όλες οι υπουργικές αποφάσεις που εφαρμόζουν τους νόμους.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν γίνεται δεν προλαβαίνετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προλαβαίνουμε γιατί εν πάση περιπτώσει με ένα χειρισμό ταχύτητας, δηλαδή υπογραφή από όλους τους υπουργούς του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσίευση και δημοσίευση την ίδια μέρα των Υπουργικών Αποφάσεων, πρέπει να έχουμε τελειώσει και όλο το κανονιστικό πλαίσιο δηλαδή, δεν είναι μόνο οι νόμοι οι 3 αυτοί που αφορούν το PSI αυτή που αφορά τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό και τα θέματα της Υγείας, ή την πλήρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, αλλά και οι Υπουργικές Αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα πρέπει να έχουν τελειώσει οι αποφάσεις να τις έχουν δει σε δικομματικό πλαίσιο με την Νέα Δημοκρατία και να τις έχουν εκτιμήσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είναι σύμφωνες.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί φτάσαμε ως εδώ, κ. Λοβέρδο; Γιατί φτάσαμε ως εδώ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας εφιάλτης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί φτάσαμε ως εδώ, υπάρχουν ευθύνες; και είναι πολιτικές αυτές οι ευθύνες, φτάσαμε όμως ως εδώ υπογράφαμε ο Παπανδρέου με τον Παπακωνσταντίνου δεν διαπραγματευτήκαμε ο κόσμος έχει αρχίσει και δυσανασχετεί, εσείς μαύρο τριήμερο θα περάσετε, θα πεθάνετε στην αϋπνία, όλοι φταίμε που φτάσαμε ως εδώ και μιλάω πολύ ανθρώπινα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχετε πάρα πολύ μεγάλο δίκιο, η διάχυση των ευθυνών είναι δεδομένη, αλλά οι κυρίως ευθύνες είναι στους πολιτικούς οι οποίοι δεν φρόντισαν τα θέματα της καλής λειτουργίας του κράτους, της δημοσιονομικής ευταξίας και πάνω από όλα δεν φροντίζουμε ακόμη, προσέξτε, τα θέματα της ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ακριβώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν δεν φροντίσουμε τα θέματα της ανάπτυξης που φροντίζονται με δύο τρόπους, ο πρώτος τρόπος είναι η ρευστότητα τα 6, 7 δισ. πόσα είναι επιστροφές ΦΠΑ μέχρι 31 Μαρτίου και η πληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου μέχρι τις 31 Μαρτίου να μπουν στην αγορά και δεύτερον ένα κομμάτι από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που όπως είπα όταν παρουσίαζα την πλατφόρμα μου την πολιτική δεν πρέπει να πέσουν στην αγορά το 2013 πρέπει να πέσουν τον Ιούνιο του 2012, αλλά να υπάρξει ταχύτητα στην ρευστότητα αυτή και δεύτερον φυσικά εδώ και τώρα από την κυβέρνηση Παπαδήμου από τους υπουργούς της, αλλά και από την επόμενη κυβέρνηση κυρίως από την επόμενη, η αποδέσμευση της επιχειρηματικότητας από την γραφειοκρατία. Δηλαδή 3, 4 τομείς πρέπει να πιάσουμε και όχι όλους στους οποίους θα άρουμε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σας βλέπω Υπουργό Ανάπτυξης.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Τόσο καιρό γιατί δεν το κάνατε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί, κ. Σταυρόπουλε…

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ο Παπανδρέου ας πούμε γιατί δεν το έκανε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω αν σας επαρκεί η απάντηση μου αλλά το έχω σκεφτεί και εγώ 1.000 φορές πως μπορεί να το σκεφτεί κανείς και να το πει, γιατί δεν είχαν τα κόμματα ετοιμαστεί γι ‘ αυτά, είχανε κοιμηθεί από την ευδαιμονία της Μεταπολίτευσης ότι θα λέμε γενικότητες ότι θα λέμε για την συνολική αναμόρμφωση του κράτους δεν θα στοχεύουμε κάτι συγκεκριμένο να το λύνουμε σε 10 μέρες, ενώ μας είχε μάθει η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων ότι όταν δίνουμε τα ρέστα μας, αίρουμε την γραφειοκρατία της δικαιοσύνης και της διοίκησης για να γίνει κάτι το κάνουμε. Αυτό θα το επεκτείνουμε παντού και το επεκτείναμε κάναμε εμείς το fast track που δεν λειτούργησε ούτε αυτό, ούτε αυτό λειτούργησε.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Τίποτα, βεβαίως μία ερώτηση από τον Δήμο μία ερώτηση από εμένα. Θα μπει επίτροπος για την συνταγογράφηση;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι εννοείτε από την επιτροπή;

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ναι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι, όχι. Θα μπει επίτροπος από εμάς. Λέγεται Κώστας Νικόλης, είναι υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ. Την επόμενη εβδομάδα θα διώξει 11 γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Γιατί να τους διώξει τι κάνανε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί πήρανε χρυσό μετάλλιο στην συνταγογράφηση, και θα τους παρακολουθούμε τους γιατρούς πως συνταγογραφούν σε όλη την Ελλάδα.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: 11 γιατροί θα βγουν επειδή . . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 11 φεύγουν με την μία, θα πάψουν να συνταγογραφούν για 2 χρόνια από τον ΕΟΠΥΥ. Και από κει και πέρα θα πάμε στην κα Ράικου τους φακέλους τους θα πάμε στον ιατρικό σύλλογο τον Πανελλήνιο και των Αθηνών.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Θα ψάξετε δηλαδή και τις βίλες ενδεχομένως και τα καγιέν και όλα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά είναι θέματα της εφορίας και το θέμα των ιδιωτικών αρχών του οικονομικού εγκλήματος. Εμείς τους πιάνουμε, τους πιάσαμε δηλαδή τους βρήκαμε, βρήκαμε τους 11 πρώτους, τους είπα στην Βουλή τους είπα την περασμένη εβδομάδα στους δημοσιογράφους δεν είπα τα ονόματα, αλλά είπα που ακριβώς δραστηριοποιούνται, τους είπα ότι υπάρχουν και τα φαρμακεία που κατά πλειοψηφία εκτελούνται αυτές οι συνταγές γι’ αυτό και μου απαντάνε, βγάζουν την φωτογραφία μου ότι καταζητούμαι λένε ότι εγώ βάζω στην αγορά φάρμακα που θα πεθάνει ο κόσμος, δεν υπάρχει κύριοι φάρμακο που να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά που να μην το έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Είναι του τρίτου κόσμου από την Σρι Λάνκα έρχεται από την Σρι Λάνκα και το Μπαγλαντές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δραστικές ουσίες από χώρες ας πούμε που είναι απαράδεκτες κλ.π., αυτά λέγανε και στις Ηνωμένες Πολιτείες για κάποιες δραστικές ουσίες από την Ινδία, αλλά τα κατάπιαν και τα λέγαν γιατί οι πολυεθνικές δεν μπορούσαν να αντέξουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Κανένα προϊόν δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα αν δεν πιστοποιηθεί πρώτα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και μετά από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΟΦ.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ναι αλλά σας κατηγορούν όμως και οι Τροικανοί ότι και εσάς όπως δεν έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, ότι δεν έχετε κάνει τουλάχιστον έστω και μία συγχώνευση νοσοκομείων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω κάνει πως δεν έχω κάνει. Από 131 τα έχω κάνει 82 πως δεν έχω κάνει από το καλοκαίρι του 2011. Αυτό είναι λυμένο σε εμένα έχει φύγει από το μνημόνιο δεν υπάρχει. Στο μνημόνιο για μένα το βασικό μου πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση ενός δισ. από τα φάρμακα φέτος.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Μου δίνετε πάσα για την επόμενη ερώτηση και από ότι βλέπω από τον χρόνο θα είναι η τελευταία. Κάνατε αυτά που κάνατε εις βάρος της υγείας και της ποιότητας κύριε Υπουργέ. αφήστε με να μιλήσω όπως σας μίλησε ένας φίλος σας, επί των ημερών σας ή θα έπρεπε να κάνουμε περικοπές το δέχομαι, έπρεπε να πάνε 11 γιατροί φυλακή γιατί κλέβαν. Ο απλός έλληνας πολίτης όταν έρθει στο δημόσιο νοσοκομείο ή στην πρωτοβάθμια χάνει την αξιοπρέπεια του. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να λέμε όχι χριστέ μου μην μπλέξω μην πάω στο νοσοκομείο, γιατί κύριε Υπουργέ το απαραίτητο και το άλφα στην ποιότητα ζωής που είναι η υγεία να έχει φτάσει σε αυτόν το πάτο της καθημερινότητας για τον πολίτη, γιατί να ταλαιπωρούμαστε τόσο πολύ και να πληρώνουμε και τόσα πολλά λεφτά; γιατί κύριε Υπουργέ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν 3 λόγοι γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Υγεία.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Πρώτα απ’ όλα δεν υπερβάλλω έτσι έχουν τα πράγματα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταρχάς έχουμε 30% παραπάνω ασθενείς στην Υγεία από τον ιδιωτικό τομέα, φεύγουν από εκεί και . . .

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Αφού δεν έχουν λεφτά, βέβαια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί δεν έχουν λεφτά, έχουμε ταυτοχρόνως 20-25% λιγότερα λεφτά. Έχουμε 30% παραπάνω ασθενείς με λιγότερα λεφτά και παράλληλα έχουμε πάρα πολλές υποδομές αν σας δείξω τον υγειονομικό χάρτη όπως μας τον έφερε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που μας τον τελείωσε επιτέλους μετά από κάποια χρόνια, αν σας τον δείξω δεν θα το πιστεύετε πόσες υποδομές έχουμε.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στον συνταξιούχο στον άνεργο ή τον δημόσιο υπάλληλο τι του λέτε; Σε αυτόν που θα κάτσει στην ουρά στα εξωτερικά ιατρεία που πονάει το παιδί του, θα πεθάνουμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, ακούστε. Εμένα όταν μου ανάθεσαν την Υγεία δεν μου την ανέθεσαν για να εκμεταλλευτώ τα λάφυρα του πελατειακού κράτους και να χτίζω άχρηστα νοσοκομεία εδώ και εκεί. Ξέρετε ότι το νοσοκομείο του Πύργου που πλημμύρησε για να μην γίνει 3 χιλιόμετρα μακρύτερα, άρα κοντύτερα στην Αμαλιάδα, έγινε σε τόπο συγκέντρωσης των όμβριων υδάτων;

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Πιάστε αυτόν που το έκανε, στείλτε τον φυλακή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά είναι από την δεκαετία του 1990 λάθη και παθογένειες που είχαν να κάνουν με την πελατειακή Ελλάδα. Εμένα δεν μου είπαν να κάνω τέτοια. Εμένα μου είπαν: «πήγαινε εκεί και μάζεψε τα οικονομικά, γιατί δεν έχουμε να πληρώνουμε». Και είμαι στην δυσάρεστη θέση να είμαι ένας υπουργός που δεν μοιράζει δώρα, αλλά που μαζεύει χρήματα και τα δίνει πίσω στον ελληνικό λαό για να μην κόβει οι συντάξεις.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωραία εγώ για ένα πράγμα σας κακίζω, είσαστε ο άνθρωπος που είπε πρώτος με παρισσεία βγήκε και είπε του Παπακωσταντίνου και τότε όλοι σας κάκισαν ότι . . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρώτος από όλους ο Παπακωνσταντίνου.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ότι δεν έχουμε σάλιο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, δεν υπάρχουν λεφτά και βγήκε και έλεγε ότι υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Λοιπόν εσύ όμως υπουργέ μου ξέρω πολύ καλά γνώριζες πόσο και που θα φτάσουν οι συντάξεις εδώ και ενάμιση χρόνο, έπρεπε να έχεις βγει εδώ και ενάμιση χρόνο να προετοιμάσεις τον απλό άνθρωπο και να του το πεις με τον τρόπο που τα λες εσύ τον ξεχωριστό ότι ακούστε να δείτε έρχεται μεγάλη συμφορά στον τόπο και πρέπει να είμαστε να προετοιμαστούμε όλοι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό, κ. Βερύκιε, ακριβώς έλεγα είχα πει ότι δεν έχουμε λεφτά, είχα πει ότι η ανεργία θα πάει 20% και είχα πει επίσης ότι θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, γιατί υπάρχουν Ταμεία τα οποία δεν έχουν μία και δίνουν επικουρικές συντάξεις ίδιες με τις κύριες συντάξεις και ότι αυτό θα γίνει τον Απρίλιο του 2011. Τα έχω πει όλα αυτά και τι έγινε στην συνέχεια; Με συγχωρείτε πάρα πολύ αντί η ελληνική πολιτική κυβέρνηση, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου, πάνω στις δυσκολίες να στηρίξει τον πολιτικό της λόγο από φοβικά σύνδρομα πρώτα από όλα καθυστερούσε και δεύτερον μιλούσε πολιτικά σαν να είναι θέμα ολίγων μηνών το τέλος της κρίσης και μετά θα μπορούσε να δώσει πράγματα να ρεφάρει του κόσμου το εισόδημα.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτά είναι εγκλήματα, πολιτικά εγκλήματα κύριε Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είχα πει στον κόσμο ότι η δυσκολία είναι πάρα πολύ μεγάλη ότι δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από αυτό παρά μόνο αν δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά και να τακτοποιηθούν όλες οι κυβερνητικές δυνάμεις γι’ αυτό και η αντιπολίτευση που υπήρχε η οποία είχε άλλα μείγματα και. . .

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με ένα ναι, ή με ένα όχι για να κλείσουμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γι’ αυτό ο τόπος έφτασε εδώ που έφτασε και τώρα με συγχωρείτε πολύ, κύριοι, έχει μία τελευταία ευκαιρία δεν σώθηκε, έχει μία ευκαιρία αν αυτό το δίμηνο τρίμηνο που επακολουθεί παρότι έχουμε εκλογές ανασκουμπωθούμε και κυρίως επιτύχουμε μείωση της ύφεσης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με ένα ναι, ή με ένα όχι τελευταία ερώτηση για να κλείσουμε,οι συντάξεις οι κύριες θα πέσουν και άλλο ναι, ή όχι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή τη στιγμή έπεσαν όσο έπεσαν δεν θα πέσει τίποτα περισσότερο αν συγκεντρώσουμε τα χρήματα που λέμε από την ανάπτυξη πρώτον και δεύτερον, όση δηλαδή μείωση της ύφεσης πετύχουμε και δεύτερον από την εκτέλεση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή από υπουργούς σκληρούς δίκαιους που θα κάνουν όσο μπορούν καλύτερα την δουλειά τους.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: ’ρα θα πέσουν και άλλο, μεταφράζω εγώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπα ότι υπάρχει ευκαιρία να πολεμήσουμε με ίσους όρους τις υποχρεώσεις μας.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε πολύ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ εγώ καλημέρα.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλή σας μέρα.