Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ Real fm και τους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Αντ. Δελλατόλα.

23/02/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Πέμπτη, 23 φεβρουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ.


ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ.ς Δελλατόλας είναι επίσης μαζί μας,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τον άκουσα, τον άκουσα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: O εκδότης του «Ποντικιού» και θα υποστείτε τις ερωτήσεις και των δύο. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας, πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εσείς κάνατε πίσω από την υποψηφιότητα σας, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου, το πρώτο ερώτημα είναι αν βλέπετε ότι θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες και αν θεωρείτε ότι μέσα από την διαδικασία της ανάδειξης νέας ηγεσίας μπορεί με κάποιον τρόπο να επουλωθούν οι πληγές που φαίνεται ότι είναι μεγάλες στο σώμα του ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπικά τουλάχιστον εμφανίζεται το κόμμα σε κατάρρευση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, δεν πιστεύω ότι επουλώνονται αυτές οι πληγές, θέλει καιρό θέλει αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των πολιτικών θεμάτων της χώρας, θέλει οπωσδήποτε τώρα αλλαγή ηγεσίας και αλλαγή πολιτικών χαρακτηριστικών, θέλει πολλά και θέλει χρόνο. Αντιθέτως, ο κόσμος είναι πάρα πολύ οργισμένος, ορισμένοι άνθρωποι μισούν για όσα υπέστησαν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, συνεπώς, δεν υπάρχουν ευκολίες για εμάς. Ωστόσο, πιστεύω, κ. Χατζηνικολάου, κ. Δελατόλα, πιστεύω ότι η αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ο νέος πολιτικός του λόγος που φέρει βέβαια την δυσκολία να είναι νέος, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακόμα κατά βάση κυβερνά, αυτό δημιουργεί πολλών κιλών βάρη, εν πάση περιπτώσει πάντως η αλλαγή και η κατάσταση στην οποία η χώρα είναι, το γεγονός ότι όπως εγώ πιστεύω ότι ο πολίτης θα σκεφτεί, πολλές φορές ερεθισμένος με τα όσα έχει ζήσει, την Κυριακή των εκλογών, όμως, δεν θα πάψει να σκέφτεται και την Δευτέρα το βράδυ που θα βλέπει στις ειδήσεις το προϊόν της επιλογής του, θα καταλήξουν όλα αυτά σε μία ενδυνάμωση και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμώ ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες όπως θα αναδειχθούν μετά τις εκλογές, χωρίς να κάνω τον προφήτη, τον Μάρτη δεν έχουν καμία δυνατότητα, ούτε και γνώσεις ερευνών του είδους έχω, αλλά η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης σταθερής μετά της εκλογές.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τους αριθμούς που δείχνουν τώρα οι έρευνες, θα αποκτήσει μία δυναμική σε περίπου λίγες μέρες που θα γίνει η αλλαγή του αρχηγού του και θα βαδίσει καλύτερα προς την κάλπη των εκλογών.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Πώς θα συμβάλλει, όμως, στην ανάπτυξη των ποσοστών και γενικά στο μετεκλογικό σκηνικό σε ό, τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι εσείς επιμένετε και λέω εσείς εννοώ προσωπικά εσείς, στο να μην επιστρέψουν όσοι βουλευτές έχουν διαγραφεί; Αυτό δεν είναι εν δυνάμει μία προσπάθεια μίας καθαρότητας ας το πώς έτσι, αλλά από την άλλη εγκυμονεί κινδύνους διάσπασης μετεκλογικής, ή προεκλογικής;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, μία μορφή δυσάρεστης να την πω διάσπασης, είναι πολύ μεγάλο, πάντως ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών δεν ψήφισε, εγώ εξήρα την στάση αυτών που ψήφισαν, γιατί επί πολλές μέρες και με τον κ. Χατζηνικολάου που είχαμε συζητήσει την επομένη, το βασικό θέμα ήταν οι 45 που δεν ψήφισαν από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Όχι, εγώ λέω ότι το σημαντικό είναι 190, 199 με όσους ψήφισαν επί της αρχής και οι οποίοι είπαν «ναι» και οι οποίοι είχαν και δικαίωμα στο να μιλούν για ανακούφιση προχθές μετά το Eurogroup, ανακούφιση ούτε χαρά ούτε επιδοκιμασία ούτε ζητωκραυγές γιατί πολλές φορές χαρήκαμε. . .

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως, μήπως κ. Υπουργέ, μήπως είναι πολύ πρόσκαιρη αυτή η ανακούφιση, θέλω να πω πολλά από τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού λένε ότι θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα ότι απλώς κερδίζουμε χρόνο που αν δεν το εκμεταλλευτούμε θα ξαναβρούμε το ίδιο πρόβλημα μπροστά μας σε μερικούς μήνες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσυπογράφω, αυτό πιστεύω κι εγώ και αυτό πίστευα από την αρχή που οι εμπειρίες από την εφαρμογή του μνημονίου μπήκαν πάλι στο τραπέζι, ότι κάθε φορά η δανειοδότηση και η διαγραφή χρέους σου δίνει ευκαιρία, αυτή η ευκαιρία χρειάζεται να αξιοποιηθεί μέσα από πολιτικές διόρθωσης του κράτους και επίτευξης μίας στοιχειώδους ρευστότητας στην οικονομία, όσο δεν τα αποκτάς αυτά, γιατί το κράτος κάνει 4 χρόνια να δώσει μία άδεια για ύδρευση, τα γνωστά που ξέρετε να μην σας κουράζω, και όσο η ρευστότητα στην αγορά δεν γίνεται μέσω τραπεζών μέσω εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχουμε σε προμηθευτές του δημοσίου σε επιστροφή ΦΠΑ κτλ, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Αυτή τη φορά αυτό το ξέρουν όλοι οι Έλληνες, γι’ αυτό ήταν πάρα πολύ συγκρατημένοι όλοι οι άνθρωποι, ανακουφισμένοι όσοι ψηφίσαν στην Βουλή, ανακουφισμένοι οι πολίτες που παρακολουθούσαν την ψηφοφορία και έχω, όπως και εσείς λέτε καμία φορά για να υποστηρίξετε το επιχείρημα σας επικαλούμενοι την ποσότητα των μηνυμάτων που σας στέλνουν οι ακροατές σας, και εμείς εκείνο το βράδυ το βράδυ της ψηφοφορίας που ήταν στα 12 χρόνια που είμαι εγώ βουλευτής και άλλοι στα 30 τόσα που είναι μετά την Μεταπολίτευση λένε ότι τέτοια μέρα το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είχε μεταπολιτευτικά γνωρίσει. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, πάρα πολλοί πολίτες χιλιάδες η πλειοψηφία πιστεύω, ήταν σε αγωνία τι θα κάνουμε. Την άλλη μέρα σε αγωνία τι θα γίνει στο Eurogroup περάσαμε μία βδομάδα grand giniol, τελικά μετά από 8 μέρες το Eurogroup είπε ανακούφιση ωρών θα έλεγα και μετά περίσκεψη, γιατί ή θα πάρουμε την ευκαιρία τώρα, ή θα ξανασυζητάει η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είμαστε εμείς. . .

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρακτικά τι πρέπει να κάνουμε για να αρπάξουμε την ευκαιρία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εκπληρώσουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου όπως το μνημόνιο ορίζει την υποχρέωση μας να δώσουμε λεφτά από αυτά που θα πάρουμε στους προμηθευτές του Δημοσίου και στις επιστροφές ΦΠΑ, έχουμε επιχειρήσεις εξαγωγικές που τους έχουμε 12 μήνες καθυστέρηση στο ΦΠΑ και τους καταστρέφουμε, το άλλο που πρέπει να κάνει ο Παπαδήμος, δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο...

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι είναι λεφτά τα οποία θα θερμάνουν την αγορά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι όμως μία ένεση, είναι μία προσπάθεια να μην . . .

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πω, νομίζω ότι ένα πολύ βασικό πράγμα για να πάρει μπροστά η οικονομία είναι να αρχίζουν να δανείζουν πάλι τις επιχειρήσεις οι τράπεζες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το δεύτερο, λοιπόν, που είναι αυτό σε ό, τι αφορά την άμεση ρευστότητα και που έχει να κάνει με τους χειρισμούς αυτής της κυβέρνησης και της επόμενης είναι τα, πόσα θα είναι; 5δισ. ;6 δισ.; Από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα πάνε στην αγορά, γιατί κάποιο ποσό θα πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα πάει στην αγορά, να μην πάει το 2013, να πάει μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Τώρα αυτά τα 5, 6 πόσα θα είναι συν τα 6, 7 τα υπόλοιπα είναι 13, 12 - 13δισ. είναι μία ένεση, δεν αρκεί. Εκείνο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση Παπαδήμου και να συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα βγει τον Απρίλιο στις εκλογές, είναι να αρθούν εδώ και τώρα - δεν είναι δύσκολο αρκεί να έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο στην ηγεσία της κυβέρνησης και τον κατάλληλο υπουργό - να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια σε 4 τομείς. Δεν μπορεί να θέλεις 4 χρόνια για να σου δώσουν μία άδεια όχι μόνο ύδρευσης που είπα πριν, αλλά μία άδεια να καλλιεργήσεις ένα προϊόν στην δυτική Μακεδονία που έχεις βρει και την χώρα εξαγωγής και δεν την παίρνεις την άδεια, τώρα που μιλάμε γίνεται αυτό, 4 χρόνια επί Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και του Παπαδήμου. Αυτά μπορούν να αλλάξουν σε μία μέρα δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται αλλαγή συνταγμάτων, αλλαγή κυβερνήσεων, αλλαγή νόμων, αυτά χρειάζονται μία υπεύθυνη ηγεσία που θα δώσει εντολές και θα βάλει χρονοδιαγράμματα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν αυτά τα δύο δεν γίνουν, η ρευστότητα και η γραφειοκρατία, τότε με συγχωρείτε πάρα πολύ η ύφεση δεν θα μειωθεί, γιατί η ύφεση δεν μειώνεται από μόνη της, η ύφεση δεν θα μειωθεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα οικονομικό κύκλο περίεργο, γιατί είμαστε στην Ευρωζώνη δεν είμαστε μόνοι μας, πότε θα έρθει αυτός για να υπάρχει ανάκαμψη και συνεπώς μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα ξαναβρεθεί μπροστά σε παρόμοια διλήμματα. Ως τώρα ξέρει και εμείς οι πολιτικοί έχουμε μάθει πολύ καλά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Λοβέρδε, έχουμε διακρίνει σωστά ότι μέσα από την πρώτη απάντηση σας αλλά και για τον ρόλο που επιφυλάσσετε στο ΠΑΣΟΚ μετά από τις εκλογές ότι εσείς βλέπετε πολύ πιθανό, αποδοτικό, μετεκλογικά μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Δελατόλα, απαντώ ευθέως και χωρίς περιστροφές, αυτά είναι τα θέματα που θα δούμε την Κυριακή των εκλογών, αλλά εγώ υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις αυτό που λέτε. Ζητήσαμε στήριξη και κυβέρνηση εθνικής ενότητας και σύγκλιση.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε υπέρ δηλαδή του να παραταθεί η σημερινή συγκυβέρνηση έστω και με άλλες ισορροπίες;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, είμαι υπέρ των εκλογών εγώ.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι για μετά τις εκλογές λέω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως ναι, και για μετά τις εκλογές πολιτική κυβέρνηση, κυβέρνηση η οποία θα στηριχθεί από το πρώτο κόμμα κατά βάση, αλλά και από το δεύτερο, κυβέρνηση η οποία θα εκπέμπει το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα έχει αστάθεια.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμα και με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ να το πω αυτό, γιατί να το πω από τώρα;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέω αν είναι πρώτο κόμμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να μην θέλει.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, ερώτηση ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να έχει προτεραιότητα στο να πάρει την εντολή της πρωθυπουργίας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ. . .

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συνταγματικά την έχει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συνταγματικά βεβαίως την έχει, συνταγματικά την έχει επίσης με ρωτάτε τώρα αν την έχει πολιτικά συναρτώμενου αυτού από την βούληση του δεύτερου που θα στηρίξει τον πρώτο.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λοιπόν, ας πάμε τώρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς προσωπικά το ακούτε αυτό; Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το κόμμα σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί δέχομαι ως λογικό το ερώτημα, γιατί μου λέτε θα είναι κατά τις μετρήσεις πρώτο κόμμα, εγώ τώρα μπορώ να σας πως ότι υπάρχουν και άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι στην πορεία των αλλαγών είναι ανοιχτά στην λαϊκή κυριαρχία, καλώς. Ας δεχτούμε, όμως, τις μετρήσεις και ας μην δεχτούμε τις σκέψεις τις άλλες. Συνενωνόμαστε, λοιπόν, και εσείς και εγώ ως υπόθεση εργασίας στις μετρήσεις και λέμε τώρα, ας πούμε είναι πρώτο κόμμα αυτό, θα το στηρίξουμε, πρέπει να το στηρίξουμε. Σας λέω ότι δεν έχω καμία μα καμία προσωπική πολιτική επιφύλαξη ως προς αυτό. Το λέω δημοσίως το έχω πει σε συσκέψεις που κάναμε με υπουργούς αυτής της κυβέρνησης που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και μας ρώτησαν, μας είπαν δηλαδή ότι εμείς σας στηρίζουμε εσείς τι θα κάνετε; Βεβαίως θα κάνουμε το ίδιο. Δεν τίθεται θέμα και αυτό πρέπει να εκπέμπεται εκτός συνόρων κατά βάση, γιατί αυτοί λένε ποιοι είστε εσείς κύριοι; Πού εσείς υπογράφετε τώρα τα προγράμματα; Είστε σήμερα εσείς. Ο ένας έχει 8 με 10, 11% τις δημοσκοπήσεις, ο άλλος διασπάστηκε. Πώς εσείς είστε η εξασφάλιση ότι και μετά τις εκλογές το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί; Και απαντάμε ότι όπως καταφέραμε παρόλες τις δυσκολίες ενός και πλέον αιώνα να συνεργαστούμε και να συγκλίνουμε, το ίδιο θα προσπαθήσουμε και θα επιτύχουμε και μετά τις εκλογές, άρα σας δηλώνω απερίφραστα ότι δεν μετακινούμε καθόλου από αυτή την άποψη. Τώρα, εσείς λέτε: «ναι ωραία και αν η κυβέρνηση αυτή ας πούμε είναι η κυβέρνηση Σαμαρά τι θα πείτε»; Αυτό συζητείται και είναι συνάρτηση η απάντηση του της Κυριακής των εκλογών και της πλειοψηφίας ενός εκάστου. Γιατί υπάρχουν πλειοψηφίες οι οποίες είναι οριακές που δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους διεκδικήσεις, υπάρχουν και πλειοψηφίες οι οποίες είναι μεγάλες, όμως, οι οποίες είναι παρά λίγο αυτοδυναμίες, ή παρά κάτι ξέρω γω οι οποίες δημιουργούν άλλα δεδομένα. ’ρα, δεν μπορώ εγώ να προλάβω ούτε να κάνω εγώ τον υποβολέα του μελλοντικού αρχηγού.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα είναι λέτε και συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα είναι και συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε θερμά, κ. Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ευχαριστώ.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλή σας μέρα, γειά γειά.