Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

30/06/2022
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας. Ξεκινάει η ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την τελευταία ενημέρωση, διάστημα που όπως έχουμε μάθει πλέον με την πανδημία του Covid μπορεί να προκύψει ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών μεταβολών και στην επιδημιολογία του ιού αλλά και στους τομείς πρόληψης και θεραπείας.

Στις 3/5/2022 συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας όπως και την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και το χρόνο που είχε παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, την 3η δόση, είχε διατυπώσει τη σύσταση εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση, 4η δόση για να μην μπερδευόμαστε, πρώτον σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και εκείνων που διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ιδιαιτέρως εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είναι γνωστό τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσιακή απάντηση μετά τον εμβολιασμό η οποία φαίνεται ότι και εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώθηκαν το Μάιο, το εμβόλιο, η 4η δόση, χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό από την 3η δόση.

Άτομα δε που έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις και έχουν νοσήσει μετά δεν έχουν ανάγκη 4ης αναμνηστικής όπως λέμε δόσης.

Βρισκόμαστε τώρα στο τέλος Ιουνίου. Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της αυξημένης ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό, των νέων παραλλαγών της Όμικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, συντελεί στο να παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών.

Για τους παρακάτω λόγους η Εθνική Επιτροπή, στις 27 του Ιουνίου επανέρχεται στη σύστασή της, η οποία παραμένει αμετάβλητη, και αυτό το τονίζουμε, και συνιστά την 4η δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και επιπλέον άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Η προστασία έναντι της ήπιας νόσου από τις παραλλαγές Όμικρον και περισσότερο έναντι της μόλυνσης, φαίνεται ότι εξασθενεί σύντομα, σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση.

Αναφορικά τώρα με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από αυτή την 4η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα.

Ωστόσο συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό από την ηλικία των 5 ετών και άνω, η χορήγηση πρώτης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό και δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των εμβολίων για τον κορονοϊό οι συστάσεις διαμορφώνονται τον ίδιο χρόνο που εξελίσσονται οι κλινικές μελέτες που θα στηρίξουν στο άμεσο μέλλον την αξία της όποιας παρέμβασης γίνεται με τους εμβολιασμούς.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα περιμένω τις ερωτήσεις σας για διευκρινίσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Θεοδωρίδου. Ο λόγος στον κύριο Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Καλησπέρα και από εμένα. Θα σας δώσω κάποια τελευταία αριθμητικά στοιχεία.

Έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί. 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με μια δόση είναι 75,2% γενικός πληθυσμός και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 7.618.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,6% και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής, της 3ης δόσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί ποσοστό 80,4% των δικαιούχων με το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 να ξεπερνάει το 90%.

Σε σχέση με την δεύτερη αναμνηστική δόση, 4η δόση, για τα άτομα άνω των 60 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού, ποσοστό 17,1% των δικαιούχων. Ενώ για τις ηλικίες 39-59 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλες 18.000 μελλοντικά ραντεβού.

Κλείνω με τα στοιχεία του κατ΄ οίκον εμβολιασμού. Έχουν εμβολιαστεί 128.000 συμπολίτες μας και έχουν πραγματοποιηθεί κατ΄ οίκον περισσότεροι από 180.000 εμβολιασμοί.

Ευχαριστώ.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ:

Καλησπέρα. Επειδή αναφερθήκατε λίγο χαλαρά κυρία Θεοδωρίδου σχετικά με τις κλινικές μελέτες ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τα νέας γενιάς εμβόλια τα οποία εκτιμάτε ότι θα πιάνουν και κάποιες επόμενες μεταλλάξεις ή και τις συγκεκριμένες παραλλαγές, σε ποια φάση βρίσκεται;

Γιατί πολύς κόσμος θεωρεί ότι κάπου τον Οκτώβριο, δεν ξέρω πως έχει κυκλοφορήσει αυτό, θα κυκλοφορήσουν λέει τα καινούργια εμβόλια και άρα και 4η δόση δεν χρειάζεται να κάνω τώρα αφού θα μου έρθει το επόμενο εμβόλιο και γιατί να κάνω και τώρα κλπ.

Και ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν και κεντρικές συμφωνίες με τις εταιρίες οι οποίες ξέρουμε ότι θα παράξουν τα εμβόλια αυτά.

Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ πολύ για την πολύ σημαντική σας ερώτηση. Όπως τονίσατε υπάρχει θα έλεγα μια προσδοκία ή ακόμα και πεποίθηση ότι το Σεπτέμβριο μάλιστα ότι θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια.

Τα εμβόλια όπως ενημερωνόμαστε από τη βιβλιογραφία βρίσκονται στο στάδιο ακόμη κλινικής μελέτης, δυο προς τρία ή τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή. Και αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.

Δηλαδή, τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, τη Pfizer και την Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και τα οποία και βέβαια ξέρουμε ότι έχουνε δουλέψει πολύ καλά, διότι έχουνε σώσει ζωές και ένα συνδυασμό τα παραλλαγών της παραλλαγής Όμικρον.

Όμως, μέχρι να γίνουνε τα εμβόλια και να εφαρμοστούν, αυτό είναι θέμα που απαιτεί χρόνο και όχι μόνο, και επομένως εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουνε, ιδίως οι ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα.

Μακάρι αν το έχουμε. Αλλά συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και που είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Όσον αφορά τις κεντρικές συμφωνίες, αυτές είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή δεν είναι μόνο η δική μας χώρα. Είναι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες έχουνε μπει και έχουμε καθυστερήσει τις παραδόσεις των δύο εταιρειών, έτσι ώστε να γίνουν από το φθινόπωρο με τις καινούριες παραλαβές, αλλά είναι το παρακάτω, το κλινικό επιστημονικό, είναι αυτό που σας είπε η κυρία Θεοδωρίδου, αν θα έχουμε κάποια εμβόλια διαφορετικά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Α. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Καλησπέρα. Κυρία Θεοδωρίδου, πως μπορεί ένας πολίτης να εμπιστευτεί μία επιστημονική Επιτροπή που συστήνει μία ιατρική πράξη όπως είναι αυτή του εμβολιασμού, χωρίς όμως στην ανακοίνωση να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ως προς το όφελος;

Και κύριε Θεμιστοκλέους, δηλώσεις όπως της κυρίας Γκάγκα ότι άνοιξε η πλατφόρμα για όσους φοβούνται, δεν αποδυναμώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και επιστήμης;

Υπό την έννοια ότι το εμβόλιο δεν είναι ένα πλασέμπο που το δίνουμε για τον φόβο του ανθρώπου. Είναι ένα σκεύασμα που έχει ένα ιατρικό αποτέλεσμα.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Νομίζω ότι αυτή η τοποθέτηση ειλικρινής της Επιτροπής τελικά την αδίκησε. Διότι οι συστάσεις ποτέ δεν γίνονται εν κενώ. Απλώς τα επιστημονικά δεδομένα που θα θέλαμε για μία σύσταση, για μία ισχυρή σύσταση, ακόμη δεν υπάρχουνε λόγω χρόνου.

Υπάρχουν μεμονωμένες εργασίες, υπάρχουν μελέτες από το Ισραήλ, από τον Καναδά, πρόσφατα έχουν δημοσιευτεί και στο Lancet που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης και τα εμβόλια έχουν μία αποτελεσματικότητα και στις νοσηλείες και στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και θανάτων αλλά η παρακολούθηση, η παρατήρηση είναι βραχεία. Δηλαδή είναι μέχρι 10 βδομάδες, 12 βδομάδες.

Αυτό επομένως που θέλουμε να πούμε είναι ότι αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μία μακρύτερης διάρκειας παρατήρηση και έλεγχο της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Επομένως ίσως αναλογιζόμενοι ότι πολύ πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την τρίτη δόση που αποδείχθηκε σωτήριος, νομίζω ότι αυτή σας, έτσι, την αναστολή να εμπιστευτείτε την Επιτροπή θα πρέπει να την εξετάσετε ξανά.

Ευχαριστώ πάντως για το σχόλιο.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Ναι, και εγώ θα ήθελα να αρχίσω από αυτό. Καταρχήν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είστε τα τελευταία 4-5 χρόνια με την ίδια σύνθεση, άρα από την προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζει και σε αυτή την Κυβέρνηση.

Και το έχω ξαναπεί, ειδικά με δηλώσεις διαφόρων επιστημόνων σέβομαι το κύρος που είναι, ότι η Επιτροπή αποτελείται από 20-30 άτομα που είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στα εμβόλια και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε και αν θέλετε, όχι προς το τέλος αλλά έχουμε ολοκληρώσει μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που δικαιώθηκε και υπήρξε πρωτοπόρος και σε σχέση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες άρα είναι πολύ, αν θέλετε, με συγχωρείτε για το σχόλιο, άδικο και ο τρόπος που διατυπώσατε την ερώτηση έτσι ώστε να εμπιστευτεί, γιατί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, ήταν η πρώτη Εθνική Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε την τρίτη αναμνηστική δόση σε όλο τον πληθυσμό και ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες χώρες ακόμα και η Γερμανία και η Αγγλία με μία διαφορά 25 ημερών. Και αυτό καθυστέρησε και αποσυμπίεσε το κύμα της Όμικρον που ήταν πολύ απότομο σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Ακόμη και αυτή η σύσταση έτσι όπως έχει γίνει, βλέπουμε ήδη αυτές τις μέρες, επειδή δεν το αναφέρατε, και άλλες χώρες τις τελευταίες δύο τρεις μέρες να εισέρχονται σε αυτή την άποψη. Η Αυστραλία, η Κροατία και αναμένεται να δούμε και τις υπόλοιπες χώρες, η Αυστρία, να μπαίνουν σε αυτή την επιστημονική άποψη άσχετα αν δεν υπάρχουν δεδομένα.

Γιατί ευθύς εξ αρχής οι αποφάσεις στον κορονοϊό ήταν αρκετά δύσκολες και έχει χειριστεί η Εθνική Επιτροπή, εγώ δεν είμαι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πολύ πιο δύσκολα θέματα αν θέλετε από αυτό.

Άρα να μην είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική. Σας λέω, οι αποφάσεις που έχουν παρθεί έχουν οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Και να τονίσουμε την ασφάλεια των εμβολίων, αυτή είναι δεδομένη. Από εκατομμύρια που έχουν γίνει και που είναι το υπ΄ αριθμόν ένα που μετράει στην όποια σύσταση για εμβολιασμό.

Α. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Συγγνώμη, μια διευκρίνιση. Απλά δεν υπάρχει προφανώς καμία αναστολή της εμπιστοσύνης προς την Επιτροπή ως προς την επιστημονική σας κατάρτιση, ούτε προς το εμβόλιο και το κατά πόσο είναι ασφαλές. Το διευκρινίζω και εγώ από τη μεριά μου, μην νομίζετε δηλαδή ότι λέμε ότι δεν είστε επιστημονικά καταρτισμένοι ως Επιτροπή και ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές. Σε καμία περίπτωση, προς Θεού.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Όχι, σας λέω ότι ίσως κάποια φραστική διατύπωση να αδικεί την ουσία του θέματος. Δεν έχω καμία επιφύλαξη για αυτά που είπατε.

Κ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Καλησπέρα σας. Εγώ ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν διευκρινίσατε τον χρόνο απόστασης μεταξύ της 3ης με 4ης.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Το έχουμε διευκρινίσει, 4 μήνες.

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Άρα 4 μήνες. Και ρωτούν πολλοί γονείς, σε αυτή την περίοδο που διάγουμε οι περισσότεροι ενήλικες 40-45 είναι με εφήβους παιδιά 16-18. Τα παιδιά αυτά όλα έχουν κολλήσει και όλο αυτό το πράγμα έχει σαρώσει τους γονείς ακόμα και αν είναι τριπλά εμβολιασμένοι.

16-18 που θεωρούνται στην ουσία έφηβοι προς την ενηλικίωση, θα βλέπατε μια 3η δόση; Γιατί ρωτούν πολλοί γονείς. Έχουμε ένα χρόνο που είναι ανεμβολίαστα τα παιδιά που κοντεύουν προς την ενηλικίωση. Θα το βλέπατε θετικά;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Οι έφηβοι πόσο ετών;

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:

16-18.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

16-18 ήδη έχουμε εγκρίνει την 3η δόση για παιδιά τα οποία ήταν στο μεταίχμιο αυτής της ηλικίας και για εκπαιδευτικούς λόγους θα έχαναν την είσοδό τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Όχι, λέω για το γενικό πληθυσμό. Γιατί αυτή τη στιγμή βγαίνουν όλα μετά τις πανελλήνιες και λίγο πριν έξω και όλοι οι γονείς 40 με 50 είναι στο κρεβάτι με πυρετό.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ναι. Νόμιζα ότι η ερώτησή σας πήγαινε αν θα έκαναν οι 45αρηδες γονείς 4η δόση.

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Αν εσείς πιστεύετε ότι πρέπει.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Όχι. Και μου δίνετε μια καλή ευκαιρία να πω ότι ο γενικός πληθυσμός που είπαμε ότι δεν αφορά η 4η δόση τον γενικό πληθυσμό, τον υγιή πληθυσμό.

Μέσα σε αυτό τον γενικό πληθυσμό όμως ας θυμηθούμε και τις ομάδες και τη λίστα της προτεραιοποίησης για τη χορήγηση του εμβολίου ότι υπάρχουν ευάλωτα άτομα με χρόνια νοσήματα και όχι μόνο, τα οποία δεν είναι όλα στο ίδιο στάδιο για να πει κανείς οριζόντια ότι να εμβολιαστούν. Αυτό το ξέρει ο θεράπων ιατρός.

Για αυτό λέμε ότι άτομα που έχουν πρόβλημα ιδιαίτερα ας συμβουλευτούν το γιατρό τους για αυτή την 4η δόση. Σκοπίμως δεν αναφέραμε όλες τις ομάδες διότι εδώ η αντιμετώπιση και η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να έχει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα.

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ:

Έχω να κάνω δυο ερωτήσεις αν μου επιτρέπετε.

Το φθινόπωρο θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση του εμβολίου όπως ήταν και παλαιότερα; Γιατί υπήρχε και εποχή όπου είχαμε λιγότερα κρούσματα αλλά ήταν υποχρεωτική η 4η δόση.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Να σας διορθώσω ότι υποχρεωτική δεν ήταν.

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ:

Όχι η 4η, ήταν υποχρεωτικό το εμβόλιο συγγνώμη. Λέω από εδώ και πέρα η 4η δόση θα καθιερωθεί και το φθινόπωρο ως υποχρεωτική;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Όχι, όχι.

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ:

Όχι, ωραία. Και μία άλλη ερώτηση. Είπατε στην αρχή ότι ο ιός έχει ξεφύγει διότι έχει ξεφύγει και από τη νόσηση και από τα εμβόλια.

Άρα πόσο αποδοτικά είναι τα εμβόλια που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά ώστε να αντιμετωπίσουν τις δύο καινούριες μεταλλάξεις;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Κοιτάξτε, τα εμβόλια που υπάρχουν, που έχουμε χρησιμοποιήσει και εφαρμόζουμε έχουν αυτό το φαινόμενο που λέμε της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή και τα αντισώματα που υπάρχουν είτε και από τη φυσική νόσηση να μην εξουδετερώνουν τον ιό για αυτό έχουμε και πολλές επαναλοιμώξεις.

Αλλά τα εμβόλια που υπάρχουν μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Επομένως αυτό το οποίο στοχεύεται από την επιστήμη είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο που να μπορεί να μπλοκάρει αν είναι δυνατόν όλες τις μεταλλάξεις.

Αυτό δεν είναι εύκολο, το πανεμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις έχει, φαίνεται, δρόμο μπροστά και για αυτό υπάρχει και ο προβληματισμός για τα εμβόλια που ακούτε ότι αναμένονται που προσδοκούμε για την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ.