Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Πρακτικά συνέντευξης Τύπου με θέμα: "Ανακοίνωση 5 νέων μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ"

20/02/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗ Μ. ΜΠΟΛΑΡΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΗ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ Ι.Κ.Α.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι. Σας καλέσαμε εδώ για να μιλήσουμε για την εξέλιξη των λειτουργιών του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και γι’ αυτό πλαισιώνομαι από τον κ. Βουδούρη και από τον κ. Σουλιώτη, δύο εκ των τριών στελεχών του ΕΟΠΥΥ, τον κ. Νικόλη και τον κ. Τιμοσίδη.
Θέμα, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ και ορισμένα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο συνολικότερα. Να μου επιτρέψετε ν’ αρχίσω από εκεί, περιμένοντας και τον κ. Μπόλαρη ο οποίος είναι εδώ, στο γραφείο του και συγκεντρώνει την ενημέρωση για τα προνοιακά επιδόματα που θα σας δώσει.
Σήμερα παλεύουμε, εργαζόμενοι χτες μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας και τώρα συνεχώς με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες, με όσες διορθώσεις επιβάλλει το Γενικό Λογιστήριο, στο οποίο σχέδιο νόμου, όμως, προστέθηκε και η ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας για τα θέματα της ενοποίησης των Επικουρικών Ταμείων.
Θα κατατεθεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, έχουμε συμφωνήσει ήδη με τον κ. Γιαννόπουλο για μια δικομματική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας αύριο και τέτοια πρόσκληση, για Δικομματική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, θ’ απευθύνει και στον κ. Νικολόπουλο ο κ. Κουτρουμάνης εντός των επομένων ωρών, για να έχουμε απόλυτη γνώση όλοι των λεπτομερειών του σχεδίου, που προέκυψαν σ’ εμάς εδώ στο Υπουργείο Υγείας με τις παρεμβάσεις του Γενικού Λογιστηρίου όποιες είναι αυτές, γιατί ο συνεργάτης μου είναι εκεί από το πρωί και δεν ξέρω να σας πω αυτή τη στιγμή ακριβώς το Γενικό Λογιστήριο τι περαιτέρω διορθώσεις έχει κάνει.
Στο σχέδιο νόμου αυτό, περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις που η Ελλάδα ανέλαβε από το 2ο πρόγραμμα, από το λεγόμενο δεύτερο μνημόνιο, οι οποίες αφορούν το 2012 α’ τρίμηνο, το 2012 β’ τρίμηνο. Συνολικώς, κυρίες και κύριοι, είναι 23 υποχρεώσεις, 23 πολιτικές. Τις περισσότερες από αυτές τις πρότεινε το ίδιο το Υπουργείο.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, το σημερινό σχέδιο νόμου, υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, είναι υπό διαμόρφωση και έκδοση και υπάρχουν και ορισμένα θέματα τα οποία επέμενε η άλλη πλευρά να μπουν, τα οποία ήδη έχουμε ρυθμίσει με πρόσφατες παρεμβάσεις, όπως στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κυρώθηκε, που επειδή δεν είχε κυρωθεί, δεν δέχονταν την απάλειψή τους, γιατί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου κυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Εμείς είμαστε ένα Υπουργείο που στις υποχρεώσεις του λειτουργεί εμπροσθοβαρώς και περάσαμε το σχετικό σχέδιο νόμου, αφού είχαμε συνεννοηθεί με τη Νέα Δημοκρατία, αφού το εισηγηθήκαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο εγώ με τη βοήθεια του κ. Βαρτζόπουλου στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ζητάω τη συζήτησή του με τη διαδικασία του επείγοντος, που σημαίνει κοινοβουλευτική διαδικασία καθ’ όλα όμοια με την κανονική απλώς σε λιγότερες ημέρες. Όχι λιγότερες ημέρες συνεδριάσεων, κανονικά οι συνεδριάσεις, αλλά λιγότερες ημέρες ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη συζήτηση της Επιτροπής της Βουλής. Αντί για 10 ημέρες είναι 2 ημέρες.
’ρα, γλιτώνουμε μία εβδομάδα αναμονής ανάμεσα στην πρώτη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και στη δεύτερη. Αν όλα πάνε καλά και η Βουλή αποδεχθεί, αυτό το σχέδιο νόμου στις 29 του μηνός, το αργότερο την 1η Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί.
Γιατί κάνω τέτοια αναφορά στο σχέδιο νόμου παρ’ ότι η ημέρα σήμερα αφορά στον ΕΟΠΥΥ: Κάνω τέτοια αναφορά γιατί υπάρχει μια κινητοποίηση των ανησυχούντων γιατρών. Και μάλιστα έμαθα, δεν το είδα, υπάρχει κι ένα σποτ το οποίο αφορά την πολιτική μας επί των γενοσήμων με διάφορες κινδυνολογίες. Δεν τα παρακολουθώ αυτά, γιατί πιστεύω ότι έχουν περισσότερο χαρακτήρα απόπειρας εντυπωσιασμού, παρά ουσίας ως προς το περιεχόμενο.
Η πολιτική των γενοσήμων είναι πολιτική, η οποία ασκείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατανάλωση, η συνταγογράφηση γενοσήμων στην Ελλάδα είναι η μικρότερη απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να φτάσουμε στο 50% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος όταν είμαστε στο 18,5%.
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πολιτική πάρα πολύ χρήσιμη. Την κάνουν όλοι, την ακολουθούν όλοι και δεν επιτρέπεται κανείς να κινδυνολογεί ως προς αυτήν. Δεν μπορείτε να παραβλέπετε το γεγονός ότι χώρες παραγωγοί φαρμάκων όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η μεν Γερμανία έχει στόχο να περάσει το 50% της κατανάλωσης γενοσήμων, το δε Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε ο νέος Πρωθυπουργός, ο κ. Κάμερον, στόχο 80%, γιατί το γενόσημο είναι ένα αντίγραφο του πρωτότυπου που επιτρέπεται να γίνει, ότι υπάρχει εξάντληση της δεκαετίας προστασίας του πρωτοτύπου στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχιών αφού ο ΕΟΦ όπως θα σας έχει πει με πολύ πιο κατάλληλους και επιστημονικούς όρους ο κ. Τούντας, πιστοποιεί τα φάρμακα αυτά.
’ρα, η κινητικότητα, η κινητοποίηση, τα λοιπά επικοινωνιακά, δεν ευσταθούν, είναι εκτός λογικής και εγώ πιστεύω ότι με τον κ. Πατούλη και το νέο Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που εξελέγη νομίζω χθες, τον κ. Βλασταράκο, θα έχουμε τελικά μια καλή συνεργασία.
Ο δεύτερος λόγος που μαθαίνω ότι κινητοποιούνται οι γιατροί με ανησυχία και ένταση, είναι το θέμα της υποκατάστασης. Και το τρίτο, το ζήτημα που σχετίζεται με τη δραστική ουσία.
Ακούστε: Σε ό, τι αφορά τη δραστική ουσία, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι έγινε συζήτηση στη Βουλή πριν από κάποιους μήνες. Εμείς στα νοσοκομεία μας έχουμε υιοθετήσει τη δραστική ουσία για την καθιέρωσή της και στα Ασφαλιστικά Ταμεία υπήρξε συζήτηση, η Επιτροπή της Βουλής δε δεχόταν κατά συντριπτική πλειοψηφία το συγκεκριμένο μέτρο και εμείς, και οι δύο ηγεσίες πιστεύουμε ότι έχει προβλήματα στην εφαρμογή του, υπήρχε στο μνημόνιο του Μαΐου του 2010, σημειώστε.
Δεν ήταν, όμως, μια πολιτική την οποία εμείς πιστεύαμε. Προτάθηκε να είναι το πρώτο μέτρο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους δύο τώρα. Και να σας δώσω αν δυσπιστείτε, το έγγραφο για το τελικό κείμενο του δεύτερου προγράμματος, του δεύτερου μνημονίου σε ό, τι αφορά στα θέματα της υγείας, θα σας το δώσω να το δείτε όπως μας εστάλη 6-7 ημέρες πριν την τελική συμφωνία. Πρώτο μέτρο, την επιβολή της δραστικής ουσίας.
Εμείς λέγαμε όχι. Αυτό να είναι, όπως ήταν ένα μέτρο, που αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσουμε. Διότι εμείς πιστεύουμε στις υπόλοιπες πολιτικές. Και το συμπεριλαμβάνουμε στο κείμενο της τελικής συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα ως ένα εκ των πολλών, τελευταίο στη σχετική κατάταξη και το συμπεριλαμβάνουμε στο νόμο υπό την προϋπόθεση της έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί προφανώς από την επόμενη κυβέρνηση, εάν χρειαστεί.
Μα εμείς λέμε να μη χρειαστεί. Και το θέμα της υποκατάστασης, που πάλι πηγαίνει η αρμοδιότητα από το γιατρό στο φαρμακοποιό, είναι μορφή δραστικής ουσίας κι αυτό, μέτρο συγκεκριμένο δραστικής ουσίας, και αυτό το νομοθετούμε με την ίδια λογική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποδώσουν όλα τα άλλα. Και ποια είναι όλα τα άλλα, κυρίες και κύριοι; Ο όγκος της συνταγογράφησης.
Όλες τις πολιτικές υποκοστολόγησης, έκδοσης οδηγιών, όλα τα έχουμε κάνει και όλα έχουν αποδώσει. Τα πρωτόκολλα, τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων, μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών. Όλα τα έχουμε κάνει. Τι έχει μείνει ισχυρό ως πράξη σπατάλης; Η υπερσυνταγογράφηση.
Καλώ τον κ. Βλασταράκο, καλώ τον κ. Πατούλη, συναισθανόμενος ότι υπηρετούμε κοινούς σκοπούς, – υπηρετούμε κοινούς σκοπούς, είμαι βέβαιος – σε συνεργασία ούτως ώστε να μη χρειαστούν αυτά τα ακραία μέτρα τα οποία τους δυσαρεστούν, τα οποία κι εμείς δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, γιατί έχουμε άλλα προηγούμενα, όπως κανείς μπορεί να διαπιστώσει, αν ανοίξει το σχέδιο νόμου και το δει, και σας τα έχουμε πει αρκετές φορές, ειδικά στην τελευταία σύσκεψη που κάναμε με τις εταιρείες που παράγουν φάρμακα, τους φαρμακοποιούς και τους Συλλόγους των γιατρών.
Έχουμε πάρα πολλά μέτρα που δεν θα χρειαστούμε τις δύο αυτές πολιτικές που δυσαρεστούν τους γιατρούς. Τους καλούμε, όμως, σε συνεργασία για την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ σε ό, τι αφορά την υπερσυνταγογράφηση, την προκλητή κατανάλωση φαρμάκων, τη μη χρήσιμη συνταγογράφηση. Συνταγογράφηση που καταλήγει να κάνουμε πρόγραμμα περισυλλογής ληγμένων φαρμάκων που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Ένα δισεκατομμύριο το χρόνο κοστίζουν τα φάρμακα που πετάνε τα νοικοκυριά. Τα αγόρασαν τα Ταμεία, τα πετάμε μετά. Και τους καλούμε να συνεργαστούν τους Ιατρικούς Συλλόγους και πιστεύω ότι θα βρούμε πεδίο συνεννόησης, και απευθύνω πρόσκληση στους Προέδρους, και νομίζω ότι όλη η ελληνική κοινωνία θα χαρεί και θα αισθανθεί εμπιστοσύνη με τη σύγκλιση αυτή, που είναι δυνατή. Τους καλώ σε συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τους υπερσυνταγογραφούντες.
Περάσαμε διάταξη με απόφαση της Βουλής που ελήφθη την περασμένη Τρίτη και ο νόμος δημοσιεύθηκε, ότι ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ ο κ. Βουδούρης με αρμοδιότητα που είχε αναλάβει ο κ. Νικόλης, τους υπερσυνταγογραφούντες γιατρούς θα τους καλούν σε έγγραφη κατάθεση των απόψεών τους μέσα σε πέντε ημέρες, κι αν οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, οι γιατροί θα τίθενται εκτός ΕΟΠΥΥ έως δύο χρόνια.
Ο φάκελός τους θα πηγαίνει στον Εισαγγελέα και στους κατά τόπους αρμόδιους Ιατρικούς Συλλόγους για την υποβολή των πειθαρχικών κυρώσεων. Δημιουργούμε δε, και πειθαρχικό με το νόμο που έχουμε τώρα στη Βουλή και στον ΕΟΠΥΥ.
Επί του συγκεκριμένου, λοιπόν, ζητάω συνεργασία από τους Προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και όλους τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Μου δίνει σήμερα έναν κατάλογο ο ΕΟΠΥΥ.
Παθολόγος, περιοχή Αττικής, πρωταθλητής στη συνταγογράφηση. Πνευμονολόγος, περιοχή Μεσσηνίας, επίσης πρωταθλητής. Παθολόγος, περιοχή Αττικής, ολυμπιονίκης. Πνευμονολόγος, περιοχή Κυκλάδων, άριστος στην υπερσυνταγογράφηση. Αυτό δεν το λέω γιατί δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό το «Θ». Δεν λέει την ειδικότητα Αντώνη. Δεν λέει την ειδικότητά του το 5. Παθολόγος, περιοχή Αττικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεράπων ιατρός είναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεράπων ιατρός, τι σημαίνει; Τι ειδικότητα έχει; Γενικής ιατρικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αττική;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αττική. Παθολόγος, ιατρική. Καρδιολόγος, Έβρος. Παθολόγος, Αττική. Ορθοπεδικός, Ηλεία. Πνευμονολόγος, Βόλος. Παθολόγος, Αμαλιάδα. Αυτοί θα κληθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 11 εδώ και δεν είναι ολοκληρωτικός ο κατάλογος, κ. Νικόλη. Όσο κρατάει το φαινόμενο της παράνομης συνταγογράφησης, θα είναι διαρκώς συμπληρωνόμενος ο κατάλογος αυτός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί πόσα είχαν συνταγογραφήσει; Κάνατε και τέτοιο…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βέβαια. Εμείς έχουμε και τα φαρμακεία που εκτελούνται οι συνταγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή από πόσο μέχρι πόσο ο καθένας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας τα πουν αυτά οι του ΕΟΠΥΥ. Εγώ έχω δώσει και στη Βουλή…
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Πάνω από 500 συνταγές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα λέτε όταν θα πάρετε το λόγο τα ειδικότερα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι υπερέβησαν αυτοί, κ. Υπουργέ; Ποιο είναι το αξιόποινο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αμέσως. Είστε δικηγόρος τους; Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν είμαι δικηγόρος. Δημοσιογράφος είμαι. Και όταν ρωτάει κάποιος, πάει να πει ότι είναι δικηγόρος, όπως είστε εσείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας διανεμηθούν ηλεκτρονικά τώρα οι κανόνες συνταγογράφησης. Εμείς αποκαλούμε το κείμενο «Κώδικας Κανόνων Συνταγογράφησης». Θα το δείτε. Θα κρίνετε την επάρκειά του και οι γιατροί εξ ημών θα κρίνετε και την επιστημονική του αρτιότητα.
Η δική μου εντολή ήταν να καταρτιστεί ο κώδικας αυτός και ο ΕΟΠΥΥ κάνοντας συζήτηση και με όλα τα Ταμεία, αντλώντας εμπειρία από την εμπειρία των Ταμείων, συγκρότησε αυτόν τον κώδικα των κανόνων, τον οποίο θα σας διανείμει αμέσως μετά ο ΕΟΠΥΥ στα e-mail σας.
Γιώργο μου, αυτών των κανόνων η παραβίαση δημιουργεί, όχι απλώς η ποσότητα. Γιατί όπως έχω πει και στη Βουλή, η ποσότητα... Συγγνώμη, ή το κόστος. Το κόστος μπορεί να προκύπτει από την ειδικότητα του γιατρού. Ένας γιατρός που συνταγολογεί αντικαρκινικά φάρμακα, συνταγολογεί ακριβά φάρμακα. Αυτός, λοιπόν, δεν μπορεί να ελέγχεται επειδή οι ασθενείς του είναι καρκινοπαθείς, αλλά οι ειδικότητες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο όγκος είναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο όγκος μπορεί να προκύπτει εκ του γεγονότος κα Σπαγγαδώρου ότι αυτός ο γιατρός είναι πάρα πολύ καλός και έχει πάρα πολύ πελατεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αριθμός ασθενών, ποσότητα συνταγογραφημένων φαρμάκων. Είναι μία δέσμη διασταυρωνόμενων κριτηρίων ο Κώδικας Κανόνων, και αυτόν τον Κώδικα Κανόνων όποιοι τον παραβιάζουν καλούνται σε εξηγήσεις και όχι οποιοσδήποτε με τα αριθμητικά απλώς δεδομένα.
’ρα εδώ, αγαπητοί Πρόεδροι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά μόνο από την απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ που έχει εκχωρήσει στον κ. Νικόλη, τον κ. Αντιπρόεδρο, να τους θέσουμε εκτός ΕΟΠΥΥ, που σε λίγο θα συμπεριλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ όλα τα Ταμεία πλην των αυτοδιαχειριζομένων. ’ρα, για έναν γιατρό αυτό θα είναι μια πολύ επώδυνη οιονεί διοικητική κύρωση, αλλά ας αναλάβουν και οι υπόλοιποι του κράτους τις ευθύνες τους.
Και επίσης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Πικραμένος πρέπει να καθοδηγήσει με κατάλληλο τρόπο τον Επιθεωρητή των Διοικητικών Δικαστηρίων, που είναι Σύμβουλος της Επικρατείας, ούτως ώστε τα Διοικητικά Δικαστήρια να μην δίνουν για ψύλλου πήδημα αναστολή, αλλά να δίνουν την αναστολή με τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει, γιατί όσες ποινές επέβαλε, όσες κυρώσεις επέβαλε ο κ. Βουδούρης μέχρι στιγμής, αναστέλλοντο. ’ρα, ένας φαύλος κύκλος ατιμωρησίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν τηρούν το νόμο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι έτσι έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια. Τώρα, λοιπόν, υπάρχουν έκτακτες συνθήκες. Εάν μειωθεί η συνταγογράφηση, όλα τα υπόλοιπα έχουν διευθετηθεί και είναι στο χέρι και των Προέδρων, τους οποίους ακόμη μία φορά καλώ να επιβάλλουν τη λογική στα πράγματα πριν χρειαστεί να επιβάλλουν οι ίδιοι και αυτοί από την πλευρά τους κυρώσεις.
Ξέρετε ότι εμείς το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς και τους μη συμβεβλημένους το καθιερώσαμε υπό την αίρεση ότι δεν θα συνταγογραφούν υπερβολικά. Θα το πάρουμε πίσω εάν συνταγογραφούν υπερβολικά. Ακόμα δεν έχουμε την εικόνα που χρειαζόμαστε. Κύριε Βουδούρη, πότε θα αποκτήσουμε εικόνα τι έγινε τον Ιανουάριο από συνταγογράφηση; Θα την πείτε σήμερα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προϊδεάστε λίγο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το βράδυ που έχουμε συνεδρίαση για τον ΕΟΠΥΥ, θα τα πούμε εκεί και ό, τι είναι να ανακοινώσουμε θα το κάνουμε εγγράφως.
Πάμε τώρα στον ΕΟΠΥΥ, ένα θέμα του είναι αυτό που αναφέραμε. Δεύτερο θέμα του είναι ότι στο σχέδιο νόμου που υπάρχει στη Βουλή ενοποιούνται στον ΕΟΠΥΥ όλα τα υπόλοιπα Ταμεία ως προς το κλάδο υγείας τους προφανώς, όχι το συνταξιοδοτικό, τα μη αυτοδιαχειριζόμενα.
Ακόμη, έχουμε αποφασίσει και δόθηκε εδώ και καιρό, αλλά υπάρχουν Σύλλογοι που δεν το ξέρουν γιατί ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική πράξη και πολλές φορές ταλαιπωρούνται τα μέλη τους δωρεάν εξετάσεις των Ιατρών του ΙΚΑ που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ στο ιατρείο τους και το απόγευμα μέχρι 150 ασφαλισμένοι μπορούν να τους επισκεφτούν με αμοιβή 10,00 ευρώ την επίσκεψη.
Αυτό επειδή μας παίρνουν αρκετοί και μας ρωτάνε, το λέω και απ’ αυτό το βήμα, ότι ήδη το έχουμε αποφασίσει, έχουμε υπογράψει σχετικές πράξεις …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δίνουν 10,00 ευρώ …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ρε Γιώργο, άσε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ο ΕΟΠΥΥ …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα κι εγώ τη δουλειά μου κάνω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιώργο μου υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας, καλέ μου φίλε, κάποιος πρέπει να καλύπτει μια δαπάνη. Εμείς λέμε εδώ ο ΕΟΠΥΥ, αλλά ορφανές χορηγίες δεν υπάρχουν πια στην ελληνική δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνώ μ’ αυτό που λέτε, αλλά να μην την πληρώνει πάντα ο κακομοίρης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπαμε όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέμε δωρεάν …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιώργο μου, άφησε με να πω αυτά που έχω να πω και ρωτάς μετά. Η διευκρίνιση είναι, δωρεάν για τον ασφαλισμένο, τη δαπάνη την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Τρίτον, δημιουργήσαμε μια ομάδα διαχείρισης καταγγελιών στον ΕΟΠΥΥ είτε φτάνουν με επιστολές, είτε φτάνουν με τα τηλέφωνα, είτε φτάνουν μέσω του 184, επωνύμων βέβαια, των επωνύμων καταγγελιών στην ομάδα διαχείρισης αυτή θα ηγείται ο κ. Νικόλης, ο κ. Νικόλης είναι άνευ και δεν δεχόμαστε τέτοιους, ζητάμε μόνο επώνυμες καταγγελίες, δεν εξετάζουμε τις ανώνυμες, άρα άνευ. Οι λύσεις που θα δίνονται στις επώνυμες καταγγελίες θα είναι οι αμεσότερες δυνατές.
Τέταρτον, ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες με την υπογραφή του Υπουργού της Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του κ. Ρέππα για τους 5.000 – 5.500 γιατρούς πόσοι είναι, 5.500 ή 5.000; 5.000 γιατρούς καινούργιους, οι συμβάσεις που θα κάνουμε θα είναι στοχευμένες σύμφωνα με τις ανάγκες ανά ειδικότητα και αριθμό κάθε γεωγραφικής περιοχής.
Θα δώσουμε έμφαση στις ειδικότητες των παιδιάτρων και των παθολόγων από την έλλειψη των οποίων πάσχουμε. Θα παλέψουμε και έχουμε βάλει τα σχετικά κριτήρια για να εισαχθούν στο σύστημα νέοι γιατροί αφού το ηλικιακό ποσοστό αφορά το 25% των 5.500 αυτών.
Ταυτοχρόνως, προκηρύσσει ο κ. Βουδούρης τώρα τις 348 θέσεις συμβασιούχων γιατρών στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ από τους οποίους θα τοποθετηθούν οικογενειακοί γιατροί πιλοτικά στις Μονάδες Υγείας της Νίκαιας, των Πατησίων και της Θεσσαλονίκης. Αυτοί είναι οι υπόλοιποι του ΙΚΑ, που δεν είχε πάρει το ΙΚΑ.
Ναι, βεβαίως, 5.500 γιατροί ήταν καθαρό, τα κριτήρια 25%, παθολόγοι – παιδίατροι κατά βάση. Και δεν είχαν καλυφθεί οι 348 συμβάσεις γιατρών από το ΙΚΑ, δεν είχε καλυφθεί από τον κ. Σπυρόπουλο αυτός ο αριθμός, θα τον καλύψει ο κ. Βουδούρης τώρα στο ΕΟΠΥΥ και απ’ αυτούς τους 348 θα τοποθετηθούν οικογενειακοί γιατροί πιλοτικά Νίκαια, Πατήσια και Θεσσαλονίκη.
Πέμπτον, αλλάζουμε, τροποποιούμε τον κανονισμό παροχής υπηρεσιών υγείας, το έχουμε ήδη ολοκληρώσει εδώ και 15 μέρες, δώσαμε το σχετικό κείμενο στην κα Δρέττα για τελικές παρατηρήσεις, είμαστε στη φάση της δημοσίευσης. Εδώ υπάρχουν μια σειρά από δράσεις που συμπληρώνονται γιατί ακούσαμε τα παράπονα των ασφαλισμένων και αναφέρομαι ειδικότερα.
Πρόβλεψη για δράσεις πρωτογενούς πρόληψης που αφορούν στη διακοπή του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλων.
Αναφέρομαι στη διόρθωση του πλαισίου που αφορά στη χορήγηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, π.χ. ταινίες σακχάρου με έμφαση στις περιπτώσεις σοβαρών και χρονίων νοσημάτων. Αναφερόμαστε στην αλλαγή που έγινε για την επέκταση της κάλυψης της χορήγησης προϊόντων ειδικής διατροφής.
Αναφέρομαι στην συμπλήρωση του πλαισίου που αφορά στη νοσηλεία στο εξωτερικό προκειμένου να καλύπτεται επαρκώς και σε μόνιμη βάση οι διαμένοντες εκτός της χώρας, καθώς και όσοι μεταφέρονται υποχρεωτικά σε ιδιωτικά κέντρα του εξωτερικού. Επίσης προβλέπεται και η βελτίωση της οδοντιατρικής κάλυψης και πέραν των δομών του ΕΟΠΥΥ.
Μια και αναφέρθηκα στα θέματα της νοσηλείας εκτός Ελλάδος, θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως από τη θέση αυτή για την αντιμετώπιση του μωρού των τεσσάρων μηνών από το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, το Διοικητή του «Ιπποκρατείου», τον κ. Χριστιανόπουλου που το πάλεψε πραγματικά, τον θεράποντα ιατρό και Διευθυντή της σχετικής μονάδας, τον κ. Τσικόπουλο, τον γιατρό που ξέρετε πόσο έχω συνεργαστεί μαζί του και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τον κ. Γάκη, το ΕΚΑΒ, πραγματικά.
Γιατί το ΕΚΑΒ λειτούργησε και εδώ με αυταπάρνηση και όλους τους συνεργάτες μου εδώ για τη βοήθειά τους και ειδικά θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην κάλυψη των αναγκών για το μωρό, τον κ. Ταμβακάκη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος, την κα Σοφία Στάικου – Σάλα που ευγενώς προσφέρθηκε και βοήθησε και την κα Μαριάνα Λάτση που επίσης ευγενώς προσφέρθηκε και βοήθησε και η οποία μας έχει βοηθήσει τόσο πολύ η κα Λάτση σε τόσα νοσοκομεία της πατρίδας μας.
Τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου, μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα οικονομικής στενότητος, αλλά και στενομυαλιάς, γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν είναι αρμόδιο για το Ταμείο αυτό, δεν εποπτεύει αυτό το Ταμείο.
Απλώς ό, τι αφορά γιατρούς η φορά της λογικής του μυαλού του κόσμου πηγαίνει σ’ εμάς. Και εμείς δεχόμαστε αυτή τη φορά της λογικής, εξ ου και εμείς είμαστε αυτοί που προτείναμε, όλοι οι κλάδοι υγείας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων να έρθουν στο Υπουργείο Υγείας, όπως ήταν πριν το 1996, όχι οι συντάξεις, αλλά οι κλάδοι υγείας.
Γιατί ένας πολίτης γιατί να καταλάβει ότι όταν αναφέρεσαι σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ, του ΙΚΑ παλιότερα δεν μιλάς για το Υπουργείο Υγείας. Καλώς δεν το καταλάβαινε αυτό ο πολίτης, γιατί ήταν παράλογο έτσι όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα. Γιατί ας πούμε ο Οίκος Ναύτου να μην είναι εδώ; Δεν λέω το ΝΑΤ, λέω ο Οίκος Ναύτου. Τώρα με την νομοθετική πρωτοβουλία την παρούσα αυτά όλα διορθώνονται.
Εμείς φερθήκαμε ως προς το πρόβλημα, όπως θα φερόμασταν σαν να ήμασταν αρμόδιοι. Τι θα έπρεπε να κάνει η ηγεσία του Ταμείου αυτού του αυτοδιαχειριζομένου; Αυτό που κάναμε εμείς όταν το πληροφορηθήκαμε, να το κάνανε την ίδια μέρα που ανέκυψε το πρόβλημα.
Ξέρετε ότι αναγκάζονται οι γονείς πολλές φορές και δημοσιοποιούν τα προβλήματά τους, γιατί δεν ανταποκρίνεται η Διοίκηση γρήγορα. Πριν από περίπου 20 μέρες, κ. Βουδούρη διορθώστε με, ο κ. Βουδούρης σιωπηλά ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχετικό από το Νομό Πέλλας, 7 μηνών παιδάκι, πόσο ήταν, με ακριβότερη επέμβαση και έφυγε το παιδάκι να βρει τη γιατρειά του χωρίς να απασχοληθεί η δημοσιότητα, κάναμε το χρέος μας.
Αν έκαναν το χρέος τους όλοι δεν θα χρειαζόταν η δημοσιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσουμε δηλαδή, κ. Υπουργέ, ότι δεν είχε φτάσει σ’ εσάς η επιστολή στις 14 Φεβρουαρίου, γιατί το θέμα το ξεκίνησα εγώ στις 16 του μηνός όταν μου στείλανε από το μεταμοσχευθέντων τρεις επιστολές. Μία ήταν προς εσάς, μία ήταν προς όλο το Κοινοβούλιο και μία ήταν προς τον Πρόεδρο …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Αλλά γιατί χρειαζόταν να φτάσει η επιστολή στον Υπουργό Υγείας από εσάς; Δεν έπρεπε το αρμόδιο Ταμείο από τη στιγμή που ανακύπτει ένα πρόβλημα, λέμε τα ίδια πράγματα, έπρεπε εσείς να κινητοποιηθείτε, να πάρουμε επιστολές, κινητοποιήθηκε όλο το γραφείο μου και τελικά κινητοποιήθηκα και εγώ, ο ΕΟΠΥΥ μπήκε στη μέση, κινήθηκε όλη Ελλάδα.
Εάν είχε κινηθεί το Ταμείο μόνο του όπως κινήθηκε ο κ. Βουδούρης, πριν από 20 μέρες για την Πέλλα και ρωτήστε τους Βουλευτές της περιοχής, τους ιθύνοντες νόες της περιοχής να δείτε αν σας λέω ψέματα, ή υπερβολές.
Γιατί στη μια περίπτωση ο κ. Βουδούρης κινήθηκε και στην άλλη ο άλλος δεν κινήθηκε; Γιατί «λέει» δεν έχω χρήματα. Βεβαίως δεν έχουμε πάντα χρήματα, αλλά υπάρχουν τόσοι δωρητές, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι. Το κάνεις θέμα σου; Το θέμα του άλλου; Έχει καλώς. Δεν το κάνεις θέμα σου; Αρκείσαι σε μια γραφειοκρατική απάντηση «δεν έχω λεφτά». Μα πρέπει να κάνουμε θέμα μας τα θέματα του άλλου.
Και κάνω ειδική αναφορά σε θέμα που δεν εποπτεύω, αλλά που κινητοποιήθηκα ως Έλληνας πολίτης γιατί πρέπει να κάνω το ίδιο και σε θέματα που εποπτεύω και πρέπει οι μηχανισμοί διαχείρισης των καταγγελιών, των επωνύμων καταγγελιών, ή των αιτημάτων που εγκαθιδρύουμε στον ΕΟΠΥΥ να είναι αυτοί που πρέπει να είναι για να μην χρειάζεται δημοσιογράφος, κανάλια και η οδύνη του γονιού. Γιατί για να φτάσει ο πατέρας και η μητέρα να κάνουν αυτή την κίνηση, είχαν βρει τοίχο.
Με μεγάλη αξιοπρέπεια, δηλαδή γονείς με παραδειγματική αξιοπρέπεια, δεν δέχτηκαν εράνους. Είπαν ότι ό, τι είναι να καλυφθεί δεχόμαστε μόνο αν το καλύπτει το Ταμείο. Γι' αυτή η κατάθεση των σχετικών χρημάτων έγιναν στο Ταμείο τους. Κάτι που θα έπρεπε να είχε μόνο του το Ταμείο, για να μην βρεθούν οι γονείς και στην οδύνη και στην ανάγκη της δημοσιότητας.
Αυτή ήταν αξιοπρεπείς άνθρωποι, δεν αισθάνθηκαν τιμή να βγαίνουν στα κανάλια και τους συγχαίρω γι' αυτή τους τη στάση. Επιχείρησα και τώρα και ο συνεργάτης μου είναι σε επαφή με το Νοσοκομείο, γιατί ο γονιός έχει κλειστό το τηλέφωνό του και σωστά, το παιδί είναι στο Νοσοκομείο του Λονδίνου, θα επικοινωνήσω μαζί τους μόλις τελειώσω γιατί τώρα άνοιξαν το τηλέφωνο. Οι άνθρωποι είναι εκεί από το Σάββατο το απόγευμα και εν πάση περιπτώσει εμείς κάναμε τη δουλειά μας κι αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνουν όλοι οι φορείς, όπως την έκανε ο κ. Βουδούρης για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα.
Εγώ κλείνω εδώ, είμαι πρόθυμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας όταν έρθει η ώρα. Θέλω να δώσω τον λόγο πριν δώσω τον λόγο στον κ. Βουδούρη για να εξειδικεύσει, στον κ. Μπόλαρη ο οποίος έχει ένα θέμα το οποίο είναι ανθρώπινο και τον παρακαλώ να εξαντλήσει το θέμα του.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, Υπουργέ. Σε σχέση με την απογραφή και την εξέλιξή της, την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.
Η απογραφή όπως ξέρετε ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα έχουν απογραφεί σε επίπεδο χώρας 85.000. Το λέω και το υπογραμμίζω πως η απογραφή τελειώνει στις 15 Μαρτίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπροστά μας έχουμε σχεδόν πλήρεις τέσσερις εβδομάδες και υπογραμμίζω ότι δεν θα μείνει κανείς χωρίς να απογραφεί και υπογραμμίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος συμπολίτης μας, ο οποίος δικαιούται του προνοιακού επιδόματος να το στερηθεί λόγω προθεσμιών, ή λόγω πίεσης που υπάρχει σε ένα, ή σε δυο προνοιακά Κέντρα των Δήμων.
Δημιουργήθηκε ένα θέμα την Παρασκευή στο Αιγάλεω. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή ο Δήμος Αιγάλεω έχει αναλάβει να καλύψει με τη Διεύθυνση Πρόνοιας 6 Δήμους από τη Δυτική Αττική. Υπήρξε ένα πρόβλημα έλλειψης συντονισμού μεταξύ των Δημοτικών Υπηρεσιών και ένα πρόβλημα επίσης έλλειψης συντονισμού σχετικά με την ανάληψη κόστους για το ποιος θα χρεωθεί τις αποστολές των βεβαιώσεων στους κατοίκους των 6 Δήμων.
Έχει λυθεί, υπήρξε παρέμβαση από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμαρχος ήρθε σε επικοινωνία με τον Υφυπουργό τον κ. Κουκουλόπουλο και το θέμα έχει λυθεί.
Την ίδια μέρα είχαμε επαφή με το Δήμο Αθήνας. Μιλήσαμε με τους αρμοδίους οι οποίοι επιβλέπουν από πλευράς του Δήμου Αθήνας τα σχετικά με την απογραφή. Μας είπαν ότι έχουν δώσει σχεδόν τα μισά έγγραφα, ότι το πρόβλημα το οποίο υπήρξε την Παρασκευή και σήμερα είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται και έχουμε ραντεβού να ξαναμιλήσουμε μαζί τους το μεσημέρι.
Στην πρόταση για το αν πρέπει να επαναλάβουμε το θέμα της ταχυδρομικής αποστολής όπως στην περίπτωση του Αιγάλεω, οι αρμόδιοι του Δήμου ήταν επιφυλακτικοί, είπαν ότι το διαχειρίζονται το πρόβλημα και ότι δεν χρειάζεται να μπούμε σε ταχυδρομική αποστολή.
Να σας πω ότι σε άλλες περιπτώσεις όπως στο Δήμο Θεσσαλονίκης η αποστολή έγινε ταχυδρομικά από την αρχή, χωρίς κανένα πρόβλημα γι' αυτό και βλέπετε ότι στη Θεσσαλονίκη που έχει επίσης μεγάλους αριθμούς δεν αντιμετωπίσαμε, δεν υπήρξε, δεν παρουσιάστηκε κανένα αντίστοιχο πρόβλημα.
Είναι απολύτως σαφές ότι κάνοντας μια παρέμβαση η οποία έχει χαρακτηριστικά διαρθρωτικής αλλαγής, δηλαδή δημιουργούμε για πρώτη φορά μια ενιαία λίστα ένα ενιαίο διαδραστικό ηλεκτρονικό Μητρώο, είναι σαφές από τη στιγμή που έχουμε συνέργειες, ότι θα υπάρχουν κάποια προβλήματα.
Το λέω αυτό, διότι με πολύ ευχέρεια κάποιοι στα τηλεοπτικά παράθυρα έκαναν υποδείξεις του στυλ «μπορούσαν αυτά να πάνε με e-mails» και τα λοιπά. Μα το ζήτημα είναι ότι μια σειρά από Δήμους δεν έχουν ηλεκτρονικά αρχεία. Είναι εύκολο κανείς να κάνει κριτική και να πει πως «γιατί δεν τα έστειλαν οι Δήμοι ηλεκτρονικά», αλλά εμείς σας υπογραμμίζουμε ότι πρώτον πολλοί δεν τα είχαν ηλεκτρονικά.
Και δεύτερον έχει μεγάλη σημασία ο δικαιούχος να προσέλθει στα ΚΕΠ με τα έγγραφα, για να ξέρουμε τι συμβαίνει από πίσω. Γιατί πολλές από τις Υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να δώσουν αυτά τα δικαιολογητικά τις βεβαιώσεις τις αποφάσεις με τις οποίες κάποιος κηρύχθηκε δικαιούχος, είναι οι Υπηρεσίες οι οποίες είχαν ενδογενή προβλήματα, τα οποία οδήγησαν στη λήψη επιδομάτων από μη δικαιούχους. ’ρα, το κρίσιμο είναι η αυτοπρόσωπη εμφάνιση.
Είμαστε βέβαιοι πως παρά τα δυο φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί δυσλειτουργίας, η απογραφή θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε για πρώτη φορά το ενιαίο Μητρώο, για να ξέρει το κράτος να ξέρει το Υπουργείο που πηγαίνουν τα χρήματα και θέλουμε να ξέρουμε πως τα χρήματα φτάνουν σε αυτούς που πράγματι τα δικαιούνται.
Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Θέλω να συμπληρώσω μερικά στοιχεία σε όσα ο κ. Υπουργός ανέφερε, προκειμένου να έχετε μια μεγαλύτερη γνώση σε σχέση πρώτον με τις επισκέψεις που ακούστηκαν για τους γιατρούς του ΙΚΑ το απόγευμα.
Δίνουμε 150 επισκέψεις των 10 ευρώ, δηλαδή όσο είναι και στους άλλους, όπου με αυτό πετυχαίνουμε να αυξήσουμε περίπου, βάζουμε δηλαδή στα απογευματινά ιατρεία άλλες περίπου 5,5 έως 6 χιλιάδες γιατρούς, που είναι γιατροί στο ΙΚΑ και οι οποίοι με αυτές τις δωρεάν επισκέψεις των ασφαλισμένων στο απόγευμα δηλαδή στα ιδιωτικά ιατρεία, προσθέτουν περίπου 1 εκατομμύριο επισκέψεις.
Αυτό το λέω, είναι ένας απλός πολλαπλασιασμός αν τον κάνετε κι έτσι αυξάνουμε και φτάνουμε στις 3 εκατομμύρια δωρεάν για τον ασφαλισμένο επισκέψεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, στις μονάδες και στα εξωτερικά ιατρεία κι αυτό γίνεται γιατί είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά παράπονα από ασφαλισμένους, ότι δε βρίσκουν γιατρούς, ότι δεν υπάρχουν βέβαια κάποιες ειδικότητες -το ανέλυσε ο κ. Υπουργός- κυρίως παθολόγοι και παιδίατροι.
Αυτό γίνεται στην επαρχία σε αρκετά σημαντικό βαθμό, για το λόγο αυτό λοιπόν πάμε και στις στοχευμένες πλέον προσλήψεις μέσω των προκηρύξεων, είτε στις 5,5 χιλιάδες θέσεις, είτε στις 348 που αυτές αφορούν 348 θέσεις που θα πάνε σε μονάδες πρώην ΙΚΑ νυν ΕΟΠΥΥ, με στόχο να βελτιώσουμε την αναμονή σε σχέση με κάποιες ειδικότητες που υπάρχουν στα ραντεβού.
Παράδειγμα, ας πούμε σε μία μονάδα υπάρχει μόνο ένας οφθαλμίατρος και η αναμονή είναι 45 μέρες κι εκεί προστίθεται άλλος ένας ή δύο, ανάλογα με τα πληθυσμιακά στοιχεία που καλύπτει η μονάδα, ώστε αυτό το ραντεβού των 45 ημερών να έρθει όσο το δυνατόν πιο κάτω.
Στην ομάδα διαχείρισης των καταγγελιών πρέπει να πούμε ότι δεχόμαστε καθημερινά αρκετές εκατοντάδες έγγραφες πλέον καταγγελίες και τηλεφωνικές, αλλά κυρίως και ηλεκτρονικές και είναι και έγγραφες σε χαρτιά. Οι περισσότερες βεβαίως αφορούν συμπεριφορές σε σχέση με τις επισκέψεις, δηλαδή έχω συμπληρώσει τα ραντεβού, επομένως δεν μπορώ να σε δω δωρεάν και χρειάζεται να πληρώσεις την επίσκεψη.
Μία άλλη επίσης αρνητική συμπεριφορά αφορούσε από την πλευρά τη δική μας, η οποία είχε γίνει βεβαίως προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και ήταν τα 50 ραντεβού όπως ξέρετε που είχαμε πει την εβδομάδα, το οποίο το αποσύραμε κι αυτό το κάναμε γιατί πολλοί γιατροί τη Δευτέρα ή την Τρίτη είχαν εξαντλήσει κατά τα λεγόμενά τους τον αριθμό των ραντεβού κι επομένως ο κόσμος αναγκαζόταν να πληρώνει.
Το αποσύραμε αυτό, αφού προσθέσαμε μία ηλεκτρονική δήλωση του ραντεβού που γίνεται για τον κάθε ασφαλισμένο κι έτσι ο Οργανισμός μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξέρει ο «Χ» γιατρός σε ποια φάση είναι και πόσα ραντεβού έχει εξαντλήσει. Θα μαζεύονται λοιπόν οι καταγγελίες, θα αξιολογούνται και βεβαίως όσες δείχνουν παράτυπες ή και παράνομες συμπεριφορές, όπως ανέφερε και ο κ. Υπουργός, με βάση τους νόμους που έχουμε στη διάθεσή μας, θα επιβάλλονται σε πολύ σύντομο χρόνο οι κυρώσεις που πρέπει να υπάρξουν.
Στις αλλαγές που αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός σε σχέση με τον κανονισμό παροχών, που πράγματι εκεί χρειάστηκε μετά από ένα ενάμισι μήνα εφαρμογή και αφού είδαμε στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα όσα στο χαρτί σχεδιάζονται είναι πολύ πιο διαφορετικά σε σχέση με αυτό που ισχύει καθημερινά.
Υπάρχουν και αρκετές άλλες αλλαγές, όπου μπορεί ο κ. Σουλιώτης να αναφερθεί, μία επίσης πολύ σημαντική και στην οποία έχει αναφερθεί ο κ. Υπουργός πρόσφατα στη Βουλή σε σχέση με τα παιδιά με τις ειδικές ανάγκες, που αλλάζουμε εκεί πέρα και εξακολουθεί να συνεχίζεται και μετά τα 18 η παροχή θεραπειών, που είναι πολύ σημαντικό κι είναι ένα αίτημα που μπαίνει από χιλιάδες οικογένειες και πραγματικά εδώ είναι μία εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα θετική.
Και θα ήθελα να πω, για να απαντήσουμε και στις ερωτήσεις, ότι στον ΕΟΠΥΥ πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη, δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει, είναι και δράσεις τις οποίες πρέπει να βελτιώσουμε, πρέπει και μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να μάθει ο κόσμος τον ΕΟΠΥΥ.
Δηλαδή να μάθει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του, να μάθει τι μπορούμε να προσφέρουμε και βέβαια επιπλέον να ξέρει ότι είμαστε και ανοιχτοί στην οποιαδήποτε πρόταση που έχει να κάνει με τη βελτίωση της λειτουργίας μας, ή σε μια πρόταση βελτίωσης, αλλά ακόμη και σε διορθωτικές κινήσεις οι οποίες σας είπα αλλιώς σχεδιάζονται στα χαρτιά κι αλλιώς εφαρμόζονται στην πράξη.
Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολύ ωραία, υπάρχουν άλλες ερωτήσεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να μας δώσει ο κ. Βουδούρης μια εικόνα τι προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ σήμερα, δηλαδή πόσοι γιατροί είναι, τι έχει αλλάξει στο καθεστώς σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση συγκριτικά με το ΙΚΑ. Έτσι απλά, γιατί έχει γίνει το κεφάλι μας καζάνι πια. Δηλαδή πόσοι γιατροί είναι αυτή τη στιγμή; Είναι τόσοι, τόσοι, τόσοι.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Να σας πω, έχουν μεταφερθεί με τον 3918 το νόμο όπως ξέρετε του ΕΟΠΥΥ αυτοδίκαια από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ οι 6 χιλιάδες γιατροί, οι οποίοι υπηρετούν στις μονάδες του πρώην ΙΚΑ, τις στεγασμένες λέω, για να καταλαβαίνουμε τη διαφορά.
Έχουν προσληφθεί με την παράταση της σύμβασης που έγινε με την πράξη του νομοθετικού περιεχομένου, 5 χιλιάδες γιατροί, οι οποίοι υπηρετούν στα ιατρεία τους και είναι από το πρωί μέχρι τις βραδινές ώρες, δηλαδή ότι ωράριο δηλώσει ο καθένας. Έχουμε επομένως 11 χιλιάδες γιατρούς και προσθέτουμε αυτή τη στιγμή άλλες 6 χιλιάδες που είναι οι γιατροί που θα πάρουν τις 150 επισκέψεις του ΙΚΑ και αυτομάτως έχουμε φτάσει όπως καταλαβαίνετε στις 16-17 χιλιάδες.
Σε αυτούς τους γιατρούς πρέπει να προσθέσουμε έναν αριθμό που υπάρχει μέσα στα κέντρα υγείας, με τα οποία συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ και στα αγροτικά ιατρεία και στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθούν άλλες 5 χιλιάδες θέσεις ιατρών που θα είναι όλες αυτές, δηλαδή οι 5 οι καινούριες και οι 5 που θα προκηρυχθούν, είναι συμβάσεις έργου διάρκειας δύο ετών.
Επιπλέον, ο κ. Υπουργός Υγείας έχει την πρόθεση να παρατείνει τις συμβάσεις των γιατρών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή με την πράξη του νομοθετικού περιεχομένου, καθώς και των 1500 12μηνιτών που είναι στο ΙΚΑ, που σημαίνει ότι πολύ σύντομα σε μέρες δηλαδή θα έχουμε έναν αριθμό περίπου 20 χιλιάδων γιατρών, οι οποίοι θα υπηρετούν για τον ΕΟΠΥΥ κι αυτοί θα είναι συμβεβλημένοι.
Υπάρχει κι ένας μεγάλος επίσης αριθμός γιατρών όπως ξέρετε, οι πιστοποιημένοι που λέγονται, δηλαδή μη συμβεβλημένοι, οι οποίοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ιδιώτες γιατροί οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις ελεύθερα και όπως είπε ο κ. Υπουργός αυτό κρίνεται καθημερινά κι εφόσον βλέπουμε ότι κινούνται μέσα στα πλαίσια των κανόνων που έχει βάλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως των κανόνων της επιστήμης και της δεοντολογίας, αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ένα μικρό σχόλιο να κάνω. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους Συλλόγους Ασθενών, γιατί όλο αυτό το διάστημα που εφαρμόζουμε το νέο κανονισμό και συζήτησαν μαζί μας για τη βελτίωσή του, ήταν με μία λογική όχι αμιγώς διεκδικητική, αν και σε κάποια θέματα όντως υπήρχαν διεκδικήσεις και είδαμε ότι είναι λογικές και τεκμηριωμένες και ικανοποιήσαμε τα σχετικά αιτήματα.
Πρέπει να πω ότι σε κάποια πράγματα ήρθαν και μας υπέδειξαν και περιορισμούς των παροχών, δηλαδή πράγματα που δε θα τα χρειαστούν ποτέ και μας είπαν ότι αυτό δε χρειάζεται. Ας πούμε η διεύρυνση του δικαιώματος της ειδικής αγωγής σε παιδιά με σοβαρά κινητικά προβλήματα πάνω από τα 18, με τη λογική ότι στα 18 δε σταματά να υπάρχει ένα πρόβλημα, συνοδεύτηκε από μία υπόδειξη δική τους ότι δε χρειάζεται να είναι 900 ευρώ η αποζημίωση το μήνα, 700 είναι αρκετά.
Επίσης, για την αντλία της έγχυσης της ινσουλίνης, οι διαβητικοί μας είπαν ότι αυτή πρέπει να αλλάζει κάθε πέντε χρόνια κι εμείς είχαμε εγκρίνει την αλλαγή. Είναι μια πολύ υψηλού κόστους συσκευή, αλλά μας έβαλαν οι ίδιοι περιορισμό της τάξης των πέντε ετών, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Οι διαβητικοί τύπου ένα δεν έχουν πλέον συμμετοχή στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, που είναι σημαντικό, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία πλέον θα λαμβάνουν όλα αυτά τα είδη που είχαν συνηθίσει από τα ταμεία τους για την κάλυψη της καθημερινότητάς τους, που είναι όπως γνωρίζουμε επιβαρυμένη και οικονομικά.
Υπάρχουν καθετήρες και μια σειρά από άλλα είδη υγειονομικά, που δεν είχαν περικοπεί στη βάση ξέρετε ενός οικονομικού μέτρου και κρίθηκαν από τα τέσσερα ταμεία ότι είναι κάποιες περιοχές του κανονισμού παροχών που μπορούσαν να υποστούν μια μείωση.
Επίσης, επειδή υπήρχε ένα πλαφόν στα επιθέματα και σε κάποια άλλα υλικά, το οποίο περιόριζε την υψηλότερη δαπάνη αλλά δεν έβαζε κανένα άλλο περιορισμό ως προς τις ποσότητες, διαπιστώσαμε ήδη μια αντανακλαστική αντίδραση της αγοράς που ερχόταν κάποιος με ένα επίθεμα που έκανε 100 ευρώ και ζητούσε 300. Τώρα εμείς βάλαμε έναν περιορισμό στο ποσό, αλλά και συγκεκριμένο προσδιορισμό στις ποσότητες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα καρτέλ που οδηγούν πάντα τη δαπάνη στο ανώτατο σημείο.
Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα. Σας θυμίζω ότι για να νοσηλευτεί κάποιος σε οποιοδήποτε νοσοκομείο το σύστημά μας προϋπέθετε ότι υπάρχει κάποιος συγγενής διαθέσιμος που θα πάρει το βιβλιάριό του, θα πάει στα κεντρικά του ταμείου, θα περιμένει σε μια ουρά τεράστια, για να γίνει η εισαγωγή. Πλέον αυτή η ευθύνη μετατοπίστηκε στα νοσοκομεία, που ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα και μας ενημερώνουν σε real time ηλεκτρονικά.
Έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ η ζωή του ασφαλισμένου σε αυτά τα θέματα, το εισιτήριο είναι ηλεκτρονικό πλέον και γίνεται με ευθύνη της κλινικής ή του νοσοκομείου που νοσηλεύει κι όχι του ασφαλισμένου ή του συγγενή του, που δεν είναι πάντα διαθέσιμος.
Έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις, πρέπει να σας πω ότι διευρύναμε τη χορήγηση και το είπε πριν και ο Υπουργός των σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε αυτούς που έχουν σύνδρομο καρκινικής καχεξίας, όπου και οι καρκινοπαθείς αλλά και ο Σύλλογος των Ογκολόγων μας έστειλε επαρκέστατη τεκμηρίωση από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι αυτό το πράγμα οδηγεί και σε οικονομία, πέρα από βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Και συμπληρώσαμε και το πλαίσιο της νοσηλείας στο εξωτερικό, διότι ξέρετε, είναι και οι μόνιμα διαμένοντες στο εξωτερικό, είναι και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, που έπρεπε να τους καλύψουμε, που δεν ήταν παράλειψη αλλά θεωρήσαμε ότι είναι καλό να το επαναλάβουμε και στο δικό μας κανονισμό παροχών, για να μην υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής, που και βέβαια ήταν άλλων Υπουργείων.
Ξέρετε, ο οργανισμός και ο κανονισμός παροχών δεν είναι κάτι στατικό και σε αυτό το οποίο τώρα βελτιώνουμε ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις διορθωτικές. Είναι κάτι που το συζητάμε με τους Συλλόγους των ασθενών, με τους ίδιους τους πάσχοντες, με τους γιατρούς τους και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική παραπομπή για εξετάσεις σε συνδυασμό με το δικαίωμα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ -γιατί κάποιος θέλω να αναφερθεί σε αυτό- 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα μπορούν να κάνουν την εξέτασή τους άμεσα, χωρίς να περιμένουν ούτε να περιφέρονται από εργαστήριο σε εργαστήριο και κυρίως χωρίς να πληρώνουν οι ίδιοι την πράξη και να πηγαίνουν μετά στο ΙΚΑ να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μετά από τρεις και τέσσερις μήνες.
Αυτό το δικαίωμα που δόθηκε έχει ένα κόστος και το κόστος αυτό εμείς το μετατοπίσαμε στα εργαστήρια, από τα οποία παίρνουμε για πρώτη φορά rebate 10% έως 20%. Δηλαδή γίνονται παρεμβάσεις και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η δουλειά είναι μια δυναμική δουλειά, που θα εξελίσσεται συνεχώς, διότι όσο βλέπουμε προβλήματα θα τα λύνουμε.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Η κατάργηση του πλαφόν κι αυτή είναι στα πλαίσια της βελτίωσης της παροχής και της πρόσβασης του κάθε ασφαλισμένου στο εργαστήριο της γειτονιάς του ή της επιθυμίας του.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Το 15% αφορά σε αυτούς που πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και για τις ομάδες των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την επιβάρυνση σας θυμίζω και το έχουμε και εγγράφως δώσει και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ως οδηγία, όποιος απευθυνθεί για εξετάσεις είτε στις υποδομές του ΕΟΠΥΥ είτε στα δημόσια νοσοκομεία, δεν καταβάλλει τη δαπάνη, όλη η δαπάνη αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι εξετάσεις που γίνονται, να το ξαναπώ, στα δημόσια νοσοκομεία, δεν επιβαρύνουν με συμμετοχή τον ασφαλισμένο. Το 15% είναι μία μέση ποσοστιαία επιβάρυνση που προέκυψε από τη μηδενική που είχαν κάποιοι ασφαλιστικοί φορείς, μέχρι την επιβάρυνση του 25% που είχε ας πούμε ο ΟΠΑΔ για τα έμμεσα μέλη ή ο ΟΑΕΕ για όλους τους ασφαλισμένους. Είναι μια μέση επιβάρυνση που θεωρούμε ότι είναι εύλογη.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Αν θέλετε, επειδή ο κ. Νικόλης, και όλοι μας βέβαια, αλλά ασχολείται κυρίως και λόγω εξειδίκευση που έχει, είναι νομικός, αυτά που μας κάνουν εμάς εντύπωση σε σχέση με τα νούμερα που δημιουργούν καθημερινά κάποιοι γιατροί, είναι εκείνα τα στοιχεία που μας αναγκάζουν βεβαίως να ψάχνουμε, γιατί θα σας πει και ο ίδιος τώρα τι ψάχνουμε, ο κάθε γιατρός πλέον έχει μια ατομική καρτέλα στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας συνταγών, η οποία καρτέλα στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία για τον ίδιο, για το φάρμακο που γράφει, για τα πληθυσμιακά στοιχεία που καλύπτει και για την περιοχή.
Υπάρχει λοιπόν επίσης στις προθέσεις μας να κάνουμε μια συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ώστε να δίνουμε στοιχεία να γίνονται αναλύσεις, που αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ αντικειμενική πλέον η όποια ανακοίνωσης, προφυλασσόμενων βεβαίως των προσωπικών δεδομένων και τα οποία δε θα βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Κ. ΝΙΚΟΛΗΣ: Ήθελα να πω ότι ήδη ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και έγινε νόμος, η διάταξη η οποία δίνει το δικαίωμα στο Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση των κανόνων συνταγογραφίας, ν’ αφαιρεί το συνταγολόγιο από το γιατρό ο οποίος έχει παραβεί αυτούς τους κανόνες μέχρι δυο χρόνια.
Σπεύδω να διευκρινίσω τα εξής: Πρώτον, ότι θα τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα, κανέναν δε θεωρούμε ένοχο εκ προοιμίου, ταυτόχρονα όμως θέλω να δώσω και το μήνυμα ότι κανένας γιατρός σχετικά με τη συνταγογραφία του δεν είναι εκτός ελέγχου.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι σε θέση να εξετάζει όλες τις συνταγές, το κάνει, υπάρχει μια Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η οποία ακριβώς εξετάζει τις συνταγές, βλέπει εάν οι συνταγές αυτές εμπίπτουν σε παραβάσεις οι οποίες προβλέπονται από Προεδρικό Διάταγμα, από νόμους, από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και διαβιβάζει τα αποτελέσματά της στον Πρόεδρο ή στο νόμιμο αντικαταστάτη του ο οποίος σύμφωνα με τη διάταξη, καλεί σε 5 μέρες το γιατρό, του θέτει υπ' όψιν ποιες είναι οι παραβάσεις κατά το πόρισμα της Επιτροπής να δώσει εξηγήσεις.
Εφ' όσον σε μεταγενέστερο στάδιο οι εξηγήσεις δε θεωρηθούν επαρκείς, ο Πρόεδρος ή ο νόμιμος αντικαταστάτης του έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αυτό το μέτρο της αφαίρεσης του συνταγολογίου το οποίο είναι άμεσο και είναι ανεξάρτητο από τυχόν άλλες πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις. Θα είμαστε σε επαφή, η Επιτροπή έχει ξεκινήσει όπως σας είπα, το έργο της, εντός των προσεχών ημερών θα σταλούν οι πρώτες κλήσεις για έγγραφες εξηγήσεις και με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητος, θα κάνει ο καθένας τη δουλειά του σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Σουλιώτης για τις συναντήσεις με τους ασθενείς, με τους Συλλόγους ασθενών οι οποίες ήταν θετικές, θα ήθελα ν α ρωτήσω το εξής.
Είχε έρθει μια καταγγελία στις εφημερίδες από το Σύλλογο Ασθενών με κυστική ίνωση, όπου μας έλεγαν ότι υπάρχει ένα αντιβιοτικό αναντικατάστατο που κάνει 4.000 ευρώ το μήνα η θεραπεία με αυτό κι έχει βγει από τη συνταγογράφηση και υπάρχει ένα αδιέξοδο στους ασθενείς.
Αυτό, αν και καταλαβαίνω ότι είναι ειδικό θέμα, έχει αντιμετωπισθεί;
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου χορηγούνται αυτά τα φάρμακα όπου κρίνεται απαραίτητο και υπάρχει το σχετικό αίτημα.
Κ. ΝΙΚΟΛΗΣ: Δώσαμε εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο γιατί δε μπορεί να προβλέψει κανείς τα πάντα.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Αυτό δεν είναι κάτι δηλαδή που πρέπει να υπάρχει στις προθήκες των φαρμακείων, διότι καταλαβαίνετε ότι δε θα περιοριστεί τελικά μόνο στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θ’ αρχίσει και ο αγροτικός γιατρός και θα το γράφει.
κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω εάν σε αυτό τον εφαρμοστικό νόμο για το μνημόνιο που καταθέσατε σήμερα, ή σε κάποιο επόμενο θα υπάρχει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα είτε περικοπή προνοιακών επιδομάτων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σαφές πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, άλλωστε απαντήσαμε σε προηγούμενες αιτιάσεις ενός κεντρικού δελτίου ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα που έλεγε ότι εμείς δήθεν μειώνουμε την ασφαλιστική δαπάνη αυξάνοντας τη δαπάνη του ασφαλισμένου, πως ό,τι ήταν σχετικό, είχε γίνει προ καιρού, που δεν υπήρχε όμως αύξηση, υπήρχε αλλαγή του τρόπου συμμετοχής όπου υπήρχε συμμετοχή, ανά κατηγορία φαρμάκων, έτσι ήταν, σε κάθε ένα φάρμακο έτσι έγινε. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο καινούργιο και απορώ πώς έχει γίνει και αυτή η συζήτηση, σας το διαψεύδω κατηγορηματικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να ρωτήσω πώς προέκυψε αυτό με τις συμμετοχές; Και η πρόταση του Προέδρου του ΕΟΦ είναι και το μνημόνιο το αναφέρει αν δεν κάνω λάθος κιόλας..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο μνημόνιο συμπεριλαμβάνεται κάτι που ήδη έχει ολοκληρωθεί. Εννοώ για την αλλαγή από θεραπευτικές κατηγορίες σε φάρμακο. Αυτό έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί, εσείς είστε ενήμερη, δεν έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό του κομμάτι για να παράξει αποτελέσματα. και είναι από αυτή την κατηγορία των θεμάτων που σας είπα στην αρχή, που ναι μεν έχουν ρυθμιστεί, αλλά επειδή δεν είναι ολοκληρωμένη ενέργεια και τυπικά, η Επιτροπή επέμενε να μπει μέσα στο σχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών, έχετε κάποια στοιχεία για το αν εφαρμόζεται, έχουν επιβληθεί κυρώσεις το τελευταίο διάστημα; Ακούμε για Συλλόγους που επιβάλλουν κυρώσεις σε φαρμακοποιούς που άνοιξαν τις ώρες που είχαν δηλώσει. Τι γίνεται ακριβώς μ’ αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει σε σχέση με την ενημέρωση που έχουμε μια ηρεμία ως προς το θέμα το οποίο και αυτό επανέρχεται στο σχέδιο νόμου που σήμερα καταθέτουμε, επανέρχεται εκείνη η διάταξη η οποία είχε απορριφθεί, διατυπωμένη μαζί με όλη τη ρύθμιση από τον προηγούμενο νόμο. Δηλαδή ενιαιοποιήσαμε τη ρύθμιση για να μην υπάρχουν κατεργαριές στην επικοινωνία, να λένε ότι κάτι θέλουμε να καταργήσουμε ενώ εμείς δεν το καταργούμε, ενιαιοποιήσαμε τις διατάξεις και δεν έχουμε πληροφόρηση για ένταση στην εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια φαρμακοποιός στην Καρδίτσα που της επέβαλλε ο Φαρμακευτικό Σύλλογος πρόστιμο 80.000 ευρώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα αυτά θα τα δούμε στην κατεύθυνση όχι μόνο της απελευθέρωσης που έχει γίνει, της εφαρμογής της απελευθέρωσης στην πράξη.
Μόλις περάσει και αυτή η διάταξη τις επόμενες ημέρες, εμείς θα καλέσουμε τους φαρμακοποιούς και τις περιφέρειες, να έχουμε ενημέρωση πόσα φαρμακεία ανοίγουν αξιοποιώντας το ελεύθερο ωράριο σε όλη τη χώρα. Ας πούμε στη Θεσσαλονίκη που ήταν η μεγάλη ένταση, που προκάλεσε και την παρέμβασή μας, τα φαρμακεία άνοιξαν, λύθηκε το πρόβλημα. Αλλά θέλει αγώνα για να φτάσεις κάτω-κάτω.
Ο έλεγχος ο πρώτος που θα γίνει, θα ζητήσω από τα φαρμακεία που θέλουν ν’ ανοίξουν και για κάποιο λόγο κάπου δεν ανοίγουν, το λόγο. Να μου στείλουν επιστολή εμένα. Αυτό, όμως, είναι ενέργειες των επόμενων ημερών.
Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Να ρωτήσω κάτι τον κ. Βουδούρη για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Ποιος ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με το σχεδιασμό σας όταν ξεκινούσε ο ΕΟΠΥΥ, ποιος είναι σήμερα, γιατί νομίζω ότι είναι μειωμένος, έχει «κουρευτεί», έχει εγκριθεί από την τρόικα αυτός ο προϋπολογισμός; Και μια διευκρίνιση Υπουργέ για τη δραστική ουσία: Είπατε ότι η δραστική ήταν στο πρώτο μνημόνιο του 2010. Απ’ ό,τι κατάλαβα, εσείς κάνατε κάποιες προσπάθειες για να μην περάσει η δραστική ουσία;
Δηλαδή είπατε ότι ήταν η δεύτερη πολιτικής μας, εμείς ήμασταν επικεντρωμένοι στο νόμο, στην υπερσυνταγογράφηση και θέλαμε να αποφύγουμε τη δραστική. Αυτό, κατάλαβα σωστά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν του πρώτου Μνημονίου η δραστική. Εμείς δεν την εφαρμόσαμε στα ασφαλιστικά Ταμεία, την εφαρμόσαμε στα νοσοκομεία μόνο, εξηγήσαμε και τους λόγους και τώρα αναφέρονταν κα Σπαγαδώρου πρώτο μέτρο μέσα στα πολλά.
Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Πού σημαίνει ότι δεν πέτυχαν κάποια άλλα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι. Ήταν πρώτο μέτρο κατά την πρότασή τους, το αξιολογούν αλλιώς απ’ ό, τι το αξιολογούμε εμείς. Εμείς δεν το αξιολογούμε ως το επαρκέστερο. Εάν παρακολουθούσε κανείς ποια μείωση δαπάνης θα είχαμε αν εφαρμόζαμε όλα τα μέτρα για το 2012 θα φτάναμε στο 1,5 δισ.. Εμείς χρειαζόμαστε 1 δισ., αλλά εξοπλίζουμε τη νομοθεσία, ούτως ώστε να μην χρειαζόμαστε παρεμβάσεις εάν κάτι δεν πάει καλά.
Και θα σας ενημερώσουμε για την πορεία της δαπάνης, αφού και εμείς το κουβεντιάσουμε σήμερα για να μην κάνουμε επιπόλαιες ενημερώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως μέχρι την έκδοση Υπουργικής Απόφασης οι γιατροί συνταγογραφούσαν όπως πριν, δεν αλλάζει τίποτα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κανονικά. Και τώρα δεν αλλάζει.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Για τον προϋπολογισμό να της απαντήσουμε της κας Σπαγγαδώρου. Κυρία Σπαγγαδώρου όπως γνωρίζετε στις αρχές του καλοκαιριού είχαν ακουστεί κάποια νούμερα τα οποία βεβαίως αναφερόντουσαν περίπου στα 8 δις που μπορεί να ήταν τα έσοδα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Αυτό είχε βγει από το στοιχείο το ότι όπως υπολογιζόταν μπαίνανε από τα Μητρώα που ήταν εγγεγραμμένοι οι ασφαλισμένοι όλο το σύνολο που φερόντουσαν μέσα σε ένα Μητρώο. Όπως ξέρετε όμως πολύ καλά υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι οφείλουν, δηλαδή στον ΟΑΕ παραδείγματος χάρη είναι 300.000-350.000 οφειλέτες που αυτοί στερούνται των παροχών υγείας, το ίδιο και στο ΙΚΑ.
’ρα τα πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε προέκυψαν από τις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών που είχαμε στους τέσσερις οργανισμούς. Αυτές έφτασαν, αυτό ήταν μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει εγκριθεί, έχει φτάσει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι γνωστή και στην Τρόικα, φτάνει περίπου τα 6 δισεκατομμύρια.
Τώρα βέβαια θα γίνει ξανά μια μικρή αναπροσαρμογή σε σχέση με το καινούργιο μνημόνιο για να μειωθούν περισσότερο οι δαπάνες στο φάρμακο. Και βέβαια τα έξοδα ξεπερνούσαν κατά τι τα έξι δισεκατομμύρια, ήταν περίπου 6.180.000.000,00 ευρώ. Και εκεί βεβαίως υπήρχε η εξήγηση που πως θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ρευστών από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε τι σχετικό έχει συζητηθεί. Εγώ το διαχειρίζομαι σε πολιτικό επίπεδο με κριτήριο, ότι δεν είμαι γιατρός, αλλά και αν ήμουν, πέραν των προσωπικών μου αντιλήψεων θα έπρεπε να βασίζομαι στη γνώμη, όπως ο νόμος ορίζει και η λογική επιτάσσει του ΕΟΦ. Για ό, τι υπερασπίζομαι, στηρίζομαι στις αποφάσεις του ΕΟΦ.
Φωνές από εδώ, φωνές από εκεί, μπορεί και να ακούγονται. Θα σας πως, κα Αλεξίου, ότι όταν είχε αποκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο με τις δραματικές επενέργειες στις εγκύους ενός φαρμάκου που υποτίθεται ότι είχε βγει για το καλό τους και για την καλύτερη κύηση, ευρίσκονταν φωνές, κα Αλεξίου, μέσα από την Επιστήμη στο δικαστήριο που δίκαζε που έλεγαν, ότι όχι μια χαρά είναι το φάρμακο.
Και τώρα που υπάρχουν τα γενόσημα και η δραστική ουσία που έρχεται από τις Ινδίες συντρίβοντας τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια της Δύσης, υπάρχουν φωνές, κα Αλεξίου, μέσα από τον επιστημονικό χώρο που λένε όχι στις Ινδίες, διότι είναι μία χώρα που δεν μπορεί να παράξει καλά φάρμακα.
Οι φωνές είναι φωνές. Εγώ δεν ακούω φωνές και το χρησιμοποιώ αυτό το επιχείρημα και για τα πολιτικά μου, ούτε μιλώ με την ιστορία, κα Αλεξίου, εγώ μιλώ με τον ΕΟΦ. Και ο ΕΟΦ διατείνεται ότι οι αποφάσεις του που λαμβάνονται είναι κατόπιν επιστημονικών ερευνών. Εάν κάποιος από εδώ, ή κάποιος οποιοσδήποτε, θέλει να ακούει φωνές, αυτές τις φωνές ας τις ακούει μόνος του. Η υπεύθυνη ελληνική πολιτεία δεν ακούει φωνές. Και απευθύνομαι σε κάποιες φωνούλες που ξεπετάγονται στα κανάλια, εμείς έχουμε πολύ κομψούς τρόπους και τακτ όταν αναφερόμαστε στα επιχειρήματά τους, λέγοντας τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρώπη, ποιες είναι οι υποχρεώσεις της χώρας, τι κάνουμε στην Ελλάδα.
Επειδή, όμως, έχουμε τακτ στις σχετικές αναφορές, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν γιατί τα επιχειρήματά τους είναι απίστευτα, γέμισαν οι εντατικές, λέει, από τα γενόσημα και αυτοί είναι γιατροί τώρα με πτυχία κλ.π.
Επειδή εμείς έχουμε τακτ και αυτοί δεν έχουν μην εκλάβουν το τακτ ως αδυναμία. Μην εκλαμβάνουν το τακτ ως αδυναμία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς σήμερα, αλλά περιοριζόμαστε στο εξής. Πρώτον, την ώρα που ανακοινώνετε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΙΚΑ να δέχονται και στα ιατρεία τους χθες είδα στο διαδίκτυο μία εγκύκλιο ή οδηγία, δεν ξέρω τι είναι, που λέει οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν θα συνταγογραφούν για να έχουμε μειωμένη δαπάνη.
Δεύτερον, είναι κάποιος σε ένα νοσοκομείο, λ.χ. στην Πολυκλινική και χρειάζεται να κάνει αξονική τομογραφία ή μαγνητική που δεν έχει, πηγαίνει και αναγκάζεται να το πληρώσει από την τσέπη του. Τι θα γίνουν αυτές οι περιπτώσεις, θα ρυθμιστούν;
Και τρίτον, δεν είμαι δικηγόρος, απλά μεταφέρω καταστάσεις αρρώστων. Αναγκάζεται κάποιος, φτάνει έκτακτα σε ένα νοσοκομείο, δεν μπαίνει μέσα, του λένε, πλήρωσε και πήγαινε να τα πάρεις από το ταμείο. Τι θα γίνει, θα το ρυθμίστε αυτό;
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Κατ’ αρχήν για τους ειδικευόμενους. Όπως γνωρίζετε όλοι σας τα νοσοκομεία βρίσκονται σε μια προσπάθεια ένταξής τους σταδιακά στη δημιουργία θέσεων, κωδικών, δηλαδή να μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε στείλει σε όλα τα νοσοκομεία το κοινό συνταγολόγιο, έχει χρεωθεί στους διοικητές, οι οποίοι το διανείμουν σε γιατρούς υπεύθυνα προκειμένου να συνταγογραφούν για τους πολίτες όταν αυτό χρειάζεται.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό αν επεκταθεί και στους ειδικευόμενους δεν θα υπάρξει έλεγχος. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί ένα μέτρο, το οποίο αυτή της στιγμή χρειάζεται να βρίσκεται υπό έλεγχο, δηλαδή η συνταγογράφηση. Εξάλλου και από τη νομοθεσία ο ειδικευόμενος είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται κάτω από την κάλυψη τη συνεχή του Επιμελητού του ή του Διευθυντού του.
Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαιρεθεί ένας κλάδος, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται προκειμένου να αποκτήσει στο μέλλον την ικανότητα της ειδικότητας την οποίαν υπηρετεί.
Τώρα για τις εξετάσεις που λέτε ότι χρειάζεται να γίνουν σε μερικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Αυτό το καλύπτει βεβαίως το ταμείο 100%, θα καλύπτονται μέσα από τα μελλοντικά ΚΕΝ όπως θα εφαρμοστούν και βέβαια αυτός ο σχεδιασμός της κάλυψης με σύγχρονη τεχνολογία των νοσοκομείων δεν ανήκει στον ΕΟΠΥΥ, είναι στο Υπουργείο Υγείας και δεν μπορώ εγώ να πω, αν θα πρέπει ας πούμε η «Πολυκλινική» να έχει μαγνήτη ή όχι. Αυτό είναι η απάντηση στην ερώτηση σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’μα δεν έχει όμως μαγνήτη η «Πολυκλινική» λ.χ. αναγκάζομαι εγώ να πληρώσω 100% και πόσο θα πάρω μετά;
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Όχι εσείς δεν θα πληρώστε. Πληρώνει το Ταμείο, δεν πληρώνετε εσείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ΚΕΝ, σου λέω αύριο το πρωί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μίλησε ο συνεργάτης μου με την κα Κεχαγιά, το παιδί είναι εντάξει, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, τώρα θα μιλήσω και εγώ για την πλήρη ενημέρωσή σας ως προς στο θέμα. Ευχαριστούμε.