Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε.

08/02/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τετάρτη,8 Φεβρουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ.


ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Χθες το πρωί διάβαζα τέτοια ώρα, ένα κομματάκι από το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα νέα ότι στα 2, 8 δις. μειωμένη κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι κλείδωσε η φαρμακευτική δαπάνη. Μου τηλεφωνεί κάποια στιγμή ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος και μου λέει θέλω να κάνω παρέμβαση για αυτό το θέμα, δεν είναι έτσι τα στοιχεία. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, τι κάνετε;

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δόξα τω Θεώ καλά εδώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγγνώμη που διακόπτω τη ροή του προγράμματος σας, αλλά θέλω να κάνω μία διευκρίνιση. Το 2010 και το 2011 συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε με δική μας παρέμβαση και με αιματηρούς αγώνες 1δισ. 750.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Από πόσα σε πόσα κύριε Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από 5 δισ. 500 εκατ. με 5.600.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Από 5 δισ. 600 εκατ. που δαπανούσαμε για φάρμακα το πήγατε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πήγαμε στα 3.750, 3.800 το 2011 όπως κλείσαμε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: 3δισ. 800, μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά για να φτάσουμε στο 3.800 αυτό έπρεπε να βάλουμε ξαφνικά στο τέλος της χρονιάς μία επιστροφή, υποχρεωτική επιστροφή από τις εταιρείες το κράτος της τάξεως των 260 εκατ. Αυτό σήμανε ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν υψηλότερη, αλλά ζητώντας αυτά τα λεφτά πίσω και παίρνοντας αυτά τα λεφτά πίσω την κατεβάσαμε εκεί. ’ρα, συνταγογραφήθηκαν περισσότερα φάρμακα από αυτά που είχαμε στοχεύσει και ο στόχος για φέτος για το 2012 είναι 800 κάτω.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δηλαδή πάλι ξέφυγε πέρσυ, πάλι ξέφυγε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάλι ξέφυγε αλλά με αυτό τον τρόπο, δηλαδή γράφανε συνταγογραφούσαν οι γιατροί περισσότερο και έπρεπε να συνταγογραφούν λιγότερο.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εξηγήστε όμως κάποια στιγμή κύριε Λοβέρδο ότι αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι, ότι όσο συνταγογραφείς τόσο εισόδημα έχεις, μηνιάιο ατομικό εισόδημα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όσο συνταγογραφείς, ναι.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπάρχει μία αναλογία σε αυτό, υπάρχει ένα συγκοινωνούν δοχείο, δεν είναι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει ένας λόγος που δεν σχετίζεται με την υγεία του ασθενούς. Αυτό συμβαίνει στις συνταγές φαρμάκων και στις συνταγές εξετάσεων. Η Ελλάδα έκανε πέρυσι 3.500.000 αξονικές τομογραφίες, διπλάσιες ακριβώς από τον υπόλοιπο αριθμό όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακούστε, λοιπόν, επ’ αυτού. Γι’ αυτό ό, τι έγινε πέρυσι πρέπει να μην γίνει φέτος. 800 εκατ. είναι ο στόχος να πέσουμε κάτω φέτος, επαναλαμβάνω 800 στην συνταγογράφηση και έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε περισσότερο ως προς αυτό. Μιλάμε για την ασφαλιστική δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων για την φαρμακευτική των ασφαλιστικών Ταμείων, δεν μιλάμε και για τα νοσοκομεία, δεν μιλάμε και για αυτά που πάει ο άλλος και πληρώνει στο φαρμακείο πληρώνοντας από την τσέπη του.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτά που μου λέτε είναι μόνο νοσοκομειακή δαπάνη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μόνο ασφαλιστική.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μόνο ασφαλιστική με συγχωρείτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο ασθενής στο φαρμακείο με το βιβλιάριο, αυτή η δαπάνη. Λοιπόν, η δαπάνη αυτή ήταν το 2009 απίστευτη και παραμένει πολύ υψηλή. Γι΄ αυτό, λοιπόν, ο στόχος για φέτος είναι ένας στόχος 800 εκατ. κάτω, ένας στόχος που θα επιτευχθεί. Πώς θα επιτευχθεί; Με διάφορα μέτρα τα οποία έχουμε αποφασίσει και έχουν κλείσει στην συζήτηση με την Ευρωπαϊκή επιτροπή από το Σάββατο, δεν έχουμε δηλαδή διαφωνίες επ’ αυτού και με ένα εξ’ αυτών να είναι να είναι κάτι που ψηφίζεται στην Βουλή αύριο, ότι ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας που σε λίγο θα έχει όλα τα Ταμεία της τάξης του όταν παρακολουθεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έναν γιατρό να υπερβαίνει τα καθήκοντα του και να υπερβαίνει τους κανόνες συνταγογράφησης τον βγάζει έξω από το ασφαλιστικό Ταμείο και τον πηγαίνει στον εισαγγελέα. Ήδη, κ. Πορτοσάλτε, αύριο στην Βουλή θα ανακοινώσω, ήδη γιατί αύριο ψηφίζεται η διάταξη, ήδη έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 20 τέτοιες περιπτώσεις, θα δώσω αύριο στην Βουλή για δαπάνες οι οποίες ξεπέρασαν από την συνταγογράφηση ενός και μόνο γιατρού μέσα σε 3 μήνες. Αυτούς τους μήνες, κ. Πορτοσάλτε, τώρα που μιλάμε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Λοβέρδο μπορούμε αύριο μόνο για τις δαπάνες φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία και στα ελεύθερα φαρμακεία εννοώ του ιδιωτικού τομέα να δούμε την δαπάνη με πιο αναλυτική κουβέντα να σας καλέσω 7.30 αύριο μπορείτε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Nα το κάνουμε αύριο, αλλά θέλω να μείνει στον ακροατή που είναι στην εκπομπή σας αυτή τη στιγμή ότι ήμασταν με δαπάνες φαρμακευτικές των ασφαλιστικών Ταμείων πάνω από τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας, δηλαδή είχαν γίνει τα φάρμακα πολύ πολύ σοβαρότερη δουλειά από ό, τι ήταν τα όπλα, προσέξτε και, κ. Πορτοσάλτε, αυτό κρατήστε και κάνω ένα πρόγραμμα τώρα για να μαζεύουμε από τα σπίτια τα ληγμένα φάρμακα από την 1η Μαρτίου αρχίζει, θα πηγαίνεις να τα αφήνεις στο φαρμακείο της γειτονιάς σου, ξέρετε πόσα είναι τα ληγμένα ετησίως που πετάγονται; 1 δισεκατομμύριο.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: 1δισεκατομμύριο ναι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από αυτά τα λεφτά που συνταγογραφούντο και πήγαιναν στα σπίτια μας.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: 1δις τα πετούσαμε αξίας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για το παιδί, για τον παππού για τον ίδιο τον εαυτό…

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Φάρμακα αξίας 1 δις ήταν στα σκουπίδια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 1 δισ. πετάγονται, για να καταλάβετε πόση ανάγκη δεν τα είχαμε αυτά τα λεφτά τα οποία δίναμε για φάρμακα.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: 7.30 αύριο το πρωί για να μιλήσουμε μόνο για την φαρμακευτική δαπάνη συνολικά, όμως, κ. Υπουργέ, έτσι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, είμαι στην διάθεση σας.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και νοσοκομεία και ελεύθερο εμπόριο εννοώ φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα και ασφαλιστικά ταμεία. Ευχαριστώ πάρα πολύ, αύριο 7.30, ευχαριστώ.