Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025

Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, στον τηλεοπτικό σταθμό του "ΑΝΤ1"

12/01/2011

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να καλημερίσουμε τώρα τον κ. Λοβέρδο, που το θεωρώ σίγουρο και δεδομένο ότι σήμερα θα υποκύψετε με μεγαλοπρέπεια μπροστά σε μία ομάδα που όλη η Ευρώπη τη θαυμάζει, τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο σας αφήνουμε να κάνετε ότι θέλετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός είναι κυρίαρχος εδώ και χρόνια, αλλά σήμερα το βράδυ αρχίζει η αποκαθήλωσή του.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα μαζί σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για το ποδόσφαιρο μην κουβεντιάζετε, κ. Παπαδάκη, ξέρετε. Να σας στείλω τίποτα κανένα χαπάκι, αν θέλετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχουν, ψάχνουν στα φαρμακεία για τα γνωστά χαπάκια που παίρνουν για τα νεύρα, γιατί εμένα μου τη βαράει..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η έλλειψη είναι τεχνητή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τεχνητή είναι κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε με αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, είχε ξαναπαρουσιαστεί προ ενάμισι μηνός να λείπουν φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών κι αυτή τη φορά η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι το πρόβλημα δημιουργείται
-διακινδυνεύω την εκτίμηση που θα πω- από τις αποθήκες. Έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις και ποινικές ευθύνες. Υπάρχουν για κάποιον που δημιουργεί τεχνητή έλλειψη στην αγορά.

Υπάρχει κι από την άλλη πλευρά, κ. Παπαδάκη, όπως μου σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, κι όταν ακούγεται και τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά ότι υπάρχει κάποια έλλειψη αυτός που έχει ανάγκη τα φάρμακα πάει και ψωνίζει στα φαρμακεία αδειάζοντας πραγματικά τα ράφια των φαρμακείων και δημιουργεί και μία παραπάνω ζήτηση και αυτό με τη σειρά του φέρνει ένα πρόβλημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως το γεγονός ότι τα φάρμακα λέει ευρείας καταναλώσεως, οι έμποροι προτιμούν να τα στέλνουν στο εξωτερικό διότι το κέρδος τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να πουληθούν αυτά στην Ελλάδα, γιατί έτσι μου είπανε εγώ δεν το ξέρω το θέμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, υπάρχουν δύο θέματα εδώ. Το ένα θέμα είναι οι εξαγωγές, που αυτή η δραστηριότητα είναι καλή δραστηριότητα, συμφέρει και τη χώρα. Το δεύτερο θέμα είναι οι ψευδοεξαγωγές δηλαδή οι εξαγωγές που γίνονται, κ. Παπαδάκη, - ακούστε - από προϊόντα που πωλούνται εδώ και ταυτοχρόνως εξάγονται. Δηλαδή, για το ίδιο φάρμακο ο έμπορος αυτού του επιπέδου πληρώνεται δυο φορές. Το καταλαβαίνετε; Πληρώνουν τα Ταμεία δυο φορές.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εξάγεται και ξαναεισάγεται; Πως γίνεται αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, φεύγει κατευθείαν αυτό το φάρμακο για τον καταναλωτή, το Ταμείο πληρώνει και το ίδιο προϊόν, ακριβώς το ίδιο προϊόν, το Ταμείο πληρώνει κάλπικο φάρμακο, φάρμακο που δεν πάει σε ασφαλισμένο. Μιλάω τώρα για παράνομη δραστηριότητα και το ίδιο φάρμακο γίνεται και εξαγωγή. Αυτό όπως μας ενημερώνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες - δεν είναι δικά μου επιχειρήματα - σημαίνει ένα κόστος 250 εκατομμυρίων το χρόνο, κ. Παπαδάκη. Και κάθε χρόνο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολλά τα λεφτά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάρα πολλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς δε θέλουμε να κατηγορήσουμε ούτε φαρμακοβιομηχανίες, ούτε θέλουμε τους ανθρώπους να τους βγάλουμε απατεώνες, αλλά πρέπει όμως επειδή το ακούμε χρόνια, ή διασύρονται λοιπόν ή κάποιοι άλλοι παίζουν παιχνίδια και πρέπει να το λύσετε κ. Υπουργέ, είναι σοβαρό θέμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, τώρα που γίνεται πολιτική στο φάρμακο και θα ψηφιστεί σε δυο - τρεις εβδομάδες από τη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, τώρα έχουμε αυτή την τεχνητή ζήτηση, που είναι μια μορφή πίεσης εναντίον μας, κ. Παπαδάκη, αυτή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ισχύει αυτό που μου γράφουν εδώ, ότι κάποια φάρμακα ευρείας καταναλώσεως που ο λαός τα ήξερε και τα έπαιρνε και ιδιαίτερα λέει τώρα με το κύμα που έχουμε από διάφορες ιώσεις, δημιουργείται λέει τεχνητή έλλειψη γιατί αυτά τα φάρμακα είναι φτηνά κι έχουν βγει κάποια άλλα που έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση αλλά άλλο όνομα, αλλά είναι πιο ακριβά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι αυτό συμβαίνει και το περιμέναμε, κ. Παπαδάκη, είναι η λεγόμενη υποκατάσταση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Που σημαίνει αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ό,τι φτηναίνει ένα φάρμακο και μας κοτσάρουν στην αγορά ένα άλλο με τα ίδια χαρακτηριστικά, το οποίο κοστίζει ακριβότερα. Εγώ μόλις τελειώσω το 2011, να είμαστε καλά πρώτα απ΄ όλα και ο καθένας να είναι στο πόστο του, αν όλα πάνε καλά, κ. Παπαδάκη, και κλείσει αυτός ο χρόνος της πολιτικής με περίπου είκοσι μέτρα που έχουμε θεσπίσει και τα εφαρμόζουμε, τότε πάμε σε μια γενικότερη αλλαγή της πολιτικής για το φάρμακο που θα στηρίζεται σε αυτό που σώζει τον άνθρωπο και όχι σε αυτό που έχει το όνομα μιας εταιρείας. Ό,τι είπατε γίνεται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι, εδώ είμαστε, μένουμε, κρατάμε την ημερομηνία και ξέρετε..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επιβεβαιώνω, κ. Παπαδάκη, πάντως ότι ό,τι είπατε γίνεται και στον τομέα της κάλπικης συμπεριφοράς. Αποσύρω ένα φτηνό φάρμακο, βάζω στη θέση του ένα ακριβώς το ίδιο που είναι πιο ακριβό, για να μπορέσω να ξεγελάσω για κάποιους μήνες την αγορά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χαίρομαι που ξεκινάμε όπως μας έχετε συνηθίσει, με ειλικρίνεια στην απάντηση των ερωτημάτων, χωρίς να κρύβετε την αλήθεια, γιατί πιστεύω ότι αυτό το εκτιμάει ο λαός. Αρκεί να βλέπει και αποτέλεσμα στις κινήσεις κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι είναι να λες την αλήθεια και να μπορείς να κάνεις αυτά, τα οποία λες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι και να είσαι και αποτελεσματικός.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή είναι η καινούρια σχέση πολίτη - πολιτικού.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή να μην κάνεις μόνο διαπιστώσεις, να κάνεις και παρεμβάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, γιατί καταγγελία μπορώ να κάνω εγώ, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε καταγγελία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Εγώ έχω υποχρέωση αυτό που καταγγέλλω να το κάνω πράξη, να κάνω το αντίθετό του, πράξη. Αλλά σήμερα εγώ πιστεύω, κ. Παπαδάκη, - για να κάνω και μια πολιτική αναφορά - ότι η νέα σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς θα διαμορφωθεί πάνω σε αυτά τα δύο που λέτε, να λέω την αλήθεια, να μπορώ να κάνω πράγματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και να προσέχουμε όλοι μας τι λέμε σε μία κρίσιμη περίοδο και εμείς οι δημοσιογράφοι και εσείς οι πολιτικοί και ο κόσμος, γιατί έχω την εντύπωση ότι με δηλώσεις οι οποίες γίνονται ανεβαίνει το κλίμα και κάποιοι έχουν την ευθύνη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι όπως είπε και ο κ. Πεταλωτής τους χαρακτηρίζουν αυτά που λένε και δε μένω άλλο σε αυτό το θέμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ειδικά το 2011 που θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά μετά τον εμφύλιο πόλεμο, κατά τη γνώμη μου, το μόνο πράγμα που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς οι πολιτικοί στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αυτή τη στιγμή είναι η διάθεσή μας, να μη λέμε πολλά και η διάθεσή μας να είμαστε ενωμένοι απέναντι στις δύσκολες στιγμές.

Αυτό το λέμε, δεν το κάνουμε επί 36 μεταπολιτευτικά χρόνια, ήρθε η ώρα να καταλάβουμε οι πολιτικοί, ότι ο κόσμος τουλάχιστον αφού δεν μπορεί να στηριχθεί σε μία ψευδοαισιοδοξία -ευτυχώς βλέπει την αλήθεια - εκείνο που μπορούμε να του παράσχουμε είναι η διάθεσή μας να είμαστε ενωμένοι και να μη λέμε ανοησίες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κατά την άποψή μας έχετε κάνει ένα λάθος με το εισιτήριο των 5 ευρώ. Προηγουμένως λέγαμε ότι έχουμε αύξηση διοδίων σε μία περιοχή, ας πούμε εκεί που είναι ο Γκλέτσος, που είναι μέσα τώρα που πήγε κι έριξε τη μπάρα.

Εκεί λοιπόν για να περάσει μου λέγανε και να πάει στο κέντρο υγείας σε κάποιες περιοχές της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να πληρώσει διόδια 3 ευρώ χοντρικά σας λέω. Δηλαδή 3 να πάει και 3 για να γυρίσει 6 και 5 κάνουν 11, για να γράψει ξέρετε τι στο κέντρο υγείας; Τα φάρμακα που ο καρδιακός θα πρέπει να τα παίρνει και θα πρέπει να του τα γράφει συνέχεια γιατρός.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτός που το κάνει αυτό στο κέντρο υγείας, ή στο νοσοκομείο δεν μπορεί να διαβάζει, δεν ξέρει να διαβάζει και κάνει φριχτό λάθος. Έχουμε εξαιρέσει με τρόπο έντονο και φανατικό, κ. Παπαδάκη, κάθε άνθρωπο με χρόνια πάθηση από τα 5 αυτά ευρώ, είτε πάει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, είτε πάει στα κέντρα υγείας κακώς το εφαρμόζουν έτσι.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιοι δεν το γνωρίζουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το ξέρουν, κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στείλαμε εγκύκλιο, ξαναστέλνουμε εγκύκλιο, ξαναστέλνουμε εγκύκλιο, έλεος πια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε τι θα βγει τώρα; Είμαι σίγουρος, θα βγει πηγαίνετε στον Παπαδάκη να σας δώσει τα 5 ευρώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα είναι προσβολή του ανθρώπου αυτό που γίνεται.

Σας λέω, ότι έστειλα εγκύκλιο που μιλούσα πολύ - πολύ συγκεκριμένα για τα κέντρα υγείας προ περίπου μίας εβδομάδος και εκεί που μου λέγανε λες για τα κέντρα υγείας, δηλαδή δεν εννοείς τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων να εξαιρούνται οι άνθρωποι με τις χρόνιες παθήσεις, έκανα και δεύτερο κείμενο που λέω "όχι και αυτό".

Λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πω, είναι λάθος αυτού που το κάνει, πρέπει να μη γίνονται λάθη σε βάρος των ανθρώπων, γιατί η ορθή η μοναδική ερμηνεία της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι ότι πληρώνεις για τα εξωτερικά ιατρεία και στα κέντρα υγείας τη συμβολή σου για ό,τι κάνεις εκεί, από εξετάσεις έως μια επίσκεψη στο γιατρό 5 ευρώ, αλλά όχι αυτός που έχει χρόνια πάθηση.

Αυτός που έχει χρόνια πάθηση, κ. Παπαδάκη, γιατί πάει; Πάει όχι για να του επιβεβαιώσουν την ασθένεια, πάει για να του γράψουν τη συνταγή. Γιατί οι συνταγές δε γράφονται για να πάρεις τα φάρμακά σου για 12 μήνες, κάθε μήνα πρέπει να τα γράφεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι, αυτό σας λέω. Θα στείλω στους συνεργάτες σας μία λίστα με τα κέντρα υγείας που εισπράττουν..

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από πάρα πολλές περιοχές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Που εισπράττουν από χρόνια πάσχοντες κι είναι πάνω από είκοσι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάνουν λάθος, κ. Παπαδάκη, από το καλοκαίρι το έχουμε πει αυτό και μία και δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και μάλιστα είχαμε μια διαμαρτυρία τότε από ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος πήγαινε και του γράφανε τα φάρμακα και μας ανάγκασε να του το εξηγήσουμε με συγκεκριμένη εγκύκλιο αυτό, στην οποία επανήλθα προ μίας εβδομάδος. Δηλαδή τι άλλο να κάνω; Ποιος υπάλληλος του ΕΣΥ δεν διαβάζει και δεν ακούει;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κάνατε μία αποκάλυψη.

Μιλάμε για χρήματα όπου κόβουν 10 ευρώ από έναν συνταξιούχο, γιατί πολλές φορές μας λένε ότι είμαστε υπερβολικοί, αυτός ο οποίος παίρνει 410 ευρώ σύνταξη πήρε δώρο 400 ευρώ, του κόψανε 10 ευρώ κι έλεγε "τα 10 ευρώ τα δικά μου θα σώσουν την Ελλάδα";

Και την ίδια στιγμή αποκαλύψατε εσείς ο ίδιος ότι σε υπηρεσία εποπτευόμενη από το Υπουργείο σας λειτουργούσε ένα κατάστημα τη Φιλελλήνων με 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα ενοίκιο. Και δεν είναι μόνο αυτό, να δείτε και το χάλι το δικό μου, του σιναφιού μου κ. Υπουργέ, γιατί δε θα λέτε μόνο εσείς αλήθειες, θα λέω κι εγώ.

Το ξέρετε ότι εμείς εκεί είχαμε ευνοϊκούς όρους αγοράς; Το ξέρετε ότι αν πήγαινα εγώ θα μπορούσα να είχα έκπτωση 25%; Δείτε κ. Υπουργέ τι ανακοίνωση είχε βγάλει ο εποπτευόμενος οργανισμός, δείτε.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπουργέ και τους Δημοσιογράφους μέσα, για να μην μας πάρουνε χαμπάρι, γιατί εγώ θέλω να τα λέω τα πράγματα με το όνομά τους.

Είχαν τη δυνατότητα λοιπόν οι Δημοσιογράφοι σε μία υπηρεσία η οποία έκανε κοινωνική πολιτική να εξαιρούνται οι Δημοσιογράφοι οι Τραπεζικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι εν ενεργεία και συνταξιούχοι με έκπτωση 25% από τα χρήματα που υποτίθεται ότι πηγαίνανε για κάποιες κυριούλες από την Αλεξανδρούπολη από την ακριτική Ελλάδα τη Φλώρινα ή τη Γαύδο που πλέκανε και παίρνανε με κόπο 300 ευρώ το χρόνο. Αυτό ήταν απαράδεκτο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εγώ το ανακάλυψα αυτό, όχι το ανακάλυψα, μου το είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κ. Κατριβάνος προ είκοσι ημερών. Ήμασταν μάλιστα σε ένα ταξίδι επιστροφής από τη Θεσσαλονίκη και του λέω και τι το κάνουμε αυτό το μαγαζί, πάει καλά αυτό το μαγαζί; Γιατί έχουμε ένα μαγαζί. Και έστειλα έναν φωτογράφο δικό μου, κ. Παπαδάκη, να το φωτογραφήσει ανοιχτό και δεν τα κατάφερε, όλο κλειστό το έβρισκε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δύο εβδομάδες είχε απογραφή μας είπανε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Φανταστείτε πως είναι έμπορος στο Δημόσιο να απογράφει μέσα στις γιορτές. Μετά αρχίσανε να μου λένε, ότι δε δέχονται να ανοίγουν τα απογεύματα, δεν ξέρω τι κάνανε το Σάββατο, ανακάλυψα εν πάση περιπτώσει μετά, ότι αυτό το πράγμα το πληρώνει ο ελληνικός λαός, πληρώνοντας 60 υπαλλήλους.

Και πήραμε χθες την απόφαση, ότι ξενοικιάζεται αυτό το κτίριο, οι άνθρωποι οι οποίοι παρήγαγαν αυτά τα πράγματα και παίρνανε 300 ευρώ το χρόνο θα τα πάρουν, όσες κυρίες δουλέψανε και πήραν το 2010 αυτή την επιχορήγηση, γιατί είναι προνοιακή παρέμβαση από το 1947 αυτή, έτσι; Από το 1947.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από το Άγιο Πνεύμα Σερρών επικοινώνησε μία κυρία μαζί μας και λέει "μη μας κόψετε αυτά τα λεφτά βρε παιδιά, είναι 300 ευρώ το χρόνο" λέει.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δε θα τα κόψουν λέει ο Υπουργός.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα τα στείλω αυτά τα χρήματα. Κύριε Παπαδάκη, για να δώσουμε 100.000 ευρώ, ξοδεύαμε 700, αυτό είναι το ελληνικό Δημόσιο, για να δώσεις 100.000 ευρώ σε δικαιούχους ξοδεύεις 700 χιλιάδες χωρίς κανένα λόγο, με 120.000 ευρώ τα ενοίκια, μισθούς 60 ανθρώπων, ενοίκιο για αποθήκη και ούτω καθεξής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι όμως το μεγάλο παράπονο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και βλέπετε την ανικανότητα του Δημοσίου να κάνει τον έμπορο, ότι με ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι και καλύτερο από πλευράς τιμής σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου, γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι έμπορος και ειδικά ένα κακό Δημόσιο, όπως το ελληνικό, δεν μπορεί να είναι τίποτα από όλα αυτά.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, κ. Παπαδάκη, κρατήσαμε την κοινωνική πολιτική, θα στείλουμε αυτά τα χρήματα, θα βγάλουμε αυτό το προνοιακό επίδομα, αλλά τα χαλιά να πάνε στον ΕΟΜΜΕΧ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν θέλει να προστατεύσει αυτές τις κυρίες ας το κάνει. Εμείς θα τους στείλουμε αυτά τα χρήματα, δε χρειάζεται να πληρώνουμε 600.000 ευρώ στους υπαλλήλους και στα ενοίκια και να τα χάνουμε έτσι.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπάλληλοι τι θα γίνουν, κ. Υπουργέ;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι υπάλληλοι των Αθηνών θα πάνε σε προνοιακά ιδρύματα της Αττικής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάνε, δε χάνουν τη δουλειά τους δηλαδή, δεν είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα είναι δυνατόν να πληρώνουμε 60 άτομα για να μπαίνουμε 700.000 μέσα; Με ένα τραπεζάκι αν δίναμε τις 100.000 ευρώ μας μένανε οι άλλες 600.000 και τώρα ψάχνουμε κωδικό με κωδικό να κάνουμε μία εξοικονόμηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι το ζητούμενο το δικό μου και η ένσταση η δική μου, μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουν όλα τα Υπουργεία από αυτό, αντί να λένε κόβω συντάξεις, κόβω συντάξεις, αυξάνω την Εφορία; Γι΄ αυτό έχει οργιστεί ο κόσμος. Ο κόσμος όταν βλέπει ενέργειες σαν τη δική σας τις επικροτεί, αλλά όταν βλέπει όμως ότι ξεκινάμε από την εύκολη λύση και..

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κόβουμε προτού διαπιστώσουμε το που υπάρχει πρόβλημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κόβουμε προτού να διαπιστώσουμε, γιατί ο μοναδικός που δε φταίει είναι ο χαμηλοσυνταξιούχος. Αυτόν βρήκαμε εύκαιρο, από αυτόν κόψαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ελληνικό Δημόσιο και τα Υπουργεία, τα Υπουργεία του δηλαδή και οι φορείς του έχουν δεκάδες κωδικούς δαπανών. Αυτούς τους κωδικούς αν τους δει κανείς έναν προς έναν και κάνει για τον καθένα μια οικονομία μικρής κλίμακας, τελικά θα παραχθεί μια οικονομία μεγάλης κλίμακας κι από εκεί μπορούμε να βρούμε πηγές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και γιατί δεν το κάνετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και να σας πω κάτι, κ. Παπαδάκη;

Φέτος το δύσκολο είναι που παράγει και πολιτικές δυσκολίες, ή τουλάχιστον σε μένα πολιτικές ανησυχίες και αγωνία, είναι ότι το πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του 2011 - εμένα μου αρέσει να τον λέω ντελικάτο - είναι ντελικάτος, δηλαδή δεν είναι οριζόντιος βαράμε επί δικαίων και αδίκων, είναι να βγάλει χρήματα το κράτος από τον περιορισμό της σπατάλης του, εδώ και εκεί, με ευαίσθητες πολιτικές.

Αν αυτό δεν το επιτύχουμε, που πρέπει να το επιτύχουμε και πρέπει να το ελέγχουμε μήνα με το μήνα και τώρα διανύουμε τον Ιανουάριο, τότε θα χρειαστούν οριζόντιες πολιτικές που είναι άδικες και αυτές πρέπει να τις αποφύγουμε οπωσδήποτε γιατί ο κόσμος δεν τις αντέχει.

Τι είναι οριζόντια πολιτική; Μια οριζόντια μείωση σε ένα εισόδημα, σε ένα επίδομα. Όχι, αντί να πας σε αυτά στον κόσμο που πια δεν έχει άλλες αντοχές, να αντλήσεις χρήματα από τον περιορισμό της σπατάλης και της ρεμούλας.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευκαιρία με αυτό που μας είπε τώρα ο Υπουργός είναι να μας πει και τι θα γίνει και με τα επιδόματα και για τους τρίτεκνους και για τους πολύτεκνους, γιατί είχε αφήσει να εννοηθεί στη Βουλή ότι κάποια θα καταργηθούν ή θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ έχω πρόβλημα και είναι κι ένα από τα λίγα θέματα που εμφανίζει η πολιτική του Υπουργείου να έχει προβλήματα.

Εμείς πρέπει κατά τη συμφωνία μας και κατά τον προϋπολογισμό από τα προνοιακά επιδόματα να εξοικονομήσουμε από τα 930 που δίνουμε περίπου 150, χωρίς να στερούμε από κανέναν το επίδομά του. Και κάναμε ορισμένες σκέψεις, οι οποίες καταλήξανε σε νομοθετική παρέμβαση, η οποία μαζί με τα φαρμακεία και τα λοιπά θα κατατεθεί στη Βουλή την άλλη Τρίτη, ή την άλλη Τετάρτη.

Εκεί έχουμε δύο πολιτικές κατά βάση. Η πρώτη πολιτική λέει ότι δε δίνουμε αυξήσεις φέτος. Η δεύτερη πολιτική, λέμε ότι στους ξένους που είναι εδώ πέρα δίνουμε το πολυτεκνικό επίδομα αν έχουν δέκα χρόνια διαμονή στη χώρα. Σωστό είναι και το ένα και το άλλο, από τα δύο αυτά, όμως, δεν μας συγκεντρώνονται τα 150 εκατομμύρια, συγκεντρώνονται κοντά στα 60-70 εκατομμύρια.

Άρα, το Υπουργείο όχι από τα προνοιακά επιδόματα, από άλλες πολιτικές, πρέπει να βρει άλλα 70 εκατομμύρια ακόμη, που αυτός είναι ένας πονοκέφαλος για μας αυτή τη στιγμή έτσι έντονος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα βάλετε εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε θα το κάνω. Θα το έκανα είχα πει, αλλά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους μου έδωσε λογαριασμό πολύ μικρών εσόδων από αυτό, κ. Παπαδάκη, και θα το αποφύγω. Δηλαδή είναι κάτι, το οποίο κάνει κακό σε κάποιους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, δε θα κόψουμε ούτε τα επιδόματα για την τρίτεκνη μητέρα, για τα τρία παιδιά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ούτε για την πολύτεκνη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε για την πολύτεκνη. Γιατί ξέρετε, αυτά δεν είναι επιδόματα τα οποία αποβλέπουν στο να ενισχύσουμε την οικογένεια, αλλά και αυτό το ρημαδιασμένο το δημογραφικό το οποίο δεν το σκεφτόμαστε καθόλου και συρρικνώνεται ο πληθυσμός.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα κίνητρο ουσιαστικά είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ένας ας πούμε, ο οποίος έχει 100-150 χιλιάδες το χρόνο εισόδημα και 50 ακίνητα, τώρα δε χρειάζεται το επίδομα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν περιμένει το επίδομα για να κάνει τρίτο και τέταρτο παιδί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να του το κόψετε αυτού κ. Υπουργέ, να το κόψετε. Εγώ δε θέλω να κάνω τον μάγκα και τον ήρωα, αλλά δεν έκανα αίτηση να το πάρω γιατί θεώρησα τον εαυτό μου υποκριτή αν το έκανα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπαμε με τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στοχευμένα συνολικά στα προνοιακά επιδόματα της χώρας, όχι μόνο στα πολυτεκνικά και στα τριτεκνικά, να πάμε συνολικά, αποκλείοντας, όμως, μόνο αυτές τις κατηγορίες, κάποιου που δεν το έχει πραγματική ανάγκη. Αυτόν που δεν το έχει πραγματική ανάγκη ναι μπορείς να τον αφήσεις απέξω, αλλά όταν πας με εισοδηματικό κριτήριο..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσδιορίσατε όμως, γιατί μιλάμε γι΄ αυτόν ο οποίος έχει μεγάλο εισόδημα και πολλά ακίνητα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν μέναμε στο εισοδηματικό κριτήριο που είχαμε σκεφθεί τις 40, ή τις 45 χιλιάδες δεν βοηθούσαμε.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα μας είχατε απέναντι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί ναι μεν από ορισμένους που δεν το είχαν ανάγκη το παίρναμε και καλά κάναμε, αλλά ταυτοχρόνως επειδή το μέτρο δεν ήταν στοχευμένο αλλά οριζόντιο θα έθιγε και κάποιους που το είχαν ανάγκη. Αλλά πάντως, κ. Παπαδάκη, πρέπει να ξέρετε ότι εμένα μου μένει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα μας είχατε απέναντι. Κύριε Υπουργέ να κόψουμε για διαφημίσεις;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, εμένα μου μένει ένα ποσό 70-80 εκατομμύρια ευρώ για το 2011 που πρέπει να το βρω από αλλού κι έχω κάνει μία σκέψη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μας την πείτε αμέσως μετά τις διαφημίσεις;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, βεβαίως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μας την πείτε λοιπόν αμέσως μετά τις διαφημίσεις.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε συνδεθεί και βλέπουμε τον Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο που έχουμε μαζί μας και έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταλαβαίνω, έτσι είναι, με τα Υπουργεία αυτά έτσι συμβαίνει, αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι δε θα βάλετε εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά ψάχνει 70-80 εκατομμύρια ευρώ λέει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αυτό είπα ότι δεν είναι προσοδοφόρο αλλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ψάχνετε να βρείτε 70 εκατομμύρια ευρώ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού θα τα πάρετε αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί πρέπει, κ. Παπαδάκη, για να μην ζητήσουμε χρήματα από τον ελληνικό λαό, να κάνουμε αυτά, τα οποία έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε στον προϋπολογισμό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τρομάζετε τώρα, από πού θα τα κόψετε αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά τα 70-80 που μου μένουν;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η πρώτη σκέψη που κάνω και την Τρίτη την επόμενη θα την ανακοινώσω, εφόσον υπάρξει κυβερνητική συμφωνία.

Η σκέψη είναι, ότι από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 400 τετραγωνικών, μπουζούκια, μπαρ μεγάλα και τα λοιπά και καζίνο, που το κάπνισμα τώρα είναι ελεύθερο, θα δώσω δικαίωμα εξαγοράς αυτού του καπνίζειν για τα καταστήματα αυτά, που ξαναλέω που σήμερα είναι ελεύθερο, όχι που απαγορεύεται σήμερα.

Και από την εξαγορά αυτή του δικαιώματος να καπνίζουν στους χώρους αυτούς υπάρχει από ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά δυνατότητα να αντλήσουμε 50-60 εκατομμύρια υπέρ νοσοκομείων, όχι υπέρ του κρατικού κορβανά, υπέρ νοσοκομείων.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, είδηση είναι αυτή που μας δίνετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος ακούει τον Κακέτση και τον Παπαργυρόπουλο τώρα; Βέβαια αυτό θα πρέπει να πούμε ότι στην Αμερική γίνεται με το ποτό.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά ποιος ακούει τον πολίτη;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην Αμερική γίνεται με το ποτό, δηλαδή τα καταστήματα που πουλάνε ποτό, ακόμα και τα μικρά μπακαλικάκια και τα μικρά σούπερ μάρκετ της γειτονιάς πληρώνουν για την άδεια. Εσείς λέτε εδώ ότι θα πληρώνουν την άδεια για να καπνίζουν ελεύθερα οι θαμώνες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, κ. Παπαδάκη, υπάρχει μια κατάσταση σήμερα, η Ελληνική Πολιτεία από την 1η Σεπτεμβρίου έχει ένα νόμο, τον οποίον παραβιάζουν όλοι.

Αυτό έχει πάρα πολύ κακές συνέπειες σε ό,τι αφορά οπωσδήποτε την υγεία, αλλά έχει τελευταία το διαπιστώνω και μόνος μου χωρίς να μου το λένε, μόνος μου, έχει και πάρα πολύ κακή συνέπεια στον ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων.

Γιατί υπάρχουν καταστήματα, τα οποία ακόμη κρατούν την τήρηση του νόμου στο 100% και είναι άδεια και δίπλα τους και μάλιστα προχθές στο Χαλάνδρι μου έτυχε να το δω με τα μάτια μου, με μεσοτοιχία ένα μαγαζί που παραβίαζε το νόμο γεμάτο, ένα μαγαζί που δεν τον παραβίαζε το νόμο άδειο.

Εμείς έχουμε κάνει τώρα μια ενδοκυβερνητική συνεννόηση, έχει πάρει την πρωτοβουλία το Υπουργείο Υγείας και την ασκεί ο Γενικός του Γραμματέας, ο κ. Δημόπουλος, να συνεννοηθεί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το Υπουργείο Εσωτερικών, με το Υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο υπάγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις για την επιβολή επιτέλους αυτής της απόφασης, η οποία για την υγεία..

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, πάντως πρόστιμα αυτή την περίοδο δεν μπαίνουν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αγαπητοί κύριοι, για την υγεία ό,τι και να λέμε, είναι απολύτως απαραίτητη και θα κάνω μια πολιτική επικοινωνίας με τον κόσμο για να καταλάβει τι ακριβώς επιβάλλει αυτού του είδους την πολιτική. Αλλά εκεί που είναι ελεύθερο, γιατί σήμερα στα καταστήματα αυτά που σας είπα είναι ελεύθερο το κάπνισμα, εκεί θα πρέπει να…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εξαγοράζεται.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Και όποιος δεν το κάνει, η συνέπεια είναι η αφαίρεση της άδειάς του.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα σχετικά με το εισιτήριο των 5 ευρώ και που είπατε εσείς ότι..

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις υπάρχει εγκύκλιος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά η εγκύκλιος λέει και αναπηρία πάνω από 67%. Αυτός ο οποίος έχει πρόβλημα με την καρδιά του δεν είναι πάνω από 67%, δεν έχει αναπηρία. Μπορεί να έχει ένα πρόβλημα με την καρδιά του και θα πρέπει να παίρνει φάρμακα για να ρυθμίζει την πίεσή του, την πήξη του αίματός του. Εκ πείρας μιλάω. Καταλάβατε; Αλλά δεν έχω μειωμένο ποσοστό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, αυτή η εξέλιξη υπήρχε από την πρώτη στιγμή που υπήρχε η ανάγκη να συμβάλλει κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας, που ήταν 3 ευρώ και τώρα πήγε 5. Υπήρχε η εξαίρεση, αναπηρία άνω του 67% και δε θα το αλλάξω αυτό, δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά σας λέω οι χρόνια πάσχοντες, αυτός ο οποίος έχει την καρδιά του ο άνθρωπος ή αυτός που έχει ένα πρόβλημα με τη μέση του σας λέω..

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει 67%.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα πρόβλημα με τη μέση του, ένας άνθρωπος ο οποίος για ένα χρόνο δεν μπορεί να περπατήσει;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Που μπορεί να χρειάζεται να του κάνουν κάποιες ενέσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ή χρειάζεται να του κάνουν κάτι, δηλαδή αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να πηγαίνει κάθε δέκα μέρες και θα πρέπει να δίνει κάθε δέκα μέρες 5 ευρώ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η χρόνια πάθηση εξαιρείται, η αναπηρία εξαιρείται όταν είναι πάνω από 67%. Και σας μιλάω, κ. Παπαδάκη, εκ μέρους της Κυβέρνησης μιας χώρας που ορισμένοι της νομοί είναι γεμάτοι αναπήρους χωρίς να υπάρχουν. Λοιπόν, σας παρακαλώ…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να τους κυνηγήσουμε, αλλά μου λέει γιατρός ότι δεν έχει καμία σχέση η αναπηρία του 67% με τη χρόνια πάθηση. Χρόνια πάθηση μπορεί να είναι η δισκοπάθεια, χωρίς να έχει ποσοστό αναπηρίας και να χρειάζεται..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και η χρόνια πάθηση εξαιρείται και η αναπηρία εξαιρείται. Εδώ μας ενδιαφέρει το ποσοστό της αναπηρίας. Σε μία χώρα εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι αληθινά ανάπηροι, λέμε…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να τους κυνηγήσουμε, να τους κυνηγήσουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλά εντάξει, όταν θα τους κυνηγήσουμε και θα τελειώσει κι αυτή η ιστορία, μέσα στο 2011 θα γίνει κι αυτό από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε να ξαναδούμε και το ποσοστό αναπηρίας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αλλάξω το 67%.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επίσης έχω από πολύτεκνες μητέρες που πάνε να εμβολιάσουν ή να εξετάσουν το παιδί τους και λέει "αν εγώ έχω έξι παιδιά και κάθε τρεις και λίγο πηγαίνω στο κέντρο υγείας και ξέρετε λέει, τα παιδιά πρέπει να τα πηγαίνεις συχνά στο γιατρό, δίνω κάθε τόσο και λιγάκι", στερείται από το εισόδημα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και αρρωσταίνουν και πιο εύκολα τα μικρά παιδιά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κ. Παπαδάκη, αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία έχουν περίπου 150 εκατομμύρια το χρόνο ορφανές δαπάνες, δαπάνες που δε θέλει να τις πληρώσει κανένας, κ. Παπαδάκη, κανένας. Κανένα ασφαλιστικό Ταμείο δε δέχεται, κανένας δε δέχεται στο κράτος να πληρώνει 150 εκατομμύρια το χρόνο που είναι οι ορφανές δαπάνες.

Τι είναι ορφανή δαπάνη; Στα πούλμαν των αλλοδαπών που έρχονται από τα Σκόπια, από τη Βουλγαρία ορισμένες φορές, από την Αλβανία και εξετάζονται στα γενναιόδωρα ελληνικά νοσοκομεία τα ξέφραγα αμπέλια και για τα οποία ποτέ κανείς δε νοιάστηκε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι τα λεφτά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα χαρτιά απορίας.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινήστε από εκεί λοιπόν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα χαρτιά απορίας των απόρων με τις μερσεντές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε όλα είμαι μαζί σας. Προσφέρομαι εθελοντικά να βοηθήσω, αλλά όχι όμως με τον άνθρωπο..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ. Παπαδάκη, δε θα χορηγεί πελατειακά χαρτιά απορίας κι όταν το Δημόσιο θα μαζευτεί σε σχέση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η εύκολη λύση όμως είναι να τα πάρουμε από εκείνους που εύκολα τα παίρνουμε όμως;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι, γι΄ αυτές τις δαπάνες εμείς κοιτάμε τον τοίχο. Γι΄ αυτές τις δαπάνες τα Ταμεία λένε όχι, το κράτος λέει όχι, τα νοσοκομεία τι θα κάνουν, κ. Παπαδάκη;

Μετά πάει ο άλλος που έχει ένα παιδί - εγώ από συνάδελφό σας το έμαθα και το έμαθα το καλοκαίρι ως Υπουργός Εργασίας, από έναν πάρα πολύ ειλικρινή συνάδελφό σας - που πήγε στην Αίγινα το παιδί του στο κέντρο υγείας, του έκαναν εξετάσεις επί δύο ώρες, όλες τις εξετάσεις που μπορούσε να κάνει το κέντρο υγείας και του είπανε μετά «γεια σας».

Και τους λέει ο άνθρωπος «καλά βρε παιδιά, τόση δαπάνη έγινε για το γιο μου, δε θα πληρώσω κάτι;». Όχι, λέει, τίποτα. Τότε δεν πληρωνόταν στα κέντρα υγείας ούτε τα τρία, ή σήμερα πέντε..

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά πληρώνει φόρους κ. Υπουργέ ο συγκεκριμένος, έτσι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι κύριε, με συγχωρείτε, μη μου το λέτε αυτό. Πληρώνει φόρους για να έχει δημόσια υγεία.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι καταλάβατε με ποια έννοια το λέω, της πρόνοιας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως ναι, για να έχει δημόσια υγεία, αν αρρωστήσει να νοσηλευτεί και το ασφαλιστικό του Ταμείο να πληρώσει και το κράτος να συνεισφέρει εκεί που μπορεί, σε αυτούς που έχουν ανάγκη και δεν έχουν τίποτα να δώσουν, όχι όμως ξέφραγο αμπέλι. Δεν έχουμε τα χρήματα, δεν έχουμε τα χρήματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν όμως δεν ερχόταν οι καραβανιές των λαθρομεταναστών που έρχονται μόνο και μόνο για να κάνουν μία εγχείρηση τσάμπα εδώ στην Ελλάδα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με λεωφορεία λέει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βέβαια με λεωφορεία μπαίνουν, ακόμα και τοκετοί γίνονται έτσι. Ωραία πράγματα, έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, λέω εάν αυτά τα είχαμε κόψει θα είχαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ αυτά πώς θα τα λύσω, κ. Παπαδάκη;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα είχαμε εξοικονομήσει χρήματα και δε θα χρειαζόταν να τα πάρουμε από τον συνταξιούχο του ΟΓΑ των 300 ευρώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας είπα ότι οι απορίες αυτού, ή του πραγματικού επιπέδου και πώς να πω οι αλλοδαποί, είναι 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατά προσέγγιση, γιατί κ. Παπαδάκη, όταν μπαίνει ένας μέσα και κάθεται είκοσι μέρες και μετά την κοπανάει βράδυ, ή φεύγει αλλά δεν έχει να πληρώσει κι εσύ έχεις ένα όνομα εκεί που δεν ξέρεις αν είναι και αυθεντικό, κάτι πρέπει να κάνεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας πω κάτι άλλο; Έχετε ψάξει το γεγονός, τώρα μου ήρθε εδώ πέρα μία και παλαιότερα είχε ξαναέρθει, πριν από 15-16 χρόνια το είχαμε συζητήσει τώρα που το θυμήθηκα με ομόλογό σας. Είναι αλήθεια ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να δίνουν ένα ποσοστό, να επιστρέφουν ετησίως ένα ποσοστό στο κράτος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τα προγράμματα υγείας τα οποία κάνουν με ιδιώτες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα το ψάξετε σας παρακαλώ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το ψάξω, ναι, δεν το ξέρω, κ. Παπαδάκη.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Που σημαίνει ότι δεν τα δίνουν αυτά τα χρήματα Γιώργο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα χρήματα δε δίνονται.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα από εκεί μπορούν να εξασφαλιστούν τα 70-80 εκατομμύρια ευρώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση, λέει ένας ο οποίος λέει "εγώ καρφώνω την εταιρεία μου, αλλά επειδή είμαι πατριώτης το λέω". Είναι τηλεφώνημα, που δεν έχει αφήσει τηλέφωνο βέβαια, μπορεί να είναι και μία ανυπόστατη καταγγελία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μάλιστα, μπορώ να το ξανακούσω, κ. Παπαδάκη, γιατί δεν το κατάλαβα και καλά;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέει ότι υπάρχουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες κάνουν προγράμματα υγείας με τους πελάτες τους. Για την παροχή κάποιων υπηρεσιών ή κάποιων προγραμμάτων από αυτά τα χρήματα ένα ποσοστό, μικρό ποσοστό έστω, πρέπει να πηγαίνει υπέρ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έτσι είχε θεσμοθετηθεί λέει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προφανώς είναι για το ότι προσφέρουν κι εκείνοι τη δυνατότητα μέσω αυτών των προγραμμάτων να εισπράττουν χρήματα για προγράμματα υγείας; Γιατί στα νοσοκομεία θα πάνε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εγώ θα το δω σήμερα μόλις κλείσουμε την εκπομπή, γιατί μπορεί να είναι μια πηγή εσόδων αυτή και θα σας απαντήσω και μάλιστα γραπτά σήμερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να βγάζουμε θέμα καλό και σοβαρό, δεν το ξέρω.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και να εξασφαλίσετε ένα κονδύλι..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να συνεχίσουμε. Ελλείψεις στα νοσοκομεία κ. Υπουργέ. Ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καθολικό, κ. Παπαδάκη, καθολικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και σε προσωπικό επιστημονικό, εγώ δε θα κάνω διακρίσεις γιατί πιστεύω ότι και το βοηθητικό προσωπικό και οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι προσφέρουν και είναι λειτούργημα η δουλειά τους, δεν υπάρχουν όμως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, υπάρχει η ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα, να έχουμε διπλάσιους γιατρούς σε σχέση με όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου και υποτριπλάσιους νοσηλευτές. Οι δε νοσηλευτές σήμερα δεν είναι βοηθητικό προσωπικό, σπουδάζουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι σε όλα τα νοσοκομεία γιατρούς όμως, γιατί υπάρχουν νοσοκομεία στην ελληνική περιφέρεια που δεν έχουν βασικές ειδικότητες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κ. Παπαδάκη, με συγχωρείτε, επειδή το έχω εξετάσει κι επειδή όλο αυτό το συζητάμε τώρα και το προετοιμάζουμε ενόψει του διαλόγου τον Απρίλιο που θα αφορά τις συγχωνεύσεις.

Εγώ δε δέχομαι, ότι είναι έλλειψη να έχω δυο καρδιολόγους στο ένα νοσοκομείο, στα τριάντα χιλιόμετρα να έχω άλλους δύο, στα άλλα τριάντα άλλους δύο και στα άλλα πενήντα άλλους δύο, σε εκατό χιλιόμετρα δηλαδή να έχω οχτώ καρδιολόγους και όλοι να λένε ότι τους λείπουν καρδιολόγοι. Αυτό δεν είναι έλλειψη.

Η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα να προσλαμβάνει στα 132 δημόσια νοσοκομεία της το προσωπικό που θα χρειαζόταν ένας πλήρης οργανισμός. Τι πάει να πει έχω ένα νοσοκομείο εδώ και στα δέκα χιλιόμετρα έχω άλλο ένα και έχει έλλειψη και το ένα έλλειψη και το άλλο; Αυτά εγώ δεν τα καταλαβαίνω κι όχι μόνο δεν τα καταλαβαίνω, δεν τα καταλαβαίνει και κανένας στην Ελλάδα που μαθαίνει τι ακριβώς συμβαίνει.

Κι έχω ακούσει, όχι εσάς, αλλά έχω ακούσει έναν-δύο συναδέλφους σας να στηλιτεύουν στις πρωινές εκπομπές μία έλλειψη και μου έχει έρθει να βγω με το κεφάλι μέσα στην τηλεόραση και να του πω έλα δω ρε, τι λες, για ποιο νοσοκομείο μιλάς;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι έλλειψη;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για ποιο νοσοκομείο μιλάς ότι έχει έλλειψη; Για το τάδε; Ωραία, έχει πράγματι. Ξέρεις, όμως, ότι στα δέκα χιλιόμετρα το άλλο έχει τέσσερις; Και τι θα κάνω εγώ τώρα, θα πρέπει να φέρω τέσσερις κι εδώ; Ποιος φορολογούμενος δέχεται να πληρώνει τόσα πολλά λεφτά για ένα σύστημα που έχει 132 νοσοκομεία για 11 εκατομμύρια κατοίκους, όταν η Γερμανία για 82 εκατομμύρια έχει 240 και λέει ότι έχει πολλά; Πως θα γίνει αυτό, δε γίνεται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά ποιος τα έφτιαξε κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το πελατειακό ελληνικό κράτος και οι πελατειακοί Έλληνες πολίτες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άντε μπράβο. Γιατί ξέρετε κάτι; Όταν ο Βουλευτής του χωριού και της περιοχής έλεγε "εγώ θα σας κάνω νοσοκομείο καλύτερο από της".. να φέρω ένα παράδειγμα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το κέντρο υγείας δεν πειράζει, μακάρι, το κέντρο υγείας είναι καλό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο το κέντρο υγείας.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα δεν είναι μέσα στις συγχωνεύσεις αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο η πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μακάρι να φτιάχναμε κέντρα υγείας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει δίκιο, άλλο πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παροχή υγείας και άλλο το να έχεις ένα νοσοκομείο εδώ, ένα νοσοκομείο εκεί. Αλλά όμως ξέρετε κάτι; Θα μπορούσατε να είχατε κάνει και το άλλο, ότι μέχρι να γίνει ότι γίνει τουλάχιστον να πάρουμε από τους τέσσερις δύο από δω να είναι εκεί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό θα γίνει, αυτό είναι το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων. Προετοιμάζει όλη η Ηγεσία του Υπουργείου αυτή τη διαδικασία, που θα ξεκινήσει, κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δέχονται οι γιατροί, ή θα ξεκινήσουν απεργίες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ορίστε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δέχονται οι γιατροί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι βέβαια, όλοι το δέχονται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το δέχονται οι γιατροί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, το δέχονται. Δεν έχω ακούσει έναν άνθρωπο να μου λέει, ότι έχει αντίθετη γνώμη γι΄ αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, υπάρχει και το άλλος όμως, υπάρχει και τέτοια υποδομή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νοσοκομείο πάλι σε μεγάλο νοσοκομείο, δεύτερο με σαράντα κρεβάτια..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα κι εγώ κι εσείς μπορεί να μην ξέρουμε..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εγώ είμαι Βουλευτής Αθηνών, θα ξεκινήσω από την Αθήνα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, άλλο θέλω να σας πω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε, θα ξεκινήσω εκεί που παράγει πολιτικό κόστος σε εμένα. Για να δοθεί ένα παράδειγμα, δεν μπορεί να ξεκινάμε από την περιφέρεια, από την Αθήνα θα ξεκινήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε κ. Υπουργέ τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας, υπάρχουν υποδομές, υπάρχουν συγκοινωνίες, υπάρχουν δρόμοι; Να το εξετάσετε κι αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως, κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν νομοί με ορεινούς όγκους, με βουνά. Και είναι μεν η απόσταση 50 χιλιόμετρα, αλλά για να τη διανύσεις θέλεις δύο ώρες.

Εκεί, δε θα κάνεις κουτουράδες, αλλά υπάρχουν μικρές αποστάσεις νοσοκομεία με οδικό δίκτυο άριστο ανάμεσά τους, που εκεί τι χρειάζεται να κάνεις; Εκεί χρειάζεται μαζί με τη συγχώνευση, οποιασδήποτε μορφής συγχώνευση, να έχεις βελτίωση και του ΕΚΑΒ και το ΕΚΑΒ στην περιοχή που θα κάνεις τη συγχώνευση να κινείται πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ αποτελεσματικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουγα να λέτε, δεν ξέρω κατά πόσον αυτό μπορεί να υλοποιηθεί βέβαια..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω μία συνεργασία με την κα. Μπιρμπίλη και μια συνεργασία γενναιοδωρίας από τον κ. Βενιζέλο και θα επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση στα αυτοκίνητα και τα μηχανοκίνητα γενικότερα του ΕΚΑΒ στις μεγάλες πόλεις, δηλαδή Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσφέρει γι΄ αυτά τα οχήματα το πετρέλαιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να γίνουν τέτοιες κινήσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα ανακοινώσουμε αυτές τις πολιτικές τις επόμενες εβδομάδες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι, αλλά ξέρετε, εδώ είχαμε κάνει ρεπορτάζ..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και επίσης εγώ περιμένω να κάνω κάτι με το ΕΚΑΒ, που μου το έχει υποσχεθεί ο Διοικητής του υπό την έννοια ότι μου λέει ο κ. Ροτζιώκος ότι «αυτό δεν είναι ανοησία να το λέω ότι μπορεί και να γίνει», δοκιμαστικά έγινε με τον Μαραθώνιο της Ειρήνης, να βγουν επιτέλους και να αλωνίζουν την Αθήνα οι μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ.

Είχαν βγει επί των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά κρυφτήκανε. Βγήκαν με αποτελεσματικό τρόπο στο Μαραθώνιο της Ειρήνης και πρέπει να οργανωθεί αυτή η υπηρεσία για την Αθήνα των 5 εκατομμυρίων και θα είναι πάρα πολύ αποφασιστική η συμβολή τους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως ξέρω έναν Υπουργό πρώτης γραμμής ο οποίος μάλιστα τώρα είναι και πολιτικός Προϊστάμενος όλων αυτών, που είχε καταταλαιπωρηθεί όταν είχε ένα μικρό πρόβλημα υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο το λένε. Θυμόσαστε τι είχατε πάθει. Και την είχατε πάθει την ταλαιπωρία εσείς που ήσαστε ο Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός της Κυβέρνησης, στέλεχος πρώτης γραμμής. Αν ήταν ο μπάρμπα-Μήτσος από το Αιτωλικό, τώρα θα τον κλαίγαμε, θα είχαμε πάει στα σαράντα του…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ αναγνωρίζω στα παιδιά του ΕΚΑΒ και την ευγένειά τους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε λέω εγώ ότι φταίνε τα παιδιά του ΕΚΑΒ, το σύστημα φταίει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας το λέω σοβαρά, είναι μια Υπηρεσία κρίσιμη, μια Υπηρεσία που διακινεί τις πληροφορίες σε όλη την Ελλάδα και μια Υπηρεσία που πρέπει να ξέρει ο πολίτης, ο πολίτης που έχει σχέση μ’ έναν πολιτικό, μ’ έναν Υπουργό, δεν πρέπει να τον απασχολεί ποτέ για να μεροληπτήσει αυτός ώστε το ΕΚΑΒ να πάει στον δικό του άρρωστο και όχι στον άλλον.

Εμείς αποκλείουμε τα ρουσφέτια εκεί. Εμένα, εδώ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μια μέρα στο ισόγειο, μια κοπέλα είχε πέσει κάτω με αιμορραγία και μου έλεγαν «πες στο ΕΚΑΒ να έρθει, αργεί». Λέω δε θα παρέμβω εγώ στο ΕΚΑΒ διότι αν το ΕΚΑΒ έρθει εδώ επειδή είμαι εγώ και δεν πάει αλλού που θα έπρεπε να πάει και πεθάνει ο άλλος ασθενής, κάποιος θα το έχει κρίμα στο λαιμό του.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ελπίζουμε να ζει η κοπέλα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μια χαρά είναι. Αλλά προσέξτε, έγινε σ’ εμένα αυτό το περιστατικό και διδάχτηκα ότι στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, είτε είναι αυτοκίνητο είτε είναι μηχανή είτε είναι αεροπλάνο, που εκεί με τα νησιά έχουμε πάρα πολλές πιέσεις πολλές φορές, τελευταία την είχαμε στην Κεφαλονιά μ’ ένα παιδί που ευτυχώς σώθηκε, αλλά που το αεροπλάνο καθυστέρησε να πάει γιατί έπρεπε να πάει αλλού που ήταν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θυμάμαι, το είχαμε βγάλει κι εμείς εδώ το θέμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, το ΕΚΑΒ για το σύστημα Υγείας είναι το Α και το Ω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ δημοσίως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν όμως προβλήματα και αμφισβητήσεις από τον κόσμο ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και καθυστερήσεις που μπορεί να μην οφείλονται στο προσωπικό το οποίο σκόπιμα καθυστερεί, αλλά στον τρόπο που είναι οργανωμένο. Είναι μια μεγάλη κουβέντα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ΕΚΑΒ στην Αθήνα χρειάζεται μοτοσικλέτες. Έχει μοτοσικλέτες, έχει προβλήματα να τις βγάλει ακόμη, τις έβγαλε πιλοτικά.. Πρέπει να τις βγάλουμε και περιμένουμε το νέο χρονοδιάγραμμα του ΕΚΑΒ..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να σας πω κάτι για τα επείγοντα περιστατικά που έχουν πεθάνει άνθρωποι και θα πρέπει να μεταφερθούν από τη μία περιοχή στην άλλη που εφημερεύει ένα νοσοκομείο και όχι να το πήγαιναν στο πλησιέστερο ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο το οποίο θα πρέπει να είναι υποχρεωμένο να τον δεχτεί. Και το ιδιωτικό νοσοκομείο. Δεν είναι δυνατό να περνάμε από τον κόμβο της Κηφισίας που έχει πεντακόσια ιδιωτικά και να πεθαίνει ο άλλος γιατί δεν πρόλαβε να πάει στον Ερυθρό. Και να καλύπτει τα έξοδα το κράτος. Εκεί είναι η παροχή υγείας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσέξτε, τα επείγοντα τα δέχονται εξ υποχρεώσεως όλα τα νοσοκομεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τα ιδιωτικά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όλα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε τι θα πληρώσει μετά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρετε τι συμβαίνει; Για ό,τι είναι επείγον, αλλά όχι και τόσο…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σωθεί αλλά θα πεθάνει μόλις δει το λογαριασμό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε τι γίνεται: Για τα επείγοντα, αλλά όχι τόσο, που είναι συχνά και αυτά, τα ιδιωτικά νοσοκομεία δέχονται τον ασθενή μόνο αν αυτός υπογράψει, ότι θα καλύψει τη δαπάνη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα αυτό είναι, καταλάβατε; Θα πρέπει να πουλήσει το σπίτι του για να σώσει τον άνθρωπό του.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο ασθενής υπογράφει ότι θα καλύψει τη δαπάνη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο ασθενής είναι τέζα, τι θα κάνουν οι άλλοι…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μόλις, όμως, βλέπει τη δαπάνη δεν την πληρώνει. Ο Συνήγορος του Πολίτη λέει ότι καλώς δεν τα πληρώνει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ένα κονδύλι τέτοιο ετήσιο, το οποίο μου το φέρνουν και μου λένε «δώσε μια λύση σ’ αυτό».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ερχόμαστε σε λίγο για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας γιατί έχουμε δυο τρία ερωτήματα ακόμα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στα νοσοκομεία για τις μετατάξεις είπατε από τις ΔΕΚΟ θα φύγουν γύρω στις 3.000 άτομα να πάνε στα νοσοκομεία. Δε θα είναι ειδικότητες όμως, γιατί αν φύγει από μια ΔΕΚΟ, δε μπορώ να φανταστώ δηλαδή από τη ΔΕΗ να φύγει κάποιος να πάει να κάνει τι;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι θα γίνει με το προσωπικό που θα συγχωνευθούν τα νοσοκομεία;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νοσοκόμες μας λείπουν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως.

Και γι’ αυτό κάναμε μια προσπάθεια που δεν είχε προηγούμενο στην υπέρβαση της γραφειοκρατίας και τοποθετήσαμε, αναλαμβάνοντας αυτές κατά κύριο λόγο καθήκοντα, λέω «αυτές» κατά κύριο λόγο γιατί οι νοσηλεύτριες είναι νοσηλεύτριες, οι νοσηλευτές είναι λιγότεροι, οι γυναίκες δηλαδή προτιμούν περισσότερο αυτό το επάγγελμα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα που μιλάμε.

Μάλιστα, τώρα δεν προλαβαίνω, απ’ όλη την Ελλάδα με ειδοποιούν ότι κάνουν ορκωμοσίες, να παρευρεθώ, δε μπορώ να πάω, δεν προλαβαίνω να πάω, αλλά αυτό το κενό προσπαθούμε να το καλύψουμε όχι, όμως, με μεγάλη επιτυχία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά συνταξιοδοτούνται παράλληλα και νοσηλευτές. Ωστόσο τοποθετούμαι: Οι 3.000 υπόλοιποι, από το υπόλοιπο Δημόσιο που θα έρθουν, δε θα κάνουν δουλειά νοσηλευτή.

Κύριε Παπαδάκη, για να νοσηλεύσεις έναν ασθενή πρέπει να έχεις μια κατάρτιση. Δε μπορείς να το κάνεις, ας πούμε, όταν πριν ήσουν λογιστής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήξερα νοσοκομείο κ. Υπουργέ, δε θα το πω γιατί έχω νοσηλευθεί, το οποίο είχε περισσότερους κηπουρούς από νοσοκόμες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε με, είπα εγώ κάποια στιγμή «κοιτάξτε να δείτε, έχετε νοσηλευτές αποσπασμένους σε διοικητικές θέσεις, να τους πάρετε πίσω».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και σε κόμματα. Εδώ μου λέει κάποιος ότι υπάρχουν νοσηλευτές και νοσηλεύτριες οι οποίοι είναι σε κόμματα, σε γραφεία κομμάτων ή πολιτικών. Τι να κάνει δηλαδή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω ζητήσει, κ. Παπαδάκη, όλοι οι νοσηλευτές να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους και ορισμένες φορές, λίγες, Διοικητές νοσοκομείων μου είπαν ότι «αν πάρω εγώ αυτό το νοσηλευτή από το λογιστήριό μου δεν έχω άνθρωπο να μου εκκαθαρίσει τις δαπάνες για να πληρώσω».

Τώρα, αυτή τη στιγμή μ’ αυτές τις 3.000 μετατάξεις, θέσεις ξυλουργών, τεχνιτών δηλαδή, μέσα στα νοσοκομεία, ακόμα και προσωπικού υγειονομικού, τραυματιοφορείς, λογιστήρια κτλ. θα καλυφθούν 100%. Και όσοι είναι νοσηλευτές αποσπασμένοι σε διοικητικές θέσεις θα ξαναγυρίσουν στη νοσηλευτική.

Γιατί ο νοσηλευτής είναι ο άνθρωπος του ασθενούς. Αυτός είναι που είναι πάνω από το κεφάλι του. Κι όταν έχεις νοσοκομεία που αντί να έχεις τα διεθνή standards, δηλαδή κάθε ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε δυο-τρεις αρρώστους, έχεις έναν νοσηλευτή για 30, πρέπει αυτός ο άνθρωπος… σ’ ένα προνοιακό ίδρυμα είχαν έναν στους 80. Δε γίνεται δηλαδή.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα έχουν δίκιο οι νοσηλευτές που μιλάνε για ελλείψεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τεράστιες ελλείψεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και βέβαια έχουν δίκιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι νοσηλευόμενοι να δεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι το πιο αδικημένο επαγγελματικό κομμάτι των επαγγελμάτων υγείας. Για να τα καταφέρει μια κυρία στο Τζάνειο νοσοκομείο να τα βγάλει πέρα με 30 ασθενείς, πρέπει να καταργήσει τον εσωτερικό της κόσμο. Πρέπει να βλέπει κάποιον να πεθαίνει, να πονάει και για να προλάβει και τον επόμενο και το μεθεπόμενο, να περνάει με ταχύτητα πολυβόλου από μπροστά του.

Αυτό αλλάζει, μόνο με τον εξορθολογισμό του προσωπικού. Δε γίνεται αλλιώς. Και να ξέρετε ότι παρ’ ότι πήγαμε στο 1 προς 5 και στην υγεία, ένας θα προσλαμβάνεται και πέντε θα φεύγουν, ο Πρωθυπουργός δέχτηκε, ο Υπουργός Οικονομικών δέχτηκε ότι αυτός ο ένας να προηγείται ως νοσηλευτής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα έχουν βγει και οι παπάδες και διαμαρτύρονται βέβαια γιατί λέει ότι επηρεάζει και τις δικές τους προσλήψεις.

Κύριε Υπουργέ, έχετε πει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν και στα νοσοκομεία και όχι μόνο στα Ταμεία τους για να εξυπηρετούνται. Δηλαδή ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ δε θα πηγαίνει μόνο στο ιατρείο του ΙΚΑ, θα μπορεί να εξετάζεται και σ’ ένα νοσοκομείο, έτσι δεν είναι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό συζητείται στην Ελλάδα 20 με 30 χρόνια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρω. Ξέρετε τι μαλλί είχα όταν το είχα ακούσει εγώ για πρώτη φορά αυτό κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επειδή αυτό έχει ακουστεί αλλά δεν έχει γίνει, εμείς με τον κ. Τιμοσίδη στο Υπουργείο Υγείας είπαμε εμείς θα το κάνουμε, αλλά δε θα το λέμε. Και μόλις το κάνουμε θα το πούμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πότε προβλέπεται;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από την 1η Ιουνίου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε 5 μήνες, όλων των Ταμείων οι ασφαλισμένοι, θα έχουν τη δυνατότητα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό ξέρετε τι είναι; Είναι ότι στο σύστημα μπαίνουν τα 200 τόσα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα 200 τόσα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, κάθε γιατρός συμβεβλημένος, κ. Παπαδάκη.

Μπορεί να μάθετε ότι στη διπλανή πολυκατοικία ένας γιατρός που είναι συμβεβλημένος με το τάδε Ταμείο, με τον ΟΠΑΔ, το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, είναι γιατρός, στον οποίο μπορεί να προσφύγει ένας ασφαλισμένος του ΟΓΑ και να του πει «γιατρέ μου, έχω αυτό το πρόβλημα».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφήστε που υπάρχει άλλο σύστημα γι’ αυτούς που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, άλλο σύστημα γι’ αυτούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο λέει στο σπίτι η γυναίκα: «Θα τα βάζουμε στο δικό μου το Ταμείο που είναι καλύτερα και όχι στο δικό σου που είναι χειρότερα». Μα το ίδιο κράτος πληρώνει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ψηφίζεται σε λίγες εβδομάδες, αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή με δική μας παρέμβαση….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούγεται πολύ καλό για να το πιστέψουμε αυτό το πράγμα, ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται ασφαλισμένο και δε θα τρέχουν με ραντεβού που ακυρώνονται..

Και την άλλη κουταμάρα που δε μπόρεσα ποτέ να καταλάβω κ. Υπουργέ: Πήγε άνθρωπος και λέει «γεια σας, λέγομαι Παπαδάκης Γεώργιος, είμαι ασφαλισμένος, να και ο ΑΜΚΑ, να κλείσω ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο;» Του λέει «όχι». «Γιατί;» «Πρέπει να με πάρεις τηλέφωνο». Πήγε απέναντι και λέει «καλημέρα, είμαι εγώ που μιλάγαμε προηγουμένως, να κλείσω ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο;» «Βεβαίως, τώρα να κλείσετε». Δηλαδή αυτό δεν είναι χαζό κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό έχω την πεποίθηση, ότι θα το κάνουμε γιατί πρώτα απ’ όλα θα το νομοθετήσουμε, αυτό δε δημιουργεί πεποίθηση. Το βάλαμε, όμως, με δική μας πρωτοβουλία και του Υπουργείου Εργασίας και στο μνημόνιο των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές μας. Και είμαι απολύτως πεπεισμένος, επειδή πια σ’ αυτή την προσπάθεια τα δυο Υπουργεία λειτουργούν αδερφικά - θα μου πεις κι αυτό γιατί είναι; Θα σας πω ότι αυτό δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε σας ενοχλεί αυτό που είπατε τώρα; Εγώ σας ξέρω και προσωπικά χρόνια, δε σας ενοχλεί αυτό που είπατε τώρα; Δηλαδή ήρθε η τρόικα να μας κάνει καλούς ανθρώπους;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς το βάλαμε εκεί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εμένα μου τη βαράει στο κεφάλι κ. Υπουργέ, με συγχωρείτε, ήρθε η τρόικα ν’ αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί να μη δεχθούμε την πραγματικότητα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε λίγο θα της στέλνουμε και λαμπάδες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς θα γλιτώσουμε 400 εκατομμύρια το 2011 επειδή θα πληρώνουμε γρήγορα. Ακούστε, θα γλιτώσουμε 400 εκατομμύρια, τα νοσοκομεία, επειδή θα πληρώνουμε γρήγορα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα έπρεπε να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να το κάνουμε κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δυστυχώς, ναι, γιατί 16 χρόνια τα νοσοκομεία δεν πλήρωναν. Γιατί δεν πλήρωναν; Γιατί πλήρωνε στο τέλος το κράτος γι’ αυτά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι προκάτοχοί σας τι έκαναν, γιατί δεν τα βλέπανε αυτά; Γιατί δεν τα βλέπανε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, πλήρωνε στο τέλος το κράτος. Και το κράτος πλήρωνε; Ούτε αυτό πλήρωνε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν τα βλέπανε οι προκάτοχοί σας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και οι εταιρείες των προμηθευτών τι έκαναν; Για ν’ αντέξουν 6 χρόνια πεσκέσι, ανεβάζανε τις τιμές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να λαϊκίσω λίγο; Μήπως δε θέλανε να τα δουν; Μήπως δε θέλανε κ. Υπουργέ να τα δουν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή ήταν η Ελλάδα, αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η κακή της πλευρά. Τώρα, λοιπόν, ακούστε, επειδή πληρώνουμε σε πραγματικό χρόνο, πέφτουν οι τιμές. Και λέω τώρα: Έπρεπε να έρθει η τρόικα για να γίνει αυτό; Φταίει δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι το κάνουμε αυτό;

Να πάω σ’ ένα άλλο θέμα που δεν είναι δικό μου αλλά που είμαι πολίτης. Πρέπει δηλαδή τώρα να μας βάλει πρόστιμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως σκοπίμως όμως οδηγηθήκαμε και προς τα εκεί και από τη μία πλευρά βλέπουμε το θετικό…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε κάθε κακοδαιμονία, η οποία είναι απόρροια κακής διοίκησης και πελατειακής πολιτικής, πίσω κρύβεται η ρεμούλα. Όταν υπάρχει ένα κακό, το οποίο προκύπτει από την κακή διοίκηση και από τη φοβία των πολιτικών, από πίσω θα κρυφτεί η ρεμούλα. Δεν λέμε ότι πίσω από τις χωματερές υπάρχει η μαφία των σκουπιδιών; Αν καταργούνταν οι χωματερές, δεν θα καταργείτο και η μαφία των σκουπιδιών;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πίσω από την οικονομική κρίση δεν υπάρχει η μαφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν υπάρχει η μαφία των κερδοσκόπων; Μα αυτοί δεν οδηγούν τους λαούς σε κράτη μέλη δύο κατηγοριών;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ διαφωνούμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοί δεν πάνε να κάνουν το ευρώ δύο ταχυτήτων;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μιλάτε σ’ έναν άνθρωπο που πιστεύει απολύτως, ότι αν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είχε το ευρώ και δεν ήταν ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχε γλιστρήσει τελείως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δε σας είπα ότι κακώς μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σας είπα ότι από ένα σημείο και μετά η αλληλεγγύη και η ενότητα η οικονομική πήγε περίπατο.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έπρεπε να μας βγάλουν εν μέρει έξω..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Σιωμόπουλε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, πιστεύω, επειδή είστε οικονομικός συντάκτης, ίσως να καταλάβετε, αν η Ελλάδα έβγαινε στις αγορές χωρίς…

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το δέχομαι αυτό που λέτε..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε θα είχε δανειστεί, η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το δέχομαι αυτό που λέτε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα, επειδή είπατε για τις αγορές, θριαμβολογούμε κ. Υπουργέ για το 4,9% των εντόκων γραμματίων…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν θριαμβολογώ και κανένας δε θριαμβολογεί γιατί αυτός είναι ακριβός δανεισμός, είναι λιγότερο ακριβώς, όμως, από τον πρόσφατο, τον τελευταίο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ποιοι τ’ αγόρασαν αυτά τα έντοκα γραμμάτια, οι Τράπεζες τις οποίες δάνεισε το κράτος. Με τα δανεικά, τα δικά μας τα λεφτά, πήραν τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου ..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτός ο φαύλος κύκλος πότε θα σπάσει; Αν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι παλεύουμε το 2011 να είναι η έξοδος.

Εγώ να σας πω τις δικές μου εκτιμήσεις, σε ό,τι αφορά το συνολικό πρόβλημα, όχι μόνο το δανεισμό. Είναι για το 2011 δυσοίωνες. Το 2011 θα είναι ένας χρόνος…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χειρότερος από το 2010;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Το 2011 θα είναι χειρότερο από το 2010. Και θα πρέπει αυτό το χρόνο να τον αξιοποιήσουμε, ώστε να μπούμε στο 2012 με αναπτυξιακή προοπτική. Να σπάσουμε όσο μπορούμε το φράγμα της ύφεσης, να μπούμε με αναπτυξιακή προοπτική, να έχουμε κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει, η Ελλάδα να μπει σ’ έναν καινούργιο δρόμο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για ποιο λόγο κ. Υπουργέ; Με τις επιχειρησιακές συμβάσεις στο όνομα της ανάπτυξης που θα φέρουν τους μισθούς σε μισθούς πείνας και συντάξεις πείνας; Για ποια ανάπτυξη μιλάμε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα, εγώ σας άκουσα να συζητάτε προ ημερών που ετίθετο αυτό το θέμα ως πρώτο, ότι πάρα πολλές φορές οι εργοδότες με τους εργαζομένους συμφωνούν και ατύπως πολλές φορές, επιχειρησιακές συμβάσεις χωρίς γραμμένο χαρτί και πάνε πολύ πιο κάτω από αυτά που ήταν χτες προκειμένου να διατηρηθεί μια επιχείρηση όρθια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα όμως έχουμε μια γενίκευση. Στα ΚΤΕΛ είδατε τι είπαν; Στα ΚΤΕΛ τους λένε «δε θα σας κόψουμε δραχμή, εσείς που παίρνετε 750 ευρώ, αλλά θα δουλεύετε μια βάρδια παραπάνω τσάμπα το μήνα».

Κύριε Υπουργέ, ξαναέρχεται η Κυριακή υπέρ του εργοδότη. Και όλα αυτά ανοίγουν με τις επιχειρησιακές συμβάσεις την όρεξη κάποιων οι οποίοι δεν είναι πατριώτες. Εκμεταλλεύονται την κρίση της χώρας μας για να βγάλουν περισσότερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το είπαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από περίπου 20 μέρες δυο Υπουργοί, τρεις Υπουργοί, ότι υπάρχει κι ένα παράλληλο φαινόμενο πολύ ανησυχητικό…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και είσαστε ένας από αυτούς που το είπατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα, εταιρείες που είναι στην κόψη του ξυραφιού και που έχουν μια προοπτική διάσωσής τους, να υποβάλλουν στα δικαστήρια αιτήσεις να υπαχθούν στο άρθρο 99, το οποίο σώζει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας και τα δικαστήρια σωρηδόν, μας ενημερώνουν οι Τράπεζες ότι σωρηδόν τα δικαστήρια απορρίπτουν αυτή την υπαγωγή με αποτέλεσμα να πτωχεύουν εταιρείες, να μένουν στο δρόμοι εργαζόμενοι, θα πρέπει η Ελλάδα να ξαναδεί το θέμα της.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει όμως να δούμε και τις εταιρείες εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν στοιχεία πτώχευσης με πάμπλουτους, με ζάμπλουτους ιδιοκτήτες οι οποίοι αφού ενταχθούν στις ρυθμίσεις που προβλέπει η νομοθεσία πάνε στα σαλέ της Ελβετίας για να κάνουν χρώμα στα χιόνια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να σας πω τι βλέπω εγώ; Βλέπω την ανεργία ν’ αυξάνεται κατά τις δυσμενείς προβλέψεις που είχα κάνει το 2010. Βλέπω μια ανεργία ν’ αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και βλέπω μια μεγάλη ανάγκη, τεράστια ανάγκη για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση, να ξαναδεί την οικονομία της. Να ξαναδεί την ευλυγισία στην οικονομία της, να ξαναδεί την ύπαρξη των επιχειρήσεων. Να ξαναδεί τις θέσεις εργασίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με μια προϋπόθεση, αυτή που σας είπε και ο Πρωθυπουργός: Βάλτε έναν άνθρωπο μέσα στη φυλακή, δείξτε μας έναν άνθρωπο ο οποίος έφαγε το χρήμα του λαού. Εκτός αν συμφωνείτε κι εσείς με τον κ. Πάγκαλο ότι μαζί τα φάγαμε.. Που δεν το πιστεύω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πριν από τρεις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσίασε μ’ έναν τρόπο μάλιστα πρωτόγνωρο, θυμάμαι ότι τον ρώτησα «γιατί το λες αυτό;» και μου είπε «γιατί ο κόσμος πιστεύει αυτό που λέτε», παρουσίασε τις 30, ή 40 περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν εμπλακεί σ’ αυτού του είδους τις παραπαίουσες ιστορίες του ελληνικού κράτους να είναι και φυλακή αυτή τη στιγμή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και μάλιστα του είπα εγώ «γιατί το λες αυτό συνάδελφε, γιατί κάνεις αυτή την τοποθέτηση, γιατί λες ονόματα; Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν κάνει δικαστήριο, το Υπουργικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο» και λέει «το λέω, γιατί διαδίδεται ότι πουθενά τα δικαστήρια δεν επιβάλουν το νόμο και πουθενά η Διοίκηση δεν κάνει τον ελεγκτικό της ρόλο».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ μιλάω για πολιτικά πρόσωπα κ. Υπουργέ. Δεν είναι δυνατό να έχουμε διαρροές και να ζει αυτή η χώρα με τη λογική των διαρροών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας αναφέρω πρόσωπα που έχουν αναμιχθεί σε ιστορίες που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν τιμωρηθεί ήδη.

Κι επίσης σας αναφέρω μια ιστορία χθεσινή δική μου, μια ιστορία που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» χθες και για την οποία ερωτήθηκα στη συνέντευξη Τύπου που είχαμε χτες στο Υπουργείο, αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και αφορά μια έρευνα που έχει γίνει εκεί για πάρα πολύ μεγάλη, για εκτεταμένη σε επίπεδο πολύ σοβαρό, σπατάλη σε πρόσφατους χρόνους.

Να μια υπόθεση, η οποία οδηγείται ήδη και στην Πειθαρχική αλλά και στην Ποινική Δικαιοσύνη, να μια υπόθεση που ο έλεγχος ανέδειξε και που προωθείται. Δηλαδή, μην τα μηδενίζουμε όλα. Και σ’ εκείνον που θέλει να πει ότι «ρε παιδιά, εγώ πληρώνω, να μην τιμωρηθεί και κανένας;» υπάρχει κι ένα μέτωπο που δημιουργείται με αυτό το σύνθημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιοι φάγανε τα λεφτά όμως, κάπου φαγώθηκαν τα λεφτά κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας λέω και το λέω με πολύ συγκεκριμένους αριθμούς, έχουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2010 λιγότερες πωλήσεις φαρμάκων. 1 δισεκατομμύριο, το 20% της δαπάνης για τα Ταμεία. Λιγότερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν υπάρχουν υπεύθυνοι, πείτε μας ποιοι είναι οι υπεύθυνοι όμως.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι έκαναν πάρτι στην υγεία όμως κ. Υπουργέ…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν γινόταν πάρτι τα προηγούμενα χρόνια, εγώ σας λέω, γιατί να μην είμαι καχύποπτος να πω ότι φταίει και ο Υπουργός;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό το 1 δισεκατομμύριο, κ. Παπαδάκη, το καρπώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάποιοι κοίταζαν αλλού δηλαδή την ώρα που τρώγανε κάποιοι άλλοι τα λεφτά;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ή ήταν μέσα στο παιχνίδι κι αυτοί;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δυο περιπτώσεις υπάρχουν: Θα πρέπει να συμφωνήσουμε κ. Υπουργέ ότι αυτοί οι οποίοι δεν είχαν πάρει χαμπάρια ότι κάποιοι έκαναν πάρτι, ή ήταν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν μυαλό και δεν έκαναν γι ‘αυτή τη δουλειά, ή σκοπίμως κάποιος κάτι τους έδειχνε ή κάτι τους είδε δώσει για να κοιτάνε αλλού. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ή ανίκανοι ήταν ή τα πήραν. Ας διαλέξουμε και ας πάρουμε.. Ας τους κατηγορήσουμε για ανικανότητα ή διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το 2004 τα Ταμεία πλήρωναν για φάρμακα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο και οι Βέλγοι.

Οι Έλληνες πλήρωναν όσο και οι Βέλγοι. Το 2009 πλήρωσαν 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιορίζεται. Ο περιορισμός απαιτεί πολιτικές. Τις ασκούμε. Ο περιορισμός απαιτεί και κάποια τιμωρία. Όπου υπάρχει θέμα, πραγματικά, εγώ δε λέω στον Εισαγγελέα. Εγώ λέω κατ' αρχάς το Σώμα Επιθεώρησης Υγείας να κάνει τη δουλειά του.

Σήμερα θα επικοινωνήσω με το Γενικό Διευθυντή για να του ζητήσω σε 10 μέρες να μου φέρει τ’ αποτελέσματα τριών ενεργειών του, για τρεις περιπτώσεις, σε τρία νοσοκομεία της χώρας. Από κει και πέρα υπάρχει και η Ποινική Δικαιοσύνη η οποία επιλαμβάνεται και μάλιστα πολλές φορές και μ’ έναν τρόπο υπέρμετρα αυστηρό.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το σύνθημα «Κανείς δεν τιμωρείται; Κάποιος να τιμωρηθεί», το απαντάμε επί του συγκεκριμένου και όχι όπως μ’ αρέσει να λέω, με πυροβολισμούς στο χάος κι όποιον πιάσω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, εμείς μιλάμε και για πολιτικά πρόσωπα κ. Υπουργέ, γιατί κάποιος έχει και την πολιτική ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει και θα πρέπει η Δικαιοσύνη ν’ ασχοληθεί και μ’ αυτό. Είδατε τι έγινε στη Βρετανία, επειδή δήλωσε το σπίτι της μαμάς του που ήταν ιδιόκτητο ότι το νοίκιαζε και το δικό του, θα καθίσει 18 μήνες φυλακή. Δεν κουνήθηκε φύλλο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, το 2006, 12 Βουλευτές, και ήμουν σ’ αυτούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ είχαμε πάρει την πρωτοβουλία, 12 Βουλευτές είχαμε υπογράψει πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος για ν’ αλλάξει το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης Υπουργών.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν άλλαξε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γίναμε 12 και έπρεπε να γίνουμε 50 για να συζητηθεί το θέμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πού είναι οι άλλοι 38; Οι άλλοι 278 πού ήταν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πολλές φορές εμφανίζονται σ’ αυτό το διάλογο ορισμένοι ψευδο-Ροβεσπιέροι, οι οποίοι είναι επιζήμιοι όσοι και οι φαύλοι που κάνουν τον αυστηρό, αλλά όταν έρχεται η ώρα να βάλουν κάπου την υπογραφή τους δεν τη βάζουν. Εμείς τότε ήμασταν μόνο 12.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε μου λέτε, τα εμβόλια τα πετάξαμε για τη γρίπη;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα εμβόλια που είχαν μείνει στο Υπουργείο, όταν ανέλαβα ζήτησα αν είναι δυνατό, κ. Παπαδάκη…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ απειλήθηκα με αγωγή και παραπομπή στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο γιατί δεν έλεγα στον κόσμο να κάνει εμβόλιο. Όπου αποδείχθηκε ότι εγώ έγινα εμμέσως πλην σαφώς, γιατί με βάζανε να κάνω εμβόλιο και έκανα και είπα στον κόσμο και είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό, και είπα ότι έκανα εμβόλιο.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ έκανα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι δυο μας, και ότι οι άνθρωποι των Μέσων επιβάλλεται να κάνουν για να παρασύρουν τον κόσμο να κάνει. αποδείχθηκε λοιπόν ότι εγώ ήμουν ένα παπαγαλάκι των ανθρώπων που ήθελαν να κερδίσουν; Και νιώθω υπεύθυνος και θέλω να διωχθώ γι’ αυτό. Θέλω έναν Εισαγγελέα να διατάξει την αυτεπάγγελτη δίωξή μου, γιατί παρασύρθηκα και έκανα εμβόλιο για να οικονομήσουν κάποιοι. Πόσα έχασε κ. Υπουργέ το κράτος από τα εμβόλια αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η δική σας στάση δικαιώθηκε κι εγώ την τήρησα, γιατί ο παιδίατρος της οικογένειάς μας, όταν τον ρώτησα κι εγώ για τα παιδιά, μου είπε «να μην το κάνεις, είναι λάθος να το κάνεις» και δεν το έκαναν ούτε τα παιδιά μας ούτε και εμείς. Ακούστε, όμως, όταν συμμετείχα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από το ΚΕΕΛΠΝΟ μας έλεγαν να το κάνουμε όμως. Από το ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε την ευθύνη μας έλεγαν να το κάνουμε κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θέμα τέθηκε, κ. Παπαδάκη, και από τα 27 κράτη με τον τρόπο που το λέτε. Δηλαδή για λόγους ευθυνών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσα χρήματα χάσαμε; Πόσα χρήματα μπήκε μέσα στο ελληνικό κράτος;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για λόγους ευθύνης των τηλεοράσεων σε όλες τις χώρες, οι οποίες πολλές φορές έβγαιναν και έλεγαν ότι θα πεθάνουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν είπα ότι θα πεθάνουμε, εγώ έβγαζα γιατρό από τη Θεσσαλονίκη, επιστήμονα από τη Θεσσαλονίκη και επιστήμονα από την Αθήνα και μάλιστα ήθελαν να του κάνουν καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η μιντιακή ιστορία ήταν καθολική σε όλη την Ευρώπη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να έρθουμε στις πολιτικές ευθύνες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε: Είπαν όλοι τότε ότι παρασυρθήκαμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως τώρα ξανάρχεται πάλι το Η1Ν1.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσα χρήματα χάσαμε κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αγοράσαμε αν θυμάμαι καλά, δεν ήμουν τότε Υπουργός, περίπου 13 εκατομμύρια εμβόλια. Η Γερμανία λ.χ. αγόρασε 40 εκατομμύρια εμβόλια και τα κοιτάει. Όλες οι χώρες την πατήσανε. Εμείς επιστρέψαμε τα 10 εκατομμύρια…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς είμαστε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν θυμάμαι καλά τα νούμερα…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να τους δώσουμε αντί για δόση τα εμβόλια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να σπεύσω να πω ότι αν ήμουν Υπουργός Υγείας, που δεν ήμουν εκείνο τον καιρό, μάλλον θα έκανα το ίδιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσο μπήκαμε μέσα κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε θυμάμαι, νομίζω ότι το κόστος ήταν γύρω στα 80 εκατομμύρια. Αλλά μην το παίρνετε τοις μετρητοίς..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι αυτά που σας λείπανε, σας τα βρήκα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα 10 εκατομμύρια τα επιστρέψαμε και τα 3 εκατομμύρια τα κρατήσαμε, τα οποία μας μείνανε..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολλά που δεν είπαμε, δεν είπαμε τίποτα για τους φαρμακοποιούς, αλλά πρέπει να κλείσουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.