Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024

Κοινή Συνέντευξη Τύπου της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

11/01/2011

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλημέρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ σε αυτή την κατ’ ουσίαν πρώτη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που αφορά στα θέματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θέλω να ζητήσω την κατανόησή σας σε κάτι, το οποίο έχει υποπέσει στην αντίληψή μου από την αρχή, σχεδόν, αλλά μου το θέσατε κι εμένα με πάρα πολύ έντονο τρόπο πριν από λίγες εβδομάδες στο ΕΚΕΠΥ. Κάτι που αφορά στη δική μας διαχείριση και του χρόνου και του προγράμματός σας, αλλά και των σχέσεών μας.

Εμείς με τον κ. Τιμοσίδη αναλάβαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα πάρα πολύ δύσκολο. όπως και σήμερα θα δείτε. έργο. Ο κ. Αηδόνης ανέλαβε να φτιάξει κάτι από το μηδέν. Και οι τρεις μας έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ένταση σε ό,τι αφορά στη δουλειά μας και δεν οργανώσαμε, με τον τρόπο που θα έπρεπε, την μεταξύ μας σχέση.

Κάνω αυτή την αναφορά, γιατί είναι δική μας πολιτική επιλογή και των τριών μας, από σήμερα και στο εξής αυτό να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μιας πάρα πολύ καλής σχέσης, όπως είναι αυτή που θα αφορά τη σχέση των εκπροσώπων του Τύπου και των ΜΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από σήμερα και στο εξής.

Αυτά αισθάνομαι, ότι όφειλα να τα αναφέρω εδώ δημοσίως, με τον πιο χαρακτηριστικό και έντονο τρόπο και είναι ηλίου φαεινότερο, ότι αποτελούν μία συγκεκριμένη μορφή αυτοκριτικής.

Είμαστε πέντε. Θα υποστείτε για κάποια λεπτά τις εισηγήσεις μας και για ό,τι λέμε εισηγούμενοι - γιατί οι ερωτήσεις σας είναι ελεύθερες - για ό,τι λέμε εισηγούμενοι θα διανείμουμε κείμενα, ούτως ώστε να τα έχετε αυτά που θα πούμε γραμμένα απ’ το δικό μας χέρι και να τα αξιοποιήσετε, όπως ο καθένας κατά τη συνείδηση και την άποψή του επιλέγει.

Εμείς εδώ, οι τρεις της κυβέρνησης και οι τρεις Γενικοί Γραμματείς, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 έχουμε εισέλθει σε ένα χρόνο πολιτικό, έντονο, πάρα πολύ δύσκολο, κρίσιμο μπορώ να πω, σχετικά με τα θέματα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσα σε έξι μήνες, μάλιστα, αυτού του χρόνου πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έγιναν επί πολλά χρόνια.

Είμαστε πέντε άνθρωποι σε ειδική αποστολή. Πέντε άνθρωποι που θα πρέπει απ’ τη 2α Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιουνίου, να κάνουμε όσα πράγματα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια και να τα κάνουμε και καλά. Να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, να κάνουμε οικονομία στα χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς να μειωθεί η καθολική πρόσβαση στο σύστημα της δημόσιας υγείας και η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες που έχουν ανάγκη τα ελληνικά νοσοκομεία.

Να κάνουμε πράγματα που σχετίζονται με την προστασία της υγείας, των πολιτών, που για πρώτη φορά αποτελεί μία πολύ καθαρή αυτοτελή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, προστασία της υγείας, προστασία του ασθενούς.

Να διακρίνουμε αυτή τη δουλειά μας και να πέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εκπλήρωση των όσων απαιτούνται να κάνουμε αυτό το πρώτο εξάμηνο και ταυτοχρόνως να εξορθολογίσουμε το προνοιακό κράτος, να εξοικονομήσουμε χρήματα που χάνονται - όπως αποδείχθηκε με αυτό το κωμικοτραγικό ζήτημα του Υπουργείου Υγείας ως εμπόρου χαλιών - και να μη στερούνται οι πολίτες των προνοιακών μας υπηρεσιών, ο φορολογούμενος τα χρήματά του, αλλά να σταματήσει πια η κατασπατάληση τάχα μου για προνοιακούς λόγους και εν τη ουσία για την εξυπηρέτηση της γραφειοκρατίας. Τέλος σε αυτά.

Ως γενικές θέσεις δε νομίζω ότι οι θέσεις που αναφέρω θα βρουν κάποιον αντίθετο. Ας δούμε, όμως, μία προς μία χωρίς ανάλυση, εγώ θα τις αναφέρω για να καταγραφούν και θα σας τις διανείμω, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των πέντε παρισταμένων πολιτικών προσώπων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Έξι είμαστε.

Πρώτα απ’ όλα η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου με τους φαρμακοποιούς, λαμβανομένων υπόψη και των σχολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένονται, όπως ενημερώθηκα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή την εβδομάδα, αύριο ή μεθαύριο. Θα έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στην πορεία του διαλόγου με τους φαρμακοποιούς, που όπως θυμάστε, γιατί ήσασταν παρούσες και παρόντες, καταλήξαμε σε δύο σημεία συμφωνίας και σε δύο σημεία διαφωνίας.

Άρα, στο τέλος της εβδομάδας, αρχές της επομένης, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να ασκηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδος η νομοθετική μας πρωτοβουλία. Στοχεύουμε την επόμενη Τετάρτη να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Πρώτη δράση αυτή.

Δεύτερη δράση. Να θεσπίσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενοποίηση των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τις μονάδες υγείας αντίστοιχα των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Και με μία πράξη, με τη νομοθετική πράξη, να ενσωματώσουμε τα νοσοκομεία, δηλαδή τη Δευτεροβάθμια βαθμίδα υγείας του ΙΚΑ, γιατί είναι ο μόνος φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει νοσοκομεία, με το ΕΣΥ. Αυτά προβλέπονται όπως ξέρετε στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσουμε την άλλη Τετάρτη στη Βουλή των Ελλήνων.

Να εκσυγχρονίσουμε, όπως ήδη έχουμε αναφέρει με πολλές λεπτομέρειες, το σύστημα προμηθειών στο Δημόσιο. Και εδώ εμείς τον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο καταγράφουμε τις δαπάνες μας σε προμήθειες φαρμάκων, υλικών και εξετάσεων, προκειμένου να καταβάλουμε το σχετικό κόστος στους δικαιούχους τον Φεβρουάριο και έτσι να επιτύχουμε 400 εκατ. ευρώ μείωση δαπάνης, 250 εκατ. για τα υλικά και 150 εκατ. για τα φάρμακα, όπως έχουμε δεσμευτεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό, έως το τέλος του 2011. Και αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Να ενσωματωθούν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Δημόπουλος, όλες οι υπηρεσίες που αφορούν την άθληση και τη διατροφή. Την άθληση και τη διατροφή με αιχμή την ολοκληρωμένη εποπτεία του ΕΦΕΤ, ο οποίος μάλιστα ενεργοποιήθηκε όπως θα σας πει και ο κ. Υφυπουργός με έναν τρόπο αρκετά καλό, τώρα, αυτές τις μέρες, της λεγομένης κρίσης των τροφίμων που εισήχθη σε κάποιες χώρες, απ’ ότι φαίνεται όχι στη χώρα μας, από τη Γερμανία.

Μετατρέπουμε τον ΟΠΑΔ σε αυτό το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2011 επιτέλους σε ασφαλιστικό Ταμείο. Αυτό εξασφαλίζει πριν απ’ όλα, πάνω απ’ όλα, την εξόφληση των δικαιούχων από τον ΟΠΑΔ γιατρών, φαρμακοποιών, σε πραγματικούς χρόνους και αυτό εξασφαλίζει επειδή η σχετική δαπάνη του ΟΠΑΔ είναι πάρα πολύ μεγάλη, τις μειωμένες τιμές και για τα φάρμακα ειδικά, την επιστροφή, το λεγόμενο rebate, την έκπτωση δηλαδή στα ασφαλιστικά Tαμεία. Και αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Η επίλυση ορισμένων βασικών τμημάτων του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δύο κρίσιμες για τον ιδιωτικό τομέα διατάξεις που αφορούν στις βεβαιώσεις καλής λειτουργίας και στην αλλαγή της νομοθεσίας που έχει να κάνει με την επέκταση αυτών των νοσοκομειακών μονάδων.

Εξορθολογίζουμε τα οικογενειακά επιδόματα μέσα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο και ο κ. Κατριβάνος θα σας πει ορισμένες απ’ τις δράσεις του περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ορισμένες είναι δράσεις που δε χρειάζονται νομοθετική κατοχύρωση και θα σας τις αναφέρει ο ίδιος.

Μεταφέρουμε με το πολυνομοσχέδιο την αρμοδιότητα καθορισμού τιμής των φαρμάκων από το Υπουργείο Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο Υπουργείο Υγείας και αυτή η αρμοδιότητα θα ασκηθεί από την 1η Απριλίου του 2011. Μειώνουμε το κέρδος των φαρμακαποθηκών και καθορίζουμε συνολικά την πολιτική φαρμάκου με διατάξεις που υπάρχουν σε αυτό το πολυνομοσχέδιο. Θα κάνουμε αναφορά στα περίπου 20 μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής για το φάρμακο σε ειδική συνέντευξη για το φάρμακο, με την παρουσία του ΕΟΦ και του ΥΦΕΤ εδώ τις επόμενες 20 μέρες πριν κλείσει ο μήνας Ιανουάριος.

Θα ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος έως το τέλος Μαρτίου. Το ίδιο θα κάνουμε έως το τέλος Μαρτίου και για τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων της χώρας και γνωρίζετε, ότι εγώ ως Υπουργός του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχω συνδέσει την ύπαρξή μου με αυτούς τους δύο στόχους του Μαρτίου και απ’ ότι φαίνεται - και θα σας το εξηγήσει και ο κ. Πολύζος - θα είστε σε θέση και εσείς να το δείτε στις 21 του μηνός Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όλοι οι Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας στο ΕΚΕΠΥ, θα δείτε ότι αυτό το πρόγραμμα πάει πάρα πολύ καλά και οι στόχοι θα επιτευχθούν μέχρι τέλος Μαρτίου.

Προλέγω, ότι η επιβεβαίωση της επίτευξης των στόχων, δεν θα είναι μια αυθαίρετη κρίση της εξαμελούς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά θα είναι μια κατάσταση, την οποία θα επιδείξουμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε εσάς όλους εδώ στο Υπουργείο, καθώς και στους εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους οποίους θα καλέσουμε ειδικά για το θέμα αυτό στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου.

Θα αρχίσουμε και θα τελειώσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2011, θα αρχίσουμε από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους τον κοινωνικό διάλογο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων της χώρας με τις μορφές των συγχωνεύσεων που επανειλημμένα έχουμε εξηγήσει ποιες θα είναι και που θα αφορούν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, αρχή, όμως, θα γίνει από την Αθήνα.

Δεν θα γίνει η αρχή από την Περιφέρεια. Τα παραδείγματα που δίνει ο τρέχων διάλογος είναι περιφερειακά παραδείγματα. Γιατί; Όποιος θέλει να νοικοκυρέψει το σύστημα, το νοικοκυρεύει στην Αθήνα που υπάρχουν τα περισσότερα νοσοκομεία, τα πολλά νοσοκομεία εκείνα, τινά των οποίων μεσοτοιχούν κιόλας, αλλά τα διοικούν διαφορετικές διοικήσεις, ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους πολλές φορές και αυτό δεν έχουμε πια την αντοχή να παραμείνει ως κατάσταση.

Θέλουμε, επίσης, αυτό το κρίσιμο εξάμηνο να επιλυθεί τουλάχιστον σε επίπεδο θέσπισης, ένας νέος τρόπος ένταξης των αποφοίτων της Ιατρικής στο ιατρικό επάγγελμα. Αυτές οι αναμονές των 10 ετών είναι τριτοκοσμικές αναμονές και δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε, εμείς οι έξι, ότι θα παραμείνουμε, θα συζήσουμε με αυτά τα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά, για πολλούς μήνες ακόμη σε αυτό το Υπουργείο.

Επίσης θα αρχίσουμε βάσει προτάσεως που θα μας υποβάλλει τον Απρίλιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να αξιολογούμε τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας μας. Θα αναμορφώσουμε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, σήμερα στις 3 η ώρα θα πάω εκεί με τον κ. Δημόπουλο για να ενισχύσουμε με όλες μου τις δυνάμεις μας την απόπειρα που κάνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, να μας εισηγηθεί τη νέα κοστολόγηση – άκουσον, άκουσον! - μετά το 1991 για όλες τις ιατρικές πράξεις, με τις αρχές της εξοικονόμησης κονδυλίων και της μη μείωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους ασφαλισμένους.

Δεν ξεχνώ, ότι υπήρξα πριν από λίγους μήνες Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αισθάνομαι αρμόδιος για την προστασία και των ασθενών και των πολιτών ως προς την υγεία τους, αλλά και των ασφαλισμένων, δεν έχει κανένα νόημα να μεταφέρεις δαπάνες από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και αυτό να σου μεταφέρει δαπάνες.

Αυτός ο άγονος ανταγωνισμός δεν έχει κανένα νόημα, σας πληροφορώ. Γιατί μία οικονομία έχουμε. Πολίτες του ίδιου κράτους είμαστε. Τι μας νοιάζει σε ποιον τα πληρώνουμε; Μας νοιάζει να έχουμε καλές υπηρεσίες πληρώνοντας λιγότερα.

Συνεπώς, θα πάω να στηρίξω την πολιτική της εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, γιατί θέλω να ξέρετε ότι υπήρξαν και απειλές κατά μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, με ανώνυμες επιστολές και τοιαύτα. Σιγά μην φοβηθούμε! Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κάνουν τη δουλειά τους με συναίσθηση ευθύνης, τους στηρίζουμε και η κοστολόγηση μετά από 20 χρόνια, μετά από το 1991, θα είναι μια πράξη προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση.

Θα αναμορφώσουμε, επίσης, το πειθαρχικό Δίκαιο σε όλα τα επαγγέλματα υγείας. Έχω φροντίσει - και θα το δω στην πράξη δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνε ι- να αναβαθμιστεί η Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Είναι κρίσιμη η συμβολή της σε όλα τα θέματα των επαγγελμάτων υγείας. Αρκεί να σας πω, ότι μου προέκυψε η ανάγκη, όταν λίγων ημερών Υπουργός ρώτησα «πόσους γιατρούς έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;» και μου είπαν «δεν ξέρουμε», «Πόσους γιατρούς έχουμε στην Ελλάδα;» και μου είπαν «δεν ξέρουμε».

Από τότε είδαμε με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα αυτό γιατί είμαστε Υπουργείο Υγείας με 1.151 υπαλλήλους και με – παρακαλώ, επί των ημερών μου - να γίνονται απόπειρες αποσπάσεων κι άλλων υπαλλήλων εδώ, τους οποίους γυρίσαμε πίσω φυσικά από τα νοσοκομεία, ακούστε, στο Υπουργείο με τους 1.151 υπαλλήλους.

Θέλουμε μια νέα ημέρα στα επαγγέλματα υγείας, το Υπουργείο Υγείας είναι το αρμόδιο και ο δυνάμενος να εισηγηθεί το νέο πειθαρχικό. Θα ακούσουμε τους πάντες, αλλά είναι δουλειά μας μέσα σε αυτό το τρέχον εξάμηνο να δούμε το νέο πειθαρχικό για όλα τα επαγγέλματα υγείας.

Πρέπει να ολοκληρώσουμε και να εφαρμόσουμε τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος, δηλαδή μια συνήθειας που αποτελεί, σε όλο τον κόσμο την πρώτη βασική και με απόλυτα καταστροφικές συνέπειες, αιτία της καρκινογένεσης.

Μας λένε διάφορα για ευθύνες άλλων. Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να κάνουμε τους ελέγχους. Ο κ. Δημόπουλος έχει κάνει έναν αγώνα συντονισμού, θα σας δώσει τα αποτελέσματά του και επιφυλασσόμαστε εγώ, ο κ. Τιμοσίδης και ο κ. Δημόπουλος την επόμενη εβδομάδα, να δώσουμε εκτεταμένη συνέντευξη για το κάπνισμα με την καταγραφή των ευθυνών, με την καταγραφή των μέτρων, με την καταγραφή μιας πολύ επιθετικής πολιτικής.

Γιατί κάθε μέρα είμαστε κοινωνοί των μεγαλύτερων αδικιών που παράγει αυτή η γελοιοποίηση του ελληνικού κράτους, δηλαδή σε πέντε μέτρα απόσταση, επειδή είναι άλλοι οι αρμόδιοι του ελέγχου, ένα μαγαζί γεμάτο με καπνιστές κι ένα άλλο μαγαζί που σέβεται την απαγόρευση, άδειο. Θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα σας εξηγήσουμε οι τρεις μας την επόμενη εβδομάδα με ειδική τοποθέτηση, ποιος δεν βοηθάει αυτή την προσπάθεια, ποιος μεταθέτει ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας και ποιες είναι οι πολιτικές μας αντιδράσεις με «το νι και με το σίγμα».

Θα αρχίσει η λειτουργία όπως μας ενημέρωσε η κα. Μαλλιώρη των 17 Κέντρων Απεξάρτησης, όχι και των 17 αλλά κάποιων από τα 17 της Αττικής συμπεριλαμβανομένης. Θα αρχίσει από το 1ο εξάμηνο του 2011.

Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο, επειδή το θέμα αφορά συνολικά την κεντρική κυβερνητική πολιτική, επειδή το θέμα το σηκώνει στις πλάτες του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν θέλουμε σήμερα να κάνουμε ειδική αναφορά παρ' ότι η κα. Μαλιώρη ήταν εδώ και στη συνεδρία του επιτελικού και είναι και σήμερα και τώρα εδώ κοντά μας, θέλουμε σε αυτό το θέμα να δώσουμε αυτοτέλεια και θα προσκληθείτε πάλι εντός του Ιανουαρίου να σας εξηγήσουμε και να σας δώσουμε και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όλων των πολιτικών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, με τα Κέντρα Απεξάρτησης, με τη συνολική πολιτική προσπάθεια.

Δεν ξεχνώ προσωπικά ότι προ των εκλογών για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και για τους Δήμους επισκέφθηκα τον Πειραιά προσκεκλημένος του Νομάρχη και προσωπικού μου φίλου του Γιάννη Μίχα που σήμερα είναι ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης στο Δήμο του Πειραιά και δεσμεύτηκα μπροστά στο Δικηγορικό Συμβούλιο, μπροστά στο Σύλλογο των Εμπόρων, μπροστά σε όλους εκείνους τους φορείς που τα μέλη τους θίγονται από την ακαταστασία γύρω από το θέμα, ότι σε συνεννόηση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια με την κα. Παπανικολάου και τον κ. Μουσιώνη, με την κα. Μαλιώρη, θα λύσουμε το πρόβλημα του Πειραιά, που ταλανίζει και καταστρέφει ανθρώπους, έως τον Αύγουστο του 2011.

Η υποχρέωσή μου αυτή ήταν υποχρέωση που ο Τύπος κάλυψε. Σέβομαι τους ανθρώπους εκείνους του Πειραιά που με άκουσαν, σέβομαι τον Τύπου που έδωσε σημασία στα λόγια μου και θα εκπληρώσω εις το ακέραιο τη δέσμευσή μου σε συνεργασία με το Δήμαρχο τον κ. Μιχαλολιάκο και με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Χρήστου. Η δέσμευση ισχύει για τον Αύγουστο του 2011, συνδυαζόμενη με τη μεταφορά κάπου αλλού κοντά. Εκτός του κέντρου, εκτός των κατοικημένων περιοχών, εντός Νοσοκομείων όπως κάνουμε για όλη την Ελλάδα. Γιατί ο Πειραιάς να είναι εξαίρεση; Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας. Ήταν μια δέσμευση έντιμη, για κάτι που θέλουμε να κάνουμε. Θα επικοινωνήσω σήμερα με τον κ. Μιχαλολιάκο, έχουμε μιλήσει ήδη μετά την εκλογή του και θα τηρήσω το λόγο μου.

Κάποιοι σκέφτηκαν ένας τόλμησε και να το εκστομίσει, ότι αυτό έγινε για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. Όχι κυρίες και κύριοι! Γίνεται για τις ανάγκες των πραγμάτων. Έτσι πρέπει να κάνουμε και αυτό πρέπει να είναι και μια συνταγή για όλη την Ελλάδα. Θα συνεργαστώ με τον κ. Καμίνη, είπαμε στην προεκλογική περίοδο ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα μας και με την κα. Μαλιώρη, οπωσδήποτε για την επίλυση του θέματος αυτού και για την Αθήνα.

Βέβαια δεν θέλω να πω περισσότερα, θα τα πούμε στην σχετική συνέντευξη Τύπου μέσα στον Ιανουάριο, μέσα σε αυτό το μήνα δηλαδή.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που μια πραγματικά επαινετέα και επαινεθείσα προσπάθεια του κ. Δημόπουλου είδε το φως της δημοσιότητας στο Ζάππειο πριν από λίγες εβδομάδες, δεν ήταν για μας ένα σχέδιο, για το οποίο μιλήσαμε και μετά το αφήσαμε. Ήδη από τον Ιανουάριο – θα σας τα πει ο Γενικός - ξεκινάμε εφαρμογές και πάντως μέσα στο 1ο εξάμηνο θα εφαρμόσουμε την επιλογή μας για το εθνικό τεστ που αφορά όλες τις γυναίκες και όταν θα υλοποιηθεί θα αφορά όλες τις γυναίκες από 45 έως 50 ετών για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου. Θα σας τα πει ο κ. Δημόπουλος αναλυτικότερα και ο κ. Υφυπουργός αμέσως μετά από εμένα.

Θα αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ τον τρέχοντα μήνα. Ώριμα έργα θα μπουν, ανώριμα έργα θα απενταχθούν. Το Υπουργείο Υγείας δεν ανέχεται να έχει στα θέματα της Ψυχικής Υγείας, αλλά και στα θέματα τα υπόλοιπα, τόσες εκκρεμότητες και τόσα χρήματα να παραμένουν εκεί και να τα κοιτάμε ανήμποροι να τα αξιοποιήσουμε και θα σπεύσουμε.

Ξέρουμε ότι θα ακούσουμε κριτική. Ξέρουμε ότι θα ακούσουμε κριτική και για τις επείγουσες διαδικασίες. Παρακολουθούμε την πολιτική του κ. Χρυσοχοΐδη, «το 2012 να έρθει στο 2011», όπως χαρακτηριστικά έχει πει σχετικά με το ΕΣΠΑ. Για όλο το ΕΣΠΑ και ειδικά για το ΕΣΠΑ, το κρίσιμο ΕΣΠΑ για τον πολίτη του Υπουργείου Υγείας.

Αν δεν έχουμε ξεκολλήσει από την τελευταία θέση, διότι ήμασταν ουραγοί, ήμασταν Υπουργείο Β’ Εθνικής στα θέματα αυτά που υπάρχουν χρήματα και τα έχουμε τόση ανάγκη αλλά τα κοιτάμε! Ποιος ξέρει για ποιους λόγους… Κυρίως εξ αδυναμίας γραφειοκρατικής. Αν πιστέψω ότι έχουμε ξεκολλήσει, όπως ενημερώνομαι, δεν μας φτάνει απλώς να έχουμε ξεκολλήσει από την τελευταία θέση, θέλουμε να προχωρήσουμε, θέλουμε να γίνουμε ένα από τα Υπουργεία που ασκούν τα καθήκοντά τους με τον πρέποντα τρόπο. Απορροφούμε για το καλό του πολίτη όσο μπορούμε πιο γρήγορα.

Ολοκληρώνουμε την απορρόφηση του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού. Επιτύχαμε σε όλους μας τους στόχους, σε όλους μας τους στόχους. Δεν θα έμπαιναν ποτέ ορισμένοι από αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους, τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία αν δεν κάναμε μια πραγματική ανατροπή της γραφειοκρατίας στο Υπουργείο Υγείας και αν δεν συντονιζόταν μαζί μας τόσο καλά το Υπουργείο Οικονομικών και οφείλω ευχαριστίες στον κ. Παπακωνσταντίνου και στον κ. Σαχινίδη.

Θα σας δώσει τα στοιχεία ο κ. Υφυπουργός που είναι συντριπτικά και τα απευθύνω, όπως θα σας τα πει, προκαταβολικώς εγώ που ως ξένος με τα θέματα άκουγα αμφιβολίες ότι τα Ολοήμερα Νοσοκομεία δεν θα δουλέψουν. Θα σας δώσει τα στοιχεία ο κ. Τιμοσίδης. Πόσες δεκάδες Νοσοκομεία πια είναι στην ολοήμερη λειτουργία και πως τελικώς όπως προβλέπουμε τα περισσότερα, αν όχι όλα, σε λίγο καιρό θα είναι ενταγμένα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Απευθύνομαι, σε όσους μου έλεγαν ότι αυτό δεν θα γίνει και τους είπα: «να, πως έγινε, να, που γίνεται, να, που θα πάει ακόμη καλύτερα γιατί το πιστεύουμε και θα το προσπαθήσουμε».

Τέλος, θα σας πει ο κ. Αηδόνης με πολύ συγκεκριμένα λόγια για την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχων των τροφίμων και η κρίση αυτή η τελευταία στη Γερμανία μας έδωσε την ευκαιρία να επισπεύσουμε τις διαδικασίες οι οποίες αφορούν τους επόμενους μήνες αυτού του εξαμήνου, θα σας τα πει ο κ. Υφυπουργός.

Θέλω να μοιράσω αν δεν έχει ήδη γίνει και μ’ αυτό να κλείσω, την 11μελή Επιτροπή των ειδικών της Υγείας, η οποία δεν αντικαθιστά κανένα υφιστάμενο όργανο, δεν είναι το Αντι-ΚΕΣΥ αυτό, μη γίνουν παρεξηγήσεις.

Χθες στη συνάντηση που είχα με τους γιατρούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τον κ. Καλοκαιρινό και τους συνεργάτες του, τον Π.Ι.Σ. μου ετέθη αυτό το θέμα. Αυτή η Επιτροπή του Μνημονίου παραμερίζει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας; Επουδενί είναι η απάντηση.

Είναι μια Επιτροπή, η οποία προβλέπει το μνημόνιο, η οποία έχει πάρα πολύ σοβαρές αρμοδιότητες, αρκεί να σας αναφέρω ότι έχει την αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο επί των ελέγχων στα στοιχεία που προκύπτουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να συντάσσει εκθέσεις.

Και κυρίως και πάνω απ’ όλα, κυρίες και κύριοι, η Επιτροπή αυτή έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί την αναθεώρηση ενδεχομένως του μνημονίου επί της υγείας. Είναι μια επιτροπή πάρα πολύ σοβαρή, προσπαθήσαμε να της δώσουμε μία ευρύτατη σύνθεση. Στροφέας της Επιτροπής αυτής θα είναι ο κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος δεν τοποθετείται εκεί με την ιδιότητά του, ο κ. Μόσιαλος έγινε δεκτός και γίνεται δεκτός γιατί; Όχι επειδή είναι βουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αλλά επειδή είναι ένας πάρα πολύ έγκυρος καθηγητής στο London School of Economics και η ιδιότητά του αυτή είναι γνωστή εκτός συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έχει συνομιλητή και ο κ. Μόσιαλος είναι πρόσωπο που εξασφαλίζει την οργάνωση των συμβουλών προς το Υπουργείο Υγείας από τους 11 αυτούς ανθρώπους και την ενημέρωση με έναν τρόπο αυθεντικό και αξιόπιστο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων της τρόικας για όσα σχετίζονται με την υγεία.

Συνεπώς σας παραδίδω την επιτροπή αυτή με την ολοκληρωμένη της σύνθεση. Θα στηρίξει το Υπουργείο από πλευράς γραφειοκρατικής και υλικοτεχνικής υποδομής, ο κ. Πολύζος θα κάνει τη σχετική προσπάθεια, θα στηρίξει την επιτροπή αυτή.

Όπως θα στηρίξει επίσης το Υπουργείο και την Επιτροπή υπό τον Καθηγητή τον κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο, που ορίστηκε αρμόδιος να μας προτείνει έως την 1η Απριλίου τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, να εισηγηθεί, όχι να αποφασίσει, να εισηγηθεί τις συγχωνεύσεις εδώ και εκεί των νοσοκομείων.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ζητώ συγνώμη από εσάς και από τους συνεργάτες στο υπουργείο γιατί μακρηγόρησα, κατέγραψα απλώς, έδωσα και ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, αλλά και των σχέσεών μας με συνεντεύξεις Τύπου. Σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Καλημέρα σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, αλλά κυρίως θέλω να σας ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Για μένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και θέλω αυτό να το αποτυπώσω και να σας το μεταφέρω και είναι μία κουβέντα από καρδιάς.

Εγώ θα ξεκινήσω με έναν στίχο του ποιητή του Οδυσσέα Ελύτη: «Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγη ώρα», έτσι αισθάνομαι. Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ καιρό εδώ στο Υπουργείο, και αν αναλογιστώ πόσο είναι δεν έχει ξεπεράσει ούτε καν τους 3-4 μήνες. Τέσσερις μήνες, έχουν όμως γίνει τόσα πολλά πράγματα που νομίζω ότι ο χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος.

Θέλω να ευχαριστήσω προκαταβολικά τον Υπουργό τον κ. Λοβέρδο για την πολύ καλή συνεργασία, τον Χρήστο τον Αηδόνη τον συνάδελφο και συμπατριώτη επίσης ,για μία συνεργασία που εγώ τουλάχιστον θα την θυμούμαι, είναι μία ομαδική δουλειά, μία δουλειά που δεν έχει πρώτο – δεύτερο – τρίτο και βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και τους τρεις Γενικούς Γραμματείς: τον Νίκο τον Πολύζο, τον Γιώργο τον Κατριβάνο και τον Αντώνη τον Δημόπουλο για την άριστη συνεργασία που είχαμε.

Επειδή πρέπει να τρέξω πολύ σύντομα, θα κάνω αναφορά σε 2-3 ζητήματα που είναι θέματα με τα οποία ασχολήθηκα περισσότερο και πιο εξειδικευμένα. Μπαίνω κατευθείαν στο ολοήμερο νοσοκομείο, την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Έκανε μία νύξη ο Υπουργός προηγούμενα, ότι ήταν ένα θέμα για το οποίο υπήρξαν πάρα πολλές αμφισβητήσεις. Μέσα σε ένα μήνα 61 δημόσια νοσοκομεία εφαρμόζουν ήδη το θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας. Οι πολίτες της χώρας μας απόκτησαν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τις ώρες που τους βολεύει, που τους εξυπηρετεί, οι δε εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία: γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι πόροι δε, των νοσοκομείων από την άλλη ενισχύονται σημαντικά.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα προστεθούν στα 61 νοσοκομεία που ήδη συμμετέχουν σ’ αυτή τη λειτουργία, άλλα 5 νοσοκομεία κυρίως από την περιφέρεια ,κι αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο, γιατί ακολουθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η συμμετοχή και άλλων νοσοκομείων, θα τα πούμε όταν θα έχουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Έχει συσταθεί στο Υπουργείο και λειτουργεί και γίνεται εβδομαδιαία συνάντηση μιας άτυπης ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, ιδιαίτερα δε για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων που προκύπτουν κάθε τόσο.

Έχουμε αποστείλει σε όλα τα νοσοκομεία πίνακα, για τη συμπλήρωση και την αποστολή απολογιστικών στοιχείων σ’ αυτή την άτυπη ομάδα εργασίας σε εβδομαδιαία βάση όπως είπα προηγούμενα. Έτσι θα μπορούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα κάθε εβδομάδα να σας δίνουμε συγκεκριμένα στοιχεία λειτουργίας με τον αριθμό των προσερχομένων ασθενών, με τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων, με ό,τι συντελείται επιτέλους μέσα στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία. Έχει υπογραφεί και το έχουμε αναφέρει και προηγούμενα η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας -Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΟΠΑΔ με βάση της οποίας προγραμματικής σύμβασης από 1/12/2010 οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι του δημοσίου καλύπτουν με ιδίαν δαπάνη τη διαφορά μεταξύ του ποσού χρέωσης των ιατρικών επισκέψεων και του ποσού που ο ΟΠΑΔ δικαιολογεί, δηλαδή 20,00 € λιγότερα τα οποία αναλαμβάνει ο ίδιος ο ΟΠΑΔ να τα πληρώνει.

Και από την άλλη η δαπάνη για όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις, επεμβατικές πράξεις καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον Οργανισμό, δηλαδή από τον ίδιο τον ΟΠΑΔ χωρίς να απαιτείται προηγούμενη θεώρηση από ελεγκτή γιατρό.

Τις επόμενες 10 ημέρες θα ανακοινώσουμε και τη συμφωνία μας μετά από την επεξεργασία που κάνει το ΣΥΣΠΥ, δηλαδή το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας, που είναι το όργανο που συμμετέχουν και από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε σύντομα να εξασφαλίσουμε αυτή την προγραμματική συμφωνία που αναφέραμε πριν λίγο καιρό για την κάλυψη των ασφαλισμένων και από τα υπόλοιπα ταμεία.

Περισσότερες λεπτομέρειες, ερωτήσεις που θα δεχτούμε από εσάς σε ότι άλλο προκύψει.

Ένα μεγάλο θέμα που έγινε αναφορά επίσης από τον Υπουργό και αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, για τον καρκίνο. Στις 14 Δεκεμβρίου, να θυμίσω, στο Ζάππειο σε μία συνεδρίαση της Ογκολογικής Επιτροπής που είναι η αρμόδια επιτροπή και η οποία έχει ετοιμάσει ακριβώς και έχει βοηθήσει για να υλοποιηθεί αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης, αναφερθήκαμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα πάρει το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα ο Τομέας Δημόσιας Υγείας της οποίας προϊσταται ο κ. Δημόπουλος, σε ότι έχει να κάνει με τους στόχους αυτούς που το ίδιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης βάζει.

Συγκεκριμένα οι στόχοι αυτοί αφορούν, την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της πρώιμης, δηλαδή της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Την ανάπτυξη για την εισαγωγή στην κλινική πράξη διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων οδηγιών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενιαία παροχή φροντίδας υγείας προς όλους τους πολίτες.

Η πιστοποίηση των δομών και υπηρεσιών μέσα από τις οποίες θα παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες. Και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του καρκίνου.

Τέλος, αυτό που νομίζω θα είναι και πρωτοπόρο παρ’ ότι θεσμοθετήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και δεν λειτούργησε, είναι η δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών για τη συστηματική καταγραφή και τη μελέτη του καρκίνου.

Μάλιστα αυτές οι δράσεις που θα ξεκινήσουν από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το επόμενο τρίμηνο, άρα τελειώνοντας το Μάιο θα έχουμε απλώσει όλες αυτές τις δράσεις σε όλη τη χώρα. Προπομπός αυτών των δραστηριοτήτων είναι στις 24 με 31 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα δηλαδή, θα έχουμε σε όλα τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία τη δωρεάν δυνατότητα διενέργειας του τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, δηλαδή θα είναι μία καμπάνια που θα γίνει με τη συνεργασία όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων τις οποίες ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους, για την αμέριστη συμπαράσταση που δείχνουν σ’ αυτή την πανεθνική μας προσπάθεια, έτσι ώστε να περάσει όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός γυναικών να κάνει αυτό το τεστ. Ανάλογες ανακοινώσεις θα υπάρξουν εκείνη τη χρονική περίοδο.

Και η πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά, έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, είναι δηλαδή η έναρξη ακριβώς αυτών των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο.

Κλείνοντας, μια μικρή αναφορά για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει σχετικά με τον καρκίνο και οι οποίες βρίσκονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, έτσι ώστε να παρθεί η απόφαση όπως ορίζει ο νόμος και αυτές οι πρωτοβουλίες να είναι αυστηρές προδιαγραφές και οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους στη θεραπεία, στην πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου και να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα κάθε Κέντρο να εφαρμόζει τις δικές του προδιαγραφές, τις δικές του σκέψεις και τις δικές του θεραπευτικές οδηγίες.

Επίσης θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα και την απόφασή μας ώστε στο χώρο της παρηγορητικής φιλοξενίας του τελικού σταδίου του καρκίνου την καλή συνεργασία που αναπτύσσεται .Θα υπάρξει σχετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες και με την Εκκλησία της Ελλάδος μετά και την αναφορά που είχε γίνει στο Ζάππειο από τον Μακαριότατο με την περιοχή του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» όπου η Εκκλησία θέλει να αναπτύξει μια σχετική πρωτοβουλία. Όλα αυτά θα τα δούμε να ξεδιπλώνονται τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια μικρή μόνον επισήμανση. Το θέμα της υγείας των πολιτών είναι στην πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε προ ουδενός εμποδίου.

Και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας, γιατί αυτό που κάνουμε εξυπηρετεί και τους δύο στόχους της Κυβέρνησης. Από τη μια να γίνει ο εξορθολογισμός στις υπερβολικές δαπάνες που έγιναν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, και από την άλλη, αφού λύσουμε τα βασικά προβλήματα της μηχανοργάνωσης και του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος που ανέφερε ο Υπουργός προηγούμενα, να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε τις πολιτικές μας που έχουν να κάνουν με τα θέματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την πρόληψη, με την αντιμετώπιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των προβλημάτων του ελληνικού λαού μιας και αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους. Είναι αλήθεια, όπως είπε πριν από λίγο ο Υπουργός, όταν και εφόσον υπήρξε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και αφορούσε τις νέες δραστηριότητες του Υπουργείου Υγείας, προσωπικά πανικοβλήθηκα, γιατί εκείνο το οποίο κλήθηκα να αναλάβω ήταν μια σκιά μιας πολιτικής.

Και το λέω αυτό πάρα πολύ συγκεκριμένα, γιατί το αντικείμενο των Δ/νσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως επίσης και της Δ/νσης του Υπουργείου Υγείας που έχει σχέση με τη διατροφή, ήταν αντικείμενα τελείως ανενεργά, δεν είχαν οντότητα, δεν είχαν πολιτικές και ουσιαστικά εκείνο, το οποίο έπρεπε να κάνουμε, ήταν να μπορέσουμε να στήσουμε γρήγορα ένα νέο, μια νέα μορφή Υπουργείου, το οποίο θα παράξει πολιτικές πάρα πολύ σημαντικές.

Το ζήτημα είναι γιατί προέκυψε αυτή η ανάγκη και σε αυτό σήμερα, μια και υπάρχει αυτή η συνέντευξη, οφείλουμε μια πάρα πολύ μεγάλη απάντηση.

Το γιατί απαντάται από την τελευταία κρίση τη διατροφική, η οποία αναδεικνύει ένα τεράστιο θέμα. Ποια είναι η σχέση της δημόσιας υγείας, της προστασίας της υγείας των ανθρώπων, ένα τεράστιο κομμάτι, που έχει να κάνει με τη διατροφή.

Αντιλαμβάνεστε, η απόφαση του Πρωθυπουργού να εντάξει αυτό το πλαίσιο πολιτικής μέσα στις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας, ήταν μια απόφαση απόλυτα σωστή και εκείνο, το οποίο πρέπει να κάνουμε εμείς το επόμενο διάστημα είναι, εφόσον έχουμε οργανώσει πια αυτό το νέο οργανωτικό και πολιτικό μοντέλο, να παράξουμε τις πολιτικές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Θα ήθελα να πω εδώ ότι είναι πολύ σημαντικό, ότι ενώ μας δόθηκε ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, να υπηρετήσουν αυτό το νέο όραμα, με χειρισμούς οι οποίοι μπόρεσαν και έδωσαν στους υπαλλήλους αυτούς το όραμα, είναι πάρα πολύ σημαντικό, διπλάσιος αριθμός των ανθρώπων, δέχτηκε μόνος του να έρθει και να ενταχθεί σε αυτές τις Δ/νσεις και καταλαβαίνετε πια, περίπου εκατό άτομα, κ. Υπουργέ, έναντι σαράντα πέντε, αυτούς τους οποίους είχαμε.

Καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι χτες συμμετείχαν σε έναν άλλο χώρο, έρχονται να υπηρετήσουν πολιτικές, για τις οποίες εμείς έχουμε δεσμευτεί πάρα πολύ συγκεκριμένα.

Επειδή το αντικείμενο, και συμφωνήσαμε με τον Υπουργό να πάμε σε μια άλλη συνέντευξη και να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τις πολιτικές μας, που θα έχουν να κάνουν με τις δράσεις υγείας, που έχουν σχέση με τη διατροφή και την άθληση, άρα θα υπάρχει ένα ξεχωριστό αντικείμενο συζήτησης, δε θα αναλωθούμε σε αυτό.

Απλά έπ’ αυτού του θέματος να σας πω μόνο, ότι την Πέμπτη σε σχέση με τις δράσεις υγείας που αφορούν τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα υπάρχει μια συνεργασία με τον κ. Καμίνη, για το ποιες είναι οι πολιτικές και οι δράσεις υγείας που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και με τον κ. Μπουτάρη.

Και μέσα από αυτή τη δράση θέλουμε να διαμορφώσουμε και να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο πολιτικών, οι οποίες ουσιαστικά θα διαμορφώσουν ένα νέο τρόπο ζωής και θα έχουν ως αποτέλεσμα και την ποιότητα της ζωής την οποία επιθυμούμε.

Και με τον Πειραιά, αλλά επειδή είναι μια σηματοδότηση, που αφορά όλη την Ελλάδα, γιατί καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια ιδιομορφία με τη Βόρεια Ελλάδα, μια και εμείς καταγόμαστε, εγώ και ο Μιχάλης, που νιώθουμε πάλι τους εαυτούς μας αδικημένους. Άρα, ξεκινάμε από εκεί, δε θα αποκλείσουμε κανέναν φυσικά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Ούτε και το Μιχαλολιάκο.

Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού, απλά υπάρχει ένα θέμα μιας βάσης. Εξάλλου ο Υπουργός πριν από λίγο αναφέρθηκε πολύ συγκεκριμένα για δράσεις, στις οποίες έχουμε δεσμευτεί και που αφορά τη συνεργασία όλου του πλαισίου.

Τώρα, σε σχέση με το κομμάτι το τελευταίο, θα ήθελα να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για μας, η διασφάλιση των τροφίμων που διακινούνται στην ελληνική αγορά.

Μπορούμε και πρέπει να διασφαλίζουμε τους Έλληνες πολίτες, από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, όπως το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες.

Όπως επίσης να εγγυόμαστε ότι τα άριστα και εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, που παράγονται στη χώρα μας, είναι θωρακισμένα από ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου.

Έτσι πρέπει να εξασφαλίζουμε κάθε στιγμή την αποτελεσματικότητα και τη μέθοδο και την εφαρμογή των ελέγχων και παρακολούθηση στο σύστημα των κυρώσεων.

Από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν, μόλις ανέλαβα αυτή τη θέση, ήταν να συγκροτήσουμε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο να δούμε πραγματικά τι συμβαίνει και να περιγράψουμε με ακρίβεια την υπόθεση της διαδικασίας ελέγχου και τη διαδικασία των κυρώσεων.

Άρα, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, πάνω σε ένα θέμα που είναι τεράστιο και προκύπτει και αφορά τον άριστο συντονισμό και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και Υπουργείων, που έχουν σχέση με τα δύο θέματα.

Τα δύο θέματα έχουν δύο επικεφαλίδες, ένα είναι το σύστημα των ελέγχων και το δεύτερο είναι το σύστημα των κυρώσεων. Σε ό,τι αφορά το σύστημα των ελέγχων, είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει ο ΕΦΕΤ, δημιουργήθηκε το 1999 και σήμερα έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στη συνείδηση του Έλληνα, ότι αυτός είναι ο βασικός μηχανισμός ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων.

Υπάρχουν, όμως, προβλήματα πάρα πολύ σημαντικά, για τα οποία σχεδόν κάθε μήνα γινόμαστε δέκτες παρατηρήσεων από τη Δ/νση Υγείας και Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μας βάζει πέντε βασικά θέματα, πέντε οριζόντια σημεία, για τα οποία ουσιαστικά μας εφιστά την προσοχή. Και είναι, πρώτα απ’ όλα το κομμάτι που αφορά την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες σε διάφορα επίπεδα.

Το δεύτερο είναι η έλλειψη αποτελεσματικής εποπτείας από τις κεντρικές υπηρεσίες προς τις τοπικές αρχές. Το τρίτο είναι η ελλιπής δραστηριότητα των επιθεωρήσεων.

Το τέταρτο είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις ελεγκτικές υπηρεσίες και το πέμπτο είναι η έλλειψη του ενιαίου, αποτελεσματικού, αποδεκτού και αναλογικού κυρωτικού συστήματος, αυτό που πριν από λίγο είπαμε.

Η Γενική Δ/νση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας έχει αναφέρει προφορικά, ότι αν συνεχίσουμε να μη συμμορφωνόμαστε με αυτά, τα οποία ουσιαστικά μας λέει και μας προτρέπει, θα προχωρήσει η έκδοση κοινοτικής οδηγίας, περί μη ασφαλών τροφίμων.

Αν αυτό γίνει, καταλαβαίνετε, ότι θα έχουμε τεράστιες ζημιές στην εθνική μας οικονομία της χώρας και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα, σε ό,τι αφορά την εξαγωγή προϊόντων, στο γεωργικό τομέα, όπου καταλαβαίνετε ότι με βάση την αναδιάρθρωση η οποία επιτελείται στη χώρα μας, το κομμάτι αυτό είναι μια νέα βαριά βιομηχανία, πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την παραγωγική μας διαδικασία, αλλά και την αναπτυξιακή μας διαδικασία.

Άρα, σήμερα εμείς δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να πάμε σε μια ενοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, επειδή εμπλέκονται διάφοροι φορείς, χρειάζεται να υπάρχει μια συνεργασία με άλλα Υπουργεία.

Και έχουμε δεσμευτεί με τον Υπουργό, ο οποίος φυσικά θα θέσει το θέμα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι αύριο αυτό πρέπει να αποτελέσει μια πολιτική δική μας, για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα.

Στο κυρωτικό σύστημα, για να καταλάβετε, εδώ γίνεται το «έλα να δεις», είναι η πιο χαρακτηριστική έκφραση που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος.

Μιλάμε και λέμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν είκοσι πέντε συστήματα επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων, ένα απίστευτο αλαλούμ.

Υπάρχει ένας πίνακας, τον οποίο θα σας δώσουν οι συνεργάτες μου, για να καταλάβετε τι γίνεται εκεί μέσα. Έχουμε τελειώσει αυτή τη δουλειά, την έχουμε ολοκληρώσει, υπάρχει ήδη το ντοκουμέντο, το οποίο, αφού τελειώσουμε και βάλουμε τις τελευταίες πινελιές σε συνεργασία με τον Υπουργό, θα βγει και προς διαβούλευση και φαίνεται ότι υπάρχει μια γενικότερη σύμφωνη γνώμη και των εμπλεκομένων φορέων , αλλά και των παραγωγικών φορέων, όπου θα πάμε σε δύο τομείς, οι οποίοι θα αφορούν τον τομέα τροφίμων και ποτών και τον τομέα υγείας και προστασίας ζώων, δηλαδή οι είκοσι πέντε, θα γίνουν δύο.

Και ο σκοπός είναι να έχουν ουσία και αποτέλεσμα, γιατί μέχρι τώρα για να καταλάβετε τι γίνονταν, οι επιχειρήσεις προτιμούσαν να τρώνε πρόστιμα, γιατί πλήρωναν μικρές προκαταβολές και από το να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ποιότητα και την υγεία των τροφίμων. Το θέμα του τι τρώμε εμείς φυσικά.

Άρα, αυτό είναι κάτι που είναι ήδη έτοιμο και το οποίο πάρα πολύ σύντομα θα το φέρουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να προχωρήσει και να αποτελέσει τη νέα νομοθεσία του κράτους για τα ζητήματα που αφορούν το κομμάτι των κυρώσεων.

Σε σχέση με το τελευταίο θέμα, το οποίο μας απασχόλησε και μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ και έδειξε ουσιαστικά και τις μορφές «απεραντολογίας», οι οποίες μπορούν να παραχθούν μέσα από το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και κάποιες άλλες αδυναμίες οι οποίες υπάρχουν σήμερα και τις οποίες πριν από λίγο τις αναφέραμε.

Στο συγκεκριμένο θέμα, που έχει να κάνει με το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες στη Γερμανία, η εξέλιξη είναι θετική, η σημερινή εξέλιξη. Από τις 4.700 φάρμες, οι οποίες είχαν τεθεί σε καραντίνα, μόλις και εφόσον ξέσπασε το σκάνδαλο, σήμερα το πρωί που μιλάμε, τελευταία ενημέρωση στις 9:30 έχουν μείνει μόνο 500 που είναι ακόμα σε καραντίνα.

Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη σε αυτό το θέμα και δικαιωνόμαστε με την επιλογή να μην πανικοβάλουμε κανέναν, γιατί είχαμε ρητές διαβεβαιώσεις από το γερμανικό φορέα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δεν έχουμε εισαγωγές τροφίμων ενοχοποιημένων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Άρα, εκτιμήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και υπεύθυνα. Που σημαίνει τι; Περισσότερους ελέγχους, παρά τις διαβεβαιώσεις των Γερμανών, ότι δεν υπάρχουν εισαγωγές και παράλληλα να τρέξουμε ένα σύστημα τέτοιο δικό μας, που να μπορέσει να κατοχυρώσει αυτό που λέγεται, ασφάλεια του καταναλωτή, σε σχέση με το τι τρώει, πια.

Εκείνο το οποίο μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, είναι γιατί είχαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό ελέγχων, δεν χρειάστηκε να υπάρχει το διατροφικό σκάνδαλο για να προχωράμε σε ελέγχους, απλά τους εντατικοποιήσαμε.

Και υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό αυτών των μέτρων, διότι υπήρχε ένα πολυετές πρόγραμμα, το οποίο είχε να κάνει με μια πυρκαγιά, η οποία είχε μπει σε μια υπόθεση ελαστικών, όπου εκεί πέρα, στη Βόρεια Ελλάδα, είχαμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο ελέγχων, για να μπορέσουμε να δούμε για εκείνο το λόγο αν υπάρχουν αυξημένες διοξίνες, σε διάφορες μορφές τροφίμων.

Όπου καταλαβαίνετε, σε συνδυασμό με την περίοδο των εορτών, όπου εκεί είχαμε ένα άλλο σχέδιο εντατικοποίησης των ελέγχων μας, μπορέσαμε να πούμε ότι είχαμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο αξιόπιστου ελέγχου, όσο μπορεί να πει κανείς σήμερα για να πούμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να πούμε, αυτά τα οποία είπαμε τελικά ως πολιτική γραμμή και έκφραση.

Τώρα, είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία, δεν έχουμε εφησυχάσει ακόμα, υπάρχουν ακόμα 500 φάρμες οι οποίες ελέγχονται, μέχρι να μας πουν οι Γερμανοί, ότι δεν υπάρχει πια κανένας κίνδυνος, επίσημα και εγγράφως, γιατί αυτό μας κάνουν συνεχώς.

Άρα, σήμερα είμαστε στη φάση να πούμε πραγματικά ότι και με τη σημερινή συνάντηση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμμετοχή του ΕΦΕΤ, στις 11:00 και 12:00 για το συγκεκριμένο θέμα, να σας δώσουμε αμέσως μετά περισσότερη ενημέρωση για το τι ακριβώς θα προκύψει.

Για να μη μακρηγορώ, διότι υπάρχουν και άλλοι τρεις φίλοι και ομιλητές, θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία πολυτέλεια, δεν μπορούμε να καθυστερούμε.

Ότι ο καταναλωτής πρέπει με ασφάλεια να μπορεί να τρώει και εκείνο, το οποίο εμείς ως πολιτεία είμαστε υπεύθυνοι, είναι αυτή τη δυνατότητα να του την παρέχουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Πολύζος. Δε θα σας κουράσουμε άλλο.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Καλημέρα και καλή χρονιά και από μένα. Εγώ δεν έχω ποίημα, κ. Υφυπουργέ, μάλλον το ποίημα που έγραψα στα δύο βιβλία μου «Ιθάκη», δεν ταιριάζει με την περίπτωση, διότι εδώ σημασία δεν έχει μόνο το ταξίδι, έχει και το αποτέλεσμα.

Αλλά έχω να πω ως ο πιο παλιός χρονικά, αν μου επιτρέπετε, κ. Υπουργέ, μετά τις εκλογές, ότι έχουν γίνει τρομακτικά πράγματα στους 15 μήνες, αλλά αυτό που έχει συμβεί τους τελευταίους πέντε μήνες, εξαιτίας του δυναμισμού και του οραματισμού του δικού σας, της συνακολουθίας των δύο Υφυπουργών και της στοίχισης των Γενικών Γραμματέων είναι εκπληκτικό, εύχομαι και ελπίζω να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια για το κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσον αφορά το management, τα οικονομικά και την πληροφορική. Νομίζω έχουν μοιραστεί οι δέκα στόχοι που θα κληθούν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων να δώσουν την έκθεσή τους την επόμενη Παρασκευή στο ΕΚΕΠΥ είναι:

Πρώτον, η ολοκλήρωση των ισολογισμών του 2009. Έχω την αίσθηση ότι θα ξεπεράσουν τους εκατό, πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει καμία προηγούμενη χρονιά.

Το δεύτερο είναι η πλήρης αναφορά όλων των πληρωμών και των εισπράξεων, που είναι πια αισιόδοξο, ότι θα έχουν φτάσει, μέχρι την Παρασκευή μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2010 και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στο κομμάτι των εισπράξεων, όσο και στο κομμάτι των πληρωμών.

Δυο – τρία νούμερα, ήταν πέντε δισ. τα χρέη, έχουν πάει όλα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου έχουν εγκριθεί τα τέσσερα δισ. και είναι ορατό την άλλη βδομάδα να τελειώσει και το πέμπτο και από αυτά έχουν πάει για ομόλογα στην Εθνική Τράπεζα τα τρία δισ. και έχουν φτάσει στους προμηθευτές.

Όσον αφορά το πρώτο επτάμηνο του 2010, από τα εξακόσια εκατομμύρια της χρηματοδότησης του Υπουργείου Οικονομικών, που βοήθησε πάρα πολύ σε αυτή την ιστορία, τα τετρακόσια ήδη βρίσκονται στους προμηθευτές. Έχω την αίσθηση ότι την άλλη Παρασκευή αυτό θα είναι σχεδόν τελειωμένο.

Το τρίτο είναι ότι έγιναν απογραφές σε όλα, στα εκατόν τριάντα δύο νοσοκομεία της χώρας και ετοιμάζονται οι πίνακες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, για το τι στοκ υπάρχει και γνωρίζει ο κ. Υφυπουργός την κουβέντα περί του στοκ, ήταν τριακόσια εκατομμύρια πέρυσι, φέτος έχω την αίσθηση ότι θα είναι πολύ λιγότερο.

Το πέμπτο είναι η ενιαία κωδικοποίηση όλων των υλικών και των φαρμάκων, είναι επιτόπου όλες οι εταιρείες πληροφορικής, οι οκτώ εταιρείες πληροφορικής που έχουν αναλάβει πληροφοριακά συστήματα σε όλα τα νοσοκομεία και τοποθετούν αυτή τη στιγμή την ενιαία κωδικοποίηση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και του ΕΟΦ, για τα υλικά και τα φάρμακα αντιστοίχως.

Το έβδομο σημείο είναι ότι ο στόχος του Υπουργού είναι πια πιο κοντά, η καθημερινή ηλεκτρονική παρακολούθηση αγορών, αναλώσεων και αποθεμάτων, όλων των αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων από το τέλος Ιανουαρίου και για τους επόμενους μήνες και μάλιστα θα γίνει προσπάθεια αυτό να γίνεται με ατομικό συνταγολόγιο και στα χρεούμενα υλικά και στα φάρμακα, κατ’ είδος και κατά κλινική.

Έτσι ώστε να μη γνωρίζουμε μόνο τι καταναλώνει ο Ευαγγελισμός, αλλά να γνωρίζουμε και τι καταναλώνει η Παθολογική, ή η Χειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού.

Το όγδοο είναι η ολοκλήρωση υποβολής όλων των νοσηλειών του 2010 και από εκεί και πέρα, η ανά μήνα υποβολή, ώστε να γίνει πράξη, αυτό που έχετε πει κι εσείς, κ. Υπουργέ, μήνα με μήνα τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης και το Υπουργείο Οικονομικών, να μπορούν να πληρώνουν τους προμηθευτές.

Το ένατο είναι η εγκεκριμένη συμφωνία μηχανογραφικής παρακολούθησης όλων πια των νοσοκομείων, έστω και αν τα πληροφοριακά συστήματα στο Γ’ ΚΠΣ τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν πήγαν καλά, εμείς βρήκαμε τις εταιρείες πληροφορικής που είχαν στήσει αυτά τα συστήματα και με πάρα πολύ λίγα μέσα είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 31/3 το κομμάτι μηχανογράφησης των αποθηκών, των φαρμακείων, των λογιστηρίων, αλλά και της συγκέντρωσης των στοιχείων, θα είναι ολοκληρωμένο στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων.

Το δέκατο είναι το κομμάτι της προκήρυξης των διαγωνισμών. Προκηρύχθηκαν όλοι οι διαγωνισμοί του 2010 του ενιαίου προγράμματος και τώρα πρέπει να τρέξουμε να τους ολοκληρώσουμε. Όμως οι κεντρικοί διαγωνισμοί και το παρατηρητήριο της ΕΠΥ ήδη λειτουργεί, σας άκουσα και το βράδυ Υπουργέ, μπορώ να το επαναφέρω, ότι ο βηματοδότης από 3.000 ευρώ και με την παρέμβαση τη δική μου και του Υφυπουργού, από την Παρασκευή έχει πάει στα 1.500 ευρώ, με τη συνεργασία πέντε εταιριών που αναδείχθηκαν μέσα από το διαγωνισμό και έτσι θα πάει και το υπόλοιπο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Στο κομμάτι του ΕΣΠΑ και στο κομμάτι των προμηθειών του ΕΣΠΑ βιοϊατρικής τεχνολογίας έχουμε αυτή τη στιγμή με Υπουργικές Αποφάσεις Υπουργού και Υφυπουργού 50 μηχανήματα 50 εκατ. που οι διαγωνισμοί εκτελούνται σε όλη τη χώρα. 20 εκατ. για τα 150 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και σε λίγες μέρες θα έχουμε και 30 εκατ. για τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας.

Και κάτι τελευταίο από εμένα. Είναι σημαντικό ότι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μάλλον στα νοσοκομεία άνω των 400 κλινών, λειτουργούν Επιτροπές Ποιότητας που εξετάζουν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων - το είπαν και οι προλαλήσαντες - και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει το λεγόμενο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, που σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ποιότητας κοιτάζουν όχι μόνο τα οικονομικά των νοσοκομείων, αλλά και τα θέματα ποιότητας και εξυπηρέτησης των ασθενών.

Ευχαριστώ.

Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Εγώ θα ξεκινήσω απ’ την επικαιρότητα όσον αφορά την Οικοτεχνία που είχαμε εδώ στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι τα λεγόμενα χαλιά. Το Υπουργείο έδωσε ήδη από χθες το βράδυ εντολή στον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προχωρήσει και ήδη με ενημέρωσε, ότι ξεκίνησε, στο άμεσο κλείσιμο και διακοπή της μίσθωσης του κτιρίου που είναι στο πρατήριο που είναι στην οδό Φιλελλήνων 14.

Αναστολή των 41 τεχνικών Σχολών ταπητουργίας που είναι στην περιφέρεια. Μετάταξη των 61 υπαλλήλων σε προνοιακά ιδρύματα. Σταδιακή προώθηση όλων των αποθηκευμένων προϊόντων σε άλλες εμπορικές επιχειρήσεις όπως είναι ο ΕΟΜΜΕΧ και ήδη ξεκινήσαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους για να δούμε πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις οικογένειες εκείνες και τις γυναίκες που δουλεύανε στην Οικοτεχνία, τουλάχιστον όσες συμμετείχαν στα προγράμματα της απασχόλησης του 2010. Και να γίνει άμεση μεταφορά όλου του προσωπικού που ήταν στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης από την «Υπατεία» στην «Τσόχα» ώστε να μην πληρώνουμε ενοίκια. 800 γυναίκες δουλεύανε στο πρόγραμμα. Και τα χρήματα που παίρνανε ετησίως, η πληροφορία που έχω είναι γύρω στα 250 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προτιμότερο να τους τα δίναμε, παρά να πληρώνουμε όλο αυτό το μηχανισμό. Και αυτό θα κάνουμε. Αν είναι δυνατόν.

Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Είναι ένα πρόγραμμα πρόνοιας το οποίο αρχίζει την εφαρμογή του το 1947 με αφετηρία τη βασιλική πρόνοια. Στην πορεία διαχρονικά αλλάζοντας ονόματα έφτασε…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο Υπουργείο Εξωτερικών όταν ήμουν εγώ 2,5 χρόνια δεν είχαμε πάρει ούτε ένα. Πηγαίναμε, λέει, δώρα το Υπουργείο Εξωτερικών, πηγαίναμε δώρα χαλιά.

Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Είναι γεγονός ότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Από πλευράς της Πρόνοιας, έχουμε ξεκινήσει και να μπορέσουμε να κάνουμε έναν ορθολογισμό όλων των προνοιακών δομών. Έχει κατατεθεί μία μελέτη στο ΕΣΠΑ, ώστε να δούμε πως θα μπορέσουμε να συνενώσουμε τις προνοιακές δομές σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» και με το Ν. 3868, όπου σε κάθε περιφέρεια διοικητική πλέον μπορούν να είναι μέχρι 4 προνοιακοί οργανισμοί. Ένας θα είναι ΑΜΕΑ, ένας οικογένεια και παιδί, ένας ηλικιωμένοι και ένας ευπαθείς ομάδες.

Γίνεται τεράστια προσπάθεια να μπορέσουμε να συντομεύσουμε τη διαδικασία των υιοθεσιών. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια και από τον Υπουργό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Βασικά πρέπει να συντομεύσει η απελευθέρωση των παιδιών.

Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και είναι κατατεθειμένο ήδη στη «ΚΕΝΕ», στα προνοιακά πλέον τα φάρμακα δεν θα αγοράζονται από το ελεύθερο εμπόριο, αλλά απ’ τα νοσοκομεία. Δεν είναι πολλά τα έξοδα των φαρμάκων στα προνοιακά ιδρύματα, αλλά ωστόσο δεν παύει να είναι κάποια έξοδα και να έχουν ένα κόστος.

Η βελτίωση συνθηκών όσον αφορά στις δομές μας, κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τις βελτιώσουμε. Και μπορώ να τολμήσω να σας μιλήσω για τα ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, όπου ήταν ένα κολαστήριο. Έχουμε προσπαθήσει να το βελτιώσουμε. Δεν είμαστε περήφανοι ακόμα και γι’ αυτό που έχουμε κάνει. Το ξαναλέω, δεν είμαστε περήφανοι. Ωστόσο, όμως, καταθέτουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες αυτών των ανθρώπων. Είναι δύσκολες συνθήκες, αλλά κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, το επαναλαμβάνω.

Μέσα δε στο 2010 έχουμε κατορθώσει να καταργήσουμε όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα μέσα από συλλόγους, ώστε προσλάβανε ένα προσωπικό για να εξυπηρετήσουν αυτές τις δομές. Αυτά όλα έχουν καταργηθεί.

Τα γηροκομεία δεν ανήκουν σε εμάς. Είναι στους δήμους. Το συγκεκριμένο είναι και ιδιωτικό, ανήκει και στο Δήμο και στη Νομαρχία. Ωστόσο, εμείς μόνο τις κεντρικές πολιτικές περνάμε για τα γηροκομεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστούμε. Να κλείσει ο κ. Δημόπουλος.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ουσιαστικά έχω καλυφθεί απόλυτα. Μια μικρή δήλωση θέλω να κάνω. Το 1993 αποχαιρετούσα με την κα. Νταουντάκη, είναι τόσο παλιά και αυτή, τον Γεννηματά την τελευταία φορά που μίλησε στους νοσοκομειακούς γιατρούς, ήταν μια εκδήλωση χιλίων νοσοκομειακών γιατρών και είχα πει τότε ότι η δουλειά μας είναι να βγάλουμε τους ασθενείς από τα νοσοκομεία έξω.

Λέω και σήμερα ότι η δουλειά τουλάχιστον της δημόσιας υγείας είναι αυτή και επειδή βρεθήκαμε σε μια εξαιρετικά περίεργη χρονιά για όσους παρακολουθούν την υγεία αυτά τα χρόνια, όπου η υγεία έγινε κεντρικό θέμα πολιτικό, που δείχνει δύο πράγματα και την υπερβολή που υπήρξε, αλλά και την ανάγκη ενός διαφορετικού δημόσιου διαλόγου, θα ήθελα να κάνω μια μικρή έκκληση με τρία στοιχεία σε εσάς, για εκείνα τα άχαρα πράγματα, τα οποία πάντα αφήνουμε πίσω στο κυνήγι της επικαιρότητας και του εντυπωσιασμού πολλές φορές.

Λέω ότι θεωρώ ότι τέθηκαν φέτος πέρα απ’ την υπερπροσπάθεια του κ. Πολύζου και των Υπουργών εδώ για να μαζέψουμε τις δαπάνες και τα νοσοκομεία, τέθηκαν τρία πολύ κεντρικά ιστορικά θα έλεγα διαρθρωτικά μέσα. Δεν ξέρω αν θα τα αντέξουμε να τα βγάλουμε πέρα, αλλά θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά και τα οποία έχουν αδικηθεί στο δημόσιο διάλογο.

Τα λέω πολύ γρήγορα, το ένα είναι σε ένα μεικτό σύστημα όπως ξέρουμε όλοι εδώ και 50 χρόνια ταμείων και δημόσιου συστήματος ΕΣΥ, ένα κακό κράμα το οποίο επί πολλά χρόνια μας ταλαιπωρεί έφτασε η στιγμή ανάμεσα στο γερμανικό και στο αγγλικό να βρούμε τη σύνθεση και νομίζω ότι αυτό τίθεται από το νομοσχέδιο και νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη διαρθρωτική πρόκληση το επόμενο διάστημα.

Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι αυτό θα ξεκλειδώσει το σύστημα υγείας αν πετύχει. Θεωρώ ότι αυτό δεν έχει μπει ακόμα με όρους διαλόγου. Υποστήκαμε πριν από δυο βδομάδες με τον κ. Πολύζο εξαγριωμένους γιατρούς. Είναι μια χρονιά εξαγριωμένων ανθρώπων σε αυτό το Υπουργείο. Εμείς φάγαμε άλλους εξαγριωμένους Υπουργέ μου, την άλλη μέρα με τον κ. Πολύζο είχαμε μία έντονη συζήτηση σε αυτό το θέμα, μην πλατειάσω.

Το ένα θέμα είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα μιας μείζονος διαρθρωτικής αλλαγής που σημαίνει μια νέα σύνθεση του συστήματος υγείας με πρωτοβάθμιο χώρο απέναντι στο δευτεροβάθμιο. Και αυτό είναι και μία τεράστια δοκιμασία σύνθεσης του μεικτού συστήματος που είπα, δηλαδή μεταξύ ταμείων και εθνικού συστήματος.

Πολύ σωστά έχει μπει από τον Υπουργό και νομίζω ότι θα πρέπει να το τονίσουμε αυτό, ότι μιλάμε για σύστημα υγείας και όχι μόνο για το δημόσιο σύστημα υγείας. Νομίζω ότι αυτή τη φορά το έχουμε τιμήσει αυτό. Φαίνεται ότι εδώ μιλάμε με όρους συνολικού συστήματος υγείας, που σημαίνει και ο τεράστιος ιδιωτικός χώρος θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Το δεύτερο που νομίζω ότι έχει ξεφύγει της προσοχής που του αξίζει, είναι οι δύο μείζονες κινήσεις που έχουν να κάνει ότι το φάρμακο για πρώτη φορά έρχεται εδώ συνολικά σε μια συνθετική πολιτική των πάντων και η βιοϊατρική τεχνολογία το ίδιο. Θεωρώ ότι είναι τα δύο βασικότερα εργαλεία της δημόσιας πολιτικής υγείας αυτά.

Έχω την αίσθηση ότι ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος των αλλαγών που μπορεί αυτό το πράγμα να προκαλέσει. Έχουν ήδη υπογραφεί Υπουργικές Αποφάσεις, είναι σε εξέλιξη δράσεις. Νομίζω το επόμενο διάστημα αξίζει ιδιαίτερα την προσοχή σας.

Το τρίτο το οποίο είναι το θέμα το οποίο οι πάντες αναβάλουν και σχεδόν ποτέ δεν έχω δει να γίνεται συζήτηση, είναι αυτό του ανθρώπινου δυναμικού. Πριν ευτελίσουμε το δημόσιο διάλογο σε αυτό που γίνεται τώρα με τους φαρμακοποιούς μιλώντας για το αν, για το πόσο, για το τι, για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε λύσει εδώ και δεκαετίες όπως κάθε ευρωπαϊκή χώρα, θεωρώ ότι αυτή η βάση διαλόγου που βάλαμε με το ΚΕΣΥ, με τους Πανεπιστημιακούς, με τους φαρμακοποιούς, με τον Πανελλήνιο και τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και τις επιστημονικές εταιρείες, δημιουργεί το τονίζω, σε βάθος χρόνου, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί φέτος, είναι κάτι το οποίο όμως μπορεί να ξεκινήσει διακομματικά φέτος, δημιουργεί τους όρους το ανθρώπινο δυναμικό να σταματήσει να πιέζει μια κοινωνία σε λάθος κατεύθυνση.

Μια κοινωνία που πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί διαφορετικά στη χρήση της υγείας και μια κοινωνία που θα πρέπει να βγάλει διαφορετικά και χωρίς κοινωνικές ανισότητες τα παιδιά της αύριο. Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπομονή. Από εδώ και πέρα οι συνεντεύξεις Τύπου δεν θα είναι εφ’ όλης της ύλης, αλλά θα είναι θεματικές, ούτως ώστε να μπορεί να διευκολύνεται κανείς. Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ύλης που σήμερα δίνουμε δεν θα αξιοποιηθεί. Αλλά εμείς έπρεπε να δημιουργήσουμε μία κοινή βάση δεδομένων για την πολιτική μας εδώ, στον πιο δύσκολο χρόνο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, που θα είναι για τη χώρα το 2011.

Συνεπώς, κατανοήστε την πληθώρα της ύλης. Είναι η τελευταία φορά που θα είναι τόσο γενική η εισαγωγή μας. Απ’ την επόμενη φορά θα πάμε στις συγκεκριμένες θεματολογικές ενότητες που ήδη έχουν καταγραφεί. Και θα αρχίσουμε από την επόμενη εβδομάδα, όπου θα κάνουμε μία αναφορά σε συνέντευξή μας στο κάπνισμα, στην απαγόρευση του καπνίσματος και στα θέματα που έχουν να κάνουν με την άθληση και τη διατροφή.

…: Με μια επιφύλαξη Υπουργέ γιατί μπορεί να λείπω στην Αυστραλία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θα κάνουμε τη συνέντευξη Τύπου για την απαγόρευση του καπνίσματος. Παρακαλώ, κ. Καραγιώργο.

κ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Δύο διευκρινίσεις θα ήθελα κ. Υπουργέ σχετικά με δύο απ’ τα θέματα που έχετε θέσει. Η πρώτη είναι σχετικά με το διάλογο με τους φαρμακοποιούς, εάν επίκειται νέα συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και αν υπάρχουν νέα δεδομένα απ’ την πλευρά σας. Και η δεύτερη ερώτηση είναι σχετικά με αυτό που είπατε με την ειδικότητα, με το χρόνο αναμονής για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη στόχευση, εάν δηλαδή σκέφτεστε προς τα πού θα το πάτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κ. Καραγιώργο. Να δώσω δύο επιγραμματικές απαντήσεις. Πρώτον, σε ότι αφορά στην ένταξη στην ειδικότητα, περιμένουμε την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που θα μας δοθεί το Μάρτιο και αυτό το θέμα έχουμε το χρονοδιάγραμμα ότι θα πρέπει να συζητηθεί τον Απρίλιο για να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση το Μάιο.

Δεν ξεχνώ και διορθώστε με, εάν κάνω εδώ λάθος, ότι οι ειδικότητες στην καθημερινή τους δουλειά ξεκινούν το Νοέμβριο εκάστου έτους. Έτσι θυμάμαι. Συνεπώς, η πρόβλεψη θα είναι έγκαιρη, αφού τον Μάιο προβλέπουμε να καταθέσουμε την πρότασή μας στη Βουλή.

Δεύτερον, σε ότι αφορά στους φαρμακοποιούς. Είπα και στην εισήγησή μου ότι ναι, περιμένουμε αυτές τις μέρες, αύριο ή μεθαύριο, τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ίδια μέρα που θα τα πάρουμε, θα συγκαλέσουμε, θα παρακαλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Φαρμακοποιών να έρθει όπως την άλλη φορά κάναμε, για να κουβεντιάσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες της δικής μας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Έχουμε δύο σημεία συμφωνίας. Έχουμε δύο σημεία διαφωνίας. Δεν έχω εικόνα για τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία να μπορούσα να ανακοινώσω. Σήμερα εξ όσων γνωρίζω, στις Βρυξέλλες υπάρχει συνάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου με την Κομισιόν.

Η δική μου επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε δια τεσσάρων επιστολών μου, η τελευταία των οποίων απεστάλη την Παρασκευή και η απάντησή τους με ενημέρωσαν γιατί μιλώ τηλεφωνικά, θα έρθει αύριο ή μεθαύριο. Η επικοινωνία των φαρμακοποιών είναι ανεξάρτητη. Ούτε εμείς ζητάμε γι’ αυτούς, ούτε μας λένε τι θα πουν. Ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του.

Εμείς είμαστε υπεύθυνη Κυβέρνηση της χώρας, οι φαρμακοποιοί είναι ένας μεγάλος Σύλλογος, κάνει τις δικές του κινήσεις.

κ. ΚΑΛΗΔΩΝΗΣ: Δύο ερωτήματα. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, εντοπίζουν το αίτιο στις χαμηλές τιμές και στις παράλληλες εξαγωγές, κάνουν και πρόταση προς το Υπουργείο για καταγραφή έστω και του τελευταίου κουτιού φαρμάκου που εξάγεται. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου. Αυτή είναι η μία ερώτηση.

Και η δεύτερη, όσον αφορά στους Πανεπιστημιακούς, επειδή περιμέναμε από 1/1 να υπάρξει η ρύθμιση που λέγατε ότι θα πρέπει να επιλέξουν, εκεί τι γίνεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα παρακαλούσα για το δεύτερο θέμα να απαντήσει ο κ. Τιμοσίδης, επιγραμματικά να σας πω ότι δόθηκε μια αναβολή στη συγκεκριμένη ρύθμιση, όχι εξ αιτίας της επιθυμίας του Υπουργείου, αλλά εξ αιτίας μιας σειράς αστοχιών που έγιναν από κάποιες πλευρές. Θα σας δώσει ο κ. Τιμοσίδης το καινούργιο χρονοδιάγραμμα και τον παρακαλώ να συγκεντρώνει τις ερωτήσεις για να τις απαντήσει.

Για τις παράλληλες εξαγωγές πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρησιμοποιείτε έναν όρο πάρα πολύ ακριβή, που χαρακτηρίζει την παρανομία. Δεν λέτε για εξαγωγές, λέτε για παράλληλες εξαγωγές. Ως παράλληλες εξαγωγές εννοούμε τις εξαγωγές εκείνες που αφορούν υλικά τα οποία πωλούνται και εδώ και εξάγονται ταυτοχρόνως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή είναι η εξαγωγή. Οι εξαγωγές προϊόντων είναι ελεύθερες και μακάρι να γίνονται από την Ελλάδα. Οι εξαγωγές. Οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν μια μορφή παράνομης συμπεριφοράς όταν το ελληνικό Δημόσιο για τα φάρμακα, τα οποία εξάγονται και πωλούνται εκτός, έχει πληρώσει και από τα ασφαλιστικά του Ταμεία τη σχετική δαπάνη εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα όμως ο ΕΟΦ είχε δώσει εντολή, ή μάλλον είχε προτείνει δεν θυμάμαι ακριβώς, να σταματήσουν αυτές οι εξαγωγές μέχρι τέλος πάντων να …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Δημόπουλε σας παρακαλώ να δώσετε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Εμείς, θέλω να απαντήσω με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης σε ό,τι αφορά στην παρανομία των εξαγωγών αυτών θα είμαστε αμείλικτοι, πραγματικά αμείλικτοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Εμείς θεωρούσαμε μέχρι τώρα, όλος ο κόσμος, ότι ο λόγος που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, είναι ότι δεν υπάρχει παρανομία.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεται μάλλον ο Υπουργός στη διπλοχρέωση των κουπονιών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η παρανομία σχετίζεται στη χρέωση των Ταμείων και στην παράλληλη εξαγωγή. Τα Ταμεία υποφέρουν από αυτό και αν τα ρωτήσετε, θα σας πουν ότι είναι ένα από τα πρώτα τους μελήματα. Και αυτό αφορά μια συνολική δραστηριότητα κάποιων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, την οποία στηλιτεύουμε, όλοι στηλιτεύουν και οι ίδιοι στα επίσημα Φόρα και μένει στις ελεγκτικές Αρχές του ελληνικού Δημοσίου να την εξαρθρώσουν. Γιατί πρόκειται για σκαστή παρανομία, όχι για απλή παρανομία, ή παρατυπία.

Τώρα σε ό,τι αφορά στο θέμα που θέτετε με την ευκαιρία της ερώτησής σας. Για μας είναι η συνολική πολιτική για το φάρμακο, είπα στην εισαγωγή μου και δεν θέλω να μακρηγορήσω ότι θα κάνουμε ειδική συνέντευξη τη μεθεπόμενη εβδομάδα, διότι εδώ συνεργαζόμαστε ανά δεκαήμερο με τον ΕΟΦ, τον ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με αυτές τις συνεργασίες επιδιώκουμε να εναρμονίσουμε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες έδωσαν για το 2010 αποτέλεσμα εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ.

Θέλουμε αυτή την εξοικονόμηση να την κάνουμε και για το 2011 και να την αυξήσουμε κατά 1 δισ. ακόμη. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι όλες τις πολιτικές μας από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, να σας τις εκθέσουμε αναλυτικά και να σας ενημερώσουμε για το τι ακριβώς κάνουμε.

Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο γιατί στην τελευταία συνάντηση πριν από λίγες μέρες, είχαμε από τον ΕΟΦ τη διαβεβαίωση για την εκπλήρωση μέσα στον Ιανουάριο στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές της. Και αναφέρομαι στην αρνητική λίστα και τα τοιαύτα. Δεν είναι σωστό, όμως, να υπονομεύσω αυτή την ολοκληρωμένη συνέντευξη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, συνεπώς περιορίζομαι μέχρι εκεί. Παρακαλώ τον κ. Τιμοσίδη, ή τον κ. Δημόπουλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επανέρχομαι και με συγχωρείτε, κ. Υπουργέ, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Εδώ οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι λείπουν βασικά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες για καρκινοπαθείς, για διαβητικούς. Εδώ πρέπει να υπάρξει κάποια απάντηση από το Υπουργείο, αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα, τι λέει ο ΕΟΦ και αν υπάρχει τέλος πάντων πρόθεση να γίνει κάτι άμεσα.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Αναφέρεστε προφανώς στα φτηνότερα φάρμακα που γίνεται μια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι μόνο τα φτηνότερα και αρκετά ακριβά φάρμακα που χορηγούνται μέσω των φαρμακείων.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Και σε άλλα φάρμακα. Υπάρχει ακριβώς και εντοπίζεται αυτό, το παρακολουθεί υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου.

Στο παρελθόν σε όσους το έκαναν, υπήρξε ποινή και αναστολή της κυκλοφορίας. Υπάρχει στενή επικοινωνία αυτές τις ημέρες. Την Πέμπτη συγκεκριμένα, ο κ. Τούντας ο Πρόεδρος του ΕΟΦ σε μια συνάντηση που θα κάνουμε θα ανακοινώσει σχετικά με αυτό το θέμα επιπλέον μέτρα γι' αυτό το ζήτημα. Θα ξεκαθαρίσω λίγο γι' αυτό που ειπώθηκε προηγούμενα από τον Υπουργό για τη σκαστή παρανομία, συμβαίνει το εξής:

Ένα φάρμακο που πωλείται εδώ και εγγράφεται στο ασφαλιστικό Ταμείο γιατί βγαίνει το barcode, βγαίνει δηλαδή η ταινία που είναι πάνω στο κουτί, τα φάρμακα επειδή στο εξωτερικό δεν τα καταναλώνουν με τις ταινίες που εμείς έχουμε ως σύστημα στη χώρα, φεύγουν με αφαιρεμένη αυτή την ταινία και πωλούνται δυο φορές, με αποτέλεσμα να γίνεται και παράνομη εξαγωγή και …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ συγνώμη, επειδή νόμος υπάρχει, ότι αυτοί που εξάγουν τα προϊόντα αυτά πρέπει να ακυρώνουν τα κουπόνια. Αλλά δεν το ελέγχει κανένας από εσάς. Άρα η ευθύνη είναι δική σας, του κράτους.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Γι' αυτό επειδή υπήρξε πλημμελής εφαρμογή αυτών των λέτε, στο νέο νομοσχέδιο καταργούμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη δική σας την πλευρά.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Βεβαίως, εντάξει υπήρχε αδυναμία να γίνει σωστός έλεγχος. Έτσι είναι. Γι' αυτό, λοιπόν, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση όλων αυτών των ταινιών και τα λοιπά, ώστε να μην μπορεί να γίνει αυτή η σκαστή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … για τα φάρμακα αυτά με τα κουπόνια, τώρα τη βγάλατε επί Τούντα, γιατί δεν εφαρμόζεται.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι δεν ήταν ακριβώς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πολυνομοσχέδιο είναι αυτό.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Στο πολυνομοσχέδιο λέμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που λέει ο κ. Τιμοσίδης.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Για τη ρύθμιση που βγάλαμε για τα κουπόνια ότι θα καταστρέφονται και θα συγκεντρώνονται, επειδή ακριβώς η διαδικασία του κουπονιού πάλι δεν μπορεί να ελεγχθεί όπως θα θέλαμε να είναι πλήρης, την καταργούμε εντελώς αυτή τη διαδικασία και θα γίνεται με άλλο τρόπο η χρέωση στα Ταμεία, με ένα τρόπο ειδικό που θα χαράσσεται πάνω στο κουτί από τις εταιρείες και έτσι δεν θα μπορεί να γίνεται αυτή η νοθεία όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Να σας πω για τα φάρμακα, τα φτηνότερα φάρμακα που λέτε ότι υπάρχουν. Υπάρχουν πράγματι συστηματικές αποκρύψεις φαρμάκων, γίνεται αυτό και γι' αυτό σας είπα ότι την Πέμπτη θα ανακοινώσουμε ποια άλλα μέτρα θα δούμε για να μην μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει μια απάντηση. Μου έλεγε μια φίλη μου ότι πήγε σε τέσσερα φαρμακεία προχθές αναζητώντας ασπιρίνη, το πιο απλό. Δεν μπορούσε να βρει πουθενά ασπιρίνη, επειδή η ασπιρίνη κάνει κάτω από 1 ευρώ στην Ελλάδα και κάνει 3 ευρώ στη Γερμανία. Το Υπουργείο Υγείας τι απαντάει σε αυτό;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Αυτά τα θέματα, η λίστα φαρμάκων που εμείς ετοιμάζουμε και σύντομα θα την ανακοινώσουμε και η οποία θα προβλέπει και θετική και αρνητική λίστα, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. Νομίζω ότι εκεί θα υπάρξει αυτή η απάντηση. Πράγματι παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και γι' αυτό πολλοί παράτυπα εξάγουν αυτά τα προϊόντα που ενώ πρέπει να καταναλώνονται μέσα στη χώρα, τα εξάγουν παρανόμως. Γι' αυτό και υπάρχει αυτή η τεχνητή έλλειψη.

Πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπιστεί μέσα στην εβδομάδα και δεν θα έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τιμοσίδη, είπατε ότι καταργούνται τα κουπόνια και θα γίνεται η χρέωση στα ασφαλιστικά Ταμεία, με άλλο τρόπο; Αυτό είπατε;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ακούστε, ακριβώς αυτό σας λέμε και θα κοινοποιηθεί στη συνέντευξη που θα κάνουμε σε 15 ημέρες, τι ακριβώς θα είναι. Προβλέπεται μέσα, είναι ειδική παράγραφος μέσα στο νομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά εν τω μεταξύ να σας πω κάτι; Όταν ο άλλος δεν βρίσκει τα βασικά φάρμακα, μπορεί να είναι και θέμα ημερών ίσως να πάει και στο Νοσοκομείο να εμφανίσει κάποια επιπλοκή. Δεν πρέπει να υπάρξει μια άμεση απάντηση και όχι να περιμένουμε σε 15 μέρες;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί πολύ κι έτσι δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Σήμερα είναι Τρίτη, την Πέμπτη θα ανακοινώσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αυτό βέβαια δεν είναι τωρινό θέμα.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Πάντα υπήρχε και εδώ κι ένα εξάμηνο μιλάμε για την ασπιρίνη. Απλά το βγάζουμε ανά διαστήματα.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πρέπει να παρατηρήσω ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαμε πάντοτε περιόδους που το φαινόμενο έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις και γινόταν πιο ορατή αυτή η έλλειψη. Και αμέσως μετά εξορθολογίζεται. Θα κάνουμε πιο εντατικούς ελέγχους και θα σας ενημερώσουμε. Το δεύτερο θέμα που ρωτήσατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινώσουμε ακριβώς με ποιο τρόπο θα συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας και οι πανεπιστημιακοί. Έγινε μια συνεννόηση και με τους πανεπιστημιακούς, αλλά κυρίως, όμως, με τις Διοικήσεις των ΥΠΕ και τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, όπου φιλοξενούνται οι πανεπιστημιακοί. Νεότερα και περισσότερα για την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θα τα πούμε την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επιμείνω στην ερώτηση του συναδέλφου Καραγιώργου. Το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τους φαρμακοποιούς ασκείται αντιλαμβανόμαστε μια πίεση στο πρόσωπό σας από την πλευρά άλλων Υπουργών της Κυβέρνησης, θαρρώ και από τον Υπουργό Οικονομικών ότι είστε λίγο διστακτικός στη διαπραγμάτευση και εμφανίζονται στη δημοσιότητα δυο γραμμές.

Η μία είναι η δική σας και η άλλη είναι εκείνη η γραμμή που λέει «άνοιξέ το τελείως το επάγγελμα». Εσείς αισθάνθηκα ότι αφήσατε λίγο ανοιχτό στην απάντησή σας, το θέμα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύετε, αισθάνεστε ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να θέσει νέα δεδομένα και να πάμε σε μια άλλη γραμμή, που θα λέει «ανοίξτε λίγο περισσότερο το επάγγελμα»;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήσασταν εδώ, ήσασταν ο ίδιος παρών στις συζητήσεις που είχαμε στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής διαβούλευσης. Γνωρίζετε τα σημεία της σύμπτωσης και τα σημεία της διαφωνίας. Ο κοινωνικός διάλογος διεξήχθη πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες και έμενε να σχολιαστεί το περιεχόμενο του διαλόγου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ότι αναμένουμε τα σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι γνωστό σε όλους και μάλιστα σε αυτή την αίθουσα στη φάση του διαλόγου το είχα πει επανειλημμένα, έκανα δηλώσεις και απ' έξω και το περιέλαβα και σε πάρα πολλές συνεντεύξεις μου. Δεν έχω καμία αίσθηση για το περιεχόμενο της απάντησης.

Η απάντηση θα είναι σχολιασμός. Σχολιασμό ζητάμε, ζητάμε σχόλια. Και οπωσδήποτε η συνέχεια και το τέλος τις επόμενες μέρες του διαλόγου με τους φαρμακοποιούς, συναρτάται και από την φύση αυτών των σχολίων.

Δεν υπάρχει καμία άλλη γραμμή στο πλαίσιο της Κυβέρνησης και είμαι σε θέση να σας το υπογραμμίσω αυτό και να σας διαβεβαιώσω, διότι ο Υπουργός Υγείας ζήτησε ο ίδιος να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, μια καυτή πατάτα, που είναι αυτή της διευθέτησης των θεμάτων του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Θα μπορούσε να απαλλαγεί από το βάρος αυτό. Μόνοι μας με τον κ. Τιμοσίδη είπαμε θα το κάνουμε εμείς.

Και άρα είμαστε αποφασισμένοι. Δεν ζητήσαμε το θέμα για άλλους λόγους, ζητήσαμε για να το λύσουμε κατά τις διαστάσεις που αυτό έχει και τις οποίες καλύτερα από κάθε άλλο Υπουργείο, γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας. Τα έχουμε πει αυτά, τα έχουμε πει και παρόντων των φαρμακοποιών και νομίζω σας είναι κατανοητά. Τα είπα και στην εισαγωγή μου σήμερα αναφερόμενος στα επαγγέλματα υγείας και στο Υπουργείο Υγείας.

Τώρα, εάν κανείς σπεύσει να πει «α, αυτό το έκανες διστακτικότερα», ή «αυτό το έκανες πιο επιθετικά», αγνοεί ότι ο έχων την ευθύνη για τη διαμόρφωση του διαλόγου και για την κατάληξή του, δηλαδή ο Υπουργός Υγείας έχει και την ευθύνη για τον τρόπο που θα γίνει η συζήτηση.

Αν από ένα πολιτικό στερήσεις τη δυνατότητα να συζητάει με τον τρόπο που αυτός ξέρει, τη δυνατότητα να οδηγεί τα πράγματα σε συμφωνία, ή τη δυνατότητα να ορίζει τα δεδομένα μιας σύγκρουσης, τότε τι κοινωνικός διάλογος γίνεται. Εγώ κάνω αυτό που είμαι υποχρεωμένος να κάνω, με τον τρόπο που ξέρω και με στόχο να μην είναι η τελική κατάληξη, πρόβλημα για τη χώρα.

Να είναι θετική η αξιολόγηση της χώρας στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων το Φεβρουάριο. Από το Υπουργείο Υγείας η χώρα να ωφεληθεί στην πορεία προς τη δόση του Μαρτίου και όχι να της δημιουργηθούν προβλήματα, δεν θέλω να το ξαναπώ αυτό νομίζω ότι ακούστηκε.

Η χώρα να ωφελείται από το Υπουργείο Υγείας, να κάνει εξαγωγή καλών μηνυμάτων από το Υπουργείο Υγείας και όχι να υποφέρει από το Υπουργείο Υγείας.

Και άρα αυτό καθορίζει και τη δική μου στάση, αλλά πρέπει να αναζητάμε πάντα τους τρόπους αυτό το συμφέρον της χώρας δηλαδή να υπηρετείται δίχως να δημιουργούμε άλλης τάξης προβλήματα. Όσο καλύτερα συζητάς και ειλικρινέστερα, τόσο πιθανότερη είναι η τελική συμφωνία, και επί διαφωνίας, να μην υπάρχουν αιτιάσεις για δόλιους χειρισμούς. Αφήστε με να κάνω εγώ αυτό που πρέπει να κάνω και να το φτάσω στο τέλος και αν με ρωτήσετε πώς προβλέπω να πάει, προβλέψεις ένας πολιτικός δεν κάνει, αλλά εκτιμώ πως θα έχω ένταση, αλλά όχι τέτοια ένταση που να δυσκολέψει την πορεία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί δεν περιμένετε δύο μέρες να τελειώσουμε και να πιάσουμε τα φάρμακα. Τόσα πράγματα είπαμε. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για να την αξιοποιήσετε ειδησεογραφικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα η Δευτέρα και η Τετάρτη είναι στο τραπέζι εν γένει. Αλλά θα είναι πάρα πολύ οργανωμένα όλα, όταν περιμένετε δύο μέρες να έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνει εδώ η συζήτηση μπροστά σας για να καταλήξουμε μέχρι την Παρασκευή ενδεχομένως, άντε μέχρι τη Δευτέρα. Ό,τι άλλο προλαμβάνει, αναστατώνει την πορεία και για την πορεία αυτή την ευθύνη έχουμε εμείς και θέλουμε να πάει έντιμα και καλά μέχρι το τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήματα. Το ένα αφορά το Υπουργείο εδώ και το άλλο τους διοικητές των νοσοκομείων. Σε ότι αφορά το Υπουργείο σας μιλήσατε για 1.151 υπαλλήλους. Πραγματικά χρειάζεστε τόσους υπαλλήλους εδώ; Θέλω σε αυτό το σημείο να ρωτήσω επίσης, γνωρίζετε αν υπάρχουν ειδικά bonus για τους υπαλλήλους που δουλεύουν εντός του Υπουργείου, διοικητικούς υπαλλήλους που δεν τα έχει ένας διοικητικός υπάλληλος ενός νοσοκομείου;

Υπάρχει ενοίκιο που πληρώνετε για το δεύτερο κτίριο του Υπουργείου και αν είστε σε θέση να μας απαντήσετε πόσο πληρώνετε για το ενοίκιο του κτιρίου που συνδέεται με αυτό το χώρο εδώ μέσα στο χρόνο και να περάσω στους διοικητές. Γνωρίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας για προσωπικούς λόγους όπως αναφέρεται. Πληροφορίες όμως αναφέρουν επίσης από την άλλη πλευρά ότι μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι ίσως εσείς του ζητήσατε την παραίτησή του.

Επίσης σε ότι αφορά το «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ζητήσατε την παραίτηση του Διοικητή εκεί; Μήπως έχετε ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των διοικητών και αν ναι, σε ποια βάση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι παράλειψη που σε αυτό το θέμα δεν αναφέρθηκα, αλλά δεν ήταν της παρούσης. Σας το έχω πει, όμως, επανειλημμένα όπως ο Ιανουάριος είναι ο μήνας της αξιολόγησης. Συλλογικά θα γίνει μπροστά σας, κατ’ ιδίαν ο κ. Τιμοσίδης και ο κ. Πολύζος μαζί μου θα κάνουμε τις σχετικές εκτιμήσεις τις επόμενες μέρες. Για τον κ. Τάσο Χατζή σας διαβεβαιώνω επειδή τον εκτιμώ απεριόριστα ότι δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να φύγει. Τον παρακάλεσα να μείνει και η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ένθερμη, ήταν πολύ ζεστή γιατί είναι ένας πάρα πολύ, πέρα από το τι είναι ικανός, αξιοπρεπής άνθρωπος. Ήθελα να μείνει κοντά μας. Όμως, η επιλογή του ήταν προσωπική, είχε το δικό του σχεδιασμό ο άνθρωπος, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς.

Στη θέση του όπως ήσασταν εδώ την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσαμε το νέο ΥΠΕάρχη, τον κ. Μουσιώνη, ο οποίος, σημειώστε, με διάταξη στο σχέδιο νόμου υπάρχει, αναλαμβάνει και την ανώτατη εποπτεία όλων των ογκολογικών και ορθοπεδικών νοσοκομείων της χώρας, ή των κλινικών. Θα έχει την ανώτατη εποπτεία, δηλαδή όλες αυτές τις πολιτικές, για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Δημόπουλος, θα υπάρχει συνομιλητής μας εδώ δίπλα στην Αθήνα για όλη τη χώρα που θα μας ενημερώνει για την πορεία των πραγμάτων.

Σκοπεύουμε να είμαστε όσο μπορούμε πιο - όπως ο κ. Γενικός ανέφερε – καλοί στην προσπάθεια πρόληψης αποτελεσματικής, στην προσπάθεια προστασίας του πολίτη που προσβλήθηκε από καρκίνο αλλά προβλέπουμε και επιθυμούμε ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε εικόνα για το τι γίνεται στη χώρα στους τομείς αυτούς.

Θέλω να είμαι τόσο σαφής όσο δεν γίνεται, γιατί ο κ. Χατζής είναι ένας άνθρωπος που σπανίζει στην Ελλάδα. Άρα, σε καμιά περίπτωση δεν του ζητήσαμε εμείς να φύγει. Από τον κ. Διοικητή του «ΑΓΛΑΪΑ» ναι, εμείς ζητήσαμε και θα ζητήσουμε και σε άλλους τον μήνα Ιανουάριο. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία στα οποία θα απευθυνθούμε τον Ιανουάριο διαφθοράς…

κ. ΝΕΓΚΗΣ: Πάντως κ. Υπουργέ στο «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και η αναπληρώτρια Διοικήτρια υπέβαλε την παραίτησή της και εσείς είπατε από τον Διοικητή να φύγει. Και όλως περιέργως κάποιο σημαντικό πρόσωπο που βρίσκεται κοντά σας εργάζεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και το κρίνουμε το λιγότερο περίεργο. Αυτό μόνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Νεγκή, είναι πάρα πολύ άδικο, ότι λέτε αυτό και το λέτε και σε συνέντευξη. Είναι πάρα πολύ άδικο εκ μέρους σας, με εκπλήσσει, διότι δεν έχω καμία, μα καμία εικόνα προσωπική για το χαρακτήρα, το φιλότιμο και την ικανότητα των Διοικητών των νοσοκομείων, έχω δευτερογενή και τριτογενή ενημέρωση. Σας διαβεβαιώνω και θα το δείτε στην πορεία του χρόνου κανένας συνεργάτης γνωστός μου, ή κοινωνικός μου φίλος δεν μπορεί να επηρεάσει καμία απόφασή μου.

Εγώ, κ. Νεγκή, είπα ότι θα φύγω από την κυβέρνηση αν δεν πετύχω στους στόχους μου και παλεύω γι΄ αυτούς. Αλίμονο, αν ετεροκαθορίσω τη στάση μου με κριτήριο την άποψη του άλφα, του βήτα, ή του γάμα. Απορώ γιατί το κάνετε αυτό, δεν ξέρω, δεν σας έχω ξανακούσει να μιλάτε με αυτό τον τρόπο, ωστόσο…

κ. ΝΕΓΚΗΣ: Εσείς λάβατε τις αποφάσεις, εγώ σχολίασα την απόφαση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε την ευθύνη αυτών που λέτε και εσείς κρίνεστε, δεν κρίνομαι μόνο εγώ. Σας λέω, ότι η εικόνα που είχα ήταν κακή αλλά από δευτερογενή και τριτογενή ενημέρωση, όχι από πρωτογενή ενημέρωση. Η υποδιοικήτρια του νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτησή της πριν καν, εμείς μάλιστα θέλαμε να της πούμε να γίνει διοικήτρια του νοσοκομείου, υπέβαλε την παραίτησή της γιατί δεν μπορούσε να αντέξει ορισμένα πράγματα, δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτά.

Αντιμετωπίσαμε με τον κ. Πολύζο μια μέρα που αναζητήσαμε το «ΑΓΛΑΪΑ» ανυπαρξία διοικήσεως. Και είπαμε τέλος. Τέλος και αρχή μηνύματος. Χωρίς, ξαναλέω, να τίθενται θέματα εντιμότητος, όχι, δεν μου ετέθη κάτι τέτοιο, θα τεθούν μέσα στον Ιανουάριο και για την Αττική θέματα αντικαταστάσεων, που όπως έκανα και εδώ ορίζοντας ως διοικήτρια την υποδιοικήτρια του γειτνιάζοντος Νοσοκομείου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», έτσι και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, ή θα γίνουν μετατοπίσεις, θα αξιοποιηθεί στην Αττική λόγου χάρη ο διοικητής του νοσοκομείου της Σύρου.

Εμένα δεν θα με ψάξετε, κ. Νεγκή, και δεν θα με βρείτε ούτε σε νεποτισμό ούτε σε απόπειρα να βάλω ανθρώπους μου για να κάνω στρατούς και όλες αυτές τις κακοδαιμονίες του ελληνικού Δημοσίου που τις πληρώνει ο Έλληνας πολίτης σήμερα. Εγώ θα αξιοποιήσω το προσωπικό που τοποθετήθηκε πριν έρθω εγώ εδώ, για να μην έχετε να μου λέτε τίποτε. Και θα αξιοποιηθεί τον Φεβρουάριο και η δυνατότητα ενός διοικητή, να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία. Γιατί Φεβρουάριο; Να ψηφιστεί ο νόμος.

Τώρα για τα υπόλοιπα, κ. Πολύζο, παρακαλώ.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Προφανώς για το επίδομα που αναφέρεστε είναι το επίδομα που δόθηκε στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας επί υπουργίας κ. Αβραμόπουλου. Νομίζω ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της γενικότερης αναμόρφωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Αν δεν κάνω λάθος είναι 200, 300 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακόσια έδωσε ο Κακλαμάνης και 300 ο Αβραμόπουλος.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ωραία. Ήταν ένα επίδομα το οποίο αυξήθηκε, το οποίο θα εξεταστεί τώρα στο πρώτο εξάμηνο στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου. Ό,τι επιδόματα δόθηκαν. Για το θέμα των ενοικίων, δεν ξέρω, κ. Υπουργέ, αν θέλετε να το πούμε, ότι για το θέμα των ενοικίων είναι στο σχεδιασμό σας και στο σχεδιασμό όλων να μεταφερθεί το Υπουργείο, ή η συντριπτική του πλειοψηφία στο ιδιόκτητο κτίριο Κηφισίας 39, αφού επισκευαστεί με βάση τη σύμβαση που υπάρχει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο πληρώνουμε κ. Πολύζο για το κτίριο αυτό σε ενοίκιο, παρακαλώ;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Το κτίριο το διπλανό, που λέτε, πληρώνουμε λίγο κάτω από 200.000 το χρόνο. Επίσης, υπάρχουν άλλα τρία κτίρια, αντιστοίχου ενοικίου και ο στόχος είναι αυτά τα τέσσερα κτίρια τα ενοικιαζόμενα το ενοίκιο να μην υπάρχει το 2011. Σκεφτείτε και την απόσβεση που έχει να γίνει. Προφανώς το κτίριο που βρισκόμαστε εδώ είναι ιδιόκτητο και θα αξιοποιηθεί συμπληρωματικά με το κτίριο της Κηφισίας 39.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μια τέτοια δέσμη μέτρων που ακούσαμε σήμερα γεννούν πολλά ερωτήματα. Εγώ θέλω να κάνω μια γενική ερώτηση και μια ειδική. Πρώτον, είπατε πριν από λίγες μέρες ότι το πρόγραμμα το κυβερνητικό είναι ντελικάτο και αν δεν αποκτήσει πόρους με την αυτοχρηματοδότηση το Φλεβάρη θα χρειαστούν περισσότερα επώδυνα μέτρα, όπως τα είπατε για την ακρίβεια πολιτικές οριζόντιες και άδικες.

Το ερώτημά μου είναι το εξής. Τι προσδοκάτε με αυτή τη δέσμη των μέτρων, τι με τις πρόσθετες οριζόντιες πολιτικές αν χρειαστούν σε επίπεδο αυτοχρηματοδότησης. Σε ποιο ύψος θα φτάσει και ποιες θα είναι οι πηγές; Τι θα προσφέρει σε αυτή την αυτοχρηματοδότηση η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και πόσα έχετε εισπράξει μέχρι τα σήμερα;

Η άλλη η ερώτηση η ειδική είναι η εξής. Άρχισε να εφαρμόζεται το 5ευρω στα κέντρα υγείας. Χτες σε συγκεκριμένο κέντρο υγείας, μπορώ να σας το πω αν θέλετε, στο Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης Άρτας, μάλιστα πήγε ΕΚΑΒτζής εκεί, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων, τους γονείς του, τον πατέρα του, πήραν 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση επαναλαμβανόμενης συνταγής.

Το ερώτημά μου είναι το εξής, γέροντες με 350 ευρώ, ένα ζευγάρι γερόντων συνταξιούχων 90 χρόνων και 80 όταν πληρώνει 20 ευρώ τον μήνα μόνο για τη συνταγογράφηση και συν τη συμμετοχή τι θα του μείνει να ζήσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς πολύ λάθος έκανε αυτός που πήρε από άνθρωπο που πήγε σε Κέντρο υγείας, ή σε νοσοκομείο πάσχων από χρόνια πάθηση για να του συνταγογραφηθούν τα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται περιοδικά, διότι αυτοί οι άνθρωποι εξαιρούνται από το 5ευρω, ρητά. Και μέσα στην εγκύκλιό μας το συμπεριλαμβάνουμε και τώρα και πριν.

Υπογραμμίζω το λάθος αυτό με την ευκαιρίας της συνέντευξης. Αν κάποιος καλύψει αυτή την ερώτηση και αυτή την απάντηση να ενισχύσει την προσπάθεια ενημέρωσης όλων ότι αυτό απαγορεύεται. Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές, ναι πράγματι όπως λέτε, είπα και το λέω επανειλημμένα και θα το πω και τώρα, ότι η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός το έχει αναφέρει ότι η Κυβέρνηση για το 2011 εφαρμόζει ένα πάρα πολύ ευαίσθητο, ντελικάτο πρόγραμμα αυτοχρηματοδότησης του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας από τον περιορισμό της σπατάλης. Σημειώστε, ότι η μείωση των δαπανών το 2010 ήταν 11 δισ., 5% κοντά του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος.

Το 2011 αυτή η ίδια πολιτική δεν θα προκύψει από οριζόντιες πολιτικές. Έτσι, είπαμε στον προϋπολογισμό και έτσι έχουμε συμφωνήσει και με τους δανειστές μας, αλλά από πολιτικές κάθετες, ποικίλες από υπουργείο σε υπουργείο, που θέλουν να αποσπάσουν χρήματα, όχι από τη μείωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά από την μείωση της ρεμούλας και πάνω απ’ όλα από τον περιορισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης.

Εμείς, εδώ, ξέρετε ότι στοχεύουμε στο 1,4 δισ. Από αυτά τα χρήματα, τα 600.000.000 έχουν να κάνουν με τις οριζόντιες πολιτικές του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν μισθούς κλπ., που είναι συνέχεια των πολιτικών του Μαΐου του 2010. Έχουν να κάνουν στο ίδιο κονδύλι με τον εξορθολογισμό των επιδομάτων, για τα οποία δίνει αγώνα ο κ. Κατριβάνος και έχουν να κάνουν ως προς το υπόλοιπο με τα ζητήματα που αφορούν τις δαπάνες των νοσοκομείων. 400.000.000 των οποίων σας ανέφερα και στην εισήγησή μου θα προκύψουν από το νέο τρόπο πληρωμής εταιρειών και φαρμάκου, 250 από την πρώτη πηγή, 150 από τη δεύτερη πηγή κλπ., όλα τα έχουμε συζητήσει τον Νοέμβριο όταν ήταν η τρόικα εδώ.

Αυτή η πολιτική είναι πολιτική δίκαιη. Απαιτεί, όμως, επιδέξια πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας, επιδέξιες πολιτικές και μια επιδέξια Διοίκηση που θα εφαρμόσει. Δεν ξέρω αν αυτά τα πλεονεκτήματα τα έχουμε. Πρέπει να παλέψουμε, όμως, με όσες δυνάμεις έχουμε. Γι΄ αυτό όλα τα υπόλοιπα με τα οποία έχετε συνηθίσει, εδώ με εμάς θα τα ξεχάσετε. Εμείς θα κάνουμε μια πολιτική, που μήνα με τον μήνα θα κρινόμαστε εμείς. Ο πρώτος που θα την πληρώσει είμαι εγώ και μετά όλοι οι υπόλοιποι.

Για να πάμε, λοιπόν, καλύτερα, πρέπει να πάμε δίκαια σωστά, ή πολύ επιθετικά με πολύ δουλειά, με επιδέξιους χειρισμούς. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο και οι δυνάμεις μας είναι κάποιες. Κάθε άνθρωπος λίγα πράγματα έχει, τα πιο πολλά δεν τα έχει. Θα παλέψουμε με αυτά που έχουμε.

Όμως προσέξτε, αυτός ο αγώνας που κρίνει την ηγεσία αυτού του υπουργείου, που κρίνει την ηγεσία όλων των υπουργείων, γιατί είναι συνολική κυβερνητική πολιτική, πρέπει να έχει επιτυχία. Και εγώ σε αυτό δίνω έμφαση. Αν δεν επιτύχουμε αντιλαμβάνεστε, ότι οι άλλες λύσεις είναι οι λύσεις των οριζόντιων, δηλαδή των άδικων πολιτικών, μη στοχευμένων πολιτικών που πέφτουν επί δικαίων και αδίκων.

Γιατί τις ανικανότητες του πολιτικού συστήματος να τις χρεωθεί ο πολίτης; Δεν πρέπει να γίνει αυτό. Για να μην γίνει, όμως, χρειαζόμαστε αγώνα, αυταπάρνηση, αυτοθυσία. Ο πρώτος την πληρώνει πρώτος και μετά όλοι οι υπόλοιποι και θα ελέγχουμε την πορεία των πραγμάτων, δεν προσέχθηκε αυτό που είπε ο κ. Πολύζος. Εγώ θεωρώ για την ανάγκη του ερωτήματος που είναι το μείζον ερώτημα, που αφορά την πολιτική του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, αυτό θέσατε.

Ο κ. Πολύζος είπε κάτι που αυτό είναι νομίζω το κομβικό. Κάθε μήνα είπε μέσα από αυτά τα δέκα σημεία που ανέπτυξε και θα το ακούσετε αυτό και στις 21 του μηνός με τους Διοικητές των νοσοκομείων, κάθε μήνα εμείς πρέπει να έχουμε εικόνα ποιος, πού χαλάει, τι και τι εισπράττει στα νοσοκομεία εν προκειμένω κάθε μήνα.

Στις 31 Ιανουαρίου κλείνει ένας μήνας, το 1/12 του κρίσιμου 2011, πρέπει το κάθε νοσοκομείο να μας πει τι δαπάνες είχε και τι έσοδα είχε. Τα έσοδα έχουν δύο σκέλη: τι εισέπραξε ολοήμερο θα πει ο κ. Τιμοσίδης τώρα. Και δεύτερον τι θα εισπράξει μετά την εκκαθάριση απ’ αυτούς που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του.

Αυτό θα το δώσουμε στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων στο τέλος Ιανουαρίου που θα έρθουν εδώ. Και θέλουν να το δίνουμε μήνα με το μήνα.

Άρα, την πορεία μας θα την παρακολουθείτε και εσείς μήνα με το μήνα. Και σε μένα επιθυμητός συνεργάτης θα είναι εκείνος ο Διοικητής του νοσοκομείου που ανταποκρίνεται στον εθνικό στόχο. Και δεν θα είναι, δεν πάει να είναι ο καλύτερος άνθρωπος, αυτός που δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό το στόχο.

Και πάνω απ’ όλα εκείνοι που λένε ότι έχουν ψηφιοποιημένο διπλογραφικό σύστημα και βάζουν στα λόγια του κ. Πολύζου και στα δικά μου την επιτυχία επί του θέματος, αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να μην μας δίνουν λογαριασμό την 1η Ιανουαρίου. Το ψηφιοποιημένο διπλογραφικό λογιστικό εγγυάται ημερήσιο απολογισμό.

Άρα, λοιπόν, θα είμαστε εμείς κοινωνοί πρώτοι, θα είναι κοινωνικοί οι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχονται νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στο τέλος Ιανουαρίου. Στο τέλος Ιανουαρίου έρχονται οι πρώτοι και αν δεν κάνω λάθος, αυτά από τον κ. Παπακωνσταντίνου θα τα ρωτήσετε για την Τρόικα νομίζω γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.

Άρα είναι θέματα που αυτά τα ρωτάει κανείς στο Υπουργείο Οικονομικών, πάντως εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στις 31 Ιανουαρίου, 1 Φεβρουαρίου να δώσουμε τον απολογισμό του Ιανουαρίου. Άρα, την πορεία θα την παρακολουθείτε εσείς και θα ξέρετε τι έγινε τον Ιανουάριο, τι έγινε το Φεβρουάριο και θα μπορείτε και εσείς, όπως και οι άλλοι εκτός Ελλάδος, να ξέρετε ποια θα είναι και η πορεία του Υπουργείου σ’ αυτή την κρίσιμη στοχοθεσία.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Υπουργέ, είπα στο δικό μου κομμάτι, ότι η ομάδα που έχουμε κάνει από την ερχόμενη εβδομάδα θα δίνει ανά μήνα τι έχει συμβεί. Πάντως οι εκτιμήσεις είναι για 20 εκατομμύρια το χρόνο. Εμείς εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ περισσότερα.

Δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία γιατί όλα αυτά θα τα ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα και κάθε εβδομάδα θα έχουμε στοιχεία, αριθμό ασθενών, οικονομικά δεδομένα και συμμετοχή των εργαστηρίων των νοσοκομείων όπου εκεί αυτό δεν είχε πάει τόσο καλά τον προηγούμενο μήνα, γιατί δεν είχε τακτοποιηθεί το θέμα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον ΟΠΑΔ έγινε. Ενώ καλύπτουμε από 1/12 ξεκίνησε η εφαρμογή και η σύμβαση να λειτουργεί μετά τις 15-16 Δεκεμβρίου.

Συνεπώς θέλουμε να κλείσουμε ένα μήνα ακριβώς και θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα συγκεκριμένα στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, έχω δύο ερωτήσεις. Κύριε Υπουργέ ακούγοντας σας πριν να μιλάτε για το κάπνισμα και είδα μία αντίφαση, νομίζω εγώ μπορεί να κάνω και λάθος, είπατε από τη μία ότι θα προχωρήσετε σε πιο αυστηρά μέτρα, ενώ ρίξατε το μπαλάκι ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί φταίνε άλλοι, αν κατάλαβα καλά, ότι μάλλον δεν φταίει το Υπουργείο που δεν εφαρμόζεται ο νόμος, φταίνε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Είπατε ότι τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά, όταν πριν από περίπου ένα μήνα, λίγο πριν από τις γιορτές είχατε αφήσει από το Υπουργείο να εννοηθεί ότι υπάρχουν αδικίες, αυτές οι αδικίες θα πρέπει να μην υπάρχουν πια, δηλαδή δεν μπορεί να είναι τα μισά μπαρ που εφαρμόζουν το νόμο άδεια και τα άλλα μισά γεμάτα που δεν τον εφαρμόζουν, το είπατε και σήμερα.

Το ερώτημα είναι σαφές, θα προχωρήσετε σε πιο αυστηρό νόμο, θα αλλάξετε το νόμο και θα αλλάξετε ενδεχομένως και τους μηχανισμούς ελέγχους; Και αν γίνει αυτό με ποιο τρόπο θα γίνει; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.

Και το άλλο έχει να κάνει με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Είπατε σήμερα ότι θα ξεκινήσει αυτό κεντρικά από την Αθήνα και ότι υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που βρίσκονται δίπλα. Οι συγχωνεύσεις αυτές φαντάζομαι ότι δεν θα είναι μόνο σε επίπεδο Διοικητών, δηλαδή δεν θα διοικεί ένας δύο νοσοκομεία, το πιο ήπιο, αυτό ρωτάω. Το είπατε μόνος σας, προλάβατε την ερώτηση.

Η επόμενη ερώτηση είναι αν αυτές οι συγχωνεύσεις έχουν να κάνουν και με προσωπικό; Δηλαδή αν ας πούμε στο λογιστήριο ενός νοσοκομείου υπάρχουν 10 υπάλληλοι και στο άλλο 5 και θα κληθείτε να δουλέψετε με τους 10, θα απολύστε τους άλλους 5; Και λέω το λογιστήριο που είναι η πιο ήπια εκδοχή.

Υπάρχουν, το κομμάτι των γιατρών, φαντάζομαι ότι νοσηλευτές δεν μπορείτε να πειράξετε γιατί τους χρειάζεστε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω, κατ’ αρχάς για το κάπνισμα δεν θέλω να πω κάτι, που ακόμα είναι σε εξέλιξη, γιατί δεν με έχει ενημερώσει ο κ. Δημόπουλος από τη συνεργασία του με τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την περασμένη εβδομάδα όμως μιλήσατε για εξαγορά δικαιώματος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μία από τις αδικίες, στις οποίες αναφέρθηκε είναι το ότι σήμερα στα πολύ μεγάλα κέντρα άνω των 400 τετραγωνικών και στα καζίνο καπνίζουν λόγω της εξαίρεσης. Η εξαίρεση είναι μια αδικία. Και είπα ότι μία λύση θα ήταν γι’ αυτούς τους εξαιρουμένους να πληρώνουν αυτό, το οποίο γίνεται στους χώρους τους υπέρ νοσοκομείων.

Αυτό είναι κάτι που αφορά ένα παράπλευρο θέμα. Το κύριο θέμα που λέει ο συνάδελφός σας που είναι οι αδικίες που παράγονται από την ελαττωματική εφαρμογή δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε εμείς μ’ αυτά, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε μ’ αυτά.

Και θα δώσουμε λύσεις για τις οποίες θα δώσουμε ειδική συνέντευξη Τύπου με μοναδικό θέμα αυτό. Μπορούμε να πούμε την επόμενη Τρίτη, κ. Δημόπουλε; Την επόμενη Τρίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ όταν λέτε λύσεις …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και δεν θα πω κάτι άλλο, γιατί απλώς δεν είμαστε έτοιμοι σήμερα μάλλον να πούμε κάτι περισσότερο απ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σέβομαι, απλώς το Υπουργείο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να πάτε σε κάποιες υποχωρήσεις. Μάλιστα είχε γραφτεί ότι καπνός ο νόμος, είχαν μπει τέτοιοι τίτλοι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέγανε διάφορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς τι λέγαμε εδώ; Λέγαμε μα είναι δυνατόν οι δημοτικές εκλογές να επηρεάζουν το μέτρο; Το επηρέαζαν, αλλά αυτό το οποίο το δώσαμε πρώτοι γιατί το μαθαίναμε απ’ όλη την Ελλάδα, δεν συμβιβάζεται με μια χώρα προχωρημένη, δεν συμβιβάζεται με μία χώρα που είναι κράτος – μέλος της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και έλεγα ότι αυτά τα πράγματα που γελοιοποιούν την ελληνική πολιτεία πρέπει να σταματήσουν. Έκανα, με συγχωρείτε και σας δίνω το λόγο μου, ότι στην εισαγωγή μου την άλλη Τρίτη θα σας πω, επειδή είχα πει ότι το Δεκέμβριο θα συσσωρευτεί η εμπειρία, ήρθε ο Δεκέμβρης συσσωρεύτηκε η εμπειρία, τελειώσαμε με τις εκλογές, έκανα τις απόπειρές μου στο πλαίσιο της Κυβέρνησης, θα σας τα πω αυτά την άλλη εβδομάδα, μην προσπαθήστε να μου πείτε κάτι άλλο, δεν θα σας απαντήσω, γιατί την άλλη Τρίτη θα σας τα πούμε όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν θέλω να μου απαντήσετε. Θέλω μόνο να σας πω ότι αυτή τη στιγμή μετά απ’ αυτή τη συμπεριφορά …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ρωτήσατε κάτι ακόμη, όμως. Συγχωνεύσεις. Έχω πει ότι η συγχώνευση, όπως και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και αυτά που λέμε, δεν είναι αφηρημένες έννοιες των οποίων τους ορισμούς βρίσκουμε στα τιμολογικά, ή εννοιολογικά λεξικά.

Συγχώνευση είναι μία διαδικασία. Από τι προκύπτει η συγχώνευση; Προκύπτει από τα μέτρα της. Ποια είναι τα μέτρα της; Τέσσερα είναι τα μέτρα της. Το πρώτο και πιο ήπιο μέτρο είναι αυτό που αναφέρατε, ένας Διοικητής να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία. Αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε αμέσως μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Το δεύτερο έχει ψηφιστεί επί κας. Ξενογιαννακοπούλου και είναι πολύ σωστό μέτρο να έχουμε κοινές διοικήσεις, όχι μόνο κοινό διοικητή. Ας πούμε σε νοσοκομεία που μεσοτοιχούν γιατί να υπάρχουν δύο διαφορετικές διοικήσεις; Σωστά η κα. Ξενογιαννακοπούλου είχε πει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις και σε άλλες θα έχουμε κοινή διοίκηση για περισσότερα του ενός νοσοκομεία. Η κοινή διοίκηση αντιλαμβάνεστε, Διοικητής και μέλη Δ.Σ., βοηθούν τη συνεργασία.

Όμως, δεν μας αρκούν αυτές οι ήπιες μορφές. Πάμε και σε κάτι πιο σύνθετο και πιο έντονο, πρόκειται για την περίπτωση όπου νοσοκομεία ευρισκόμενα σε κοντινές αποστάσεις αποφασίζουν τη συνεργασία τους. Για θέματα ειδικά όπως είναι οι εφημερίες, ή για θέματα πολύ – πολύ πιο σοβαρά και σημαντικά όπως είναι η ύπαρξη κλινικών.

Δεν μπορεί να έχεις κοντινά νοσοκομεία να σου παραπονιούνται ότι τους λείπει, πώς να πω, ένας ΩΡΛ και ο ένας και ο άλλος και πρέπει να πάρεις δύο. Εκεί με τη συνεργατικότητα που μπορεί να έχει διάφορες μορφές θα δοθούν οι λύσεις.

Τέταρτον και πιο δυνατό και έντονο είναι η περίπτωση όπου ένα κατ’ όνομα νοσοκομείο μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας, κατ’ όνομα ένα πάρα πολύ μικρό και δίπλα υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο, το οποίο έχει ελλείψεις προσωπικού και το μικρό έχει ελλείψεις προσωπικού, το μικρό γίνεται Κέντρο Υγείας, το μεγάλο γίνεται νοσοκομείο με περισσότερο κόσμο. Όχι με απολυμένους, αντιθέτως, εμείς έχουμε τρομακτική έλλειψη νοσηλευτών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και στο διοικητικό προσωπικό; Εσείς είχατε πει ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδος όπου κάποια νοσοκομεία δεν παράγουν έργο και μιλάω για την περιφέρεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ό,τι είχα να πω μέχρι στιγμής το είπα. Έχουμε εν κινήσει τη διαδικασία των μετατάξεων, κύριε Γενικέ, κύριε Πολύζο πόσων περίπου διοικητικών υπαλλήλων και λοιπόν από το υπόλοιπο δημόσιο σ’ εμάς;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: 3.000 περιλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον ακούσατε τον αριθμό, για τα νοσοκομεία δεν θα υπάρχει καμία αιτίαση δεν έχουμε διοικητικό προσωπικό, άσε με να πάρω τον τάδε νοσηλευτή γιατί μου λείπει λογιστής κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συγνώμη – συγνώμη. Σε προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε πει, ότι 4.000 είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΕΣΥ και είχατε πει θυμάμαι πολύ καλά, ότι μπορείτε να λειτουργήσετε το ΕΣΥ με τους μισούς και παίρνετε άλλους 3.000 διοικητικούς υπαλλήλους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε πάρα πολλές ελλείψεις που δεν μπορούμε να καλύψουμε απ’ αυτό το προσωπικό, ας πούμε στους νοσηλευτές, γιατί εκεί υπάρχει ανάγκη ειδικότητας, σπουδάζουν οι άνθρωποι, αλλά υπάρχουν ανάγκες σε άλλου είδους προσωπικό που είναι κάτι ανάμεσα στο διοικητικό και στο νοσηλευτικό, όπου εκεί αυτοί οι άνθρωποι που θα μεταταγούν μπορεί να δώσουν πάρα πολύ μεγάλες βοήθειες.

Και τότε που θα συζητηθούν οι συγχωνεύσεις θα δοθούν και απαντήσεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν στο προσωπικό των συγχωνευομένων με τις μορφές που σας είπα. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, δεν έχω να πω κάτι άλλο παρά να θυμίσω, ότι για το θέμα αυτό παρακάλεσα τον κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο να κάνει μια επιτροπή με πρόσωπα δικά του, εμείς δεν αναμιγνυόμαστε καθόλου και σας ξαναλέω, ό,τι θυμόσασταν να τα ξεχάσετε με εμάς εδώ, «βάλε τον δικό σου να πει στον ξάδερφο και στον αυτόν να πάει εκείνος και ο άλλος», δεν κάνουμε τέτοιου είδους πολιτική στην υγεία, πάμε να κάνουμε δουλειά για να επιλύσουμε προβλήματα σ’ αυτό το Υπουργείο.

Και λέμε «συγκρότησε, κύριε, μια επιτροπή με στελέχη της αρεσκείας σου», ο κ. Πολύζος θα βοηθήσει τη λειτουργία της, αλλά σας παρακαλούμε πάρα πολύ την 1η Απριλίου να έχετε κάποια εισήγηση προς το Υπουργείο. Το ίδιο έχω ζητήσει από όλους τους φορείς. Με την ΠΟΕΔΗΝ την περασμένη εβδομάδα εδώ συζητήσαμε επί μακρόν, βέβαια είναι έτοιμη, η ΠΟΕΔΗΝ είναι έτοιμη, τους παρακάλεσα να μας πουν.

Και μάλιστα ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Κουτσουμπέλης είπε, δηλαδή το θυμάμαι καλά και τον ρώτησα αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω, ότι συγχώνευση σημαίνει, ότι λειτουργεί καλά το κρατάμε και το βοηθάμε να αναπτυχθεί, ότι δεν λειτουργεί καλά το μετασχηματίζουμε. Αυτή είναι μια δική του φράση. Τους παρακάλεσα και αυτούς να είναι έτοιμοι την 1η Απριλίου. Όλα τα άλλα τώρα.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Υπάρχει μια παρερμηνεία σ’ αυτό που είπε ο κ. Κεφαλογιάννης για τους 3.000 κόσμο που ζήτησαν τα νοσοκομεία. Δεν είναι διοικητικό προσωπικό, είναι τεχνικό, βοηθητικό προσωπικό, πληροφορική που λείπουν από το σύστημα υγείας της χώρας. Η μειοψηφία τους είναι διοικητικό προσωπικό και προφανώς αυτό που υπονόησε ο κ. Κεφαλογιάννης έχει ήδη γίνει, την προηγούμενη εβδομάδα δηλαδή μεταφέρθηκε ένας διοικητικός από το Βόλο στη Λάρισα, τέλειωσαν τα εντάλματα στο Βόλο, λογικό ήταν ο ΔΥΠΕάρχης να τον πάει στη Λάρισα να βοηθήσει, παρά τις μικρές αντιδράσεις που υπήρχαν.

Ή το νοσοκομείο του Ρίο είχε 10 πληροφορικούς, το νοσοκομείο του Πύργου δεν είχε κανέναν πληροφορικό, ένας πήγε από την Πάτρα στον Πύργο, αυτά γίνονται δηλαδή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον ΟΣΕ;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ο ΟΣΕ ξέρετε ότι έχει βγάλει προκήρυξη για 2.000 μετατάξεις, πολύ μικρή μειοψηφία θα πάρουμε εμείς. Αυτό λένε οι πληροφορίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ με συγχωρείτε, στο Υπουργείο Υγείας δεν ισχύσει αυτό που είπε ο κ. Ραγκούσης, ότι οι μετατάξεις λογίζονται ως προσλήψεις και ισχύει το 1:5, ισχύει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αντί να πάρουμε νοσηλευτές, γιατί παίρνουμε τότε τεχνικούς και άλλες ειδικότητες που έχουν …

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Επιτροπή Σοφών για το μνημόνιο, αν καταλάβαμε καλά αυτή η επιτροπή θα κάνει μία πρόταση για αναδιάρθρωση του μνημονίου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Περιλαμβάνεται μέσα στο μνημόνιο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει μια σειρά από αρμοδιότητες, να υποβάλει εκθέσεις για την πορεία του έργου, να μας συμβουλεύει, να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει μεταξύ άλλων και την αρμοδιότητα να υποβάλει πρόταση για ενδεχόμενη αναθεώρηση του μνημονίου σε ό,τι αφορά στα θέματα της υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποια κατεύθυνση δώσει σ’ αυτό στην Επιτροπή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν δώσουμε εμείς κατευθύνσεις στην Επιτροπή ακυρώνουμε το ρόλο της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η αναθεώρηση του μνημονίου που …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ότι σκεφτούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει το μνημόνιο θα πούνε εκείνοι. Εάν επιχειρήσουμε να δώσουμε κατευθύνσεις τους ακυρώσαμε. Υποτίθεται ότι είναι τρίτο μέρος επιστημονικό τεχνικό.

Μακάρι η χώρα να διέθετε χωρίς τις ανάγκες αυτής της συγκυρίας ένα τέτοιο Κεντρικό Συμβούλιο, που να μπορεί να παίζει ρόλο ανεξαρτήτως ποιος Υπουργός είναι, είτε Λακεδαιμόνιοι, είτε Αθηναίοι το ρωτούσαν τι να κάνουν, να απαντούσε το ίδιο και μην προσάρμοζε τις απαντήσεις του στο ποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποια σημεία όμως το θέλετε και εσείς να αναθεωρηθεί το μνημόνιο, γι' αυτό.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου παρεδόθη πριν κατέβω στο επιτελικό των 10:30 και δεν πρόλαβα να το αναγνώσω. Έχω δώσει στον κ. Σαμπατακάκη, να ξέρετε, και γενικότερα στους ειδικούς μας μηχανισμούς, την εντολή όλα να τα τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα.

Και είπα χθες το βράδυ σε μία δημόσια εμφάνισή μου, παρότι εγώ δεν είμαι της λογικής να κάνω πολιτική με κάλπικους τρόπους, δεν κάνω πολιτική με κάλπικους τρόπους. Κάλπικος τρόπος είναι να μη δίνεις στον ασθενή αυτό που χρειάζεται, αλλά να του μιλάς γενικώς και με έναν τρόπο χαώδη περί διαφθοράς και ανέμων και υδάτων. Εμείς κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους, αλλά εκεί όπου πέφτουμε επάνω, οι μηχανισμοί μας δηλαδή, σε θέματα, τα σεβόμαστε όλα και σέβομαι και αυτά που γράφετε.

Ο κ. Νεγκής που με πρόσβαλε πριν από λίγο, έγραψε κάτι το οποίο το Υπουργείο όχι μόνο το επεξεργάζεται, για θέματα διαφθοράς, θα δώσει και απάντηση, γιατί το κείμενο ήταν έγκριτο του συναδέλφου σας και γι' αυτό που με ρωτάτε, εγώ σας λέω ότι το έχω εδώ. Θα το διαβάσω και έχω κατά νου διάφορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλάμε για ανακοστολογήσεις, αυτό να υποθέσω ότι είναι ένας υπαινιγμός για μεγάλους ιδιοκτήτες κέντρων;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σωστό, ολόσωστο το ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, θυμάστε ότι είχα υπογράψει δεύτερη – τρίτη μέρα εδώ τις υποκοστολογήσεις 93 παρακλινικών εξετάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή η δική μου υπογραφή και των συναρμοδίων Υπουργών δεν μπόρεσε να περάσει τον έλεγχο, την επεξεργασία του Συμβουλίου της Επικρατείας διότι εκεί εκρίθη ότι η εισήγηση του ΚΕΣΥ η σχετική ήταν παλιά και έπρεπε να επικαιροποιηθεί.

Τώρα στις 3 η ώρα που θα πάω εκεί θα πω ότι 10.000 ιατρικές πράξεις να κοστολογηθούν και πρωτίστως να μου παραδοθεί εντός της επομένης εβδομάδος η υποκοστολόγηση, επαναλαμβάνω, η υποκοστολόγηση των 93 εκείνων παρακλινικών εξετάσεων για να ξαναστείλω το Διάταγμα.

Όλα όσα θα κοστολογηθούν σήμερα, σήμερα νομίζω ότι είναι η έναρξη της σχετικής διαδικασίας, έχει καταθέσει για 7.000 περίπου πράξεις η Κεντρική Σχολή Δημόσιας Υγείας μια πρόταση, τώρα διαμορφώνει το ΚΕΣΥ τη δική του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή 93 πράξεις δεν πέρασαν εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαιτίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το πρόβλημα τώρα των απειλών που λέτε με τι σχετίζεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ συμπεραίνω – επειδή μίλησα και με τον απειληθέντα – ότι η συνολική του δουλειά είναι αυτή που ενόχλησε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτός που έχει καταρτίσει…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή η συνολική δουλειά, αυτό που θα εισηγηθεί για την υποκοστολόγηση, για την κοστολόγηση, η οποία θα είναι συμφέρουσα, αντιλαμβάνεστε, για το ελληνικό κράτος, έχει ενοχλήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απειλές είναι αυτές κ. Υπουργέ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Καταρχάς ήταν πάρα πολλά τα θέματα και καθένα από αυτά έχει πάρα πολλά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε και μετά να πούμε. Κάναμε, είπαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά, μία από τις προτεραιότητές σας είναι να μετατρέψετε τον ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό ταμείο. Διακρίνω μία αντίφαση σε σχέση με το σχέδιο νόμου που καταθέσατε σε δημόσια διαβούλευση και το δώσατε και σε μας, που…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι μέσα. Δεν το έχουμε μέσα. Τώρα το βάλαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν το είχατε μέσα. Εκεί αναφερόταν η δημιουργία ενός φορέα στον οποίο θα εντάσσονταν οι κλάδοι υγείας των διαφόρων ταμείων, άμεσα στον οποίο και ο ΟΠΑΔ. Ο ΟΠΑΔ εδώ βλέπω ότι θα γίνει ασφαλιστικό ταμείο. Άρα διακρίνω μία αντίφαση στο ένα με το άλλο. Άρα κάτι έχει παιχτεί στο παρασκήνιο, Υπουργέ. Εγώ αυτό διακρίνω. Αν είναι να ισχύσει ο ΕΟΠΥ από την 1η Ιουνίου του 2011, τι νόημα έχει για έξι μήνες να γίνει ο ΟΠΑΔ ταμείο;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ΕΟΠΥ έτσι κι αλλιώς θα είναι ένα πρόσωπο, το οποίο δεν θα καταργήσει τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το ασφαλιστικό Ταμείο θα διαχειριστεί τα θέματα τα συνταξιοδοτικά, τα ασφαλιστικά και τον κλάδο υγείας του, ο οποίος θα συμμετέχει σ' αυτό το όργανο και θα έχει αυτό την ευθύνη να συνεργαστεί με αυτό το όργανο, τον ΕΟΠΥ. Αυτό θα συμφωνηθεί τι θα του στοιχίζει η υγεία πια από το νέο φορέα.

Ένα τέτοιο, λοιπόν, ασφαλιστικό επιπλέον Ταμείο θα είναι και ο ΟΠΑΔ και γίνεται αυτό για να μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλά τα οικονομικά του σε σχέση με ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό είναι. Μέχρις ότου βέβαια οι δημόσιοι υπάλληλοι που ξεκινούν από 1η 1ου φέτος θα μπουν στο ΙΚΑ και κάποια στιγμή μπορεί να μη χρειάζεται να υπάρχει ο ΟΠΑΔ, εάν τελειώσει ας πούμε αυτός που συμμετέχει εκεί μέσα. Αλλά για την ώρα γίνεται μόνο για καθαρά λογιστικούς λόγους. Άρα, δεν υπάρχει….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεύτερό μου ερώτημα έχει να κάνει με το πειθαρχικό δίκαιο που αναφερθήκατε, γιατί αναφερθήκατε σε ένα δημοσίευμά μου. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη υπόθεση πειθαρχικού ελέγχου στην ιστορία του Ε.Σ.Υ. ήταν αυτή που αφορά το Γεώργιος Γεννηματάς. Ξεκίνησε από ένα δημοσίευμά μου.

Είναι περίπου όλοι οι γιατροί των χειρουργικών ειδικοτήτων του νοσοκομείου οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι ότι βάζουν τα πελατάκια τους από την πίσω πόρτα και υπάρχει πόρισμα του Ρακιντζή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πόρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Γιατρών του Ε.Σ.Υ., της ΔΥΠΕ, τους έβγαλε σχεδόν όλους καθαρούς. Δεν έγινε τίποτα. Και τώρα αυτοί, όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, θα προσφύγουν εναντίον του ανθρώπου που ξεκίνησε τη διαδικασία με μηνύσεις και εναντίον μου φυσικά. Θα τους αντιμετωπίσω όταν έρθει η ώρα.

Το Υπουργείο Υγείας τι κάνει; Απ’ ό,τι ξέρω δεν κάνει απολύτως τίποτα. Τώρα εσείς μου επιβεβαιώνετε ότι θα κάνετε κάτι. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα το περιμένω. Και μία παράκληση, γιατί οι περισσότεροι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και εγώ δεν ξέρω ακριβώς τα νούμερα.

Αυτό το περιβόητο ΕΣΠΑ για την υγεία ποια έργα περιλαμβάνει; Πόσα λεφτά είναι; Λέτε ότι είμαστε ουραγοί. Γιατί είμαστε ουραγοί; Πώς φτάσαμε εκεί; Αυτό το θέμα δεν το έχει αγγίξει κανένας Υπουργός Υγείας και θα ήθελα παρακαλώ κάποια στιγμή με μια ξεχωριστή συνέντευξη, ενημέρωση, να ασχοληθείτε, γιατί είναι χρήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ολόσωστο. Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΠΥ και τον ΟΠΑΔ απήντησε ο κ. Υφυπουργός. Λέω εκ μέρους μου τα εξής. Ο ΕΟΠΥ είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου μέσα στο οποίο θα ενταχθούν οι αυτοτελείς κλάδοι υγείας των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων. Ο ΟΠΑΔ είναι ένας λογαριασμός που αφορά όχι συντάξεις, μόνο κλάδο υγείας. Αυτό θα αποκτήσει μία αυτοτέλεια για να αποκτήσει τη δυνατότητα πληρωμών όπως τα άλλα Ταμεία.

Ακούσατε, εδώ μπροστά ήσασταν, όταν το ανακοίνωσα χειροκροτούσαν οι φαρμακοποιοί, διότι αυτό το μέτρο εξασφαλίζει ότι αυτά που λέμε ότι θα πληρώνονται έγκαιρα αφορά και τον ΟΠΑΔ. Οι ιδιώτες γιατροί το ίδιο. Αποκτά το όργανο που έχουν και τα άλλα για να μην καθυστερεί τη δουλειά συνολικώς του ΕΟΠΥ. Αυτή είναι η μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο και αυτή είναι η αξία χρήσης της μετατροπής.

Σε ό,τι αφορά Στο πειθαρχικό, εγώ δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να το πω καλύτερα από τον τρόπο που το λέτε. Εγώ δεν τη ξέρω την ιστορία, αλλά ξέρω ότι όποιος ξεκινάει μία πειθαρχική έρευνα τελικά την πληρώνει αυτός, διότι όλοι αθωώνονται και τελικά αυτός που την ξεκίνησε είναι και ο κατηγορούμενος. Λέγαμε με τον κ. Αηδόνη που αντιμετωπίζει το πειθαρχικό στο ζήτημα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειρήσθω εν παρόδω υπάρχει και πρώην Βουλευτής του κόμματός σας μέσα στους καταγγελλόμενους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το ξέρω. Δε ξέρω το θέμα. Όχι επειδή είναι Βουλευτής. Δε ξέρω την ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει βουλευτική ασυλία όμως τώρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όμως βλέπω εδώ να ενημερώνομαι από μία εφημερίδα, μου συνέβη με εφημερίδα που καλύπτει το Υπουργείο, ότι υπάρχει ένα θέμα στη Θεσσαλονίκη. Όπως και εσείς μου λέτε για το Γεννηματάς, έτσι μου είπε και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για ένα θέμα της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο που κάνω και που θα κάνω τώρα μ' αυτό που μου λέτε, που έκανα και τότε, είναι να πάω στον κ. Σαμπατακάκη. Βλέπω ότι όλα είναι γνωστά, αλλά γνωστά για την ακινησία τους. Κάθονται οι διαδικασίες 2, 3, 4, 5 χρόνια, δεν προχωράνε.

Τον παρακάλεσα προχθές να μου πει για ένα θέμα που του έδωσα συγκεκριμένη αναφορά εγώ. Και το δημοσίευμά σας έχει προκαλέσει συγκεκριμένη αναφορά για τη Νίκαια. Η αναμόρφωση του πειθαρχικού και εδώ ας πούμε μπορώ να βοηθήσω πιο πολύ απ’ ό,τι μπορώ σε άλλα θέματα γιατί αν θέλετε είναι και νομικό, είναι και του Δημοσίου Δικαίου που έχω κάποια συνήθεια, είναι να βρούμε εκείνες τις έξυπνες κυρώσεις ως προς τις οποίες να προκαλείται μια συζήτηση στους χώρους των επαγγελμάτων υγείας.

Όχι, να λέει ο άλλος: «τι θα πάθω;». Μάλιστα. Και τι κάνει το Υπουργείο; Μου αυξάνει το αξιόποινο. Καλά, ό,τι θα πάθαινα με το μικρότερο αξιόποινο θα πάθω και με το μεγάλο, δηλαδή τίποτα. Αλλά όπως λέγαμε με τον κ. Αηδόνη χθες στον ΕΦΕΤ, αν ο τιμωρούμενος παραγωγός αντί να πληρώνει το 20% του προστίμου και να προσφεύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, πληρώνει το 80% του προστίμου και προσφεύγει στα Ειδικά Δικαστήρια για τα υπόλοιπα, τότε δε θα το βλέπει έτσι – πώς να πω – ως πλάκα και ως κόστος της παραγωγής. Πόσο κάνει αυτό; Τόσα ευρώ. Σε δέκα χρόνια θα κατακυρωθεί η ποινή μου εάν υπάρχει η εταιρεία μου.

Γι' αυτό, λοιπόν, θα κάνουμε μια αναμόρφωση του πειθαρχικού προς την κατεύθυνση υιοθέτησης έξυπνων κυρώσεων, κυρώσεων, τις οποίες ο άλλος να υπολογίζει. Σας δίνω ένα παράδειγμα. Στο προηγούμενο Υπουργείο είχαμε θεσπίσει και πρέπει να δω τώρα αν το εφαρμόζουν, ξέρει ο κ. Τιμοσίδης, την ποινή της διακοπής της συνεργασίας των ασφαλιστικών Ταμείων με το φαρμακείο που παραβιάζει το νόμο.

Βγάλ’ τον έξω από το σύστημα και τον τελείωσες. Αν το κάνεις αυτό φοβάται. Εάν δεν του βάλεις, αλλά του πεις το πειθαρχικό, το ποινικό κλπ., αυτά είναι του «Αγίου Ποτέ». Γι' αυτό λέμε να κάνουμε μία παρέμβαση έξυπνων λύσεων, τις οποίες θα εφαρμόσουμε και θα έχουμε και την ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία και σε σας. Τώρα, κ. Πολύζο, για το ΕΣΠΑ.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Δυο – τρία πράγματα. Δυο – τρία νούμερα. 800 εκατομμύρια είναι τα κατασκευαστικά και τα εξοπλιστικά, από τα οποία είναι κυρίως το 10% της απορρόφησης που έχουμε, γιατί γύρω στα 200. 400 εκατομμύρια είναι για τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι τα ψυχιατρικά και 200 εκατομμύρια είναι τα ψηφιακά, μηχανογραφικά και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ευτυχώς από τα συναρμόδια Υπουργεία ήδη αρχίζουν και απεγκλωβίζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Η απορρόφηση είναι στο 10%. Το project είναι 1,400. Με την αύξηση που διαπραγματεύθηκε η κα. Ξενογιαννακοπούλου και η κα. Κατσέλη δύναται να πάει στο 1,800.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να το επιτύχουμε, αφού αυτό συμφωνήσαμε και το γράφει ο προϋπολογισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Εσείς βέβαια λέτε ότι δεν πειράζονται μισθοί και επιδόματα. Είναι σαφές αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα έχουμε εξηγήσει όλα κατά καιρούς. 1,35 με 1,4 δισ. είναι η δική μας οφειλή. Τα 600 είναι από τις οριζόντιες πολιτικές που μεταφέρονται στο 2011 από το 2010 του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν αφορούν εμάς.

Εμάς μας αφορούν τα υπόλοιπα. 400 από τις προμήθειες και τα φάρμακα, 150 από τον εξορθολογισμό των επιδομάτων. Η αναμόρφωση του ΟΠΑΔ και η εξοικονόμηση από εκεί. Τα έσοδα από το 5ευρω, τα έσοδα από την ολοήμερη. Αυτά. Τα έχουμε πει. Πρέπει να τα πετύχουμε αυτά και θα το ελέγχετε μήνα με το μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάνω στην εθνική στρατηγική για την υγεία. Είχε γίνει μια συνάντηση με τους παλιούς Υπουργούς Υγείας. Υπάρχει κάποια κινητικότητα σε αυτό το θέμα, κάποια αποτελέσματα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς υπήρξαν τα αποτελέσματα εκείνης της πρώτης συνάντησης και τώρα περιμένω να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου στη Βουλή, να γίνει και η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για να ξανασυγκαλέσουμε το όργανο. Γιατί το λέω όργανο. Δεν είναι όργανο. Οι ίδιοι είπαν να τους συγκαλούμε τακτικά και να αποτελεί ένα σύμβουλο του εκάστοτε Υπουργού Υγείας.

Θα το κάνουμε ναι, ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … θα διενεργηθεί νομικός έλεγχος και μέχρι στις 20 Γενάρη θα έχουμε καταλήξει σε κάποια αποτελέσματα. Η άποψη τελικά αυτή που κυριαρχεί στον κόσμο, είναι ότι πουλήστε το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ; Λειτουργεί σα ξέφραγο αμπέλι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω, θα μου επιτρέψετε, επειδή είστε μια εξαιρετική συντάκτρια με μια ιστορία στο χώρο και μου κάνετε ένα ερώτημα που εμένα με απασχολεί πάρα πολύ και θα σας έλεγα ότι ορισμένες πτυχές του με αποσυντονίζουν κιόλας.

Θα ήθελα να επιφυλαχθείτε λίγο για να μου δώσετε ορισμένο χρόνο να κάνω ορισμένες κινήσεις. Η πρώτη κίνηση που έκανα την περασμένη βδομάδα, είναι να καλέσω τον κ. Μαρτίνη και τον Ερυθρό Σταυρό εδώ, το Κοριαλένειο, ενώπιον της εξαμελούς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των Γενικών Δ/ντών και ορισμένων κρίσιμων Δ/ντών του Υπουργείου και συνεργατών μας. Και του ΥΠΕάρχη της 1ης ΥΠΕ, του κ. Μουτσιώνη.

Παρακάλεσα και τον κ. Πετρόχειλο και τον κ. Μαρτίνη να έρθουν με τους συνεργάτες τους και να μας πουν τι γίνεται. Έγινε αυτό. Είχα ζητήσει να παραβρεθεί και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου ο κ. Βούκαλης, από τον οποίο ζήτησα, ως νομικός σύμβουλος του κράτους, να μου κάνει μία έκθεση των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με δύο θέματα.

Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το αν πωλείται το «Ερρίκος Ντυνάν», αν μπορεί να πωληθεί. Μην ξεχνάτε ότι εγώ εκεί έχω τρεις εκπρόσωπους στο Διοικητικό Συμβούλιο και επί συγκρούσεως θα τους αποσύρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επί συγκρούσεως θα τους αποσύρω. Σας ξαναείπα, είπα και στην αρχή πως σε ό,τι με αφορά σε αυτό το Υπουργείο, θα πρέπει να δείτε λιγάκι το Υπουργείο στις συνθήκες της κρίσης.

Αν το δείτε ως Υπουργείο στην εποχή της κανονικότητας, αυτά είναι θέματα. Στην εποχή της κρίσης αυτά δεν είναι θέματα. Έχεις τρεις ανθρώπους εκεί για να βοηθήσεις, όχι για να εμπλακείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, αυτή την απλή σκέψη μπορούμε να την κάνουμε κι εμείς και την κάνουμε. Και το είπαμε μάλιστα στη συνεδρίαση εκεί. Ότι άρα, εδώ έχουμε το μονόδρομο της συνεργασίας και όχι της σύγκρουσης, γιατί επί συγκρούσεως, ο καθένας θα κοιτάξει να αμυνθεί. Μας είπε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πώς είπατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αποφασίσατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Όχι, λέω τι βγαίνει προς τα έξω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το ξέρω γιατί βγαίνει και άλλο, ανάλογα ποιος με ρωτάει. Υπάρχουν κάποιοι που με ρωτάνε έτσι και υπάρχουν και κάποιοι που με ρωτάνε αλλιώς. Και γιατί δεν πωλείται, με ρωτάνε, δημοσιογράφοι και οι μεν, δημοσιογράφοι και οι δε.

Παρακαλώ πάρα πολύ αυτή η συζήτηση να μη γίνεται μπροστά μου. Γιατί αν γίνεται μπροστά μου θα χρησιμοποιήσω κι εγώ τα ίδια επιχειρήματα.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι πάσης μορφής και οι μεν και οι δε, αλλά το θεωρώ μέσα στη ζωή αυτό και λογικό. Δεν του επιτίθεμαι, αλλά αν μου επιτεθεί ο οποιοσδήποτε θα του επιτεθώ με τους ίδιους όρους.

Εγώ θέλω να λυθεί το πρόβλημα, δε θέλω να υπάρξουν ούτε συγκρούσεις ούτε επιθέσεις. Έχω πει δε, αναφέρομαι σε σχετικό θέμα, ότι είμαι Υπουργός Υγείας, δηλαδή και της ιδιωτικής υγείας.

Και θέλω να βοηθήσω και το σχέδιο νόμου αυτό, το πολυνομοσχέδιο, εμπεριέχει μορφές βοήθειας. Άλλο αυτό, άλλο να επιχειρήσουν κάποιοι να καθορίζουν πολιτικές του Υπουργείου.

Πολιτικές του Υπουργείου καθορίζει ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, οι Γενικοί Γραμματείς, όσο έχουν την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και της Βουλής, ουδείς έτερος.

Όποιος άλλος θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά, δε φοβάμαι να του πω ότι θα συγκρουστούμε κάτω – κάτω. Εμείς είπαμε, σε μια προσπάθεια καταλαγής και συνεργασίας, να λυθούν τρία θέματα.

Το ένα θέμα έχει να κάνει με τις σχέσεις Κοριαλενείου και «Ερρίκου Ντυνάν». Το δεύτερο θέμα είναι σχετικό με τη Βούλα και την παρουσίαση που έκανε ο κ. Μαρτίνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εξέθεσε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της Βούλας και η Βουλή τον άκουγε, γιατί άκουγε όλους τους εκπρόσωπους κληροδοτημάτων, δωρεών κλπ.

Γιατί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θέλει να συμβουλεύσει για κάτι την Κυβέρνηση, που σχετίζεται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που σε πολλές περιπτώσεις είναι τέτοιας μορφής.

Άρα, η Βούλα, να μας πει ο κ. Μαρτίνης για τη Βούλα και τρίτον και το θέμα της πώλησης. Βγαίνουν ανακοινώσεις και προκαλείται ποικίλο ενδιαφέρον που ταξινομείται σε ενδιαφερομένους δύο κατηγοριών, αυτοί που θέλουν να γίνει η πώληση και αυτοί που δε θέλουν να γίνει η πώληση, γιατί λένε άλλα.

Εγώ ρώτησα τον κ. Βούκαλη, ως νομικό σύμβουλο του Υπουργείου, ενώπιον όλων να μου δώσει μια απάντηση επί του θέματος, επί του νομικού θέματος που σχετίζεται και με τις δύο περιπτώσεις που σας είπα.

Και παρακάλεσα το Κοριαλένειο με το «Ερρίκος Ντυνάν» να μου φέρουν κοινή εισήγηση για την υπέρβαση των προβλημάτων τους. Τη δεύτερη την περιμένω, την πρώτη την πήρα χτες, ο κ. Βούκαλης μου απάντησε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Και πού κατατάσσεται το «Ερρίκος Ντινάν», στο δημόσιο, στον ιδιωτικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου απάντησε, σας ξαναλέω. Έχω τη γνώμη του νομικού συμβούλου του Υπουργείου, δεν την έχω μελετήσει ενδελεχώς, τη φυλλομέτρησα και είδα ότι μου εισηγείται ότι για το πρώτο θέμα, - γιατί για το δεύτερο μου απαριθμεί απλώς τις διατάξεις - το «Ερρίκος Ντυνάν», όπως εισηγείται ο κ. σύμβουλος, δεν πωλείται.

Άρα, είναι κάτι το οποίο ιδρύεται και διαλύεται, κατά τη γνώμη του νομικού συμβούλου. Αυτά είναι μέχρι σήμερα, ο δρόμος είναι μακρύς, θα τον δούμε τις επόμενες μέρες.

Να ξέρετε ότι σε αυτή την αντιπαράθεση των ενδιαφερομένων, θα ενημερωθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αμέσως και αύριο έχω συνάντηση με τον κ. Κρεμαστινό για να του εκθέσω όλα τα προβλήματα του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων και αυτό.

Και θα ήθελα να δω από τους ενδιαφερομένους το επόμενο χρονικό διάστημα, ποιοι είναι αυτοί που ωθούν τη διάλυση του «Ερρίκος Ντυνάν», ποιοι είναι αυτοί που θέλουν την παραμονή του και με ποιους όρους.

Όλα θα είναι εδώ, αλλά θα είναι εδώ διαφανώς. Όχι εδώ και αλλιώς. Θα είναι εδώ, μπροστά και πάνω σε αυτό το τραπέζι. Και εξυπνάδες όχι σε μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να κάνω μια ερώτηση παρακαλώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα της ενσωμάτωσης των μονάδων υγείας, στην ενοποίηση των μονάδων υγείας με το ΕΣΥ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, θέλω να επαναλάβω κάτι. Ο Υπουργός Υγείας ενδιαφέρεται για το δημόσιο σύστημα πρωτίστως, για τα ιδιωτικά ιδρύματα υγείας για το καλό του πολίτη τελικά.

Όποιος νομίζει ότι θα κάνει το αφεντικό, να ξέρει ότι θα έχει ένα Υπουργείο απέναντί του. Και αυτός ο διάλογος των ιδιωτών, που μπορεί να συγκρούονται, εμείς θέλουμε ειρήνη στο χώρο, καλή παροχή υπηρεσιών υγείας, αυτός ο διάλογος ο συγκρουσιακός και ο επί της επιβολής κάποιων απόψεων, εμάς μας αφήνει αδιάφορους. Και μας είναι και εύκολο να τον αντιμετωπίσουμε.

Θέλουμε βέβαια, να μη μας αποσυντονίζει την καθημερινότητα αυτού του είδους η σύγκρουση. Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αν ασχολούμαστε με δικηγόρους, παρά – δικηγόρους, δικαστήρια, εξώδικα, άκρη δε θα βγει. Ο νοών νοείτο. Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι έχει να κάνει με την ενοποίηση του ΕΣΥ με τις μονάδες υγείας, θα υπάρξει εξαίρεση του Οίκου Ναύτη από αυτή τη διαδικασία;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι, ήμασταν εδώ και δε θέλουν να συμμετέχουν, θα παραμείνουν ως έχει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συγνώμη και ο ΟΓΑ εξαιρείται από το 5ευρώ για τα Κέντρα Υγείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καθόλου.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Καθόλου, ωραία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Είχα πει ότι τίθενται τρεις – τέσσερις στόχοι. Ο ένας από αυτούς πράγματι είναι αυτό το σοβαρό που το τόνισε ιδιαίτερα και από την ιδιότητά μου, θα είναι τα θέματα που θα ξεκινήσουν από μέσα Φεβρουαρίου και είπα με στόχευση ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, μέχρι τέλος Μαΐου, θα έχει απλωθεί όλο αυτό το δίχτυ των δράσεων που θα κάνουμε και στο οποίο θα συμμετέχουν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά κυρίως θέλουμε να εμπλέξουμε μέσα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ταμείων, καταρχήν όσο καιρό θα χρειαστεί να μπουν στο ΕΟΠΙ, γιατί θα πάρει αυτό λίγο χρόνο.

Καθώς επίσης και όλα τα Κέντρα Υγείας και τα οργανωμένα πολυϊατρεία, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα, θα υπάρχουν σημεία αναφοράς στα οποία θα αποστέλλονται όλες οι εξετάσεις που θα γίνονται οι προληπτικές, οι μαστογραφίες και όποιες άλλες εξετάσεις θα είναι σε συγκεκριμένα σημεία στη χώρα διάσπαρτα, τα οποία θα είναι τα κέντρα διάγνωσης.

Δε θα γίνεται δηλαδή μια μαστογραφία στο άλφα νοσοκομείο, να το διαγνώσει ο εκεί ακτινολόγος γιατρός, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές διεθνείς, που λένε ότι για να μπορεί να έχει μεγάλη αξιοπιστία και να υπάρχει δυνατότητα να μπορέσει να προλάβει μικρού βαθμού βλάβες κάτω από ένα συγκεκριμένο μήκος ή διάμετρο, θα πρέπει ένας ακτινολόγος, σας το λέω ως παράδειγμα, να βλέπει πάνω από 80 μαστογραφίες την ημέρα, για να μην του ξεφεύγουν αυτά τα περιστατικά.

Άρα κάνουμε πολύ καλά οργανωμένη αυτή τη μεταφορά όλου αυτού του υλικού και μέσα από εκεί θα έχουμε την καταγραφή από αυτά τα κέντρα, αλλά θα οργανώσουμε με πολύ αξιόπιστο τρόπο, κυρίως σε όλα τα νοσοκομεία, όλες τις κλινικές που θα έχουν περιστατικά να καταγράφουν τον καρκίνο με πολύ αξιόπιστα στοιχεία και να μην τα κάνουν κατόπιν εορτής όπως γίνονταν μέχρι τώρα.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω πολύ γρήγορα δύο σημεία μια και το θέσατε. Είναι δύο οι καινοτομίες που έχει αυτό. Όσον αφορά το αρχείο νεοπλασιών, βάζουμε τον καταγραφέα, ο οποίος θα περάσει ειδική εκπαίδευση μια βδομάδα από την κα Τζάλα και το ΚΕΕΛΠΝΟ, από αυτούς που κάνουν την κεντρική καταγραφή στην κεντρική τράπεζα, ώστε να έχουμε σε όλες τις ογκολογικές κλινικές, έναν άνθρωπο εξειδικευμένο, ο οποίος θα γράφει τι ακριβώς θέλουμε.

Το δεύτερο που λέει ο Υπουργός, είναι ο αναγνώστης, που θέλει επίσης ειδική εκπαίδευση. Έχουμε συνεννοηθεί, πιθανά στην Ολλανδία, που γίνεται, είναι το κεντρικό στην Ευρώπη, να μπορέσει αυτό που λέει, πρέπει ένας αναγνώστης που θα κάνει τη δεύτερη ανάγνωση, επειδή γίνονται πάρα πολλά λάθη στις μαστογραφίες, να έχουμε έναν αναγνώστη στα κεντρικά νοσοκομεία τα περιφερειακά, ο οποίος θα μπορεί, με βάση ότι βλέπει ογδόντα με εκατό μαστογραφίες κάθε μέρα, να κάνει τη δεύτερη ανάγνωση, έτσι ώστε να ταυτοποιούμε τα ευρήματα. Αυτά τα δύο είναι οι καινοτομίες που κάνουμε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σειρά μου; Σε προηγούμενη συνάντησή μας στη Γραμματεία Αθλητισμού, που δεν υπήρχαν κάμερες, είχατε πει, μιλώντας πάλι για εξορθολογισμό των δαπανών στα νοσοκομεία, ότι οι άποροι και οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση σε πολύ συγκεκριμένα νοσοκομεία, όχι σε όλα και σε γενόσημα φάρμακα, όχι πρωτότυπα.

Να ρωτήσω καταρχήν, αν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί υπάρχουν οι σχετικές ρυθμίσεις. Αν εσείς είστε σε θέση αυτή τη στιγμή να μας πείτε ποια είναι αυτά τα νοσοκομεία, ή τουλάχιστον πόσα είναι αυτά όπου άποροι και ανασφάλιστοι θα εξυπηρετούνται.

Από εκεί και έπειτα όμως να ρωτήσω, αφού λέτε ότι εδώ κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους, με ποια λογική εξαιρούνται συγκεκριμένοι Έλληνες, να το προσδιορίσω, πολίτες από νοσοκομεία και φάρμακα και την ίδια στιγμή αλλοδαποί που μπορεί να πλένουν τζάμια στα φανάρια και έχουν ένα θεωρητικά ισχύον χαρτί αίτησης ασύλου να εξυπηρετούνται από νοσοκομεία χωρίς να καταλάβουν 5 €.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχάς για το πρώτο που λέτε θα με ακούσετε στις 21 του μηνός στη συνάντηση με τους Διοικητές των νοσοκομείων να υπογραμμίζω την ανάγκη τα γενόσημα να καταναλώνονται κατά 50% που είναι η νέα στοχοθεσία. Έχω στείλει και σχετική εγκύκλιο στα νοσοκομεία και σας την έχω διανείμει.

Και δεύτερον, εξηγώ ότι μια υποχρεωτική τους χρήση θα έχει να κάνει με αυτούς οι οποίοι εξυπηρετούνται χωρίς να πληρώνουν τίποτα αυτοί, ή τα Ταμεία τους. Το δεύτερο, είναι ότι γι' αυτό δεν χρειάζεται καμία νομοθετική παρέμβαση, όπως δεν χρειάζεται καμία νομοθετική παρέμβαση και για το ζήτημα που αφορά να επικεντρώσουμε σε κάποια νοσοκομεία όλη αυτή την ιστορία των ανθρώπων που έρχονται ως άποροι και ως αλλοδαποί. Στις 21 του μηνός θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι.

Το δεύτερο που αφορά το πεντάευρο, για τους έχοντες και τις έχουσες πολιτικό άσυλο είναι καθαρό. Θέλω να παραμείνει. Δεν μου δημιουργήθηκε ποτέ ο παραμικρός προβληματισμός. Γιατί μπείτε στον κόπο ενός ανθρώπου που για την πολιτική του άποψη αλλάζει χώρες, αλλάζει ηπείρους κλπ. Αυτός πρέπει να προστατευθεί, είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να προστατευτεί.

Για τους αιτήσαντες, που το λέτε πάρα πολύ ωραία, έτσι μπορεί να είναι, ζητάω αλλά δεν μου δίνουν, αλλά όσο καιρό ζητάω και αυτό κρατάει πολύ καιρό μέχρι να μου πουν ναι, ή όχι εγώ επωφελούμαι, προβληματίστηκα. Και αν κάτι απαλειφθεί στο μέλλον, θα απαλειφθεί αυτό.

Λ. ΚΑΛΗΔΩΝΗΣ: Μας λέτε δηλαδή ότι στο μέλλον μπορεί, αυτό που είπατε για το πεντάευρο, να μην ισχύει και για τους αλλοδαπούς ….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι' αυτούς που έχουν ζητήσει. Όχι σε όποιους έχει αναγνωριστεί η πολιτική ιδιότητα του πρόσφυγα, αλλά σε αυτούς που έχουν ζητήσει και περιμένουν κάνα δυο χρόνια να απαντηθεί το αίτημα τους. Γι' αυτούς εάν κάτι χρειαστεί να απαλειφθεί θα είναι αυτό.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Το έκανα πολύ συγκεκριμένα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ζύγισα και είπαμε ας πούμε ας το κρατήσουμε. Έρχεται από πίσω αυτή η εξαίρεση.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ωστόσο στο ερώτημα των απόρων και των ανασφάλιστων δεν μου δώσατε απάντηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στις 21 του μηνός. Καλύπτεται από τα γενόσημα και θα υπογραμμιστεί, δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Γιατί να εξυπηρετούνται από συγκεκριμένα νοσοκομεία και ποια είναι αυτά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό μας προβλήθηκε συζητώντας εδώ ως ένας τρόπος να περιοριστεί το φαινόμενο. Θα λες του άλλου «πήγαινε εκεί».

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και όχι οι στρατιές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δημιουργούν το πρόβλημα οι χορηγούντες ψευδή πιστοποιητικά απορίας.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Δηλαδή τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι; Σίγουρα έχουν χορηγηθεί και πλαστά πιστοποιητικά απορίας, αλλά είναι όλα πλαστά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι καλύτερη περίπτωση αυτός ο οποίος έχει ψευδείς βεβαιώσεις απορίας.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ναι, αλλά καταδικάζετε και άλλους ανθρώπους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένας άλλος μπορεί να μην είναι συμπατριώτης μας, αλλά δεν έχει να στο πληρώσει. Και λέμε όχι για όλους. Με το που ήρθαμε εδώ διαπιστώσαμε ότι δεν παίρνανε από κανέναν αλλοδαπό το τρίευρο. Αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα που αυτά μπήκαν σε μια τάξη, είπαμε οι πολιτικοί πρόσφυγες με την ιδιότητα, ή αυτοί που έχουν αιτηθεί. Και αν χρειαστούμε περισσότερα μέτρα θα απαλείψουμε και αυτή την εξαίρεση. Αλλά είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να κάνουμε. Η διάταξη με τις εξαιρέσεις της έκλεισε.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα συμπληρωματικό σε αυτό που λέει ο Υπουργός. Επειδή έχει μια επιθετικότητα όσον αφορά την προσέγγιση. Δεν αφορά μόνο…..

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Όχι επιθετικότητα.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Εννοώ το εξής. Συγνώμη, να εξηγήσω τι εννοώ. Δεν συζητάμε μόνο γι' αυτούς οι οποίοι παραβαίνουν το πλεονέκτημα που τους δίνουμε και κάνουν κατάχρηση πηγαίνοντας σε 3 και 4 νοσοκομεία. Δεν είναι μόνο ο λόγος ελεγκτικός. Είναι και λόγος ότι περνώντας τα ακριβά φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία από το καλοκαίρι έχουν βογκήξει πολλά νοσοκομεία. Θέλουμε λοιπόν να έχουμε τη δυνατή καλύτερη διαχείριση.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά διαφωνώ.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Διαφωνήστε όσο θέλετε, να ολοκληρώσω το επιχείρημα. Το επιχείρημα μου είναι ότι σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που έχουν δυνατότητα να γίνει αυτό με καλύτερο τρόπο μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν αμέσως. Αυτό είναι το επιχείρημα μου.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Δεν μπορείτε να λέτε ότι κάνετε πολιτική για ανθρώπους και την ίδια στιγμή να στερείτε πρωτότυπα και αποτελεσματικά φάρμακα επειδή είναι πιο ακριβά από κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους που έτυχε να μην έχουν δουλειά τη συγκεκριμένη στιγμή.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βάζετε τώρα ένα ηθικό επιχείρημα.

...…: Από που προκύπτει αυτό; Με συγχωρείτε.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Από που προκύπτει; Κοιτάξτε, δεν ήσασταν στη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο στη Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά σε διευκρινιστική ερώτηση μας είχε πει, νομίζω θα το επιβεβαιώσετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση μόνο σε γενόσημα φάρμακα και όχι σε πρωτότυπα. Αυτό είναι αν μη τι άλλο ρατσιστικό.

…..: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Μα το πρωτότυπο ..... πρωτότυπο και δεν έρχεται η ώρα που θα γίνει γενόσημο. Όταν γίνει γενόσημο δεν ισχύει μόνο για τους απόρους, για όλο τον κόσμο…

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Κατ’ αρχήν ήδη έχουν ξεσηκωθεί οι διαβητικοί ασθενείς. Θα έπρεπε να το γνωρίζετε, ότι υπάρχει επιλεκτική ….

…..: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Τακτοποιήθηκε το θέμα και νομίζω ότι ήταν ένα θέμα το οποίο ήταν πράγματι …..