Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ Real fm και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

25/01/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Φ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κύριε Υπουργέ καλημέρα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας ρωτήσω ευθέως όπως το σκέφτηκα το πρωί, διαβάζοντας τα δημοσιεύματα για το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε χθες η διάταξη για τα φαρμακεία στην Βουλή. Πιστεύετε ότι μπορεί η συγκεκριμένη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μερίδας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συνδέεται με το θέμα, το εσωκομματικό θέμα, το θέμα της διαδοχής;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να σεβαστώ την επιλογή της Βουλής και από κατασκευής και από δεοντολογίας, αλλά και εξ υποχρεώσεως μου και να μην πω, να μην κάνω σκέψεις οι οποίες θα βάλουν στου άλλου το μυαλό την ιδέα, ότι εγώ στεναχωρηθείς για την συγκεκριμένη έκβαση, απαντώ με άλλα λόγια και με προσχήματα. Όχι. Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, εμένα μου προτάθηκε, κ. Χατζηνικολάου, λίγο πριν την ψηφοφορία να κάνω πίσω, δεν είναι ούτε του χαρακτήρα μου ούτε των στιγμών που περνάει η χώρα αυτό, όταν κάτι που πιστεύω ότι είναι σωστό δεν μπορώ να κάνω πίσω, προσπάθησα με νομοθετική διάταξη να αντιδράσω σε μία στρεψοδικία και δυστροπία ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, όχι όλων και η Βουλή κράτησε μία στάση αν θέλετε όχι άρνησης στην διάταξη, άλλα άρνηση κατά βάση στην διαδικασία, λόγου χάρη η Νέα Δημοκρατία δήλωσε παρών, παρόντες οι βουλευτές της δηλαδή επειδή ήθελαν χρόνο να δούνε την διάταξη αυτή πάλι. Ο δικός μου ισχυρισμός και η πεποίθηση είναι ότι η Βουλή το θέμα το ξέρει και εγώ, κ. Χατζηνικολάου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα, δεν είμαι σύμφωνος.


ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από το μέγαρο Μαξίμου κυκλοφορούσε χθες το βράδυ, υπήρχε η διαρροή ότι θα επανέλθει το θέμα στην βουλή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα προφανώς και θα επανέλθει, θα επανέλθει τις επόμενες μέρες, υπάρχει σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, θα επανέλθει με άλλη μορφή, δηλαδή γιατί δεν είναι σωστό μία διάταξη που απερρίφθη να την ξαναφέρεις και νομίζω ότι δεν επιτρέπεται κιόλας. Θα φέρω όλο το θέμα του ωραρίου που ο νόμος προβλέπει ότι επιλύεται με Υπουργική Απόφαση δική μου δηλαδή, θα ρυθμιστεί με τον νόμο διότι από αυτόν εξαρτάται για πολλές περιπτώσεις φαρμακοποιών η άσκηση του επαγγέλματος τους καθ’ όπως το θέλουν και καθ’ όπως το ωράριο των φαρμακοποιών το επιτρέπει. Γιατί εγώ δεν προέβλεψα κάτι πειρατικό. Να ανοίγει το φαρμακείο ό, τι ώρα θέλει όποτε θέλει, προέβλεψα μία συντεταγμένη διαδικασία ανοίγματος του επαγγέλματος και όχι κλεισίματος του. Εν πάση περιπτώσει συνολικά το θέμα θα επανέλθει την επόμενη εβδομάδα και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε τι μου γράφουν...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε τι μου γράφουν εδώ οι ακροατές και ίσως είναι μία καλή αφορμή το χιούμορ τους για να σχολιάσετε την δήλωση Χρυσοχοΐδη. Μου γράφουν ήταν άτυχος ο κ. Λοβέρδος διότι συνέπεσε η συγκεκριμένη διάταξη με την δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο, φοβήθηκαν οι βουλευτές και διάβασαν το νομοσχέδιο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η δική μου διάταξη είχε κατατεθεί την Πέμπτη, δεν κατατέθηκε χθες.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως την διάβασαν χθες όμως;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χθες προστέθηκε μία φράση για να διευκολύνω την ψήφιση, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το διευκρίνισα περισσότερο για να λυθούν οι παρεξηγήσεις, αλλά η στάση των συναδέλφων ήταν άλλη. Το σέβομαι.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα θα σχολιάσετε για τη δήλωση Χρυσοχοίδη κύριε Λοβέρδο ότι ψήφισε χωρίς να διαβάσει το μνημόνιο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω πως ακριβώς το είπε, εγώ πάντως έχω την ευθύνη του υπουργού μίας κυβέρνησης που υπέγραψε το κείμενο αυτό, αναλαμβάνω όλη την ευθύνη και είμαι και σε θέση, κ. Χατζηνικολάου, το έκανα και στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα το κάνω και σε λίγες μέρες με κείμενο μου, να σας πω την γνώμη μου για το μνημόνιο, δεν άλλαξα γνώμη, στήριξα εκείνη την ενέργεια της κυβέρνησης με την οποία η χώρα δεν χρεοκόπησε και ξέρω που το μνημόνιο επέτυχε και που το μνημόνιο δεν επέτυχε στις στοχεύσεις του, αλλά φυσικά και το ήξερα και το ενέκρινα μετά λόγου γνώσεως.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα η δήλωση του Χρυσοχοΐδη ήταν βολική για τον Λοβέρδο, διότι ήρθε να καλύψει την δική του δήλωση, τη δική του δήλωση περί μακελειού αν τολμήσει κανείς να πειράξει τον Γιώργο Παπανδρέου. Καταρχήν πρέπει να πω ότι είναι μία δήλωση που δεν δένει, με το γεγονός ότι γίνεται από έναν συνταγματολόγο, δεν δένει αυτό, δηλαδή δεν δένει με την επιστημονική σας ιδιότητα και συγκρότηση, το γεγονός ότι κάνετε μία τόσο ευθεία και ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, απειλώντας μάλιστα με μακελειό, με ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί γιατί το μακελειό φέρνει στο μυαλό αίμα. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όποιοι με άκουσαν την Κυριακή το πρωί, όποιοι δεν με άκουσαν και δεν ξέρουν και θέλουν και έχουν μπροστά τους έναν υπολογιστή ας μπουν στο site μου, loverdos.gr είναι, ας μπουν να δουν γιατί έχω όλο το κείμενο της συνέντευξης όπου έκανα μία διάκριση. Αναφέρθηκα στην δικαστική λειτουργία λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς έκαναν σωστά, γιατί αμελλητί έστειλαν το φάκελο στην Βουλή. Δεύτερον θα με δουν να λέω, ότι είναι ανεπίτρεπτο ένας Υπουργός, το μέλος δηλαδή εκτελεστικής εξουσίας να παρεμβαίνει στην δικαστική. Τρίτον θα με δουν να λέω, ότι μεταφέροντας το διάλογο σε… α, και κάτι ακόμα που με αφορά…


ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως έτσι γίνονται αυτά συνήθως, δηλαδή συνοδεύονται και από δήλωση ότι είναι απαράδεκτο να παρεμβαίνει κανείς και μετά έρχεται η παρέμβαση. Δηλαδή και ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης που θα τον έχω σε λίγο εδώ, για να συζητήσουμε για τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, με διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης οδηγείται στο να ζητά να φύγουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς και παρεμβαίνει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εξειδίκευσα περαιτέρω είπα ότι πριν από 20 μέρες.


ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καταλάβατε τι λέω

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάρα πολύ καλά, λέω κάνω το άδικο βάζω και ένα πρόσχημα για να λέω ότι δεν το κάνω αυτό μου λέτε.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θύμισα στην συνέντευξη μου εκείνη, ότι ο φάκελος έχει κατατεθεί στην Βουλή και για μένα προ μηνός και τον κ. Παπουτσή, για κάποιους τραυματισμούς για κάποιες διαδηλώσεις των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Η Βουλή δεν το αξιολόγησε ότι έπρεπε να προχωρήσει και κατατίθενται στην Βουλή φάκελοι από εισαγγελείς που αμελλητί στέλνουν για υπουργούς τέτοιους φακέλους συνεχώς. Λοιπόν, είπα ότι η δικαστική λειτουργία έκανε την δουλειά της και την έκανε και σωστά, γιατί έκανε αμελλητί διαβίβαση του φακέλου όπως είμαι σε θέση να ξέρω. Δεύτερο…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε ποιους απευθύνεστε λοιπόν και λέτε μην πειράξετε τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί θα γίνει μακελειό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απευθύνομαι στα πολιτικά κόμματα και ειδικά σε όσους αντέδρασαν την πρώτη στιγμή, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει λαθροθηρίες στην στατιστική αρχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε η δήλωση σας μου θυμίζει την δήλωση Κουλούρη το 1989 για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε πει θα μπουκάρουμε αν πειράξει η δικαιοσύνη τον Ανδρέα θα μπουκάρουμε στα δικαστήρια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, το 2009, μόνος εγώ από την κυβέρνηση είχα πει όχι στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία ανοιχτά, διαφωνώντας με τον κ. Παπανδρέου και με τους συνεργάτες του και με τον υπουργό οικονομικών τότε που μιλούσαν για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία και έλεγαν ποινικοποίηση των όσων έγιναν το 2004 και μετά, είχα πει όχι. Γιατί ξέρω ότι στην Ελλάδα με το πρόσχημα της απονομής της δικαιοσύνης γίνονται βεντέτες και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα εκτός από την χώρα. Με το θάρρος…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι αλλά αυτό μας το λέτε όλα τα τελευταία χρόνια, δεν μας έγινε τίποτα για την Siemens δεν έγινε τίποτα για τα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων, δεν έγινε τίποτα για το Βατοπέδιο, τώρα λέμε να μην ψάξουμε και πως φτάσαμε στο μνημόνιο και πως φτάσαμε αν φτάσαμε με πειραγμένα στοιχεία, αν φτάσαμε γιατί κάποιοι έπαιξαν παιχνίδια πίσω από την πλάτη του λαού. Να μην ψάξουμε τίποτε.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα δεν είπα ούτε για τη Siemens ούτε για το Bατοπέδιο.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί γελάτε, κ. Λοβέρδο, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, η συνάδελφος σας η κυρία Βάσω Παπανδρέου είπε την Κυριακή στη “REAL NEWS”, ποιος τα έχει βρει με ποιόν, πίσω από την πλάτη του λαού και δεν τιμωρείται ποτέ κανένας πολιτικός για κανένα έγκλημα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταρχάς δεν γελώ. Ανταποκρίνομαι στην σοβαρότητα των περιστάσεων και μιλώ ευθέως. Δεύτερον δεν μιλώ για υποθέσεις με ποινικό περιεχόμενο, μιλώ για πολιτικούς χειρισμούς οι οποίοι ποινικοποιούμενοι, οδηγούν σε πολιτική βεντέτα και η πολιτική βεντέτα οδηγεί σε αυτά που έχουμε ζήσει σε παλαιότερους χρόνους και εμείς οι σύγχρονοι έλληνες και όλο αυτό δεν βοηθάει την χώρα αυτή τη στιγμή. Το να πεις ότι ο Αλογοσκούφης, ο Παπαθανασίου και ο Καραμανλής το 2009 έκαναν σκόπιμη παραποίηση στοιχείων και να βάλουμε και κάποιον στο δικαστήριο κλπ, ήταν τότε ολέθριο σφάλμα και ευτυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε. Τώρα είπα ακριβώς το ίδιο και επειδή το ανέφερα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ήμουν και πιο επιθετικός. Έχω αυτό το δικαίωμα. Ούτε ανάμειξη στην δικαστική λειτουργία επιχειρώ - είναι ανεπίτρεπτο και νομικά και πολιτικά και δεν το έκανα - και από την άλλη κάνω μία πάρα πολύ έντονη όπως τη πιστεύω ακράδαντα και δεν μετακινούμαι από αυτό προσπάθεια να πω σε όλο τον πολιτικό κόσμο, ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να συζητάμε τέτοια πράγματα, δεν μπορούμε να φορτώνουμε πολιτικές ευθύνες με τη μορφή της ποινικής ευθύνης, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από την εθνική συνεννόηση για την πατρίδα. Αυτή είναι η σταθερή μου άποψη και δεν αλλάζω, κ. Χατζηνικολάου.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, πάντως αυτά πως συνδέονται με το μακελειό δεν μπορώ να το καταλάβω, με την απειλή περί μακελειού, δηλαδή όταν λέτε ότι θα γίνει μακελειό θέλετε να μας το εξηγήσετε τι περιεχόμενο έχει το μακελειό; Γιατί το μακελειό στο λεξικό μου έχει συγκεκριμένο ορισμό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χρησιμοποιώ φράσεις της ελληνικής γλώσσας που έχουν ένταση για να αποδώσω αυτό το οποίο θα γίνει εάν η Ελλάδα αλλάξει ατζέντα και από την ημερήσια διάταξη της προσπάθειας της να μην γονατίσει, περάσει σε μικροκομματικούς πολιτικούς ανταγωνισμούς. Αυτό για μένα είναι ό, τι το χειρότερο, μπαίνω απέναντι είτε αυτό αφορά την Νέα Δημοκρατία είτε αφορά το ΠΑΣΟΚ. Είμαι καθαρός και σαφής, κ. Χατζηνικολάου, το έχω ξανακάνει υποστηρίζοντας ακριβώς τα ίδια για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και τους υπουργούς του, το κάνω και σήμερα που αυτό θα μπορούσε να αφορά…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και είστε διαχρονικά δηλαδή υπέρ της συγκάλυψης όλων των υποθέσεων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κάνετε απόλυτο λάθος.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προσπερνούμε για να μην γίνει μακελειό κάθε φορά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάνετε απόλυτο λάθος.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς κάνω απόλυτο λάθος, κ. Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το να λέτε ότι αυτό που λέω εγώ είναι συγκάλυψη, όταν αυτό που λέω εγώ είναι για την προστασία του συμφέροντος της χώρας.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι είναι, τι είναι δεν κατάλαβα γιατί δεν πρέπει η χώρα να ερευνήσει πως έφτασε στο μνημόνιο, όταν οι συνέπειες του μνημονίου έχουν φέρει το μακελειό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εσείς λέτε τώρα άλλο πράγμα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι είναι το ίδιο πράγμα, γιατί το είπατε με αφορμή την υπόθεση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα οποία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και για το πείραγμα τους, πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν το έργο που παίχτηκε για να φτάσουμε στο μνημόνιο, ενώ θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέτε κατά την γνώμη μου άλλα πράγματα και κάνετε και το θέμα χειρότερο. Εσείς λέτε δηλαδή ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται μία καταχθόνια πρωτοβουλία για να μπει η χώρα στο μνημόνιο και να ταλαιπωρηθούν.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το λέω εγώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και να χαθεί και η εθνική τους ανεξαρτησία και εάν ειπωθεί…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούστε δεν το λέω εγώ, το έχει πει αυτό, ο κ. Προβόπουλος για παράδειγμα, που είπε ότι θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει το μνημόνιο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω το κείμενο του κ. Προβόπουλου υπόψη μου, το κείμενο και όχι την δημοσιογραφική του εκδοχή και δεν έχει πει κάτι τέτοιο.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχω και εγώ το κείμενο και στο κείμενο λέει, λοιπόν, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολλά από αυτά που έγιναν και φαντάζομαι ότι αναφέρεται σε αυτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το φαντάζεστε.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι εννοείτε φαντάζομαι, αυτό φαντάζεται όλη η Ελλάδα, όλη η Ελλάδα το φαντάζεται, δεν το φαντάζομαι μόνο εγώ, έχω επίσης υπόψη μου τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Σημίτη, κ. Λοβέρδο. Εγώ σε αντίθεση με τον κ. Χρυσοχοίδη διαβάζω όλα τα κείμενα . Δεν ξέρω εσείς το διαβάσατε το μνημόνιο πριν το ψηφίσετε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας απάντησα σε αυτή την ερώτηση ευθύτατα ότι και είμαι γνώστης και έχω και την ευθύνη που μου αντιστοιχεί, δεν έχω ρόλο αμφιλεγόμενο εγώ, είμαι σαφής.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως η θεωρία ότι δεν πρέπει ποτέ να ανοίγει μύτη για κανέναν για να μην υπάρξει πολιτική...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι δικό σας επιχείρημα, δεν ήταν δικό μου.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά; Τι λέτε εσείς λοιπόν; Να γίνει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία ή όχι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω μέσα από την συζήτηση μας. Θα με αφήσετε να μιλήσω, ή δεν θέλετε να μιλήσω;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να διερευνηθεί η δικογραφία αν έρθει στην Βουλή, ή όχι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω την διάθεση να μιλήσω, θα με αφήσετε να το κάνω;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας αφήσω αλλά με ερωτήσεις όχι με διάγγελμα, με διάγγελμα όχι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Mε ερωτήσεις. Θα απαντάω εγώ; Εσείς κάνετε ερωτήσεις, εγώ απαντάω.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό λέω, ότι θα κάνω ερωτήσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προφανώς, αλλά και εγώ πρέπει να δίνω τις απαντήσεις, γιατί ο ακροατής μένει χωρίς απάντηση.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ακούω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όπως μου είπατε πριν ότι τελικώς αντικείμενο όλης αυτής της υπόθεσης είναι να διερευνηθεί εκείνος ο καταχθόνιος που έβαλε την χώρα σε αυτή τη κατάσταση για να τον πληρώσουν οι πολίτες της και για να στερηθεί την ανεξαρτησία της, είναι ότι το πιο διχαστικό μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως εγώ δεν είπα αυτό, είπα ότι πολλοί λένε ότι φτάσαμε,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είπατε.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό λέτε εσείς παραφράζοντας την ερώτηση μου για να μην απαντήσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με ρωτάτε, λοιπόν, εμένα;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα επαναλάβω, λοιπόν, αυτό που είπα, σας είπα πολλοί θεωρούν, ότι οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο ενώ θα μπορούσαμε να μην έχουμε οδηγηθεί, να μην το ψάξουμε αυτό; να μην το ψάξουμε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα κλείσω τη φράση μου. Εκείνο, λοιπόν, που επιβεβαιώνει τους δικούς μου ισχυρισμούς είναι ότι κάτι τέτοιο όχι θα διχάζει μόνο, θα οδηγούσε την χώρα στον γκρεμό διότι δεν θα την άφηνε να δει τα πραγματικά της θέματα. Τώρα…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στη Siemens γιατί δεν κάνατε τίποτα; Αυτό θα δίχαζε; η Siemens θα δίχαζε; Τα ομόλογα των Ταμείων θα δίχαζαν;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ότι, κ. Χατζηνικολάου. δεν με αφορά.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι εννοείτε δεν σας αφορά; Πως το εννοείτε ότι δεν σας αφορά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το καταλάβατε, γιατί μιλάτε πάρα πολύ έντονα, δεν με καταλάβατε. Σε ό, τι δε αφορά εμένα, το δε δεν είναι αρνητικό, είναι η δεύτερη φράση της πρότασης μου. Σε ό, τι με αφορά έχω κάνει επισημάνσεις και κριτική για την αργοπορία της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η οποία έδωσε αρνητικά αποτελέσματα και το έκανα και στο εθνικό συμβούλιο και είπα ότι αυτό συναρτήθηκε με τον τρόπο που αντιπολιτευτήκαμε την Νέα Δημοκρατία προς τα τέλη του 2009.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα πως πριν από 3 λεπτά μου είπατε ότι η απονομή της δικαιοσύνης οδηγεί σε βεντέτες στην Ελλάδα, εσείς μου το είπατε πριν από 3 λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορούμε να κουβεντιάσουμε;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ μου είπατε πριν από 3 λεπτά ότι η απονομή της δικαιοσύνης οδηγεί σε βεντέτες εσείς μου το είπατε , σημειωμένο σε εισαγωγικά το έχω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσείς τα λέτε αυτά, εγώ είπα ότι η Δικαιοσύνη έκανε πολύ καλά τη δουλειά της γιατί απ’ όσο ξέρω έστειλε αμελλητί το φάκελο στη Βουλή, έκανα μεταφορά του διαλόγου στο πολιτικό επίπεδο, όποιος αμφισβητεί την αλήθεια αυτών των λεγομένων μου μπορεί να μπει στο site μου και να δει όλο το κείμενο της κυριακάτικης συνέντευξης μου και σε εσάς τώρα λέω και το λέω με επιμονή και το υποστηρίζω, κ. Χατζηνικολάου, ότι πρώτον σε ό, τι αφορά τα δικαστικά είπα καμία ανάμειξη δική μου, σε ό, τι αφορά τα πολιτικά είναι έντονη η πεποίθηση μου, ότι αυτού του είδους η δήθεν τήρηση της νομιμότητας οδηγεί σε πολιτικούς διχασμούς που η χώρα δεν τους χρειάζεται και μου λέτε, τώρα που θα έρθει ο φάκελος στην Βουλή και χθες πολλοί συνάδελφοι είπαν να έρθει μία ώρα αρχύτερα τι θα πρέπει να γίνει; Κατά πρώτον θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει αξιολόγηση - που φέρεται για κάποιους να υπάρχει - ότι οι δικαστές δηλαδή έκαναν αξιολόγηση των συμπεριφορών υπουργών που δεν υπάρχει αυτό και σας διαβεβαιώνω, η πληροφόρηση που έχω είναι ότι αμελλητί ήρθε ο φάκελος στη Βουλή και δεύτερον οι βουλευτές θα αξιολογήσουν αν για αυτό το πράγμα απαιτείται εξεταστική επιτροπή, ή οτιδήποτε άλλο.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ωραία θα μου πείτε τώρα τι περιεχόμενο έχει το μακελειό που υποσχεθήκατε σε όποιον πειράξει τον Παπανδρέου;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας το μετέφερα 10 φορές είναι η σύνοψη της εφεδρείας.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα παίρνω δύσκολα, μην μου λέτε τώρα σας το είπα 10 φορές, με λέτε χαζό ας πούμε; Για να σας ξαναρωτώ σημαίνει ότι δεν με έπεισε η απάντηση σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δικαίωμα σας.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γι’ αυτό ξαναρωτώ τι περιεχόμενο έχει λοιπόν το μακελειό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δικαίωμα σας και πρέπει, λοιπόν, να επανέλθω αφού εσείς συνεχίζετε να με ρωτάτε.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο λεξικό μου δίπλα στο μακελειό γράφει συγκεκριμένα πράγματα και ρωτώ τι είναι το μακελειό που θα γίνει αν πειράξει κάποιος τον Γιώργο Παπανδρέου;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η γλώσσα μας, μας δίνει πάρα πολλές δυνατότητες. Σε πολιτικό επίπεδο στεκόμενος και μόνο σε πολιτικό επίπεδο, επαναλαμβάνω συνοψίζοντας και όλη την εμπειρία περίπου ενάμιση αιώνα από το πώς οι Έλληνες πολιτικοί και λοιποί διαχειρίστηκαν αυτά τα θέματα. Πίσω από τέτοιου είδους, δήθεν δικαστικές αντιδικίες οι πολιτικοί, οι πολιτικοί όχι οι δικαστές, οι πολιτικοί κρύβουν ότι το μικρότερο και ευτελέστερο έχει να κάνει με τους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς, το έμαθα αυτό ως επιστήμονας το έγραψα στα βιβλία μου 10 φορές μελετώντας όλες τις υποθέσεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε ποιες συγκεκριμένες υποθέσεις έχει εφαρμογή αυτό που λέτε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι εννοείτε;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που ρωτώ, Σε ποιες συγκεκριμένες, αυτό μας ρωτάτε ως γενικό κανόνα σε ποιες συγκεκριμένες υποθέσεις των τελευταίων ετών έχει εφαρμογή; Έπεσε η γραμμή με τον κ. Λοβέρδο τον έχουμε πάλι στην γραμμή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έπεσε στο καλύτερο.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρώτησα σε ποιες υποθέσεις έχει εφαρμογή αυτό που μας είπατε ότι έχετε γράψει και σε βιβλία σας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου με ρωτάτε το ευκολότερο, γιατί είναι το πιο πρόσφατο.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάνω και εύκολες ερωτήσεις όχι μόνο δύσκολες,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει να κάνει με το 1989 - 1990, έχει να κάνει με εκείνη τη διχαστική προσπάθεια για την οποία έκαναν όλοι την αυτοκριτική τους μετά.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα που έχει εφαρμογή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρετε, κ. Χατζηνικολάου, κάτι. Πως εννοούνε…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα πού έχει εφαρμογή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν το δείτε ψύχραιμα, τώρα πολλοί λένε τα διάφορα τους για την δική μου παρέμβαση. Δεν με νοιάζει. Με νοιάζει ότι έχω δίκιο, με νοιάζει τουλάχιστον, αν θέλετε, ότι πατάω στέρεα στις απόψεις στις οποίες πιστεύω ότι πρέπει να συγκροτούν τη στάση ενός πολιτικού. Αν κάνω λάθος μέσα στο παιχνίδι είναι αυτό, αλλά έχω μεγάλη πίστη σε αυτό που σας λέω. Κύριε Χατζηνικολάου, ξέρετε πως έχουν εκλάβει όλα αυτά τα θέματα οι συνέλληνες μας στο παρελθόν και πως φαίνεται ότι θέλουν να τα ξανά-εκλαμβάνουν;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως εγώ έχω ανοίξει τώρα το κείμενο της συνέντευξης σας στο mega επειδή μου είπατε να δω το κείμενο και όπως ξέρετε είμαι γρήγορος σε αυτά και σας ρωτούν εδώ οι συνάδελφοι, σας ρωτάει ο κ. Αναγνωστάκης αν αναφέρεστε και στα ποινικά; Και λέτε εντάξει τώρα εάν ποινικά έρχομαι και σε αυτό, το πρώτο είναι το πολιτικό. Δεν λέτε όχι για τα ποινικά, λέτε το πρώτο είναι το πολιτικό, τα βάζετε σε δεύτερη μοίρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί αναφέρομαι στην ουσία, κ. Χατζηνικολάου.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που σημαίνει ότι μια χαρά σας ακούσαμε εκείνο το πρωί και καταλάβαμε ότι το αφήνετε πονηρά ανοιχτό και για το ποινικό κομμάτι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω γράψει…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μην γελάτε, κ. Υπουργέ, είναι έτσι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί θέλετε να μην ακουστεί αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα το διαβάζω εδώ μπροστά μου το έχω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί, κ. Χατζηνικολάου, κάτι το οποίο - δεν θέλω να μπω τώρα στο δικό σας μυαλό - αλλά δεν υπάρχει τουλάχιστον λογικός και ήρεμος άνθρωπος που να μην το βλέπει. Όταν τα κόμματα στην Ελλάδα απευθύνονται το ένα στον αρχηγό του άλλου και αναζητούν για μεγάλους πολιτικούς χειρισμούς ποινικές ευθύνες, τα κόμματα, δεν λέω η Δικαιοσύνη, τα κόμματα, τι είναι κατά βάση το επιχείρημα τους, κ. Χατζηνικολάου; Είναι ότι έχεις ευθύνες επειδή έχασες τις εκλογές, τώρα είμαι πλειοψηφία και κάνω ό, τι θέλω. Αυτό δεν ανέχομαι εγώ, κ. Χατζηνικολάου, και δεν το ανέχομαι όταν κυβερνά και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο όταν είναι πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία που αυτή τη στιγμή στην κοινωνία είναι, δεν το ανέχομαι όταν και η δική μου παράταξη είναι πλειοψηφούσα και τους έλεγα και στους συναδέλφους μου κατ’ ιδίαν, αλλάζουν τα πράγματα, τώρα μην είστε πάνω στην βεβαιότητα του κύματος που μας δίνει η πλειοψηφία, αλλάζουν τα πράγματα σκεφτείτε ψύχραιμα σκεφτείτε ότι η ψυχραιμία είναι χρήσιμο εργαλείο. Η χώρα πηγαίνει αυτή τη στιγμή στον τοίχο με μεγάλη ταχύτητα, αυτό είναι το δικό μου πιστεύω, κ. Χατζηνικολάου, και θα το εκφράζω οποιοσδήποτε και αν κυβερνά.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα επικαιρότητας που αφορά τον…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας πείθω, κ. Χατζηνικολάου, τουλάχιστον για τα κίνητρα μου;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είμαι σύμφωνος με την δήλωση σας αυτή, το ξέρετε έκανα αυστηρή κριτική στη δήλωση σας περί μακελειού, είναι από τα σημεία από τα οποία διαφωνώ πολύ έντονα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχετε κάθε δικαίωμα, αλλά από την δική μου πλευρά θέλω…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και πρέπει να σας πω και οι διατυπώσεις σας η οξύτητα τους, η λέξη «μακελειό» που είναι επιλεγμένη από εσάς…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγχυσμένοι, πραγματικά σας το λέω επειδή ήξερα ότι θα ερωτηθώ γιατί φαινόταν, ρώταγαν βουλευτές εκείνο το Σάββατο όποιοι συνάδελφοι μου έβγαιναν στα μέσα ενημέρωσης ερωτώντο για αυτό, ήμουν βέβαιος ότι θα ερωτηθώ και η επιλογή μου ήταν να διακρίνω το δικαστικό από το πολιτικό, είμαι και υπουργός.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το κάνατε, το κάνατε μετά. Μετά την κριτική το κάνατε, σε εκείνη τη συνέντευξη να μπουν όπως μπήκα και την διάβασα να μπουν και οι ακροατές μας να την διαβάσουν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να μπουν και να την δουν.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το κάνατε μετά, μετά την κριτική, εμένα μου αρκεί και το μετά βέβαια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, εμένα δεν μου αρκεί.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το δέχομαι εγώ το μετά γιατί μου είπατε ότι είμαι πολύ αυστηρός, εγώ δέχομαι και το μετά, το να διορθώνει κανείς κάτι που δεν πήγε καλά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, το μετά βλέπεις τι λένε οι άλλοι και προσαρμόζεσαι, όχι εγώ το είχα πει από εκεί. Και από την άλλη διάλεξα μία πάρα πολύ σκληρή λέξη πολύ ηχηρή για να ακουστεί και να περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή έχουμε φάει το δελτίο ειδήσεων σας παρακαλώ να συντομεύσουμε για να κλείσουμε, είμαστε 11.08 λεπτά και εδώ είναι λιπόθυμοι οι άνθρωποι των ειδήσεων. Θέλω ένα ερώτημα επικαιρότητας να σας κάνω, διαβάζω σε ορισμένα site, για το χθεσινό θάνατο του μεγάλου μας σκηνοθέτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου ότι υπήρξε καθυστέρηση με το ασθενοφόρο και ότι με δική σας παρέμβαση πήγε τελικά το ασθενοφόρο. Διαβάζω επίσης άλλες πληροφορίες ότι ξεκίνησε να πάει, είχε μηχανική βλάβη, επέστρεψε και έφτασε με 45 λεπτά καθυστέρηση. Ποια είναι η αλήθεια;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ, κ. Χατζηνικολάου, ενημερώθηκα αμέσως μόλις πήγε η αστυνομία εκεί. Ήμουν μάλιστα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ενημέρωσα και κάποιους συναδέλφους που καθόντουσαν κοντά μου. Πήρα αμέσως το διοικητή του ΕΚΑΒ και του είπα όπως θα το έκανα για κάθε πολίτη, του είπα στο μέτρο που υπάρχει δυνατότητα αμέσως να πάει κάποιο αυτοκίνητο εκεί. Είμαι πολύ προσεκτικός γιατί πολλές φορές όταν παίρνει κάποιος υπουργός τον διοικητή του ΕΚΑΒ είναι σαν να του λέει πήγαινε εκεί και μην πας κάπου αλλού, και πρέπει το ΕΚΑΒ να κρίνει ποια είναι η υπόθεση που έχει προτεραιότητα. Συνεπώς, έχω μάθει εδώ σε αυτό το Υπουργείο, ότι το να καταδεικνύει ο πολιτικός την προτεραιότητα είναι λάθος. Εγώ είπα συμβαίνει αυτό, φαίνεται ότι ο άνθρωπος δεν είναι καθόλου καλά, είχα μάλιστα μία ενημέρωση και από παριστάμενο εκεί πολίτη που με πήρε και αυτός στο τηλέφωνο και μου εξηγούσε ότι είναι πάρα πολύ άσχημα ο Αγγελόπουλος. Ο διοικητής του ΕΚΑΒ έχει διατάξει ήδη έρευνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί, πήγε εκεί και το ΕΚΑΒ εκεί, πήγε και από ιδιωτική κλινική.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όντως με 45 λεπτά καθυστέρηση;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι έμαθα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γι’ αυτό έχει διαταχθεί αυτή η ΕΔΕ. Να ξέρετε δεν δικαιολογώ κανέναν κυρίως τον εαυτό μου. Εγώ ήμουν από πάνω από την πρώτη στιγμή όπως θα ήμουν για τον οποιοδήποτε πολίτη, αλλά να ξέρετε ότι στην Αθήνα ειδικά σε περιπτώσεις που πρέπει να μεταφερθεί κάποιος οπωσδήποτε με αυτοκίνητο και όχι με μοτοσικλέτα, οι αποστάσεις, η δυσκολία, το συγκοινωνιακό, φέρνουν την καθυστέρηση να είναι το πρώτο θέμα μας και όχι ένα από τα θέματα που κάποια στιγμή σου συμβεί.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή υπάρχει ούτως, ή άλλως πρόβλημα, εκφράστηκε και εκεί. Ζήτησα να βρούμε τις ευθύνες, το θέμα είναι, όμως, κ. Χατζηνικολάου, γιατί ενημερώθηκα και μετά από την κλινική, ο άνθρωπος είχε χτυπηθεί πάρα πολύ σοβαρά και είναι δεν ξέρω τι να πω, τι ατυχία αυτή για τον άνθρωπο και για όλους όσους τον αγαπούν και για τον κόσμο όλον.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα λεξικό Μπαμπινιώτη με προβοκάτσια θα κλείσω, σελίδα 1.038 μακελειό ο άγριος βίαιος θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, καλώς. Η παράφραση του η μεταφορική του χρήση δεν είναι σπάνια, πολλές φορές για να δώσουμε ένταση στον λόγο χρησιμοποιούμε σχήματα λόγου και αυτό το κάνουμε όχι μόνο οι πολιτικοί, το κάνουν και οι δικηγόροι το κάνουν και πάρα πολλοί άνθρωποι το κάνουν και οι δημοσιογράφοι. Η κυριολεξία της ερμηνείας είναι αυτή που λέτε, η μεταφορά της στο πολιτικό επίπεδο είναι οι βεντέτες, η ένταση, οι αγονές αντιπαραθέσεις, ό, τι δεν χρειάζεται η Ελλάδα και ό, τι εγώ αποστρέφομαι προσωπικά και ό, τι για το οποίο εγώ έχω χαράξει πολιτική αντιπαλότητας όσα χρόνια είμαι στην πολιτική.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα ένας φίλος, μου γράφει όποιος χρειάζεται ασθενοφόρο να παίρνει τον υπουργό απευθείας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι δεν γίνεται έτσι, αυτό προσπάθησα να σας πω ότι οι υπουργοί και οι πολιτικοί δεν μπορούν να παρεμβαίνουν, γιατί δεν μπορούν να αξιολογήσουν, μόνο το ΕΚΑΒ αξιολογεί εάν το « α » περιστατικό, είναι σοβαρότερο από το «β». Εμένα έπεσε πριν από λίγο καιρό ένας άνθρωπος μπροστά μου στο δρόμο και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ενημερώσω όπως θα το κάνατε και εσείς, αλλά να σπεύσω να πω ότι εγώ δεν λέω να πάτε εδώ. Θα πάτε εκεί που έχετε να πάτε, αλλά έχει γίνει και αυτό εδώ.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό δεν παρεμβαίνω ρουσφετολογικά.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ για τον ζωηρό διάλογο, καλημέρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να είστε καλά και εγώ ευχαριστώ, επίσης καλημέρα. Γεια χαρά.