Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ.Θεμιστοκλέους και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή

17/01/2022
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ.Θεμιστοκλέους και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας και πάλι από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετέχει και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του εμβολιασμού έναντι της Covid στη χώρα μας με προτεραιοποίηση, όπως θυμόσαστε, των πληθυσμών με κριτήριο κυρίως τον αυξημένο κίνδυνο. Αλλά, και δύο χρόνια από την αναφορά των υγειονομικών υπηρεσιών της Κίνας στον WHO για ασυνήθεις περιπτώσεις πνευμονίας στη Γουχάν.

Τα δύο αυτά γεγονότα, η έναρξη της επιδημίας και οι εμβολιασμοί, αποτελούν οπωσδήποτε αίτια ανασκοπήσεων και κριτικής των πεπραγμένων.

Η χορήγηση των εμβολίων, παγκόσμια, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη των εισαγωγών στο νοσοκομείο, την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων. Αυτό αναγνωρίζεται ως επιστημονικό επίτευγμα παγκοσμίως.

Όμως, η αρχική προσδοκία, που δεν επαληθεύτηκε και το βιώνει η ανθρωπότητα με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της «Όμικρον», είναι η πρόληψη της λοίμωξης.

Αυτό επεσήμανε σε λόγο του και ο γνωστός ανοσολόγος Άντονι Φάουτσι, όταν ανέφερε ότι όλοι θα μολυνθούν από την παραλλαγή «Όμικρον», ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και εικοσαπλάσια πιθανότητα να καταλήξουν.

Η ηλικία πάντα αποτέλεσε έναν καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της λοίμωξης καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας. Τα παιδιά εξ αρχής έγινε αντιληπτό ότι είχαν ήπια κλινική προβολή ή και ήταν ασυμπτωματικά σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Η παραλλαγή «Όμικρον» με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο, όπως καταγράφεται σε σημαντικό βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ένα βαθμό και στη χώρα μας.

Όμως, ιδιαίτερα οι ανήσυχοι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή και ιδιαίτερα για τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται περισσότερο για προληπτικούς λόγους.

Ποια είναι, όμως, η βιολογική βάση αυτής της διαφοράς της κλινικής προβολής της νόσου στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες; Αυτό το θέμα εξ αρχής έχει απασχολήσει και είναι ενδιαφέρουσα μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα με συνεργασία πανεπιστημιακών κέντρων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Nature Immunology.

Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στη χημική ανοσία, τα αντισώματα δηλαδή, αλλά και την κυτταρική ανοσία, των ειδικών-T κυττάρων, σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών.

Παρατηρήθηκε, λοιπόν, σε αυτή τη μελέτη ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά έναντι των μεταλλάξεων του ιού ήταν παρόμοια με αυτή των ενηλίκων, ενώ η ανταπόκριση των Τ- κυττάρων, αυτό που λέμε την κυτταρική ανοσία, ήταν διπλάσια σχετικά με αυτή των ενηλίκων.

Ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώθηκε σε ορισμένα παιδιά, τα οποία ήταν αρνητικά, δεν είχαν δηλαδή νοσήσει, διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορονοϊούς.

Τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν μάλιστα πέραν των 6 μηνών. Προσδιορίστηκαν με όλες τις σύγχρονες μεθόδους, που ανιχνεύουν και τα αντισώματα από τη νόσηση και από τον εμβολιασμό και η μέση ηλικία των παιδιών, που ήταν ένας αριθμός 91 παιδιά και 154 ενήλικες, ήταν η μέση ηλικία των παιδιών γύρω στα 7 χρόνια.

Αυτά τα ευρήματα της πολύ καλής ανοσιακής ανταπόκρισης των παιδιών, ενδεχομένως να μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό της λοίμωξης στα παιδιά στο ανώτερο αναπνευστικό, στη μη δηλαδή διάχυση της λοίμωξης στο κατώτερο αναπνευστικό, που είναι και η σοβαρότερη λοίμωξη και είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό των εμβολιασμών, αλλά και την προστασία των παιδιών.

Επομένως, τα παιδιά φαίνεται ότι διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid, που πιθανόν να ερμηνεύει και την ηπιότερη λοίμωξη.

Και μετά τα παιδιά θα ασχοληθούμε πάλι με τις εγκύους. Κατά την διάρκεια των ενημερώσεων αρκετές φορές είχαμε αναφερθεί στο θέμα του εμβολιασμού των εγκύων, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τη λοίμωξη με τον κορονοϊό.

Να θυμίσω ότι στις κλινικές μελέτες, που είχαν γίνει για τα εμβόλια, δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες.

Όπως είναι γνωστό, οι έγκυες αποτελούν έναν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση τόσο από πλευράς ανοσολογικού όσο και στο αναπνευστικό σύστημα.

Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής του εμβολιασμού ήταν και παραμένει σε υψηλό ποσοστό ο φόβος των εγκύων και αρκετών γιατρών για ανεπιθύμητες ενέργειες για το κύημα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα αναπαραγώγιμο μικροοργανισμό.

Στις 6 Ιανουαρίου δημοσιεύεται στο Morbidity Mortality Weekly Report το δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, μια μελέτη με τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολιασμών κατά την κύηση, που συγκεντρώθηκαν από εννέα οργανισμούς καταγραφής των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ του Δεκεμβρίου του ‘20 και του Ιουλίου του ‘21.

Η μελέτη αυτή είναι αναδρομική και εστιάζεται στην καταγραφή της προωρότητας των νεογνών. Όταν λέμε προωρότητα, εννοούμε νεογνά, που γεννιούνται σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων, όπως και των νεογνών με μικρό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης αυτών, που είναι κάτω από την δέκατη εκατοστιαία θέση.

Η μελέτη περιλαμβάνει 46.000 κυήσεις ζώντων νεογνών, από τις οποίες 10.064, δηλαδή, το 21,8%, είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.

Σχεδόν το σύνολο, το 98%, είχε εμβολιαστεί μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου, ενώ τα εμβόλιο που είχαν χρησιμοποιηθεί ήταν κυρίως τα mRNA εμβόλια και σε ένα ποσοστό- κοντά στο 4,5%- το εμβόλιο Johsnon & Johnson.

Στις εμβολιασμένες η επίπτωση για προωρότητα ήταν 6,6 ανά 100 γεννήσεις ζώντων νεογνών.

Και για το χαμηλό βάρος γέννησης σε σχέση με την ηλικία κύησης ήταν 8,2 ανά 100 γεννήσεις ζώντων.

Οι νεογνολόγοι, κυρίως, ξέρουν ότι η επίπτωση αυτή είναι ανάλογη με αυτήν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, ότι ο εμβολιασμός κατά κύηση δεν αυξάνει την προωρότητα, όπως και τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους, το CDC συνιστά ένθερμα τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται τώρα, στο άμεσο μέλλον ή και στο απώτερο, να κυοφορήσουν.

Διαφορετικά είναι τα στοιχεία από εγκύους που νόσησαν κατά την διάρκεια της κύησης. Προ τριημέρου στο Nature Medicine δημοσιεύτηκε μια μελέτη, που προέρχεται από την Σκωτία, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και παρουσιάζει την έκβαση εγκύων που νόσησαν στο τέλος της κύησης, 28 μέρες προ του τοκετού ή λίγο νωρίτερα.

Η μελέτη προέρχεται, όπως είπα, από την Σκωτία και από μια βάση δεδομένων 87.694 κυήσεων.

4.950 έγκυοι νόσησαν με Covid και σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας και της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Περιγεννητική θνησιμότητα είδαν 22,6 ανά 1.000 γεννήσεις, δηλαδή συχνότητα υπερ-τετραπλάσια του γενικού πληθυσμού σε σχέση με 4,3 ανά 1.000 στις εμβολιασμένες εγκύους.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το κύημα/νεογνό, ενώ η λοίμωξη από το ιό αυξάνει τον κίνδυνο και στη μητέρα και στο νεογνό.

Πότε λοιπόν θα έρθει αυτό το πολυπόθητο τέλος της πανδημίας; Η κόπωση και η επιθυμία για την επάνοδο στον κανονικό ρυθμό της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει.

Η ανεπαρκής ανοσία, λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης, θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών.

Μου άρεσε ένας τίτλος από ένα πρόσφατο άρθρο, σε ελεύθερη μετάφραση θα σας το μεταφέρω. Ο τίτλος είναι «a shot of hope, a dose of reality». Θα το μετέφραζα, «ένεση ελπίδας, εντός των ορίων της πραγματικότητας».

Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Θεοδωρίδου. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από μένα. Ξεπεράσαμε τα 18.650.000 εμβολιασμούς, περισσότεροι από 7.625.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% του γενικού πληθυσμού και 82,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 73,2% του γενικού πληθυσμού και 84,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.235.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69% επί του γενικού πληθυσμού και 78,6% επί το ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 70,3% του γενικού πληθυσμού και 80,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή δικαιούχοι είναι 5.800.000, ποσοστό περίπου 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.325.000, ποσοστό 74,6% των δικαιούχων, και ακόμη 560.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 9,6%, δηλαδή συνολικά 84,2%.

Να θυμίσω εδώ ότι όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως και 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και ως 3 μήνες για το εμβόλιο Johnson&Johnson γιατί από 1 Φεβρουαρίου 2022 δεν θα είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό τους.

Με βάση τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, που έγινε η αυτή η ανακοίνωση, 120.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει το ραντεβού τους ή έχουν εμβολιαστεί και απομένουν άλλες περίπου 300.000. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Υπάρχουν περισσότερα από 750.000 διαθέσιμα ραντεβού έως 31/1 και καλούμε ακόμη μία φορά τους πολίτες αυτούς να κλείσουν τα ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση.

Επίσης, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την τέταρτη δόση στους πολίτες που ανήκουν σε συγκεκριμένη ομάδα των ανοσοκατασταλμένων, να θυμίσω ήταν η ομάδα που ανοίξαμε και την τρίτη αναμνηστική δόση, για τους πολίτες, που ανήκουν στην ομάδα αυτή, θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια για ηλικίες 5 έως 11 έχουμε ήδη ανοίξει την πλατφόρμα, έτσι ώστε σε 26 νησιά με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων, να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στα νησιά μικρότερα των 1.000 κατοίκων, που θα γίνει με τον ίδιο τρόπο με τους καταδρομικούς εμβολιασμούς που είχαμε προχωρήσει και στον ενήλικο πληθυσμό.

Τη στιγμή αυτή έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά. Έχουμε προγραμματισμένα ραντεβού για άλλες 57.000 και υπάρχουν 50.000 ελεύθερα ραντεβού σε όλη τη χώρα.

Η μόνη περιοχή της χώρας που εμφανίζεται να έχουμε αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια είναι η Αττική. Υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και νέα ραντεβού στην Αττική.

Τώρα, σε σχέση με το διοικητικό πρόστιμο για τους άνω των 60. Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουμε 208.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και πλέον το ποσοστό άνω των 60 ξεπερνάει το 90,2%.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Θεμιστοκλέους. Το λόγο έχει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, ο κύριος Πιτσιλής.

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Καλησπέρα σας. Κατ’ εφαρμογή του νόμου η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και που παρά τη σχετική υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η ημέρα κάθε μήνα.

Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του σχετικού καταλόγου υπόχρεων εμβολιασμού από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο των προσώπων που στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες της ΑΑΔΕ με ενημέρωση μέσω της ψηφιακής πύλης myaade στο gov.gr, δηλαδή της ανάρτησης της πράξης επιβολής το προστίμου και της εμφάνισης της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών.

Για την πρώτη φορά θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για θέματα που αφορούν σε επικαιροποίηση φορολογικής κατοικίας ή εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάτη, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ με αποστολή αιτήματος στην πλατφόρμα «τα αιτήματά μου» μέσα από την ψηφιακή πύλη myaade στο gov.gr.

Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν είναι υπόχρεοι επιβολής προστίμου, θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός του προστίμου στον επόμενο κύκλο, δηλαδή στον επόμενο μήνα.

Η ΑΑΔΕ παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία και πολιτική προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πιτσιλή. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις.

Μ.-Ν.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Καλησπέρα σας. Μας είπατε για την 4η δόση ότι ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους. Κυρία Θεοδωρίδου, η σύσταση είναι να γίνεται πόσο καιρό μετά την 3η δόση; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Και μια διευκρίνιση για τον κύριο Θεμιστοκλέους σε σχέση με την υποχρεωτικότητα. Οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή και είναι ακόμα σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, εμπίπτουν στο νόμο και θα έχουν και το πρόστιμο; Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Έχουμε πει τρεις μήνες μετά από την προηγούμενη δόση. Να διευκρινίσουμε πάλι ότι είναι άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή από νοσήματα και από ειδικές θεραπείες. Και στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται και οι ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Επειδή την προηγούμενη φορά είπαμε ότι δεν χορηγείται επιπλέον δόση, ενισχυτική δόση σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, να τονίσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι ουσιαστικά η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό εμβολιασμό που είχαν τα άτομα αυτά.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Πώς εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: Όσοι ήταν ενταγμένοι στον νόμο της υποχρεωτικότητας εξαιρούνται του διοικητικού προστίμου.

Δ. ΠΡΟΚΟΠΗ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Θεοδωρίδου διευκρινιστικά σε σχέση με αυτά που μας είπατε για την ανοσολογική απόκριση των παιδιών. Με βάση αυτά τα στοιχεία έχει καθοριστεί και το εμβολιαστικό σχήμα; Δηλαδή, τα παιδιά, που έχουν κάνει μια δόση εμβολίου και στη συνέχεια νοσήσουν, δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση; Και αυτό γιατί δεν ισχύει για τους ενήλικες αντίστοιχα; Έχουν κάνει δυο δόσεις, νοσούν και πρέπει να κάνουν και στην συνέχεια μια ακόμα, την τρίτη ενισχυτική δόση. Να μας διευκρινίσετε λίγο παραπάνω. Και για τον κύριο Θεμιστοκλέους. Θα ήθελα να ρωτήσω η διάρκεια της ισχύος του μέτρου του προστίμου των 100 ευρώ θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» και ποιο θα είναι αυτό το σημείο ή οι επιδημιολογικοί δείκτες που θα καθορίσουν το τέλος του; Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Στην ερώτηση σας, όχι, δεν έχει βασιστεί το εμβολιαστικό σχήμα σε αυτή την μελέτη. Αυτές οι μελέτες είναι μεταγενέστερες και οπωσδήποτε θα πρέπει να ακολουθήσουν και πολλές άλλες για να σχηματιστεί μια σταθερή εικόνα, πώς εξελίσσεται η ανοσιακή ανταπόκριση των παιδιών.

Πάντως, είναι γεγονός ότι και από τις κλινικές μελέτες, όταν δοκιμάζονταν τα εμβόλια, τα οποία τώρα χρησιμοποιούμε, φάνηκε ότι η ανοσιακή ανταπόκριση των παιδιών δεν ήταν υποδεέστερη των ενηλίκων. Και σε πολλές περιπτώσεις ήταν και καλύτερη με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δηλαδή, των μικρότερων σε σχέση με τα μεγαλύτερα.

Βεβαίως όταν ολοκληρωθεί η εικόνα του πώς συμπεριφέρεται το ανοσιακό σύστημα των παιδιών και ως προς την λοίμωξη και ως προς τους εμβολιασμούς, θα ισχύσει ένας πιθανός διαφορετικός σχεδιασμός. Αλλά και στα παιδιά και στους ενήλικες η νόσηση υπολογίζεται για τη διαμόρφωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Θυμόσαστε ότι σε προηγούμενη συνάντηση είπαμε ότι όταν ένα παιδί έχει νοσήσει κάνει μία δόση εμβολίου μετά.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Το διοικητικό πρόστιμο δεν έχει σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Καλησπέρα σας. Δύο ερωτήσεις έχω, κυρία Θεοδωρίδου. Η πρώτη είναι ότι εφόσον ένα παιδί ή ενήλικας κάνουν το εμβόλιο και δύο – τρεις ημέρες μετά νοσήσουν, ακυρώνει τη δράση του εμβολίου; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Και ένα δεύτερο είναι ότι ακούγεται η άποψη αυτή την περίοδο από πολλούς γονείς ότι «εφόσον κλείσω τώρα ραντεβού για το εμβόλιο του παιδιού θα κάνω τη δεύτερη δόση γύρω στα μέσα Φλεβάρη. Επομένως η ανοσία θα αρχίσει να υφίσταται από τα τέλη Φλεβάρη. Άρα έρχεται άνοιξη. Η νόσος θα αρχίσει να φθίνει. Επομένως, δεν χρειάζεται να μπω στον κόπο». Δηλαδή το εκλαμβάνουν σαν την γρίπη. Και τι έχετε να μας πείτε για αυτό.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Θα αρχίσω από το δεύτερο για να πω ότι είναι μία λάθος τοποθέτηση. Και τελειώνοντας τη σημερινή εισήγηση, ακριβώς αυτό τόνισα. Ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι έρχεται άνοιξη ή η «Όμικρον» είναι ήπια και να σταματήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και όσον αφορά τα μέτρα και όσον αφορά τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Ο κορονοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας. Πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά για να μην δίνουμε την ευκαιρία να αποτελεί, όπως έχουμε πει, να προκαλεί και να «γεννάει» καινούργιες μεταλλάξεις.

Στην πρώτη ερώτησή σας είπατε ότι το παιδί εμβολιάστηκε και νόσησε την τρίτη ημέρα. Από τη στιγμή που έκανε μία δόση εμβολίου και νόσησε, αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να εκληφθεί ότι δημιούργησε ανοσία από το εμβόλιο. Άρα αυτή η δόση είναι ως μη γενόμενη.

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας και από εμένα. Κυρία Πρόεδρε, μία ερώτηση και μία διαδικαστική για τον κύριο Πιτσιλή. Η «Δέλτα» εκτόπισε την «Άλφα» σύμφωνα με τις μεταλλάξεις της πανδημίας. Θεωρείτε από τη δική σας εμπειρία, κυρία Πρόεδρε, ότι μάλλον η «Δέλτα» με συγχωρείτε εκτόπισε την Άλφα, η «Όμικρον» η οποία είναι πιο ήπια θεωρείτε ότι θα πρωτοστατήσει ή θα παραμείνει και η «Δέλτα» σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα; Και μια διαδικαστική για τον κύριο Πιτσιλή. Πείτε ότι κάποιος, έχουμε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ και κάποιος δεν το πληρώσει on time θα έχουμε προσαύξηση του προστίμου;

Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Εγώ θα απαντήσω αυτά που ακούμε από πλευράς επιδημιολογίας. Πόσο γρήγορα, πόσο εκπληκτικά «άλματα» κάνει η «Όμικρον», η οποία βέβαια εκτοπίζει τη «Δέλτα» και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι ακόμη είναι εδώ και ότι τα κρεβάτια στις Εντατικές, όπως λένε όλοι οι συνάδελφοι, είναι κατειλημμένα από άτομα που έχουν νοσήσει από τη «Δέλτα».

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Ό,τι προβλέπεται για όλα τα πρόστιμα που βεβαιώνονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπάρχει προσαύξηση μετά την προθεσμία που τίθεται για την εμπρόθεσμη πληρωμή. Μετά θα υπάρχει και η προσαύξηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Σας ευχαριστούμε πολύ, καλό σας βράδυ.