Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22 Mαρτίου 2020
19/03/2020Το Υπουργείο Υγείας μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Τμήματος Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, επισημαίνει τη σημαντικότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1992 ως μία ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης για θέματα σχετιζόμενα με το νερό, συμμετέχει στην ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «το νερό και η κλιματική αλλαγή» και το πώς σχετίζονται αδιάρρηκτα μεταξύ τους. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αναγκαιότητα ανάληψης άμεσης δράσης σχετίζεται με την επίτευξη του Στόχου 13 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση στο νερό, επηρεάζοντας άμεσα την προσπάθεια για την επίτευξη και του Στόχου 6 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο οποίος ο οποίος ορίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέχρι το 2030.
Τα μηνύματα-κλειδιά για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι τα παρακάτω:
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»: Η καθυστέρηση στη δράση για την κλιματική αλλαγή είναι εξίσου επικίνδυνη με την παράβλεψη των επιπτώσεών της που βιώνουμε πλέον και στην καθημερινή μας ζωή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κύκλο του νερού στη φύση, έχοντας άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα των διαθέσιμων υδατικών πόρων όσο και στην ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό, η ανάληψη δράσης εκ μέρους των κρατών πρέπει να είναι άμεση.
«Η έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»: Όσο οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής διογκώνονται, πρέπει συνεχώς να αναζητούμε πιο αποδοτικούς και έξυπνους τρόπους για να την διαχείριση των υδατικών πόρων.
«Ο καθένας έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει»: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φαντάζει ως μία μεγάλη πρόκληση όμως ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο, αποφεύγοντας την σπατάλη νερού στην καθημερινή ζωή του.
Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού SARS CoV-2 (κορωνοϊός), η οποία αυτή τη στιγμή πλήττει δεκάδες χώρες αναδεικνύει την σημασία του νερού και στην ατομική υγιεινή. Η σωστή υγιεινή των χεριών, και του σώματος γενικότερα, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε πλήθος παθογόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η διασφάλιση τόσο της υψηλής ποιότητας όσο και της επαρκούς ποσότητας νερού για να καλυφθεί και αυτή η ανθρώπινη ανάγκη.
Γενικότερα, η συσχέτιση των τομέων υγείας και περιβάλλοντος αποκτά και διεθνώς εντονότατο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το νερό. Για το λόγο αυτό ο Π.Ο.Υ. έχει δημιουργήσει αυτοτελή τομέα περιβαλλοντικής υγιεινής με σκοπό να επηρεάσει δημόσιες πολιτικές και να αποκαλύψει τις βασικές αιτίες των περιβαλλοντικών απειλών στην υγεία. Πρόσφατα έχουν εκπονηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΥ, ΕΕ) σχέδια δράσης Υγείας και Περιβάλλοντος, στην εκπόνηση των οποίων συμμετέχει και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
Στις παρούσες συνθήκες, με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης και της λελογισμένης χρήσης πόρων, ο Τομέας Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος αναμένεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα, η πρόσβαση σε καθαρό νερό, ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα της διακήρυξης του Ο.Η.Ε. και προαπαιτούμενο για την προστασία από τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, την προαγωγή της υγείας του ανθρώπου και την αποφυγή πρόωρων θανάτων, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας.
Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αποστολής του, εποπτεύει την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Ελληνικής νομοθεσίας που άπτονται της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητά του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.