Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νικόλαου Πολύζου στην ευρεία σύσκεψη για την Αναδιάταξη των Δυνάμεων του Ε.Σ.Υ.

26/05/2011

Απ’ ότι είδατε στη μέση διάρκεια νοσηλείας, δεν υπάρχει μέση διάρκεια νοσηλείας σε όλη τη Θεσσαλία πάνω από επτά μέρες. Δεν μίλησα καθόλου για τις ΜΕΘ, τις ΜΑΘ, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθόλου.

Εκεί τα στοιχεία δεν μπορείς να τα δεις ποσοτικά, είναι άλλο πράγμα εκεί. Σας μιλάω για χειρουργικές ειδικότητες, που είναι εμφανές. Αυτά για τη Θεσσαλία.

Στη Στερεά Ελλάδα, 824 κλίνες, εξήντα μία κλινικές, ακόμα μικρότερος ο μέσος όρος των κλινών ανά τμήμα, μόλις δεκατέσσερις. Εδώ το πρόβλημα φαίνεται καθαρά στα δύο μικρά νοσοκομεία της Εύβοιας, στην Κάρυστο και στην Κύμη, αλλά και στα νοσοκομεία της Άμφισσας και των Θηβών.

Όσον αφορά τους τομείς το πρόβλημα επαναλαμβάνεται. Στον παθολογικό τομέα Άμφισσα, Κάρυστο, Κύμη και στο χειρουργικό τομέα Άμφισσα, Θήβα, Κάρυστος, Κύμη, κάτι πρέπει να γίνει με τα νοσοκομεία αυτά.

Εγώ συμφωνώ με την πρόταση, εν μέρει με την πρόταση του κ. Λιαρόπουλου, η Θήβα να είναι το κέντρο της περίθαλψης στη Βοιωτία, αλλά πρέπει να δούμε και την Άμφισσα, δεν ξέρω, είναι μακριά.

Φαίνεται ότι στον παθολογικό τομέα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπως αναμένονταν, έχει το βάρος των περιστατικών και στο χειρουργικό τομέα είναι ακριβώς το ίδιο, Λαμία και Χαλκίδα οδηγούν τη Στερεά Ελλάδα. Στο ψυχιατρικό κομμάτι η Λαμία και το Καρπενήσι, γιατί η Λαμία και το Καρπενήσι έχουν ψυχιατρικά τμήματα.

Το ίδιο και στις κλίνες και πάμε στη μέση διάρκεια νοσηλείας. Εμένα, Πέτρο, είναι μια έκπληξη εδώ, γιατί η μέση διάρκεια νοσηλείας στη Στερεά Ελλάδα, που κατά παράδοση έχει τις περισσότερες διακομιδές από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας, γιατί βρίσκεται η Αθήνα δίπλα, έχει μεγαλύτερη μέση διάρκεια νοσηλείας από τη Θεσσαλία.

Βεβαίως αναρωτιέμαι ιατρικά, αν συγκρατεί τα περιστατικά, ή αν είναι αυτό που είπε ο κύριος…

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

(συνέχεια ομιλίας γεν. γραμματέας, κ. Νικόλαου Πολύζου)

Ναι, ακριβώς, είναι και ολίγον γηριατρικά τα περιστατικά, να το πω και λίγο έτσι. Όσον αφορά το ποσοστό κάλυψης, που είναι το κυριότερο κριτήριο, οι κυριότερος δείκτης αυτής της ιστορίας.

Φαίνεται στον παθολογικό τομέα ότι η κάλυψη είναι αρκετά καλή στα περισσότερα νοσοκομεία, εκτός των τριών περιπτώσεων που πάλι τα είπα, των δύο μικρών νοσοκομείων της Εύβοιας και της Άμφισσας.

Στο δε χειρουργικό τομέα είναι ακριβώς τα ίδια, Κύμη, Κάρυστο και Άμφισσα, απλά εδώ προστίθεται και η Θήβα, άρα το τόξο των δύο μικρών νοσοκομείων συν Θήβα και Άμφισσα πρέπει να το δούμε διεξοδικά.

Στη Θήβα έχω ένα παράδειγμα, είκοσι δύο κλίνες η παθολογική, 120% ράντζα στην παθολογική, στην καρδιολογική δέκα κλίνες πάρα πολύ χαμηλή κάλυψη.

Είναι δύο ειδικότητες που νομίζω ότι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να συνενώσουν τις δυνάμεις τους. Στην Κάρυστο και στην Κύμη δεν υπάρχει κίνηση, εκτός του παθολογικού κομματιού. Δηλαδή καμία άλλη ειδικότητα δεν αναπτύσσεται σε αυτά τα νοσοκομεία και από τη μέση διάρκεια νοσηλείας φαίνεται ότι λειτουργούν σαν κέντρα υγείας – μικρές μονάδες βραχείας νοσηλείας, μόνο για παθολογικά περιστατικά.

Δηλαδή άλλες ειδικότητες δεν φαίνεται να υπάρχουν και παραπέμπουν, απ’ ό, τι μου λέει ο κ. Θηραίος προς τη Χαλκίδα, που είναι λίγο μακριά όμως η Χαλκίδα.

Στη Λαμία αντίστοιχο παράδειγμα μεταξύ παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής, όπως στη Θήβα, ράντζα στην παθολογική, άδεια η καρδιολογική.

Εδώ το συμπέρασμα είναι διπλό. Συνεργάζονται οι παθολογικές με τις χειρουργικές ειδικότητες, αλλά και βλέπουμε την ανάπτυξη της καρδιολογικής κλινικής, είναι διπλό το συμπέρασμα.

Πάλι στο χειρουργικό τομέα στη Λαμία, η χειρουργική κλινική, η Κλινική Γενικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Λαμίας, 140% κάλυψη, δηλαδή υπέρ πληθώρα ασθενών, ενώ η παιδοχειρουργική και η ΩΡΛ άδειες. Νομίζω κι εκεί κάποια μορφή συνεργασίας μπορεί να υπάρξει. Αυτά για τη Στερεά Ελλάδα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα στο κομμάτι αυτό που συζητάμε, Υπουργέ, είναι ευκολότερη από την 6η ΔΥΠΕ, γιατί η 6η ΔΥΠΕ έχει και περισσότερες περιφέρειες, αλλά και η 6η ΔΥΠΕ έχει περισσότερα προβλήματα στο κομμάτι που συζητάμε και από ιστορικούς λόγους.

Πελοπόννησος, την Πελοπόννησο τη βάλαμε, βάλαμε Πελοπόννησο – Δυτική Ελλάδα και Αιτωλοακαρνανία μαζί επίτηδες διότι από Μεσολόγγι και Αγρίνιο πάνε προς το Ρίο, παρά ανεβαίνουν προς τα Ιωάννινα.

Και αφήσαμε την Ήπειρο με τα Ιόνια, κανονικά θα έπρεπε να τα διαχωρίσουμε, τα δύο πάνω Ιόνια να πάνε με την Ήπειρο και τα δύο κάτω με την Πάτρα, εν πάση περιπτώσει το πήγαμε ανά Περιφέρεια, επειδή υπάρχουν εδώ και οι Περιφερειάρχες, για να το αναλύσουμε.

Άρα, εδώ είναι Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Εδώ είναι 3.200 κλίνες, μεγάλο κομμάτι, μεγάλη περιφέρεια, με 184 τμήματα και δεκαεπτά κλίνες ανά τμήμα.

Τη μεγαλύτερη πολυδιάσπαση κλινών προς τμήματα εμφανίζουν το νοσοκομείο του Αγρινίου, τα Κρέσθενα και η Κυπαρισσία ήταν αναμενόμενο, το Ναύπλιο, ο Αγ. Ανδρέας και το Παναρκαδικό.

Η γνώμη μου είναι ότι εκεί πρέπει να πέσει περισσότερο το βάρος, στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλη πολυδιάσπαση ειδικοτήτων και κατά τύχη, θα το δείτε και παρακάτω και χαμηλή κάλυψη, εξαιτίας της πολυδιάσπασης έρχεται και η χαμηλή κάλυψη από πίσω.

Δεν θα μιλήσω στους τομείς, γιατί είναι μεγάλη περιφέρεια. Να πω λίγο ποσοστό κλινών ανά τομέα. Προφανώς στον παθολογικό τομέα τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν το βάρος.

Η έμφαση εδώ πέφτει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας και στην Καλαμάτα. Φαίνεται ότι η Καλαμάτα κάνει καλή δουλειά στον παθολογικό τομέα.

Στο χειρουργικό τομέα, τα πράγματα είναι περισσότερο Αχαΐα τα δύο μεγάλα νοσοκομεία. Και στον ψυχιατρικό, όπως ήταν αναμενόμενο, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης που ελπίζω κάποια στιγμή σύντομα να κλείσει και να μοιράσει όλο αυτό το βάρος εκεί που πρέπει να το μοιράσει.

Μέση διάρκεια νοσηλείας λίγο, παθολογικός τομέας Καλαβρύτων, μια μονάδα περισσότερο γηριατρικής αποκατάστασης, πρέπει να δούμε με τα Καλάβρυτα τι θα γίνει. Το ίδιο και στην Κρέσθενα στο χειρουργικό τομέα.

Και στα ποσοστά κάλυψης δεν ήταν έκπληξή μου τα μικρά νοσοκομεία, που ήδη σας ανέφερα, αλλά και άλλες μονάδες. Η έκπληξή μου είναι το Αίγιο. Πάρα πολύ χαμηλή κάλυψη και στον παθολογικό και στο χειρουργικό τομέα.

Η ιδέα των τοπικών παραγόντων, να στρέψουμε κομμάτι της ζήτησης από τα μεγάλα νοσοκομεία των Πατρών προς το Αίγιο, είναι καλή, γιατί το Αίγιο είναι ένα καινούριο, μεγάλο νοσοκομείο, αλλά είναι άδειο. Και φαίνεται και από τα στοιχεία.

Στην πατρίδα μου στην Άρτα κ. Γκούμα, το είπα και του κ. Διοικητή, δεν μπορεί να έχει ράντζα στο παθολογικό και το καρδιολογικό να είναι άδειο. Πρέπει κάτι να κάνει εκεί.

Και η ίδια εικόνα είναι στις χειρουργικές. Μπήκα στις λεπτομέρειες, χωρίς να πω την περίληψη, 2.336 κλίνες στην Ήπειρο και στα Ιόνια, 145 κλινικές, ακόμα μικρότερο το ποσοστό των κλινών προς τα τμήματα.

Εδώ η πολυδιάσπαση είναι μεγαλύτερη στις Φιλιάτες, στη Λευκάδα και στην Πρέβεζα και είναι και στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, μάλλον έχω την αίσθηση ότι απλώθηκε, επειδή είναι πολύ περισσότερες οι κλίνες από το παλιό νοσοκομείο.

Τώρα είναι καιρός λιγάκι, αφού αποκαταστάθηκε η περίθαλψη στο καινούριο νοσοκομείο, το είχαμε το πρόβλημα και στην Κατερίνη, να μαζευτεί.

Βλέπεις τεράστιους χώρους, δυο κρεβάτια εδώ, δυο παραπέρα, ανοιχτά τα φώτα, τα νερά, τα πάντα, δεν έχουμε νοσηλεύτριες. Πρέπει λιγάκι η ανάπτυξη αυτών των νοσοκομείων να γίνεται σταδιακά.

Στο ποσοστό κλινών ανά τομέα, φαίνεται ότι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στον παθολογικό τομέα, αλλά και στο χειρουργικό φέρει το μεγάλο βάρος. Και όσον αφορά το ψυχιατρικό κομμάτι, το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κατ’ αντιστοιχία με την προηγούμενη περιφέρεια.

Μεγάλη μέση διάρκεια νοσηλείας στην Κέρκυρα, λογικό, αφού άνοιξε τώρα το νοσοκομείο, νομίζω θα προσαρμοστεί. Κατά τα λοιπά όχι, χαμηλή μέση διάρκεια νοσηλείας, όπως οι άλλες περιφέρειες.

Και όσον αφορά την κάλυψη. Τα προβλήματα στον παθολογικό τομέα είναι στο Ληξούρι και στη Ζάκυνθο. Στο χειρουργικό τομέα είναι σε περισσότερα νοσοκομεία, πάλι στα νησιά, αλλά το ανησυχητικό είναι για την Άρτα.

Εκεί κάνουμε τη γέφυρα, το τι μπορεί να γίνει στην Άρτα, όσον αφορά το χειρουργικό τομέα, αυτό που μπορεί να γίνει είναι η πολυδιάσπαση που έχει στις κλινικές, να μειωθεί και να συνεργαστούν μεταξύ τους οι ειδικότητες.

Φαίνεται ότι η Άρτα έχει καλό νευρολογικό, καλό ουρολογικό, καλό χειρουργικό. Δηλαδή αυτές οι τρεις ειδικότητες πρέπει να ενισχυθούν, εις βάρος των άλλων που σχεδόν όλα τα περιστατικά φεύγουν προς τα Γιάννενα, ή να γίνει το αντίθετο, να ενισχυθούν οι ειδικότητες αυτές, για να μη φεύγουν τα περιστατικά προς τα Γιάννενα.

Στην Κεφαλονιά το πρόβλημα είναι ότι το νοσοκομείο του Αργοστολίου πρέπει να το ξαναδούμε σε όλες τις κλινικές. Κι εδώ το παιδιατρικό κομμάτι δε λειτουργεί.

Βέβαια, ο κ. Γεωργάτος πρόσφατα επανήλθε, ελπίζω να συγκρατήσει τον πληθυσμό εκεί. Η παθολογική κλινική του Αργοστολίου πραγματικά είναι γεμάτη.

Θα πρέπει να δούμε στο χειρουργικό τομέα την ουρολογική που δεν έχει καμία κάλυψη σχεδόν, παρά το ότι δουλεύουν γιατροί εκεί. Και όσον αφορά το Ληξούρι, το Ληξούρι το μόνο που έχει είναι παθολογικά περιστατικά, μεγάλων ανθρώπων, συμφωνώ με όσα είπε ο κ. Λιαρόπουλος, αλλά υπάρχει η ιδιομορφία του κληροδοτήματος, όπως είπα και προηγουμένως.

Στην Πρέβεζα το καρδιολογικό με το παθολογικό κομμάτι και αυτό το ίδιο, το ένα γεμάτο και το άλλο άδειο και πάλι στο χειρουργικό τομέα πρόβλημα, της ουρολογικής ειδικότητας, που φαίνεται ότι οι ειδικότητες αυτές ουρολογία, ΩΡΛ, οφθαλμολογική, σε κανένα από το κομμάτι των μικρών νοσοκομείων της Ηπείρου, φεύγουν όλα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

(συνέχεια ομιλίας γεν. γραμματέα, κ. Νικόλαου Πολύζου)

Με βάση τα στοιχεία που δίνει το νοσοκομείο. Εγώ το είπα από την αρχή ότι πάντα υπάρχει η όποια έλλειψη αξιοπιστίας των στοιχείων που δίνουν οι διοικητές.Το είπα αυτό, για τη Ζάκυνθο δεν ανέφερα καν τίποτα, για κανένα από τα νησιά. Ανέφερα για την Κεφαλονιά, επειδή την ξέρω ιδίοις όμασι.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, που κι εκεί έχω μια ίδια άποψη, φαίνεται ότι είναι πολύ ενισχυμένο το κομμάτι της ογκολογίας. Έχει ένα πολύ… Να καταλήξω στην Ήπειρο με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, κ. Γκούμα βοηθήστε με και πιστεύω να είναι εδώ και ο Πρόεδρος της Ιατρικής. Να πω ένα παράδειγμα που τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό που βλέπουμε. Εγώ το είπα, είναι δύο οι αιτίες, ή ενισχύεις το ένα εις βάρος του άλλου, ή αυτό που βλέπεις ότι έχει χαμηλή κάλυψη το ενισχύεις για να αναπτυχθεί. Το νόμισμα έχει δύο πλευρές.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

(συνέχεια ομιλίας γεν. γραμματέα, κ. Νικόλαου Πολύζου)

Μα δεν μίλησα καν για τη Ζάκυνθο, αν το λέτε. Να πω λίγο για το Πανεπιστημιακό, που το ξέρω ιδίοις όμμασι, υπάρχει μια ωραία μονάδα ογκολογίας, η κάλυψή της είναι 150% - 160% και δίπλα υπάρχει ένα τμήμα δερματολογίας που είναι σχεδόν άδειο.

Εδώ μπορούμε να βρούμε τους τρόπους συνεργασίας. Και ακριβώς το ίδιο φαινόμενο, που το είδα τουλάχιστον δυο – τρεις φορές που ήρθα, είναι μεταξύ του ουρολογικού τμήματος και του τμήματος λαρυγγολογίας. Μη στενοχωρηθεί ο κ. Γκούμας, που είναι ΩΡΛ.

Και κλείνω λίγο με την Πελοπόννησο. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη μπορεί να δει εσωτερικά τις δύο χειρουργικές και τις δύο ορθοπεδικές κλινικές.

Τα δύο ζεύγη αυτά φαίνεται ότι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Και στο κομμάτι της γενικής χειρουργικής με την παιδοχειρουργική πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία.

Στο νοσοκομείο του Αγρινίου η συνεργασία πρέπει να είναι μεταξύ ορθοπεδικής και οφθαλμολογικής, η οφθαλμολογική είναι τελείως άδεια στο Αγρίνιο, πάλι εδώ έχει διπλή ανάγνωση.

Φεύγουν οι άνθρωποι προς τα κάτω, πρέπει να το ενισχύσουμε ή πρέπει κλείνοντας να πάνε στους ορθοπεδικούς που έχουν 100% κάλυψη. Φαίνεται ότι έχουν καλούς ορθοπεδικούς εκεί, ότι αναπτύσσεται το τμήμα, δεν μπορούμε όμως να καθόμαστε να το κοιτάμε.

Το ίδιο είναι και στο Αίγιο, τα είπα και στον παθολογικό και στο χειρουργικό τομέα. Το Άργος φαίνεται να είναι πιο ενισχυμένο από το Ναύπλιο, αν και το Ναύπλιο έχει πιο καινούριο νοσοκομείο και είναι πιο ωραία πόλη, φεύγουν οι Ναυπλιώτες και πάνε, δεν είναι έτσι, εντάξει.

Για τα μικρά νοσοκομεία δε μιλάω, Καλάβρυτα, Κρέσθενα, Κυπαρισσία, Μολάι, λειτουργούν με παθολογικά κυρίως περιστατικά. Και στην Κόρινθο, που είναι μια περιοχή πάρα πολύ σημαντική, γιατί περνάει ο οδικός άξονας και φαίνεται ότι η ορθοπεδική κλινική θέλει ενίσχυση, χρειάζεται την ενίσχυσή της, 100% κάλυψη, είναι και το τραύμα, εις βάρος άλλων τμημάτων τα οποία φαίνεται ότι καταλήγουν στην Αθήνα, μιλάω για απλές χειρουργικές ειδικότητες.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται και στη Σπάρτη. Ακριβώς το ίδιο δηλαδή με την Κόρινθο, Κόρινθος, Τρίπολη, Άργος και Σπάρτη, εμφανίζεται το ίδιο φαινόμενο.