Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στο δημόσιο απολογισμό του ΓΝ «Κωνσταντοπούλειο- Πατησίων» («Αγία Όλγα)

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στο δημόσιο απολογισμό του ΓΝ «Κωνσταντοπούλειο- Πατησίων» («Αγία Όλγα)

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

Στην εκδήλωση δημόσιου απολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο- Πατησίων» («Αγία Όλγα) παραβρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Αφού παρακολούθησε την παρουσίαση  του έργου που επιτελεί το νοσοκομείο και τα πεπραγμένα της διοίκησης τα τελευταία δύο χρόνια, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος  και την αναβάθμισή του.

Ο κ. Ξανθός αφού διαπίστωσε ότι το Κωνσταντοπούλειο παρουσιάζει την εικόνα ενός αξιόπιστου και αξιόμαχου νοσηλευτικού ιδρύματος, δήλωσε ότι δικαιούται μεγαλύτερη στήριξη και γι’ αυτό θα πρέπει στο συνολικότερο σχεδιασμό του υπουργείου να ενταχθούν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι λόγω των γενικότερων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και του ασφυκτικού κλοιού των «δανειστών»  υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ πόρων και αναγκών.  «Για να αντιμετωπίζουμε αυτές τις δυσκολίες και για να δώσουμε “νέα πνοή” στο σύστημα προχωράμε σε παρεμβάσεις που γίνονται βάσει ενός σοβαρού σχεδιασμού, θέτουμε πλαίσιο και κανόνες και κάνουμε έντιμη διαχείριση» είπε ο υπουργός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η οποία διαλύθηκε το 2014 με την απόλυση 2.500 γιατρών ενώ τώρα με τις ΤΟΜΥ δεν  δημιουργείται απλώς ένα «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία και διευκολύνεται η συνταγογράφηση αλλά, όπως εξήγησε,  αλλάζει η φιλοσοφία  στην ΠΦΥ αφού για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη σχολική υγιεινή, στις παρεμβάσεις στην κοινότητα και στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Τέλος, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τον τομέα της υγείας, παρά το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ενώ μέχρι το 2015 ο ΕΟΠΥΥ έδινε στο σύστημα υγείας περίπου 80 εκ. €, το 2016 έδωσε 533 εκ. € ενώ το 2017 οι πληρωμές άγγιξαν τα 600 εκ. €.

Στην εκδήλωση εκτός από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και κάτοικοι της περιοχής.


επιστροφή