Απάντηση σε ανακοίνωση της ΙΑΣΩ Α.Ε.

Απάντηση σε ανακοίνωση της ΙΑΣΩ Α.Ε.

Γραφείο Τύπου

Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 04 Αυγούστου 2017

Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εταιρεία ΙΑΣΩ Α.Ε. και αφορούσε στην ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, στην χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, ο κος Πολάκης δηλώνει πως κατ’ αρχήν η εταιρεία θα πρέπει να ελέγξει τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεται, γιατί σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν έκανε σύγκριση της αξιοπιστίας των ιδιωτικών κλινικών στις οποίες αναφέρθηκε. Στην παρέμβασή του, μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του κου Βορίδη, ανέφερε τις ιδιωτικές κλινικές που πλήρωσαν χαμηλό ποσό claw back ως εξίσου σοβαρές κλινικές με αυτές που πλήρωσαν υψηλότερα ποσά.

Συνεπώς και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα στοιχεία, τα οποία ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι απολύτως τεκμηριωμένα, δεν προτίθεται να ανακαλέσει ούτε λέξη από τις χθεσινές του ομιλίες.

Η κοινή λογική και ο κοινός νους λένε πως κλινικές που αντιμετωπίζουν περιστατικά παρόμοιας βαρύτητας και καταθέτουν τιμολόγια παραπλήσιας αξίας, δεν γίνεται να πληρώνουν claw back με τέτοια ποσοστιαία και κατ’ απόλυτη τιμή, μεταξύ τους, διαφορά.

Η υπουργική απόφαση, την οποία κατέθεσε χθες στα πρακτικά της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι αυτή που ρυθμίζει την επιστροφή του claw back του 2014, όπως αυτή ίσχυσε το 2015 και το 2016, δηλαδή επιστροφή του ίδιου ποσοστού επί των τιμολογίων που κατέθεσαν, για όλες τις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο ποσοστό ισούται με το ποσοστό υπέρβασης του συνολικού ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, ο κος Πολάκης πιστεύει ότι κάθε εταιρεία είναι ελεύθερη να προχωρά σε όποια νόμιμη ενέργεια θεωρεί αυτονόητη. Ανεξάρτητα από αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε για το 2017, στο διαχωρισμό των κωδικών ανάλογα με το είδος του νοσηλίου. Δηλαδή με άλλο κωδικό θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ τα τιμολόγια για γενικά νοσήλια, με άλλο για ειδικά νοσήλια (καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές κ.λπ. επεμβάσεις), με άλλο για νοσήλια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ.λπ., ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο πλασματικών υποβολών και να υπάρξει αναλογικότερη και πιο δίκαιη επιστροφή claw back. Στην κατεύθυνση αυτή και με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) προχωρά στην πλήρη διερεύνηση υποθέσεων προηγούμενων ετών, αξιοποιώντας και πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σχετικά με πλασματικές υποβολές νοσηλίων από ιδιωτικές κλινικές προς τον ΕΟΠΥΥ.


επιστροφή